Miksi heittelet olkiukkoja? Ensin keksit, mitä mä voisin ehdottaa ja sitten hyökkäät sitä vastaan. Mä olen kirjoittanut monta kertaa, mitä toivon: työperäisen maahanmuuton helpottamista ja ei-työperäisen maahanmuuton tiukentamista. Ja siihen ei-työperäiseen tuossa jo totesinkin, että tiukentaisin kielitaitovaatimuksia ja toimeentuloedellytystä. Silloin se perhe voi täällä olla kun se intialainen tekee tarpeeksi hilloa. Ja se pysyvä oleskelulupa taas vaatisi nykyistä parempaa kielitaitoa, mikä parantaisi kotoutumista ja helpottaa työpaikan saamista.
Selitin sinulle miten suomalainen oleskelulupasysteemi toimii, kun se joka kerta tuntuu olevan sinulle aina yhtä epäselvää. Tuntuu aina että unohdat pysyvän oleskeluluvan olemassaolon, ja mikä on prosessi sen saamiseksi. Välillä tuntuu kuin puhuisit vain pari kuukautta Suomessa olevista marjanpoimijoista tai virolaisista rakennusmiehistä, et maahanmuuttajista jotka varmasti pidemmän ajan kuluessa haluavat perheensäkin Suomeen ja aikovat elää Suomessa vuosikymmeniä, ehkä jopa loppuelämänsä.
Sain vihdoinkin tiristettyä sinusta edes yhden ehdotuksen pysyvän oleskeluluvan suhteen, kielitaitovaatimukset. Tosin en usko että se on ratkaisu perusongelmaan, mikä on siis se että syy yli-inhimilliseen työmotivaatioon määräaikaisen oleskeluluvan aikana johtuu pääasiassa siitä että palkintona on lopulta pysyvä oleskelulupa. Sen jälkeen kyseinen motivaatio katoaa, osasi sitten suomea hyvin tai ei. Myös suomea hyvin oppineilla maahanmuuttajilla on suuria vaikeuksia työllistymisen kanssa, kuten MTV:n haastattelema Suomessa pysyvästi asuva Suomessa maisteritutkinnon suorittanut nainen joka löysi uuden työpaikan vasta 500 työpaikkahakemuksen jälkeen.
Mutta mun isoin huolenaihe on se, että haitataan sen porukan tuloa tänne, joka tulee tänne tekemään töitä.
Intialaisten tekoälytutkijoiden ja australialaisten aivokirurgien tuloa Suomeen ei ole haitattu ainakaan tarkoituksellisesti. Tarveharkinta koskee lähinnä vain alhaisen koulutuksen paskahommien tekijöitä, eikä sekään estä tuollaisen työvoiman saamista EU:n ulkopuolelta. Se aiheuttaa vain sen että ensin pitää laittaa työntekijä(t) hakuun EU/ETA-alueelta; jos se ei onnaa, sitten voi palkata työntekijänsä vaikka hinkuintiasta. Ei pitäisi olla paha rasti tyhmemmällekään työnantajalle.
Yritykset eivät voi sun kaunista ja utopistista toivettasi ihan kovin montaa vuotta odotella toteutuvaksi, vaan se työvoimantarve on tässä ja nyt. Ei sitten kun se Pertsa 55v on käynyt DI-koulutuksen, jota ei halua, osaa tai kykene suorittamaan. Ajatus toki kaunis.
Yritykset voivat itse lopettaa nirsoilun ja turhasta valittamisen, ja palkata sen yli 50-vuotiaan osaajan. Erittäin suuri osa "työvoimapulasta" on pelkkää työnantajien nirsoilua, ei myönnetä ääneen millä kriteerein hakemuksia raakataan pois, ja työehdot tehdään mahdollisimman paskoiksi, esim. pakottamalla työntekijä tekemään töitä yrittäjästatuksella, vaihtamalla siivoojia kahden eri yrityksen välillä jotta ei joudu maksamaan ylitöistä jne.
Harva se päivä saamme lukea maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden hyväksikäytöstä niin rakennus- kuin ravintola-alalla. Juu-u, on se kumma kun ei Suomessa pysyvästi jo asuvista löytynyt tekemään paskahommia olemattomalla palkalla ja surkein työoloin missä yritetään luistaa ylitöiden maksuista yms.
Aikoinaan oli HS:n artikkeli missä Lapin yrittäjät valittivat kuinka mahdotonta on löytää kausityöntekijöitä. Siihen vastasi eräs työtön kuinka oli hakenut kyseisiin kausitöihin, mutta ei ollut kelvannut sinne.
Vastaavasti eräs yrittäjä kertoi ettei millään löydä työntekijää firmaansa. Häneltä jäi kertomatta esim. että hän vaati "työntekijän" toimivan yrittäjänä hänen suuntaansa, ja työntekijältä piti löytyä omasta takaa tarvittavat työkalut ja PAKETTIAUTO. Just joo...
Tai erään siivousfirman toimari joka mainitsi ohimennen että työhakemuksia kyllä tulee pilvin pimein, mutta yksi kriteeri on se että pitää olla jo ennestään kokemusta ammattisiivouksesta, muuten ei pääse heille töihin. Samanaikaisesti väitetään että siivoojista on ihan kauhea pula.
Eli, työnantajien valituksia kannattaa myös kuunnella kriittisesti, eikä pitää niitä koko totuutena.