- Liittynyt
- 28.11.2016
- Viestejä
- 805
Edellisen kerran kun hallitus kaatui, niin se oli Rinteen hallitus. Tämä tapahtui ennen välikysymyksen käsittelyä, mutta käytännössä välikysymyksen aiheesta johtuen.Ööh, milloin viimeksi välikysymys on saanut tukea hallituspuolueesta, saati johtanut hallituksen kaatumiseen.
60 hengen paikallekutsulla voitaisiin pakottaa esim vaalitauolta eduskunta paikalle ja häiritä vaalikampanjoita tai käyttää eduskuntasalia oman kampanjan käymiseen. Tämä nyt vain yhtenä esimerkkinä. Keinoa varmasti voi käyttää monin eri tavoin eduskunnan työn sotkemiseen, varmaan siksi nykyinen käytäntö on se, että koollekutsuminen ei ole läpihuutojuttu.
Välikysymys on joka tapauksessa ainoa tapa, jolla voidaan oikeasti varmistaa, että hallituksella on oikeasti eduskunnan enemmistön tuki takanaan, eikä puoluejohto ole lähtenyt sooloilemaan. Esimerkiksi Junnilan luottamusäänestyksessä osa RKP:n edustajista äänesti Junnilan luottamusta vastaan. Jos luottamusäänestystä ei olisi järjestetty, niin kyseisten kansanedustajien olisi vain oletettu tukevan Junnilaa, koska ovat hallituspuolueessa.
Toinen asia on toki se, olisivatko samat edustajat äänestäneet Junnilan luottamusta vastaan, jos koko eduskunta olisi ollut koolla. Näin joka tapauksessa kävi, enkä ainakaan itse epäile, etteivätkö edustajat olisi tuoneet äänestyksessä esiin nimenomaan omaa näkemystään. Pitäisin tuota yksittäisten edustajien näkemystä demokratian kannalta jopa edustavampana, kuin puoluekurilla saavutettua.
Mutta mikä olisi mielestäsi riittävä raja? Eduskunnan koolle kutsuminen tauolta on joka tapauksessa poikkeuksellinen asia, eikä mitkään puolueet lähde tekemään sellaista aivan vaan muiden harmiksi. Välikysymykseen riittää 20 edustajaa, koska ilmeisesti aikoinaan on arvioitu kymmenesosan eduskunnasta olevan riittävän suuri joukko, että hallitukselle tai ministerille voidaan esittää kysymys jostain tärkeästä aiheesta.
60 edustajaa on jo kolmasosa kaikista kansanedustajista. Siis kolmasosan kaikista valituista edustajista pitäisi olla halukkaita sotkemaan eduskunnan työskentelyä ja taukoa. Kyllähän siellä yksittäisiä Turtiaisia on joka vaalikaudella, mutta en usko että näin suurta joukkoa saisi aikaan millään hallitus/oppisitio-asetelmalla.