Kotiautomaatio

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja xera, 13.02.2017.

 1. mmst1

  mmst1

  Viestejä:
  441
  Rekisteröitynyt:
  17.06.2019
  Ja vikakin pistorasia päivittyi. Pitää vaan rauhassa antaa yhdistää gatewayn kanssa, jos hätäilee sen kanssa eli koittaa räplätä pistorasiaa vaikka on-off liian nopeasti niin ei toimi.

  Tämä olikin hyvä homma, nyt voin lisätä noita kympin kappalehintaan ihan niin monta kun tarvii :tup:
   
 2. timoko

  timoko

  Viestejä:
  30
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2017
 3. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  5 321
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016


  Kunnon Sveitsiläinen pedanti testi/ohje ;-)
   
 4. Paladine

  Paladine

  Viestejä:
  13
  Rekisteröitynyt:
  26.02.2017
  Olipahan täällä luettavaa! Joskus viime vuoden keväällä eksyin tähän ketjuun ja unohdin sen sitten, ja vasta nyt noin viikko sitten jatkoin siitä minne viimeksi jäi... Kesti hetken läpikäydä postaukset, hyvä juttuja kyllä! :)

  Itse väsäsin joskus viime vuoden keväällä Raspberry Pi 3:een Home Assistantin (hass.io) jonka tosin aika pian siirsin SD-kortilta USB-muistitikulle jotta kestää pidempään... Raspissa minulla on kiinni Aotecin Z-wave tikku (ZW090 Z-Stick Gen5), ja sillä ohjaan neljää Neo Coolcam Z-Wave -pistorasiaa jotka maksoivat Aliexpressissä muistaakseni 20€/kpl ( https://www.szneo.com/en/products/show.php?id=189 ). Hyviä kapistuksia, noissa on myös virrankulutuslaskurit sisäänrakennettuna. Yksi niistä on makuuhuoneen telkkarissa kiinni (joka on toiminut Home Assistantin kautta herätyskellonani 100% toimivuusvarmuudella sen puolitoista vuotta :) ), yksi on kiinni puolilämpimän sisävaraston sähköpatterissa, yksi toisessa päässä taloa autoni lämppärissä, ja yksi "muuten vaan" välissä vahvistamassa signaalia koska muuten tuo auton lämppärin pistorasia ei aina ottanut signaalia vastaan. Tosin voi olla syy myös Home Assistantin sen aikaisessa versiossa, sillä näitä ongelmia oli minulla lähinnä vuosi sitten keväällä jolloin tuo pistorasia katosi aina välillä, mutta koko viime talven systeemi toimi ilman ongelmia.

  Sonoffeja minulla on 6 kpl: 3 Sonoff POWia ja 3 Sonoff TH-16:a. Lisäksi minulla on 3 kpl lyhyttä ulkojatkojohtoa jonka olen poikkaissut ja ketjuttanut sitten aina yhdet POWit ja TH16:t peräkkäin. Tämä siksi, että halusin saada lämpötilasensorin JA virrankulutusmittarin näihn toimintoihin mutta kun ei sellaista Sonoffia ole jossa nuo olisi yhdessä laitteessa niin... No, yksi POW+TH-16 -pari on minulla ulkona takapihalla, jossa on ulkolämpötilan mittaus, ja tämän päässä puolison auton lämppäri. Home Assistantissa on sitten meille molemmille omat säädöt auton lämppärille, pitää vaan syöttää lähtöaika ja HASS sitten haistelee kummallekin autolle tuon ulkomittarin mukaan että kuinka paljon aiemmin pitää kytkeä sähköt lämppäriin.

  Minulla on myös pihavarasto jonka alla on perunakellari, ja talon edelliset omistajat ovat suuressa viisaudessaan tehneet tuon liian ylös maanpinnalle mutta silti ilman salaojia. Eli sinne tulee sekä pohjavettä että menee ilman lisälämmitystä pakkaselle tammikuussa. Joten yksi TH16+POW hallitsee kellarin "eteisen" kaivossa olevaa uppopumppua: Nyt ei pääse letkut irti aiheuttaen tulvan kellarissa (näin kävi joskus aiemmin) koska huomaan HASSista tämän heti JOS näin käy, ja lisäksi näen milloin kaivossa vedessä oleva lämpömittari alkaa lähestyä nollaa: tuolloin tiedän että se kaivo on menossa jäähän joten voin nostaa uppopumpun pois :) Toinen TH16+POW -pari taas haistelee kellarin sisälämpötilaa ja käynnistää pakkasvahdin kun lämpötila laskee +4 asteen alapuolelle ja sammuttaa sen kun lämpötila nousee yli 6 asteeseen. Aiemmin luotin pakkasvahdin omaan termostaattiin, mikä oli virhe sillä kerran kylmimmillä paukkupakkasilla kävin kellarissa ja ihmettelin kun kellarin ovi oli lämmin... No, kun ulkona oli -25C, niin kellarissa oli sitten +25C eli siellä oli melkoinen tropiikki :D Nyt ei sellaistakaan pääse enää tapahtumaan.

  Olen myös virittänyt yhden ESP2866:n ja DHT22 -lämpötilasensorin puolikylmään sisävarastoon samasta syystä: se pitää huolen että varaston lämpötila pysyy +5 ja 10 välissä jotta siellä olevat maalit yms eivät jäädy.

  En ole lähes vuoteen tehnyt HASSiin säätöjä, ja kaikki on toiminut hyvin, eli näinhän (nykyisellään kevyt) kotiautomaatio pitääkin toimia. En tähän taloon enää suurempia rakentele koska talo on myynnissä ja uusi talo pitäisi sitten rakentaa, sinne olisikin tulossa paljon automaatiota. Ja miksei Home Assistatin kautta hallittavaksi...

  Mutta jottei menisi pelkäksi oman setupin esittelyksi, niin onhan minulla kysymyskin. Tuo uusi talo tulee päättyvän (metsä)tien päähän jossa on viimeisen 500 metrin jälkeen vain minun tonttini ja heti vieressä naapurin harvoin käytetty kesämökki. Ongelma on, että tuo tie on niin kapea, ettei siinä mahdu tulemaan toista autoa vastaan, pitää siis tehdä jotain levikkeitä kaupungin puolelle tms. Mutta asuntomessuilta tarttui mukaan jokin esite jossa esiteltiin Digitan LoRaWAN -verkkoa. Tuo olisi jokin pitkän kantaman verkko johon voisi liittyä, ja signaali voisi kantaa jopa 40 kilometriä! Tarkoitettu juurikin IoT-laitteille.

  Eli mieleeni tuli, jos olisi jokin vähän virtaa kuluttava ratkaisu (esim. patteri/akku) jonka avulla voisi laittaa jotkin sensorit minun pihalleni ja tuonne 500 metrin päähän jossa olisi viimeinen "käytetty" tienhaara. Kumpaankin päähän jotkut "liikennevalosysteemit", vaikka vain punaiset isommat ledit: Kun toisen sensorin ohi on menty (eli auto lähtenyt tulemaan), ja toisessakin päässä on sensori havainnut ajoneuvon, vilkutetaan tuolla jälkimmäisessä päässä esim. punaista valoa muutaman kerran jotta tulija jää odottelemaan toisen saapumista ja pääsee sitten helposti ohi :) Ei tarvitsisi tehdä levikkeitä saati aurata niitä talvella... Miltä kuulostaa, onko toteutettavissa tai onko tuohon jo jotain valmisratkaisuja? :)
   
  mmst1 tykkää tästä.
 5. SampoTexaa

  SampoTexaa

  Viestejä:
  722
  Rekisteröitynyt:
  14.05.2017
  Kämpässä olisi valmis putkitus liiketunnistimille ja ajattelin kytkeä moiset raspiin kiinni. Netti on täynnä 230v sekä zwave yms. langattomia tunnistimia.

  Kaipaisin hyviä 12 voltin vehkeitä joissa olisi alle 45kg hahmojen (lue:koirien) rajoitus mahdollisuus.

  Kenelläkään ideoita mistä löytyisi?
   
 6. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  1 241
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Langallisten hälytysjärjestelmien liiketunnistimet. esim tuossa on noita fsm:n maahantuomia:
  Kaapeloitavat ilmaisimet

  Ne lemmikkisuojat vaihtelee tunnistimittain, ja niissä on usein säädettävissä se painoraja.

  E: nyt tajusin että noin ison koiran haluat siellä viipottavan.. EI taidakaan nuo normaalien ilmaisimien rajoitus toimia noin pitkälle.. 36kg on suurin minkä löysin
   
  Viimeksi muokattu: 07.08.2019
 7. SampoTexaa

  SampoTexaa

  Viestejä:
  722
  Rekisteröitynyt:
  14.05.2017
  Sen verran halpoja niin täytyy testata, kiitoksia.

  Tosiaan koira ei ole mikään nyrkillä tapettava hiiri.
   
 8. Zigh

  Zigh

  Viestejä:
  1 133
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Miten siis kytket ne Raspiin kiinni?
  Ainakin perus no/nc silmukkaan kytkettäviä saa ebaysta puoli-ilmaiseksi: wired pir motion | eBay
   
 9. SampoTexaa

  SampoTexaa

  Viestejä:
  722
  Rekisteröitynyt:
  14.05.2017
  Joku kortti täytyy rakentaa väliin kun ei viitsi suoraan gpio:n kytkeä.

  Tuollaiset vitosen vermeet voisi testata.
   
 10. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  455
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Jos liiketunnistimia ei ole hommattu niin kannattaa vähän googletella esp32-cam ja face recognition. Jos ymmärtää mistä jutuissa puhelevat niin tuolla saa pelkän liiketunnistuksen lisänä tunnistettua tutut ja ilmoitukset tuntemattomista. Lisäksi sellaiset kuin päälle unohtuneet kynttilät ja tulipalot jne. lisäkoodaamisella.
   
 11. lpto

  lpto

  Viestejä:
  148
  Rekisteröitynyt:
  01.11.2016
  Onkos täällä kokemusta tuosta Trådfri liiketunnistimesta? Itse yritän tällä hetkellä käyttää sitä Openhabin ja CC2531 -tikulla. Ikean pistorasiat toimivat tällä hetkellä vähintään yhtä hyvin kuin Osramin vastaavat. Liiketunnistimen yhdistäminenkin oli jo mielenkiintoista, ja ainakaan ekalla 10:llä yrityksellä Ikean ohjeiden mukainen 10s pohjassa pitäminen ei saanut Openhabia löytämään tunnistinta. Painelin sitten liiketunnistimen painiketta useampaan otteeseen ns. randomina ja kas se ilmestyi Openhabiin...

  Tällä hetkellä en kuitenkaan saa liiketunnista reagoimaan mihinkään tai kertomaan liikkeestä Openhabille. Mikään seuraavista itemeistä ei vaikuta muuttavan tilaansa mitenkään:

  upload_2019-8-12_14-58-52.png

  Pitäisikö tämän toimia vaan näin Openhabin kanssa ja vaatii muuten Ikean oman gatwayn?
   
 12. MiXAL

  MiXAL

  Viestejä:
  26
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2019
 13. Joda

  Joda

  Viestejä:
  209
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei omakohtaista kokemusta mutta tuli tämä review juuri toissapäivänä vastaan, joka avasi plussia ja miinuksia mielestäni ihan hyvin:
   
 14. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  455
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Sonoff näköjään uudet TX kytkimet tuonut jotka sopii 1-3 kytkimisinä suomen rasioihin. Vanhaa T1 kun ei oollut kuin 1-2 kytkimellisenä.

  Myös uus sonoff mini on reippaasti basicia pienempi mahtuen rasioihin. Eli jollei TX kytkimiä saa nollattomiin kytkimiin niin minin saa lampun rasiaan mahtuun.

  Tasmota taitaa mennä noihin entiseen malliin uudeksi firmwareksi vaikka nykyisin nois onkin se diy modekin.
   
  JaySon tykkää tästä.
 15. JaySon

  JaySon

  Viestejä:
  793
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  @MrAatu , toimiikohan nämä yhteen Philips Hue bridgen kanssa? Ja näkeekö jostain mitä kaikkea herkkua näihin voisi moisessa kokoonpanossa ohjelmoida? Ja etenkin MITEN? Terveisin n00b.. :D
   
 16. Daatta

  Daatta

  Viestejä:
  123
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2017
  Mielenkiintoinen, olin jo katselemassa mistä tuon saa tilattua. Amazon DE ja UK eivät pidä listoilla, joutuisi tilaamaan jenkeistä:

  Hubitat Elevation® Europe Version

  Hinta on kovempi mitä jenkeissä, johtuen ilmeisesti siitä syystä että EU Z-Wave on toteutettu erillisellä USB-tikulla. Taidan jäädä odottelemaan "oikeaa" EU-versiota.
   
 17. Viliz03

  Viliz03

  Viestejä:
  391
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  EI toimi.
   
  JaySon tykkää tästä.
 18. Rottamies

  Rottamies

  Viestejä:
  32
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
 19. hannuf

  hannuf

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  09.05.2017
  Itse vaihdoin vähän aikaa sitten Homey:een http://www.athom.com Erittäin monipuolinen ja hieno, joskin vähän kallis. Aikaisemmin minulla ollut domoticz rasbissa.
   
 20. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  1 241
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Suomessa tuo busch jaeger on myynnissä ABB:n kautta. Tuo kulmikas myydään Impressivo nimellä ja tuo pyöristetty on Jussi. Noita Zigbee palikoita ei tietääkseni ole, mutta jos haluaa yhteinäiseksi nuo, tai tarvitse jotain peitelevyjä tms, niin löytyy joka sähkäriltä.

  E: ethän sä tuota kysynyt... :)
  Periaatteessa tuo käy katkaisijan tilalle, mutta johdotus pitää muuttaa niin että se toinen johto ei olekaan lampulle syöttävä, vaan tuon zigbeekytkimen nolla. Tai ainakin noin on tuo sun linkkaama pdf
   
 21. MiXAL

  MiXAL

  Viestejä:
  26
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2019
  Britti ebaystä löytyi puolaiselta kauppiaalta uusin EU-versio - tilasin ja samalla haalin läjän Xiaomin Aqara sensoreita ja kameroita. Tuohan on parempi, että on ulkopuolinen Z-Wave -antenni -> Sen voi siirtää johdon kanssa parempaan paikkaan.
   
 22. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  455
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Enemmänkin kotiautomaatiota MQTT keskutellen käytettäessä esimerkiksi Home Assistant tai OpenHAB ynnä muut aina pelkkiin kännykän MQTT paneeleihin.

  HUE emulaatiota on jossain määrin Tasmotassa.. Laitteen omat firmwaret ei tue.

  Tasmota..
  [​IMG]
   
  JaySon tykkää tästä.
 23. Vee

  Vee

  Viestejä:
  102
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Minulla on noita xiaomin antureita, gateway yms ja haluaisin jonkinlaisen infonäytön esim tabletista niille. Xiaomin oma sovellus on huono, onko ainoa mahdollisuus virittää raspberry pi ja siihen jokin domoticz tai vastaava pyörimään?

  Vai saisiko noita tietoja, esim lämpötiloja jotenkin muuten näkyviin?

  Paras olisi olisi täysin kustomoitavissa, saisi sääennustetta ja vaikka nettiradiota yms siihen samaan näyttöön.
   
 24. Rottamies

  Rottamies

  Viestejä:
  32
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Joo, meillä on nuo nykyiset katkaisijat ja pistorasiat tuota ABB:n Ompressivo sarjaa. Siinä mielessä nuo sopisi hyvin.

  Onkohan tuo johdotuksen muutos iso asia? Johdot eivät mene putkissa, vaan ihan rakenteissa. Ja rakenteita en kyllä ala repimään auki...

  Olohuoneessa on esimerkiksi 3x2painikkeen katkaisijoita, joilla ohjataan viittä neljän led-lampun sarjaa. Tulisi hieman halvemmaksi vaihtaa nuo kytkimet, kuin alkaa vaihtamaan 20pkl led-alasvaloja olkkariin, 9kpl aulaan ja 8kpl keittiöön....

  Olisiko tämä sittenkin oikea/parempi malli sweinäkytkimeksi:
  ZigBee Light Link universal relay insert For switching of electrical loads via radio control. - Busch-Jaeger Online-Catalogue 2019

  https://www.busch-jaeger-catalogue.com/files/files_ONLINE/0173-1-8662.pdf
   
  Viimeksi muokattu: 15.08.2019
 25. valexi

  valexi

  Viestejä:
  792
  Rekisteröitynyt:
  10.07.2017
  No noissa, missä on kahden painikkeen sarjoja jos ohjattavat vaiheet menee samaan kattorasiaan, niin toisen vaiheen voi ottaa sieltä nollaksi. Nollan voit sitten ketjuttaa muillekin katkaisimille, jos ovat samassa painikesarjassa.
   
 26. Racle90

  Racle90

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2018
  Oisko ihmisillä vähän ideaa/vinkkejä heitellä miten kannattas alotella valojen kanssa.

  Pientä taustaa:
  Kämppä on kooltaan 81.5 m2. Rakennusvuosi -82.
  Palvelinkone löyty (tässä docker kontissa home assistant) ja lähes keskelle kämppää tulossa zigbee2mqtt viritelmä (raspi + CC2531).
  Olohuone, keittiö ja makkari #1 toimii himmentimellä, loput perinteisillä on/off kytkimillä. Eteisessä on yksi lamppu ja kytkimestä toimii myös ulkovalo.
  Makuuhuone #2 löytyy kattotuuletin, joten tähän huoneeseen ei himmentävä sovi edes älyllä.
  Nykyiset lamput ja niiden lukumäärä eri huoneissa:
  upload_2019-8-15_9-46-59.png

  Mietin mikä olisi fiksuin ratkaisu ruveta toteuttamaan, kun en välttis halua teippailla/patentoida valokatkaisimia päälle asentoon, toki sekin mahku on.

  Mietin että kannattaisiko vaihtaa joku älykäs ratkaisu noihin valokatkaisimiin suoraan kaikkiin?
  Eli vaihtaa kytkimen älykkääseen himmentävään ja käyttää tyhmiä (led) lamppuja. Himmennettvä että saa vähän tunnelmavalaistusta mm. leffoja katsellessa :p
  Poislukien makuuhuone 2, johon ei kattotuulettimenta takia sovi himmennettävä kytkin.

  Ja mikä katkaisin olisi toimiva suomessa?
  Ja yhteensopiva home assistantin kanssa. zigbee verkko sitten kotoo löytyisi, mutta en rajoita katkaisinta siihen. Ehdotukset ovat vapaita.

  Vai nappaako jokapaikkaan älylamput (ikea trådfi) ja muutaman ikean kytkimen, ja tekee jotain patenttia nykyisille kytkimille?
  Värejä en juuri kaipaile, niin valkoset ja himmennettävät menevät hyvin

  Vai sekoitus näitä?
  Eli keittiö/olohuone/käytävä kytkimillä, ja makkarit älylampuilla (ja joku viritelmä makkarin kytkimiin että pysyvät päällä + ikean kytkimet ohjaamaan niitä) ja eteisen jättää "tyhmäksi"

  Lampuiksi mietin noita ikean GU10 (joista saa viileää valkoista) sekä E27 lamppuja. Kytkimiksi joko ikean napeilla toimiva tai pyöritettävä.

  Mutta tosiaan valokatkaisimista ei ole mitään hajua mikä mahtaisi toimia ja olla fiksu.. + tähän tarvitsisi laillisesti sähkömiehen asentamaan niin en viitsisi montaa kertaa pyytää käymään.

  Ja toki pieni hinta on aina plussaa :p
   
  Viimeksi muokattu: 15.08.2019
 27. Heimolainen

  Heimolainen

  Viestejä:
  503
  Rekisteröitynyt:
  26.10.2016
  Itselläkin etsinnässä jotkut katkaisimet ja ehkä pistorasiat. Ongelmia saattaa aiheuttaa vanha asunto, jossa puuttuu maajohtoja, vai onko tämä suuri ongelma? Enemmän sähköstä tietävät varmaan osaavat vastata. Vaimoke ja lapset aiheuttavat ongelmia noilla vanhoilla katkaisimilla.
   
 28. Rottamies

  Rottamies

  Viestejä:
  32
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Xiaomilla olisi noita upotettevia katkaisijoita, jotka kytketään suoraan 230v. Mutta ainakin itse karsastan niitä, vaikka kuinka ovatkin "Laatumerkki". Eikä niistä taida löytyä mitään eurooppalaisia hyväksymisiäkään.

  US $14.99 10% OFF|2019 Xiaomi Aqara Wall switch Zigbee Wireless switch Key Smart Light Control single Fire No Neutral by mijia Mi Home APP Remote-in Smart Remote Control from Consumer Electronics on Aliexpress.com | Alibaba Group

  Sen takia nuo Busch-Jaegerit olisi hyviä, että ovat ainakin saksalaista "laatua" ja euroopassa hyväksyttyjä. Vielä kun saisi varmuuden, että ne toimivat järjevällä työmääräällä, niin lähtee tilaus välittömästi.
   
 29. jase

  jase

  Viestejä:
  155
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Miten olisi esim Shelly1 tai Sonoffin uusi Mini? Molemmat toimivat kyllä WiFillä, enkä ole vastaavaa Zigbee kakkulaa nähnyt. Shellyssä on plussaa se että siinä on factory firmiksessäkin MQTT clientti. Tuon lisäksi pitää katkaisimeen laittaa impulssijousi, joka paluttaa sen painamisen jälkeen aina samaan tilaan.

  Itse ajattelin tehdä noilla eräänlaisen hybridin, jossa Shelly on kytketty valokatkaisimeen, mutta rele ei ole kytketty mihinkään. MQTT:n kautta sitten tieto painalluksesta menee Home Assisntanttiin, joka kytkee zigbeen kautta valot. Tähän sitten vielä tupla painalluksella valaistusmoodien vaihto tai mitä ikinä keksiikään. Nähtäväksi jää kuinka pitkä viive tuosta tulee.

  EDIT: tupla lainaus pois
   
 30. Racle90

  Racle90

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2018
  Wifi ei oo ongelma, ei oo sillai väljä mikä se tekniikka on, kunhan toimisi.

  Mutta tätä varten joutuisi (vissiin?) vaihtamaan nuo himmentävät kytkimet perinteissiin on/off kytkimiin ja käyttämään puhelinta/tablettia himmennykseen. Ja kun ei ole varmuutta onko tuolla tuota maadoitusjohtoa, niin mahtaakohan nuo toimia ilman sitä. Tarvii varmaan avata joku noista kytkimistä ja katsoa kuinka monta johtoa siellä sisällä on. Jos tuon tekisi jopa ilman sähkömiestä :p
  Nuo kaksi ei vissiin tukenut edes himmenystä? Vastaavia kyllä taitaa löytyä himmennykselläkin. Ainahan voi viritellä jotkut päällyslevyt päälle , joku kaukosäädin siihen kiinni, ja laittaa tuollaisia taakse, jolloin ei tarvitsisi koko kytkintä vaihtaa.
  Toki samalla vaivalla vaihtaa sitten koko kytkimen jos löytyy suoraan joku fikun oloinen.

  Sillä jotain himmennettävää kytkintä mietin, kun joutuisi jokatapauksessa noita irrottelemaan. Pitäisi vaan toimiva kytkin löytää. Hankalaa tuntuu olevan tuo himmentäminen, ja kun sellainen on nykyisellään olohuoneessa ja keittiössä, on siitä vähän ikävä luopua.

  Jotenkin en kytkimiin kyllä xiomia nappaisi, tai alista mitään mitä ei varmaksi tiedä.
  Buschia en löytänyt taas himmennettävänä etäohjattavaa mallia.
   
 31. Raitlin

  Raitlin

  Viestejä:
  63
  Rekisteröitynyt:
  16.11.2016
  Yksi tälläinen pyöriteltävä löytyy ja siitä on kyllä käytön ilo kaukana. En tiedä onko viallinen vai user-error mutta joka toinen pyöräytys tuntuu tekevän jotain muuta kuin mitä halusi. Ainoaksi kytkimeksi en ainakaan itselle laittaisi mihinkään.
   
 32. Racle90

  Racle90

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2018
  Vähän tämän tyyppistä tuli kyllä muuallakin vastaan. Eli otetaan samantien poies laskuista ja jos tulee, niin sitten noita nappiversioita. Kiitos tästä!
   
  caden tykkää tästä.
 33. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  455
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Sonoff mini ja shelly ovat niin pieniä että mahtuvat myös sinne katon rasiaan josta nolla löytyy. Jos on tyypillinen katon rasian kautta kiertävä kytkimen kytkentä niin mini lampun rasiaan ja kytkimen johdot kiinnitetään vaan minin liittimiin. Jos taas kytkimellä nolla ja sen kautta vasta lampulle niin mini laitetaan siihen kytkimen alle rasiaan.

  Himmennystä ei ole kummassakaan. Minissä erillinen antenni jonka saa rasian ulkopuolelle tuotua jos ongelmallinen paikka. Ja tarvittavat hyväksynnät noista löytyy. Eikä tarvitse olla palautusjousellista kytkintä vaan voi käyttää kytkintiedon muutoksesta reakoivana on/off kytkimissä riippuen firmwaresta jota käyttää.

   
  Viimeksi muokattu: 15.08.2019
 34. Daatta

  Daatta

  Viestejä:
  123
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2017
  Itse ratkaisin valaistuksen -97 rakennettuun omakotitaloon (140m2, kaksi kerrosta) unohtamalla valokatkaisijat päälle ja korvaamalla E27 polttimot Hue ja Trådfri valonlähteillä. Perusvalaistus toimii ajastuksella, auringon nousu & lasku jne. Lisäksi on neljä liiketunnistinta Hue ja Trådfri järjestelmissä (joo on molemmat sillat). Valokytkimiä on muutamissa huoneissa, strategisesti sijoitettuna. Hue kytkin sopisi jenkkimallin seinärasiaan, itse olen liimannut kytkimen pohjalevyn seinään valokatkaisijan viereen. Keittiössä on viisi GU4 12V alasvaloa joissa on normaalit led-polttimot, muuntajat ja valokytkimet. Nuo voisi "älyttää" Hue-liitettävällä muuntajalla, mutta menee se noinkin. Käyttämättömät valokatkaisijat voi teipata ylös, jos refleksinä noita rämppäilee. Toisaalta valokatkaisijaa kaksi kertaa päälle käyttämällä saa ainakin Hue-valon päälle, jos se on pimeänä.

  Käyttämättömien valokatkaisijoiden tilalle (niitä on ihmeen paljon) olen miettinyt 1-osaisia pistorasioita, joihin voisi kytkeä jotain IOT-härpättimiä tai muuta tarpeellista. Saisi helposti sähkönsyötön äly-tabletille tms.

  Alakerran tekniset tilat ja WC:n olen varustanut liiketunnistimilla ja -valaisimilla. Kätevää esim. WC:ssä, jossa on led-loisteputki ja -kattovalo. Autotallissa "älytön" ratkaisu toimii myös hyvin, liiketunnistin ohjaa neljää led-valaisinta. Schneiderin liiketunnistimen voi vaihtaa valokytkimen tilalle, kunhan saa vedettyä nollan (sinisen johdon) jostain. Sähkömies voi vaihtaa, tarkoitin sanoa. o_O
   
 35. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  455
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
 36. Viliz03

  Viliz03

  Viestejä:
  391
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Poor Man's Hue Switch niin viivettä löytyy eikä täysin luotettava toiminta. Taitaa tasmota käskyttää samalla lailla.
   
 37. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  455
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Tuo linkkisi yksi iso viive on jo kyseisen kontrollerin bootin viive wifin kytkeytymisiniin. Sen kun pitää ensin muodostaa yhteys wifi-tukiasemaan ennen toimimistaan. Kiinteällä IP:llä sekunnin kahden viiveestä ja DHCP kanssa jostain 3 sekunnista.

  Tasmotalla verkkovirrassa oleva laite on puolestaan kokoajan kytkeytyneenä wifiin eikä tule bootin viivettä ja wifin kytkeytymisen viivettä. Nopeampaa kuin yksikään pilveen perustuva ollen lähes samaa nopeutta kuin tavallinen kytkin. Ei eroa MQTT viestien nopeudesta ja varmuudesta.
   
  Viimeksi muokattu: 15.08.2019
 38. Racle90

  Racle90

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2018
  Tätä kyllä alunperin suunnittelin, hinta pysyy suht samana, mutta jotain peitelevyjä tai vastaavia joutuisi nykyisiin katkaisijoihin hommaamaan. Toki ei olis paha operaatio luultavasti.

  Siistein ratkaisu (ulkonäöllisesti) olisi vieläkin omasta mielestä löytää himmentävä kytkin jota voi etäohjata, mutta tuntuu olevan vähän hankala löytää :D

  Kiitos tästä!

  Ja Sonoffista, jos sen saa suoraan lampun juureen kiinni niin se voisi jopa sopia makuuhuoneeseen (2) ja eteiseen, joissa ei himmennystä tarvita. Siinä saisi 20e hintaan jo pari paikkaa laitettua kuntoon, kun kummassakin paikkaa ei ole kuin yksi lamppu kaikenkaikkiaan. Ja kumpikin sellaisia jotka mieluusti laitan kiinni etänä jos jäänyt päälle, mutta muuten saa olla kiinni kokoajan jos valoja räplää.

  Eli Jos sonofilla ja peruskytkimellä menisi nuo pari paikkaa, niin enää jäisi käytävä, olohuone, keittiö ja makuuhuone #1, joissa ottaisin mieluusti himmennettävän ratkaisun.
   
 39. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  455
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Joitakin e26 kantaisia wifi-lamppuja on kanssa tuolla eps8266 piirillä. Laitellut niihin tasmotan.

  Tällä hetkellä tulossa ebaysta kasa MiLightin lamppuja tarkoituksena tutkiskella niiden sisältöä. Varsinkin miten gu10 ja mr16 kantaiset. MiLightiin on kanssa edullista wifi ibox2 boksia 14-15USD, mutta mieluummin suoraan ohjailut. Wifi ibox1 olisi lamppu, wifi-routeri ja Milight silta yhtä aikaan. MiLightiin liittyvä valikoima näyttää aika laajalta kun katselee ebaysta. Aikaisemmat RGBW "MiLight" mitkä lie kloonit oli täysin ESP8266 ja helposti Tarmotalle laitettavissa parilla tilapäisellä juotoksella.
   
  Viimeksi muokattu: 15.08.2019
 40. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  1 241
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Nämä ovat melko näppäriä:
  Nexa 86805 -uppoasennettava vastaanotin 33,00
  Laitetaan siis valokytkimen taakse ja valokytkin jää käyttöön, mutta sallii lisäksi ohjauksen z-wavella. Varsinkin noi ryhmät jossa on monta lamppua olisi fiksumpi toteutta näin. Himmennystä tuossa ei ole, mutta kuvittelisi että vastaavia tuotteita löytyy jossa myös himmennysmahdollisuus. Uskoisin että maailmasta löytyy myös vastaava värkki zigbeenä.

  Makkarit yms tilat jossa vähän lamppuja, laittaa sen älylampun, ja lisää nykyiseen kytkimeen impulssijousen joka palauttaa kytkimen aina "Päälle", jolloin valon saa sytytettya painkkeena toimivana kytkimellä.
   
 41. Rottamies

  Rottamies

  Viestejä:
  32
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Minun ymmärrykseni mukaan Busch-Jaegerilta kyllä löytyy noita himmentimelläkin olevia malleja:

  Jos joku joka oikeasti asiasta ymmärtää voisi suomentaa näiden "kytkimien" eron:
  - 6710 U-500
  -- ZigBee Light Link power supply insert For the power supply of ZigBee Light Link control elements. - Busch-Jaeger Online-Catalogue 2019

  - 6715 U
  -- ZigBee Light Link LED-dimmer insert For switching and dimming electric loads via radio control. - Busch-Jaeger Online-Catalogue 2019

  - 6711 U-500
  -- ZigBee Light Link universal relay insert For switching of electrical loads via radio control. - Busch-Jaeger Online-Catalogue 2019
   
 42. MrAatu

  MrAatu

  Viestejä:
  455
  Rekisteröitynyt:
  06.09.2018
  Itsellä oli ongelmana liian paljon metallia sisältäneet valokytkimet. Toiminta jäi epävarmaksi jollei saanut rasiaan puhkaistua antennille aukkoa seinän väliin.
   
 43. Racle90

  Racle90

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2018
  Täs on se ongelma et on tosiaan himmentimiä nyt jo (Olohuone, makuuhuone 1, keittiö, ja haluaisin käytävän himmentävänä) ja noi impulssijouset ei oikein toimi sellasen kanssa

  Tää olis simppelipää jos ei olis niitä himmentimiä nyt jo. Sen takia noita uusia kytkimiä vähän tutkinut, kun tuntuu että vaihtoon tuntuu menevän muutenkin.. Ellei laita täysille ja peitelevyn päälle..
   
 44. Racle90

  Racle90

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2018
  Tosiaan, noissa ei ole sitä vipua itsessään, vaan sitä ohjattaisiin vissiin erillisllä kaukosäätimellä?
  En edes miettinyt tuollaista ratkaisua
   
 45. Rottamies

  Rottamies

  Viestejä:
  32
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Niihin pitää ostaa "nappulat" erikseen.

  Linkin takaa vaihtoehtoja: Busch-Jaeger Online-Catalogue 2019

  Edit: Korjattu linkki.
   
  Racle90 tykkää tästä.
 46. Racle90

  Racle90

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2018
  Kurkimpa piruuttani amazonin läpi, 110e himmentävä pohja ja 61e tuo päällynen siihen. Melko tyyris vaihto, jos näitä pitäisi vähintään se 3kpl hommata. Jos muut menisivät "perinteisillä" kytkimillä.

  + pitäisi varmaan tarkistaa onko sitä maadoitusjohtoa edes olemassa mitä nuo vaatisivat..

  Toki jos halvemmalla haluaa (jos ei tuosta kytkimestä nyt löydy vastaavaa edullisemmin muilta), pitäisi hommata himmentimien tilalle perinteiset kytkimet palautusjousella, laittaa himmentävä vastaanotin taakse (jos löytyy) ja erillinen kaukosäädin sitävarten (ikea nappimalli / philips hue säädin + peitelevy).
   
 47. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  1 241
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ei tuollaista "älylamppua" voi muutenkaan laittaa himentimen perään. Nykyistä mekaanista himmenintä ei oikein voi käyttää muuten kuin laittamalla sen tuollaisen etäohjattavan releen ja tavallisen lampun väliin.
   
 48. Racle90

  Racle90

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2018
  Sillä etsinkin uutta himmennintä jossa olisi se etäohjaus mahdollista, koska nykyisellään se ei onnistu etänä.

  Tai tosiaan perus kytkimiä ja taakse himmennettävä etäohjattava palikka + joku kytkin millä ohjata sitä :)
   
 49. Daatta

  Daatta

  Viestejä:
  123
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2017
  Edelleen olen sitä mieltä että kannattaa unohtaa vanha infra ja laittaa älylamppuja paikat täyteen. Esim. LED-himmennin maksaa 100€ ja vaatii himmennettävät LED-lamput. Eikä tuossa ole vielä minkään valtakunnan kaukosäätöä. Älylamppuja saa satasella aika monta, ainakin Ikeasta. Siihen gateway itse hakkeroiden tai pelkkä Ikean himmennin, jonka parittaa suoraan lamppujen kanssa. Joo, tämäkin viesti kuuluisi tuonne älyvalot-ketjuun.

  Älyvalot (Smart Lights), Philips Hue, Ikea Trådfri yms.
   
 50. Racle90

  Racle90

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2018
  Kaikki on hyvin kunnes muksu tai vaimo rupee räplää valoja nykyisistä kytkimistä :p
  Sillä etsin tälle ratkaisua.

  Seinälle ideana heittää vielä tabletti josta näitä ohjailee kytkimien/ikean säätimien lisäksi. Samaan pohjapiirrustukseen tulossa myös lämpösensorit jotka näyttää eri huoneiden lämpötilan.
  Ja lisäksi valojen jälkeen liiketunnistusta tiettyihin paikkoihin joilla saadaan valoja ohjattua automaattisesti.

  Mutta jos älyvaloihin siirtyy, on se mm. Olohuoneesa (13x gu10 lamppua) hitusen hintavampi kuin kytkimen vaihto perinteiseen + ikean nappula ohjaamaan. (Zigbee2mqtt + home assistant)

  EDIT: siirryn tuonne toiselle puolelle valojen osalta. Jatkan täällä sitten muiden osa alueiden kanssa jos tarvetta tulee.