Kotiautomaatio

Liittynyt
06.11.2016
Viestejä
47
Empä ainakaan mistään huomannut tällaista keskustelua.

Ajatuksissa olis laittaa kotona laitteita kauko-ohjattavaksi ja tietty se pitää saada puhelimella tehtyä työpaikaltakin käsin.

Katsellut tässä Proove/telldust laitteita ja cozify hubia. Nexan vehkeitä jo jonkin verran löytyy, niin kiva jos toimisivat yhteen noiden muidenkin laitteiden kanssa.

Mitenkäs täällä porukalla kokemuksia, ajatuksia, vinkkejä?
 
Älypeili olisi kiva eteisen peilikaappiin. Eli semmoinen mistä voisi ennen oven avaamista nopeasti nähdä tulevien tuntien sääennusteet sekä esimerkiksi metro/bussiaikataulut/tiedotteet
 
No joidenkin valojen ohjailu kotoa ei paljon kiinnosta kun se katkaisija seinässä on paljon helpompi käyttää kuin puhelimen softa.

Tuon sijasta kiinnostaisi kodin lämmityksen ohjaaminen ennalta suunniteltujen profiilejen mukaisesti. Danforssin digitaalinen termostaatti on ilmakiertolämmityksessä kiinni ja sen ohjaaminen etänä ja siihen profiilejen tekeminen olisi ihan kätevää. Tuolla saisi myös ehkä jonkinlaista säästöä tehtyä varsinkin jos se pelaisi yhteen noiden ilmalämpöpumppujen kanssa.
 
Cozifyn hommasin noin kuukausi sitten. Lähinnä nyt testauksessa, että miten luotettavasti toimii ja mihin kykenee. Lyhyellä otannalla on osoittautunut varsin luotettavaksi, ei ole mitään ongelmia ollut että olisi unohtanut asetuksiaan tms.
Ikäviä rajoituksia kuitenkin jo ilmaantunut, ja ominaisuuksia joita ovat mainostaneet yli vuosi sitten ei olla vieläkään saatu laitteeseen.

Esimerkki "hölmöstä" käytöksestä.
Teen kaksi teemaa. "Valot kirkas" ja "Valot himmeä".
Napsautan jotain kautta kirkkaat valot päälle. Oli se sitten puhelimesta tai seinäkytkimestä. Sitten haluankin himmeät valot. Napsautan painiketta johon tämä "Valot himmeä" on bindattu. Valot himmenevät.
Lopuksi haluan sammuttaa valot, ja napsautan "Valot himmeä" pois päältä. Tästä seuraa että valot menevät kirkkaaksi, kun tuo "Valot kirkas" on ollut taustalla aktiivisena.

Myöskään sensorien dataa ei saa virallisesti kerättyä talteen, lämpötiloja tai kosteutta. Epävirallisesti onnistuu kun käyttäjät ovat selvittäneet miten API toimii.

Ei ole myöskään mahdollista asettaa ajastusta, että jos painan vaikka valot päälle, niin sammuisivat automaattisesti 5 min kuluttua. Tämä olisi kätevä vaikka pihavalojen kanssa, kun tietää lähtevänsä pois. Liikkeentunnistimen kanssa on mahdollista asettaa viive.

Jos jokin tietty juttu Cozifyssa kiinnostaa, niin voin yrittää vastailla. :)
Itseltä löytyy Philipsin Hue ja Osramin Lightify lamppuja. Nexan liiketunnistin, kaukosäätimiä ja pistorasioita. Prooven liikkeentunnistin ja "ovianturi", näistä löytyy samassa lämpömittarit.
 
Mihin tarvitsen automaatiota?
En varsin mihinkään, mutta ajatuksena olis näppärä jos talon lämmitystä pystyisi säätämään (lomalla ollessa lämmöt matalalla ja sitten puhelimesta käy kääntään isommalle kun takasin tulee)
Valoja nyt ohjailis kaukosäätimellä lähinnä olohuoneessa. Ja lomalla ollessa vois puhelimella räpsiä aina välillä päälle ja pois niin joku luulee että kotonakin on joku.


Onkos tuossa cozifyssä mahdollista tehdä ajastuksia pistorasialle tai katkasijalle? Siten että edellis iltana vaikka laittais seuraavan päivän pörssisähkö hintojen mukaan lämmitysvaraajan päälle aina edullisille tunneille.
 
Cozifysta löytyy eräänlainen toiminto, johon valitaan valot joiden haluaa käynnistyvän ja sammuvan siihen malliin kuin joku olisi kotona. Tämän voi sitten vain kytkeä päälle kun tietää lähtevänsä pois pidemmäksi aikaa.

Myös tavalliset ajastukset ovat mahdollisia. Ja onnistuu myös auringonlaskun ja -nousun mukaan ajastaminen. Ja voi tehdä vaikka niin, että tekee ajastuksen, joka on aktiivinen vain jos jokin Teema on aktiivisena.

Mihin tarvitaan automaatiota?
Pari nopeaa esimerkkiä mitä tulee mieleen. Vesianturit sopivissa paikoissa, ja jos tunnistaa kosteutta, talosta katkaistaan vesi. Jos automaatiojärjestelmä tietää, että kukaan ei ole kotona, ei pidä lämmitystä täysillä tai ei käynnistä ilmastointia. Jos sähkölämmitys, niin lämmitetään kun sähkönhinta on alhaisimmillaan. Tähän tietty pitää asettaa joitain reunaehtoja, että ei jää talo kylmäksi huonolla tuurilla. Palovaroittimien kytkeminen automaatioon, saat ilmoituksen kun talossa hälytys. Talvisin jos auto on pihalla piuhan päässä, niin voidaan säätää lämmityksen kesto sen mukaan miten paljon on pakkasta, kun kerrotaan vain aika jolloin halutaan lähteä. Valot kytkettynä liikkeentunnistukseen, ja jos yöllä havaitaan liikettä, niin sytytetään muutama valo hyvin himmeäksi, niin näkee kävellä vessaan.
 
Cozify ei taida vieläkään tukea Z-Wavea? Tämä ainakin itsellä ollut vielä este Cozifyn hankkimisille.

Toki Prooven etc. 433 Mhz laitteet ovat huomattavasti helvempia, mutta niiden toimivuudesta kai voi olla montaa eri mieltä.
Lähinnä tuossa 433 taajuudessa askarruttaa tietoturvan puoli...

Itse olen nyt käytetellyt RaspberryPI3:sta ja siihen liitettyä Z-Wave piiriä Domoticz (Domoticz) softalla. Ihan kelvollinen tekniikasta tajuavalle käyttää, mutta jos sitten on muitakin käyttäjiä (joiden tekniset taidot sitä-sun-tätä), niin tulee ongelmia. Oviantureita ja valoja itsellä, ihan mukavasti toimii, mutta ei silti täydellinen.

Seuraavaksi olen ajatellut kokeilla Tellduksen "uutta" laitetta, jota taas saa, Z-Wave Gateway TellStick ZNet Lite Ver 2 .
Tukee 433 Mhz ja Z-wave.
 
Älypeili olisi kiva eteisen peilikaappiin. Eli semmoinen mistä voisi ennen oven avaamista nopeasti nähdä tulevien tuntien sääennusteet sekä esimerkiksi metro/bussiaikataulut/tiedotteet

Älypeili olis todella kova juttu. Olen suunnitellut sellaisen rakentelua itse, raspberry pi:n avustuksella, mutta eipähän ole saanut aikaiseksi.
Tässä sivusto josta aion ottaa mallia:
Building MirrorMirror

16_pretty_much_done.png
 
Toi cozify vaikuttaa kyllä näppärälle. Noi proovet kiinnostais hinnan puolesta, mutta en ainakaan ite oo nähny miten toimii muiden (nexa) laitteiden kanssa.
 
Hmm... Tuollaisen "taikapeilin" voisi kyllä joskus väsäillä, jossain kaapin perukoilla majailee joku melko ohut 10" näyttö, siihen RasPi kaveriksi. Tuollaisia peililasejakin tulee duunikeikoilla aina sillointällöin vastaan kun jollain työmaalla puretaan esim jotain vartijoiden valvomokoppia, niissähän on ikkunoina monesti tuollaista toiselta puolelta peilipintaista ikkunaa.

Omaan "kotiautomaatiota" en ehkä kotiautomaatioksi kutsuisi vaan lähinnä kodinohjausjärjestelmäksi ennemmin. RasPin päällä pyörii "nettisivu" jota kautta pystyy osaa valaisimista säätämään (lähinnä koriste/tunnelmavalot), ohjaamaan telkkareita, digibokseja, äänentoistoa jne. On tuossa kaikanlaista automaatiotakin joukossa, esimerkiksi yhdellä hiiren klikkauksella tai napin painalluksella saa telkkarin päälle, elisaviihde-boksin päälle ja automaattisesti tallennevalikkoon, äänet päälle ja tv/leffamoodiin ja tilan "tunnelma"valaistuksen ohjattua sopivaan tilaan. Toisesta napista saa telkkarin kirkkautta pienemmälle, äänenvoimakkuuden pienemmälle oletustasolle, rajoitettua maksimiäänenvoimakkuutta ja pienennettyä subbarin tasoa ns. yökatselutilaan. Niin, ja kun tulee kotiin ja hälytin on päällä niin eteiseen syttyy automaattisesti valo sisääntuloviiveen ajaksi ja vastaavasti rikkarin kytkemisen jälkeen eteiseen jää minuutiksi palamaan ledivalo. Vastaavia toimintoja löytyy vähän joka lähtöön ja olen koodaillut niitä sitä mukaa lisää kun on tarve tullut.

Raspissa pyörivä koodi on käytännössä kokonaan itse tehtyä mutta eri laitteita sitten ohjaa kaikenlaiset valmiit apuohjelmat ja työkalut kuten lircd ja ola.
 
Cozify on ollut käytössä nyt noin vajaan vuoden. Itse laite toimii varsin hyvin, yhden kerran muistelen tilannetta, jossa boksi meni mykäksi ja piti bootata käsin, mutta se saattoi olla jokin alkupään käyttäjävirhe, koska ei ole toistunut.

Käytän Cozifytä pääasiallisesti yhdistämään Nexan seinäkytkimet eri valoreleisiin enkä enää haluaisi olla ilman. Meillä kun on monenlaisia tunnelmavaloja niin ei niitä ilman helppoa ryhmittelyä ikinä tulisi käytettyä.

Z-Wave tukea olen kovasti odotellut, koska se mahdollistaisi vielä laajemman laitetarjonnan.

Kaikki 433Mhz rajapintaa (Nexa/Proove/etc.) käyttävät laitteet ovat noin niinkuin lähtökohtaisesti epäluotettavia, koska signalointi on yksisuuntaista. Tällöin viestin lähettävä laite ei saa tietää tavoittiko viesti tarkoitetun kohdelaitteen. Ominaisuus yhdistettynä seinäkytkimiin aiheuttaa välillä arkipäivään kiukunpuuskia. Lisäksi tässä muutaman vuoden aikana on jo muutama 433Mhz relettä lopettanut toimintansa eli rele naksuu, muttei oikeasti katkaise jännitettä.
 
No joidenkin valojen ohjailu kotoa ei paljon kiinnosta kun se katkaisija seinässä on paljon helpompi käyttää kuin puhelimen softa.

Tuon sijasta kiinnostaisi kodin lämmityksen ohjaaminen ennalta suunniteltujen profiilejen mukaisesti. Danforssin digitaalinen termostaatti on ilmakiertolämmityksessä kiinni ja sen ohjaaminen etänä ja siihen profiilejen tekeminen olisi ihan kätevää. Tuolla saisi myös ehkä jonkinlaista säästöä tehtyä varsinkin jos se pelaisi yhteen noiden ilmalämpöpumppujen kanssa.
Mikä malli ja millainen tuo ilmakiertosysteemi on, lattialämmitys?

Itse tilasin tuon(olikohan se tuo, kun kävin niin paljon läpi...)
BLUETOOTH® Smart Radiator Thermostat - eQ-3
Ihan mielenkiinnosta otin tuollaisen edullisen, mutta käsittääkseni pitäisi olla aika laadukas hintaisekseen.

Itseänikin kiinnostaa tuo kotiautomaatio ja tullut metsästettyä Ouman EH-800 käytettynä, mutta tahtovat aina mennä heti jos ovat järkihinnoissa. :(

Jos tiedossa vaihtoehtoja tuolle EH-800:lle, niin voi ehdottaa. :tup:
 
Mikä malli ja millainen tuo ilmakiertosysteemi on, lattialämmitys?

Itse tilasin tuon(olikohan se tuo, kun kävin niin paljon läpi...)
BLUETOOTH® Smart Radiator Thermostat - eQ-3
Ihan mielenkiinnosta otin tuollaisen edullisen, mutta käsittääkseni pitäisi olla aika laadukas hintaisekseen.

Itseänikin kiinnostaa tuo kotiautomaatio ja tullut metsästettyä Ouman EH-800 käytettynä, mutta tahtovat aina mennä heti jos ovat järkihinnoissa. :(

Jos tiedossa vaihtoehtoja tuolle EH-800:lle, niin voi ehdottaa. :tup:

Itelläni on Upovari ilmakiertolämmitys, jossa siis jokaiseen huoneeseen puhalletaan lattianrajasta sen lämpöistä ilmaa kuin termostaatti pyytää.

Tuossa Upovarissa on siis Siemensin logo sisällä ja siinä kiinni danfossin digitaalinen termostaatti joka huoneen lämpötilaa ohjailee.

Tuon danfossin tilalle kun siis saisi vaihdettua jonkun wifiä tai vastaavaa tukevan termostaatin, niin pystyisi ohjailemaan sisälämpötilan pyyntiä.
 
Itelläni on Upovari ilmakiertolämmitys, jossa siis jokaiseen huoneeseen puhalletaan lattianrajasta sen lämpöistä ilmaa kuin termostaatti pyytää.

Tuossa Upovarissa on siis Siemensin logo sisällä ja siinä kiinni danfossin digitaalinen termostaatti joka huoneen lämpötilaa ohjailee.

Tuon danfossin tilalle kun siis saisi vaihdettua jonkun wifiä tai vastaavaa tukevan termostaatin, niin pystyisi ohjailemaan sisälämpötilan pyyntiä.
Saatoin nähdä älytermaria tuolla eq-3:n sivulla.
 
Etä ohjattu termostaatti kans kiinnostais, mutta ite ajattelin et sen hoitaisin danfossin living eco termarilla. Saakos muuten cozifyä ohjaamaan ilppiä mitenkään?
 
Toistaiseksi ainoan fiksun käytön olen löytänyt "kylmien" autotallien lämmitykseen.
Kun hommissa niin sähköllä lämpeää lopputarpeet.
Aurinkopanelit pakkasnestekierrolla lattialämmitykseen. Panelista ulostuleva neste kun on +5 astetta lattiaa lämpimämpää niin se ohjataan lattialämmitykseen.
Automaatio ohjaa siirtopumppua ja seuraa lämpötiloja.
 
Mulla oli ensin telduksen vanhempi versio käytössä ja sitten vaihdoin tuohon kehuttuun cozifyyn. Ollut kyllä pienoinen pettymys ja luultavasti vaihtuu jossain kohdin telduksen z wave purkkiin. Aika suppea valikoima tolla cozifyllä ja erittäin hidasta ollut kehitys mitä oon seurannut.
 
Aina toisinaan herää mielenkiinto kotiautomaatiota tai tiettyjen asioiden keskitettyä hallintaa kohtaan. Sitten into lopahtaa, kun ei pysty itselleen erityisempiä hankintoja perustelemaan ja nykyinen "infra" ei automatiikkaa erityisesti tue. Joitakin kauko-ohjattavia pistorasioita löytyy.

Nykyisessä kämpässä voisi kiinnostaa mm. ilmanvaihdon automatisointi, pistorasioiden ja valojen ohjaus ja automatisointi, lämpötilojen mittaus (sisä / ulko) sekä käyttö esim. lämmitysjärjestelmän ohjauksessa, valoisuuden mittaus ja valaistuksen ohjaus, vesivuotoanturi, kameravalvonta poissaoloja varten, hälytyksistä tieto puhelimeen, jne.

Helpolla ei nykyiset laitteet tuohon taivu eli jäänee kotiautomaatio pieneksi puuhasteluksi. Philipsin Hue-valoja tai vastaavia olen hieman haikaillut.
 
Juu, nykyiset laitteet ovat aika kankeita, ainakin kaupallisilla ohjaimilla käytettynä. Tuosta syystä itsekin olen todennut että perusvalaistus saa vuvan olla jatkossakin perinteisillä kytkimillä ja kun itseäni miellyttävää softaa ei löydy niin loppuihin hommiin olen suosiolla koodannuta kaiken alusta asti itse. Helvetillinen työhän tuossa on mutta saa tehtyä huuri sellaisia toimintoja mitä itse haluaa.

No, sitten kun vanhuksista aika jättää ja perintönä tulee omakotitalo (sikälimikäli kaikkien perintöverojen sun muiden takia sitä kannattaa itselleen ottaa) niin saa käytännössä kaiken automatisoitua. Kyseisessä kämpässä on vieläpä mukavan tilavat putkitukset joten saa kivasti vedettyä ohjauskaapeleita paikkaan jos toiseenkin. Ja rakenteet ovat muutenkin sellaisia että vaikka valmiita reittejä ei olisikaan niin lastulevystä on helppo mennä läpi ja tehdä uusia reittejä. Ja jopa kämpän kaikki piirrustukset (sähkökuvat, putkitukset, ...) löytyvät joka helpottaisi hommaa.
 
Onko kokemuksia Rasberryn pi:n sovittamisesta kotiautomaatioon. Täytyisi valita jokin järjestelmä uuteen omakotitaloon millä saisi automatisoitua ja ohjattua eri tilanteita.

Tärkeimmät kriteerit luotettavuus, laajennettavuus ja hinta. Tarkoitus ite toteuttaa koko projekti ja koodaustaitoa ei ole.
 
Pi:n pulmana on SD-kortin mahdollinen (todennäköinen) korruptoituminen virran katketessa varoittamatta. Jokin akkuvarmistus kannattaa virittää (vaikka iso powerbank väliin). SD-kortista kannattaa ainakin säilyttää dd:llä tehty kopio helposti saatavilla. Laajennettavuuden kanssa Pi on paras, mutta itse suosin C.H.I.P.iä.
$9/kpl noita voi pitää pöytäjaatikossa varaosina vaikka hedelmäpussillisen.
Kumpikin juttelee pienellä vaivalla arduinojen kanssa, joten Pi/Chip toimii silloin lähinnä käyttöliittymänä, hälytysten toimittajana ja mahdollisena tietokantapalvelimena jos haluat piirrellä hienoja käppyröitä anturiarvoista.
Simppeleihin toimiin kannattaa käyttää kontrollerina esim. ESP8266 kontrolleria. Siihen saa vaivatta kiinni pari anturia ja ohjausta, ja sen voi ohjelmoida helposti toimimaan yhden tai kahden asian kontrollerina (PID vaatii jo vähän kikkailua), joka pystyy toimimaan itsenäisesti yhteyden katketessa "emoalukseen".
 
RasPissa tuo SD-kortti on jossain määrin ongelmallinen mahdollisen korruptoitumisen takia. Itselläni ei ole vielä kertaakaan korruptoitunut oman automaatio/hallintajärjestelmän kortti mutta muussa käytössä olevissa RasPeissa on pari korttia mennyt. Pahimpana syyllisenä ei ole ollut sähkökatkot vaan huonolaatuinen ja/tai liian tehoton poweri. Tosin tuo automaatio-raspi on muutenkin UPSin perässä joten vaikka tulee sähkökatko niin sen kerkiää ajamaan hallitusti alas.

Niin, ja RasPi3 tukee jo USB-tikulta tai verkon yli boottaamista. Itseäni kiinnostaa tuo PXE-boottaus koska silloin saa käyttiksen ja datat serverille talteen ja helpommin varmuuskopioitua.
 
Itelläni on Upovari ilmakiertolämmitys, jossa siis jokaiseen huoneeseen puhalletaan lattianrajasta sen lämpöistä ilmaa kuin termostaatti pyytää.

Tuossa Upovarissa on siis Siemensin logo sisällä ja siinä kiinni danfossin digitaalinen termostaatti joka huoneen lämpötilaa ohjailee.

Tuon danfossin tilalle kun siis saisi vaihdettua jonkun wifiä tai vastaavaa tukevan termostaatin, niin pystyisi ohjailemaan sisälämpötilan pyyntiä.
Tuon logon voi helposti vaihtaa uudempaan malliin jossa ethernet portti. Toisaalta sen ohjelman joutuu varmaan tekemään uudestaan itse.
 
Siinä on Oltikin ohjelma sisällä, enkä tosiaan osaa tuollaista tehdä itse.
Hyvällä tuurilla sen ohjelma saa käännettyä uudelle versiolle purkamatta salasanaa.

Anyway, tämän pitäisi olla ihan helppo toimenpide jokatapauksessa joten jos otat projektiksi niin voin tarvittaessa auttaa.
 
Hyvällä tuurilla sen ohjelma saa käännettyä uudelle versiolle purkamatta salasanaa.

Anyway, tämän pitäisi olla ihan helppo toimenpide jokatapauksessa joten jos otat projektiksi niin voin tarvittaessa auttaa.
Salasanaa tuo logo tosiaan kysyy. Ei huvittaisi investoida tuollaiseen jos se ohjelmiston siirtäminen ei varmasti onnistu.
 
Salasanaa tuo logo tosiaan kysyy. Ei huvittaisi investoida tuollaiseen jos se ohjelmiston siirtäminen ei varmasti onnistu.
Salasanan purkaminen on (joissain tapauksissa) mahdollista mutta ei vaivanarvoista jos kyse on jostain ilpin ohjauksesta. Helpompaa on "kirjoittaa" tuo pikkupätkä uusiksi.

Toki siinätapauksessa voi käyttää jotain kustannustehokkaampaa alustaakin halutessaan ja säilyttää se vanha logo varalla.
 
Salasanan purkaminen on (joissain tapauksissa) mahdollista mutta ei vaivanarvoista jos kyse on jostain ilpin ohjauksesta. Helpompaa on "kirjoittaa" tuo pikkupätkä uusiksi.

Toki siinätapauksessa voi käyttää jotain kustannustehokkaampaa alustaakin halutessaan ja säilyttää se vanha logo varalla.

Tuo logo siis ohjaa itselläni Upovaria, jossa on poistoilman lämpöpumppu ja käyttöveden lämmitys.
 
Tuo logo siis ohjaa itselläni Upovaria, jossa on poistoilman lämpöpumppu ja käyttöveden lämmitys.
Minulla ei ole kokemusta Upovarista mutta jos tiedät edes etäisesti miten se toimii niin signaalit ovat logosta logolle identtiset joten sanoisin että 99% varmasti saat toimimaan sen tasan kuten ennenkin.

Logoon on suora appi androidille ja iphonelle joten sekään puoli ei vaadi sen kummempaa osaamista jos haluaa tehdä sen helposti.
 
Onko kokemuksia Rasberryn pi:n sovittamisesta kotiautomaatioon. Täytyisi valita jokin järjestelmä uuteen omakotitaloon millä saisi automatisoitua ja ohjattua eri tilanteita.

Tärkeimmät kriteerit luotettavuus, laajennettavuus ja hinta. Tarkoitus ite toteuttaa koko projekti ja koodaustaitoa ei ole.
Se enempi harrastuslaite, kannattaa pohtia ihan muuta.
Itsekin tuli ostettua, eihän tolla mitään käyttöä ole mutta aikani kuluksi vähän räpläsin.
Jos jotain laitat, niin aattele siltä kannalta että mites sitten muutaman vuoden päästä kun useampi laite netissä. Ei ole itselle ajankohtainen asia, joten enempää en osaa sanoa.
 
Laitteiden nettiyhteyksien kantilta DIY-automaatio onkin paras ratkaisu - jos älyät rajoittaa laitteelle hyväksyttävän tietoliikenteen ja sen hyväksymät parametrit minimiin.
Siemens/Panasonic/Fujitsu/jne jne suljettujen järjestelmien kanssa ei tiedä verkkokoodin aukoista ja "security by obscurity" on edelleenkin standardi (korkatut Samsungin älyjääkaapit, kaapatut etäohjattavat ilmalämpöpumput...)
 
No joidenkin valojen ohjailu kotoa ei paljon kiinnosta kun se katkaisija seinässä on paljon helpompi käyttää kuin puhelimen softa.

Itse olen viritellyt Philips Huen kämppään ja tuo on erittäin kätevä. Oikeastaan puhelimen softaa tulee käytettyä aika vähän, tärkein on kyky ohjata kaikkia valoja mistä tahansa.

Tän hetkinen setuppi on että Hue valot löytyy olohuoneesta (1 kattovalo ja 4 seisovaa lamppua), makuuhuoneesta (1 kattovalo, aikomuksena ostaa lisää lattiavaloja), eteisestä (1 kattovalo) ja keittiöstä (1 kattovalo, tod. näk. hommaan lattiavalon tai "light-stripin").
Olohuoneen valot on linkitty toisiinsa, eli yhdestä kytkimestä voi säätää kaikkia valoja. Valot on myös yhteydessä Logitech Harmonyyn joten kun alkaa katsomaan leffaa tms. niin valot himmenee automaagisesti.
Eteisessä on liikesensori eli aina kun kävelee sinne valot menee päälle ja sitten sammuu minuutin kuluttua. Tuossa on myös nightmode jolloin yöllä on himmeämpi valo.
Makuuhuoneen valo on herätystoiminnolla joka menee päälle arkiaamuina about 20 minuuttia ennen kuin herätyskello soi.
Sitten on kaksi "master" kytkintä, yksi ulko-ovella johon on kytketty kaikki muut valot paitsi eteinen (jossa on liikesensori) ja toinen makuuhuoneessa yöpöydällä johon on kytketty kaikki valot. Eli pystyy kätevästi aina sammuttaan kaikki valot kun menee nukkuun ja kun lähtee kämpästä. Ja tietenkin jokaisessa huoneessa myös oma kytkin sitä huonetta varten.
Sitten vielä geofencing joka sammuttaa valot jos lähtee ulos.
 
Itselläni kotiautomaatiossa käyttänyt broadlinkin laitteita. Rm pro:lle voi siis opettaa 433mhz taajuudella toimivia kaukosäätimiä + perus infrapunalla toimivia kaukoja. Android laitteessa sitten pyörii tasker + rm plugin. Tätä settiä sitten taas ohjaa utter, joka on beta vaiheessa oleva puhetta totteleva "virtuaalinen assistentti". Utter osaa myös puhua takaisin joten voidaan puhua jonkinlaisesta köyhän miehen alkeellisesta Jarviksesta siis..

Lamppuja ohjailen joko ihan seinään tulleilla kauko-ohjattavilla kytkimillä, tai suoraan lampunkantaan tulevilla, 433mhz tottelevilla palikoilla (Huetkin olisi tarkoitus joskus laittaa). Näitä sitten voidaan käskyttää tuolla edellä kuvatulla tasker+utter härdellillä jotka välittävät viestin broadlinkin palikalle. Lamppujen lisäksi RM pro:lle opetettu muun muassa videotykit, vahvistimet ym. Nyt kun kauniisti pyydän ääneen puhelimelta (tai muulta android laitteelta), että katsoittaisko leffaa, käynnistyvät muun muassa videotykki sekä vahvistin ja kirkkaat valot sammuu.

Kehityksenä olisi vielä tarkoitus asennella openhab nurkassa lojuvaan radxa-kehitysalustaan ja niputtaa jo kasassa olevat vermeet siihen. Täytyy vielä pohtia tuoko tuo openhab lisäarvoa nykyiseen settiin. Lisäksi olis kiva saada rullaverhot laskeutumaan automaattisesti ym ym ym.
 
Älypeili olisi kiva eteisen peilikaappiin. Eli semmoinen mistä voisi ennen oven avaamista nopeasti nähdä tulevien tuntien sääennusteet sekä esimerkiksi metro/bussiaikataulut/tiedotteet
Jos ymmärrät tietokoneista niin tollasen vaikeusaste on about 1/5.
 
Itse olen viritellyt Philips Huen kämppään ja tuo on erittäin kätevä. Oikeastaan puhelimen softaa tulee käytettyä aika vähän, tärkein on kyky ohjata kaikkia valoja mistä tahansa.

Tän hetkinen setuppi on että Hue valot löytyy olohuoneesta (1 kattovalo ja 4 seisovaa lamppua), makuuhuoneesta (1 kattovalo, aikomuksena ostaa lisää lattiavaloja), eteisestä (1 kattovalo) ja keittiöstä (1 kattovalo, tod. näk. hommaan lattiavalon tai "light-stripin").
Olohuoneen valot on linkitty toisiinsa, eli yhdestä kytkimestä voi säätää kaikkia valoja. Valot on myös yhteydessä Logitech Harmonyyn joten kun alkaa katsomaan leffaa tms. niin valot himmenee automaagisesti.
Eteisessä on liikesensori eli aina kun kävelee sinne valot menee päälle ja sitten sammuu minuutin kuluttua. Tuossa on myös nightmode jolloin yöllä on himmeämpi valo.
Makuuhuoneen valo on herätystoiminnolla joka menee päälle arkiaamuina about 20 minuuttia ennen kuin herätyskello soi.
Sitten on kaksi "master" kytkintä, yksi ulko-ovella johon on kytketty kaikki muut valot paitsi eteinen (jossa on liikesensori) ja toinen makuuhuoneessa yöpöydällä johon on kytketty kaikki valot. Eli pystyy kätevästi aina sammuttaan kaikki valot kun menee nukkuun ja kun lähtee kämpästä. Ja tietenkin jokaisessa huoneessa myös oma kytkin sitä huonetta varten.
Sitten vielä geofencing joka sammuttaa valot jos lähtee ulos.

Onnistuuko tuo kaikki pelkillä Hue-tuotteilla vai onko muuta laitetta mukana ohjauksessa?

Onkos kokemusta miten noinhuet kestää pakkasta?

Tämä kiinnostaisi täälläkin. Onko jollain kokemusta toimivuudesta ja kestosta ulkovalaisimissa?
 
Onnistuuko tuo kaikki pelkillä Hue-tuotteilla vai onko muuta laitetta mukana ohjauksessa?

Joo poislukien tuo Logitech Harmony integraatio (joka tosin ei vaadi mitään muuta kuin Logitech Harmonyn, ei mitään kilkettä väliin) ja sitten geofencaus toimii iPhonen Hue App:lla. Tosin mulla on myös Homekit Apple TV:n kautta enabloituna joten en ole ihan sata varma että toimisko se ilman tuota.
 
ite menen nexan releillä ,liiketutkilla ja kytkimillä raspissa pyörii nethome ja toisessa raspissa onewire joka kerää ds1820 antureilta lämmöt ja lähettää verkon yli nethomelle
 
Meinasin jo ostaa ikeasta Trådfri-gateway -setin. Mutta ei saatana, vaikka se on toteutettu Zigbeen Lightlinkillä niin estetty toimimasta minkään muun järjestelmän tai laitteen kanssa. Eli sitä ei saa Applen HomeKittiin tai Google Homeen mitenkään kiinni puhumattakaan Huen jatkosta. Pitäkööt tunkkinsa. En halua kotiini yhtään ylimääräisiä järjestelmiä vaan kaikkien tulee olla integroitavissa toisiinsa.

Eikä myöskään ohjaus internetin yli toimi.
 
Kotiautomaatiopaketti 1:
Lux, ulkolämpötila & kosteus, kellarin lämpötila ja kosteus (vesiputkien sisääntulo), wifi-yhteys C.H.I.P. -tietokoneeseen. Pyörii Arduino nanolla. Jos koodia saa hieman tiivistettyä, tuohon voisi heittää vielä vuotovahdin.
https://1drv.ms/i/s!ArLzSQ-0pM--sgoN1UiI8-j1L4db
edit:
Paketti 2 tuleekin sitten olemaan vesiautomaatin kopin lämmitysvastusten ohjaus ja wifi-yhteys C.H.I.P.:n. Simppeli ulkolämpötilan mukaan ohjautuva releohjaus ja raportointi sql-kantaan.
 
Viimeksi muokattu:
Jos 'kotiautomaatiolla' tarkoitus ohjata myös LVIS:ää, niin kannattaa harkita pari kertaa ennen kuin sotkeutuu erilaisten pilipalifirmojen ohjausjärjestelmiin. Puhumattakaan, että itse menisi räpeltämään koodia jollekin kontrollerille ;)

Ketjussa mainituista puljuista pystyn sanomaan, että ainakin Oumanin taustalla on porukkaa, joilla on kokemusta ihan oikeistakin kiinteistöautomaation vaativista kohteista.
Noin 15v. sitten olin yhdessä tilaisuudessa, jossa Oumanin edustaja esitteli meille näitä silloin uusia pienkohteisiin tarkoitettuja järjestelmiään, joten ihan keltanokkakaan ei ole enää noissa kuvioissa.
Oumanissa tosin se juttu, että se on, tai oli ainakin silloin, lestadiolaisporukoiden firma.
En tiedä kuinka vahvasti lestadiolaisuus on vielä mukana, mutta sillä tuskin on merkitystä?
 
Viimeksi muokattu:
Oumanissa tosin se juttu, että se on, tai oli ainakin silloin, lestadiolaisporukoiden firma.
En tiedä kuinka vahvasti lestadiolaisuus on vielä mukana, mutta sillä tuskin on merkitystä?


Onhan sillä merkitystä. Oumanin tuotteet ovat sikakalliita.

Moni firma harkitsee lemppaamista tai on jo lempannut Oulu-mannin ulos talotekniikastaan.
 
Puhumattakaan, että itse menisi räpeltämään koodia jollekin kontrollerille ;)
PID-kontrollereiden ja LTO-ohjauksen koodi vääntyy edelleenkin helposti (kun lunttaa vanhoja tekeleitään). T: automatiikka-koodiapina/asentaja vuosituhannen vaihteesta.
Tosin onneksi puu/sähkölämmitteisen ja painovoimaisen ilmanvaihdon omaavan talon kanssa ei niitä tarvita
 
Onko kukaan hankkinut Amazon Echon? Kokemuksia?

Kokemukset kiinnostaisi kovasti minuakin. Arvon tässä Googlen Homen ja Amazonin Echon välillä.

Homessa kiinnostelee yhteys Googlen tiliin, kun taas Amazonissa Primen tarjonta ja mahdollisuus komentaa sanomalla "Computer, ...". :D
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 333
Viestejä
4 535 378
Jäsenet
74 790
Uusin jäsen
anykanen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom