Viime elokuussa alkoi tautimäärät kasvaa, mutta se ei todellakaan muutamassa päivässä räjähtänyt, ainakaan Suomessa. Kyllä se hiljattainen kasvu jatkui useiden kuukausien ajan.
Toki kasvu oli eksponentiaalista, mutta se oli lopulta suhteellisen hidasta kasvua, Elokuusta aina Lokakuun puoliväliin asti. Lokakuussa kasvu itseasiassa lakkasi (olisiko ollut syyslomien ansiota?) ja päivittiset tartuntamäärät olivat useamman viikon aika tasaista käyrää. Marraskuussa kasvu taas jatkui, ja silloin petti hallituksella hermot, ja laitettiin suurimpaan osaan maahan 10 hengen kokoontumisrajoitukset. Siitä eteenpäin rajoituksia on hiljalleen lähinnä kiristelty, ja tautimäärät vaihdelleet tähän päivään asti.
Lähde tälle äskeiselle väittmälleni (koska sitä kuitenkin tullaan tivaamaan):
Katso, miten koronatilanne kehittyy ja rokottaminen etenee kunnassasi – grafiikka näyttää maailman ja Suomen tilanteen
Kaikkein pahimmassakin skenaariossa ensi syksy tulee luultavasti olemaan samanlainen, kuin viime syksy. Tautimäärät saattavat mahdollisesti nousta, mutta kasvunopeus tuskin on viime syksyä nopeampaa. Todennäköisemmin rokotukset estävät tämän hitaankin kasvun, sillä jonkunlaisen suojan jopa nykyrokotteet tuovat myös Etelä-Afrikan ja Brasilian variantteja vastaan. Tai vaihtoehtoisesti ja todennäköisemmin kasvu jäänee viime syksyäkin hitaammaksi. Ainakin rokotteiden sanotaan estävän vakavat tautimuodot variantista riippumatta, jolloin sairaaloiden kuormitus tuskin menee kriittiseksi enää missään vaiheessa.
Se on selvää, että syksyyn mennessä aikuisväestö on hyvin pitkälti rokotettu molemmilla piikeillä nykyisellä rokotusvauhdilla.