Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

valurauta

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
3 528
Tämä on jo eilisen juttu ja pahoittelut jos oli jo täällä, mutta en löytänyt tästä mainintaa: ihmettelen suuresti, minkä helvetin takia tällainen tieto löytyy julkisesti valtioneuvoston sivuilta ravintoloiden sulkemista koskevasta muistiosta, mutta ei julkisesti ja keskitetysti jostain esim. THL:n hallitsemalta saitilta. En tiedä, mutta oletan että jos oman (erityisesti pienen) kunnan alueella on useita tartuntoja, voisi tieto siitä ehkä olla hyödyllinen ja vähentää entisestään turhaa vaeltelua, kunnes tilanne rauhoittuu.

Tieto on haudattu erikoiseen paikkaan mutta vielä hämmentävämpää on tapa, jolla sitä hyödynnetään. Voisiko naiivimmin dataa enää käyttää - ja tällä perustellaan koko ravintola-alan sulkemista. Koko toimenpidettä perustellaan tartuntojen ilmaantuvuudella eli todettujen tartuntojen määrällä asukasta kohden:
COVID-19 tartuntojen ilmaantuvuus eri sairaanhoitopiireissä vaihtelee suuresti. Kuvion 1 tiedot 30.3.2020.
...
Ravitsemisliikkeiden sulkeminen on välttämätöntä epidemian hidastamiseksi. Suomessa on otettu käyttöön ja fyysisten kontaktien laajoja rajoitustoimia. Ravitsemusliikkeet ovat THL:n näkemyksen mukaan tällä hetkellä lähes ainoita paikkoja, joissa ihmiset kokoontuvat edelleen merkittävissä määrin ja luovat näin edellytykset tartuntojen leviämiselle.

Missäkö menee vikaan? No siinä, että oletetaan koronan ilmaantuvuuden kuvaavan epidemian tilaa Suomessa. Kuitenkin jopa pk-seudulla uudet tartunnat voidaan enimmäkseen yhdistää matkailuun tai johonkin tunnettuun tapahtumaan, jossa leviämistä on tapahtunut paljon. On hyvin vähän näyttöä mistään vapaasti laajenevasta epidemiasta vaan uudetkin tapaukset on joko tuotu suoraan muualta tai on näiden lähikontakteja tai verrattavissa näihin:
Valtaosa ketjuista tunnistetaan yhä
Epidemian taltuttamisessa ja rajaamisessa Järvinen pitää myös ensiarvoisen tärkeänä, että valtaosa tartuntojen ketjuista pystytään yhä tunnistamaan.

Jokaisen maakunnan kohdalla on näin nerokas argumentaatio:
Kanta-Hämeessä, jossa on 11 kuntaa, on yhteensä 23 todettua tapausta viiden kunnan alueella. Forssassa, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä on havaittu useita COVID-19 tapauksia. Myös oireettomat henkilöt levittävät virusta eikä kaikkia lieväoireisia ole testattu. Tällä hetkellä ei ole tietoa, kuinka suuri osuus maakunnan väestöstä kantaa virusta. Todettujen tartuntalukujen perusteella ei ole mahdollista ennustaa miten tai millä nopeudella virus leviää maakunnassa. Jotta epidemian leviämistä hidastetaan ja tätä kautta turvataan alueen sairaanhoitokapasiteetin riittävyys, esitetty rajoitustoimenpide on ennakoivasti välttämätön. Myös alueen väestön yhdenvertaisen suojaamisen kannalta maakunnassa on välttämätöntä rajoittaa ihmisten sosiaalisia lähikontakteja ja kokoontumisia tämän hetkistä voimakkaammin .

Tämähän on puhdas kvalitatiivinen spekulaatio, joka ei ole mitenkään sidoksissa epidemian todelliseen tilaan. Hallitus ei esitä mitään näyttöä siitä, että virus tosiasiassa leviäisi missään maakunnassa. Kuinka alas pakkokeinojen käytön raja oikein voidaan vetää?
 
Liittynyt
06.01.2017
Viestejä
165
Täällä on viimeaikoina keskusteltu viranomaisten toiminnan arvostelusta, siitä onko tarpeen maalata synkkää tilannekuvaa, auktoriteettiuskosta, mielenterveydesta yms. Tämä menee offtopicin puolelle mutta haluan kuitenkin tuoda tähän oman näkökohtani. Ensiksi, keskustelijoiden leimaaminen mt-ongelmaisiksi on typerää vaikka sen näennäisesti oikeuttaa disclaimerilla. Jokaisen pitää päästä sanomaan sanottavansa, se kuuluu näiden foorumien henkeen. Jos keskustelu on synkkäsävyistä, niin olkoon, kunhan säännöistä pidetään kiinni. Lukijat voivat sitten ajatella että tämä on tämän kyseisen henkilön tulkinta tilanteesta.
Vaikka olen huolissani tilanteesta, haluan lisätä ymmärrystä viranomaisia kohtaan. En tee tätä kuitenkaan auktoriteettiuskoni takia vaan siksi että haluan vahvistaa ihmisten luottoa järjestelmään ja viranomaisiin. Nimittäin suurimpana uhkana tässä kriisissä näen anarkian, jossa ihmiset menettävät luottonsa systeemiin. Silloin ollaan kusessa kaikki. Arvostelua ja kritiikkiäkin tarvitaan, mutta sen täytyy olla totuudellista ja tilannetta edistävää. Lopulta kun tilanne on ohi voidaan arvioida kuinka systeemiä täytyy kehittää.
 

JL79

omistaja
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
348
FFP3-tason maskit pitäisi suosiolla jättää koronavirusta hoitavan henkilökunnan käyttöön.
Ei pitäisi.
Jokaisella riskiryhmäläisellä tulisi olla varalta ainakin yksi ffp3 maski jos täytyy asioida kaupassa/apteekissa/missä lie. Myös riskiryhmään ulkopuolelle kuuluvien kannattaisi käyttää jos muiden ihmisten joukkoon pitää mennä.
Turhaa syyllistämistä järkeviä ihmisiä kohtaan tuollainen vain hoitohenkilökunnan käyttöön väite.
 
Liittynyt
29.09.2017
Viestejä
2 279
PS. Mulla on ollut kylppärin viemärit märillä räteillä tukittuna jo viimeiset pari-kolme viikkoa. Varmassa varmuus paras.
Jaa-a.. et varmaan käy ulkonakaan? En kyllä oikein jaksa uskoa, että sieltä hajulukosta tulisi The Viirus.
Ja kaikki ilmanvaihto on kans tukittu?
Luot hyvän alustan homekasvustolle, onnee vaan. :D

Tänään kaupassa painelin vähän liian reippaasti kassalle, ennen kun huomasin turvaväliteippaukset kassalla, piti ottaa askel-pari taakse päin.
Sitten huomasin ilmoituksen, että suositellaan maksamaan kortilla tms. No, mulla oli jo seteli valmiiksi kädessä, joten sitä tarjoamaan.
Kassa sanoi sitten, että laita tuohon. No, sillä oli hansikkaat kädessä, joten mitä väliä, vaikka olisin reunasta roikottaen antanut suoraan kouraan...
Aika väsyneen oloinen kassa muutenkin, ei päivän jatko toivotuksia tai mitään.

Ehkä sillä oli vaan huono päivä, tai sitten jotkut tosissaan stressaa tällä asialla? Ehkä kannataisi sitten linnoittautua kotiinsa.

P.S. Jotkut käy kuitenkin edelleen normaalisti töissä, ei siinä jaksa koronalle montaa ajatusta antaa.
No, en kuulune edes riskiryhmään.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
1 765
FFP3-tason maskit pitäisi suosiolla jättää koronavirusta hoitavan henkilökunnan käyttöön.


FFP2/FFP3-maskit suojaavat nimenomaan vain itseä ja siksi ne pitäisi jättää ainoastaan koronaviruspotilaita hoitavalle henkilökunnalle. Tavallisella maskilla suojaat pärskeiltäsi toisia, etkä tuhlaa hoitohenkilökunnalle huomattavasti tarpeellisempia maskeja.
Jeps, samaa mieltä olen :) Itseltä löytyy tosiaan noita FFP3 maskeja kun viime vuonna homealtistuksen (homeitiöt) vuoksi jouduin niitä hommaamaan (remonttipuolelta). En ole siis nyt niitä hommannut. Ihan vain jos ajattelit jotain muuta kun vastasit viestiin tuolla tavalla.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 065
Mä juttelin tässä ketjussa aerosolitarttumisesta jo varmaan helmikuun puolivälissä, sen ajan parhaisiin tietolähteisiin perustuen, ja sain epäsuorasti vähän toruja palstan ylläpidolta kun tällaisia valheita levitän..

Kyseisen kuoron lisäksi vastaavissa muissakin tapahtumissa on virus levinnyt laajalti, esimerkiksi Etelä-Koreassa oli se uskonnollinen yhteisö, ja tietysti risteilyalus Japanin edustalla. On aika todennäköistä, että aerosolitartunnalla on ollut näissä oma roolinsa ja osansa.

PS. Mulla on ollut kylppärin viemärit märillä räteillä tukittuna jo viimeiset pari-kolme viikkoa. Varmassa varmuus paras.
Yritin etsiä lähteitä netistä lattiakaivon kautta ilmaan leviävistä viruksista mutta mitään ei tullut vastaan. Mihin perustat tuon viemäreiden peittämisen hyödyn?
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
3 411
Aika nopeasti löytyi kavereille(yrittäjille) miljardeja rahaa, ennekuin oli mitään sulkemispäätöksiä edes voimassa.
Nyt jos rahaa tarvittaisiin taudin hoitamiseen, pysäyttämiseen, tai edes hillitsemiseen, niin eipä rahaa niin helposti olekkan jaossa.
Alla lisää tietoa kavereiden tilanteesta.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
3 411
Yritin etsiä lähteitä netistä lattiakaivon kautta ilmaan leviävistä viruksista mutta mitään ei tullut vastaan. Mihin perustat tuon viemäreiden peittämisen hyödyn?
Siitä oli tarina ketjussa Kiinalaisesta kerrostalosta missä se olisi levinnyt putkia pitkin.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
7 583
tämä, oon parii kertaan koittanu kysyä, että mikä on Suomen end game strategia tässä Covid-19 pelissä. No ei sitä vittu ole.. kuha katellaa meisinkiä päivä kerralla ja annetaan talouden tuhoutua.. :kahvi:
Ei ole eikä tule. Poikkeavassa ja muuttuvassa tilatneessa pitää pystyä toimimaan ja reagoimaan vaikka tulevaisuus olisi epävarma.

Kaikista pahinta olisi mennä johonkin kilaripaniikkiin koska "talous tuhoutuu" ja tehdä täysin irrationaalisia päätöksiä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 692
Voihan noi lennot lentää matalammallakin niin ei tarvitse paineistaa kabiinia niin korkealle.
Asiaa täysin tuntematta en usko että millään isommalla suihkukoneella lennetään ’huvikseen’ pitkiä aikoja matalalla (alle 3000m jonne kabiini paineistetaan), koska mikä tahansa tekninen vika tarkoittaisi käytännössä pakkolaskua about just siihen mitä nenän edessä on joka tarkoittaa lähes varmaa totaalista tuhoa. Jos asia liippaa vielä italia->saksa kyydityksiä niin siinä on vielä alpitkin välissä.

Mitä tulee paineeseen niin 3000 metrin korkeudella hapen osapaine on noin 70% merenpinnasta eli tarvitset 30% happiseosta saadaksesi saman määrän tai toisin päin olisi sama jos merenpinnalla hengität 15% seosta. deadzone menee 8000m 35% eli 7,5% seoksen paikkeilla ja vaatii tottumista ylipäänsä pärjätä. Eli 15% ok, 7,5% henkipois -> yksittäiset prosenttiyksiköt merkitsevät.

Eli ei tuossa tehohoitopotilaan lennättämisessä tuosta suoraan ajatellen ole ’ongelmaa’ jollei hän maanpinnalla tartte yli 70% seosta. 100% happipulloja vaan tarvitaan matkalle aika hemmetisti, joka toki voi olla isokin ongelma ellei nuo mööpelit kerää happea talteen re-breatherin tapaan. Upottamalla kaverin 23 metriin normaali ilma vastaa samaa kuin 70% seosta maassa tai 100% 3000 metrissä.
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 746

"Pois työntynyt vesi jatkaa matkaansa viemäriverkostossa. Ilman vesilukkoja viemärijärjestelmän likaantunut ilma pääsisi rakennuksen sisätiloihin, mikä voi olla hajuhaittojen lisäksi terveydelle haitallista. Vuonna 2003 Hong Kongilaisessa asuinkerrostalossa SARS virus sai mahdollisuuden levitä asuinhuoneistoon kuivuneen vesilukon kautta (Post 2009, 20). "

"Post, N. 2009. Plumbing design: Sanitary plumbing in high-rise buildings. Plumber’s journal October/November 2009, 20-21. "
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 951
Yritin etsiä lähteitä netistä lattiakaivon kautta ilmaan leviävistä viruksista mutta mitään ei tullut vastaan. Mihin perustat tuon viemäreiden peittämisen hyödyn?
En perustele sitä millään, mutta vaiva on niin pieni että ihan sama ja varmassa vara parempi.

Mutta tosiaan maailmalla on ollut vähän sellaisia epäilyjä, että joissain tapauksissa olisi virus levinnyt ilmastoinnin tai viemäröinnin kautta.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
7 583
Onko kukaan muu uutta Korona-taloustilannetta päivitellyt kanssani samaa mieltä, että ehkäpä jo olikin "ikuisen" talouskasvun aika loppua ?
Ja kun tästä tiputaan Suomessa tasolta X tasolle K, niin eiköpä muutkin maat suunnilleen samaa tee.

Ysärin ja 2K- lamaan verrattuna tämä kriisi kirpaisee sekä rikasta että köyhää, aika solidaarinen tällä kertaa siis.
Molemmat allekirjoittanut kokenut (työelämässä) potkuina tai lomautuksina...
Ei tämä rikasta kirpaise. Siellä ollaan jo vedetty massit osakkeista ja odotetaan milloin päästään rahastamaan. Valtio elvyttää ja keskiluokka maksaa, ja köyhät saavat sen mitä lopuksi irtoaa ihan niinkuin aina ennenkin. Ison rahan kauppakeskuksetkin luottavat siihen, että uutta yrittäjää tulee kyllä vaikka edelliset tekevät konkurssin.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 946
Tieto on haudattu erikoiseen paikkaan mutta vielä hämmentävämpää on tapa, jolla sitä hyödynnetään. Voisiko naiivimmin dataa enää käyttää - ja tällä perustellaan koko ravintola-alan sulkemista. Koko toimenpidettä perustellaan tartuntojen ilmaantuvuudella eli todettujen tartuntojen määrällä asukasta kohden:
COVID-19 tartuntojen ilmaantuvuus eri sairaanhoitopiireissä vaihtelee suuresti. Kuvion 1 tiedot 30.3.2020.
...
Ravitsemisliikkeiden sulkeminen on välttämätöntä epidemian hidastamiseksi. Suomessa on otettu käyttöön ja fyysisten kontaktien laajoja rajoitustoimia. Ravitsemusliikkeet ovat THL:n näkemyksen mukaan tällä hetkellä lähes ainoita paikkoja, joissa ihmiset kokoontuvat edelleen merkittävissä määrin ja luovat näin edellytykset tartuntojen leviämiselle.

Missäkö menee vikaan? No siinä, että oletetaan koronan ilmaantuvuuden kuvaavan epidemian tilaa Suomessa. Kuitenkin jopa pk-seudulla uudet tartunnat voidaan enimmäkseen yhdistää matkailuun tai johonkin tunnettuun tapahtumaan, jossa leviämistä on tapahtunut paljon. On hyvin vähän näyttöä mistään vapaasti laajenevasta epidemiasta vaan uudetkin tapaukset on joko tuotu suoraan muualta tai on näiden lähikontakteja tai verrattavissa näihin:
Valtaosa ketjuista tunnistetaan yhä
Epidemian taltuttamisessa ja rajaamisessa Järvinen pitää myös ensiarvoisen tärkeänä, että valtaosa tartuntojen ketjuista pystytään yhä tunnistamaan.

Jokaisen maakunnan kohdalla on näin nerokas argumentaatio:
Kanta-Hämeessä, jossa on 11 kuntaa, on yhteensä 23 todettua tapausta viiden kunnan alueella. Forssassa, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä on havaittu useita COVID-19 tapauksia. Myös oireettomat henkilöt levittävät virusta eikä kaikkia lieväoireisia ole testattu. Tällä hetkellä ei ole tietoa, kuinka suuri osuus maakunnan väestöstä kantaa virusta. Todettujen tartuntalukujen perusteella ei ole mahdollista ennustaa miten tai millä nopeudella virus leviää maakunnassa. Jotta epidemian leviämistä hidastetaan ja tätä kautta turvataan alueen sairaanhoitokapasiteetin riittävyys, esitetty rajoitustoimenpide on ennakoivasti välttämätön. Myös alueen väestön yhdenvertaisen suojaamisen kannalta maakunnassa on välttämätöntä rajoittaa ihmisten sosiaalisia lähikontakteja ja kokoontumisia tämän hetkistä voimakkaammin .

Tämähän on puhdas kvalitatiivinen spekulaatio, joka ei ole mitenkään sidoksissa epidemian todelliseen tilaan. Hallitus ei esitä mitään näyttöä siitä, että virus tosiasiassa leviäisi missään maakunnassa. Kuinka alas pakkokeinojen käytön raja oikein voidaan vetää?
Tässä on kaksi testaamattomuudesta aiheutuvaa ongelmaa:
(1) Suurin osa tapauksista saadaan yhdistettyä tunnettuihin tartuntoihin, koska testauskriteereissä on edelleenkin pitkälti edellytyksenä altistuminen tunnetulle tapaukselle. Tämän vuoksi muunlaisia tartuntoja ei tule kovin herkästi esille.
(2) Luotetaan siihen, että tunnetut tartuntatapaukset edustavat tartuntojen määrää, vaikka testauskriteereillä on rajattu pois todellinen mahdollisuus saada tällaista tietoa.

Edelleen mennään sokeana. Paitsi HUS:n alueella, jossa nähdään 2-4 viikkoa vanhaa valoa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 157
Kissat voivat saada koronaviruksen, mutta koirat ovat vastustuskykyisiä. Ei kuitenkaan ole vielä selvää, voiko kissa tartuttaa ihmisen:
Susceptibility of ferrets, cats, dogs, and different domestic animals to SARS-coronavirus-2
Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) causes the infectious disease COVID-19, which was first reported in Wuhan, China in December, 2019. Despite the tremendous efforts to control the disease, COVID-19 has now spread to over 100 countries and caused a global pandemic. SARS-CoV-2 is thought to have originated in bats; however, the intermediate animal sources of the virus are completely unknown. Here, we investigated the susceptibility of ferrets and animals in close contact with humans to SARS-CoV-2. We found that SARS-CoV-2 replicates poorly in dogs, pigs, chickens, and ducks, but efficiently in ferrets and cats. We found that the virus transmits in cats via respiratory droplets. Our study provides important insights into the animal reservoirs of SARS-CoV-2 and animal management for COVID-19 control.

Susceptibility of ferrets, cats, dogs, and different domestic animals to SARS-coronavirus-2
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
3 411
Se on siis varmasti 100% todennettu?
Voi olla, että käyttämäni sana tarina viittaa käsitykseeni koronan leviämisestä putkiston kautta. Mistä muistaakseni oli tosiaan kertomus. Ei vain kuulostanut todennäköisimmältä syyltä kerrostalossa tapahtuneisiin tartuntoihin. (En siis viitannut tuohon SARS-tapaukseen. Mikä taisi taas olla melko poikkeuksellinen? )
 
Liittynyt
29.09.2017
Viestejä
2 279
Ehtivät hyvällä tuurilla etsiä edes vähän auttavan lääkkeen ja ei kaadu koko yhteiskunta kun kaikki eivät ole kerralla sairaita.
Eivät kaikki muutenkaan samaan aikaan sairasta. Tämä toimettomuuden ajanjakso vasta kalliiksi käykin.
Tämän episodin jälkeen valtio leikkaa lisää ja nostaa veroja.
 
Liittynyt
26.11.2018
Viestejä
139
Hyvä kun on väkeä kovalla liksalla töissä ja varastokirjanpidosta kukaan ei tarkista että osa varmuusvaraston tavaroista on 8 vuotta sitten vanhentuneita.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
1 703
Aika useissa paikoissa tuppaa tavara unohtumaan.

Google osaa kertoa

The standard shelf life of 3M N95 masks is a maximum of five years from production date. This is also dependent on storage conditions. For example, the masks have to be stored in their original packaging.
Alkaen sikainfluessasta 2009.
 

Samiii

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
16.03.2020
Viestejä
526
Ei tämä rikasta kirpaise. Siellä ollaan jo vedetty massit osakkeista ja odotetaan milloin päästään rahastamaan. Valtio elvyttää ja keskiluokka maksaa, ja köyhät saavat sen mitä lopuksi irtoaa ihan niinkuin aina ennenkin. Ison rahan kauppakeskuksetkin luottavat siihen, että uutta yrittäjää tulee kyllä vaikka edelliset tekevät konkurssin.
Arvio voi olla täysin virheellinen.

Ihmisillä ei todellakaan ole tämän jälkeen enää laittaa 7 euroa smoothieen tai asioida vaateliikkeissä joka lauantai ostamassa jotain paskaa. Tämä on se kulutus mistä ensimmäisenä karsitaan heti lomamatkojen jälkeen.

Lisäksi nyt 60-80 -vuotiaat on monet pakotettu käyttämään nettikauppaa. Monet tämän ikäluokan väestä osasi käyttää ennenkin nettiä, muttei ole ennen ostellut mitään netistä. Nyt näiden kulutus on siirtynyt osittain ja kenties pysyvästi nettiin.

Summa summarum, samoja vuokratuottoja voi olla mahdoton saada enää tämän jälkeen. Kauppakeskusten glamourin ajat voivat olla ohi pysyvästi.
 
Liittynyt
28.11.2017
Viestejä
6 461
Hyvä kun on väkeä kovalla liksalla töissä ja varastokirjanpidosta kukaan ei tarkista että osa varmuusvaraston tavaroista on 8 vuotta sitten vanhentuneita.
Nämä valtion THL ja Huoltovarmuuskeskus on hyviä suojatyöpaikkoja. Moni epäpätevä lääkärikin on lopulta päätynyt tuonne THL:ään töihin.
 
Liittynyt
28.11.2017
Viestejä
6 461
Arvio voi olla täysin virheellinen.

Ihmisillä ei todellakaan ole tämän jälkeen enää laittaa 7 euroa smoothieen tai asioida vaateliikkeissä joka lauantai ostamassa jotain paskaa. Tämä on se kulutus mistä ensimmäisenä karsitaan heti lomamatkojen jälkeen.

Lisäksi nyt 60-80 -vuotiaat on monet pakotettu käyttämään nettikauppaa. Monet tämän ikäluokan väestä osasi käyttää ennenkin nettiä, muttei ole ennen ostellut mitään netistä. Nyt näiden kulutus on siirtynyt osittain ja kenties pysyvästi nettiin.

Summa summarum, samoja vuokratuottoja voi olla mahdoton saada enää tämän jälkeen.
Nettikauppa ja varsinkin ruoan online tilaus kokee tämän COVID-19 myötä sellaisen buustin että kivijalka ja kauppakeskukset tuskin enää koskaan pääsevät entisiin lukuin.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 946
Tuosta vanhentumisesta oli juttua noin kuukausi (vai pari viikkoa) sitten. Silloin ainakin vakuutettiin, että näitä olisi tarkastettu ja todettu toimiviksi. Eli "parasta ennen", ei "viimeinen käyttöpäivä".

Näemmä oli Ylen juttu tältäkin päivältä:

Valmistaja ei luonnollisesti suosittele käyttöä:

Ylen näkemien HUSille toimitettujen hengityssuojainten valmistaja 3M ei suosittele (siirryt toiseen palveluun)vanhentuneiden suojaintensa käyttöä. Niiden osat voivat hapertua, mikä tekee maskista epätiiviin.

Lisäksi vanhentuneen suojaimen suodatin voi alkaa päästää läpi asioita, joita sen ei pitäisi päästää läpi. Kuten koronavirusta sisältäviä nestehiukkasia.
Maskeja on kuitenkin testattu:

Huoltovarmuuskeskus HVK varmistaa hengityssuojaimien turvallisuuden ennen niiden lähettämistä sairaaloihin. Turvallisuustestauksesta vastaa Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Jokaista hengityssuojainta ei testata, vaan näytteitä eristä. Testeihin valitut hengityssuojaimet ovat läpäisseet testin, sanoo HVK:n perustuotanto-osaston johtaja Jyrki Hakola.
Testitapakin on selitetty:

Testit koskevat Hakolan mukaan hengityssuojaimien suodatinosaa.

– Siinä pannaan paine-ero molemmille puolille ja katsotaan paljonko menee läpi erilaista tavaraa. VTT:n testien mukaan ne täyttivät spesifikaation mukaiset vaatimukset.
Muun muassa kumilenkkejä ei testata:

Muilta osin suojaimet on HVK:n mukaan "katselmoitu kokonaisuutena". Esimerkiksi hengityssuojaimien kumilenkkejä ei Hakolan mukaan erikseen testata.

Ylen tietojen mukaan HUSin sairaaloihin toimitettujen hengityssuojaimien joukossa on kappaleita, joiden kumilenkki on niin hapertunut, että suojainta ei saa tiiviisti kasvoille.

– Sitten täytyy vetää vähän solmua kumilenkkiin ja kiristää sitä, Hakola vastaa.
Sikainfluenssan aikaan on näemmä tehty aika lyhytaikaisia ostoksia huoltovarmuuskeskuksella, mistä sietää toki antaa palautetta, koska oletettavasti tavara on varastoissa vuosikymmeniä. Mikäli tavara ei taas kestä, olisi varastoa pitänyt kierrättää:

HVK:n varastoissa olevat hengityssuojaimet on Hakolan mukaan hankittu sikainfluenssa-pandemian aikaan, eli vuonna 2009.
Tuleva suojavälineiden puute oli täällä tiedossa jo helmikuussa. Harmillisesti viranomaiset eivät asiaa tajunneet ja tästä tuli oikea ongelma. Pitäisi varmaan antaa viranomaistenkin lukea forumeita työaikana.

Koronapotilaiden määrän on kuitenkin ennustettu nousevan voimakkaasti. Jos toimivia suojaimia ei siihen mennessä saada suuria määriä lisää, on mahdollista, että niitä ei riitä teho-osastoillekaan.

Se olisi turvallisuusriski, Lehtonen sanoo.

– Näin on. Sen takia me pidetään asiasta aikaa kovaa meteliä kaikkialla missä pystytään.

[...]

Varastojen täyttymistä odotellessa olisi tärkeää säännöstellä nyt käsillä olevien suojainten käyttöä, Lehtonen sanoo.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.11.2018
Viestejä
57
Hyvä kun on väkeä kovalla liksalla töissä ja varastokirjanpidosta kukaan ei tarkista että osa varmuusvaraston tavaroista on 8 vuotta sitten vanhentuneita.
Minusta tuollaista tavaraa joka vanhentuu pitäisi normaalioloissa jaella vanhemmasta päästä jonnekkin terveydenhuoltoon yms(eihän viljaajaan päästetä vanhenemaan vaikka sitä varastoidaan) ,miten se sitten tehtäisiinkään jonkun tukku yhtiön kautta? Jokatapauksessa ei pitäisi tulla tilannnetta että vanhentuu varastoon.
 
Liittynyt
28.11.2017
Viestejä
6 461
Minusta tuollaista tavaraa joka vanhentuu pitäisi normaalioloissa jaella vanhemmasta päästä jonnekkin terveydenhuoltoon yms(eihän viljaajaan päästetä vanhenemaan vaikka sitä varastoidaan) ,miten se sitten tehtäisiinkään jonkun tukku yhtiön kautta? Jokatapauksessa ei pitäisi tulla tilannnetta että vanhentuu varastoon.
Niin. Kyseinen virasto päätti tukea vieraiden valtijoiden matkustaja-autolauttoja samaan aikaan kun Suomen-lipun alla purjehtivat jäivät satamaan henkilöstö lomautettuna. Valtionpetoksesta näitä tolloja pitäisi syyttää.

 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 824
Arvio voi olla täysin virheellinen.

Ihmisillä ei todellakaan ole tämän jälkeen enää laittaa 7 euroa smoothieen tai asioida vaateliikkeissä joka lauantai ostamassa jotain paskaa. Tämä on se kulutus mistä ensimmäisenä karsitaan heti lomamatkojen jälkeen.

Lisäksi nyt 60-80 -vuotiaat on monet pakotettu käyttämään nettikauppaa. Monet tämän ikäluokan väestä osasi käyttää ennenkin nettiä, muttei ole ennen ostellut mitään netistä. Nyt näiden kulutus on siirtynyt osittain ja kenties pysyvästi nettiin.

Summa summarum, samoja vuokratuottoja voi olla mahdoton saada enää tämän jälkeen. Kauppakeskusten glamourin ajat voivat olla ohi pysyvästi.
Mielenkiintoista nähdä myös miten käy ruuan verkkokaupan. Eli jääkö verkkokaupasta tilaaminen tavaksi senkin jälkeen kun kaupassa voi taas käydä huolettomasti.

Toisaalta voi olla että kohta ei ole enää mitä tilata jos ruoka loppuu kesken. Jossain vaiheessa varmaan pitää vaan päättää että kuollaanko mieluummin koronaan vai nälkään.

Vakava varoitus: edessä voi olla ruokakriisi – korona sekoittaa maailman elintarvikeketjuja
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
1 703
Minusta tuollaista tavaraa joka vanhentuu pitäisi normaalioloissa jaella vanhemmasta päästä jonnekkin terveydenhuoltoon yms(eihän viljaajaan päästetä vanhenemaan vaikka sitä varastoidaan) ,miten se sitten tehtäisiinkään jonkun tukku yhtiön kautta? Jokatapauksessa ei pitäisi tulla tilannnetta että vanhentuu varastoon.
Jos varmuusvarastossa on telamiinoja ja kaasunaamareita, niin eipä niitä normioloissa hirmuisesti kulu. Nämä varmuusvarastot pitäisi naamioida tukkuliikkeiksi, jolloin normivaihtuvuus olisi luontevaa. Telamiinoja vähemmän menee teollisuuden käyttöön tosin.
 

Samiii

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
16.03.2020
Viestejä
526
Nettikauppa ja varsinkin ruoan online tilaus kokee tämän COVID-19 myötä sellaisen buustin että kivijalka ja kauppakeskukset tuskin enää koskaan pääsevät entisiin lukuin.
Nimenomaan. Korona tulee olemaan jossain määrin riesanamme vielä kahdenkin vuoden päästä.

Varovaisuutta joudutaan noudattamaan vielä vuosia pahimman epidemian jälkeenkin, ennen kuin kaikki on rokotettu.

Tähän yhtälöön sopivat huonosti kaikki joukkokokoontumiset, kuten konsertit, kauppakeskukset ja urheilumatsit.

Ikävää ja tylsää, mutta totta.
 
Liittynyt
19.11.2018
Viestejä
57
>Jos varmuusvarastossa on telamiinoja ja kaasunaamareita, niin eipä niitä normioloissa hirmuisesti kulu. Nämä varmuusvarastot pitäisi naamioida tukkuliikkeiksi, jolloin normivaihtuvuus olisi luontevaa. Telamiinoja vähemmän menee teollisuuden käyttöön tosin.
Onko tuolla huoltovarmuuskeskusksella edes tuollaisia armejan tarvikkeita?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 941
Mielenkiintoista nähdä myös miten käy ruuan verkkokaupan. Eli jääkö verkkokaupasta tilaaminen tavaksi senkin jälkeen kun kaupassa voi taas käydä huolettomasti.

Toisaalta voi olla että kohta ei ole enää mitä tilata jos ruoka loppuu kesken. Jossain vaiheessa varmaan pitää vaan päättää että kuollaanko mieluummin koronaan vai nälkään.

Vakava varoitus: edessä voi olla ruokakriisi – korona sekoittaa maailman elintarvikeketjuja
Siinä kohtaa kun tulee nälkä, niin ihmiset ovat valmiita maksamana paljon nykyistä enemmän ruoasta. Se puolestaan kannustaa ruoan tuottajaa maksamaan melkein mitä tahansa saadakseen työvoimaa keräämään ne sadot talteen.
 
Liittynyt
23.09.2018
Viestejä
555
Tuosta vanhentumisesta oli juttua noin kuukausi (vai pari viikkoa) sitten. Silloin ainakin vakuutettiin, että näitä olisi tarkastettu ja todettu toimiviksi. Eli "parasta ennen", ei "viimeinen käyttöpäivä".

Näemmä oli Ylen juttu tältäkin päivältä:

Valmistaja ei luonnollisesti suosittele käyttöä:



Maskeja on kuitenkin testattu:



Testitapakin on selitetty:



Muun muassa kumilenkkejä ei testata:



Sikainfluenssan aikaan on näemmä tehty aika lyhytaikaisia ostoksia huoltovarmuuskeskuksella, mistä sietää toki antaa palautetta, koska oletettavasti tavara on varastoissa vuosikymmeniä. Mikäli tavara ei taas kestä, olisi varastoa pitänyt kierrättää:



Tuleva suojavälineiden puute oli täällä tiedossa jo helmikuussa. Harmillisesti viranomaiset eivät asiaa tajunneet ja tästä tuli oikea ongelma. Pitäisi varmaan antaa viranomaistenkin lukea forumeita työaikana.
Tää oli kyllä taas aika sensaatiohakuisesti tehty juttu. Tosiaan oli tiedossa, että ovat päiväysvanhoja, mutta testattuja. Ei se päivämäärä siinä tavarassa tee siitä toimimatonta. Varsinkin nykytilanteessa ottaisin todella paljon mielummin VTT-testatun päiväysvanhan kuin Kiinasta ostetun testaamattoman tuoreen.

Käytännössä vanhojen suojainten turvallisuudesta varmistuminen jää siis osin hoitohenkilökunnan arvioitavaksi. Hakolan mukaan sairaaloissa on käytettävä suojainten suhteen "talonpoikaisjärkeä".

– Jos on kumilenkkejä, jotka ovat täysin hapertuneita ja niitä ei voi ollenkaan käyttää, niin sellaista suojainta ei kukaan varmaan käytä. Sehän on vähän kuin panisi rikkinäiset kumisaappaat jalkaan, kävelee pihalle vesisateeseen ja toteaa, että jalat kastui.
Näinhän se on. Joka tapauksessa tiiviys on testattava, niin en oikein ymmärrä missä ongelma on.
 

selectamatic

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
23.04.2019
Viestejä
2 064
Siinä kohtaa kun tulee nälkä, niin ihmiset ovat valmiita maksamana paljon nykyistä enemmän ruoasta. Se puolestaan kannustaa ruoan tuottajaa maksamaan melkein mitä tahansa saadakseen työvoimaa keräämään ne sadot talteen.
Siinä vaiheessa vain ne sadot on menetetty ja tilat konkurssissa.
 
Liittynyt
23.09.2018
Viestejä
555
>Jos varmuusvarastossa on telamiinoja ja kaasunaamareita, niin eipä niitä normioloissa hirmuisesti kulu. Nämä varmuusvarastot pitäisi naamioida tukkuliikkeiksi, jolloin normivaihtuvuus olisi luontevaa. Telamiinoja vähemmän menee teollisuuden käyttöön tosin.
Onko tuolla huoltovarmuuskeskusksella edes tuollaisia armejan tarvikkeita?
Luonnollisestikaan tarkkoja tietoja mitä siellä on ei anneta.

Nyt varmaan tämän jälkeen varaudutaan 10x määrällä suojaimia ja hengityskoneita pistetään varastoon myös. Sitten seuraava hätätilanne onkin jotain aivan muuta.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
12 044
Siinä kohtaa kun tulee nälkä, niin ihmiset ovat valmiita maksamana paljon nykyistä enemmän ruoasta. Se puolestaan kannustaa ruoan tuottajaa maksamaan melkein mitä tahansa saadakseen työvoimaa keräämään ne sadot talteen.
Tosin satoa ei ole, jos ei ole kylvetty tai istutettu kasvamaan. Lisäksi ongelma tulee enemmän vasta ensitalvena, joten on sangen mahdollista, että kun pitäisi toimia NYT ja kesällä, niin istutaan peukalo perseessä ja perustellaan työryhmiä miettimään asiaa.
Ongelma on se, että näissäkin asioissa on aikataulut, joissa ei voi luistaa loputtomasti.
Nyt kun tämä on maailmanlaajuinen ilmiö, niin siihen, että voidaan tuoda ei kannata luottaa..
Ei nykyisin monetkaan ajatuksia sille anna, että se ruoka on tultava jostakin sinne kauppaan ja jotta se tulee, niin voi joutua tekemään asioita esim vuoden etukäteen..
 

vipe

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 887
Tuskin täältä nyt ruoka ihan heti loppuu. Toki jos on joku välttämätön tarve saada jotain ulkomaisia tuotteita tai eksoottisia hedelmiä voi joutua pettymään.

Olis oikeastaan ihan tervetullutta alkaa suosimaan oman maan tuotantoa, toki monet näin toimii muutenkin mutta yllättävän moni silti ostaa jotain espanjalaisia kurkkuja yms. kotimaisten sijasta, vaikka ne ei juuri maistu edes miltään.

Globalisaation myötä hinnat on painettu niin helvetin alas että ei ole mikään ihme että kotimaisten toimijoiden on vaikea kilpailla ja täten myös maksaa työntekijöille kunnon palkkaa jolla sinne saisi sakkia. Jostain luin että opiskelija saa 6-7€/h joka ei ole paljoa.
 
Viimeksi muokattu:

rewind

Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
915
Pakkohan tuolla Jenkeissä kohta rysähtää tuo kuolleisuus kun alkaa vakavien oireiden kehittymisaika olla ajankohtainen parhaillaan. Noin kahdessa viikossa rekisteröity tuo melkein 200k tapauksta, oikea määrä lienee joku 10x? Jotenkin vaikea uskoa, että siellä eristystoimissa onnistuttaisiin erityisen hyvin.
Muutaman päivän ajan ollut aina 200 kuollutta enemmän kuin edellisenä, joten aika jyrkässä nousussa ollaan.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
1 703
Tänään tuli työnantajalta viesti, että kaikille on tilattu visiirit ja käyttöpakko niille on kunhan saapuvat.

Pakko oli laittaa pomolle vastaus:

Mutta kuulemma ei ole aprillia vaikka aprillipäivä nyt sattuukin olemaan. Eli kohta varmaan rupeaa meillä myyjillä olemaan paineistetut kokovartalosuojapuvutkin töissä:asif:


Hyvähän tuo vaan on.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
8 351

valurauta

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
3 528
Tässä on kaksi testaamattomuudesta aiheutuvaa ongelmaa:
(1) Suurin osa tapauksista saadaan yhdistettyä tunnettuihin tartuntoihin, koska testauskriteereissä on edelleenkin pitkälti edellytyksenä altistuminen tunnetulle tapaukselle. Tämän vuoksi muunlaisia tartuntoja ei tule kovin herkästi esille.
(2) Luotetaan siihen, että tunnetut tartuntatapaukset edustavat tartuntojen määrää, vaikka testauskriteereillä on rajattu pois todellinen mahdollisuus saada tällaista tietoa.

Edelleen mennään sokeana. Paitsi HUS:n alueella, jossa nähdään 2-4 viikkoa vanhaa valoa.
Ei tässä täysin sokeana olla mutta voisi lasi puhtaampikin olla ja valoa enemmän. Käsittääkseni testeihin kyllä pääsee, jos menee sairaalaan "keuhkot-muovikassissa"-kunnossa. Tartunnasta äkäiseen infektioon ei välttämättä monta päivää kulu (voi toki mennä parikin viikkoa). Tällaisia tapauksia on käsittääkseni edelleenkin hyvin vähän varsinkin HUS-alueen ulkopuolella. Tämä kertoo siitä, että epidemisiä tartuntoja on vähän eikä niiden määrä ole missään rajussa kasvussa. Kevyemmin kriteerein testiin pääsee, jos on riskiryhmää tai TH-henkilöstöä, eikä nämäkään missään reippaassa kasvussa ole, ei HUS-alueella eikä muualla maassa.

Suomen tartunnat on suurelta osin tuontitavaraa ja näiden kontakteja. Niiden määrä lienee seurannut esim. Italian ja Espanjan epidemian kasvua. Viralliset epidemiamallit eivät käsittääkseni mallinna näitä kovinkaan hyvin vaan oletuksena on, että meillä endeeminen epidemia tuottaa sairastuneet ja siksi mallien ennusteet on uppaduppaa. Omasta epidemiasta on vaikeaa sanoa mitään varmaa niin kauan kuin nämä 200000 turistia lähikontakteineen dominoi tautitapauksia.

Miksi on niin vaikeaa edes ajatella, että Suomen R0 voisi olla alle yhden, jos ei aivan luonnostaan niin ehkä keveinkin toimin? Lombardiassa R0 kai oli n. 3 ilman mitään toimia ja Kiinassa arvioitiin 2,2. On tutkittu, että Suomessa pelkästään sosiaalisten kontaktien määrä on puolet Italiasta. Kontakti Suomessa lienee keskimääräin etäisempi kuin Italiassa. Ehkä Suomen R0 ilman mitään toimia olisi n. 1,5?

Alle yhden päästäisiin sillä, että kontaktit vähentyisivät kolmanneksella normaaliin arkeen verrattuna. Olenpahan sitä mieltä, että näillä toimilla, mitä nyt on tehty, tämä ei ole ollenkaan kaukaa haettua. Vähempikin riittäisi.

Tuleva suojavälineiden puute oli täällä tiedossa jo helmikuussa. Harmillisesti viranomaiset eivät asiaa tajunneet ja tästä tuli oikea ongelma. Pitäisi varmaan antaa viranomaistenkin lukea forumeita työaikana.
EI taida olla kovin monta asiaa, jotka viranomaiset tai poliittinen johto, tasavallan presidenttiä lukuunottamatta olisivat tajunneet tässä kriisissä edes likimain oikea-aikaisesti? Presidentti on kyllä ollut ajan hermolla siinä missä foorumikin, taisi ottaa tulevan epidemian jo helmikuussa virallisesti esille.
 

Walla

//TODO: Add Title
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
2 895
Saisivat olla tekemättä liian positiivisia uutisia etteivät ihmiset ala lepsuilemaan
Eiköhän se ole fiksuita kertoa asiat niinkuin ne ovat. Jos jokin saa ihmiset lepsuilemaan niin se, että huomataan että tilannetta on vääristelty, jonka jälkeen sitten kaikki uutiset oletetaan huijaukseksi ja turhaksi hössötykseksi, vaikka homma pahenisi.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
12 044

iltalehti väittää että Suomessa tartuttavuusluvut on painunut alle yhteen?
Jos tilanne jatkuu yli viikon, niin se on mahdollisesti hyvä juttu. Jos jatkuu yli 2 viikkoa, niin se on miltei varmasti hyvä juttu.
Se tarkoittaa sitä, että on keksitty yhdistelmä, joka saa viruksen määrän kutistumaan ja pystytään katkaisemaan nouseva sairastuneiden määrä. Sitten voidaan katsoa, mitä toimenpiteidä voidaan tehdä lisää ja mistä luopua, s.e. tuo arvo pysyy edelleen alle 1:ssä.
Esim jos saadaan tuotettua maskeja, niin minkäverran rajoituksia voidaan löysätä ja silti pysyä alle yhdessä.
Alle yhden arvohan tarkoittaa, että tauti muuttuu harvinaisemmaksi.

Lisäksi tarvitaan arvio siitä, miten moni on tuon oikeasti sairastanut (Eli niitä VASTA-AINEtestejä). Tämä on TÄRKEÄ asia. Tällöin voidaan arvioda taudin etenemistä ja tehdä paremmin toimivia malleja, jolloin toimenpiteitä voidaan säätäää paljon helpommin ja tarkemmin, ja pysyen silti hallitsemaan epidemian eteneminen halutulla tavalla.
--------------------------------
Se tosin on melko todennäköistä, että kun tuota uutisoidaan, niin ihmiset käyvät käyttäytymään vähemmän varovasti (osa ihmisistä).
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 458
Viestejä
4 162 682
Jäsenet
70 411
Uusin jäsen
domppaaaa

Hinta.fi

Ylös Bottom