Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Walla

//TODO: Add Title
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
2 911
No tämä. Sellainen kuva tulee, että tässäkin keskustelussa maallikko-oletetut nyt raivostuvat, kun on sanottu, että tartuntaketjuja ei pystytä jäljittämään. Ja raivo perustuu siihen, että se oma maallikon käsitys siitä mitä tartuntaketjujen jäljittämisellä tarkoitetaan, on ihan erilainen kuin miten asiaan kantaa ottaneet ammattilaiset tämän jäljittämisen käsittävät. Maallikolle jäljittämistä on ilmeisesti soittelu sairastuneen läheisille, ammattilaiselle taas joku tällainen projekti
Ja tuommoinenkaan ei aina tuota tulosta. Vasta luin jonkun maakuntalehden jutun miten siinä sairaanhoitopiirissä oli pari uutta tartuntaa, joiden alkulähdettä ei ikinä saatu selville. Siihen astiset oli selvitetty (= ulkomailla sairastuttu) mutta näistä ei päästy kärryille vaikka oli yritetty jäljittää.
Ei täällä maalikko-oletetut raivoa siitä, että ei tehdä täydellistä jäljitystä, vaan siitä, että esitetään lisätestauksen esteeksi se, että täydellistä jäljitystä ei voida tehdä.

Pointti ei ole se, että kuka tahansa osaa kaiken minkä infektiolääkäri, vaan että siitä lisätestauksesta olisi varmasti hyötyä, vaikka siellä ei olisi infektiolääkäriä tekemässä täydellistä jäljitystä, jo ihan sen omatoimisen jäljityksen, tai jonkun karkean, hetkessä pystyyn potkaistavissa olevan järjestlemän kautta.

Jos syy siihen, että testausta ei kasvateta on joku muu niin se on eri juttu, ja voi olla ihan perusteltu, mutta jos asiantuntija sanoo, että syy on se, että ei voida tehdä täysimittaista jäljitystä niin ei se kauhean fiksulta kuulosta.
Muutenkin jotenkin kummassa niinkin huippuunsa monimutkainen ala kuin lääketiede on sellaista, että ihan yllättävän paljon on asiaan millään tavalla kouluttamattomilla omia todella vahvoja näkemyksiä siitä miten ihmisiä pitää lääkitä ja hoitaa ja kansanterveystyötä tehdä. Sillä niitä kaikenlaisia yksisarvishoitoja, epämääräisiä luontaistuotteita, ihmeruokavalioita ja parantavia kristalleja kai saadaankin myytyä, kun löytyy opettajia, kotiäitejä, insinöörejä, merkonomeja ym. jotka vaan tietävät tai ainakin uskovat paremmin kuin tieteellinen lääketiede. Itse olen täysi maallikko ja aion pysytellä tässä
Mistä sinä maalikkona voit tietää ettei ne yksisarvishoidot ole hyvä tapa hoitaa koronaa?

Kyllä maalikkokin nyt jotain järkeviä päätelmiä osaa itsestäänselvyyksistä tehdä, jos puhutaan tasosta "yksisarvishoidot eivät ole lääketiedettä", "jos tietokone ei lähde päälle niin se voi olla rikki" tai "jos ihminen tietää että hänellä on korona, hän todennäköisemmin ilmoittaa tästä lähipiirilleen kuin jos hän ei tiedä".

Olen ihan samaa mieltä siitä, että on hyvä tuntea oman tietonsa rajat, mutta tämä alkaa olemaan jo "suutari pysyköön lestissään" tyypin argumentointivirhe minusta (ainakaan en hyväksy vastaväitteitä tähän, ellei sinulla ole jonkinmoista yliopistotutkintoa retoriikasta), varsinkin kun tiedetään, että on myös lääketieteen ammattilaisia, joiden mielestä testeistä on hyötyä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 467
Eli jos ei osaa täydellisesti asioita, on parempi olla yrittämättä ollenkaan? Ja tällöin saadaan ihan varmasti paras mahdollinen lopputulos, mistä ei mitenkään voi parantaa, ellei ole vähintään 15v koulutusputken läpi käynyt erikoislääkäri täyttämässä lomaketta?
Näinhän se taitaa olla. Tällöin ainakin byrokraattisessa organisaatiossa on toimittu pilkulleen voimassa olevien ohjeiden mukaan eikä sen perusteella voida syyttää ketään jälkikäteen. En olisi yhtään yllättynyt jos juuri näin homma olisi mennyt Helsinki-Vantaankin tapauksessa, jossa sekä THL että Finavia katselleet tilannetta ja todenneet ettei muuten oo virallisesti määritelty meidän hommaksi, joten ei tehdä mitään.
 

valurauta

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
3 528
Ja tosiaan ihmetyttää myös tämä toteamus että sairaanhoitopiireissä on vain yksi infektiolääkäri näitä jäljityksiä hoitamassa. Ihan nyt aikuisten oikeasti, tarvitaanko siihen lääketieteen tohtorin paperit, että osaa kysyä että kenen kanssa olet ollut tekemisissä ja tarvittaessa soittaa näille? Eikö se infektiolääkäri voi kirjoittaa niitä annettavia ohjeistuksia paperille muitten luottavaksi? On se nyt kumma jos kokonainen maakunta voidaan eristää IMO kyseenalaisin perustein, mutta tälläisistä muodollisista pätevyysvaatimuksista ei muka voida tinkiä.
Ei tarvitse edes tinkiä muodollisista pätevyysvaatimuksista, jos virkalääkäri _delegoi_ asian valmistelun kaikkine karvoineen alaisilleen, ja kun nippu asioita on valmiina, vetaisee nimet papereihin. Jos näin saa hoidettua 95 tapausta sadasta ja loppujen viiden kanssa joutuu pitämään parin minuutin puhelinkeskustelun, niin ei työtaakka aivan ylipääsemättömältä vaikuta.

Miksi ylipäänsä viranomaiset ajattelevat, että jäljitys olisi yksin heidän tehtävä?

Kun on kyse suurista määristä, niin yksittäisillä kontakteilla ei ole oleellista merkitystä kokonaisuuden kannalta. Jos useimmiten saadaan valtaosa kontakteista tarkistettua, R0 alentuu yleisesti ottaen merkittävästi. Epidemian pysäyttäminen ei edellytä, että R0 saataisiin nollaan vaan riittää, että se on alle yhden.
 

valurauta

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
3 528
Pitää myös muistaa, että THL vain suosittelee ja hallitus sekä muut viranomaiset sitten laittaa täyteenpanoon jos näkee tarpeelliseksi. Meillä on tässä mukana niin paljon erinäisiä viranomaistahoja, että missä menee kunkin vastuu ja millaiset resurssit. Resurssit ovat kaikkeen muuhun kuin ihmisen hoitoon riittämättömät ja onhan tässä jo nähty että täällä nyt mennään hidastamisen strategialla kuten on sanottu.
Tartuntatautilaki ei juuri jätä selittelyn varaa, vaan "terveysvaaratilanteen" ja sen uhkaan varautumisen johtovastuu on yksiselitteisesti sosiaali- ja terveysministeriöllä. THL on asiantuntijaelin, jolla on omat vastuunsa mm. tilannekuvan tuottamisen ja tiedottamisen suhteen. AVIt on tässä valtionhallinnon juoksupoikia, joiden osana on panna ministeriön määräykset täytäntöön.

Ehkä pahin hallituksen virhe onkin ollut juuri siinä, että se on laiminlyönyt käytännössä kokonaan johtovastuunsa. Jos STM:n prosesseissa olisi havaittu resurssivajetta, niin hallituksen olisi pitänyt hoitaa se kuntoon esim. lisäbudjetilla tai harkinnanvaraisten erien kohdentamisella.

Itse asiassa vaikuttaa siltä, että hallitus on kuvitellut, että Suomessakin toimitaan kuten Ruotsissa, jossa kansanterveysviranomainen päättää ja muut hyppivät polkkaa sen tahdissa.
 

Samiii

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
16.03.2020
Viestejä
526
Maaliskuun 1.

Itävalta: 16 tunnettua tapausta. Baarit ja rinteet auki.
Suomi: 6 tunnettua tapausta. Baarit ja rinteet auki.


Maaliskuun 31.

Itävalta: 10 000 tapausta. 128 kuollutta.
Suomi: 1350 tapausta. 17 kuollutta.

Suomen ja Itävallan väkiluvut ovat lähellä toisiaan. Ero on 3,3 miljoonaa Itävallan hyväksi.

Itävallassa ei rajoitettu joukkokokouksia ennen kuin oli myöhäistä. Tässä on lopputulos. Tämän valossa annan Marinin hallitukselle suuren kiitoksen. Rajoitustoimet ovat purreet.
 
Liittynyt
03.04.2018
Viestejä
307
No ihan maalaisjärjelläkin on selvää, että koronaan sairastunut omatoimisesti soittaa tai laittaa vaikka sähköpostin niille tuntemilleen ihmisille, joiden kanssa on ollut tekemisissä. Tuntemattomille ei soita tai viestitä, mutta se asia ei yhtään kummemmaksi muutu olipa siinä sitten oikea viranomainen mukana, ei niitä samassa bussissa jne. olleita saada kuitenkaan tavoitettua. Eihän tähän tarvita mitään viranomaiskoneistoa, vaikka tietysti joku ei sitten kuitenkaan uskaltaisi tai saisi aikaiseksi soittaa. Mutta tämä nyt on ihan eri asia kuin tartuntaketjujen jäljitys siinä mielessä mitä se asia oikeasti tarkoittaa.
Tämän kappaleen ydinkohta josta väittelyssä on kyse on kohta "koronaan sairastunut" joka kait tulisi paljon paremmin hoidettua jos olisi sitä testausta jonka tekemisestä tai tekemättä jättämisestä tässä on kyse. Jos ei pääse testiin siksi että täydellistä jäljitystä ei pysty tekemään niin myös tämä yksinkertainen maallikkotapa soitella läheisille voi jäädä tekemättä.

Jos ei pääse testiin niin silloin aika harva lähtee oma-aloitteisesti soittelemaan kaikille naapureille ja tutuille että minua vähän yskittää ja jos soittaakin niin tämän perusteella että haapuria yskittää aika harva työnantaja antaa luvan pitää karanteenia.

Sensijaan jos tämä yskiskelijä pääsisi testiin ja sieltä tulisi tieto että nyt on oikeasti korona niin samassa yhteydessä voisi tulla ohjelappunen minkä mukaan soitellaan kaikille kenen kanssa on ollut tekemisissä ja tehdä luettelo näistä ja listata arvioitu aika kuinka pitkään on oltu tekemisissä ja tämän voi pistää paluupostina lääkärille. Lääkärin maallikkoapulainen voisi sitten ihan vaan soittaa ja sanoa että tule pienimmästäkin oireesta heti testiin ja yritä pitää ainakin puolikaranteenia mahdollisuuksien mukaan.

Minusta maallikkona kuulostaa ihan siltä että tälleen voisi helposti saada puolet tartunnoista selvitettyä joka on kuitenkin paljon paremmin kuin ei yhtään mitään joka on kuulemma se mikä on toiseksi paras vaihtoehto jos täydellistä selvitystä ei saada tehtyä. Se miksi puolet tartunnoista selville saaminen on huono tai arvoton juttu ei ole minulle ihan vielä auennut. Ehkä tämä ymmärrys ei ole syntynyt siitä syystä että vain 10 kertaa on haukuttu maallikoksi ja tätä haukkumisen jatkamista voisi siis yrittää tehostaa.
 
Viimeksi muokattu:

Henriquez

SER OMISTAJA
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 213
Onko suomessa kukaan lehtimies tarttunut noihin sairaisiin kiinalaisiin markkinoihin? Siinähän se perimmäinen syy koko hommaan on. Mutta sehän on kulttuuria, eihän siihen saa puuttua :hmm:
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 839
Maaliskuun 1.

Itävalta: 16 tunnettua tapausta. Baarit ja rinteet auki.
Suomi: 6 tunnettua tapausta. Baarit ja rinteet auki.


Maaliskuun 31.

Itävalta: 10 000 tapausta. 128 kuollutta.
Suomi: 1350 tapausta. 17 kuollutta.

Suomen ja Itävallan väkiluvut ovat lähellä toisiaan. Ero on 3,3 miljoonaa Itävallan hyväksi.

Itävallassa ei rajoitettu joukkokokouksia ennen kuin oli myöhäistä. Tässä on lopputulos. Tämän valossa annan Marinin hallitukselle suuren kiitoksen. Rajoitustoimet ovat purreet.
Tuossa nyt vedetään mutkat aika suoriksi. Sitä ei tiedä pirukaan montako tartuntaan Itävallassa ja Suomessa oli oikeasti 1. maaliskuuta 2020.

Vasta muutaman kuukauden viiveellä asiaa voidaan paremmin arvioida.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
8 098
Alkaa armeijan puolella tapahtua jos/kun ydinaseita kuljettavia lentotukialuksia ruvetaan tyhjentelemään vieraiden valtioiden alueelle.


Oletettavasti armeijassa on enimmäkseen nuorta ja hyväkuntoista väkeä tosin, eli saavat kaikki nopsaan taudin ja immuniteetin eikä luulisi paljoa poistumaa syntyvän.
 
  • Tykkää
Reactions: jko
Liittynyt
19.05.2017
Viestejä
8 090
Onko suomessa kukaan lehtimies tarttunut noihin sairaisiin kiinalaisiin markkinoihin? Siinähän se perimmäinen syy koko hommaan on. Mutta sehän on kulttuuria, eihän siihen saa puuttua :hmm:
On. Esim.


Tartuntatautilaki ei juuri jätä selittelyn varaa, vaan "terveysvaaratilanteen" ja sen uhkaan varautumisen johtovastuu on yksiselitteisesti sosiaali- ja terveysministeriöllä. THL on asiantuntijaelin, jolla on omat vastuunsa mm. tilannekuvan tuottamisen ja tiedottamisen suhteen. AVIt on tässä valtionhallinnon juoksupoikia, joiden osana on panna ministeriön määräykset täytäntöön.
Johtovastuu tosiaan on ministeriöllä, ja THL on asiantuntijaorganisaatio.
En itse ole demari, mutta laitan silti tähän heidän osuvan kirjallisen kysymyksen eduskunnassa vuodelta 2016, sillä oikeastaan siinä tehdään selväksi, mitä tulee tapahtumaan. Eivät kyllä ole tällä itse jälkiviisastelleet. Pisteet siitä kumminkin.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
18 212
Maaliskuun 1.

Itävalta: 16 tunnettua tapausta. Baarit ja rinteet auki.
Suomi: 6 tunnettua tapausta. Baarit ja rinteet auki.


Maaliskuun 31.

Itävalta: 10 000 tapausta. 128 kuollutta.
Suomi: 1350 tapausta. 17 kuollutta.

Suomen ja Itävallan väkiluvut ovat lähellä toisiaan. Ero on 3,3 miljoonaa Itävallan hyväksi.

Itävallassa ei rajoitettu joukkokokouksia ennen kuin oli myöhäistä. Tässä on lopputulos. Tämän valossa annan Marinin hallitukselle suuren kiitoksen. Rajoitustoimet ovat purreet.
17 kuolleessa on 17 liikaa, koska tiukat rajoitukset olisi voitu ottaa käyttöön huomattavasti aikaisemmin. Meillä oli kyllä kaikki aika ja tieto olemassa jo hyvissä ajoin.

Toisekseen on naurettavaa kiitellä nykyistä hallitusta surkeasta suorittamisestaan vain siksi, että Suomessa on tilastoluvut toistaiseksi aika maltilliset. Suurin syy tuohon on se, että olemme syrjäinen niemimaa täällä jossain, meillä on ennätysmäärä sinkkutalouksia ja ihmiset muutenkin pitää luonnostaan etäisyyttä toisiinsa. Suomi ei siis ole tuollaisen viruksen leviämiselle mitään kaikkein otollisinta maaperää toisin kuin vaikka Italia ja Kiina. Etenkin kun täällä ei väärinkäytetä antibioottejakaan niin paljon kuin noissa maissa, mikä altistaa potilaat sekundäärisille bakteeritulehduksille sairaaloissa.

Mutta ei ansaitse kehuja kyllä oppositiokaan. Ei tästä montaa viikkoa ole, kun Halla-Ahokin vielä ulisi lähinnä jostain Kreikan pakolaisista. Ketä kiinnostaa!

PS. Ja hallituksen surkea suorittaminen jatkuu yhä edelleen, koska ei esimerkiksi edes pyritä massatestauksiin, joita WHO suosittelisi. Muakin huvittaisi tietää, että joko sairastin tuon taudin ja voisinko periaatteessa elää normaalisti!
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
23.03.2017
Viestejä
22
17 kuolleessa on 17 liikaa, koska tiukat rajoitukset olisi voitu ottaa käyttöön huomattavasti aikaisemmin. Meillä oli kyllä kaikki aika ja tieto olemassa jo hyvissä ajoin.

Toisekseen on naurettavaa kiitellä nykyistä hallitusta surkeasta suorittamisestaan vain siksi, että Suomessa on tilastoluvut toistaiseksi aika maltilliset. Suurin syy tuohon on se, että olemme syrjäinen niemimaa täällä jossain, meillä on ennätysmäärä sinkkutalouksia ja ihmiset muutenkin pitää luonnostaan etäisyyttä toisiinsa. Suomi ei siis ole tuollaisen viruksen leviämiselle mitään kaikkein otollisinta maaperää toisin kuin vaikka Italia ja Kiina. Etenkin kun täällä ei väärinkäytetä antibioottejakaan niin paljon kuin noissa maissa, mikä altistaa potilaat sekundäärisille bakteeritulehduksille sairaaloissa.

Mutta ei ansaitse kehuja kyllä oppositiokaan. Ei tästä montaa viikkoa ole, kun Halla-Ahokin vielä ulisi lähinnä jostain Kreikan pakolaisista. Ketä kiinnostaa!

PS. Ja hallituksen surkea suorittaminen jatkuu yhä edelleen, koska ei esimerkiksi edes pyritä massatestauksiin, joita WHO suosittelisi. Muakin huvittaisi tietää, että joko sairastin tuon taudin ja voisinko periaatteessa elää normaalisti!
Ehkäpä sinun pitäisi sitten lähteä johtamaan maatamme tätä epidemiaa vastaan hengityssuojaimesi ja kumihanskasi päällä, kun tämä meidän nykyinen valtionjohto tuntuu mielestäsi tekevän kaiken väärin.

Mutta asiaan, Suomessa olisi aivan varmasti coronan takia kuolleita siltikkin ja tulisi olemaan vaikka rajoitukset olisi otettu aikaisemmin käyttöön.

PS. En ymmärrä mistä tämä mussutus valtionjohtoa ja THL:llää vastaan kumpuaa joka on suurimmaksi osaksi hyvin/asiallisesti hommansa hoitanut. Menkää ite sinne hoitamaan nämä hommat älkääkä täällä itkekö...
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 241
Muistaakseni talidomidiakin käytetään edelleen, aivan toiseen tarkoitukseen, joihinkin syöpiin. Yleensä toimivat aineet toimivat monella tapaa, kuten haittavaikutuksistakin tiedetään. Joskus ne toimivat johonkin aivan yllättäväänkin asiaan, kuten eräät siniset pillerit. :)
Siksi kirjoitinkin että poistettu tai siirretty rajattuun käyttöön. Erittäin hyvinhän tuo toimii, mutta pitää olla suurehko varmuus siitä ettei potilas ole raskaana.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
18 212
Ehkäpä sinun pitäisi sitten lähteä johtamaan maatamme tätä epidemiaa vastaan hengityssuojaimesi ja kumihanskasi päällä, kun tämä meidän nykyinen valtionjohto tuntuu mielestäsi tekevän kaiken väärin.

Mutta asiaan, Suomessa olisi aivan varmasti coronan takia kuolleita siltikkin ja tulisi olemaan vaikka rajoitukset olisi otettu aikaisemmin käyttöön.

PS. En ymmärrä mistä tämä mussutus valtionjohtoa ja THL:llää vastaan kumpuaa joka on suurimmaksi osaksi hyvin/asiallisesti hommansa hoitanut. Menkää ite sinne hoitamaan nämä hommat älkääkä täällä itkekö...
Kiitos mielelläni johtaisin Suomea. Mielestäni THL ja hallitus ovat hoitaneet hommansa huonosti suhteessa siihen, että millainen tuhannen taalan tilaisuus meillä olisi ollut hoitaa hommat tosi hyvin täällä, esimerkiksi Islannin, Etelä-Korean ja Singaporen malliin. Saksassakin on tilanne aika hyvin hoidossa tällä hetkellä, ne testaa siellä 500.000 ihmistä viikossa ja kuolleiden määrä on aika vähäinen...

Erityisesti THL on ollut täysi pelle koko ajan. Silloin kun WHO oli kuutamolla, niin THL vetosi WHO:n linjauksiin. Ja nyt kun WHO ei enää ole niin kuutamolla, niin nyt sitten ei WHO:n suositukset enää kelpaakaan THL:lle.

Kuolleita tuskin kokonaan voitaisiin mitenkään välttää, mutta on selvää, että epidemia sai tarpeettoman alkubuustin Suomessa Italiasta, Itävallasta ja Espanjasta saapuneiden matkailijoiden vuoksi, ja siksi, että kokoontumisrajoitukset saatiin käytäntöön liian myöhään. Esimerkiksi presidentti Ahtisaari vaimoineen sairastuivat siksi, että vielä naistenpäivänä järjestettiin iso konsertti...
 
Liittynyt
23.03.2017
Viestejä
22
Kiitos mielelläni johtaisin Suomea. Mielestäni THL ja hallitus ovat hoitaneet hommansa huonosti suhteessa siihen, että millainen tuhannen taalan tilaisuus meillä olisi ollut hoitaa hommat tosi hyvin täällä, esimerkiksi Islannin, Etelä-Korean ja Singaporen malliin. Saksassakin on tilanne aika hyvin hoidossa tällä hetkellä, ne testaa siellä 500.000 ihmistä viikossa ja kuolleiden määrä on aika vähäinen...

Erityisesti THL on ollut täysi pelle koko ajan. Silloin kun WHO oli kuutamolla, niin THL vetosi WHO:n linjauksiin. Ja nyt kun WHO ei enää ole niin kuutamolla, niin nyt sitten ei WHO:n suositukset enää kelpaakaan THL:lle.

Kuolleita tuskin kokonaan voitaisiin mitenkään välttää, mutta on selvää, että epidemia sai tarpeettoman alkubuustin Suomessa Italiasta, Itävallasta ja Espanjasta saapuneiden matkailijoiden vuoksi, ja siksi, että kokoontumisrajoitukset saatiin käytäntöön liian myöhään. Esimerkiksi presidentti Ahtisaari vaimoineen sairastuivat siksi, että vielä naistenpäivänä järjestettiin iso konsertti...
Kyllä ja ei. Jokainen maa olisi voinut hoitaa tämän paremmin ja mikä parasta Kiina kaikkein parhaiten, kun olisi tarpeeksi ajoissa julkisesti ruvennut kertomaan viruksesta.

Ja mitä tulee Suomen vertaaminen muihin maihin mitä mainitsi, niin Islantia en pidä vielä vertailu kykyisenä ja Saksassakin taitaa olla vasta pahat ajat tuloillaan.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
18 212
Kyllä ja ei. Jokainen maa olisi voinut hoitaa tämän paremmin ja mikä parasta Kiina kaikkein parhaiten, kun olisi tarpeeksi ajoissa julkisesti ruvennut kertomaan viruksesta.

Ja mitä tulee Suomen vertaaminen muihin maihin mitä mainitsi, niin Islantia en pidä vielä vertailu kykyisenä ja Saksassakin taitaa olla vasta pahat ajat tuloillaan.
Kyllä joku Etelä-Korea on tämän hoitanut suurin piirtein niin hyvin kuin mahdollista. Luin tänään jutun, jossa selvisi, että Etelä-Koreassa oli itse asiassa järjestetty vastaavan tilanteen varalta harjoitus joulukuussa, siis pari viikkoa ennen kuin tilanne muuttui todeksi! Uskomaton sattuma, mutta se varmasti auttoi niitä.

Joka tapauksessa Suomella olisi ollut aikaa ja tietoa hoitaa tilanne paljon paremmin kuin nyt tehtiin. Me ei jouduttu olemaan korona-epidemian eturintamassa kuten joku Kiina ja Italia, ja meillä olisi ollut hyvät saumat ottaa homma tosissaan paljon aiemmin kuin otettiin - eikä oteta oikein vieläkään täysin tosissaan.

Se mitä nyt pitäisi tehdä olisi panostaa rahaa testaamiseen niin paljon kuin tarve vaatii, ja kerta kaikkiaan käynnistää laaja testiohjelma kuten vaikka Saksassa ja Islannissa tehdään! En myöskään tykkää siitä, että hengityssuojaimia/maskeja demonisoidaan. Olisi syytä kehoittaa ihmisiä voimakkaasti käyttämään niitä liikkuessaan julkisilla paikoilla, ja jos suojaimia ei oikein ole, niin sitten niitä pitää järjestää tai valmistaa tavalla tai toisella.
 
Liittynyt
23.03.2017
Viestejä
22
Kyllä joku Etelä-Korea on tämän hoitanut suurin piirtein niin hyvin kuin mahdollista. Luin tänään jutun, jossa selvisi, että Etelä-Koreassa oli itse asiassa järjestetty vastaavan tilanteen varalta harjoitus joulukuussa, siis pari viikkoa ennen kuin tilanne muuttui todeksi! Uskomaton sattuma, mutta se varmasti auttoi niitä.

Joka tapauksessa Suomella olisi ollut aikaa ja tietoa hoitaa tilanne paljon paremmin kuin nyt tehtiin. Me ei jouduttu olemaan korona-epidemian eturintamassa kuten joku Kiina ja Italia, ja meillä olisi ollut hyvät saumat ottaa homma tosissaan paljon aiemmin kuin otettiin - eikä oteta oikein vieläkään täysin tosissaan.

Se mitä nyt pitäisi tehdä olisi panostaa rahaa testaamiseen niin paljon kuin tarve vaatii, ja kerta kaikkiaan käynnistää laaja testiohjelma kuten vaikka Saksassa ja Islannissa tehdään! En myöskään tykkää siitä, että hengityssuojaimia/maskeja demonisoidaan. Olisi syytä kehoittaa ihmisiä voimakkaasti käyttämään niitä liikkuessaan julkisilla paikoilla, ja jos suojaimia ei oikein ole, niin sitten niitä pitää järjestää tai valmistaa tavalla tai toisella.
Italia ei ollut missään epidemian eturintamassa vaan paskoi housuihinsa kun tauti sinne iski ja lopputuloksen me kaikki jo tiedämme.

Ja joo samaa mieltä että testaamista pitäisi Suomessa lisätä, tai ainakin pikkuhiljaa ruveta tekemään vasta-aine testejä jos vain saavat niitä helpommin kuin normi testejä tänne takapajulaan nii nähtäisiin taudin todellinen leviäminen täälläkin.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
25.11.2016
Viestejä
517
Ne samassa bussissa kulkeneetkin saataisiin helpolla ja automaattisesti jäljitettyä jos oikeasti haluttaisiin; Unohdettaisiin typerä yksityisyysvouhotus ja laitettaisiin ihmiset rekisteröitymään kännykällään aina bussiin mennessään.

Datat näistä bussimatkoista menisi tietokantaan.

Kun sitten paljastuu, että joku on infektoitunut, katsotaan tietokannasta, ketkä kaikki ihmiset rekisteröityneet olemaan samassa bussissa melko samaan aikaan.

Näin aasian suunnalla homma toimii. Ja se oikeasti toimii.
Meitäkin on moneen lähtöön, veikkaanpa että naapurin mummo ei kauheasti innostu opettelemeen käyttämään älypuhelinta tms. vain päästäkseen kauppaan. En itsekään älypuhelinta ainaa roudaa mukana. Tähän ehdottaisin systeemiä, mikä on monessa oppilaitosruokalassa jo käytössä: KELA/ajokortin enarin skannaaminen kyytiin astuttaessa. Täten saastuneessa bussissa matkustaneen 70v mummonkin saisi tavoitettua kirjeellä jos ei muuten onnistu
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
18 212
Meitäkin on moneen lähtöön, veikkaanpa että naapurin mummo ei kauheasti innostu opettelemeen käyttämään älypuhelinta tms. vain päästäkseen kauppaan. En itsekään älypuhelinta ainaa roudaa mukana. Tähän ehdottaisin systeemiä, mikä on monessa oppilaitosruokalassa jo käytössä: KELA/ajokortin enarin skannaaminen kyytiin astuttaessa. Täten saastuneessa bussissa matkustaneen 70v mummonkin saisi tavoitettua kirjeellä jos ei muuten onnistu
Oikeastaan mummojen ei kyllä pitäisi missään bussissa liikkuakaan tällä hetkellä, tai mieluiten ulkona ylipäätään...

Ainakaan PK-seudulla en tosin busseja suosittele kenellekään muillekaan. Eikä kyllä taida viranomaisetkaan suositella, tosin en ole niiden suosituksista kovin perillä koska luotto niihin on nollassa.
 
Liittynyt
25.11.2016
Viestejä
517
Itse asun paraikaa maalla, niin olen huomannut että bussissa matkaa joskus mummoja, jotka nousee 20km päästä keskustasta kyytiin ja jää tuossa prismassa pois. Hengityssuojainta yms. turvavermeitä niillä on ihan kunnolla päällä, ja välimatkatkin pysyy. Eikä meillä täällä Pohjois-Pohjanmaalla tää koronatilanne oo vielä niin paha... Toivottavasti. Terveiset mökkikunnasta:cool:
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
18 212
Bussit ei ehkä ole iso ongelma, jos ne säilyy kohtalaisen tyhjinä eli niissä on vain joitakin matkustajia kerrallaan. Jos matkustajia alkaa olla enemmän niin sitten bussit on ongelma ja ne voisi sitten korvata vaikka halvoilla taksikyydeillä tällaisia mummoja ja muita liikuntarajoitteisia varten. Tosin vielä parempi olisi, että se taksi toisi ostokset suoraan mummon kotiin eikä mummon tarvitse lähteä mihinkään.
 
Liittynyt
26.04.2019
Viestejä
15
Koska tämä virus näyttää olevan todella mukautuva ja on jo havaittu pystyvän tarttumaan koiriin ja kissoihin, voisiko tämä merkitä lemmikkiaikakauden loppua? Mikäli ihmisillä on taloissaan viruksen kantajia, virus tulee mutatoitumaan vielä vaarallisemmaksi ja leviämään hyvin tehokkaasti. Kiinassa olivat jo tappaneet ainakin joissakin paikoissa sairastuneiden ihmisten kanssa asuvat eläimet.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
18 212
Tästä olisi mielinkiintoista nähdä ihan vaikka kuva. Käytkö kastelemassa rätit säännöllisesti että pysyvät märkänä?
En laita kuvaa, ja WC:ssä vierailen useita kertoja päivässä, joten kyllä rätit märkinä pysyy... =) Eli siis lattiaviemäreiden päällä on rätit ja samoin lavuaarin päällä ja ylivuotoaukkoon tungettuna myös.

Joskus aiemminkin lavuaarin äärellä hääräillessä on nenään tullut ikäviä hajuja, joten siitä tuli mieleen, että pannaan sitten hajut piiloon niin ei sieltä mitään korona-aerosolejakaan sitten lentele...

Asunnon ilmanvaihdossa ei pitäisi sinänsä olla mitään pielessä, hyvin vetää sisään ja ulos. Mutta varmassa vara parempi ja ei ole vaikea modaus.
 
Liittynyt
13.01.2019
Viestejä
888
Yllättävintä Korona-epidemiassa on ollut se, että valtiot arpovat mitä milloinkin pitäisi tehdä. Virustaudit ovat kuitenkin erittäin hyvin tunnettu uhka. Olisin olettanut, että kaikilla on valmiit toimintasuunnitelmat eri tilanteisiin.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
18 212
Yllättävintä Korona-epidemiassa on ollut se, että valtiot arpovat mitä milloinkin pitäisi tehdä. Virustaudit ovat kuitenkin erittäin hyvin tunnettu uhka. Olisin olettanut, että kaikilla on valmiit toimintasuunnitelmat eri tilanteisiin.
Etelä-Koreassa ilmeisesti tiesivät täsmälleen mitä pitää tehdä, ja ne harjoitteli juuri tällaista tilannetta varten joulukuussa pari viikkoa ennen kuin tilanne muuttuikin todeksi!
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 907
Koska tämä virus näyttää olevan todella mukautuva ja on jo havaittu pystyvän tarttumaan koiriin ja kissoihin, voisiko tämä merkitä lemmikkiaikakauden loppua? Mikäli ihmisillä on taloissaan viruksen kantajia, virus tulee mutatoitumaan vielä vaarallisemmaksi ja leviämään hyvin tehokkaasti. Kiinassa olivat jo tappaneet ainakin joissakin paikoissa sairastuneiden ihmisten kanssa asuvat eläimet.
Ei tarkoita lemmikkiaikakauden loppua. Korkeintaan vähentää niiden intoa ottaa joiden ei pitäisi muutenkaan lemmikkiä hankkia. Noita lemmikkieläimiin tarttumisiakin ei ole laajamittaisesti ole tainnut (tiettävästi) ilmentyä vaan vain joitain yksittäisiä tapauksia.
 
Liittynyt
17.03.2019
Viestejä
1 217
Suomen hallitukselta, thl:ltä ja sairaanhoitopiireiltä puuttuu yksi aika oleellinen piirre mikä nykyaikana pitäisi olla ja mikä on aika monessa esim suuryrityksessä hoksattu aikoja sitten. Nimittäin dynamiikka. Päätöksien ja uusien linjauksien tekoon menee viikko tolkulla aikaa ja sitten kun ne tehdään esim tämä suositellaan olemaan kotona niin silloin olisi jo pitänyt olla siinä pisteessä että ravintolat ja huvittelupaikat kiinni. Eli toimitaan viikkoja liian myöhään.

Saman asian esitin jo omalle sairaanhoitopiirin johdolle 3 vuotta sitten ja sain naurut ja loskat niskaan. Mutta kuis kävikään.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 907
Suomen hallitukselta, thl:ltä ja sairaanhoitopiireiltä puuttuu yksi aika oleellinen piirre mikä nykyaikana pitäisi olla ja mikä on aika monessa esim suuryrityksessä hoksattu aikoja sitten. Nimittäin dynamiikka. Päätöksien ja uusien linjauksien tekoon menee viikko tolkulla aikaa ja sitten kun ne tehdään esim tämä suositellaan olemaan kotona niin silloin olisi jo pitänyt olla siinä pisteessä että ravintolat ja huvittelupaikat kiinni. Eli toimitaan viikkoja liian myöhään.

Saman asian esitin jo omalle sairaanhoitopiirin johdolle 3 vuotta sitten ja sain naurut ja loskat niskaan. Mutta kuis kävikään.
Olen samaa mieltä. Tosin on tietenkin totta että yhteiskuntaa ja suuryrityksiä ei aivan voi verrata sillä ensin mainitulla on huomattavasti erilaiset laissa määritellyt velvoitteet ja vaatimukset kun taas yksintyinen yritys voi toimiva paljon vapaammin. Mutta juurikin se mukautuvaisuus muuttuviin tilanteisiin ja päätöksenteon ketteryys on se mitä nykymaailmassa vaadittaisiin ja tästä on ollut keskustelua myös muissakin kuin tässä yhteydessä suomessa.

Ehkä tämä on perintöä juuri siitä että olemme suhteellisen rauhassa saaneet täällä laidalla elää joten poikkeusoloista ei kauheasti ole aikaisempaa kokemusta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 249
Viimeksi meitä ol Tourismon kyydissä peräti 3 matkustajaa. Mercedes Tourismossa on paikkoja 55
Olen muutaman kerran mennyt erilaisilla Länsiväylän HKI-Espoo-HKI busseilla, ja kyllä niissä usemmiten on sellaiset parikymmentä ihmistä. Porukka tietysti täyttää maksimietäisyyksillä (kuten toki ilman koronaakin), mutta sanotaanko että ei näissä ole varaa alkaa esim. puolittamaan yhteyksiä. Eikä näyttäisi HSL:n tiedotuksessa olevan sellaisesta viitteitä.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
462
en lähde suomentamaan mutta lukekaa ihmeessä

I am an ER MD in New Orleans. Class of 98. Every one of my colleagues have now seen several hundred Covid 19 patients and this is what I think I know.

Clinical course is predictable.
2-11 days after exposure (day 5 on average) flu like symptoms start. Common are fever, headache, dry cough, myalgias(back pain), nausea without vomiting, abdominal discomfort with some diarrhea, loss of smell, anorexia, fatigue.

Day 5 of symptoms- increased SOB, and bilateral viral pneumonia from direct viral damage to lung parenchyma.

Day 10- Cytokine storm leading to acute ARDS and multiorgan failure. You can literally watch it happen in a matter of hours.

81% mild symptoms, 14% severe symptoms requiring hospitalization, 5% critical.

Patient presentation is varied. Patients are coming in hypoxic (even 75%) without dyspnea. I have seen Covid patients present with encephalopathy, renal failure from dehydration, DKA. I have seen the bilateral interstitial pneumonia on the xray of the asymptomatic shoulder dislocation or on the CT's of the (respiratory) asymptomatic polytrauma patient. Essentially if they are in my ER, they have it. Seen three positive flu swabs in 2 weeks and all three had Covid 19 as well. Somehow this ***** has told all other disease processes to get out of town.

China reported 15% cardiac involvement. I have seen covid 19 patients present with myocarditis, pericarditis, new onset CHF and new onset atrial fibrillation. I still order a troponin, but no cardiologist will treat no matter what the number in a suspected Covid 19 patient. Even our non covid 19 STEMIs at all of our facilities are getting TPA in the ED and rescue PCI at 60 minutes only if TPA fails.

Diagnostic
CXR- bilateral interstitial pneumonia (anecdotally starts most often in the RLL so bilateral on CXR is not required). The hypoxia does not correlate with the CXR findings. Their lungs do not sound bad. Keep your stethoscope in your pocket and evaluate with your eyes and pulse ox.

Labs- WBC low, Lymphocytes low, platelets lower then their normal, Procalcitonin normal in 95%
CRP and Ferritin elevated most often. CPK, D-Dimer, LDH, Alk Phos/AST/ALT commonly elevated.
Notice D-Dimer- I would be very careful about CT PE these patients for their hypoxia. The patients receiving IV contrast are going into renal failure and on the vent sooner.

Basically, if you have a bilateral pneumonia with normal to low WBC, lymphopenia, normal procalcitonin, elevated CRP and ferritin- you have covid-19 and do not need a nasal swab to tell you that.

A ratio of absolute neutrophil count to absolute lymphocyte count greater than 3.5 may be the highest predictor of poor outcome. the UK is automatically intubating these patients for expected outcomes regardless of their clinical presentation.

An elevated Interleukin-6 (IL6) is an indicator of their cytokine storm. If this is elevated watch these patients closely with both eyes.

Other factors that appear to be predictive of poor outcomes are thrombocytopenia and LFTs 5x upper limit of normal.

Disposition
I had never discharged multifocal pneumonia before. Now I personally do it 12-15 times a shift. 2 weeks ago we were admitting anyone who needed supplemental oxygen. Now we are discharging with oxygen if the patient is comfortable and oxygenating above 92% on nasal cannula. We have contracted with a company that sends a paramedic to their home twice daily to check on them and record a pulse ox. We know many of these patients will bounce back but if it saves a bed for a day we have accomplished something. Obviously we are fearful some won't make it back.

We are a small community hospital. Our 22 bed ICU and now a 4 bed Endoscopy suite are all Covid 19. All of these patients are intubated except one. 75% of our floor beds have been cohorted into covid 19 wards and are full. We are averaging 4 rescue intubations a day on the floor. We now have 9 vented patients in our ER transferred down from the floor after intubation.

Luckily we are part of a larger hospital group. Our main teaching hospital repurposed space to open 50 new Covid 19 ICU beds this past Sunday so these numbers are with significant decompression. Today those 50 beds are full. They are opening 30 more by Friday. But even with the "lockdown", our AI models are expecting a 200-400% increase in covid 19 patients by 4/4/2020.

Treatment
Supportive

worldwide 86% of covid 19 patients that go on a vent die. Seattle reporting 70%. Our hospital has had 5 deaths and one patient who was extubated. Extubation happens on day 10 per the Chinese and day 11 per Seattle.

Plaquenil which has weak ACE2 blockade doesn't appear to be a savior of any kind in our patient population. Theoretically, it may have some prophylactic properties but so far it is difficult to see the benefit to our hospitalized patients, but we are using it and the studies will tell. With Plaquenil's potential QT prolongation and liver toxic effects (both particularly problematic in covid 19 patients), I am not longer selectively prescribing this medication as I stated on a previous post.

We are also using Azithromycin, but are intermittently running out of IV.

Do not give these patient's standard sepsis fluid resuscitation. Be very judicious with the fluids as it hastens their respiratory decompensation. Outside the DKA and renal failure dehydration, leave them dry.

Proning vented patients significantly helps oxygenation. Even self proning the ones on nasal cannula helps.

Vent settings- Usual ARDS stuff, low volume, permissive hypercapnia, etc. Except for Peep of 5 will not do. Start at 14 and you may go up to 25 if needed.

Do not use Bipap- it does not work well and is a significant exposure risk with high levels of aerosolized virus to you and your staff. Even after a cough or sneeze this virus can aerosolize up to 3 hours.

The same goes for nebulizer treatments. Use MDI. you can give 8-10 puffs at one time of an albuterol MDI. Use only if wheezing which isn't often with covid 19. If you have to give a nebulizer must be in a negative pressure room; and if you can, instruct the patient on how to start it after you leave the room.

Do not use steroids, it makes this worse. Push out to your urgent cares to stop their usual practice of steroid shots for their URI/bronchitis.

We are currently out of Versed, Fentanyl, and intermittently Propofol. Get the dosing of Precedex and Nimbex back in your heads.

One of my colleagues who is a 31 yo old female who graduated residency last may with no health problems and normal BMI is out with the symptoms and an SaO2 of 92%. She will be the first of many.

I PPE best I have. I do wear a MaxAir PAPR the entire shift. I do not take it off to eat or drink during the shift. I undress in the garage and go straight to the shower. My wife and kids fled to her parents outside Hattiesburg. The stress and exposure at work coupled with the isolation at home is trying. But everyone is going through something right now. Everyone is scared; patients and employees. But we are the leaders of that emergency room. Be nice to your nurses and staff. Show by example how to tackle this crisis head on. Good luck to us all."
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
14.03.2020
Viestejä
115
Ei omakaranteeni toimi kun harva voi olla tyyliin 2vko kotona omalla ilmoituksella.
Missä työpaikassa ei ole löysätty kriteereitä omalla ilmoituksella tapahtuvien poissaolojen suhteen? Jos tuollaisia työpaikkoja olisi suurissa määrin, niin silloin poissaolokäytäntöjen joustamattomuus on jo suurempi uhka leviämiselle kuin testaamattomuus.

Joka tapauksessa Suomella olisi ollut aikaa ja tietoa hoitaa tilanne paljon paremmin kuin nyt tehtiin. Me ei jouduttu olemaan korona-epidemian eturintamassa kuten joku Kiina ja Italia, ja meillä olisi ollut hyvät saumat ottaa homma tosissaan paljon aiemmin kuin otettiin - eikä oteta oikein vieläkään täysin tosissaan.
No, suurimmassa osassa maita ei ole toimittu edes näin rivakasti kuin Suomessa, joten en ihan ymmärrä tätä jatkuvaa narinaa Suomen toimien riittämättömyydestä. Johonkin lilliputtimaa Islantiin, en lähtisi paljon vertaamaan, koska se on pienen väestömääränsä lisäksi maantieteellisesti hyvin erilainen maa Suomen kanssa.

Lueskelin tuossa vielä lisää WHO:n ja joidenkin muiden maiden testaussuosituksista ja sellainen kiinnitti huomion, että testauskriteereitä suositeltiin erilaisiksi alueellisesti mikäli tartuntojen määrä vaihtelisi suuresti paikallisesti. Nythän Suomessa on suosituksissa niputettu koko maa yhteen, vaikka tartuntojen määrä on keskittynyt aika lailla sinne etelämpään. Pointtina noissa suosituksissa siis oli, että siellä missä on vähemmän tartuntoja käytetään löysempiä kriteerejä ja tehdään aggressiivisemmin kontaktijäljitystä.

En nyt edelleenkään ole ihan tajunnut tuota massatestausten autuaaksi tekevää vaikutusta. Sellaista en noista WHO:n suosituksista löytänyt, siinä tapauksessa, kun kyseessä on jo epidemia. Jonkunlainen satunnaistettu testaus voisi olla kyllä järkevää, jos siis halutaan saada todellisesta levinneisyydestä jotain käsitystä.
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
6 111
No, suurimmassa osassa maita ei ole toimittu edes näin rivakasti kuin Suomessa, joten en ihan ymmärrä tätä jatkuvaa narinaa Suomen toimien riittämättömyydestä. Johonkin lilliputtimaa Islantiin, en lähtisi paljon vertaamaan, koska se on pienen väestömääränsä lisäksi maantieteellisesti hyvin erilainen maa Suomen kanssa.

Lueskelin tuossa vielä lisää WHO:n ja joidenkin muiden maiden testaussuosituksista ja sellainen kiinnitti huomion, että testauskriteereitä suositeltiin erilaisiksi alueellisesti mikäli tartuntojen määrä vaihtelisi suuresti paikallisesti. Nythän Suomessa on suosituksissa niputettu koko maa yhteen, vaikka tartuntojen määrä on keskittynyt aika lailla sinne etelämpään. Pointtina noissa suosituksissa siis oli, että siellä missä on vähemmän tartuntoja käytetään löysempiä kriteerejä ja tehdään aggressiivisemmin kontaktijäljitystä.

En nyt edelleenkään ole ihan tajunnut tuota massatestausten autuaaksi tekevää vaikutusta. Sellaista en noista WHO:n suosituksista löytänyt, siinä tapauksessa, kun kyseessä on jo epidemia. Jonkunlainen satunnaistettu testaus voisi olla kyllä järkevää, jos siis halutaan saada todellisesta levinneisyydestä jotain käsitystä.
Islanti on oikeastaan hyvä esimerkki siitä miksi kannattaisi testata vasta-aineita gallup-tyylisesti hajaotannalla parin viikon päästä. Kuolleisuus 0,2%. Täällä katastrofiksi leimatun vanhusten risteilyn osalta kuolleisuus kantajilla 1%. Kannatetaan laajaa testausta, mutta panikoidaan rauhassa tilastollisesti täysin merkityksettömien lukujen takia...
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 884
Meinaatko sinä nyt ihan vakavissaan että tuollainen jäljitys onnistuu infektiolääkärin ja hygieniahoitajien voimin pandemian oloissa?

Todettuja tautitapauksia se luokkaa 10 tuhatta tai 100 tuhatta Suomessa niin siitä ei tule kerrassaan hevonvittua jos siihen vaaditaan tuo infektiolääkäri ja kaveriksi jotain hygieniahoitajia.

Homma pitäisi ulkoistaa niin että sitä tekemään voisi ottaa muitakin kuin terveydenhuollon laillistettuja ammattihenkilöitä ja että lääkäriltä tulisi vain ne ohjeet ja linjaukset millä periaatteella ne kartoitetaan ja ketä kehotetaan menemään korona-testiin. Uskoisin että vähintään yhdeksän kymmenestä menisi sinne korona-testiin kehoituksen jälkeen vapaaehtoisesti. Huomattavasti parempi tuollainen korona-riskisten jäljitys olisi kuin se vaihtoehto ettei jäljitetä ollenkaan.
En tarkoittanut että onnistuu pandemian oloissa eikä tuollaista väitettä kirjoittamastani tekstistä pysty edes löytämään, vaan se mitä tarkoitin on, että noin se jäljitys (ilmeisesti) olemassa olevien normien mukaan tehdään. Jos halutaan tehdä eri tavalla tai keksiä joku kevyempi jäljitysprosessi, tarvitaan kai sitten lain muutoksia ellei sitten löydy joku peruste lievemmänkin tasoiseen ja tyyliseen menettelyyn. Ei mulla tietenkään mitään sitä vastaan ole, että sellaiset muutokset tehdään jos ovat järkeviä ja mahdollisia.

Kyllä minä sen uskon että mahdollisimman pitkälle jäljittäminen kannattaisi edes siellä missä se vielä on mahdollista, samaten mahdollisimman runsas testaaminen. Sitä en pysty millään arvioimaan, onko jäljittämisen ja testaamisen laajentamiselle jotain ihan käytännöllisiäkin esteitä. Eiköhän näitä vielä aika monessa sairaanhoitopiirissä jäljitetäkin kun suurimmassa osassa maata todettuja tartuntoja on todella vähän, ei välttämättä edes yhtä päivässä joissain sh-piireissä.
 

Honzo

Make ATK Great Again
Liittynyt
06.02.2017
Viestejä
2 825
En laita kuvaa, ja WC:ssä vierailen useita kertoja päivässä, joten kyllä rätit märkinä pysyy... =) Eli siis lattiaviemäreiden päällä on rätit ja samoin lavuaarin päällä ja ylivuotoaukkoon tungettuna myös.

Joskus aiemminkin lavuaarin äärellä hääräillessä on nenään tullut ikäviä hajuja, joten siitä tuli mieleen, että pannaan sitten hajut piiloon niin ei sieltä mitään korona-aerosolejakaan sitten lentele...

Asunnon ilmanvaihdossa ei pitäisi sinänsä olla mitään pielessä, hyvin vetää sisään ja ulos. Mutta varmassa vara parempi ja ei ole vaikea modaus.
Mitenköhän ne virukset sieltä vesilukon läpi pääsee tulemaan? Hajut kyllä todennäköisesti tulee likaa täynnä olevasta vesilukosta.

Jos vesilukko pääsee kuivumaan, niin sitten viemärin hajut kyllä tulee tehokkaasti huoneilmaan.


https://www.theseus.fi/bitstream/ha...akala_Opinnaytetyo.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Vuonna 2003 Hong Kongilaisessa asuinkerrostalossa SARS virus sai mahdollisuuden levitä asuinhuoneistoon kuivuneen vesilukon kautta
 
Liittynyt
16.02.2020
Viestejä
234
Tuo uusi tuotanto on juuri kirurginmaskeja, jotka ei riitä sairaanhoitajille ja lääkäreille jotka tekee toimenpiteitä niin että eritteet roiskuu ja toimitaan virusaerosolipilvessä koko työvuoro. Hoitsulle kun Covid osastolla laittaa kirurgin maskin, vaikka olisikin pleksisuoja, on jokainen sairas viikon päästä.
Taiwan hoitanut epidemian tähän mennessä parhaiten maailmassa. EI nämä miljoonat maskit ole sairaalaan, vaan kadulle, sitten jos laaja käyttö tarvitaan.
Tällä hetkellä vain normi flunssa käyttö, noin 30-50% käyttää kadulla maskia. Ei ole viirus pässyt vielä kiertoon maan sisälle.
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
1 298
Tämä on jo eilisen juttu ja pahoittelut jos oli jo täällä, mutta en löytänyt tästä mainintaa: ihmettelen suuresti, minkä helvetin takia tällainen tieto löytyy julkisesti valtioneuvoston sivuilta ravintoloiden sulkemista koskevasta muistiosta, mutta ei julkisesti ja keskitetysti jostain esim. THL:n hallitsemalta saitilta. En tiedä, mutta oletan että jos oman (erityisesti pienen) kunnan alueella on useita tartuntoja, voisi tieto siitä ehkä olla hyödyllinen ja vähentää entisestään turhaa vaeltelua, kunnes tilanne rauhoittuu.


 
Liittynyt
14.05.2017
Viestejä
4 934
Mä juttelin tässä ketjussa aerosolitarttumisesta jo varmaan helmikuun puolivälissä, sen ajan parhaisiin tietolähteisiin perustuen, ja sain epäsuorasti vähän toruja palstan ylläpidolta kun tällaisia valheita levitän..

Kyseisen kuoron lisäksi vastaavissa muissakin tapahtumissa on virus levinnyt laajalti, esimerkiksi Etelä-Koreassa oli se uskonnollinen yhteisö, ja tietysti risteilyalus Japanin edustalla. On aika todennäköistä, että aerosolitartunnalla on ollut näissä oma roolinsa ja osansa.

PS. Mulla on ollut kylppärin viemärit märillä räteillä tukittuna jo viimeiset pari-kolme viikkoa. Varmassa varmuus paras.
Mitä eläkeläiset tekee ensimmäisenä kun näkevät vanhoja tuttuja? Noh he kättelee ja halaa kaikki, ihan kaikki.

Ooops ei tarvi mitään aerosolisoitumista miettiä tämän jälkeen...
 
Liittynyt
19.08.2019
Viestejä
170
Tulisi nyt vain se 5 miljoonaa sairastunutta kerralla niin päästäisiin viikon päästä jatkamaan normaalia elämää. Pahoittelen jos tällaista ei saa toivoa, mutta eipähän tarvitsisi kauaa kituutella. No ehkäpä tähän on joku parempikin vaihtoehto, mutta onko tästä hidastamisesta mitään oikeaa hyötyä muuta kuin ettei sairaalat täyty?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 249
Tulisi nyt vain se 5 miljoonaa sairastunutta kerralla niin päästäisiin viikon päästä jatkamaan normaalia elämää. Pahoittelen jos tällaista ei saa toivoa, mutta eipähän tarvitsisi kauaa kituutella. No ehkäpä tähän on joku parempikin vaihtoehto, mutta onko tästä hidastamisesta mitään oikeaa hyötyä muuta kuin ettei sairaalat täyty?
No periaatteessa "keretään varautua paremmin", mutta toisaalta yleensä asiat on tapana tehdä sitten kun ne konkreettisesti kaatuu eteen.
 

mti

Team AMD
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
446
Mitä eläkeläiset tekee ensimmäisenä kun näkevät vanhoja tuttuja? Noh he kättelee ja halaa kaikki, ihan kaikki.

Ooops ei tarvi mitään aerosolisoitumista miettiä tämän jälkeen...
Niin, paitsi että alun perin käsittelyssä olleessa LA Timesin uutisessa nimenomaan sanottiin: "A greeter offered hand sanitizer at the door, and members refrained from the usual hugs and handshakes.". Mikä tähän ketjuun on oikein mennyt, kun edes tämän vertaa ei viitsitä lukea linkattuja juttuja, vaan heitellään suoraan "ei tarvitse mitään miettiä kun kaikki kumminkin kättelee ja halaa", vailla mitään perusteita (ei siis vain sinulle osoittaen)... Ja joo, suurin osa tartunnoista tapahtuu nykytiedon mukaan pisaratartuntana (ja/tai kosketusvälitteisesti pintojen kautta), mutta voitaisiin kuitenkin joku järki pitää näissä "kaikki kättelee joten ei mikään muu ole mahdollista" -huuteluissa mukana. Ja aivan varmasti osa ihmisistä ymmärtää jo olla halailematta ja kättelemättä, ihan kuten tuossa jutussakin esimerkinomaisesti mainittiin, joten se alkaa olla vähän kulunut perustelu minkään muun tartunnan välittymistavan poissulkemiseksi.

Näitä tietoja/uutisjuttuja/tutkimuksia voitaisi ottaa tänne ketjuun ihan sellaisinaan, ja käsitellä asianmukaisesti (esim. "mahdollista saattaa olla, mutta näyttää varsin epätodennäköiseltä syystä tämä ja tuo"). Nythän tuossakaan jutussa ei mitenkään todisteta hommaa kumpaankaan suuntaan (aerosoli vs. pisara), mutta jos jompaan kumpaan suuntaan alkaa useampia juttuja tai tutkimuksia eri tilanteista ja medioista ilmetä, muutetaan sitten suhtautumista sen mukaan. Ei kuitenkaan poissuljeta jotain vain sen takia, että itsestä tuntuu siltä, tai että asiasta ei ole saatu riittävästi näyttöä (ei puolesta eikä vastaan). Varsin epätodennäköiseltähän tuo aerosolivälitteisyys mielestäni edelleen vaikuttaa, mutta asiaa on silti hyvä mielestäni seurata. (muokkaus/tarkennus: vaikuttaa siis mielestäni varsin epätodennäköiseltä, että aerosolivälitteisyys olisi mitenkään suuressa merkityksessä sairastumisissa (jonkinlainen osuus sillä voi silti olla))

Tulisi nyt vain se 5 miljoonaa sairastunutta kerralla niin päästäisiin viikon päästä jatkamaan normaalia elämää. Pahoittelen jos tällaista ei saa toivoa, mutta eipähän tarvitsisi kauaa kituutella.
Mielestäni tällaista saa kyllä toivoa tässäkin ketjussa, kun sen muotoilee juuri kuten teit. Eli, että siitä käy selkeästi ilmi kyseessä olevan vain oma mielipide/toive, ja että käy selkeästi ilmi, ettei pyritä pelkästään trollaamaan. Ninjaedit: poistetaanpa loppu kun editoit omaa viestiäsi juuri :)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
22.11.2018
Viestejä
518
Ehtivät hyvällä tuurilla etsiä edes vähän auttavan lääkkeen ja ei kaadu koko yhteiskunta kun kaikki eivät ole kerralla sairaita.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 724
Tulisi nyt vain se 5 miljoonaa sairastunutta kerralla niin päästäisiin viikon päästä jatkamaan normaalia elämää. Pahoittelen jos tällaista ei saa toivoa, mutta eipähän tarvitsisi kauaa kituutella. No ehkäpä tähän on joku parempikin vaihtoehto, mutta onko tästä hidastamisesta mitään oikeaa hyötyä muuta kuin ettei sairaalat täyty?
Tällaista on kovin helppo toivoa, jos ei itse ole riskiryhmässä tai kukaan itselle tärkeä henkilö ei ole, tai ei ole kiinnostunut juurikaan muiden terveydestä. Mutta miksi kirjoitat "mitään muuta hyötyä"? Se on nimenomaan se hyöty, jolla säästyy kymmenien tai jopa satojen tuhansin yhtäaikaiselta kuolemalta. Eikä pelkästään riskiryhmien vaan ihan kenen tahansa, joka tarvitsee mitään akuuttia sairaalahoitoa.

Eli: ei mitään järkeä toivoa, ellei halua tapattaa isoa osaa väestöstä.
 
Liittynyt
30.03.2017
Viestejä
44
Minulle ei ole ihan selvinnyt, että onko missään muualla kuin ehkä Etelä-Koreassa tehty oikeasti laajamittaista testausta? Jostain ymmärsin, että Norjassa testattaisiin paljon, mutta nuo Norjan terveysviranomaisten ohjeet testauksesta näyttävät suht samoilta kuin THL:n (Testing og diagnostikk for nytt koronavirus) eli testataan vain sairaalahoitoisia, terveydenhuoltohenkilöstöä ja riskiryhmiä.
Euroopasta ainakin Islannissa. Laajamittaisella testauksella on myös se etu, että saadaan tarkempaa tietoa kuolleisuudesta, joka näyttäisi Islannissa olevan vielä huomattavasti alhaisempi kuin Etelä-Koreassa. Tähän mennessä Islanti on testannut 16 000 ihmistä, mikä vastaisi väkilukuun suhteutettuna Suomessa 240 000 testiä. Koko Suomen testaaminen maksaisi arviolta miljardi euroa, eli saman mitä rajoitustoimet yhdessä viikossa. Ymmärrän, ettei resurssien takia asia ole näin suoraviivainen, mutta minun korvaani kuulostaa siltä, että tällä hetkellä keksitään vain tekosyitä olla edes yrittämättä.

Aiemmin linkatusta jutusta:

Toisin kuin Suomi, Islanti testaa myös vähäoireiset tai oireettomat.

– On todennäköistä, että he saavat taudin kuriin hyvin nopeasti, epidemian huippu on siellä pian saavutettu, kertoo lääkintöneuvos Mikko Paunio Sosiaali ja terveysministeriöstä.

Islanti saattaa myös tehdä palveluksen koko maailmalle. Kun lähes koko väestö testataan, saadaan tietää, miten vaarallinen tauti oikeasti on. Paunion mukaan näyttää siltä, että Islannissa koronan tappavuus on 0,2 prosentin luokkaa. Esimerkiksi Italiassa kuolleisuus on ollut paljon suurempi.

Islanti tekee nyt sen mitä WHO käskee: testatkaa, testatkaa, testatkaa.
Samoin ovat toimineet aiemmin Etelä-Korea, Singapore, Taiwan.
Tavoite on selkeä: rajata virus ja estää yhteiskunnan halvaantuminen.
Miksi Suomessa ei tehdä samoin?

 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 558
Viestejä
4 203 959
Jäsenet
70 917
Uusin jäsen
Zlama

Hinta.fi

Ylös Bottom