Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
1 765
Prosentit tarkentuu niin kauan kun virus jyllää menemään. Eli aika pitkää vielä. Saksa näyttää euroopassa mallia miten laajalla testauksella edetään. Samaa on toki tuolla etelä-koreassa, mutta sielläkin määrät kasvaa edelleen.
Tämä on myös linja minkä Suomen pitäisi huomioida ja alkaa hoitamaan. Edelleen IHMETTELEN SUURESTI missä meidän keskussairaaloiden testausmahdollisuus on SARS-CoV-2 osalta. Tätä lupailtiin jo kuukausi sitten että laajentuu myös keskussairaaloihin "viikon sisällä" - eipä ole näkynyt. Meillä yleensä on hyvä organisointikyky ja eri sairaanhoitopiirit voivat olla tietyillä alueilla vastuussa näiden hoidossa. Vieläkin itseäni on ihmetyttänyt tämä toiminta alusta asti. Tuossa spekuloin kauan aikaa sitten, että toivottavasti COVID-19 varten on hyvissä ajoin tehty erinäiset työryhmät sairaanhoitopiirien sisällä sekä karanteeni että tartuntaketjujen selvittämiselle. Tässä kun on lukenut uutisia niin nämä meidän selvittäjät ja altistuneiden soittelijat ovat muunmuassa olleet esimerkiksi lääkäreitä. Niinkuin täällä P-Häme alueella 2 lääkäriä soitteli lähemmäs 100 altistunutta läpi :thumbsdown: Hyvä sitoa lääkäreiden työpanosta tällaiseen.
 

mRkukov

Hrrrr...
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 708
Tuohon Saksan tilanteessa kannattaa muistaa että lisäksi selvästi suurin osa todetuista tartunnoista on todettu nuorilla ja työikäisillä hiihtolomatuliaisina ja siksi kuolleisuus nyt matalaa, plus resurssit tarveydenhuollossa sekä (nyt) kattava testaus. Saksalla oli aikaisemmin sama testauskapasiteetti kuin Suomella per popula.
Mutta koska ne tartunnat saadaan testauksella kiinni, ei ne vanhukset ja perussairaat saa tautia niin paljoa. Eli reilummalla testauksella saadaan hyvä vaste leviämisen estämiseksi. Silloin tietenkin myös se "suurin osa" on nuorempia työikäisiä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 226
Nuorten osuus näyttäisi olevan kasvamassa ainakin taiwanissa ja singaporessa.

Hurjan nopeasti tuo leviää erilaisissa juhlissa yms. kokoontumisissa. Esimerkkinä Singaporen isoin clusteri joku yksittäinen "private dinner party" jossa tarttui 47 ihmistä (200:sta). Uruguayhyn tauti tuli jossain hääjuhlassa johon osallistui edellisenä päivänä Espanjasta saapunut naikkonen, tuloksena 44 tartuntaa (sai jonkin verran paskaa niskaan julkisesti :D). Jne.
 

Sampsa

Sysop
Ylläpidon jäsen
Team Tesla
Liittynyt
13.10.2016
Viestejä
12 529
Nyt sitten pitää vain enää saada tieto, kuinka moni muu on päättänyt lähteä samalle paikkakunnalle mökkeilemään ja miten se mahdollisesti vaikuttaa kapasiteettiin.

Pointtinani on se, että jos yksi perhe menee mökille ja jotain käy, niin se tuskin vaikuttaa mitenkään. Mutta mitäs sitten kun näitä perheitä onkin sata..
Tässä ei nyt ala-asteen 1. luokan matematiikkaa kummallisempaa laskutaitoa tarvita, kun ynnäilee että kovinkaan kummoista määrää ei tarvita vakavasti sairastuvia niin yhtälöt alkaa olla mahdottomia.
 
Liittynyt
22.02.2018
Viestejä
3 344
Tässä ei nyt ala-asteen 1. luokan matematiikkaa kummallisempaa laskutaitoa tarvita, kun ynnäilee että kovinkaan kummoista määrää ei tarvita vakavasti sairastuvia niin yhtälöt alkaa olla mahdottomia.
Joo sitä itsekin meinasin (kun on näitä "mitä se haittaa jos menee mökille"- kommentteja)
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Toi aiempi professorin haastattelu vs. influenssa, niin kyllä se varmaan jossain määrin paikkansa pitää, jos puhtaasti tauteja tarkastellaan.

Mutta influenssan sairastaminen jakautuu isommalle aikajanalle (syksy-kevät käytännössä), siihen on olemassa rokotteet ja laumasuoja, ja korona on jonkun verran muutenkin vaativampi hoidontarpeen suhteen, sen takia näitä ei oikein voi verrata 1:1.

Toki seuraavina vuosina kun on rokotetta ja immuniteettia (molempia, toivon mukaan) se vaarallisuus asettuu ehkä samoille kieppeille "normi"influenssan kanssa, tai hitusen ylemmäs.

Mutta ihmetyttää miten sairaalassa töissä oleva professori voi ihmetellä koronaan suhtautumista, luulisi olevan kartalla resursseista ja etenkin niiden puutteista. Nämä on kai se avainasia tässä eikä se, että olisi joku ebolan kaltainen "KAIKKI KUALEE NY!!" tauti kyseessä.
Jokaisesta ammattikunnasta löytyy näitä vanhoja änkyröitä, jotka sulkevat silmänsä kokonaisuudelta ja vallitsevalta todellisuudelta tuputtaakseen omaa agendaansa. Samanlaista se meno on täällä foorumillakin, tietty porukka öyhöttelee ja höhöttelee olkiukkojen saattelemana puolin ja toisin.

Influenssa ei aiheuta koskaan sellaista tilannetta, että tehohoitopaikat tai hengityskoneet loppuisivat kesken ja sairaalan ovella pitäisi alkaa jakamaan kuolemantuomioita (eli kuka saa hoitoa ja kuka ei). Korona aiheuttaa tällaisen piikin hetkessä ilman toimenpiteitä ja jopa niiden kanssakin. Tämän kun ymmärtää, niin alkaa kirkastumaan, että miksi näitä toimenpiteitä on syytä tehdä.

Sitten vielä päälle epävarmuus uuden taudin etenemisestä ja jälkiseuraamuksista.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
1 765
Hurjan nopeasti tuo leviää erilaisissa juhlissa yms. kokoontumisissa. Esimerkkinä Singaporen isoin clusteri joku yksittäinen "private dinner party" jossa tarttui 47 ihmistä (200:sta). Uruguayhyn tauti tuli jossain hääjuhlassa johon osallistui edellisenä päivänä Espanjasta saapunut naikkonen, tuloksena 44 tartuntaa (sai jonkin verran paskaa niskaan julkisesti :D). Jne.
Tässä on tosiaan ollut aika paljon spekulointia tuolla Aerosolien osuudella tartuttamiseen ja itse SARShan tartutti juuri paikallisissa ryppäissä ja paljon. Kovasti olin itse sitä mieltä, että nykyisen tiedon valossa leviäsi kosketus ja pisararatartuntana mutta alan kyllä pyörtämään päätökseni tämän suhteeen ja THL linjan että Aerosoli on yksi suuri pelko joka muuttaisi paljon käsitystä vielä enemmän taudin vaarallisuudeseta. Niin paljon on tullut jokapuolelta tosiaan juttua näistä. Tosin juhlissa saatetaan kätellä ja halailla mutta luulisi ettei nykytilanteessa tosiaan enää. Onko siis mahdollista että kun X määrä virusta on ehtinyt erittymään ilmaan Aerosolina hieman pidemmän ajan sisällä se on riittävä määrä tartuttamaan henkilöitä tietyllä alueella varsinkin jos on huono ilmanvaihto tilassa. Kuitenkin esimerkiksi kaupassakin käynnin pitäisi tällöin tartuttaa useamman tällöin kun harvemmin kaupassa ollaan ihan paria minuuttia nykyisessä tilanteessa. Tämä olisi erityisesti vielä hieman pienemmät lähikaupat jossa viivytään kauemmin. Jos tauti tarttuisi herkästi Aerosolien kautta olisi tilanne räjähtänyt todella nopeasti käsiin... eli onneksi kuitenkaan ei ole kuin tuhkarokko esimerkiksi, kai :)

Täällä Päijät-Häme seudulla on tartuntaketjut hävinneet sen takia kun ihmiset eivät ole noudattaneet ohjeita ja olleet erinäisissä ryhmäkokoontumisissa josta on varoitettu ja tätä kautta on sitten tartuntaketjut kadonneet - tämä siis viikon sisällä. Raivostuttavaa toimintaa ihmisiltä... esimerkiksi nyt paikallisen R-Kioskin edessä vieläkin kokoontuu nämä vanhukset ja Ärrä-äijät ja istuskelee kioskin edessä rykien ja räkien. Tämä siis havaittavissa monessa paikkaa, pätee myös varmaan tiettyihin huoltoasemoihinkin.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
828
Ajateltiin mennä huomenna mökille yöksi tai kahdeksi. Mökki on tosin 32km päästä kodista, haemme ruokaostokset oman kunnan kaupasta kauppakassipalvelulla etukäteen. Mökille ei tule muita, kuin oma 3 -henkinen perhe, jonka kesken muutenkin oleskellaan. Mökiltä toiselle lähimmälle mökille matkaa n. 200m. Jos sairastuttaisiin, niin kamat kasaan ja kotiin, vaikka mökiltä on suurinpiirtein sama matka keskussairaalalle. En siis näe tällaisessa mökkeilyssä ongelmaa. On aivan eri asia lähteä uudeltamaalta vaikkapa 200+km päähän mökkeilemään, siellä todennäköisesti pitää kanssaihmisten kanssa olla jo tekemisissä esim. kauppareissun puolesta, pysähdykset ajomatkalla jne. Lisäksi mahdollisesti levittäisit tautia juuri sieltä, missä niitä tartuntoja on eniten. Eli minun mielestäni tässäkin voi pitää maalaisjärjen mukana.

Edit. Ja ei siis asuta uudellamaalla tai edes kovin lähellä. Sitä en kyllä ymmärrä, jos sieltä ihmiset nyt johonkin lähdössä...
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 658
Tässä ei nyt ala-asteen 1. luokan matematiikkaa kummallisempaa laskutaitoa tarvita, kun ynnäilee että kovinkaan kummoista määrää ei tarvita vakavasti sairastuvia niin yhtälöt alkaa olla mahdottomia.
Veikkauksia kuinka moni täyttää tuon liki mahdottomalta tuntuvan matemaattisen taitotason jota tässä nyt vaaditaan? Täälläkin nyt useampia jo ilmoitellut aikeistaan siirtyä mökille, kaikista kehotuksista piittaamatta. Vähän on samanmoista meininkiä kuin Italian alueellisten eristysten kanssa, että porukka lähtee eristettävältä alueelta pakoon vaikka se vain pahentaa tilannetta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 226
Tässä on tosiaan ollut aika paljon spekulointia tuolla Aerosolien osuudella tartuttamiseen ja itse SARShan tartutti juuri paikallisissa ryppäissä ja paljon. Kovasti olin itse sitä mieltä, että nykyisen tiedon valossa leviäsi kosketus ja pisararatartuntana mutta alan kyllä pyörtämään päätökseni tämän suhteeen ja THL linjan että Aerosoli on yksi suuri pelko joka muuttaisi paljon käsitystä vielä enemmän taudin vaarallisuudeseta. Niin paljon on tullut jokapuolelta tosiaan juttua näistä. Tosin juhlissa saatetaan kätellä ja halailla mutta luulisi ettei nykytilanteessa tosiaan enää. Onko siis mahdollista että kun X määrä virusta on ehtinyt erittymään ilmaan Aerosolina hieman pidemmän ajan sisällä se on riittävä määrä tartuttamaan henkilöitä tietyllä alueella varsinkin jos on huono ilmanvaihto tilassa. Kuitenkin esimerkiksi kaupassakin käynnin pitäisi tällöin tartuttaa useamman tällöin kun harvemmin kaupassa ollaan ihan paria minuuttia nykyisessä tilanteessa. Tämä olisi erityisesti vielä hieman pienemmät lähikaupat jossa viivytään kauemmin. Jos tauti tarttuisi herkästi Aerosolien kautta olisi tilanne räjähtänyt todella nopeasti käsiin... eli onneksi kuitenkaan ei ole kuin tuhkarokko esimerkiksi, kai :)
Niin, jotenkin vaikea ajatella että esim. se Uruauyn hääjuhlan nainen olisi koskettamalla tai räkimällä tartuttanut 44 ihmistä, pitää olla jo aika sosiaalinen että lääppii viruksen sellaiseen määrään ihmisiä yhdessä illassa...ja voimakasta yskimistä häissä ei kyllä ryhmäpaineenkaan takia suvaita. Aerosoli on ihan varteenotettava, erityisesti ns. supertartuttajien osalta.
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
216
Voiko joku selittää minulle laskutavoista kun Coronan kuolleisuuden pidetään olevan siellä jossain 2-3% paikkeilla maailmanlaajuisesti, mutta closed cases tilastoja katsottaessa kuolleisuus oli eilen 15.71%? Coronavirus Update (Live): 471,802 Cases and 21,297 Deaths from COVID-19 Virus Outbreak - Worldometer

Eikös kuolleisuus pitäisi nimenomaan katsoa tuosta closed cases tilastosta eli loppuun asti läpi viedyistä tapauksista joissa on tapahtunut joko parantuminen tai kuolema?
Sitä ei lasketa kummastakaan.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
1 765
Niin, jotenkin vaikea ajatella että esim. se Uruauyn hääjuhlan nainen olisi koskettamalla tai räkimällä tartuttanut 44 ihmistä, pitää olla jo aika sosiaalinen että lääppii viruksen sellaiseen määrään ihmisiä yhdessä illassa...ja voimakasta yskimistä häissä ei kyllä ryhmäpaineenkaan takia suvaita. Aerosoli on ihan varteenotettava, erityisesti ns. supertartuttajien osalta.
On näitä uutisia on ollut myös ihan Suomestakin, hääjuhlat joissa toistakymmentä ihmistä sairastui jossa "oireeton" ihminen oli - ainakin uutisen mukaan sekä nyt oli tilaisuus missä Eeva Ahtisaari sairastui sekä ilmeisesti "oireeton" tartuttaja. Tämä ei nyt kuitenkaan aina kerro sitä totuutta ja nämä pitäis pystyä analysoimaan todella tarkasti ja näihin jää aina paljon kysymysmerkkejä ilmaan. Onko esimerkiksi "oireeton" henkilö vaikka aivastanut pari kertaa tai yskinyt tilaisuudessa eikä ole itsekään kyseistä toimintaansa rekisteröinyt. Lähekkäin ollessa tämä sairastuttaisi helposti useamman henkilön. Olihan tästä tehty laboratorio-olosuhteissa Aerosoli-tarttuvuutta puoltava testi sekä yleisesti ottaen lääkinnälliset toimenpiteet ovat myös sellaisia jossa Aerosolien kautta voi saada tartunnan. Toivottavasti tähän Aerosoli-asiaankin saadaan nopeasti vastaus samoin lääketestejäkin on tehty jo jonkin aikaa niin toivottavasti näistäkin saataisiin oikeasti jotain faktaa. Alustavia lupaavia tuloksia mutta sitten on ollutkin hiljaista - ilmeisesti siis tekevät nyt isommalla mittakaavalla näitä ja suuremmalla otannalla.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
999
Normaalissa kirurgisessa maskissa ei ole venttiiliä eikä myöskään pisarasuojausta eli estää käyttäjänsä suurimmat sylkipisarat sisällä. Sitten toki on noita p3 tason venttiilimaskeja jotka toimivat taas paremmin suojaamaan tartunnalta kuin sitä että antaa sairaalle koska venttiili päästää ilman sellasenaan ulos. Sitte harvemmassa on oo täysin koneelliset suljetut systeemit.
Olen katsellut uutiskanavia, ja jos nyt en ihan väärin katsele, niin monilla sairaanhoitajilla ja lääkäreillä on noita kirurgisia maskeja käytössä ja he hoitavat koronapotilaita. Siis ulkomailla. Onko tässä jotain mitä en ymmärrä vai eivätkö he ymmärrä? Vai onko syy vain p3 maskien loppuminen?
 
Liittynyt
19.05.2017
Viestejä
8 055
Niin, jotenkin vaikea ajatella että esim. se Uruauyn hääjuhlan nainen olisi koskettamalla tai räkimällä tartuttanut 44 ihmistä, pitää olla jo aika sosiaalinen että lääppii viruksen sellaiseen määrään ihmisiä yhdessä illassa...ja voimakasta yskimistä häissä ei kyllä ryhmäpaineenkaan takia suvaita. Aerosoli on ihan varteenotettava, erityisesti ns. supertartuttajien osalta.
Tota kulttuuritkin on erilaisia. Joissain maissa ihan täällä euroopassakin tervehditään kaikki tutut ja puolitut halaten ja/tai poskisuudelmin.
Jopa jäyhissä suomalaisissa häissä oon joutunut halailemaan useita sukulaisia, vaikka se minusta lähtökohtaisesti epämiellyttävää onkin.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
62
Ehkä se armeijan sotilaspuku rynnökkökivääri selässä tuo enemmän uskottavuutta siihen hommaan siviilien silmissä kuin puomilla seisoskelu siviilivaatteissa.

Ei tuo kovin houkuttelevalta hommalta itsestä kuulosta varusmiehenä tiesulkua vartioida. Toisaalta harva homma varusmiehenä muutenkaan sen enempää kiinnostaisi. Voisi kuvitella että varusmiehet jotka sitä hommaa tekevät saavat mukavasti kuntoisuuslomia siitä palkkioksi kunhan hommansa hoitavat.
Omakohtaisena kokemuksena vastaavasta toiminnasta varusmiesajalta: Olin virka-apuosastossa ja meille tuli hälytys antamaan virka-apua poliisille. Homma osoittautui juurikin liikenteen pysäyttämiseksi ja liikkumisen rajoittamiseksi.

Aseet jäivät kuorma-autoon (patruunoita ei jaeltu missään vaihessa) ja lavalta otettiin ihan normaaleja punakeltaisia omilla jaloillaan seisovia puomeja, joita sitten poliisin ohjeiden mukaan aseteltiin ja jäätiin viereen pysäyttämään auto- ja muuta liikennettä, sekä ohjaamaan muualle. Tälläisiä pysätyspisteitä sitten ripoteltiin lavalta useampaan paikkaan ja jokaiselle pisteelle tuli 2-3 varusmiestä.

Osastolla oli mukana teltat yms. systeemit, joilla oltaisiin sitten voitu jäädä alueelle hoitamaan liikennettä pidempäänkin. Meidän osalta tuo loppui kuitenkin parissa tunnissa.

Ei tuosta kuntsareita saatu ja jäi vielä päivällinenkin syömättä, kun hälytys tuli juuri kun seistiin ruokalan jonossa.

Hyvin kansalaiset meitä uskoivat ja kiltisti kääntyivät pois. Tämä tosin oli ennnen minä-minä sukupolvea 90-luvun alussa ja aselaji oli viesti.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 290
Joo sitä itsekin meinasin (kun on näitä "mitä se haittaa jos menee mökille"- kommentteja)
Aika pahaa välinpitämättömyyttä ja pelisilmän puutetta kyllä näitten "mökkeilijöiden" osalta. Monella pienellä mökkipaikkakunnalla on se yksi lääkäri (jos sitäkään--ja sinne kuukausien jonot jo ilman koronaakin) ja kirsikkana kakun päällä vanhusvoittoinen riskiryhmään kuuluva väestö. Mutta kun mökille on päästävä keinolla millä hyvänsä, koska "minä, minä ja minä."
 
Liittynyt
29.01.2017
Viestejä
85
Mikähän selittää tuon että ”closed cases” kuolleisuus nousee koko ajan? Nyt se on jo 16% Näkyykö siinä nyt tehohoitopaikkojen loppuminen maailmalla?

 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
316
Mikähän selittää tuon että ”closed cases” kuolleisuus nousee koko ajan? Nyt se on jo 16% Näkyykö siinä nyt tehohoitopaikkojen loppuminen maailmalla?

Leviämisnopeus vain kasvaa, ja parantuneita tulee hitaammin kuin ruumiita.
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
1 297
Aika pahaa välinpitämättömyyttä ja pelisilmän puutetta kyllä näitten "mökkeilijöiden" osalta. Monella pienellä mökkipaikkakunnalla on se yksi lääkäri (jos sitäkään--ja sinne kuukausien jonot jo ilman koronaakin) ja kirsikkana kakun päällä vanhusvoittoinen riskiryhmään kuuluva väestö. Mutta kun mökille on päästävä keinolla millä hyvänsä, koska "minä, minä ja minä."
Yleensä yksi lääkäri klo 8-16 (oikeasti 07:45-19), joka joutuu sitten katsomaan sekä ns. normaalit tapaukset, että lisäksi mahdolliset hengitystieoireiset. Aikaa kun on muutenkin liikaa, niin tokihan itsensä suojaamiseen on vielä enemmän aikaa. Vähän isoimmilla terveysasemilla on onneksi nyt kaksi lääkäriä, eli toinen tsekkaa vain ne hengitystieoireiset. Sellaista olen kyllä kuullut, että juuri tällä hetkellä eniten uusitaan vaan reseptejä ja on tapahtunut pientä "ihmeparantumista", eli toistaiseksi jopa hijaisempaa kuin normaalisti. Tuota ei ole syytä nyt lähteä turhaan horjuttamaan missään.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 226
Aika pahaa välinpitämättömyyttä ja pelisilmän puutetta kyllä näitten "mökkeilijöiden" osalta. Monella pienellä mökkipaikkakunnalla on se yksi lääkäri (jos sitäkään--ja sinne kuukausien jonot jo ilman koronaakin) ja kirsikkana kakun päällä vanhusvoittoinen riskiryhmään kuuluva väestö. Mutta kun mökille on päästävä keinolla millä hyvänsä, koska "minä, minä ja minä."
Sinänsä näihin pitäisi saada jokin sellainen resurssien kohdistaminen, että jos resursseista (tehopaikat jne.) on pulaa, niin resurssit kohdistetaan aina ensisijaisesti vakituisiin asukkaisiin eikä turisteihin (mökkeilijät). Toki tällainen ei Suomessa onnistu, koska fasismi ja yhdenvertaisuus jne.
 
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
1 023
Mikähän selittää tuon että ”closed cases” kuolleisuus nousee koko ajan? Nyt se on jo 16% Näkyykö siinä nyt tehohoitopaikkojen loppuminen maailmalla?

Testattuja parantuneita raportoidaan nihkeästi, hyväkuntoisiin turha tuhlata testiä vaan ajaa kotiin karanteeniin
 
Liittynyt
10.11.2016
Viestejä
1 684
Mikähän selittää tuon että ”closed cases” kuolleisuus nousee koko ajan? Nyt se on jo 16% Näkyykö siinä nyt tehohoitopaikkojen loppuminen maailmalla?

Kiinalaisten 70000 recovered-tapausta vaikuttaa. Muilla mailla on tiukemmat kriteerit recoveredille, tai eivät edes raportoi. Esim. Suomen tilastoissa on edelleen se sama 10, joka tieto tuli jo viikkokausia sitten.

GIGO.
 

Walla

//TODO: Add Title
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
2 895
Leviämisnopeus vain kasvaa, ja parantuneita tulee hitaammin kuin ruumiita.
Tanska on aika hyvä esimerkki siitä, ettei tuo logiikka että closed cases kuolleisuus (joka tietysti epidemia päätyttyä tulee olemaan yhtä kuin vahvistettujen tapausten kuolleisuus) tule automaattisesti aina nousemaan:

Tällä hetkellä 34 kuollutta ja 1 parantuneeksi todettu. Ei varmaan tarvitse erikseen perustella, miksi 97% kuolleisuus saati siitä nouseva ei tule olemaan lopullinen luku tai edes lähellä sitä, riippumatta siitä puhutaanko nyt kaikista, oireellisista, vahvistetuista vai hoitoa vaativista caseistä.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 946
Veikkauksia kuinka moni täyttää tuon liki mahdottomalta tuntuvan matemaattisen taitotason jota tässä nyt vaaditaan? Täälläkin nyt useampia jo ilmoitellut aikeistaan siirtyä mökille, kaikista kehotuksista piittaamatta. Vähän on samanmoista meininkiä kuin Italian alueellisten eristysten kanssa, että porukka lähtee eristettävältä alueelta pakoon vaikka se vain pahentaa tilannetta.
Eristettävältä alueelta pakeneminen on pakenevan yksilön kannalta viisas ratkaisu. Jos hänellä on jo tauti, niin pääsee vähemmän rasittuneelle alueelle ja saa paremmalla todennäköisyydellä hoitoa. Jos taas tautia ei ole, niin tartuntariski pienenee. Win-win, paitsi kaikille muille.

Millä perusteella? Eihän sielläkään koko populaatiota ole testattu.
Itse luin uutisen niin, että kylän koko populaatio olisi testattu, mutta tarkemmalla lukemisella uutinen ei ota kantaa asiaan mitenkään. Mistä siis tiedät, että koko populaatiota ei testattu? (Mielestäni uutinen antaa ymmärtää, että ainakin lähes koko populaatio olisi testattu)
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
999
Monen pitäisi tässä kohtaa on myös muistaa, että THL ei ole toimivaltainen viranomainen. Se ei voi käskeä ketään, eikä kenenkään ole pakko totella. Se voi antaa vain suosituksia.
Kuka sitten on? Tässä ei tunnu kenelläkään olevan vastuuta tai toimivaltaa, kaikki vaan selittää ettei ole toimivaltaa. Eikö sinne nyt saada yhtä ukkoa joka käskisi koko orkesteria?
 

KtK

Liittynyt
12.03.2017
Viestejä
423
On se perkele. Mut on pakotettu menemään tapaamaan Riskiryhmään kuuluvaa vanhempaani.
Hän ei selviä muistisairauden takia laskujen maksusta ja ei osaa netistä tehdä ilman apua esim mulle käyttöoikeusanomusta.
Pankki nosti kädet pystyyn ja sanoi,että ei auta muu kuin mennä kylään hoitamaan laskut.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
101
Niin, jotenkin vaikea ajatella että esim. se Uruauyn hääjuhlan nainen olisi koskettamalla tai räkimällä tartuttanut 44 ihmistä, pitää olla jo aika sosiaalinen että lääppii viruksen sellaiseen määrään ihmisiä yhdessä illassa...ja voimakasta yskimistä häissä ei kyllä ryhmäpaineenkaan takia suvaita. Aerosoli on ihan varteenotettava, erityisesti ns. supertartuttajien osalta.
Eihän tämän naisen tarvitse kuin tartuttaa itse vaikka viiteen ihmiseen, jotka taas tartuttavat viiteen muuhun osaltaan jne. Yksin hän on tuskin 44 ihmistä tartuttanut - muuta kuin välillisesti.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Veikkauksia kuinka moni täyttää tuon liki mahdottomalta tuntuvan matemaattisen taitotason jota tässä nyt vaaditaan? Täälläkin nyt useampia jo ilmoitellut aikeistaan siirtyä mökille, kaikista kehotuksista piittaamatta. Vähän on samanmoista meininkiä kuin Italian alueellisten eristysten kanssa, että porukka lähtee eristettävältä alueelta pakoon vaikka se vain pahentaa tilannetta.
Se on se oma napa, joka on aina tärkein. Ajatellaan, että kyllä minä toimin paremmin ja fiksummin kuin muut, eikä tämä tilanne koske minua muutenkaan. Sitten vedetään mökkimatkalla auto ojaan ja koko perhe teho-osastolle, jonka seurauksena lähin sairaala vuotaa resurssien suhteen yli äyräiden saman tien. Tai sairastutaan siellä mökillä ollessa, kun ei tajuttu että virus olikin mukana jo entuudestaan ja taas sama tilanne. Jne jne.

Jos ohje on, että kaikkea tarpeetonta liikkumista tulee välttää, niin miten sen voi ymmärtää niin että "kyllä minun pitää saada mökkeillä, tai en leiki teidän kanssa"?

On se perkele. Mut on pakotettu menemään tapaamaan Riskiryhmään kuuluvaa vanhempaani.
Hän ei selviä muistisairauden takia laskujen maksusta ja ei osaa netistä tehdä ilman apua esim mulle käyttöoikeusanomusta.
Pankki nosti kädet pystyyn ja sanoi,että ei auta muu kuin mennä kylään hoitamaan laskut.
Ihan oikein pankki tuossa toimii, vaikka toki ikävältä kuulostaakin. Jos et ole itse etukäteen hoitanut tätä kuntoon, niin se on voi voi. Ei pankki voi livetä noista turvakäytännöistä näin löyhällä pohjalla.

Mutta eipä tuossa nyt loppujen lopuksi maa kaadu, kun vaan otat suojauksen ja puhdistuksen tosissasi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 941
Laumasuojastategia maksaa vähintään suuruusluokkaa 20 000 henkeä. Tämän vuoksi se on hyvin ruma sana:
Suomessa kuolee normaalin kalenterivuoden aikana n. 55 000 henkeä. Koronakuolemat kohdistuvat vanhoihin, joten pelkkien kuolemien lukumäärä ainakin minusta liioittelee asian vakavuutta. Jos esim. koronan takia kuolee paljon 75-100 vuotiaita, niin se vähentää seuraavien vuosien kuolleisuutta, koska moni noista olisi kuollut lähivuosina kuitenkin. -> Pitäisi puhua siitä, että montako elinvuotta menetetään koronan seurauksena.

Esim. oma isoisäni kuoli viime syksynä ja hän vietti viimeiset pari viikkoa veteraanien hoitokodissa. Jos korona-epidemia olisi vetäissyt silloin läpi hoitokodin, yksi korona- / keuhkokuumekuolema olisi saatu tilastoihin, mutta se olisi vain vähentänyt veritulppakuolleisuutta samalta vuodelta ja 92-vuotias pappani olisi menettänyt maksimissaan muutaman viikon.

Samanlaisia tapauksia on paljon ja he ovat niitä todennäköisimpiä koronan uhreja.
 

Walla

//TODO: Add Title
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
2 895
Mistä siis tiedät, että koko populaatiota ei testattu? (Mielestäni uutinen antaa ymmärtää, että ainakin lähes koko populaatio olisi testattu)
Koreassa on tehty n. 350 000 testiä (Coronavirus disease 19(COVID-19)) testiä ja populaatio (oletan että puhut nyt koko maan väestöstä) on yli 50 miljoonaa. Eli noin 0,7% on testattu, jos oletetaan että jokainen testi on tehty eri ihmiselle. Sinänsä edes koko populaation testaaminen ei tarkoittaisi, että kaikki caset löydettäisiin koska kerran negatiivinen ei tarkoita aina negatiivinen.
 
Liittynyt
19.05.2017
Viestejä
8 055
Kuka sitten on? Tässä ei tunnu kenelläkään olevan vastuuta tai toimivaltaa, kaikki vaan selittää ettei ole toimivaltaa. Eikö sinne nyt saada yhtä ukkoa joka käskisi koko orkesteria?
Ei.
Sellainen ei kuuluu avoimeen demokraattiseen pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon edes poikkeusoloissa näin rauhan aikana. Vain sota-aikana organisoidutaan siten, että on ylipäällikkö ja alaspäin valuvat komentoketjut.

That said, käyttöönotetuilla valmiuslain pykälillä voidaan päätösvalta keskittää maan hallitukselle pykälien mukaisissa asioissa. Mutta ei missään muissa.

Toki koordinointia muissa asioissa johtaa ministeriöiden kansliapäällikkökokous (kansliapäälliköt) ja aluehallintovirastot.
Mutta avit ei varsinaisesti ole enää esimerkki keskitetystä johtamisesta.
 
Liittynyt
19.05.2017
Viestejä
8 055
Suomessa kuolee normaalin kalenterivuoden aikana n. 55 000 henkeä. Koronakuolemat kohdistuvat vanhoihin, joten pelkkien kuolemien lukumäärä ainakin minusta liioittelee asian vakavuutta. Jos esim. koronan takia kuolee paljon 75-100 vuotiaita, niin se vähentää seuraavien vuosien kuolleisuutta, koska moni noista olisi kuollut lähivuosina kuitenkin. -> Pitäisi puhua siitä, että montako elinvuotta menetetään koronan seurauksena.

Esim. oma isoisäni kuoli viime syksynä ja hän vietti viimeiset pari viikkoa veteraanien hoitokodissa. Jos korona-epidemia olisi vetäissyt silloin läpi hoitokodin, yksi korona- / keuhkokuumekuolema olisi saatu tilastoihin, mutta se olisi vain vähentänyt veritulppakuolleisuutta samalta vuodelta ja 92-vuotias pappani olisi menettänyt maksimissaan muutaman viikon.

Samanlaisia tapauksia on paljon ja he ovat niitä todennäköisimpiä koronan uhreja.
Tällaiseen jossitteluun ei voi kuin jossitella takaisin. Entä jos koronaepidemia olisi tullut kun hän oli 72? Olisi ehkä menettänyt sen parikymmentä vuotta...
Nykyään tosiaan eletään aika vanhaksi. Monella on 20-25 vuotta eläkevuosia (toki jotkut vastaavasti vaihtaa hiippakuntaa niin nuorena, ettei ehdi eläkkeelle pääsemäänkään).
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 742
On se perkele. Mut on pakotettu menemään tapaamaan Riskiryhmään kuuluvaa vanhempaani.
Hän ei selviä muistisairauden takia laskujen maksusta ja ei osaa netistä tehdä ilman apua esim mulle käyttöoikeusanomusta.
Pankki nosti kädet pystyyn ja sanoi,että ei auta muu kuin mennä kylään hoitamaan laskut.
Tee tuollainen valtakirja laskujen maksamiseksi:



Rajaa siitä vain pois ne turhat "ominaisuudet". Ongelma voi olla että pitäisi olla mahdollisesti kopio voimassa olevasta henkilötodistuksesta (passi, henkilökortti).
 
Liittynyt
06.01.2017
Viestejä
165
Ei.
Sellainen ei kuuluu avoimeen demokraattiseen pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon edes poikkeusoloissa näin rauhan aikana. Vain sota-aikana organisoidutaan siten, että on ylipäällikkö ja alaspäin valuvat komentoketjut.

That said, käyttöönotetuilla valmiuslain pykälillä voidaan päätösvalta keskittää maan hallitukselle pykälien mukaisissa asioissa. Mutta ei missään muissa.

Toki koordinointia muissa asioissa johtaa ministeriöiden kansliapäällikkökokous (kansliapäälliköt) ja aluehallintovirastot.
Mutta avit ei varsinaisesti ole enää esimerkki keskitetystä johtamisesta.
Olen itse tässä asiaan liittyen miettinyt että kuka se ylin tartuntataudeista vastaava päätösvaltainen viranomainen on? Sosiaali ja terveysministeriön kansliapäällikkö? Ja sosiaali ja terveysministerillä sitten poliittinen vastuu? mitä se tarkoittaakaan..
 
Liittynyt
06.03.2017
Viestejä
1 077

PHKS - tehohoitopaikkoja 8kpl. Tällä hetkellä 2kpl ja 1 joka on ollut todennäköisesti lyhyesti on kuollut. Kapasiteetti ollut jo hetkellisesti siis 3 / 8 tässä vaiheessa. Ei kovin hyvältä tunnu tällä hetkellä Lahdessa asustella. Vakavien tapausten huomioiden sekä sairaanhoitoa tarvitsevien täällä on myös tartuntaketjut hakusessa niin saattanee olla Päijät-Hämeen seudulla epidemia pidemmällä mitä on oletettu.

edit: niin ja tarkennukseksi muualla Suomessa epidemia on jäljessä vrt. Uusimaa ja mennään THL - käyrissä epidemiaviikkoa 1 eli aivan alussa.
Tehohoito-osasto on muutettu vain korona potilaille ja joku heräämö olisi muutettu normaaliksi teho osastoksi. Olisiko tuo 8kpl norm teho osasto, kun naapuri kertoi ton korona osaston vuodepaikkoja määrän nostetuksi 3 kertaiseksi.
 

Walla

//TODO: Add Title
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
2 895
Tällaiseen jossitteluun ei voi kuin jossitella takaisin. Entä jos koronaepidemia olisi tullut kun hän oli 72? Olisi ehkä menettänyt sen parikymmentä vuotta...
Nykyään tosiaan eletään aika vanhaksi. Monella on 20-25 vuotta eläkevuosia (toki jotkut vastaavasti vaihtaa hiippakuntaa niin nuorena, ettei ehdi eläkkeelle pääsemäänkään).
Ei siinä ole mitään jossittelua, että vanhemmilla ja vakavasti sairalla on pienempi jäljelläoleva elininänodote kuin nuorilla ja perusterveillä. @zepi :n esimerkki on toki jossittelua (siksi siinä on sana jos), mutta eiköhän pointti ollut, että vastaavia vanhuksia on edelleen paljon. Kuolemat ovat toki hyvin surullisia täälläkin, mutta siinä on silti ero aikaistuuko kuolema arviolta viikolla (terminaalivaiheen syöpäpotilas kuolee koronaan) , viidellä vuodella (vanhus kuolee koronaan) vai 80 vuodella (pikkulapsi kuolee koronaan).

Se että tämä huomioidaan ei ole mikää korona-argumentti vaan ihan arkea terveydenhuollon toimenpiteiden järkevyyttä mietittäessä, ainakin jos halutaan julkinen terveydenhuolto. Kuolemien lukumäätä yksin on huono mittari, vaan ennemmin huomioidaan menetetyt elinvuodet ja niiden laatu. Quality-adjusted life year - Wikipedia
 

rewind

Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
915
Marin on laumasuojan kannalla:
... mutta ei sitä suostu myöntämään (tai sitten ei ymmärrä, mitä tekee):
Nyt on ehkä vedetty vähän mutkia suoriksi tulkinnan kanssa. Tietynlainen laumasuoja tulee automaattisesti ajan kanssa, mutta se ei ole hallituksen päästrategia, vaan nimenomaan leviämisen hidastaminen, jottei terveydenhuolto kuormitu liikaa. Laumasuoja tulee siinä sivussa.
Tämä on kyllä jotenkin absurdia. Jos strategiana ei ole laumasuoja niin mikä se sitten on? Olisi kansalaisena mukava tietää niin osaisi toimia sen mukaan. Nyt vain "pysytään kotona" ettei käyrä nouse mutta mitä sen jälkeen?
Sitten kun käyrä on tasoittunut tarpeeksi, niin jatketaan normaalia elämää.
Tää Intian populaatiokoe on kyllä aika mielenkiintoinen. Mitähän tällä 3 viikon totaalipysäytyksellä yritetään saavuttaa? Eikö ole aika lailla 100% varmaa, että kun karanteeni päättyy, epidemia jatkaa taas kulkuaan?

Ilmeisesti siis kaikki muu on suljettuna paitsi ruokakaupat ja apteekit (joista suurin osa poikkeuksellisesti auki 24h vuorokaudessa).
Sama tuli itselläkin mieleen, eihän totaalieristämisellä muuta kuin siirretä piikkiä tulevaisuuteen. Jollei sitten ole arvioitu että leviää tarpeeksi jo kauppojen välityksellä.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
1 765
Tehohoito-osasto on muutettu vain korona potilaille ja joku heräämö olisi muutettu normaaliksi teho osastoksi. Olisiko tuo 8kpl norm teho osasto, kun naapuri kertoi ton korona osaston vuodepaikkoja määrän nostetuksi 3 kertaiseksi.
Lahdessahan on PHKS tosiaan COVID-19 -potilaiden tehohoito ja tuo 8 kpl paikkoja (eli alkuperäinen teho-osasto on pidetty COVID, koska hoito on erittäin vaativaa teho-osasto mittareillakin) kuulostaa ihan validilta pelkästään COVID-19 -potilaille koska maanlaajuisestikin kun puhuttiin tehohoitopaikat pystytään arviolta ainakin tuplaamaan juurikin laajentamalla leikkaussaleja tehohoitopaikoiksi kuten näemmä on nyt tehtykin.

Salpakankaalla taitaa olla ihan perus vuodeosasto muutettu pelkästään sairaalahoitoa vaativille potilaille, jotka eivät tarvitse tehohoitoa mutta tästäkin tilanne voi muuttua iän ja perussairauksien mukaisesti helposti. Tässä vaiheessa 3 / 8 kuitenkin tuntuu melko isolta hetkellisesti, epidemiaviikko 1. Tästä varmaan saanee sitten enemmän osviittaa viikon parin päästä lisääntyykö tapaukset vai pysyykö samoissa. Huolestuttavaa on tosiaan että tartuntaketjut kateissa sekä sairaalahoitoa ja tehohoitotapauksia iso määrä täällä todennetuista. Spekulointina 3/2020 alussa järjestetyt Salpausselän Kisat pienenä ponnistuslautana näille oireettomille, lieväoireisille tartunnoille epidemian lähtemiseksi täällä alkuun. Tästä on sopivasti se 3 viikkoa hieman yli että näitä tapauksia alkaa enemmän sitten putkahtelemaan.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 941
Tällaiseen jossitteluun ei voi kuin jossitella takaisin. Entä jos koronaepidemia olisi tullut kun hän oli 72? Olisi ehkä menettänyt sen parikymmentä vuotta...
Nykyään tosiaan eletään aika vanhaksi. Monella on 20-25 vuotta eläkevuosia (toki jotkut vastaavasti vaihtaa hiippakuntaa niin nuorena, ettei ehdi eläkkeelle pääsemäänkään).
Juuri sen takia kannattaa mitata niitä menetettyjä elinvuosia.

Saattohoitokodissa korona tappaa paljon ja nopeasti, mutta se ei ehkä ole lopulta olisi yhtä suuri tragedia kuin se, että korona leviää suhteellisen omatoimisesti elävien 65-75 vuotiaiden kansoittamaan senioritaloon tai palvelutaloon.

Jota mitataan vain kuolemia, niin saattohoitokotien suojaaminen on yhteiskunnan tärkein tehtävä, koska sillä ehkäistään eniten välittömiä koronakuolemia.
Jos mitataan menetettyjä elinvuosia ja niiden laatua, niin 50-75 vuotiaiden omatoimisesti elävien ihmisten suojaaminen on paljon tärkeämpää. Tämä ei toki tarkoita, että saattohoitokodissa pitäisi laiminlyödä suojautumistoimet.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 226
Olen itse tässä asiaan liittyen miettinyt että kuka se ylin tartuntataudeista vastaava päätösvaltainen viranomainen on? Sosiaali ja terveysministeriön kansliapäällikkö?
Tuo on se, joka maaliskuun alussa sanoi olevansa enemmän huolissaan kausi-influenssasta, niin ei varmaan mikään ihme jos mitään ei tehty ennen kuin homma kaatui kirjaimellisesti eteen.
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
1 297
Itse seurailen edelleen omasta mielenkiinnosta Itävallan ja erityisesti Tirolin tilanteen kehittymistä; 1600 todettua tartuttaa per 10000 testiä, 4 kuollutta, 37 teholla (eilen 26) ja 170 vaatii sairaalahoitoa. Ei tosiaan ole kestävällä pohjalla Suomessa jos HUS:n ulkopuolella oltaisiin tuossa tilanteessa. Oliko se nyt niin että kun tehtiin ns. "Tuplaus", niin koko maassa on se n. 900 tehohoitopaikkaa, joista 1/3 normaalisti kuormituksessa/käytössä. Keskimääräinen hoito hengityskoneessa oli mitä, jotain pari viikkoa viruksen hoidossa.

Edit: Suomessa nyt 958 laboratoriovarmistettua tautitapausta. Sairaalahoitoa vaativia potilaita on tällä hetkellä 96, joista 24 on tehohoidossa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
26.03.2020
Viestejä
1
Moro! taitaa viimeksi kirjoitukset olla Murobbs ajoilta..
asiaan. Pohjois-koreasta,ei minuun silmiini ole osunut yhtään uutisointia. en näe mitään syytä, miksi ei tauti olisi sielläkin..
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 946
Koreassa on tehty n. 350 000 testiä (Coronavirus disease 19(COVID-19)) testiä ja populaatio (oletan että puhut nyt koko maan väestöstä) on yli 50 miljoonaa. Eli noin 0,7% on testattu, jos oletetaan että jokainen testi on tehty eri ihmiselle. Sinänsä edes koko populaation testaaminen ei tarkoittaisi, että kaikki caset löydettäisiin koska kerran negatiivinen ei tarkoita aina negatiivinen.
Miten tämä liittyy eristyksessä olevaan italialaiseen kylään?
 
Liittynyt
19.05.2017
Viestejä
8 055
,
Ei siinä ole mitään jossittelua, että vanhemmilla ja vakavasti sairalla on pienempi jäljelläoleva elininänodote kuin nuorilla ja perusterveillä. @zepi :n esimerkki on toki jossittelua (siksi siinä on sana jos), mutta eiköhän pointti ollut, että vastaavia vanhuksia on edelleen paljon. Kuolemat ovat toki hyvin surullisia täälläkin, mutta siinä on silti ero aikaistuuko kuolema arviolta viikolla (terminaalivaiheen syöpäpotilas kuolee koronaan) , viidellä vuodella (vanhus kuolee koronaan) vai 80 vuodella (pikkulapsi kuolee koronaan).

Se että tämä huomioidaan ei ole mikää korona-argumentti vaan ihan arkea terveydenhuollon toimenpiteiden järkevyyttä mietittäessä, ainakin jos halutaan julkinen terveydenhuolto. Kuolemien lukumäätä yksin on huono mittari, vaan ennemmin huomioidaan menetetyt elinvuodet ja niiden laatu. Quality-adjusted life year - Wikipedia
Juu no terveystaloustiede on asia erikseen.

Tähän liittyen meidän lainsäädäntö ei oikeastaan kuitenkaan taida tukea hoitopäätösten harkintaa tuolla perusteella, vaikka jokainen lääkäri sitä tietysti käytännön tasolla tekee. Parin vuoden sisällä mediassa ns. priorisointia on muutama ammattilainen koettanut nostaa puheisiin; eli aiheesta tulisi ainakin alkaa puhua julkisuudessa.

Nyt vähän off topiccia: Minulla ei ole ollenkaan omaa asiantuntemusta aiheesta ja esimerkkini on yksittäistapaus eli huono, mutta laitan sen kuitenkin.
Viittaan siis erääseen sukulaiseeni, joka sai n. 40-vuotiaana syövän ja pian diagnoosin suhteellisen varmasta ja nopeasta kuolemasta, ja alkuvaiheessa pyrittiin tekemään hyvinkin konservatiivisia hoitolinjauksia ja hoitavan lääkärin suunnitelmana oli siis palliatiivinen hoito.
Palkkasivat avukseen huippujuristin ja syöpäblogiakin pidettiin iltapaskeessa.
Vaativat johdonmukaisesti, että pyritään hoitamaan mahdollisimman tehokkaasti Lopputulos oli, että kaikki mahdolliset kokeiluhoidotkin saatiin (oletan, että tuli sairaanhoitopiirille / yhteiskunnalle jumalattoman kalliiksi). Kuolemakin lopulta tuli, mutta taisi 9 vuotta saada kun alkuperäinen ennuste oli kuukausia tai vuosi. Viimeinen vuosi oli inhimillisesti katsoen toki hyvin kurjaa elämää, mutta kyllä noista yhdeksästä useampi taisi olla laadultaan ihan hyviä. Ja ehti nähdä lastensa kasvamisen aikuisiksi.
 
Viimeksi muokattu:

Walla

//TODO: Add Title
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
2 895
Miten tämä liittyy eristyksessä olevaan italialaiseen kylään?
No ymmärsin että puhuit Etelä-Koreasta, kun juttu lähti lainauksesta, jossa nimenomaisesti puhuttiin erikseen mainiten Etelä-Koreasta.

Jos puhutaan tuosta kylästä niin siellä vissiin kaikki tai lähes kaikki on testattu, mutta ei sekään tarkoita a) täsmälleen 1:1 sama pätisi Koreassa tai b) ettei kukaan lievä- tai suht-lieväoireinen jäisi testausjoukon ulkopuolelle (oireettomiahan oli se 50-75%). Eli ei mitään absoluuttista rajaa minkään maan testattujen suhteesta todellisiin tartuntoihin voida tuon perusteella asettaa.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
999
Ei.
Sellainen ei kuuluu avoimeen demokraattiseen pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon edes poikkeusoloissa näin rauhan aikana. Vain sota-aikana organisoidutaan siten, että on ylipäällikkö ja alaspäin valuvat komentoketjut.

That said, käyttöönotetuilla valmiuslain pykälillä voidaan päätösvalta keskittää maan hallitukselle pykälien mukaisissa asioissa. Mutta ei missään muissa.

Toki koordinointia muissa asioissa johtaa ministeriöiden kansliapäällikkökokous (kansliapäälliköt) ja aluehallintovirastot.
Mutta avit ei varsinaisesti ole enää esimerkki keskitetystä johtamisesta.
No onpas hieno systeemi. Paljon päälliköitä eikä kenelläkään vastuuta. Tässä kyllä pitäisi olla "ylipäällikkö" ja selvät komentoketjut.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 946
Eihän tämän naisen tarvitse kuin tartuttaa itse vaikka viiteen ihmiseen, jotka taas tartuttavat viiteen muuhun osaltaan jne. Yksin hän on tuskin 44 ihmistä tartuttanut - muuta kuin välillisesti.
Ei ne ensimmäiset viisi ehdi tätä itää yksissä häissä (ellei mennä perinteisillä parin viikon menoilla), kun itämisaika on 2-5 päivää. En ole kuullut, että corona tarttuisi itämisaikana.

Nyt on ehkä vedetty vähän mutkia suoriksi tulkinnan kanssa. Tietynlainen laumasuoja tulee automaattisesti ajan kanssa, mutta se ei ole hallituksen päästrategia, vaan nimenomaan leviämisen hidastaminen, jottei terveydenhuolto kuormitu liikaa. Laumasuoja tulee siinä sivussa.

Sitten kun käyrä on tasoittunut tarpeeksi, niin jatketaan normaalia elämää.
Missä kohtaa vedin mutkia suoraksi? Hallituksen selvä strategia on laumaimmuniteetti, kuten sinäkin toteat, mutta he eivät sitä suostu myöntämään.

Jos käyrän (todetut tartunnat, sairaalahoidossa olevat, tehohoidossa olevat, kuolleet vai mikä käyrä?) tasoittumisen jälkeen jatketaan saman tien normaalia elämää, niin tauti vetää toisen aallon läpi ilman rajoitustoimia, minkä seurauksena terveydenhoitojärjestelmä romahtaa siinä vaiheessa. Ainoa tapa jatkaa eteenpäin on purkaa rajoitteita hiljalleen ja näin kompensoida saatu osittainen laumaimmuniteetti, jotta laumaimmuniteetti voidaan ylipäätänsä saavuttaa.

Esimerkki: jos viruksen R0 on 3 ja se on nykyisillä toimilla saatu rajattua 2:een, niin epidemia loppuu rajoituksien kanssa itsellään, kun hivenen yli puolet suomalaisista on voittanut saurauden (tämä on laumaimmuniteetti, kun R on 2). Rajoituksien poistumisen jälkeen virus pääsee leviämään paremmin ja epidemia jatkuu, kunnes vähän yli 2/3 osaa suomalaisista on voittanut sairauden. Tässä esimerkissä siis viimeisin kuudesosa sairastaisi taudin hyvin lyhyen ajan sisällä, mikäli rajoitukset poistetaan kertalaakista.
 
Liittynyt
17.03.2019
Viestejä
1 207
Olen katsellut uutiskanavia, ja jos nyt en ihan väärin katsele, niin monilla sairaanhoitajilla ja lääkäreillä on noita kirurgisia maskeja käytössä ja he hoitavat koronapotilaita. Siis ulkomailla. Onko tässä jotain mitä en ymmärrä vai eivätkö he ymmärrä? Vai onko syy vain p3 maskien loppuminen?
Melkein sanosin että p3 maskit varmaan loppuneet mutta täysin mutu. Toinen syy varmaan on se että uskotaan vahvasti vain pisaratartuntaan jolloin kuten meillä ohjeena on väh. kirurginen maski ja visiiri. Itse jos saisin päättää niin pelaisin varman päälle ja p3 maski ja visiiri päälle.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 589
Itse luin uutisen niin, että kylän koko populaatio olisi testattu, mutta tarkemmalla lukemisella uutinen ei ota kantaa asiaan mitenkään. Mistä siis tiedät, että koko populaatiota ei testattu? (Mielestäni uutinen antaa ymmärtää, että ainakin lähes koko populaatio olisi testattu)
Täh? Kysyin, että millä perusteella pääsit tähän skaalaimeen 4 kun ei Etelä-Koreassa ole koko populaatiota testattu toisin kuin tuolla kylässä?
Etelä-Korean kuolleisuuslukuja voidaan siis skaalata alaspäin korkeintaan tekijällä 4.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 946
Juuri sen takia kannattaa mitata niitä menetettyjä elinvuosia.

Saattohoitokodissa korona tappaa paljon ja nopeasti, mutta se ei ehkä ole lopulta olisi yhtä suuri tragedia kuin se, että korona leviää suhteellisen omatoimisesti elävien 65-75 vuotiaiden kansoittamaan senioritaloon tai palvelutaloon.

Jota mitataan vain kuolemia, niin saattohoitokotien suojaaminen on yhteiskunnan tärkein tehtävä, koska sillä ehkäistään eniten välittömiä koronakuolemia.
Jos mitataan menetettyjä elinvuosia ja niiden laatua, niin 50-75 vuotiaiden omatoimisesti elävien ihmisten suojaaminen on paljon tärkeämpää. Tämä ei toki tarkoita, että saattohoitokodissa pitäisi laiminlyödä suojautumistoimet.
Ja edelleen kannattaa muistaa, että Etelä-Koreassa kuolleita on todetuista tapauksista 1,4 % ja siellä sairastuneet ovat painottuneet 20-29 vuotiaisiin. Näillä ei ole enää tyypillisesti muutamia kuukausia elinaikaa jäljellä.

No ymmärsin että puhuit Etelä-Koreasta, kun juttu lähti lainauksesta, jossa nimenomaisesti puhuttiin erikseen mainiten Etelä-Koreasta.

Jos puhutaan tuosta kylästä niin siellä vissiin kaikki tai lähes kaikki on testattu, mutta ei sekään tarkoita a) täsmälleen 1:1 sama pätisi Koreassa tai b) ettei kukaan lievä- tai suht-lieväoireinen jäisi testausjoukon ulkopuolelle (oireettomiahan oli se 50-75%). Eli ei mitään absoluuttista rajaa minkään maan testattujen suhteesta todellisiin tartuntoihin voida tuon perusteella asettaa.
Ei kai missään ole sen parempaa dataa kuin tuosta kylästä ja Princessiltä kerätty? Vai kannattaako mieluummin vetää hatusta data?

Oireettomat tartunnan saaneet ja testaamattomat tartunnan saaneet ovat toki eri asioita.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 424
Viestejä
4 161 110
Jäsenet
70 408
Uusin jäsen
allun90

Hinta.fi

Ylös Bottom