Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Tärkeintä on saada hidastettua taudin leviäminen sellaiseen tahtiin, että terveydenhuoltojärjestelmä ei ylikuormitu. Jolloin on mahdollista hoitaa niitä vaikeita tapauksia paremmin ja se kuolleisuus pysyy alhaisempana. Wuhanin kuolleisuuteen vaikuttanee merkittävästi se, että läheskään kaikki tarvitsevat ei ole saaneet asianmukaista hoitoa.

Tässä vielä kuvaaja kuolleisuudesta ikäryhmittäin.



Screen-Shot-2020-02-25-at-4.09.41-PM.png
 
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila, coronatyöryhmän vetäjä, on hyvin pihalla tilanteesta:
- Väittää, että oireeton tartunta ei ole mahdollista (ja tähän pohjataan hyvin paljon).
- Väittää, että tartuntaan tarvitaan vähintään 15 min oleskelu samassa tilassa.
- Väittää, että Suomessa ei ole (nauhoituksen aikaan) tunnistamattomia tartuntaketjuja, mikäli kaikki oireiset tartunta-alueilta tulevat ovat ilmoittaneet oireistaan. Harmillisesti hän ei huomaa, että osa tapauksista voi olla oireettomia ja silti tartuttaa tautia, joten tietoa asiasta ei voi olla.
- Toteaa influenssan olevan tällä hetkellä vaarallisempi (tappaa 500 - 2000 vuodessa), vaikka coronavirus on olennaisesti osoittanut pystyvänsä leviämään nopeasti laajalle ja tappamaan influenssaa suuremman osan tartunnan saaneista. Ei siis ymmärrä sitä, että pieni havaittujen tartuntojen määrä ei tarkoita asioiden olevan kunnossa.
- Ei ymmärrä, että Wuhanissa on saatu tartuntojen määrä kuriin huomattavilla estotoimilla.

Positiivisena voi todeta sen, että suunnitelmat siihen, kun epidemian alkaa pyöriä kunnolla, vaikuttavat järkeviltä.
 
Tärkeintä on saada hidastettua taudin leviäminen sellaiseen tahtiin, että terveydenhuoltojärjestelmä ei ylikuormitu. Jolloin on mahdollista hoitaa niitä vaikeita tapauksia paremmin ja se kuolleisuus pysyy alhaisempana.

Sekä mahdollista ehtiä löytämään joko hoito tai myös kehittämään toimiva rokote.
 
Viranomaiset kartuttavat tiloja suuren karanteenijoukon majoittamiseen. Omaishotellit ja markkinoiden majoitustilat mainittu.


Ei vaan varaudutaan siihen, että tilat loppuu kesken ja pidetään sairaalat muilta osin toiminassa. Ei sairaaloita voi kannata pelkästään koronan hoitoon valjastaa. Sairaaloissa hoidettaisiin vain tehohoitoa vaativat?

Tuberkuloosillekki perustettiin omia parantoloita aikanaan, että "normisairaalat" voi tehä muutaki.

Tässähän siis on kyse altistuneiden eli oletusarvoisesti terveiden karanteenitiloista, ei sairastuneiden eristystiloista.
 
Toisaalta täällä ei olla valmiita tekemään mitään rajumpia toimenpiteitä leviämisen estämiseksi Kiinan malliin. Pääkaupunkiseudulla asuvat ison kansainvälisen yrityksen toimistotyöntekijät ovat varmaan isoimmassa riskissä tartuntojen suhteen. Toimistoilla ollaan nykyään kuin sillit purkissa, ulkomaanmatkustelua tapahtuu paljon ja lounaat syödään jättimäisessä lounasruokalassa, missä sadat ihmiset hypistelevät samoja ottimia. Ihmiset tulevat kipeinä töihin, koska pitää olla tunnollinen työntekijä. Tähän vielä päälle työmatkat ruuhkajunassa, mahdollisesti tarha/kouluikäiset lapset ja kauppakäynnit megamarketeissa, niin kyllähän siinä alkaa olemaan aika rutkasti potentiaalisia tartuntatilanteita.
Kansainväliset firmat ovat leikanneet rajusti matkustamista ja firmojen konferenssejä on peruttu paljon, sekä firmoissa on lisätty hygienaohjeistusta ja esim. Meidän lounasruokalassa aterimet jaetaan tästä päivästä alkaen servetteihin niputettuna tiskin takaa, eikä porukka pysty käpälöimään niitä - ja servettiin ne näytti kääräisevän hanskat kädessä työntekijä suoraan pesukoneesta.

Buffettia meillä ei toki ole ollut ikinä.

Eiväthän nuo kaikkea estä, mutta toimia tehdään kyllä paljon ilman viranomaisia.

Meillä soitettiin italiaan lähdössä olleet työntekijät takaisin toimistolle vimaanantai-aamuna ennen kuin ehtivät aamulennolle.
 
Vähän niinku tämä... SARS:iin kuoli prosentuaalisesti paljon mutta sehän ei ollut näin leviävä ku tää CoVid näyttäis olevan?

SARS:iin kuoli montako ihmistä?

CoVid:iin on ny vissiin menehtynyt n. 3 tuhatta?

Prosentuaalisesti vissiin vähemmän, joten ei huolta...
Ei kai täällä puhuta asioista menneessä muodossa, vaan mahdollisen tulevaisuuden kannalta.
 
Kyllä mutta niin karua kuin se onkin niin vain heikoimmat kuolee jolla on yksi tai useampi perussairaus joka heikentää selkeästi perusterveyttä. Niitä tuo kyllä sitten niittääkin kovalla kädellä. Ei mitään verrattuna esim influenssaan.
Riippunee nimenomaan määristä. "Heikoimmillakin" on elämä ja läheiset ja heidän sairastuminen tulee rasittamaan terveydenhuoltoa.
 
Ei kai täällä puhuta asioista menneessä muodossa, vaan mahdollisen tulevaisuuden kannalta.
niin, mielestäni oman kantani tuossa mainitsin, että vaikka "prosentuaalisesti" tämä on vain "flunssa" niin silti kuolleita tulee _määrällisesti_ enemmän mitä todella pahassa SARS -epidemiassa... Vai olenko lukumäärissä väärässä?

edit: -o
 
niin, mielestäni oman kantani tuossa mainitsin, että vaikka "prosentuaalisesti" tämä on vain "flunssa" niin silti kuolleita tulee _määrällisesti_ enemmän mitä todella pahassa SARS -epidemiassa... Vai olenko lukumäärissä väärässä?

edit: -o
Sori, olimme siis samoilla linjoilla.
 
Asiaton käytös
Eihän nää kuolleisuusluvut riitä mihinkään, tarvittaisiin semmoiset 20-25% niin saataisiin ylikansoittumista ja teollisuuden päästöjä samalla vähän laskettua. Keski-ikäinen jengi hamstraa paniikissa jotain säilykkeitä kun todennäköisyys saada tauti ja kuolla siihen on hyvin lähellä nollaa.
 
Olisikohan syytä lisätä selvyyden vuoksi otsikkoon viruksen nykyinen "oikea" nimi, eli SARS-CoV-2 ja ehkä myös sen aiheuttama tauti eli COVID-19? Samalla siitä voisi varmaan ottaa trollien ja muiden besserwisserien vähentämiseksi pois tuon hassunhauskan "wuhan-nuha" -termin.

Official names have been announced for the virus responsible for COVID-19 (previously known as “2019 novel coronavirus”) and the disease it causes. The official names are:

Disease:
coronavirus disease
(COVID-19)

Virus
severe acute respiratory syndrome coronavirus 2
(SARS-CoV-2)

Tässäkin asiassa THL näköjään hankaa kansainvälisiä tahoja vastaan:

@Zezekärppänen
 
Siinä aiemmin tänne linkatussa John Campbellin videossa oli käyty tilannetta läpi taas aivan hyvin, ja tietenkin hän esittää paljon omiakin mielipiteitään. Laitetaan kuitenkin tänne, on taas yksi näkökulma asiaan lisää. Spoilerissa videon pääkohdat lyhyesti, toivottavasti sain olennaiset kohdat oikein, kun kirjoittelin samalla kun katsoin videota.

  • Iranissa väitetysti 12000 sairastunutta (lähde: kirurgi Isfahanin kaupungista)
  • "Absolute disaster" Iranissa, koulut yms suljettu
  • Tapausmääriä Etelä-Koreasta, Italiasta, USA:sta ja UK:sta käydään myös läpi, ja joitakin niihin liittyviä asioita:
    • USA:ssa testit kalliita joillekin ihmisille
    • UK:ssa pyritään vielä rajoittamaan leviämistä, suositellaan oireisten itse-eristäytymistä
    • UK:ssa ei enää kauaa aikaa rajoittamiselle, mennään kohta hidastamisvaiheeseen
  • Oireista: kuumetta, kuivaa yskää yms. Toimintaohjeita sairastuneille yms.
  • Nämä ilmeisesti UK:n viranomaisilta/julkisuudesta/suunnitelmista tjsp:
    • "Severe prolonged pandemic"
    • 2-3 kuukauden ajan tapausmäärät nousevat huippuunsa, sitten 2-3 kk vähenevissä määrin sairastuneita
    • Epidemian huipun madallus mahdollisimman paljon erittäin tärkeää
    • Mahdollisia toimia: yleisötapahtumien kieltäminen, koulujen sulkeminen yms.
    • 1 % kuolleisuus huomioitava varautumisessa
    • jopa 80 % kansalaisista saattaa sairastua, siihen olisi varauduttava (huom. sairaalapaikkojen riittävyys)
  • Skotlannissa arvioidaan, että 4 % kansasta saattaa tarvita sairaalahoitoa -> sairaalapaikat eivät riitä

 
Noiden kuolleisuuksien osalta kannattaa minusta lukea vaikka uudestaan esim. tämä @halcyon :in postaus tai vielä mieluummin katsokaa siinä linkattu video n. 32:20 eteenpäin muutama minuutti.

Eli noita lukuja vertaillessa kannattaa olla tarkkana mitä vertaila, kuolleisus on ihan eri luokkaa sen mukaan puhutaanko labravarmistetuista tapauksista, arvioiduista oireellista tapauksista vai arvioiduista kokonaistartunnoista. Näiden välillä voi olla 10x ja 100x erot kuolleisuudessa. Vähän aikaa sitten asiantuntijamallit olivat karkeasti 2% luokkaa oireellisista tapauksista. Tartunnasta siis todennäköisyys on mitä luultavimmin selvästi pienempi, kuin mitä vahvistetuista tai oireellisista caseistä laskien. Osa todennäköisesti ei edes tajua tätä sairastaneensa, eikä päädy mihinkään tilastoon, pl. asiantuntija-arviot.

Ja joka tapauksessa jos vertaillaan eri kahta tautia niin saa olla tarkkana että vertaa samoilla kriteereillä laskettuja lukuja.

Sikainfluenssasta on tosiaan hyvässä muistissa sekin, että se CFR voi myös muuttua aika rajustikin kun epidemia etenee. Silloinhan tuo lähti jostain kuuden kieppeiltä, ja päätyi loppujenlopuksi pariin promilleen.
Riippunee nimenomaan määristä. "Heikoimmillakin" on elämä ja läheiset ja heidän sairastuminen tulee rasittamaan terveydenhuoltoa.
On, mutta ihan suhteellisuudentajun vuoksi noita on minusta ihan järkevää suhteuttaa esim. eri ikäluokkien normaaliin vuosikuolleisuuteen. Yli 80 vuotiaista aika monta prosenttia kuolee vuositasolla joka tapauksessa, ja koko väestöstöstäkin yli prosentti. Koronatartunnat ei tietenkään ole suoraan muista kuolemista pois, mutta joltain osin on, koska se tappaa lähinnä niitä, joilla on kaikista suurin todennäköisyys menehtyä muihinkin sairauksiin.

Helposti meinaan noista luvuista tunnutaan tekemän virhepääteelmiä tyyliin "jos saat koronatartunnan niin x % mahdollisuudella kuolet", jossa x on kulloinenkin CFR arvaus. Tuo nyt ei tietenkään pidä paikkaansa, ei siis vaikka meillä olisi oikea CFR tiedossa, kun tauti ei todellakaan valikoi "uhrejaan" sattumanvaraisesti. Käytännössä perusterveen nuoren tai työikäisen vuotiaan riski kuolla on 0.
 
Viimeksi muokattu:
Epäilty koronatapaus Porvoossa, kotikaranteenissa siihen asti kunnes tulos huomen selviää.

 
Viimeksi muokattu:
Jotkut tahot ympäri internettiä on aika kovat paniikit pistäneet ja olettavat että jotain ruokamellakkoja olisi tulossa.
Itse en kyllä oikein pidä kovin realistisena tätä että kukaan nälkään nääntyisi ruuan loppumisen takia. Enemmänkin realistisena "worst case scenariona" näkisin että jotkut yksittäiset tuotteet kaupasta loppuu ja saat sitten sieltä ostaa sitä mitä sattuu olemaan myynnissä Neuvostoliittomeininkiin.
En oikein osaa nähdä mitään skenariota jossa viikko tai kuukausitolkulla joku ihminen ei löytäisi mitään ruokaa mistään, koska käsittääkseni länsimaissa sitä ruokaa yleensä on aina kaupoissa suurten valikoimien ansiosta paljon enemmän kuin ihmiset sitä juuri sinä päivänä kuluttaa ja suurinosa sapuskasta pyörii sielä varastossa viikkotolkulla ennen kuin pistetään edes myyntiin. Purkkiruoka ja sellaset jonka kysyntä kasvaa räjähdysmäisesti saattaa hyvinkin loppua, mutta kyllä sä sieltä jonkun tofusalaattirasian löydät tai sen vähän paskemman pakastepizzan.
Sähkö- ja vesituotantokaan tuskin mitään muutamaa tuntia pidempiä häiriöitä tulee saamaan, koska noiden ylläpito ei mitään kymmeniä tuhansia työntekijöitä vaadi eikä vaadi mitään huippuharvinaista koulutusta, että sähkö-/vesivoimalaa pystyy ylläpitämään.

Suomi myös siltä osin hyvissä asemissa että meillä on suuret puolustusvoimat jotka tarvittaessa voi avittaa vaikka minkä kanssa jos liikaa siviilejä jää kotiin hillumaan eivätkä mene töihin.
Laistakin tietääkseni löytyy pykälät jolla käytännössä voidaan nationalisoida hätätilanteissa logistiikkaa ja yritysten omaisuutta tai muuten vaan käskeä niitä tekemään mitä koetaan olevan yhteiskunnalle eduksi. Eli jos rekkakuskeista tulee pulaa niin paljon että ruokaa ei saada kauppoihin, niin vähennetään kaiken vähän turhemman kuluttajakrääsän kuljetuksia ja pistetään ne viemään ruokaa ja muuta kriittistä.

Sitten ihan viimeisenä oljenkortena jos kaikki romahtamassa on se että teurastetaan lihakarja ja syötetään se niille tarkoitettu soijamoska yms ihmisille. Tuota kuiteskin suuriosa koko ruokatuotannosta maailmanlaajuisesti. Lihasta tulee sitten vähän luksustuote joksikin aikaa.
Ei ruoka tule loppumaan. Lähinnä ulkomailta tuoduista tuoretuotteista voi tulla pulaa kuten ulkomaiset tuoreet hedelmät ja kasvikset jos tilanne äityy oikein pahaksi tuottajamaissa. Parhaiten ehkä näkyy natsi-siwan valikoimissa.
 
Kansainväliset firmat ovat leikanneet rajusti matkustamista ja firmojen konferenssejä on peruttu paljon, sekä firmoissa on lisätty hygienaohjeistusta ja esim. Meidän lounasruokalassa aterimet jaetaan tästä päivästä alkaen servetteihin niputettuna tiskin takaa, eikä porukka pysty käpälöimään niitä - ja servettiin ne näytti kääräisevän hanskat kädessä työntekijä suoraan pesukoneesta.

Buffettia meillä ei toki ole ollut ikinä.

Eiväthän nuo kaikkea estä, mutta toimia tehdään kyllä paljon ilman viranomaisia.

Meillä soitettiin italiaan lähdössä olleet työntekijät takaisin toimistolle vimaanantai-aamuna ennen kuin ehtivät aamulennolle.

Juu. Osa firmoista on fiksusti ja omatoimisesti tehnyt näitä asioita. En nyt kuitenkaan luonnehtisi näitä rajuiksi toimenpiteiksi, mitä Kiina otti käyttöön, kun tilanne näytti pahalta (ulkonaliikkumiskiellot, massakaranteenit, ym.) Kynnys tällaisten käyttöönottoon lienee aika pirun korkealla länsimaissa.
 
Ei ruoka tule loppumaan. Lähinnä ulkomailta tuoduista tuoretuotteista voi tulla pulaa kuten ulkomaiset tuoreet hedelmät ja kasvikset jos tilanne äityy oikein pahaksi tuottajamaissa. Parhaiten ehkä näkyy natsi-siwan valikoimissa.
Miksi ulkomaisista tuoretuotteista tulisi pulaa? Vihanneksia Espanjasta roudaava rekkamies ei käyskentele ihmispaljoudessa ja lähinnä elää yksinäisyydessä siellä rekan nupissa.

Veikkaisin, noista nimenomaan ei tule pulaa. Jos epidemia iskee kovemmin, niin pikemminkin tulee olemaan pulaa asiakkaista, jotka haluavat hypistellä niitä kaikkien muiden hypistelemiä ja räkimiä vihanneksia siellä kaupassa.

Käsidesistä ja vessapaperista sen sijaan on pulaa paikoin, kun jostain syystä jengi hamstraa noita paniikissa. Miksi juuri vessapaperia?
 
Käsidesistä ja vessapaperista sen sijaan on pulaa paikoin, kun jostain syystä jengi hamstraa noita paniikissa. Miksi juuri vessapaperia?
Joku on ottanut liian kirjaimellisesti, kun tässä ketjussa on varoiteltu kuinka kohta Suomessa ollaan paskat housuissa ja kusi sukassa?

Vakavasti ottaen aika hankala nähdä millä ihmeellä tästä seuraisi jotain elintarvikepulaa, yksittäisten tuotteiden puuttumista juu, ehkä yksittäisten liikkeiden sulkemisia, jos henkilökuntaan osuu tarpeeksi tehokkaasti, mutta ei täällä nyt näklää tarvitse kenkään pelätä tai niitä rehuja syödä.

Ja veikkaan, että niitä tuotepulia aiheutaa enemmän se hamstraaminen kuin sairastumiset. Loppujen lopuksi kovinkaan monen ei tarvitse innostua yhtä tuotetta hamstraamaan, että se saadaan loppumaan.
 
Vaikka en jaksa oikein enää välittää näistä maailmaa vavisuttavista jutuista niin pidän kotona varastoa jolla pärjää viikkoja. Osaksi varmaan harrastuksena, tietty saattaahan sitä oikeasti tulla ydinlaskeuma jolloin ei pääse ulos. Koronan takia en ole erityisesti lisännyt varastoja.

Säilykkeistä hernekeitto on hyvä koska siinä on yllättävän pitkät parasta ennen päiväykset, siihen kylkeen lihasäilykkeitä, hedelmäsäilykkeitä, papuja, kaikkea kuivaa, muroja, pastaa, riisiä. Kaupassa kun kattelee niin löytyy paljon kaikkea mikä säilyy pitkään.

Lisäksi on tietty kaikki perus lääkkeet, vedenpuhdistustabletteja, kaasukeitin ym.

Rahaa on käteisenä ja kultaa 1g harkkoina.

Olen harkinnut pientä generaattoria ja jotain itsepuolustukseen tarkoitettua mutta sit mennään jo ehkä liian hardcoreen.
 
Vaikka en jaksa oikein enää välittää näistä maailmaa vavisuttavista jutuista niin pidän kotona varastoa jolla pärjää viikkoja. Osaksi varmaan harrastuksena, tietty saattaahan sitä oikeasti tulla ydinlaskeuma jolloin ei pääse ulos. Koronan takia en ole erityisesti lisännyt varastoja.

Säilykkeistä hernekeitto on hyvä koska siinä on yllättävän pitkät parasta ennen päiväykset, siihen kylkeen lihasäilykkeitä, hedelmäsäilykkeitä, papuja, kaikkea kuivaa, muroja, pastaa, riisiä. Kaupassa kun kattelee niin löytyy paljon kaikkea mikä säilyy pitkään.

Lisäksi on tietty kaikki perus lääkkeet, vedenpuhdistustabletteja, kaasukeitin ym.

Rahaa on käteisenä ja kultaa 1g harkkoina.

Olen harkinnut pientä generaattoria ja jotain itsepuolustukseen tarkoitettua mutta sit mennään jo ehkä liian hardcoreen.

 

Joo oon vastannutkin tuonne. Meni tässä keskustelu aika vahvasti tän preppailun puolelle niin ajattelin hieman tuoda esille mitä kaikkea kannattaa hamstrata.
 
Huomaa kyllä että osalla alkaa lähtemään homma aika pahasti lapasesta tämän koronaviruksen suhteen, puhutaan kuin kyse ois jostain rutosta, vaikka todellisuudessa 80% selviää lievillä oireilla, ei tämä virus ole niin vakava että pitäis jotain ruokaa alkaa hamstraamaan. Ehkä sitten ois syytä alkaa hamstraamaan jos tästä kehkeytyisi todella laaja epidemia suomessa, mutta niin tuskin tapahtuu koska ihmiset voivat omalla käytöksellään vaikuttaa tämän leviämiseen.

Kaikkeen uuteen pitäisi suhtautua varauksella, etenkin patogeeneihin. Parantuneiden terveydentilasta ei ole minkäänlaista tietoa vielä eikä koko totuus välttämättä selviäkkään kuin vasta vuosien jälkeen. Itseä huolettaa viruksen HIV-kytkös, mistäpä
sitä tietää jos virus jää retroviruksen tapaan pysyväksi "kaveriksi" elimistöön ja vaatisi elinikäisen estolääkityksen sekä lääkityksestä huolimatta tekisi tuhojaan elimistössä? Niinpä, jokaisen kannattaa miettiä onko oma mielihyvä tämän riskin arvoista, ja moderaattoreita
pyydän olemaan poistamatta ylläolevaa "pelonlietsontaan" vedoten, varovaisuus ei ole koskaan pahasta. Nyt on erittäin huono aika matkustella, etenkin huvin vuoksi.

Kansainväliset firmat ovat leikanneet rajusti matkustamista ja firmojen konferenssejä on peruttu paljon, sekä firmoissa on lisätty hygienaohjeistusta ja esim. Meidän lounasruokalassa aterimet jaetaan tästä päivästä alkaen servetteihin niputettuna tiskin takaa, eikä porukka pysty käpälöimään niitä - ja servettiin ne näytti kääräisevän hanskat kädessä työntekijä suoraan pesukoneesta.

Buffettia meillä ei toki ole ollut ikinä.

Eiväthän nuo kaikkea estä, mutta toimia tehdään kyllä paljon ilman viranomaisia.

Meillä soitettiin italiaan lähdössä olleet työntekijät takaisin toimistolle vimaanantai-aamuna ennen kuin ehtivät aamulennolle.

Käyttävätköhän kokit minkäänlaisia suusuojuksia vieläkään?

Miksi ulkomaisista tuoretuotteista tulisi pulaa? Vihanneksia Espanjasta roudaava rekkamies ei käyskentele ihmispaljoudessa ja lähinnä elää yksinäisyydessä siellä rekan nupissa.

Veikkaisin, noista nimenomaan ei tule pulaa. Jos epidemia iskee kovemmin, niin pikemminkin tulee olemaan pulaa asiakkaista, jotka haluavat hypistellä niitä kaikkien muiden hypistelemiä ja räkimiä vihanneksia siellä kaupassa.

Käsidesistä ja vessapaperista sen sijaan on pulaa paikoin, kun jostain syystä jengi hamstraa noita paniikissa. Miksi juuri vessapaperia?

Vihannekset jotka syödään kokonaan tai osittain kuorineen kannattaisi uittaa desissä tai viinassa ja/tai fairyssa.

Tämän vielä ennustamattoman Covid-19 keissin lopputulemaa ajatellen niin... Olisiko jo aika miettiä miksi kotimaisen tuotannon säilyttäminen on suhteellisen tärkeää?

Talouskasvu hidastuu ja tuotanto palaa pienemmällä liekillä, mutta toisaalta toimintavalmius säilyy paremmin kriisiaikojen yli.
 
Viimeksi muokattu:
Selviääkö tuo ruuansulatuksesta, jos ei vedä kurkkua nenään? (tai hipelöi ruokaillessa naamaa, jos käsin syö)

Miksei melkeinpä mikä tahansa virus voisi tarttua ruuansulatuskanavan limakalvojen kauttakin, niinhän on esim. noroviruksen tapauksessa, hengitysteiden lisäksi.
 
Jokos tämä tutkimus oli linkattu tänne ja löytyykö täältä ketään lääketieteen asiantuntijaa kommentoimaan, onko tämä ihan silkkaa itseään, vai voiko tässä olla jotain perää:

The neuroinvasive potential of SARS-CoV2 may be at least partially responsible for the respiratory failure of COVID-19 patients

Oleellisimmat väitteet tuossa ovat siis, että korona voisi aiheuttaa neurologisia oireita ja osa kuolemista voi selittyä tällä ja vielä merkittävämpi väite, että virus ei välttämättä poistu elimistöstä, vaikka potilas on parantunut.

Todella toivon, että varsinkin jälkimmäinen väite on paikkaansapitämätön. Ääriskenaariohan olisi se, että tämä herpeksen tavoin pompsahtaisi aina välillä takaisin.

Käsittääkseni kyseessä on ainakin aito tutkimus, koska se löytyi myös tästä palvelusta hakemalla: Terkko Navigator - Your Medical Library
 
Jokos tämä tutkimus oli linkattu tänne ja löytyykö täältä ketään lääketieteen asiantuntijaa kommentoimaan, onko tämä ihan silkkaa itseään, vai voiko tässä olla jotain perää:

The neuroinvasive potential of SARS-CoV2 may be at least partially responsible for the respiratory failure of COVID-19 patients

Oleellisimmat väitteet tuossa ovat siis, että korona voisi aiheuttaa neurologisia oireita ja osa kuolemista voi selittyä tällä ja vielä merkittävämpi väite, että virus ei välttämättä poistu elimistöstä, vaikka potilas on parantunut.

Todella toivon, että varsinkin jälkimmäinen väite on paikkaansapitämätön. Ääriskenaariohan olisi se, että tämä herpeksen tavoin pompsahtaisi aina välillä takaisin.

Käsittääkseni kyseessä on ainakin aito tutkimus, koska se löytyi myös tästä palvelusta hakemalla: Terkko Navigator - Your Medical Library



Impact Factor ollut vuonna 2012 lehdellä 2,373.

Kyseisessä artikkelissä ei ollut mitään todisteita vaan lähinnä arvailuja veikkauksia tuosta "Therefore, awareness of the possible entry of SARS-CoV-2 into the CNS will have important guiding significance for the prevention and treatment."

Ja sitten abstraktissa luki näin " In light of the high similarity between SARS-CoV and SARS-CoV2, it is quite likely that the potential invasion of SARS-CoV2 is partially responsible for the acute respiratory failure of COVID-19 patients"

Possible ja potential sanat tuossa ne oleelliset.
 
Tämä koko keskustelu alkaa menemään aika sivuraiteille, moderoijien pitäis alkaa miettimään että onko tämmöinen enää järkevää.
Puhutaan täysin tois arvoisesta asiasta, mulla ei ole mitään varsinasta käyttöä/näyttöä, jos puhutaan varsiaisesta ohjeistuksesta niin kaiki sen hiffaa, tuskin täällä kukaan on idiootti?
 
Viimeksi muokattu:
Miksei melkeinpä mikä tahansa virus voisi tarttua ruuansulatuskanavan limakalvojen kauttakin, niinhän on esim. noroviruksen tapauksessa, hengitysteiden lisäksi.
Ei. Noroviruksella on alhaista pHta kestävä proteiinikapsidikuori joka selviää ruuansulatuksesta ja tarttuu suolesta. Se ei tartu hengitysteiden kautta. Kun taas esim flunssaviruksilla on lipidimembraani joka ei kestä alhaista pHta ja ne taas tarttuvat hengitysteiden kautta. Koronavirus käyttäytyy kuten flunssavirukset ja se tarttuu hengitysteiden kautta, ei suolesta.
 
Hmm.. nykyisin euroopassa on karkeasti laskien 3400 todettua tartunnan saanutta.

Jos oletetaan että tauti leviää kuin nyt Italiassa tai Kiinassa ja vaikkapa 6 päivän tuplaantumisaika, niin 4 viikon päästä Euroopassa on noin 86300 tartunnan saanutta. 2kk päästä taasen 2,2 miljoonaa tartunnan saanutta, ja vastaavasti 3kk päästä 55,7 miljoonaa tartunnan saanutta.

Ehkä ranteet jossain vaiheessa "kiristyy" ennenkuin on tuo 55,7 miljoonaa sairastavaa, noh katsotaan.

Veikkaanpa että Euroopassa havahdutaan melko myöhään siihen että varautumissuunnitelma ei vastaa erityisesti leviämistehossa tätä tautia ja myöskin suhtautuminen tautiin muuttuu aivan liian hitaasti että miten tartunta vältetään.

Erityisesti tuo mitä Dr. John Campbell on myös sanonut videoillansa, että tauti tarttuu aerosoli ja pisaratartunnan "välimaasto" tyyppisesti. Eli ei ole joko tai. THL suhtautuu tähän yksinomaan pisaratartuntana leviävä tautina joka ohjaa vahvasti niin varautumista kuin suhtautumista tautiin.
 
Viimeksi muokattu:
Jokos tämä tutkimus oli linkattu tänne ja löytyykö täältä ketään lääketieteen asiantuntijaa kommentoimaan, onko tämä ihan silkkaa itseään, vai voiko tässä olla jotain perää:
Kyllä tätäkin aiemmin yritettiin, mutta upposi kaiken jargonin sekaan...
Kyseisessä artikkelissä ei ollut mitään todisteita vaan lähinnä arvailuja veikkauksia tuosta "Therefore, awareness of the possible entry of SARS-CoV-2 into the CNS will have important guiding significance for the prevention and treatment."

Ja sitten abstraktissa luki näin " In light of the high similarity between SARS-CoV and SARS-CoV2, it is quite likely that the potential invasion of SARS-CoV2 is partially responsible for the acute respiratory failure of COVID-19 patients"

Possible ja potential sanat tuossa ne oleelliset.

Samaa katselin itsekin, kun huutelin aiemmin, että onko kellään lisää ajatuksia tähän aiheeseen. Hyvä, että nyt edes on. Silloin oma ajatukseni lähinnä oli, että "onpas tönkkö paperi", kun kirjoitettu tyyliin "suattaapi olla tai sitten ei"-tyylillä koko homma (muokkaus: tämä kuulostaa jälkeenpäin ajatellen turhan negatiiviselle. Ei ollut tarkoitus vähätellä, paperissa on kyllä pointtinsa alustavana teoriana, kuten @sahtimonni alempana hyvin huomautti). Siksi yritin saada muitakin näkemyksiä tähän ilman, että olisin kovin suoria päätelmiä itse vielä tehnyt. Taidetaan todeta nyt vain, että jos ei lisätietoa tule, niin jätetään tämäkin asia ns. hautumaan.

-----------------------------------------------------

Tämä koko keskustelu alkaa menemään aika sivuraiteille, moderoijien pitäis alkaa miettimään että onko tämmöinen enää järkevää.
Teknisesti ottaen olen samaa mieltä. Viimeisen viikon ajalla varsinainen keskustelu on ollut jotakuinkin hankalaa kaikkien huutelijoiden ja vänkääjien takia, aivan kuin tahallaan yritetään upottaa kaikki omaan maailmankuvaan sopimaton keskustelu ketjun paskaamisella. Eilisestä eteenpäin on tosin vähän siistimpää mielestäni ollut. Toki tällaisessa paljon ajatuksia ja huolta herättävässä aiheessa rajanveto on vaikeaa, ja siksipä jätän sen modetiimin tehtäväksi. Yritän vain itse olla provosoitumatta, ja perustella näkemykseni.

Jos täällä näkyy selkeää sääntöjen rikkomista, voi siitä toki yhdellä viestillä huomauttaa, mutta useamman henkilön tähän ketjuun tekemä kuriinpalautus ei enää auta mitään, sotkee vain keskustelua entisestään. Käytetään paljon mieluummin raporttinappia silloin, kun siihen on oikeasti aihetta, ja annetaan tosiaan sen modetiimin hoitaa rikkomuksista huomauttelu ja tarvittavien varoitusten ja rangaistusten jako. Vielä kun siihen raportin syyksi perustelee asiallisesti, miksi raportin lähetti, helpottunee heidänkin hommansa entisestään. Tätä keskustelua en jatka tässä säikeessä, on offtopicia mitä vahvimmin.
 
Viimeksi muokattu:
En huomannut oliko tämä jo täällä, mutta WHO nosti arviota kuolleisuudesta, joka on nyt keskimäärin 3,4% aiemman 2,3%:n sijaan.

Tuo heilunee nyt varsin kovasti tulevien viikkojen aikana, kun tapauksia alkaa Kiinan ulkopuolelta tulla yhä enemmän. Kuten aiemminkin keskusteltiin, niin kuolleisuuden laskeminen on varsin hankalaa tässä vaiheessa, ja uusissa kehittyvissä epidemioissa yleensäkin. Iso on heillä marginaali edelleen tässäkin luvussa: "The World Health Organization had said last week that the mortality rate of COVID-19 can differ, ranging from 0.7% to up to 4%, depending on the quality of the health-care system where it’s treated. Early in the outbreak, scientists had concluded the death rate was around 2.3%."
 
Helposti meinaan noista luvuista tunnutaan tekemän virhepääteelmiä tyyliin "jos saat koronatartunnan niin x % mahdollisuudella kuolet", jossa x on kulloinenkin CFR arvaus. Tuo nyt ei tietenkään pidä paikkaansa, ei siis vaikka meillä olisi oikea CFR tiedossa, kun tauti ei todellakaan valikoi "uhrejaan" sattumanvaraisesti. Käytännössä perusterveen nuoren tai työikäisen vuotiaan riski kuolla on 0.

Minä otan tämän vedonlyönnin vastaan: jos maailmalta kuolee yksikin perusterve työikäinen, niin voitan. Minkälaiset kertoimet laittaisit tälle?
 
Minä otan tämän vedonlyönnin vastaan: jos maailmalta kuolee yksikin perusterve työikäinen, niin voitan. Minkälaiset kertoimet laittaisit tälle?

Diagnosoidusti perusterve vai myös elintavoiltaan? Lienee suuri merkitys vetääkö jatkuvasti nollauskännejä, polttaako tupakkaa pari toppaa päivässä, onko valtava psyykkinen tai fyysinen kuormitus päällä jne.
 
Olisikohan syytä lisätä selvyyden vuoksi otsikkoon viruksen nykyinen "oikea" nimi, eli SARS-CoV-2 ja ehkä myös sen aiheuttama tauti eli COVID-19? Samalla siitä voisi varmaan ottaa trollien ja muiden besserwisserien vähentämiseksi pois tuon hassunhauskan "wuhan-nuha" -termin.



Tässäkin asiassa THL näköjään hankaa kansainvälisiä tahoja vastaan:

@Zezekärppänen

Jos jätetään THL antipatiat pois, niin tässä näkökulmaa viruksen nimestä ja nimi toisaan voi vielä muuttua:

What name does WHO use for the virus?
From a risk communications perspective, using the name SARS can have unintended consequences in terms of creating unnecessary fear for some populations, especially in Asia which was worst affected by the SARS outbreak in 2003.

For that reason and others, WHO has begun referring to the virus as “the virus responsible for COVID-19” or “the COVID-19 virus” when communicating with the public. Neither of these designations are intended as replacements for the official name of the virus as agreed by the ICTV.

Material published before the virus was officially named will not be updated unless necessary in order to avoid confusion.

 
Jos jätetään THL antipatiat pois, niin tässä näkökulmaa viruksen nimestä ja nimi toisaan voi vielä muuttua:

What name does WHO use for the virus?
From a risk communications perspective, using the name SARS can have unintended consequences in terms of creating unnecessary fear for some populations, especially in Asia which was worst affected by the SARS outbreak in 2003.

For that reason and others, WHO has begun referring to the virus as “the virus responsible for COVID-19” or “the COVID-19 virus” when communicating with the public. Neither of these designations are intended as replacements for the official name of the virus as agreed by the ICTV.

Material published before the virus was officially named will not be updated unless necessary in order to avoid confusion.

Itse en ehkä niinkään toivo, että viruksen tekninen nimi muuttuisi, kuin että sille tuotaisi joku puhekieleen/uutisointiin paremmin sopiva vastine. SARS-CoV-2 on kuitenkin alusta asti ollut ns. tekninen nimi, vähän samaan tyyliin kuin eliöillä latinankieliset nimet. Täältä sitten lisää siitä, miksi nimettiin noin.
 
Jos jätetään THL antipatiat pois, niin tässä näkökulmaa viruksen nimestä ja nimi toisaan voi vielä muuttua:

Eikös WHO nimenomaan tuossa jutussa totea että ICTV määrittelee viralliset nimet viruksille niiden genetiikan perusteella ja vaikka WHO käyttääkin vaihtoehtoisia nimityksiä viestinnässään, ei niitä ole tarkoitettu korvaamaan virallista nimeä. Eli mikään ei viittaa siihen että olisivat vaatimassa virallista nimeä muutettavan.
 
  • Tykkää
Reactions: mti
Kyllä tätäkin aiemmin yritettiin, mutta upposi kaiken jargonin sekaan...


Samaa katselin itsekin, kun huutelin aiemmin, että onko kellään lisää ajatuksia tähän aiheeseen. Hyvä, että nyt edes on. Silloin oma ajatukseni lähinnä oli, että "onpas tönkkö paperi", kun kirjoitettu tyyliin "suattaapi olla tai sitten ei"-tyylillä koko homma. Siksi yritin saada muitakin näkemyksiä tähän ilman, että olisin kovin suoria päätelmiä itse vielä tehnyt. Taidetaan todeta nyt vain, että jos ei lisätietoa tule, niin jätetään tämäkin asia ns. hautumaan.

Juu. Hyvin alustavalla tasollahan tuo paperi on eikä siitä kannata vielä vetää johtopäätöksiä. Toisaalta eikö tämä ole ihan tyypillistä tiedemaailmassa, että ensin nostetaan esiin alustava teoria, mitä lähdetään sitten tarkemmin tutkimaan. Jonkin verran maailmalta on kyllä raportoitu uudelleen sairastuneista, mikä pistää miettimään olisiko tuo oikeasti mahdollista, että virus jää piilemään elimistöön. Jääkäämme odottamaan tarkempia tutkimuksia.
 
Eikös WHO nimenomaan tuossa jutussa totea että ICTV määrittelee viralliset nimet viruksille niiden genetiikan perusteella ja vaikka WHO käyttääkin vaihtoehtoisia nimityksiä viestinnässään, ei niitä ole tarkoitettu korvaamaan virallista nimeä. Eli mikään ei viittaa siihen että olisivat vaatimassa virallista nimeä muutettavan.

Kyllä. Eli samaa tapaa viestinnässä käyttää moni samoista syistä.
Viruksen virallinen nimikin voi ilmeisesti vielä muuttua, kuten Sane totesi aikasemmassa linkatussa uutisessa.
 
Jos jätetään THL antipatiat pois, niin tässä näkökulmaa viruksen nimestä ja nimi toisaan voi vielä muuttua:

What name does WHO use for the virus?
From a risk communications perspective, using the name SARS can have unintended consequences in terms of creating unnecessary fear for some populations, especially in Asia which was worst affected by the SARS outbreak in 2003.

For that reason and others, WHO has begun referring to the virus as “the virus responsible for COVID-19” or “the COVID-19 virus” when communicating with the public. Neither of these designations are intended as replacements for the official name of the virus as agreed by the ICTV.

Material published before the virus was officially named will not be updated unless necessary in order to avoid confusion.

Ei se nimi ole enää mihinkään muuttumassa, kun tuo on virallinen ICTV:n määrittelemä nimi sille virukselle, kuten noissa linkeissä selvästi sanotaan. Viestinnässä käytettävät kansankieliset termit ovat sitten eri asia ja ne voivat toki elää. Selvyyden vuoksi ketjun otsikossa olisi ehkä syytä olla myös se aiempi nimi, kun sitäkin käytetään nyt ja varmaan käytetään jatkossakin laajasti.

Eli esim. jotain tähän tyyliin:
"Koronavirus 2019-nCoV/SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19"

@Zezekärppänen
 

Koronavirus ei tyypillisesti aiheuta nuhaa eikä aivastelua, vaan lähinnä yskää ja kuumetta.

Eli säikeen otsikkomuutos jossa "wuhan-nuha"-poistettiin oli hyvä ;)


Alkuperäinen lähde taitaa olla täältä:


Tai siis vain 4.8%lla aiheutti nuhaa, kun kuumetta oli 88%lla ja kuivaa yskää 68%lla.
 
Sentään tässä itsekkin jotakin tajuaa, ei mitään ongelmaa ole.
Helppo homma tällasenaan.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 176
Viestejä
4 488 685
Jäsenet
74 164
Uusin jäsen
wesseli

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom