Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Koronatoimien vaikutus influenssaan on melkoinen: tällä hetkellä (viikolla 53) influenssakausi ei ole vielä alkanut lainkaan A- tai B-viruksen kohdalla. Vuonna 2019 kausi alkoi selvästi jo viikolla 42 ja viikolla 51 havaittiin noin 500 A-virustapausta viikossa ja 50 B-virustapausta. On tuo korona ilmeisesti melkoinen leviämään influenssaan verrattuna jos näitä lukuja vertaa. Ja luultavasti on monta kuolemaa säästetty influenssan leviämättömyyden ansiosta.

Kaikilla riskiryhmillä lienee influenssarokotus kun mullakin on...
 
Ymmärsin että ketjussa on ihan ok keskustella anekdoottien pohjalta jos huolettaa tai vaikka tuntuisi hyvältä.

Oliko sulla jotain asiaakin?

Aika pitkälti toistaa korona itseään, mutta tehohoidon luku näyttää hypänneen 42:een.

lähde: Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Erikoislähetys käynnissä – THL:n Puumalainen: Ei näyttöä että muunnos leviäisi Suomessa, Suomessa 283 uutta tartuntaa ja neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa
 
Totta kai rokoteohjelma on konservatiivinen. Mutta kun mietitään pandemian leviämistä yhteiskunnassa ja rokotteen vaikutusta, niin oleellista on se todellinen rokotteen antama suoja ja se ei kuukautta vaadi vaikka se olisikin "optimaalinen" aika paperilla. Onneksi näin.

Jos puhuttaisiin, että COVID-19 rokote = Pfizer rokote niin tällainen olettamus voidaan tehdä.

Täytyy muistaa, että mRNA ei ole ns. "the rokote" jota annetaan koko kansalle. Esimerkiksi tosiaan AstraZeneca ChAdOx on tehty isompi 1. tilaus EU:ssa kuin Pfizer ja Moderna yhteensä. Tämä myös pitää muistaa kun rokotejakeluakin annetaan. Ei voida tehdä olettamusta, että 1. rokote antaa isohkon suojan, koska esimerkiksi ChAdOx toimintaperiaate on erilainen. Tällöin jos/kun optimaalinen annostus on ChAd-osalta alhainen, on 1. rokoteannoksen suoja suht mitätön. Tämä oli silloin huomattavissa tutkimuksissakin, mutta saa nähdä mikä se lopputulema yhdistelmälle on. Tilausmäärällisesti jos katsotaan niin AZ tullaan antamaan enemmän kuin mRNA-rokotetta.
 
Toisaalta muut flunssavirukset leviää hyvin, kun oireisia ihmisiä käy testeissä. Itsekin tuli pieni flunssa sairastettua vastikään.
 
Influenssalla on myös kovien rajoitusten vuoksi (sekä siitä seuraava vähäisempi matkustajamäärä) paljon pidempi matka reissattavana tuolta idästä ja koronan takia vähän sairaana matkustaminen on varmasti vähentynyt.

Rokotteissa Phfiseria tosiaan tulee nyt alkuun ja noi määrät ovat varmasti sellaisia, että niillä saadaan hoitohenkilökunta rokotettua aika nopeasti. Tästä sitten riskiryhmiin siirtyen sekä tällä, että sitten niillä tulevilla rokotteilla muita kansalaisia (esim. jollain ammattipreferoinnilla, poliisit, palokunnan pelastushenkilöstö, opettajat yms.). Ei sinne työterveyteen varmaan lähdetä -70 asteisia rokotteita massiivisesti viemään, joten ne pitää hoitaa sitten muilla keinoin. Todennäköisesti aktiivisimmin rokotteen haluavat pääsevät sellaisen aikaa vastaan varaamaan jossain vaiheessa (esim. työmatkalle lähtevät yms.) ja loput saavat sitten myöhemmin muita rokotteita sitä mukaa kun niitä alkaa saamaan. Lapsien rokottaminenhan on täysin auki vielä kokonaisuudessaan muutenkin kun/jos siitä saadaan ensin vähän lisää tietoa yleisesti.

WHO puuhaa rokotetodistusta: Maailmalla kehitetään kuumeisesti sähköistä todistusta koronarokotteen saaneille – minne rokotus kirjataan ennen sitä ja kuusi muuta kysymystä asiantuntijoille

Ilman mitään erityisempää lainsäädäntöäkin, ihan kohtuullisella todennäköisyydellä ensi vuonna vaaditaan rokotustodistus (tai lentoyhtiöt vaativat) jos aiot lähteä matkalle ulkomaille. Todennäköisesti sisältää toki mahdollisia poikkeuksia (ei voi rokotetta ottaa terveydellisistä syistä, nuoret lapset yms.).
 
Viimeksi muokattu:
Jos puhuttaisiin, että COVID-19 rokote = Pfizer rokote niin tällainen olettamus voidaan tehdä.

No sä itse tuossa puhuit tammikuun rokotuksista ja siteerasit Pfizerin rokotteen viikkomääriä. Ja koska meillä on tällä hetkellä vain yksi hyväksytty rokote, niin oletin että puhutaan vain tästä yhdestä rokotteesta.

Astrazenecan rokote näyttäisi antavan hyvän suojan jo 21 päivän päästä 1. annoksesta eli 3 viikkoa. Eli sekin alkaa vaikuttaa ennen 1 kuukauden aikaa vaikkei maksimaalista suojaa antaisikaan.
 
Mutta kun siinä alkuperäisessä jutussa ei puhuttu, että kukaan olisi sanonut Saksan rokotteiden riittävän tasan 60% kiitos lisäostojen.
Onko sillä suurempaa yleistä merkitystä, onko luku *tasan* 60% vai jotain sinne päin? Oleellista on, että luku on varsin pieni eikä ilmeisesti riitä kattavaan suojaan epidemialta ja se arvioidaan saavutettavan myöhemmin kuin Suomessa. Meillähän THL antaa ymmärtää rokotusten olevan pulkassa kesään mennessä - siis jos kaikki menee hyvin:

Siinä sanottiin, että Saksa toivoo, että vähintään 60 % on rokotettu (tavoite saavutettu) kesän loppuun mennessä. Ei ettei tämän yli voida päästä, tai että tähän ei voida päästä nopeammin, ei että suurin ongelma on rokotepula, ei että tähän sisältää lisärokotteet, ei että ko. rokotteita edes toimitetaan ennen tätä (nehän tuli EU-toimitusten jälkeen) jne.
Jos luet tuon Guardianin jutun taustalla olevan Spiegelin artikkelin, niin käy ilmeiseksi, että myös Saksan 60% on melkoista toiveajattelua. Tämän syynä on ennen muuta se, että EU ei ole tilannut tarpeeksi Biontechin ja Modernan rokotteita vaikka niitä olisi ollut tarjolla ja muiden rokotteiden hyväksymisprosessi ei ole edennyt toivotusti. Tilaukset on vielä tehty pahasti myöhässä:
The EU only secured 200 million doses from BioNTech, with an option for 100 million more that would be manufactured later. According to sources with knowledge of the negotiations, BioNTech had additional capacity and apparently offered that capacity to the EU: up to 500 million doses in the first round.
But the European Commission reportedly rejected the offer.
...
However, similar reports have emerged from the negotiations with the U.S. producer Moderna. Studies also showed its product to have efficacy of 95 percent. But the EU only ordered 80 million doses. It has an option for another 80 million, but they wouldn’t be manufactured until a later date. "We could have provided more,” says Stéphane Bancel, CEO of Moderna, saying it could have been up to 300 million doses. But he said the EU didn’t want more.
Sen sijaan, että olisi tehty riittävät sopimukset jokseenkin valmiista rokotteista, EU laittoi pelimerkkinsä kakkosrivin hevosille:
Between August and October, the EU concluded the first of its contracts: with the pharmaceutical giants Sanofi, Johnson & Johnson and AstraZeneca. Even at the time, though, it was conspicuous that the companies with the most promising vaccine candidates were not given firm contracts. BioNTech and Moderna had already obtained promising results from their studies in July and were entering the home stretch.
...
The EU only reserved doses. It didn’t place concrete orders until mid-November.

Spiegelin jutussa on paljon asiaa myös rokotteiden toimitusaikatauluista. Saksa on ilmeisesti saamassa noin 45 miljoonaa annosta Biontechiltä ja 15 miljoonaa Modernalta 1. vuosipuoliskolla. Kun Suomen osuus on n. 1/15 Saksan kiintiöstä, Suomi olisi saamassa noin 4 miljoonaa annosta. Tämä siis rokotteita, jotka on jo aktiivikäytössä ainakin EU:n ulkopuolella.

Muiden rokotteiden aikataululla voi sitten spekuloida. Spiegelin jutussa ensin olisi tulossa J&J maaliskuussa, AstraZeneca vasta kesä-elokuussa samoin kuin Curevac ja loppuvuodesta Sanofi. AZ-rokotteen spekuloidaan ehkä olevan susi ainakin Biontechiin ja Modernaan verrattuna.

Ilman uusia rokotteita Saksan 60% ennen kesän loppua näyttää olevan mahdoton saavuttaa. Saattaapa olla, että paine niiden hyväksymiseksi on massiivinen. Voiko silloin välttämättä luottaa arviointiprosessiin? EMAn prosessit joustivat jo Biontechin rokotteen osalta ulkoisen painostuksen seurauksena.

Tästä heitosta ei voi millään tapaa laskea tai loogisesti kuinka monta rokotetta Suomeen on tulossa mihinkin mennessä.

Kun Suomi ei ole itse hankkinut rokotteita EU:n ohjelman ohi, Saksaa koskevat arviot asettavat ylärajan sille miten nopeasti Suomi voi rokotteita saada. En oikein ymmärrä miten Suomen tilanteen voisi ajatella olevan Saksaa parempi.

Jos Suomi olisi itse ollut proaktiivinen, niin ilmeisesti meillä voisi olla hyvä rokotetilanne jo nyt:
The manufacturers have repeatedly made it clear that they intend to distribute the vaccine according to two criteria: population size and when the contract was signed.
Näyttääkin siltä, että Suomen hallitus on asettanut eurooppalaisen solidaarisuuden omien kansalaisten terveyden edelle. En ole nähnyt viitteitäkään siitä, että omia rokotehankintoja olisi edes yritetty tehdä.
 
Olisko @Sampsa paikallaan että tuo politiikka-alueen koronan talousvaikutukset-ketju muutettaisiin yleiseksi poliittisen koronan ketjuksi ja täällä keskityttäisiin itse tautiin, uutisiin ja kysymyksiin sekä vastauksiin? Olis toivottavaa että siitä kuka tilasi ja mitä ja Suomen hallitus sekä EU sitä sun tätä ei tule maskigaten kaltaista koko ketjun kuukausiksi täyttävää vääntöä kun kiinnostaisi lähinnä itse asia ja se mihin itse voi vaikuttaa.
 
No sä itse tuossa puhuit tammikuun rokotuksista ja siteerasit Pfizerin rokotteen viikkomääriä. Ja koska meillä on tällä hetkellä vain yksi hyväksytty rokote, niin oletin että puhutaan vain tästä yhdestä rokotteesta.

Astrazenecan rokote näyttäisi antavan hyvän suojan jo 21 päivän päästä 1. annoksesta eli 3 viikkoa. Eli sekin alkaa vaikuttaa ennen 1 kuukauden aikaa vaikkei maksimaalista suojaa antaisikaan.

Jep, niin puhuin Pfizerin rokotteesta ja rokoteohjelma on sen n. kuukausi / henkilö. Optimaalisen rokotesuojan saamiseksi. En puhunut 1. rokotteen tehosta. Viittasin myös tulevaan ja siihen millaisia rokotemääriä jokainen voi laskea itse - pitää saada seuraavina kuukausina ja millloin henkilö(t) on rokotettu, tähän kuuluu tulevassa myös muita rokotteita kuin mRNA. Myöskään se ei ole selviö, että 1. rokote antaa muillakin rokotteilla samanlaista vastetta. Toimintatavat eroavat ja annostukset.

Sillä on eroa esim. AZ-rokotteella 1. suojaustehoon onko annostus low - high vai high - high. Mikä mahtoi olla tuon low - high 1. annoksen suojateho kun en tahdo muistaa ulkoa kun siihen viittasit?
 
Viimeksi muokattu:
En puhunut 1. rokotteen tehosta.

Et niin, ja mielestäni siis olisi pitänyt puhua. Mielestäni oleellista on todellinen saatava suoja ensimmäisen annoksen jälkeen ja siihen kuluva aika, eikä valmistajan määrittelemä konsevatiivinen virallinen aika jolloin teho on maksimissaan 2. annoksen jälkeen. Se todellinen (ei-maksimi) saatu suoja määrittelee sen, miten pandemia todellisuudessa leviää/vaikuttaa yhteiskunnassa. Kommentoin vain tuota asiaa, joten turha tästä enää vääntää.

Mikä mahtoi olla tuon low - high 1. annoksen suojateho kun en tahdo muistaa ulkoa kun siihen viittasit?

En osaa sanoa.
 
AZ rokotteen tuomitseminen heikoksi on aika fuulaa, kun sen teho on kuinkin jotain 60-90% luokkaa (joka on siis erinomainen) ja se on ainoa rokote josta on tieteellisiä julkaisuja olemassa. Kappalehinta on se 2-3 euroa ja säilytys ei tarvitse mitään erikoista kylmäketjua. Britit saavat suurimman osan rokotteistaan tuolta ja siellä sen hyväksyntä pitäisi olla näinä päivinä kunnossa. Ei näillä Pfhiserin rokotteilla maailmanlaajuisesti tilannetta kuriin saada, kun ei tuollaista kylmäketjuvaatimusta voida oikein vaatia (näyttää Saksassakin olevan ongelmia jo paikoitellen tuon kanssa). Siksi nämä muut rokotteet ovat ihan yhtä tärkeitä tilanteen kannalta, mutta tässä vaiheessa tuo 12-15 euron hinta on ihan ok kun rokotetaan kerran hoitohenkilökuntaa ja sitä ryhmää joka on suurimmassa vaarassa.

Tammikuun lopulla ollaan näiden kanssa varmasti jo aika paljon paremmassa vaiheessa kuin nyt.

Saa nyt nähdä miten tilanne alueittain kehittyy ja miten esim. tuo pohjoisen matkailukeskuksessa oleva työntekijän positiivisuus näkyy (eli nähdään kuinka paljon maskien käyttö auttaa).

Aika pitkään nykyvarautumisella vielä mennään ja ihan hyvä niin. Tässä vaiheessa viruksen leviäminen kun saadaan pidettyä hallinnassa niin ollaan aika hyvillä vesillä (näyttää positiiviselta tuon suhteen ainakin tällä hetkellä).
 

"Suomi hankkii koronarokotteensa EU:n yhteishankinnan kautta. Yhteishankinnassa komissio hankkii keskitetysti rokotteita EU-jäsenmaiden tarpeisiin. Näin saadaan suureen tilausmäärään perustuva neuvotteluvaltti tilanteessa, jossa rokotteilla on valtava kysyntä maailmanlaajuisesti."

Mikähän neuvotteluvaltti Israelilla on ollut, kun siellä on päästy jo sadan tuhannen rokotuksen päivävauhtiin? Tällä menolla siellä on pandemia ohi, kun EU:ssa vasta aloitettu ikäryhmien rokotukset.
 
Eiköhän neuvotteluvaltti ole ollut ihan hinta. On siinä aika paljon eroa maksetaanko rokotteesta 2 vai 14 euroa /annos (eli tuohon kaksinkertainen hinta / henkilö). Israelin tapauksessa todennäköisesti auttaa myös lyhyet etäisyydet sekä se, että siellä on aluepoliittisesti niin paljon jo sotilaitakin että rokottaminen voi olla perusteltua muutenkin kuin vain kansanterveydellisistä lähtökohdista.

Nuo hinnat siis eri rokotteille ja niidenkin sisällä hinta vaihtelee paljon (Phfiserin rokote käsittääkseni välillä 12-15 euroa). AZ rokote jossain 2-3 euron välilä ja myyvät sitä pandemian aikana ilman voittoa.
 
Näyttääkin siltä, että Suomen hallitus on asettanut eurooppalaisen solidaarisuuden omien kansalaisten terveyden edelle. En ole nähnyt viitteitäkään siitä, että omia rokotehankintoja olisi edes yritetty tehdä.
Onko meillä viitteitä, että monet maat olisivat näitä omia rokotehankintoja EU:n sisällä harrastanut? Ihan vaan mielenkiinnosta kysyn, kun näin vahvasti marttyyroidaan.
 

"Suomi hankkii koronarokotteensa EU:n yhteishankinnan kautta. Yhteishankinnassa komissio hankkii keskitetysti rokotteita EU-jäsenmaiden tarpeisiin. Näin saadaan suureen tilausmäärään perustuva neuvotteluvaltti tilanteessa, jossa rokotteilla on valtava kysyntä maailmanlaajuisesti."

Mikähän neuvotteluvaltti Israelilla on ollut, kun siellä on päästy jo sadan tuhannen rokotuksen päivävauhtiin? Tällä menolla siellä on pandemia ohi, kun EU:ssa vasta aloitettu ikäryhmien rokotukset.
Israel tilasi jo kesällä Modernan rokotetta, sitä siellä käytetään tällä hetkellä.
 
Jälkiviisaus on aika turhaa tällaisissa keskusteluissa. Päätökset rokotehankinnoissa tehdään tilanteessa, jossa kukaan ei tiedä, mikä rokote on tehokkain, mikä rokote saa ensimmäisenä hyväksynnän, mikä on todellinen valmistuskapasiteetti jne. Suomen kannalta EU:n hajautettuihin yhteishankintoihin osallistuminen oli ainoa järkevä teko. Muistan kun keväällä valitettiin kovaan ääneen kun Suomi ei tarpeeksi aikaisessa vaiheessa ollut mukana EU:n suojavälinehankinnoissa. Nyt ollaan niihin sitouduttu, mutta pitäisikin ostaa ne rokotteet muuta kautta...

Kyllä me aina keksitään valitettavaa ja kuinka olisi vielä paremmin voinut ennustaa asioita.
 
Itse veikkaan, että vappuna meillä on halukkaat rokotettu tai ainakin tarjottu rokotusmahdollisuutta, koska ainahan on niitä, joille ei just nyt käy, kun on naapurin kissan ristiäiset pahasti päällekkäin. Tai ei muuten vaan aio rokotetta ottaa syystä x. Tai ei ole ikää tarpeeksi, myyntiluvat kun eivät salli lasten rokottamista.

Mutta siis rokotteiden puutteesta tuskin jää kiinni, perustan väitteeni sille, että helmikuun lopussa meillä on hyvin todennäköisesti neljä hyväksyttyä rokotetta markkinoilla, sitten kyse on vain rokotusten järjestämisestä, mikä ei liene ylivoimainen operaatio.

Eiköhän se 60% kattavuus aluksi ole se maksimi, sillä jos otetaan junnut pois (olisiko n. 15%), niin aikuisväestöstä 70% pitäisi haluta rokotteen tässä ensivaiheessa, mikä lienee jo ihan ylärajoilla?
 
Kyllä täytyy ihmetellä tuota porukkaa joka matkusti Levin linkoon. Miksi te menitte sinne, eikö vain voinut olla kotona? Nyt sitten määrät jyrkässä nousussa:

Turkulainen Jorma otti paljonpuhuvan kuvan keskeltä Levin tungosta: ”Pyrimme itse toimimaan fiksusti” - Kotimaa - Ilta-Sanomat (is.fi)
Tästähän keskusteltiin tosiaan jo eilen tässä samaisessa langassa. Missä näkyy jyrkkä nousu, oisko lähdettä? Vai huhuillaanko nyt vähän.
 
Kyllä täytyy ihmetellä tuota porukkaa joka matkusti Levin linkoon. Miksi te menitte sinne, eikö vain voinut olla kotona? Nyt sitten määrät jyrkässä nousussa:

Turkulainen Jorma otti paljonpuhuvan kuvan keskeltä Levin tungosta: ”Pyrimme itse toimimaan fiksusti” - Kotimaa - Ilta-Sanomat (is.fi)

Nyt vähän faktoja Jorman kuvien lisäksi. Ihmisiä ulkona, ihmisiä sisällä kuvatekstien mukaan turvavälein, maskit päässä. Oliko siellä joku linko? Vai onko tää samaa kuin kesän terassikuvien kauhistelu?
 
Olis toivottavaa että siitä kuka tilasi ja mitä ja Suomen hallitus sekä EU sitä sun tätä ei tule maskigaten kaltaista koko ketjun kuukausiksi täyttävää vääntöä kun kiinnostaisi lähinnä itse asia ja se mihin itse voi vaikuttaa.
Keskustelu rokotteista, niiden tehosta, saatavuudesta, aikataulusta, -haasteista ja näiden vaikutuksesta pandemiaan ym. on kylläkin tämän keskustelun ydinalueella, vaikka siinä hallitus ja EU joutuisivatkin huonoon valoon. Rokotukset on yksi pandemiatoimi siinä missä maskipakot, etätyösuositukset tai karanteenit. Ei pidä paskoa keskustelua silppuamalla sitä moneen säikeeseen.

Pikemminkin joku sairaanhoitajien palkkakeskustelu kuuluu jonnekin muualle.

"Suomi hankkii koronarokotteensa EU:n yhteishankinnan kautta. Yhteishankinnassa komissio hankkii keskitetysti rokotteita EU-jäsenmaiden tarpeisiin. Näin saadaan suureen tilausmäärään perustuva neuvotteluvaltti tilanteessa, jossa rokotteilla on valtava kysyntä maailmanlaajuisesti."

Mikähän neuvotteluvaltti Israelilla on ollut, kun siellä on päästy jo sadan tuhannen rokotuksen päivävauhtiin? Tällä menolla siellä on pandemia ohi, kun EU:ssa vasta aloitettu ikäryhmien rokotukset.
Mikähän laillinen peruste tälle EU-yhteishankinnalle on ollut? Terveydenhoito - mukaanluettuna rokotehankinnat - kun on jäsenmaiden omaa kompetenssialuetta[Spiegel]:
Health care is actually one of the competencies that is reserved for the member states in the EU. But the vaccine supply was meant to serve as a symbol of solidarity in contrast to the U.S., where Donald Trump was propagating his "America First” stance and fueling merciless global competition for the coveted vaccines.
Onko EU:lla edes omaa osaamista rokotehankinnoista - sen enempää kuin eräillä liikemiehillä oli maskihankinnoista?

Israel on hyvä esimerkki siitä, että pienikin maa saa kyllä hankittua rokotteita ollakseen eturintamassa, kunhan vain hoitaa hankintansa proaktiivisesti itse.

Eiköhän neuvotteluvaltti ole ollut ihan hinta. On siinä aika paljon eroa maksetaanko rokotteesta 2 vai 14 euroa /annos (eli tuohon kaksinkertainen hinta / henkilö).

10 miljoonaa annosta kallista rokotetta maksaa siis jotain 150 M€. Onhan se paljon rahaa mutta aika vähän koronakatastrofin kokonaiskuvassa, jos pandemia saadaan sillä kuriin ja voidaan palata normaalielämään.

Yle TV1 - Tiedotustilaisuus: THL Puumalaisen suusta, "Seuraava erä rokoteannoksia on noin 30-40 000 ja seuraavat viikot näyttäisi olevan samaa mittakaavaa."

Eli 15-20 000 ihmistä vko. Tammikuussa rokotetut ovat saaneet rokotusohjelmansa päätökseen n. helmikuussa.

Tässäkin on hyvä muistaa pilkun paikka. Jotta päästäisiin edes n. 4 miljoonaan annokseen kesään mennessä (joiden siis pitäisi olla tulossa Spiegelin artikkelista pääteltynä), täytyy aika pian päästä n. 150 000 rokotukseen viikossa. Nyt nähtävällä vauhdilla jäädään jälkeen.
 
Voisi kuvitella että lukemat ovat ainakin olleet jonkinlaisessa laskusuunnassa, koska sairaalapaikat ovat laskussa (reagoi viiveellä ilmaantuvuuteen). Tämän hetken tilanteesta on vielä vaikea sanoa juuta tai jaata.
 
Kyllä täytyy ihmetellä tuota porukkaa joka matkusti Levin linkoon. Miksi te menitte sinne, eikö vain voinut olla kotona? Nyt sitten määrät jyrkässä nousussa:

Turkulainen Jorma otti paljonpuhuvan kuvan keskeltä Levin tungosta: ”Pyrimme itse toimimaan fiksusti” - Kotimaa - Ilta-Sanomat (is.fi)

Laita jatkossa nää linkkispämmit yhteen postaukseen. Seuraavasta lähtee raporttia.
 
10 miljoonaa annosta kallista rokotetta maksaa siis jotain 150 M€. Onhan se paljon rahaa mutta aika vähän koronakatastrofin kokonaiskuvassa, jos pandemia saadaan sillä kuriin ja voidaan palata normaalielämään.

Onhan se, kun laskee että vuoden 2019 budjetti rokotteiden hankkimiseen oli kokonaisuudessaan vajaa 29 miljoonaa (kansallinen rokoteohjelma). Tässä siis rokoteiden hankinnan kustannukset (plus kaikki muu säilytyksestä jakamiseen sitten päälle).
 

Jatkumoa yhteiskunnan sulkuun tähtääviin toimiin, joiden masinointi aloitettiin jo alkusyksystä (pelottelu ja painostus). Oikeastihan näillä tartuntaluvuilla ei ole niin väliä, tämä homma on mennyt ja tulee menemään paljolti päättävien herrojen mielen mukaan. Ilmeisesti näillä kyykytysyhteiskuntien perustajilla on omat kannattajansa. Saadaan tännekin tätä menoa omat mellakat kevääksi kun ihmisiä yritetään patistaa väkipakolla pysymään kotona.
 
Jälkiviisaus on aika turhaa tällaisissa keskusteluissa.
Kuinka niin? Jälkikäteen on hyvä selvittää, onko joku esim. laiminlyönyt virkavelvollisuuttaan tai peräti syyllistynyt henkeen tai terveyteen kohdistuvaan epävarsinaiseen laiminlyöntirikokseen. Valtiolla on oikeudellinen velvoite huolehtia rokotehankinnoista.

Selvästikään kaikki ei ole mennyt niin hyvin kuin mahdollista, kun usempikin maa tekee jo koko väestön massarokotuksia mutta EU:ssa on päästy vasta symboliseen rokotusten aloittamiseen.

Suomen kannalta EU:n hajautettuihin yhteishankintoihin osallistuminen oli ainoa järkevä teko.
Osallistuminen oli järkevää mutta siihen yksin luottaminen ei. Hälytyskellojen olisi pitänyt soida, kun EU ei saanut edes sitovia tilauksia aikaiseksi. Kaikesta päätellen mitään varasuunnitelmaa ei ole ollut?
 
Osallistuminen oli järkevää mutta siihen yksin luottaminen ei. Hälytyskellojen olisi pitänyt soida, kun EU ei saanut edes sitovia tilauksia aikaiseksi. Kaikesta päätellen mitään varasuunnitelmaa ei ole ollut?
Onko dataa, että tällaiset varasuunnitelmat olisivat mahdollisia?
 
Kuinka niin? Jälkikäteen on hyvä selvittää, onko joku esim. laiminlyönyt virkavelvollisuuttaan tai peräti syyllistynyt henkeen tai terveyteen kohdistuvaan epävarsinaiseen laiminlyöntirikokseen. Valtiolla on oikeudellinen velvoite huolehtia rokotehankinnoista.

Selvittele ihan rauhassa. Enpä pidättele hengitystäni odotellessa näiden poliittisten fantasioittesi toteutumista. Kerro kun on syyte tulilla niin palataan vain asiaan!
 

Viron päivittäiset tartuntaluvut ovat olleet Suomea korkeammat jo pidemmän aikaa, vaikka siellä on asukkaita vain noin 1,3 miljoonaa. Tänäänkin tartuntoja on raportoitu lähes 500 ja enimmillään tartuntoja oli päälle 700. Tätä taustaa vasten edes 1000 tartunnan määrä täällä Suomessa ei tuntuisi kovin suurelta. Räjähdysmäistä muistuttavana kasvuna pitäisin sitä, että Suomessa alettaisiin lähestymään nopealla aikataululla edes puolta niistä tartuntamääristä, mitkä ovat olleet arkipäivää Ruotsissa jo jonkin aikaa. Tämä tarkoittaisi sitä, että Suomessa raportoitaisiin vähintään noin 1500 tartuntaa päivässä, mitä tasoa en kuitenkaan usko Suomessa saavutettavan ainakaan tammikuun aikana.

Eteläisen naapurimaamme ikävämpään suuntaan kehittynyt koronatilanne on siltä osin hieman huolestuttava, että Suomesta on varmasti ainakin jonkin verran reissattu joulupyhiksi tapaamaan sukulaisia ja ystäviä, ja sieltä Suomeen palaavien karanteenikäytäntö taitaa perustua omaehtoisuuteen. Luotetaan nyt kuitenkin siihen, että lisätartuntoja ei tule ainakaan siitä suunnasta.
 
Onko dataa, että tällaiset varasuunnitelmat olisivat mahdollisia?
Jos Spiegelin artikkeliin on luottamista, niin terveydenhoito on jokaisen EU-jäsenmaan omalla vastuulla. Lähtökohta siis on, että jokainen ostaa itse tarvitsemansa rokotteet. EU:n yhteishankinta on ilmeisesti pelkkä poliittisin päätöksin improvisoitu, ei mitenkään juridisesti sitova hanke.

Samaisen artikkelin mukaan lääketehtaat ovat systemaattisesti toistaneet, että rokotteet toimitetaan "first-come-first-served"-periaatteella ottaen huomioon asukasluvun: rokotteet saa ensin se, joka laittaa ensin nimen alle sitovaan tilaukseen. Tästä on hyvänä esimerkkinä Israel, joka on jo massarokottamassa väestöä.

Tämä on suorassa ristiriidassa sen kanssa, mitä suomalaisille väitetään: että isot maat rutiininomaisesti menisivät jonossa ohi ja pienillä vain pyyhittäisiin lattiaa.
 
Toistaiseksi näyttää kaikki olevan hanskassa ja rokoteohjelma käynnissä. Vielä kun saadaan uusia rokotteita markkinoille ja valmistuskapasiteetti korkealle, niin hyvä tulee.

Kunhan ei sitten keväällä/kesällä pompsahda rokotteelle immuunia muunnosta.
 
Onko tietoa miten tämä sairaanhoitaja Tiffany Dover jaksaa? Tämä joka pyörtyi korona rokotteen jälkeen jossain videolla. Oliko peräti suora lähetys.
 
Jos Spiegelin artikkeliin on luottamista, niin terveydenhoito on jokaisen EU-jäsenmaan omalla vastuulla. Lähtökohta siis on, että jokainen ostaa itse tarvitsemansa rokotteet. EU:n yhteishankinta on ilmeisesti pelkkä poliittisin päätöksin improvisoitu, ei mitenkään juridisesti sitova hanke.
Miten siihen edes tarvitaan Spiegelin artikkeli, että saa selville terveydenhuollon olevan jäsenvaltioiden omalla vastuulla? Luulisi olevan päivänselvää muutenkin.

Tuosta yhteishankintojen juridiikasta ei sinun kannata yhtään enempää päänvaivaa itselleen tehdä. Valtiot mm. voivat tehdä erilaisia sopimuksia vaikka mistä, kuten hankinnoista.
Eri asia olisi, jos rokotehankinnoista olisi annettu EU- asetus tai direktiivi; sellaiset ovat unionin toimivallan ulkopuolella.
 
Onko tietoa miten tämä sairaanhoitaja Tiffany Dover jaksaa? Tämä joka pyörtyi korona rokotteen jälkeen jossain videolla. Oliko peräti suora lähetys.

Ihan Googlaamalla saa tietoa: LMGTFY
Sitten skippaat sen Ylilaudan linkin, ja otat heti seuraavan.
 
Noniin, EU ostaa 100M rokotetta lisää Pfizer/Biontechiltä. Hyvin tehty ja Suomi hyötyy automaattisesti.
 
Noniin, EU ostaa 100M rokotetta lisää Pfizer/Biontechiltä. Hyvin tehty ja Suomi hyötyy automaattisesti.
Jaksaako kukaan googletella paljonko siitä oletetusta 1 miljardista annoksesta, mitä ensi vuonna pystyisivät optimioloissa tekemään on myyty? Jos jenkit ottaa 200M, EU 300 tai enemmän. Kelle loput?
 
AZ rokotteen tuomitseminen heikoksi on aika fuulaa, kun sen teho on kuinkin jotain 60-90% luokkaa (joka on siis erinomainen) ja se on ainoa rokote josta on tieteellisiä julkaisuja olemassa. Kappalehinta on se 2-3 euroa ja säilytys ei tarvitse mitään erikoista kylmäketjua. Britit saavat suurimman osan rokotteistaan tuolta ja siellä sen hyväksyntä pitäisi olla näinä päivinä kunnossa. Ei näillä Pfhiserin rokotteilla maailmanlaajuisesti tilannetta kuriin saada, kun ei tuollaista kylmäketjuvaatimusta voida oikein vaatia (näyttää Saksassakin olevan ongelmia jo paikoitellen tuon kanssa). Siksi nämä muut rokotteet ovat ihan yhtä tärkeitä tilanteen kannalta, mutta tässä vaiheessa tuo 12-15 euron hinta on ihan ok kun rokotetaan kerran hoitohenkilökuntaa ja sitä ryhmää joka on suurimmassa vaarassa.

Tammikuun lopulla ollaan näiden kanssa varmasti jo aika paljon paremmassa vaiheessa kuin nyt.

Saa nyt nähdä miten tilanne alueittain kehittyy ja miten esim. tuo pohjoisen matkailukeskuksessa oleva työntekijän positiivisuus näkyy (eli nähdään kuinka paljon maskien käyttö auttaa).

Aika pitkään nykyvarautumisella vielä mennään ja ihan hyvä niin. Tässä vaiheessa viruksen leviäminen kun saadaan pidettyä hallinnassa niin ollaan aika hyvillä vesillä (näyttää positiiviselta tuon suhteen ainakin tällä hetkellä).
Suomen kustannusrakenteella taitaa tosin se itse rokotustapahtumakin maksaa jo tuon saman 15e vaikka pistettäisiin suolavettä.
 
Mitkä määrät on jyrkässä nousussa?
Tästähän keskusteltiin tosiaan jo eilen tässä samaisessa langassa. Missä näkyy jyrkkä nousu, oisko lähdettä? Vai huhuillaanko nyt vähän.
Nyt vähän faktoja Jorman kuvien lisäksi. Ihmisiä ulkona, ihmisiä sisällä kuvatekstien mukaan turvavälein, maskit päässä. Oliko siellä joku linko? Vai onko tää samaa kuin kesän terassikuvien kauhistelu?
No katsotaan nyt vaikka viikon päästä mihin tilanne asettuu. Tästäkin jauhettu monta viestiä jo tänään.

Tilannehan on päivästä toiseen HUOLESTUTTAVA ja suorastaan PELOTTAVA, jos lukee sanasta sanaan jokaisen lööpin.
Jos vastaat johonkin viestiin, niin käytä lainausta, kuten minäkin.
Täältä moneen kertaan bannatun häirikön ties kuinka mones altteri, tätä keskustelua yritetään jatkuvasti häiriköidä mm. kertaalleen tai useampaan kertaan bannattujen toimesta. Ihan tiedoksi jos ilmestyy uusi tunnus ja samat levyt soi ekoista viesteistä alkaen.
 
Selvästikään kaikki ei ole mennyt niin hyvin kuin mahdollista, kun usempikin maa tekee jo koko väestön massarokotuksia mutta EU:ssa on päästy vasta symboliseen rokotusten aloittamiseen.
Kannattaa mennä joskus vaikka töihin. Tai ainakin poistua joskus ovesta ulos, vaikka se korona siellä vaaniikin. Saattaa huomata, että asiat noin pääsääntöisesti eivät mene niin hyvin kuin mahdollista. Ja jos asiat olisivat menneet niin hyvin kuin mahdollista kukaan ei olisi edes syönyt sitä lepakkoa eikä koko asiasta keskusteltaisi...

Venäjähän on muuten tunnetusti rokottanut jo pitkän aikaa... Siellä ei turhaan odoteltu mitään hyväksyntiä yms. turhaa.
 
Viimeksi muokattu:
Juuh, Venäjällä rokotellaan. Toisaalta siellä taitaa olla kuolleitakin jo yli 200000 (ylikuolleisuudesta n. 81% on koronaa, joka saattaa johtaa yhden tilastotieteilijänkin vaaraan ikkunoiden kanssa) vaikka viralliset luvut taitavat olla vajaassa neljäsosassa tuosta.
 

Jatkumoa yhteiskunnan sulkuun tähtääviin toimiin, joiden masinointi aloitettiin jo alkusyksystä (pelottelu ja painostus). Oikeastihan näillä tartuntaluvuilla ei ole niin väliä, tämä homma on mennyt ja tulee menemään paljolti päättävien herrojen mielen mukaan. Ilmeisesti näillä kyykytysyhteiskuntien perustajilla on omat kannattajansa. Saadaan tännekin tätä menoa omat mellakat kevääksi kun ihmisiä yritetään patistaa väkipakolla pysymään kotona.
Alkaahan tämä "rajoitetaan, jottei tarvitsisi rajoittaa" -strategia hissukseen ***uttaa.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
258 305
Viestejä
4 490 306
Jäsenet
74 193
Uusin jäsen
MetsänSankari

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom