Mutta kun siinä alkuperäisessä jutussa ei puhuttu, että kukaan olisi sanonut Saksan rokotteiden riittävän tasan 60% kiitos lisäostojen.
Onko sillä suurempaa yleistä merkitystä, onko luku *tasan* 60% vai jotain sinne päin? Oleellista on, että luku on varsin pieni eikä ilmeisesti riitä kattavaan suojaan epidemialta ja se arvioidaan saavutettavan myöhemmin kuin Suomessa. Meillähän THL antaa ymmärtää rokotusten olevan pulkassa kesään mennessä - siis jos kaikki menee hyvin:
Rokotusaikatauluun vaikuttaa muiden rokotteiden hyväksyminen.
www.iltalehti.fi
Siinä sanottiin, että Saksa toivoo, että vähintään 60 % on rokotettu (tavoite saavutettu) kesän loppuun mennessä. Ei ettei tämän yli voida päästä, tai että tähän ei voida päästä nopeammin, ei että suurin ongelma on rokotepula, ei että tähän sisältää lisärokotteet, ei että ko. rokotteita edes toimitetaan ennen tätä (nehän tuli EU-toimitusten jälkeen) jne.
Jos luet tuon Guardianin jutun taustalla olevan Spiegelin artikkelin, niin käy ilmeiseksi, että myös Saksan 60% on melkoista toiveajattelua. Tämän syynä on ennen muuta se, että EU ei ole tilannut tarpeeksi Biontechin ja Modernan rokotteita vaikka niitä olisi ollut tarjolla ja muiden rokotteiden hyväksymisprosessi ei ole edennyt toivotusti. Tilaukset on vielä tehty pahasti myöhässä:
The EU and Berlin have insisted there will be sufficient vaccine available, but delays in signing purchasing contracts mean that the elixir will arrive late and there might not be enough. The EU even declined an option that would have allowed for the purchase of hundreds of millions of extra doses.
www.spiegel.de
The EU only secured 200 million doses from BioNTech, with an option for 100 million more that would be manufactured later. According to sources with knowledge of the negotiations, BioNTech had additional capacity and apparently offered that capacity to the EU: up to 500 million doses in the first round.
But the European Commission reportedly rejected the offer.
...
However, similar reports have emerged from the negotiations with the U.S. producer Moderna. Studies also showed its product to have efficacy of 95 percent. But the EU only ordered 80 million doses. It has an option for another 80 million, but they wouldn’t be manufactured until a later date. "We could have provided more,” says Stéphane Bancel, CEO of Moderna, saying it could have been up to 300 million doses. But he said the EU didn’t want more.
Sen sijaan, että olisi tehty riittävät sopimukset jokseenkin valmiista rokotteista, EU laittoi pelimerkkinsä kakkosrivin hevosille:
Between August and October, the EU concluded the first of its contracts: with the pharmaceutical giants Sanofi, Johnson & Johnson and AstraZeneca. Even at the time, though, it was conspicuous that the companies with the most promising vaccine candidates were not given firm contracts. BioNTech and Moderna had already obtained promising results from their studies in July and were entering the home stretch.
...
The EU only reserved doses. It didn’t place concrete orders until mid-November.
Spiegelin jutussa on paljon asiaa myös rokotteiden toimitusaikatauluista. Saksa on ilmeisesti saamassa noin 45 miljoonaa annosta Biontechiltä ja 15 miljoonaa Modernalta 1. vuosipuoliskolla. Kun Suomen osuus on n. 1/15 Saksan kiintiöstä, Suomi olisi saamassa noin 4 miljoonaa annosta. Tämä siis rokotteita, jotka on jo aktiivikäytössä ainakin EU:n ulkopuolella.
Muiden rokotteiden aikataululla voi sitten spekuloida. Spiegelin jutussa ensin olisi tulossa J&J maaliskuussa, AstraZeneca vasta kesä-elokuussa samoin kuin Curevac ja loppuvuodesta Sanofi. AZ-rokotteen spekuloidaan ehkä olevan susi ainakin Biontechiin ja Modernaan verrattuna.
Ilman uusia rokotteita Saksan 60% ennen kesän loppua näyttää olevan mahdoton saavuttaa. Saattaapa olla, että paine niiden hyväksymiseksi on massiivinen. Voiko silloin välttämättä luottaa arviointiprosessiin? EMAn prosessit joustivat jo Biontechin rokotteen osalta ulkoisen painostuksen seurauksena.
Tästä heitosta ei voi millään tapaa laskea tai loogisesti kuinka monta rokotetta Suomeen on tulossa mihinkin mennessä.
Kun Suomi ei ole itse hankkinut rokotteita EU:n ohjelman ohi, Saksaa koskevat arviot asettavat ylärajan sille miten nopeasti Suomi voi rokotteita saada. En oikein ymmärrä miten Suomen tilanteen voisi ajatella olevan Saksaa parempi.
Jos Suomi olisi itse ollut proaktiivinen, niin ilmeisesti meillä voisi olla hyvä rokotetilanne jo nyt:
The manufacturers have repeatedly made it clear that they intend to distribute the vaccine according to two criteria: population size and when the contract was signed.
Näyttääkin siltä, että Suomen hallitus on asettanut eurooppalaisen solidaarisuuden omien kansalaisten terveyden edelle. En ole nähnyt viitteitäkään siitä, että omia rokotehankintoja olisi edes yritetty tehdä.