Kovasti alkavat olla sairaaloissa ym sitä mieltä, että nykyinenkin tahti on Suomen sairaanhoidolle liikaa. Jo onhan se ihan ymmärrettävää, kun perus lääkärivuorot alkavat venyä kuukauden päähän, niin siitä alkää kerääntyä huomattavia ongelmiaja hyvinkin kalleita seurauksia, kun hoitoa ei saa moneen vaivaan ajoissa.
Huomattavasti pahempia ongelmia, kuin jotkut lasten sisäharrastusten vuorot ja kuppilat ym.
Tuo hoitovelka mikä kevään aikana kasvoi tosiaan johtui koronasta. Tosin ei potilastulvasta, vaan potilasvajeesta, kun sairaalat varautuivat massiivisiin potilasmääriin ennusteiden mukaan ja siirsivät lukuisia hoitoja myöhemmäksi. Lievimmät ennusteetkin meni metsään puhumatta joidenkin asiantuntijoiden kymmenistä tuhansista kuolemista. Vahinko oli jo tapahtunut! Aikoja peruttiin omatoimisesti, hoitoihin menoa lykättiin vaikka oireet oli vakavia, jopa elintärkeitä hoitoja skipattiin peloissaan.
Sairaalat ympäri Suomen kävi monelta osaa tyhjäkäyntiä potilaspulan takia. Ei taida ainakaan julkisuuteen tulla, että montako ihmistä tämän vuoksi on ja tulee kuolemaan, kun jopa syöpähoitoihin on hakeuduttu myöhässä.
Laskevat käyrät selittyvät sillä, että toisaalta ihmiset jättivät menemättä vastaanotoille ja toisaalta palveluja sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa peruttiin, koska varauduttiin COVID-19-potilaiden hoitamiseen.
Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) lääkintöneuvos
Katri Makkonen sanoo, että perusterveydenhuollon hoitovelalla on pitkät jäljet.
– Jos pitkäaikaissairaus, kuten esimerkiksi diabetes ja verenpainetauti, on huonolla seurannalla, niin pitkällä aikavälillä se voi näkyä jopa elinajan lyhenemisenä. Erityisesti, jos koronatilanteessa myös potilaan liikkuminen on vähäisempää ja hänen ravinnossaan on puutteita.
Aivan erityisesti tämä voi näkyä yli 70-vuotiaiden kohdalla. Heidän kävijä- ja käyntimääränsä terveyskeskuksissa vähenivät selvästi koronakriisin seurauksena. Osa potilaista puuttuu edelleen.
Pandemia haittaa muiden sairauksien hoitoa. Hoitovelka jäytää kansanterveyttä, taloutta ja lisää syrjääntymistä.
yle.fi