Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

En kyllä mitään totaalista ulkonaliikkumiskieltoa laittaisi. Aika marginaalinen riski jos vaan pysyy kaukana muista. Kyllä varmaan kesällä puistot täyttyy picknicin pitämistä, mutta tuskin mikään ongelma kunhan ei ihan muiden viereen mene.
 
En nyt tiedä mitä se lääketieteellinen ce-merkintä tarkoittaa noissa testeissä mutta ce-merkintä yleensä itsessään ei takaa että tuote toimii. Ikiliikkujankin saa ce-merkityksi kunhan vaikka sen materiaalit ja käyttöturvallisuus on standardien mukainen.

Itse asiassa China Export -merkin saa kuka vain: CE vai CE-merkintä, tunnistatko?
 
Ei varmaan kannata alkaa löysäilemään siinä vaiheessa, kun tartunnat ovat laskussa.

Tarkoitin lähinnä vain omalle mökille menoa ja lähikontaktien välttämistä kuten tähänkin asti.
Siitähän vasta paskamyrsky nousee. jos Uudeltamaalta ei pääse mökille juhannusta viettämään, mutta muualta suomesta voi mennä :lol:
 
Mitä mieltä mitata ja tuijottaa positiivisen testituloksen saaneita? Viruksen aiheuttama vahinko yksittäiselle ihmiselle paljon pienempi, mitä tää ylimääräinen panikointi aiheuttaa kaikille.
 
Yhdysvaltain presidentin valta ja positio vaan on sellainen että jokainen sana mikä sieltä ulos tulee, vaikuttaa maan ja maailman tilanteeseen. Hyvässä ja pahassa. Siksi näihin takerrutaan hyvinkin kovalla pieteetillä.

@akse Suoraan ei sanonut mutta komppasi Dan Patrickin puheita.
Yritin etsiä tuota missä Dan Patrick "kehottaa eläkeläisiä kuolemaan talouden puolesta", mutta en suoraan löytänyt tuollaista. Lähin mitä löysin, missä hän puhui että, jos talous kyykkää liian pahasti, täytyy rajoituksia poistaa, vaikkakin se on riski vanhoille ihmisille. Väitteesi "Mr Orange kehottaa eläkeläisiä kuolemaan talouden puolesta" tuon pohjalta on ainakin melko harhaan johtavaa. Korjaa, jos jossain oli oikeasti noin sanonut.
Kyllähän tuo vain on ikävä tosiasia, jota varmaan monissa muissakin maissa tullaan ja ollaanki jo varmasti pohdittu.
 
En kyllä mitään totaalista ulkonaliikkumiskieltoa laittaisi. Aika marginaalinen riski jos vaan pysyy kaukana muista. Kyllä varmaan kesällä puistot täyttyy picknicin pitämistä, mutta tuskin mikään ongelma kunhan ei ihan muiden viereen mene.

Jos terassit on kiinni, niin siellä puistossa ne kaikki on juopottelemassa isolla joukolla ja siinä parin promillen kännissä ei varmaan turvavälit enää kiinnosta.
 
Tätä vähättelymentaliteettia en ymmärrä. Ihmisten asenne täällä ihan yhtä välinpitämätön kuin jossakin afrikassa ebolakriisin ja nyt sielläkin kehittyvän koronaepidemian keskellä.
Kansalaisten suhtautuminen ja viranomaisten propaganda Suomessa ihan kuin missä tahansa apinamaassa.

Suhteellisuudentaju ja todennäköisyyksien ymmärtäminen ovat myös aika tärkeitä taitoja elämässä.
 
Jos terassit on kiinni, niin siellä puistossa ne kaikki on juopottelemassa isolla joukolla ja siinä parin promillen kännissä ei varmaan turvavälit enää kiinnosta.

Tyypillisessä känniölinässä sylkeä kanssa roiskuu paljon normaalipuhetta enemmän. Vaikka et olisikaan lähietäisyydellä niin sopiva tuulenpuuska heittää kyllä pisarat naamalle.
 
Onko jossain ihan faktaa tästä ilmassa leijuvasta covid-19 viruksesta? Jos on niin siinä tapauksessa pitää kaikki ruokakaupat sekä apteekit sulkea välittömästi. Ja aloittaa ankara ulkonaliikkumiskielto.
Miten helvetissä voi näin olennaisesta asiasta olla epäselvyyttä?
Taitaa sen viruksen löytäminen huoneilmasta olla ilmeisesti vähän sellainen neula heinäsuovasta tehtävä.

Neula saattaa silti osua ihmiseen kun tarpeeksi moni peuhaa heinien keskellä.
 
En kyllä mitään totaalista ulkonaliikkumiskieltoa laittaisi. Aika marginaalinen riski jos vaan pysyy kaukana muista. Kyllä varmaan kesällä puistot täyttyy picknicin pitämistä, mutta tuskin mikään ongelma kunhan ei ihan muiden viereen mene.

Kyllä se pitää valitettavasti sanoa, että tällainen olisi aika tuhoisaa varsinkin tilanteessa jos halutaan epidemiaa tukahduttaa pois. Mielestäni sinulla on liian optimistinen kuva ihmisten käyttäytymisestä ja varsinkin nuorison. Esimerkiksi tuo hallituksen 10 ihmisen kokoontuminen on käytännössä aivan liian höllä ja esimerkiksi täälläkin on paikallisesti infektiolääkäri ohjeistanut max. 2-3 kokoontumiset. Itsekään en ulkonaliikkumiskiellon kannalla ole ellei sitten näytä siltä että epidemia alkaa jyrkästi nousemaan jokapuolella.

Minkä takia tuo kokoontuminen sitten pitää olla todella tiukkaa? Jotta saadaan ne tartuntaketjut selville. Epidemiat ovat lähteneet nimenomaan tällaisista joukkokokoontumisista puistoissa, urheilualueilla, nuorten omat tapahtumat.... tämä siis Päijät-Hämeen seudulla kun muuttui epidemia-alueeksi jo melko varhaisessa vaiheessa. Isommassa mittakaavassa esimerkkinä on Ranska, jossa nuorehkot ihmiset kerääntyivät puistoihin ym. joka johti epidemian räjähdysmäiseen kasvuun ja lopulta ulkonaliikkumiskieltoon.
 
Eiköhän R0 lukema olisi reilusti yli 2, jos kovin herkästi leviäisi huoneilmassa.

Esimerkkinä tähän tuhkarokko, joka leviää herkästi ilmateitse. Sen R0 lukema on jossain 10-15 välillä.

Eli jos tuosta laittaa vaikka 4x itämisajan ihan vaikka 15*15*15*15 = ~50k
 
Kannattaa lukea: Viisi tutkijaa vaatii: Koronaepidemia pitää tukahduttaa Suomessa nyt – Aasia johtaa torjuntataistelussa Eurooppaa 6–0 - Suomenkuvalehti.fi

Viisi tutkijaa vaatii: Koronaepidemia pitää tukahduttaa Suomessa nyt – Aasia johtaa torjuntataistelussa Eurooppaa 6–0
Puheenvuoro: Potilaiden testaamiseen, jäljittämiseen, mobiiliseurantaan ja valvontaan tarvitaan nopeasti suuri joukko osaajia, ehdottavat tutkijat.


Jutussa käsitellään laumasuojan epäeettisyyttä ja sitä että länsimaat eivät noudata WHOn ohjeita. Ja sitä mihin se johtaa.

Viisi tutkijaa vaatii: Koronaepidemia pitää tukahduttaa Suomessa nyt – Aasia johtaa torjuntataistelussa Eurooppaa 6–0
Puheenvuoro: Potilaiden testaamiseen, jäljittämiseen, mobiiliseurantaan ja valvontaan tarvitaan nopeasti suuri joukko osaajia, ehdottavat tutkijat.
KOTIMAA 3.4.2020 16:51
MATTI JANTUNEN, MIKKO PAUNIO, JOUNI TUOMISTO, MIKKO KOLEHMAINEN JA JUHANI BONSDORFF

Pohjois-Kymen sairaalaan rakennettiin pikavauhtia koronapäivystyksen potilashuone. © MARJO TYNKKYNEN


TERMIT ”laumasuoja” ja ”flatten the curve” (tässä artikkelissa ”hidastaminen”) ovat olleet paljon esillä koronavirukseen reagoimisen yhteydessä. Monet tahot ovat suoraan tai epäsuorasti esittäneet tavoiteltavaksi riittävän suuren väestön osan ”hallittua sairastumista” koronavirukseen immuniteetin saavuttamiseksi.

Laumasuoja syntyy, kun virussairaus on ensin levinnyt yli koko väestön, tai kun rokotus on antanut immuniteetin 70–90 prosentille. Kansanterveystyössä laumasuojaa esim. influenssaa tai tuhkarokkoa vastaan tuotetaan rokottamalla.

Aika ajoin puhkeaa epidemiaksi uusi infektiosairaus, jolle väestöllä ei ole immuniteettia eikä terveydenhuollolla rokotteita. Tällaisia alkaneen vuosisadan epidemioita ovat olleet sars 2003-4, ebola viimeksi 2014, sekä mers 2015. Kuolleisuus niihin oli korkea, joten ne kiinnittivät nopeasti paikallisten terveysviranomaisten huomion.

Maailman terveysjärjestö WHO on koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan tarkkaillut kaikkialla maailmassa merkkejä epidemioiden puhkeamisesta, mennyt paikalle, kutsunut kansainvälisiä asiantuntijoita, hankkinut ja jakanut tarvikkeita, antanut koulutusta, ohjeistanut toimia epidemioiden tukahduttamiseksi (suppression) ja informoinut muuta maailmaa. Ensimmäisen tilanneraportin ja ohjeet koronaepidemiasta WHO julkaisi jo 21. tammikuuta, kun sairaustapauksia tunnettiin vasta 282.

Epidemian tukahduttamisen menetelmät ovat kehittyneet paljon, mutta periaatteet ovat kestäneet aikaa.

Ei riitä, että terveet suljetaan sisään tai sairaat siirretään pois, ellei myös jäljitetä ja eristetä niitä, joiden kanssa sairaat seurustelivat ennen kuin huomasivat olevansa sairaita… (Daniel Defoe, Ruttovuosi, 1722). Näin tukahdutettiin aikanaan myös sars-, ebola- ja mers-epidemiat, vaikka ne ehtivätkin ensin leviämään useaan maahan.

Jos Tegnell olisi esittänyt suunnitelmansa tutkimuseettiselle toimikunnalle, sitä olisi pidetty pöyristyttävänä pilana.




RUOTSIN VALTIONEPIDEMIOLOGI Anders Tegnell päätti koronaepidemian puhjettua jostakin syystä, että kaikkien sairaiden etsimisen, kontaktien jäljittämisen ja infektoituneiden eristämisen, ts. epidemian tukahduttamisen sijaan tavoitellaankin väestön laumasuojaa.

Tämä toteutettaisiin säätelemällä epidemian leviämistä alueittain, väestöryhmittäin ja riittävän pitkälle ajalle, (hidastaminen) jotta sairaanhoidon kapasiteetti ei ylikuormittuisi. Tegnell myönsi, että on kyse kokeesta, mutta kaikille tutuksi tulleen graafin ansiosta se saavutti laajaa ihastusta Atlantin molemmin puolin.

Jos Tegnell olisi esittänyt suunnitelmansa median ja poliitikkojen sijaan tutkimuseettiselle toimikunnalle, sitä olisi pidetty pöyristyttävänä pilana tai provokaationa – koko väestön kattavana epäeettisenä kokeena, josta saattaisi seurata kymmeniätuhansia muutoin vältettävissä olevia kuolemantapauksia.

Kokeen epäeettisyyttä vain korostaa, että koronasairauden antaman immuniteetin laadusta ja kestosta puuttuu tieteellistä tietoa.

Kun koronaviruksen aiheuttama sairastuvuus, tehohoitotarve ja kuolleisuus alkoivat selvitä maailmalle ensimmäiseksi Kiinan Wuhanista 3. maaliskuuta julkaistuista tiedoista, epidemian hidastamisvaihtoehdon mielettömyys alkoi kirkastua kansanterveystieteilijöille, epidemiologeille, lääkäreille ja matemaatikoille. He löysivät netistä ensin nopeasti lisääntyvää uutta tietoa, sitten myös toisensa ja he alkoivat julkaista siellä analyysejään maailmanlaajuisesti.

Näiden sanoma oli johdonmukaisesti sama: jotta hidastamisvaihtoehdossa voitaisiin edes teoriassa varmistaa tehohoito kaikille sitä tarvitseville, epidemia olisi onnistuttava hidastamaan useiden vuosien ajalle. Tätä ei kestäisi minkään maan kansantalous eikä yhteiskuntarauha. Sairaanhoitojärjestelmä taas ei voisi selviytyä hidastamisen epäonnistumisesta.




JO HELMIKUUN ALUSSA milanolainen virologian professori Roberto Burioni vaati Wuhanista palaaville siirtotyöläisille karanteenia. Vaatimus torjuttiin epäeettisenä.

Kuukautta myöhemmin Lombardian sairaanhoito kriisiytyi. Kun vasta alle prosentti väestöstä oli saanut tartunnan, tehohoitokapasiteetti loppui ja hoitohenkilökuntaa alkoi sairastua sadoittain.

Burioni sai nyt tehtäväkseen suunnitelman kaiken muun paitsi elämän ylläpitämiseksi välttämättömän kodin ulkopuolisen toiminnan kieltämiseksi (cordon sanitaire, lockdown). Se astui voimaan koko Italiassa 10. maaliskuuta. Perässä seurasivat Ranska ja Espanja 16. maaliskuuta sekä Saksa 21. maaliskuuta.

Imperial Collegen laskelmat sekä satojen epidemiologien ja virologien allekirjoittama kirje kirkastivat 23. maaliskuuta Britannian pääministerille Boris Johnsonille, ettei myöskään Englannin sairaanhoitojärjestelmä NHS kestäisi hidastamispolitiikan seurauksia. Potilaiden hoito on sittemmin kriisiytynyt mm. Ranskassa, Espanjassa ja New Yorkissa. Kokeellisen väestötutkimuksen termein: koe jouduttiin keskeyttämään katastrofaalisten terveyshaittojen vuoksi.

Italiassa koronaan on 2. huhtikuuta mennessä kuollut jo yli 60 lääkäriä.

Virus ei tällaisessa näännytyssodassa ainoastaan tapa vanhuksia vaan myös tuhoaa talouden.




HIDASTAMISPOLITIIKALLE – jos sellainen voisi onnistua – on vaikea keksiä muuta järkeenkäyvää tavoitetta kuin laumasuoja.

Hidastaminen ei suojaa riskiväestöä epidemian aikana, päinvastoin. Laumasuoja voisi epidemian päätyttyä sen tehdä, jos immuniteetti kestäisi vähintään vuosia ja tartunnalta suojattu riskiväestö sekä vaille tartuntaa jäänyt osa koko väestöstä ei olisi liian suuri.

Suomessa kotikaranteeniin eristettyä riskiväestöä on 900 000. Jos vaille tartuntaa jäisi 25 prosenttia muusta väestöstä, yhteensä immuniteettia vaille jäisi keskimäärin 37 prosenttia, mutta useilla alueilla ikärakenteen vuoksi yli puolet väestöstä. Laumasuoja tuskin voisi toteutua.

Hidastamisvaihtoehtoon sisältyy muitakin vakavia riskejä.

Köyhimmät ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvat vanhukset asuvat useissa maailman suurkaupungeissa tiheästi ja ahtaasti, kolmen sukupolven perheissä, joissa nuoret ovat jatkuvasti kontakteissa vanhempiin ihmisiin ja vanhusten suojaaminen kuukausien ajaksi on mahdottomuus.

Pohjois-Euroopassa vanhukset taas asuvat useammin hoitokodeissa tai yksin kotiavun varassa, jolloin täällä he ovat päivittäin yhteydessä vaihtuviin nuoriin työntekijöihin. Mitä kauemmin epidemia kestää, sitä varmempaa on sen rantautuminen kuhunkin hoitokotiin ja leviäminen siellä. Näitä uutisia saadaan jo nyt myös Suomesta. Molemmat olosuhteet ovat karanteenin vastakohtia – ja odotettavissa oleva epidemian loppusaldo on kauhistuttava.

Hidastamisvaihtoehtoa on markkinoitu viivytystaisteluna. Idän suuri sotafilosofi Sun Tzu puhui näännytyssodasta. Virus ei tällaisessa näännytyssodassa ainoastaan tapa vanhuksia vaan myös tuhoaa talouden.




VIIVYTYS–NÄÄNNYTYSSODALLE on vaihtoehto.

Toisin kuin Eurooppa ja Amerikka, Kiina (viiveellä), Etelä-Korea, Japani, Taiwan ja Singapore alkoivat jo alussa soveltaa WHO:n ohjeita epidemian tukahduttamiseksi: testata aggressiivisesti, tavoittaa kaikki viruksen kantajat, jäljittää heidän tartuntaketjunsa sekä hoitaa sairaat ja asettaa kaikki heihin kontakteissa olleet valvottuun karanteeniin.

Näissä maissa epidemian huippu onkin jo takana, elämä palautunut tai alkanut palautua kohti normaalia. Koronaepidemia vaati siellä tammi–maaliskuussa virallisesti kaikkiaan 3 546 kuolonuhria. EU-maissa ja Pohjois-Amerikassa kuolonuhreja kertyi enemmän yksin maaliskuun viimeisenä päivänä (3 831) ja määrä kaksinkertaistuu 3–4 vuorokaudessa.

WHO:n vaatimat ja Kaukoidän maiden käyttämät menetelmät ja teknologiat ovat edelleen käytettävissä – valinta on meidän.

Toisin kuin epidemian jo räjähtämään päästäneissä maissa, koronaepidemia on Suomessa vielä tukahdutettavissa, kun nykyiset massarajoitukset näyttävät jo rajoittavan taudin leviämistä. Nostamalla testauskapasiteetti nykyistä paljon suuremmiksi, voidaan alkaa siirtyä viruksen kantajien ja heidän kontaktiensa jäljittämiseen ja eristämiseen.

Edelleen voidaan siirtyä massarajoituksista viruksen kantajien yksilörajoituksiin, palauttamaan elämää askel askelelta kohti normaalia, sekä rajoittamaan myös talouden ja sosiaalisen elämän tuhoja jo alkukesästä lähtien.

Kaiken tämän välttämätön edellytys kuitenkin on, että koronasairauden tarttuvuusluku painetaan ensin selvästi alle yhteen. Siinä tilanteessa jokseenkin jokainen viruksen kantaja, oireeton, lieväoireinen ja sairas, on löydetty, saatettu hoitoon tai valvottuun karanteniin. Testaamiseen, jäljittämiseen, mobiiliseurantaan ja valvontaan tarvitaan nopeasti ja paljon laboratorio-, terveysvalvonta- ja ICT-osaajia, kouluttajia sekä aputyövoimaa ympäri Suomen – mutta eikö mielekäs työ kansakunnan parhaaksi ole sitä, mitä Suomessa nyt juuri tarvitaan?

Koska ensin muutaman sadan ja sitten muutaman tuhannen viruksen kantajan etsiminen ja eristäminen jäi meillä länsimaissa tekemättä, olemme joutuneet eristämään koko väestön toisistaan, työpaikoistaan, kouluistaan, huvi- ja kulttuuritilaisuuksista ilman kummoista käsitystä siitä, milloin ja millä perusteilla ovia voidaan alkaa joskus taas avata.

Koronaa edeltäneiden epidemioiden kokemusten perusteella ei olisi pitänyt olla vaikea valita, sovelletaanko Kaukoidän tavoin WHO:n tukahduttamispolitiikkaa vai hidastamispolitiikkaa länsimaiden tavoin. Tämän Itä-Länsi-ottelun pistetilanne on toistaiseksi 6–0. Nostetaan se tilanteeseen 6–1.

Kirjoittaja Matti Jantunen on ympäristöterveyden tutkimusprofessori emeritus, Mikko Paunio sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos, Jouni Tuomisto THL:n ympäristöterveyden johtava tutkija, Mikko Kolehmainen Itä-Suomen yliopiston ympäristöinformatiikan professori ja Juhani Bonsdorff PhD, matematiikka.


[SPOILER/]
 
Viimeksi muokattu:
En nyt tiedä mitä se lääketieteellinen ce-merkintä tarkoittaa noissa testeissä mutta ce-merkintä yleensä itsessään ei takaa että tuote toimii.
Luulisin (vaikka en tietenkään tiedä), että testin toimivuus on testattu jo ennen valmistuksen aloittamista. Mutta tietysti vasta tositoimissa nähdään, onko testistä mihinkään. Ilmeisesti se CE-merkintä pitää olla, että testin voi oikeasti ottaa käyttöön.

Postaukseni varsinainen pointti oli siinä, että kyseisen testin pitäisi antaa tulos koronavirustartunnasta neljässä tunnissa. Vai onko käytössä jo nopeampia (tai yhtä nopeita) testejä?
 
Se voi New Yorkissa olla parin viikon päästä mielenkiintoinen tilanne... Itsellä oli tarkoitus joulukuussa piipahtaa siellä mutta piipahdukset jää kyllä hamaan tulevaisuuteen. @emilelo n mukaan tällainen viesti lähetetty New Yorkin asukkaille. Hänen mukaansa

"Nyt näyttää siltä, että New Yorkin sairaalat täyttyvät sunnuntaina ja sen jälkeen voi alkaa Italian kaltainen potilaskarsinta. Kaupunki lähetti kaikille hätäviestin."

Faktaa vai ei, en tiedä mutta kaikki merkit kyllä viittaavat siihen että paska osuu tuulettimeen big way tuolla rapakon takana jossain vaiheessa :sad:

1585996789681.png
 
Esimerkkinä tähän tuhkarokko, joka leviää herkästi ilmateitse. Sen R0 lukema on jossain 10-15 välillä.

Tässähän käsittääkseni jotkut yksilöt tartuttavat herkemmin kuin toiset,

[MUTUESIMERKKI]
jos esim.

90% sairastuneista tartuttaisi "normaalilla lähikontaktityylillä" keskimäärin 1.5 ihmistä ja

10% sairastuneista tartuttaisikin "hönkimällä virusaerosoleja kuten tuhkarokossa konsanaan" keskimäärin 12.5 ihmistä,

tekisi tämä kokonaisuutena kuitenkin vain R0 = 2.6.
[/MUTUESIMERKKI]
 
Tässähän käsittääkseni jotkut yksilöt tartuttavat herkemmin kuin toiset,

[MUTUESIMERKKI]
jos esim.

90% sairastuneista tartuttaisi "normaalilla lähikontaktityylillä" keskimäärin 1.5 ihmistä ja

10% sairastuneista tartuttaisikin "hönkimällä virusaerosoleja kuten tuhkarokossa konsanaan" keskimäärin 12.5 ihmistä,

tekisi tämä kokonaisuutena kuitenkin vain R0 = 2.6.
[/MUTUESIMERKKI]

edit: ei mitään, luin liian hätäisesti :) Toivotaan ettei tartu normaaleissa oloissa virusaerosolien kautta. Tästä itsekin aikasemmin spekuloin sitä juuri missä se virus sijaitsee, jos keuhkoissa niin aerosolien esiintyvyys saattaa olla mahdollista jos vrt. nenä / nielu. Odotellaan tutkimuksia... nämä sairaalaoloissa löydetyt aerosolit ei ole poikkeavia koska niitä luonnollisestikin niissä tilanteissa syntyy ja kulkeutuvat myös ilmanvaihtokanaviin mahdollisesti. Tämän myös THL jantterit sanoivat että aerosolit ovat todennäköisiä sairaalaoloissa (erilaiset toimenpiteet ja vakavasti sairastuneet).
 
Onko jossain ihan faktaa tästä ilmassa leijuvasta covid-19 viruksesta? Jos on niin siinä tapauksessa pitää kaikki ruokakaupat sekä apteekit sulkea välittömästi. Ja aloittaa ankara ulkonaliikkumiskielto.
Miten helvetissä voi näin olennaisesta asiasta olla epäselvyyttä?

Kyse ei ole siitä, onko ilmateitse tapahtuva tartunta mahdollista, vaan että kuinka mahdollista se on. On täysin mahdollista, että korona leviää ilmateitse, mutta että tartunnan todennäköisyys on niin pieni, ettei sillä ole epidemian ylläpidon kannalta merkitystä. Tai sitten on, mutta pelkkä mahdollisuus ei ole kovin oleellista tässä.
 
Suomen näyttöönottokyky on erinomaisella tasolla verrattuna muihin Euroiopan maihin. Pystymme nyt testaamaan noin 2500 näytettä paivässä ja sitä ollaan kominkertaistamassa.
Esimerkkinä Iso-Britannia, jossa asuu 66 miljoonaa ihmistä, eli 12 kertaa enemmän ihmisiä. Siellä kyetään testaamaa 10.000 ihmistä päivässä.

More than three weeks ago NHS England announced it would scale up testing capacity to 10,000 a day, but the number of people tested has struggled to pass 8,000 a day.
More than 10,000 people were tested in a single day for the first time on April 1.
At that rate it would take more than 18 years for each person in the UK to be tested.

 
Yritin etsiä tuota missä Dan Patrick "kehottaa eläkeläisiä kuolemaan talouden puolesta", mutta en suoraan löytänyt tuollaista. Lähin mitä löysin, missä hän puhui että, jos talous kyykkää liian pahasti, täytyy rajoituksia poistaa, vaikkakin se on riski vanhoille ihmisille. Väitteesi "Mr Orange kehottaa eläkeläisiä kuolemaan talouden puolesta" tuon pohjalta on ainakin melko harhaan johtavaa. Korjaa, jos jossain oli oikeasti noin sanonut.
Tätä uutisointia tuossa varmaan tarkoitettiin:



Kyllähän tuo vain on ikävä tosiasia, jota varmaan monissa muissakin maissa tullaan ja ollaanki jo varmasti pohdittu.
Jotenkin vaikuttaa siltä, että mm. Ruotsissa tilanne on nähty jo alunperin sellaiseksi, etteivät halua tuhota maan taloutta vanhusten ja muiden riskiryhmään kuuluvien vuoksi, koska sellaisenkin strategian onnistuminen olisi epävarmaa. Eihän sitä kukaan ääneen sano tietenkään, mutta ei tuota heidän mallia muuten oikein pysty perustelemaan.
 
edit: ei mitään, luin liian hätäisesti :) Toivotaan ettei tartu normaaleissa oloissa virusaerosolien kautta. Tästä itsekin aikasemmin spekuloin sitä juuri missä se virus sijaitsee, jos keuhkoissa niin aerosolien esiintyvyys saattaa olla mahdollista jos vrt. nenä / nielu. Odotellaan tutkimuksia... nämä sairaalaoloissa löydetyt aerosolit ei ole poikkeavia koska niitä luonnollisestikin niissä tilanteissa syntyy ja kulkeutuvat myös ilmanvaihtokanaviin mahdollisesti. Tämän myös THL jantterit sanoivat että aerosolit ovat todennäköisiä sairaalaoloissa.

Toivotaan tosiaan ettei näin ainakaan kovin yleisesti olisi. Itseasiassa vaikka olen tätä aerosolitartuntareittiä pitänyt uskottavana Kiinan ensimmäisistä raporteista asti, äsken tuota esimerkkimutulaskelmaani pohtiessa sukat hieman pyörähtivät jaloissa:redface:
 
Yritin etsiä tuota missä Dan Patrick "kehottaa eläkeläisiä kuolemaan talouden puolesta", mutta en suoraan löytänyt tuollaista. Lähin mitä löysin, missä hän puhui että, jos talous kyykkää liian pahasti, täytyy rajoituksia poistaa, vaikkakin se on riski vanhoille ihmisille. Väitteesi "Mr Orange kehottaa eläkeläisiä kuolemaan talouden puolesta" tuon pohjalta on ainakin melko harhaan johtavaa. Korjaa, jos jossain oli oikeasti noin sanonut.
Kyllähän tuo vain on ikävä tosiasia, jota varmaan monissa muissakin maissa tullaan ja ollaanki jo varmasti pohdittu.

Korjaillaan tottakai jos en löydä sitä luotettavaa lähdettä jonka muistikuvan perusteella kommentoin.
 
Kannattaa lukea: Viisi tutkijaa vaatii: Koronaepidemia pitää tukahduttaa Suomessa nyt – Aasia johtaa torjuntataistelussa Eurooppaa 6–0 - Suomenkuvalehti.fi

Viisi tutkijaa vaatii: Koronaepidemia pitää tukahduttaa Suomessa nyt – Aasia johtaa torjuntataistelussa Eurooppaa 6–0
Puheenvuoro: Potilaiden testaamiseen, jäljittämiseen, mobiiliseurantaan ja valvontaan tarvitaan nopeasti suuri joukko osaajia, ehdottavat tutkijat.


Jutussa käsitellään laumasuojan epäeettisyyttä ja sitä että länsimaat eivät noudata WHOn ohjeita. Ja sitä mihin se johtaa.

Viisi tutkijaa vaatii: Koronaepidemia pitää tukahduttaa Suomessa nyt – Aasia johtaa torjuntataistelussa Eurooppaa 6–0
Puheenvuoro: Potilaiden testaamiseen, jäljittämiseen, mobiiliseurantaan ja valvontaan tarvitaan nopeasti suuri joukko osaajia, ehdottavat tutkijat.
KOTIMAA 3.4.2020 16:51
MATTI JANTUNEN, MIKKO PAUNIO, JOUNI TUOMISTO, MIKKO KOLEHMAINEN JA JUHANI BONSDORFF

Pohjois-Kymen sairaalaan rakennettiin pikavauhtia koronapäivystyksen potilashuone. © MARJO TYNKKYNEN


TERMIT ”laumasuoja” ja ”flatten the curve” (tässä artikkelissa ”hidastaminen”) ovat olleet paljon esillä koronavirukseen reagoimisen yhteydessä. Monet tahot ovat suoraan tai epäsuorasti esittäneet tavoiteltavaksi riittävän suuren väestön osan ”hallittua sairastumista” koronavirukseen immuniteetin saavuttamiseksi.

Laumasuoja syntyy, kun virussairaus on ensin levinnyt yli koko väestön, tai kun rokotus on antanut immuniteetin 70–90 prosentille. Kansanterveystyössä laumasuojaa esim. influenssaa tai tuhkarokkoa vastaan tuotetaan rokottamalla.

Aika ajoin puhkeaa epidemiaksi uusi infektiosairaus, jolle väestöllä ei ole immuniteettia eikä terveydenhuollolla rokotteita. Tällaisia alkaneen vuosisadan epidemioita ovat olleet sars 2003-4, ebola viimeksi 2014, sekä mers 2015. Kuolleisuus niihin oli korkea, joten ne kiinnittivät nopeasti paikallisten terveysviranomaisten huomion.

Maailman terveysjärjestö WHO on koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan tarkkaillut kaikkialla maailmassa merkkejä epidemioiden puhkeamisesta, mennyt paikalle, kutsunut kansainvälisiä asiantuntijoita, hankkinut ja jakanut tarvikkeita, antanut koulutusta, ohjeistanut toimia epidemioiden tukahduttamiseksi (suppression) ja informoinut muuta maailmaa. Ensimmäisen tilanneraportin ja ohjeet koronaepidemiasta WHO julkaisi jo 21. tammikuuta, kun sairaustapauksia tunnettiin vasta 282.

Epidemian tukahduttamisen menetelmät ovat kehittyneet paljon, mutta periaatteet ovat kestäneet aikaa.

Ei riitä, että terveet suljetaan sisään tai sairaat siirretään pois, ellei myös jäljitetä ja eristetä niitä, joiden kanssa sairaat seurustelivat ennen kuin huomasivat olevansa sairaita… (Daniel Defoe, Ruttovuosi, 1722). Näin tukahdutettiin aikanaan myös sars-, ebola- ja mers-epidemiat, vaikka ne ehtivätkin ensin leviämään useaan maahan.

Jos Tegnell olisi esittänyt suunnitelmansa tutkimuseettiselle toimikunnalle, sitä olisi pidetty pöyristyttävänä pilana.




RUOTSIN VALTIONEPIDEMIOLOGI Anders Tegnell päätti koronaepidemian puhjettua jostakin syystä, että kaikkien sairaiden etsimisen, kontaktien jäljittämisen ja infektoituneiden eristämisen, ts. epidemian tukahduttamisen sijaan tavoitellaankin väestön laumasuojaa.

Tämä toteutettaisiin säätelemällä epidemian leviämistä alueittain, väestöryhmittäin ja riittävän pitkälle ajalle, (hidastaminen) jotta sairaanhoidon kapasiteetti ei ylikuormittuisi. Tegnell myönsi, että on kyse kokeesta, mutta kaikille tutuksi tulleen graafin ansiosta se saavutti laajaa ihastusta Atlantin molemmin puolin.

Jos Tegnell olisi esittänyt suunnitelmansa median ja poliitikkojen sijaan tutkimuseettiselle toimikunnalle, sitä olisi pidetty pöyristyttävänä pilana tai provokaationa – koko väestön kattavana epäeettisenä kokeena, josta saattaisi seurata kymmeniätuhansia muutoin vältettävissä olevia kuolemantapauksia.

Kokeen epäeettisyyttä vain korostaa, että koronasairauden antaman immuniteetin laadusta ja kestosta puuttuu tieteellistä tietoa.

Kun koronaviruksen aiheuttama sairastuvuus, tehohoitotarve ja kuolleisuus alkoivat selvitä maailmalle ensimmäiseksi Kiinan Wuhanista 3. maaliskuuta julkaistuista tiedoista, epidemian hidastamisvaihtoehdon mielettömyys alkoi kirkastua kansanterveystieteilijöille, epidemiologeille, lääkäreille ja matemaatikoille. He löysivät netistä ensin nopeasti lisääntyvää uutta tietoa, sitten myös toisensa ja he alkoivat julkaista siellä analyysejään maailmanlaajuisesti.

Näiden sanoma oli johdonmukaisesti sama: jotta hidastamisvaihtoehdossa voitaisiin edes teoriassa varmistaa tehohoito kaikille sitä tarvitseville, epidemia olisi onnistuttava hidastamaan useiden vuosien ajalle. Tätä ei kestäisi minkään maan kansantalous eikä yhteiskuntarauha. Sairaanhoitojärjestelmä taas ei voisi selviytyä hidastamisen epäonnistumisesta.




JO HELMIKUUN ALUSSA milanolainen virologian professori Roberto Burioni vaati Wuhanista palaaville siirtotyöläisille karanteenia. Vaatimus torjuttiin epäeettisenä.

Kuukautta myöhemmin Lombardian sairaanhoito kriisiytyi. Kun vasta alle prosentti väestöstä oli saanut tartunnan, tehohoitokapasiteetti loppui ja hoitohenkilökuntaa alkoi sairastua sadoittain.

Burioni sai nyt tehtäväkseen suunnitelman kaiken muun paitsi elämän ylläpitämiseksi välttämättömän kodin ulkopuolisen toiminnan kieltämiseksi (cordon sanitaire, lockdown). Se astui voimaan koko Italiassa 10. maaliskuuta. Perässä seurasivat Ranska ja Espanja 16. maaliskuuta sekä Saksa 21. maaliskuuta.

Imperial Collegen laskelmat sekä satojen epidemiologien ja virologien allekirjoittama kirje kirkastivat 23. maaliskuuta Britannian pääministerille Boris Johnsonille, ettei myöskään Englannin sairaanhoitojärjestelmä NHS kestäisi hidastamispolitiikan seurauksia. Potilaiden hoito on sittemmin kriisiytynyt mm. Ranskassa, Espanjassa ja New Yorkissa. Kokeellisen väestötutkimuksen termein: koe jouduttiin keskeyttämään katastrofaalisten terveyshaittojen vuoksi.

Italiassa koronaan on 2. huhtikuuta mennessä kuollut jo yli 60 lääkäriä.

Virus ei tällaisessa näännytyssodassa ainoastaan tapa vanhuksia vaan myös tuhoaa talouden.




HIDASTAMISPOLITIIKALLE – jos sellainen voisi onnistua – on vaikea keksiä muuta järkeenkäyvää tavoitetta kuin laumasuoja.

Hidastaminen ei suojaa riskiväestöä epidemian aikana, päinvastoin. Laumasuoja voisi epidemian päätyttyä sen tehdä, jos immuniteetti kestäisi vähintään vuosia ja tartunnalta suojattu riskiväestö sekä vaille tartuntaa jäänyt osa koko väestöstä ei olisi liian suuri.

Suomessa kotikaranteeniin eristettyä riskiväestöä on 900 000. Jos vaille tartuntaa jäisi 25 prosenttia muusta väestöstä, yhteensä immuniteettia vaille jäisi keskimäärin 37 prosenttia, mutta useilla alueilla ikärakenteen vuoksi yli puolet väestöstä. Laumasuoja tuskin voisi toteutua.

Hidastamisvaihtoehtoon sisältyy muitakin vakavia riskejä.

Köyhimmät ja etnisiin vähemmistöihin kuuluvat vanhukset asuvat useissa maailman suurkaupungeissa tiheästi ja ahtaasti, kolmen sukupolven perheissä, joissa nuoret ovat jatkuvasti kontakteissa vanhempiin ihmisiin ja vanhusten suojaaminen kuukausien ajaksi on mahdottomuus.

Pohjois-Euroopassa vanhukset taas asuvat useammin hoitokodeissa tai yksin kotiavun varassa, jolloin täällä he ovat päivittäin yhteydessä vaihtuviin nuoriin työntekijöihin. Mitä kauemmin epidemia kestää, sitä varmempaa on sen rantautuminen kuhunkin hoitokotiin ja leviäminen siellä. Näitä uutisia saadaan jo nyt myös Suomesta. Molemmat olosuhteet ovat karanteenin vastakohtia – ja odotettavissa oleva epidemian loppusaldo on kauhistuttava.

Hidastamisvaihtoehtoa on markkinoitu viivytystaisteluna. Idän suuri sotafilosofi Sun Tzu puhui näännytyssodasta. Virus ei tällaisessa näännytyssodassa ainoastaan tapa vanhuksia vaan myös tuhoaa talouden.




VIIVYTYS–NÄÄNNYTYSSODALLE on vaihtoehto.

Toisin kuin Eurooppa ja Amerikka, Kiina (viiveellä), Etelä-Korea, Japani, Taiwan ja Singapore alkoivat jo alussa soveltaa WHO:n ohjeita epidemian tukahduttamiseksi: testata aggressiivisesti, tavoittaa kaikki viruksen kantajat, jäljittää heidän tartuntaketjunsa sekä hoitaa sairaat ja asettaa kaikki heihin kontakteissa olleet valvottuun karanteeniin.

Näissä maissa epidemian huippu onkin jo takana, elämä palautunut tai alkanut palautua kohti normaalia. Koronaepidemia vaati siellä tammi–maaliskuussa virallisesti kaikkiaan 3 546 kuolonuhria. EU-maissa ja Pohjois-Amerikassa kuolonuhreja kertyi enemmän yksin maaliskuun viimeisenä päivänä (3 831) ja määrä kaksinkertaistuu 3–4 vuorokaudessa.

WHO:n vaatimat ja Kaukoidän maiden käyttämät menetelmät ja teknologiat ovat edelleen käytettävissä – valinta on meidän.

Toisin kuin epidemian jo räjähtämään päästäneissä maissa, koronaepidemia on Suomessa vielä tukahdutettavissa, kun nykyiset massarajoitukset näyttävät jo rajoittavan taudin leviämistä. Nostamalla testauskapasiteetti nykyistä paljon suuremmiksi, voidaan alkaa siirtyä viruksen kantajien ja heidän kontaktiensa jäljittämiseen ja eristämiseen.

Edelleen voidaan siirtyä massarajoituksista viruksen kantajien yksilörajoituksiin, palauttamaan elämää askel askelelta kohti normaalia, sekä rajoittamaan myös talouden ja sosiaalisen elämän tuhoja jo alkukesästä lähtien.

Kaiken tämän välttämätön edellytys kuitenkin on, että koronasairauden tarttuvuusluku painetaan ensin selvästi alle yhteen. Siinä tilanteessa jokseenkin jokainen viruksen kantaja, oireeton, lieväoireinen ja sairas, on löydetty, saatettu hoitoon tai valvottuun karanteniin. Testaamiseen, jäljittämiseen, mobiiliseurantaan ja valvontaan tarvitaan nopeasti ja paljon laboratorio-, terveysvalvonta- ja ICT-osaajia, kouluttajia sekä aputyövoimaa ympäri Suomen – mutta eikö mielekäs työ kansakunnan parhaaksi ole sitä, mitä Suomessa nyt juuri tarvitaan?

Koska ensin muutaman sadan ja sitten muutaman tuhannen viruksen kantajan etsiminen ja eristäminen jäi meillä länsimaissa tekemättä, olemme joutuneet eristämään koko väestön toisistaan, työpaikoistaan, kouluistaan, huvi- ja kulttuuritilaisuuksista ilman kummoista käsitystä siitä, milloin ja millä perusteilla ovia voidaan alkaa joskus taas avata.

Koronaa edeltäneiden epidemioiden kokemusten perusteella ei olisi pitänyt olla vaikea valita, sovelletaanko Kaukoidän tavoin WHO:n tukahduttamispolitiikkaa vai hidastamispolitiikkaa länsimaiden tavoin. Tämän Itä-Länsi-ottelun pistetilanne on toistaiseksi 6–0. Nostetaan se tilanteeseen 6–1.

Kirjoittaja Matti Jantunen on ympäristöterveyden tutkimusprofessori emeritus, Mikko Paunio sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos, Jouni Tuomisto THL:n ympäristöterveyden johtava tutkija, Mikko Kolehmainen Itä-Suomen yliopiston ympäristöinformatiikan professori ja Juhani Bonsdorff PhD, matematiikka.


[SPOILER/]

Tämä on todella hyvä yhteenveto asiasta. Virheitä on tehty. Taisteluun on käytävä. Testaus, testaus, testaus.
 
Nyt kun THL dataan on viimein lisätty tehtyjen testien lukumäärä, nähdään heti että jokin nyt mättää. Viimeisen viikon testimäärät ovat käsittämättömän alhaiset verrattuna kerrottuun kapasiteettiin. Joko jossain on pullonkauloja tai liian tiukat testauskriteerit jumittavat prosessia.

Saattavat säästellä testauksessa tarvittavia reagansseja ja muita materiaaleja, koska niiden määrä on rajallinen. Näiden tuotanto pitäisi aloittaa välittömästi Suomessa, koska saatavuuteen ulkomailta ei kannata luottaa.
 
Saattaa tarttua vielä 5 viikkoa oireiden loputtua koronan sairastaneesta henkilöstä. Eli kahden viikon karanteeni ei riitä mihinkään. HUS sai Kiinasta huolestuttavia tietoja parantuneiksi luulluista koronapotilaista – sairastunut voi erittää virusta luultua pidempään
Eilen/tänään oli juttu Hesarissa (?) baarien sulkeutumisesta. Yhdessä kuvassa oli joku äijä, joka oli ollut baarissa "huolettomana" koska oli jo sairastanut koronan...Mietin vaan että tulikohan paranemisesta jo 5 viikkoa vaiko 2 vai vähemmän...
 
edit: ei mitään, luin liian hätäisesti :) Toivotaan ettei tartu normaaleissa oloissa virusaerosolien kautta. Tästä itsekin aikasemmin spekuloin sitä juuri missä se virus sijaitsee, jos keuhkoissa niin aerosolien esiintyvyys saattaa olla mahdollista jos vrt. nenä / nielu. Odotellaan tutkimuksia... nämä sairaalaoloissa löydetyt aerosolit ei ole poikkeavia koska niitä luonnollisestikin niissä tilanteissa syntyy ja kulkeutuvat myös ilmanvaihtokanaviin mahdollisesti. Tämän myös THL jantterit sanoivat että aerosolit ovat todennäköisiä sairaalaoloissa (erilaiset toimenpiteet ja vakavasti sairastuneet).
Postasin tänne muutama päivä sitten viitteen julkaisuun, jossa oli tutkittu mm. puheen tuottamia aerosoleja. Tulos oli, että puhe tuottaa runsaasti parin mikrometrin aerosoleja kurkunpään tienoilta. Jos virusta on kurkunpäässä, en pitäisi mitenkään mahdottomana, että puhe voisi toimia levittäjänä. Voisiko tämä selittää supertartuttajat?


Suomen näyttöönottokyky on erinomaisella tasolla verrattuna muihin Euroiopan maihin. Pystymme nyt testaamaan noin 2500 näytettä paivässä ja sitä ollaan kominkertaistamassa.
Esimerkkinä Iso-Britannia, jossa asuu 66 miljoonaa ihmistä, eli 12 kertaa enemmän ihmisiä. Siellä kyetään testaamaa 10.000 ihmistä päivässä.

UK on jäänyt jotenkin "tuleen makaamaan" testikapasiteettinsa kanssa. Vielä maaliskuun alkupuolella siellä oli tehtyjä testejä n. 10-kertaisesti per-capita Suomeen verrattuna. Suomen testikapasiteetti näkyy hyvin siinä, että meillä positiivisten ikäjakauma näyttää luonnolliselta. Jo Ruotsissa ikäihmiset on yliedustettuina ja Italiassa ei paljon muuta ehditty testaamaankaan kuin pahasti sairaita iäkkäitä.
 
Suomen näyttöönottokyky on erinomaisella tasolla verrattuna muihin Euroiopan maihin. Pystymme nyt testaamaan noin 2500 näytettä paivässä ja sitä ollaan kominkertaistamassa.
Esimerkkinä Iso-Britannia, jossa asuu 66 miljoonaa ihmistä, eli 12 kertaa enemmän ihmisiä. Siellä kyetään testaamaa 10.000 ihmistä päivässä.

More than three weeks ago NHS England announced it would scale up testing capacity to 10,000 a day, but the number of people tested has struggled to pass 8,000 a day.
More than 10,000 people were tested in a single day for the first time on April 1.
At that rate it would take more than 18 years for each person in the UK to be tested.


Suomen testauskapasiteetti ei ole tosiaan huonoimmasta päästä, mutta ei nyt mitenkään ylivertainen Euroopassa ja mm. Ruotsi oli aikaisemmin edellä. Ennen kuin Saksa alkoi toimia, sekin oli edellä ja Itävalta selvässä kärjessä. Itävallassa rullattu 105000 testiä/8,8M ja kapasiteettia kasvatetaan sielläkin koko ajan ja yli 40 labraa pystyy nyt jo analysoimaan. Saksassa taitaa mennä selvästi kovempaa vauhtia jo ja muut maat eivät kyllä samaan tule Euroopassa pystymään.

Havainnollistava kuvajaa miten tilanne edennyt Itävallassa. Yläkäyrällä tehohoitopotilaat, alempana kuolleet ja alhaalla sairaalahoitoon joutuneet. Yhtäaikaiset tartunnat näyttävät nyt tasaantuneen, kuten pari päivää sitten mainitsin. Kokonaistartuntamäärä n. 11600 nyt joista osa jo parantuneita. Muuten ei olisi niin mielenkiintoista, mutta testattu suhteellisen paljon ja suht tiukat rajoitukset melko alkuvaiheessa voimaan 15.3. Siitä n. 10 päivää ja tehohoidon tarve lähtee selvään kasvuun.

0dd64dabb8f5000fbb44b26c2fd548b7.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Vertailin eilisen ja ja tänään päivitetyn koronakartan päiväkohtaisia tautitapauksia (näytteenottopäivän mukaan)

Otin viikon tarkastelujakson alkaen 27.3.

Siitä eteenpäin tartunnat lisääntyneet: (4.4. ilmoitettu kokonaisluku korona-kartalla 1882)
+ 5 (yht. 90)
+2 (yht. 71)
+13 (yht. 59)
+27 (yht. 114)
+48 (yht. 107)
+56 (yht. 115)
+65 (yht. 82 muuttunee vielä ylemmäs)

eli vielä ei voida sanoa onko suunta "reilusti" ylöspäin.
 
Tässäpä päivitetty graafi THL:n ja HUS:n ilmoittamista positiivisista tapauksista:

Screenshot - 040420 - 15:22:11.png


Vähän näyttäisi siltä, että viime viikonlopusta lähtien olisi tapahtunut käännettä huonompaan päin. Mitä oikein on tapahtunut? Etenkin HUS-alueen myönteinen kehitys näyttäisi ottaneen tuntuvaa takapakkia.
 
Tässäpä päivitetty graafi THL:n ja HUS:n ilmoittamista positiivisista tapauksista:

Screenshot - 040420 - 15:22:11.png


Vähän näyttäisi siltä, että viime viikonlopusta lähtien olisi tapahtunut käännettä huonompaan päin. Mitä oikein on tapahtunut? Etenkin HUS-alueen myönteinen kehitys näyttäisi ottaneen tuntuvaa takapakkia.
Johtuisiko siitä että on otettu näytteitä enemmän..?
 
En ole viimeaikoina enää saanut seurattua tätä ketjua kovin tarkasti, joten pahoittelut siitä jos tämä on jo aiemmin ollut keskustelussa.

Tänään aamulehti uutisoi lääkehapen riittävyydestä, tai oikeammin happituotanto kyllä riittää, mutta pulloista ja niiden kuljetuslogistiikasta saattaa tulla pullonkaula. Tästä muistui mieleeni ylen MOT vuodelta 2016. En ala nyt pitkää referaattia kirjoittamaan, mutta muutama kiinnostava juttu näidtä kahdesta aritkkelista (linkit alla kiinnostuneille)

  • suomessa lääkehappea valmistaa kaksi yritystä, aga ja woikoski oy
  • lääkehappi valmistetaan kryogeenisella tislauksella, happipitoisuus 99,x %
  • hinta (2016) suomess 7€ / kg, keskieuroopassa 0,5€ /kg (suomesta mainitaan, pullossa toimitettuna, olettaisin keskieuroopan hinnan olevan samoin perustein, eihän vertailussa muuten olisi mitään järkeä)
  • valimistuskustannus todella alhainen, woikosken edustajan mukaan lääkehapen kustannus syntyy 'valtavasta laadunvalvonnasta'
  • lääkehappi on 100% samaa tavaraa kuin hitsaushappi, byrokraatin leima paperissa nostaa hinnan moninkertaiseksi
Tälle kalliille duopolin hinnoittelemalle lääkehapelle olisi olemassa edullisempikin vaihtoehto, mikäli Fimean byrokraatit eivät änkyröisi vastaan (luultavasi suurelta osin em. kahden toimijan lobbauksen ansiosta) Nimittäin happigeneraattorilla paikanpäällä tuotettu happi.
  • generattorilla tuotetun hapen happipitoisuus 93 ± 3 %
  • Euroopan farmakopea salli generattorihapen käytön sairaaloissa huhtikuussa 2011
  • samaan aikaan Fimea teki kansallisen päätöksen ja kielsi generaattorihapen käytön sairaaloissa
  • Lääkäriliitto ja eduskunta älähtivät kiellosta, ja Fimea joutui muuttamaan kantaansa, mutta vaatii lääketehdasluvan ja siihen liittyvän byrokratian genraattorien valmistajalta
  • on olemassa myös pieniä henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja generaattoreita
  • Kela tulkitsee perinteisen lääkehapen lääkkeeksi (lääkekorvaus), mutta generaattorin taas lääkinnälliseksi apuvälineeksi (ei korvausta)
  • generaattoreita käytössä ainakin 10 eu maassa ja usa & kanada käyttäneet jo vuosikymmeniä
  • suomessa pellon terveyskeskus ainoa sairaala/terveyskeskus, jossa generaattori käytössä
  • Pellon terveyskeskus arvioi vuonna 2016, että laite maksaa itsensä takaisin n. vuodessa (vuotuinen lääkehapen käyttö vain 15000€ luokkaa)
Vaikea sanoa, miten tämä vaikuttaisi nykytilanteeseen, jos Fimea ei olisi ollut kokoajan vastahankaan generaattoreiden suhteen. Ainakin monessa pienemmässä terveyskeskuksessa hapen saanti olisi turvattu, vaikka lääkehapen toimitus alkaisi takkuamaan. Isommissa sairaaloissahan lääkehappea käytetään keskitetysti suurista säiliöistä, eikä yksittäisiä happipulloja niinkään ole käytössä.

Mikäli nyt joudutaan perustamaan sairaaloiden sisälläkin tai jopa johonkin urheiluhalleihin uusia koronaosastoja, joissa ei ole keskitettyä happijakelua, niin pullojen kysyntä varmasti kasvaa. Jos Fimea ja Kela olisivat suopeampia generaattorihapen käyttöön, niin pieniä henkilökohtaisia happigeneraattoreita varmasti löytyisi kriisikäyttöön huomattavasti helpommin, sillä ainakin laitteiden jakelu- ja hankintainfra olisi valmiina jo ennen koronaa kotihoitoa varten hankittujen generaattorien ansiosta.

Kokonaan toinen keskustelun aihe on se, paljonko valtio ja kunnat olisivat vuosien saatossa säästäneet rahaa, mikäli suhtautuminen generaattoreihin ei olisi niin kielteistä.

Happi ei Suomessa lopu, mutta pullonkaulaksi voivat osoittautua pullot – lääkehapen tuotantoa valmistaudutaan lisäämään epidemiahuippua varten

Happikaupan harvainvalta: käsikirjoitus

Edit: Ps. Miksi nuo minun linkkini näkyvät vain suorina linkkeinä, kun muiden postauksissa linkitykset ova tuollaisia nättejä laatikoita, joissa pätkä sisältöäkin. Enkö vain osaa ?
 
Kyse ei ole siitä, onko ilmateitse tapahtuva tartunta mahdollista, vaan että kuinka mahdollista se on. On täysin mahdollista, että korona leviää ilmateitse, mutta että tartunnan todennäköisyys on niin pieni, ettei sillä ole epidemian ylläpidon kannalta merkitystä. Tai sitten on, mutta pelkkä mahdollisuus ei ole kovin oleellista tässä.
Varmaan näinkin. Mietin sitä kuoron tapausta, että kun siinä on spekuloitu laulamalla leviävään virukseen niin olisiko kuitenkin hieman todennäköisempää että esim. kuoronjohtaja olisi tartuttaja ja jakoi nuotit, siirsi tuolit ja nuottitelineet, ja kätteli kaikki jne. Jos jossain sairaalaoloissa saadaan aikaiseksi tilanne jossa koronapotilaiden huoneessa ilmatartunnan vaara on mahdollisesti olemassa niin se on kyllä ihan eri asia. Jos tietoon tulee muuta niin toivoisi että tästä kerrottaisiin sitten selkeästi. Toisaalta voisi kertoa ilman tietoakin (=liioitella) jotta mummelit pitäisi etäisyyttä toisiinsa.
Jouduin pitämään rouvalleni pienen rohkaisupuheen jotta sähkäri saa tulla meille käymään ilmanvaihtolaitetta korjaamaan :)
 
Onko Sanna Marinilla munaa ottaa polttouuneja käyttöön? Kohta nimittäin tulee ruumiita sitä tahtia, että kylmäkontitkaan ei riitä.
Ei nyt kuitenkaan maalata piruja seinälle, meillä on vielä maltillinen lukema. Ruotsissa vauhti vaan kiihtyy, 40 uutta kuollutta päivässä ja kaiken kaikkiaan 373 kuollutta eikä taida olla kylmiöt vielä edes täynnä.
 
En ole viimeaikoina enää saanut seurattua tätä ketjua kovin tarkasti, joten pahoittelut siitä jos tämä on jo aiemmin ollut keskustelussa.

Tänään aamulehti uutisoi lääkehapen riittävyydestä, tai oikeammin happituotanto kyllä riittää, mutta pulloista ja niiden kuljetuslogistiikasta saattaa tulla pullonkaula. Tästä muistui mieleeni ylen MOT vuodelta 2016. En ala nyt pitkää referaattia kirjoittamaan, mutta muutama kiinnostava juttu näidtä kahdesta aritkkelista (linkit alla kiinnostuneille)

  • suomessa lääkehappea valmistaa kaksi yritystä, aga ja woikoski oy
  • lääkehappi valmistetaan kryogeenisella tislauksella, happipitoisuus 99,x %
  • hinta (2016) suomess 7€ / kg, keskieuroopassa 0,5€ /kg (suomesta mainitaan, pullossa toimitettuna, olettaisin keskieuroopan hinnan olevan samoin perustein, eihän vertailussa muuten olisi mitään järkeä)
  • valimistuskustannus todella alhainen, woikosken edustajan mukaan lääkehapen kustannus syntyy 'valtavasta laadunvalvonnasta'
  • lääkehappi on 100% samaa tavaraa kuin hitsaushappi, byrokraatin leima paperissa nostaa hinnan moninkertaiseksi
Tälle kalliille duopolin hinnoittelemalle lääkehapelle olisi olemassa edullisempikin vaihtoehto, mikäli Fimean byrokraatit eivät änkyröisi vastaan (luultavasi suurelta osin em. kahden toimijan lobbauksen ansiosta) Nimittäin happigeneraattorilla paikanpäällä tuotettu happi.
  • generattorilla tuotetun hapen happipitoisuus 93 ± 3 %
  • Euroopan farmakopea salli generattorihapen käytön sairaaloissa huhtikuussa 2011
  • samaan aikaan Fimea teki kansallisen päätöksen ja kielsi generaattorihapen käytön sairaaloissa
  • Lääkäriliitto ja eduskunta älähtivät kiellosta, ja Fimea joutui muuttamaan kantaansa, mutta vaatii lääketehdasluvan ja siihen liittyvän byrokratian genraattorien valmistajalta
  • on olemassa myös pieniä henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja generaattoreita
  • Kela tulkitsee perinteisen lääkehapen lääkkeeksi (lääkekorvaus), mutta generaattorin taas lääkinnälliseksi apuvälineeksi (ei korvausta)
  • generaattoreita käytössä ainakin 10 eu maassa ja usa & kanada käyttäneet jo vuosikymmeniä
  • suomessa pellon terveyskeskus ainoa sairaala/terveyskeskus, jossa generaattori käytössä
  • Pellon terveyskeskus arvioi vuonna 2016, että laite maksaa itsensä takaisin n. vuodessa (vuotuinen lääkehapen käyttö vain 15000€ luokkaa)
Vaikea sanoa, miten tämä vaikuttaisi nykytilanteeseen, jos Fimea ei olisi ollut kokoajan vastahankaan generaattoreiden suhteen. Ainakin monessa pienemmässä terveyskeskuksessa hapen saanti olisi turvattu, vaikka lääkehapen toimitus alkaisi takkuamaan. Isommissa sairaaloissahan lääkehappea käytetään keskitetysti suurista säiliöistä, eikä yksittäisiä happipulloja niinkään ole käytössä.

Mikäli nyt joudutaan perustamaan sairaaloiden sisälläkin tai jopa johonkin urheiluhalleihin uusia koronaosastoja, joissa ei ole keskitettyä happijakelua, niin pullojen kysyntä varmasti kasvaa. Jos Fimea ja Kela olisivat suopeampia generaattorihapen käyttöön, niin pieniä henkilökohtaisia happigeneraattoreita varmasti löytyisi kriisikäyttöön huomattavasti helpommin, sillä ainakin laitteiden jakelu- ja hankintainfra olisi valmiina jo ennen koronaa kotihoitoa varten hankittujen generaattorien ansiosta.

Kokonaan toinen keskustelun aihe on se, paljonko valtio ja kunnat olisivat vuosien saatossa säästäneet rahaa, mikäli suhtautuminen generaattoreihin ei olisi niin kielteistä.

Happi ei Suomessa lopu, mutta pullonkaulaksi voivat osoittautua pullot – lääkehapen tuotantoa valmistaudutaan lisäämään epidemiahuippua varten

Happikaupan harvainvalta: käsikirjoitus

Edit: Ps. Miksi nuo minun linkkini näkyvät vain suorina linkkeinä, kun muiden postauksissa linkitykset ova tuollaisia nättejä laatikoita, joissa pätkä sisältöäkin. Enkö vain osaa ?
Tässä(kin) tapauksessa parasta olisi, että sairaanhoitopiiri ja lääkäri päättäisivät ihan itse kansainvälisen tutkimustiedon mukaan, että mitä laitteita käytetään ja miten budjetti kohdistetaan. Nyt kun sen päättä Fimea heidän puolestaan sen, että miten se rajallinen budjetti on käytettävä, niin ihmisiä jää hoitamatta kun kustannukset nousevat.
 
  • Tykkää
Reactions: jad
Kun vertasin Experience eilistä ja tämänpäiväistä versiota vierekkäin, takautuvasti lisättyjen tautitapauksien näytteenottopäivät olivat enimmäkseen 30.3.-2.4. Jonkin verran sekä 29.3. ja 3.4., vain jokin yksittäinen lisätty tapaus tätä vanhempia. Tällä hetkellä siis testien ottamispäivästä menee sen 2-5 päivää ennen kuin ne ovat valmistuneet, tilastoitu, ja tulevat näkyviin tuonne.
 

Onko Sanna Marinilla munaa ottaa polttouuneja käyttöön? Kohta nimittäin tulee ruumiita sitä tahtia, että kylmäkontitkaan ei riitä.

Tulee ruumiita... Todella monelle luultavasti helpotus ettei tarvitse elää paskat housussa melkein liikkumattomana,avustettuna viittä vuotta hoitokodissa ihan sen takia vaan kun "pitää elää".

Yritätkö laittaa tilanteen Pääministeri Marinin syyksi?


"Viruksen erittyminen voi kestää viiteenkin viikkoon saakka. Potilaat eivät siis siinä mielessä tervehdy niin nopeasti, kuin on luultu, vaikka oireet ovatkin hävinneet. Limakalvoilla virusta on yhä, vaikka henkilö vaikuttaa parantuneen, Lehtonen kertoo."

Sillälailla... pari viikkoa ensin karanteenissa että selviää onko saannut tartunnan. Sitten viisi viikkoa sen jälkeen ainakin ettei levitä..

Tämä ainoastaan yhdellä ihmisellä. Laitetaan nelihenkinen perhe niin kolme kuukautta nyt aluksi karanteenissa.
 
Viimeksi muokattu:
Lääkehappi oli myös viimeviikolla töissä tapetilla. Meitä kiellettiin toimittamasta palveluasuntoihin sitä. Kuulemma tarvitaan Fimean lupa. Idea tuossa on kuitenkin taustalla, että näissä paikoissa voisi jo antaa lisähappea eikä täten ruuhkauttaa päivystystä, mutta koska byrokratia niin noin ei voi tehdä. Farmasia puoli on vielä pilkun viilaamisen tasolla ihan eri ulottuvuudessa jos verrataan normaaliin sääntö Suomeen.

Parasta tässäkin on se, että soppari on tehty -17 jolloin on ollut tiedossa osastot ja yksiköt joihin sitä happea toimitetaan. Normaalisti sitä eivät tarvitse, mutta nyt kun korona niin ovat täydentäneet varstonsa niin apteekki herää, että hetkinen. Toki toivottavasti tämäkin asia on joku täyttäkää Fimean lomake AD7G15B ja homma selvä.

Mikä tässäkin postauksessa oli pointti, että ei tämäkään kriisi helpolla ainakaan karsi byrokratian määrää. Eli toiveet jostain koneellisen hapen nopeasta käyttöönotosta jos se ei ole jossain tilanteessa jo sallittua on aika heikkoa. Toki aina voidaan toivoa, että päättäviin tahoihin eksyisi ihmisiä jotka osaa ajatella oman byrokratia laatikon ulkopuolelta. Jos ovat 30v vahdanneet sääntöjensä pilkkujen paikkaa niin vaikeaa ja hidasta se voi olla.
 
Ehkä joku random Reddit-käyttäjä, joka on kaivellut vanhahkoja julkaisuja ei ole myöskään ihan se pätevin taho kertomaan milloin tieteellinen näyttö on vahvaa ja milloin ei. Tiedeyhteisössä löytyy tutkimuksia vähän joka lähtöön ja tässä maskiasiassa konsensus tuntuu olevan, että vakuuttavaa näyttöä maskien laajamittaisesta käytöstä ei ole. Niistä saattaisi olla jonkinlaista hyötyä JOS niitä olisi rajattomasti kaikkien saatavilla ja niitä osattaisiin käyttää oikein. Tällöinkin ne (kirurgiset suu-nenäsuojukset) suojaisivat siis muita kantajansa eritteiltä. Ongelma on kuitenkin se maskien saatavuus, joten jos niitä ei ole edes saatavilla eikä hyödystä ole vankkaa näyttöä, niin kiistely aiheesta on vähän turhaa.

Maskiasiantuntija en edelleenkään ole, enkä halua olla, vaan luotan muiden asiantuntemukseen. Tässä pari luotettavan tuntuista yhteenvetoa aiheesta:


Kyseinen reddit-käyttäjä listaa tieteellisiä tutkimuksia joissa on testiryhmillä ja myös laboratorio-oloissa tutkittu miten hyvin erilaiset hengityssuojaimien ja maskien estävät virusten leviämistä. Vanhin linkattu tutkimus on vuodelta 2006 ja muut paljon uudempia, joten eiväthän nuo mitään vanhoja ole. Ja noissa tutkimuksissa on ihan käytännössä todettu että maskeista on selkeästi hyötyä. Jopa itse tehdyistä kankaisista maskeista on tutkimuksien mukaan ollut hyötyä.

Linkkaamissasi artikkeleissa ei ollut yhtään ainoaa linkkiä tieteellisiin tutkimuksiin, vaan ainoastaan eri maiden viranomaisten suosituksiin. Ne eivät ole tutkimuksia, vaan suosituksia, joiden takana on tieteen lisäksi vahvasti myös poliittisia ja kulttuurillisia vaikutteita. Esimerkiksi pelätään maskien aiheuttavan levottomuuksia ja pelkoa muissa. Tai että ihmiset hamstraavat kaikki FFP2/N95 maskit ja niitä ei riitä sairaaloille.

Vasta kun tilanne käy riittävän pahaksi, niin länsimaissakin suostutaan ottamaan kaikki keinot käyttöön, vaikka ne ole perinteisesti kuuluneetkaan kulttuuriin. CDC:llä ainakin näkyy nyt linja muuttuneen.
 
Onko jossain jotain käppyräsivustoa mistä näkisi R0 arvoja päiväkohtaisesti ja voisi vertailla eri maita?
 
Olen tästä aikaisemminkin kritisoinut niin heitetään vielä lisää vettä kiukaalle tämän osalta.

Päijät-Häme on ollut epidemia-vaiheessa jo jonkin aikaa eli selvittämättömiä tartuntaketjuja löytyi jo melko aikaisin. Varmuusvarastotkin aukaistiin jo jokin aika sitten ja toimituksia on pitänyt tulla... no tässä ihan sairaanhoitopiirin omaa tiedotetta.


"Valtion varmuuskeskuksen materiaaleja saadaan maakuntaan aikaisintaan viikolla 20. Tämän hetken tietojen mukaan niidenkin saatavuus on vähäinen. Yhtymä tekee jatkuvasti laaja-alaista työtä suojainten saatavuuden parantamiseksi."

Jos epidemia laajenee muualla maassa kiihtyvämmin on selvää, että suojamateriaalit tulee loppumaan ja äkkiä. Tällä hetkellä taitaa Uusimaa hörpätä suurimman osan varmuusvaraston suojavarusteista ja muista tarvikkeista. Jos täydennyksiä ei aleta saamaan niin...
 
No jos Uusimaa juhannuksena on yhä kauppasaarrossa, niin sitten tulee tunkua Seurasaaren kokkoa katselemaan. Mutta tuskin presidentti haluaa, että pienhiukkaset sieltä leijailevat Mäntyniemeen. Mökeillä ihmiset taas ovat lähipiireissään, mikä nyt ei millään haavaa ole valtioneuvoston kontrollissa ilman täyttä ulkonaliikkumiskieltoa muutenkaan.
Pitää olla kova pokka hallituksella jos uskaltavat pitää Uudenmaan rajat vielä Juhannuksenakin suljettuina. Nousee meinaan sellainen älämölö ja kapinahenki jos jengi ei pääse mökeilleen. Aika vaikea nähdä että sulku jatkuisi toukokuun jälkeen. Eivät ne lähde kannatuslukujaan kusemaan.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 176
Viestejä
4 488 685
Jäsenet
74 164
Uusin jäsen
wesseli

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom