Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Sinne motarille pitäisi ajaa tankki poikittain jotta ihmiset ymmärtäisivät asian tärkeyden. (toki äärimmäistä, mutta toiminut ilmeisesti lähtömaissa)
Tässä kun tavan pulliaisena on ollut oikeassa tämän koronaviruksen suhteen melkeinpä kaikissa arvioissani, mitä Suomessa tulee käymään ihan pelkän internet tiedon pohjalta, kuten moni muukin täällä, niin olisiko kohtuutonta vaatia THL:n asiantuntijoiden eroa ihan näin vaikka keskellä kriisiä päin vittua suoritetun työn puolesta?
Ei perkele pysy täi päässä, eikä mikään niin tiukassa, kuin Suomalainen virkamies tienestissään... on tämä saatana kumma homma.
Mielestäni Suomi on edelleenkin keskiarvoa paremmin hoitanut tilanteen omilla resursseillaan. Yllättävän tiukasti jopa. Sie haukut paljon, mut et kerro mitä on tehty väärin? Puhun siis susta @Butali. Ois aika pikkuhiljaa aika kaivaa lähteitäki väitteille. Muuten tekstis on silkkaa flametusta.
Mikä järki on tässä vaiheessa postaa juttu 10 päivän takaa?Näistä THL:n toimista on valittaneet muutkin virkamiehet:
Väestöliiton tutkimusprofessori: Päiväkotien sulkeminen olisi varmempi tapa saada epidemia haltuun – "Voi olla, että jopa joka toinen tartunnoista tulee nimenomaan oireettomalta henkilöltä"
"Itkin ilosta, kun kuulin Sanna Marinin puhuvan eilen. Luulen, että se [hallituksen] päätös säästi Suomessa kymmeniä tuhansia elämiä Suomessa". Väestöliiton Anna Rotkirchin mukaan jo tehdyt päätökset eivät kuitenkaan todennäköisesti vielä riitä.www.mtvuutiset.fi
Mikä järki on tässä vaiheessa postaa juttu 10 päivän takaa?
Ja toisekseen hieman lähdekritiikkiä: Rotkirch ei ole epidemiologi, lääkäri eikä edes tilastotieteilijä. Hän on sosiologi, seksuaali-, perhe ja naistutkimusta tekevä professori Väestöliitossa. Hän ei muuten myöskään ole virkamies, kun Väestöliitto on ry.
Tällä en tarkoita, ettei THL ja muutkin olisi tehneet virheitä, Tarkoitan lähinnä, että juttu on tehty kuin olisi etsimällä etsitty joku proffa, joka haluaa kritisoida - vaikka sitten olisikin ihan eri alalta.
Niin. Tässä on jotain olennaista ja paljastavaa. En halua olla seksistinen, mutta mikäli naistutkimusta tekevä professori on aivan selvästi paremmin perillä tilanteen vakavuudesta ja sen vaatimista toimista, ei THL:ää voi silloin mielestäni pitää vakavasti otettavana. Olkoot THL:ssä vaikka miten paljon muodollisesti "oikean" alan ns asiantuntijoita. En itse laita suurtakaan painoarvoa esimerkiksi sille, missä mielentilassa tai millä tittelillä tai alalla asioita on sanottu tai tehty. Enemmän kiinnostaa faktat, mitkä ratkaisut toimivat, mitkä ei. Missä on kehitettävää ja mitä hyvää on saatu aikaiseksi. Oliko Rotkirchin toteamuksissa jotain virheellisyyksiä? Jos ei, kaikki muu on mielestäni täysin toisarvoista erityisesti tässä katastrofissa.Mikä järki on tässä vaiheessa postaa juttu 10 päivän takaa?
Ja toisekseen hieman lähdekritiikkiä: Rotkirch ei ole epidemiologi, lääkäri eikä edes tilastotieteilijä. Hän on sosiologi, seksuaali-, perhe ja naistutkimusta tekevä professori Väestöliitossa. Hän ei muuten myöskään ole virkamies, kun Väestöliitto on ry.
Tällä en tarkoita, ettei THL ja muutkin olisi tehneet virheitä, Tarkoitan lähinnä, että juttu on tehty kuin olisi etsimällä etsitty joku proffa, joka haluaa kritisoida - vaikka sitten olisikin ihan eri alalta.
Eivät sitten vissiin saaneet päätettyä maakunnan sulkemisesta eilen kerta tänään jatketaan ja ei näkynyt mitään tiesulkuja. Näinköhän saavat rajoja kiinni ollenkaan. Ja tosiaa kuten joku mainitsikin niin taitaa valmiuslain käyttöaika ummeta ennenkuin isompia toimia saadaan käyttöön
Eli kaikki ehtii nyt paeta sinne mökeilleen tms. kun ei saatu päätöstä ajoissa. Käy kuin italiassa että joukkopako sulkualueelta ja pandemia leviää..Täysistuntokäsittelyn jälkeen illalla asia saa lopullisen sinetin ja valvonta voidaan aloittaa.
Kello 8.30 alkavat Uudenmaan eristämisen kohtalonhetket – näin tilanne etenee perjantaina
Uudenmaan ulosmenoväyliä aletaan valvoa, kun eduskunta antaa eristämiselle siunauksensa.www.is.fiHallitus korjaa asetustaan Uudenmaan eristämisestä, rajoitukset halutaan voimaan yhä keskiyöllä – Yle seurasi historiallista päivää
Uudenmaan eristys halutaan voimaan vuorokauden vaihtuessa lauantaiksi. Hallituksen asetus ajautui ongelmiin perustuslakivaliokunnassa, ja hallitus joutuu antamaan uuden esityksen.yle.fi
Suomi sai tosiaan hyvän "ennakkovaroituksen" koronasta jo kaksi kuukautta sitten. Tuolloin vielä kaikissa Euroopan maissa ei ollut lainkaan tartuntoja, mutta Suomessa siis sairastui kiinalainen turisti.Ensimmäinen taudinsairastajahan tuli viruksen lähtömaasta Kiinasta, tuntuu naurettavalta ettei vähintään Kiinasta tulevia laitettu heti karanteeniin.
Suomi sai tosiaan hyvän "ennakkovaroituksen" koronasta jo kaksi kuukautta sitten. Tuolloin vielä kaikissa Euroopan maissa ei ollut lainkaan tartuntoja, mutta Suomessa siis sairastui kiinalainen turisti.
Jälkiviisaana voisi arvuutella, että olisiko ollut parempi, että tämä turisti olisi tartuttanut pari paikallista siinä samalla? Ja joku niistä päätynyt tehohoitoon? Olisiko herätty tilanteeseen vähän aiemmin sitten?
Ilta-Sanomissa on Timo Haapalan hyvä juttu liittyen THL:n ja hallituksen sekoiluun:
Kaikki ei oikeasti mennyt niin kuin julkisuuteen on annettu ymmärtää – IS paljastaa, miksi koronakriisi pääsi yllättämään Suomen
Hallituksessa ja virkakoneistossa on kulissien takana ristivetoa, ”kilahduksia” ja tiuskintaa. Uusia uhkakuviakin on jo nousemassa.www.is.fi
Tammikuun lopulla itsekkin ajattelin jo ..
Parturiliike The Parturin vilpittömäksi ja kannustavaksi tarkoitettu some-tempaus kehkeytyi todelliseksi byrokratiafarssiksi, joka sai aikaan ensin yhteydenoton Aluehallintovirastolta ja sitten poliisilta.
Olkoot THL:ssä vaikka miten paljon muodollisesti "oikean" alan ns asiantuntijoita. En itse laita suurtakaan painoarvoa esimerkiksi sille, missä mielentilassa tai millä tittelillä tai alalla asioita on sanottu tai tehty. Enemmän kiinnostaa faktat, mitkä ratkaisut toimivat, mitkä ei.
Tammikuun lopulla ja vielä helmikuun lopulla me kaikki muut uskoimme THL:n "ei koske Suomea"-lausuntoja ja koronavähättelyä.
Eli kaikki ehtii nyt paeta sinne mökeilleen tms. kun ei saatu päätöstä ajoissa. Käy kuin italiassa että joukkopako sulkualueelta ja pandemia leviää..
Ongelmana tässä on ollut pitkin matkaa eksponentiaalisen ilmiön vähättely
Mielestäni kyse ei ole jälkiviisaudesta, eikä sitä ole järkevää jäädä odottelemaan. Tässä tilanteessa kenelläkään ei ole kaikkia faktoja viruksesta, sen vaikutuksista talouteen ja terveyteen. Kukaan ei oikeastaan tiedä, mikä on varmasti paras tapa toimia. Tuskin kukaan on niin väittänytkään. Oikeita ja oikean suuntaisia toimia voidaan tehdä, vaikka kaikkea ei tiedetäkään. Tiedetään kuitenkin, että Ruotsi on ollut melko yksin käytäntönsä kanssa, ja on ilmeisesti muuttamassa taktiikkaansa.Mites Ruotsin terveysviranomaiset. He pitävät edelleen koulujen ja tarhojen sulkemista haitallisempana toimenpiteenä. Perusteluina että koulut eivät ole merkittäviä levittäjiä.
Kuka on se taho, joka tietää faktat ja tekee oikeat ratkaisut?
Jälkiviisaina tullaan sitten näkemään, kuka oli oikeassa ja kuka ei. Olen itse tyytyväinen siihen, että Suomessa ainakin on toimittu ja pystytään näköjään toimimaan.
Ruotsi on hyvä mittari tuossa vieressä, miten eri tavalla ajastetut toimet vaikuttaa ja toimii.
Voisi myös ajatella, että ymmärretään hyvin epidemiaa ehkäisevien työkalujen kielteiset vaikutukset, kun samalla itse viruksesta on ollut vain vähän tietoa.
Kun asiaa katsoo vain yhdestä näkökulmasta, tulee pakosti vähäteltyä muita näkökulmia. Kuinka moni ajattelee kaikkia seuraamuksia, mitä kaikista toimista tulee yhteiskunnalle sekä yksittäisille ihmisille eri toimenpiteistä. Kieltaiset vaikutukset ei ole pelkästään taloudelliset. Päätökset ei varmasti ole helppoja.
Nyt voidaan seurata yhdysvaltoja miten toimitaan, kun talous on se suurin motivaattori.
Niin? On ohjeistettu käymään kodin ulkopuolella mahdollisimman vähän ja varsinkin paikoissa joissa on paljon ihmisiä niin totta helvetissä jengi ostaa ruokaa pidemmäksi aikaa. Ei se siitä mitään hamstrausta tee että tottelee viranomaiskehotuksia.väki hamstraa kanoja nyt
Häh? Kuka, mitä, missä?väki hamstraa kanoja nyt
Ei huono teoria lainkaan kun katsotaan tuotantoeläinten antibioottien käyttöä Euroopassa (2016/2017):Tässäkö on yksi selitys Italian ja Espanjan koronatilanteeseen?
Yli puolet koronaan Kiinan Wuhanissa kuolleista oli saanut viruksen perään bakteeritartunnan. Peli on menetetty, jos antibiootit eivät tehoa. Etelä-Euroopassa on käytetty antibiootteja leväperäisesti ihmisille ja eläimille, mikä lisää resistenssiriskiä.www.maaseuduntulevaisuus.fi
Oliko jo täällä? Hyvää pohdintaa antibiooteista Italiassa ja Espanjassa.
Hyvä kirjoitus ja voi hyvin olla. Mutta tuo ei taas selitä Norjan tilannetta.Ei huono teoria lainkaan kun katsotaan tuotantoeläinten antibioottien käyttöä Euroopassa (2016/2017):
Use of antibiotics - Food facts
Consumption of antimicrobials in food-producing animals Finnish Medicines Agency Fimea has monitored the sales of veterinary antimicrobials in Finland since 1995 based on the information provided by pharmaceutical wholesalers. Fimea publishes data annually, expressed by unit of weight (kg of...www.luke.fi
Vaikka antibioottien käyttö on ollutkin laskussa, niin Italia ja Espanja edelleen käyttävät niitä paljon suhteessa muihin. Tähän jos lisätään vielä ihmisille määrätyt antibiootit, niin soppa alkaakin olla valmis. Mielenkiintoista nähdä, miten tämä teoria puree rapakon toisella puolella, jossa käsittääkseni tuotantoeläimille ainakin syötetään antibiootteja aika paljon.
Taas hyvä muistutus miksi suosia kotimaista lihatuotantoa ja maataloutta.
Miten niin? Norjassahan on suhteellisen vähän koronakuolemia. En siis osaa arvioda pitääkö paikkaansa, mutta jos pitää, niin tuohan vaikuttaisi kuolleisuuteen, ei tartuntojen määrään. Ja toki olisi silloinkin vain yksi tekijä monesta.Hyvä kirjoitus ja voi hyvin olla. Mutta tuo ei taas selitä Norjan tilannetta.
No näinhän se oli, haen takkini.Miten niin? Norjassahan on suhteellisen vähän koronakuolemia. En siis osaa arvioda pitääkö paikkaansa, mutta jos pitää, niin tuohan vaikuttaisi kuolleisuuteen, ei tartuntojen määrään. Ja toki olisi silloinkin vain yksi tekijä monesta.
Heh, tuli tänään pakollinen postissa käynti ja kerran se sijaitsee Prismassa, niin kävin samalla kaupassa hakemaan täydennystä ruokavarastoon jne. Siellä sai sitten taas kerätä katseita kun taas hengityssuojain ja kasvosuoja naamalla + nitriilihanskat
...
Hyvä kirjoitus Haapalalta, kyllä tämä asia pitää etenkin STM ja THL osalta perata auki, kun kriisi on ohi.Suomi sai tosiaan hyvän "ennakkovaroituksen" koronasta jo kaksi kuukautta sitten. Tuolloin vielä kaikissa Euroopan maissa ei ollut lainkaan tartuntoja, mutta Suomessa siis sairastui kiinalainen turisti.
Jälkiviisaana voisi arvuutella, että olisiko ollut parempi, että tämä turisti olisi tartuttanut pari paikallista siinä samalla? Ja joku niistä päätynyt tehohoitoon? Olisiko herätty tilanteeseen vähän aiemmin sitten?
Ilta-Sanomissa on Timo Haapalan hyvä juttu liittyen THL:n ja hallituksen sekoiluun:
Kaikki ei oikeasti mennyt niin kuin julkisuuteen on annettu ymmärtää – IS paljastaa, miksi koronakriisi pääsi yllättämään Suomen
Hallituksessa ja virkakoneistossa on kulissien takana ristivetoa, ”kilahduksia” ja tiuskintaa. Uusia uhkakuviakin on jo nousemassa.www.is.fi
Tiedetään vähintäänkin riittävästi, että virus on erittäin tarttuva ja aiheuttaa kuolemia ja massiivista taloudellista haittaa.
On ollut kuukausia tiedossa, että lentokenttä on aivan keskeinen putki, josta virusta tulee, mikäli pakkokaranteeneja tai vastaavia toimia ei saada aikaiseksi ennen kuin tulijat päästetään kentälle.
On tarttuvampi kuin esim. influenssavirus, mutta erittäin tarttuvasta kaukana. Erittäin tarttuvia on esimerkiksi tuhkarokko, sikotauti ja rotavirus. Hieno vertailu virusten tartuttavuudesta:
The world's deadliest and most infectious diseases, in one chart. Mitä tulee massiviseen taloudelliseen haittaan, niin se liittyy nimenomaan rajoitustoimiin, jotka tehdään, koska ihmishenkiä arvotetaan korkeammalle kuin taloudellisia intressejä.
Siis missä muualla kuin ehkä Kiinassa on toteutettu pakkokaranteeneja tai vastaavaa kuukausia sitten? Ymmärrän Suomen kritiikin jossain määrin, mutta kritiikiltä vie terää se, jos se heitetään täysin yli. Näyttäisi ennemmin siltä, että kaikissa maissa tehdään samat virheet. Olisihan esim. Yhdysvalloissa ollut aikaa tässä varautua vaikka kuinka kauan, mutta silti siellä näyttää olevan täysi kaaos päällä. Silti täälläkin tulee vaan positiivista palautetta heikäläisten toimista.
Suomessa toteutettavat toimet näyttäytyy omiin silmiin ennemmin todella jämäköiltä, kuin riittämättömiltä. Onko missään muualla oikeasti suljettu alueita siinä vaiheessa, kun kuolleita on vielä näin vähän?
Kyllä alkaa olla ainakin itselle aika selvää että pienimmillä terveys- ja talousvaikutuksilla päästäisiin laittamalla koko Suomi kiinni kolmeksi viikoksi ja pakottamalla ihmiset pysymään kotona (ei tietenkään lääkäreitä, hoitajia yms. jos joku nyt tähän tarttuu)
Sen jälkeen aloitettais ulkoapäin tulevan viruksen kontrollointi alusta ja jatkettais elämää odotellen että pandemia on joko saatu maailmalla hallintaan tai rokote kehitetty.
Osaako joku tehdä kansalaisaloitteen tästä, mä ainakin allekirjoitan.
Kyllä alkaa olla ainakin itselle aika selvää että pienimmillä terveys- ja talousvaikutuksilla päästäisiin laittamalla koko Suomi kiinni kolmeksi viikoksi ja pakottamalla ihmiset pysymään kotona (ei tietenkään lääkäreitä, hoitajia yms. jos joku nyt tähän tarttuu)
Sen jälkeen aloitettais ulkoapäin tulevan viruksen kontrollointi alusta ja jatkettais elämää odotellen että pandemia on joko saatu maailmalla hallintaan tai rokote kehitetty.
Osaako joku tehdä kansalaisaloitteen tästä, mä ainakin allekirjoitan.
Ei taitaisi kolme viikkoa vielä riittää. Pitäisi saada tuo testaus toimivaksi, jotta saataisiin ulkonaliikkuvat edes kerran viikossa testattua, niin voisi saada tartunnat vähenemään ja jäljitettyä. Taitaa vain kaikki kaatua siihen ,ettei ole meillä tuota testauskapasiteettia.
Tuo saattaisi toimia, jos
- Osa väestä toisi ruokaa muille
- Lääkäreistä, hoitajista, (sähköntuotanto, vesilaitoksien työntekijät, mitähän muuta?) puolet olisivat ensin kotona ja kolmen viikon päästä tehtäisiin vaihto
- Testausta lisättäisiin huomattavasti, koska kuitenkin joitakin tapauksia jää kolmesta viikosta jäljelle
- Asetettaisiin riittävän pitkä karanteeni maahan saapuville.
Eli täysin varmaa tuosta ei saa millään.
Onhan tuossa nyt paljon muutakin kuin palkkien korrelaatio ja mutuilu, eli kysessä ei ole ihan pelkkä jätskinsyönti/hukkumiskuolemat-vertailu. Mutta kuten sanottua, se on toistaiseksi vain teoria, tosin aika looginen sellainen.Kannattaa nyt kuitenkin muistaa että korrelaatio ei ylipäätään ikinä selitä mitään. Eikä etenkään tuollainen mutukorrelaatio missä sitä ei edes oikeasti lasketa vaan pelkästään katsotaan parin korkeimman palkin osuvan samoihin.
Kun siihen yhdistää julkaisevan tahon ja miettii mikä on heidän etujensa mukaista, niin voi miettiä tiedon luotettavuutta.
Vahva korrelaatio toki voi antaa syyn tutkia asiaa lisää.
No sitten vaikka neljä jos se vaatii sen että viruksen leviäminen ”tukahtuu” kun se ei enää löydä uusia tartutettavia. Ei sitten tarvita edes laajamittausta testausta enää kun tartunnan saaneet on jo taudin sairastaneet ja itämisaika ohi, ainoastaan ulkoapäin tulevien mahdollisten tartuttajien karanteeneja/testausta.
Muutama lisäedellytys onnistumiselle.Ei sitten tarvita edes laajamittausta testausta enää kun tartunnan saaneet on jo taudin sairastaneet ja itämisaika ohi, ainoastaan ulkoapäin tulevien mahdollisten tartuttajien karanteeneja/testausta.
Kyllä sitä väkeä liikkuu siitä huolimatta niin paljon, että testausta olisi pakko lisätä aivan helvetisti, että moinen onnistuisi, mihin suomella ei resursseja selvästikään ole. Olihan niitä raportteja maailmalta, että jotkut on ollut oireettomina kuukauden päivät ja silti kokoajan muita tartuttanut.