Siihen ei uutta yrittäjää ilmesty pitkään aikaan. Entisellä tekijällä on oma talous usein kuralla myös tuon jälkeen, konkurssisotku kesken ja oma talo vielä siinä tontilla. Konkurssiin päästämistä pitäisi välttää viimeiseen saakka koska uutta syntyy todella heikosti ja harvoin saman yrittäjän toimesta koska tämä maa nyt on tällainen, että konkasta käytännössä rankaistaan yrittäjää.
Vaikka oonkIn maalta kotosin ja lähipiirissä on maatalousyrittäjiä, niin pari asiaa.
- Perunantuotannossa on ollut vuosikausia ylituotantoa
- Viljanviljelystä taitaa n. 70% mennä rehuksi
- Sianlihassa ylituotanto ja alituotanto vaihtelee. Yleensä on liikatuotantoa. 2016 esim HKScan joutui polttamaan ruhoja.
- Maidontuotannossa on valtava ylituotanto (erityisesti kiitos Venäjä-pakotteiden)
- Naudanliha ok, mutta pihvikarjarotuisesta iso pula
- Kananmunissa on ylituotantoa
- Broilerissa ei ole ylituotantoa, se on poikkeus
- Marjantuotanto on pienuudestaan huolimatta tärkeä siksi, että lähes kaikki suomalainen marja menee tukkujen kautta vientiin (poislukien mansikka). Alalla ei ole ylituotantoa, mutta hintataso on globaali.
- Kasvihuoneviljelyn yrittäjäperheiden ulkopuoliset työntekijät on nykyisin ehkä jopa 80-90 prosenttisesti ulkomaalaistaustaisia. Mutta ne kyllä asuu Suomessa ympäri vuoden ja on täällä kirjoilla, makselevat asuntolainoja jne.
- Kausityöntekijät muilla kuin marjatiloilla on aika uusi juttu, ehkä n. kymmenkunta vuotta ollut. Marjatiloilla ollut jo kauemmin toki. Lisäksi maataloudessa on pysyviä työntekijöitä esim. Virosta, Puolasta, Ukrainasta yms., mutta tuskin ne on mihinkään lähteneet.
Elintarviketeollisuus, lihatalot ja kaupan oligopoli pitää tuottajahintoja alhaalla ostamalla eriä ulkomailta (väittävät tosin tasoittelevansa saatavuutta, mutta laskevat saatavuusongelmaksi senkin, jos Suomen hinta nousee x-prosenttia yli Tanskan ja Saksan tason).
Sillä lailla suomalainen alkutuotanto pakotetaan eurooppalaiseen tuottajahintatasoon ja tehdään itse isompi kate.
Nyt jos homma menisi veetuiksi, niin ei meiltä ruoka loppuisi, eikä varmaan edes hinta nousisi (Globaalit ja EU-markkinat määrää edelleen hinnan). Ei oo noussut Ruotsissakaan, vaikka niitten omavaraisuusaste on nykyisin vain jotain 50%, kun meillä on 82%.
Mutta tiloja menis kyllä paljon nurin (inhimillinen kärsimys), rakennemuutos kiihtyisi entisestään, työttömyys kasvaisi ja maalaiskunnilla erityisesti, mutta yhteiskunnalla muutenkin, olisi vielä huonommin varaa hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden järjestämiseen.
Lisäksi 90-luvun ja 2008 taantumasta on opittu, että nurin mennyt usein miljoonavelkainen maataloustuottaja harvemmin enää kouluttautuu uudelleen tai muutoin työllistyy, kun konkurssin lyö niskan päälle niin isot velat, että niistä ei yhden työuran aikana selviä, ja lisäksi myös häpeä siitä, että sukupolvien työn kerryttämä tila on hävitty painaa niskassa.
Eli kyllä tuo maataloustuottajien ahdinko on nyt tavalla tai toisella hoidettava. Sitä ei tässä maassa silti tarvitse pelätä, että ruoka loppuisi kaupoista.