• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Koronapandemian talousvaikutukset ja politiikkakeskustelu

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ?..
  • Aloitettu Aloitettu
Tuo olisi ihan hyvä vaihtoehto.
Toinen vaihtoehto olisi ihan perinteinen, eli tarpeeksi rajut tullit Euroopan ulkopuolelta / Suomen ulkopuolelta tuleville tietyille tarvikkeille (kuten nuo maskit). Jos joku vapaakauppa tms löpinä tuon estää, niin sitten ko tarvikkeiden osalta muutokset s.e. ei koske ko tarvikkeita. Tämänhetkinen tilanne kun on naurettava ja täysin sietämätön, eikä saa toistua.
Autovero lienee hyvä esimerkki, että sopimuksista huolimatta tuollainen on täysin mahdollista. Pitää vain asettaa vero oikealle tasolle, että mahdolliset sakot ei haittaa.
 
Tuo toinen vaihtoehto on muuten ihan yhtä mahdoton kuin ensimmäinenkin, koska ensinnäkin siitä pitäisi pystyä EU-maiden sopimaan yhteisesti, toiseksi se pitäisi noihin kauppasopimuksiin saatua neuvoteltua. Ja vähemmän yllättäen Kiinaan ja jenkkeihin verrattuna EU on heikoin ja hajanaisin neuvotteluosapuoli.
Molemmat on sellaista essonbaaripuhetta, joka ei ole enää nykyisin mahdollista. Toki Kekkosen aikoina noin olisi voitu tehdä ja olisi varmasti tehtykin (itse asiassa tehtiinkin). Aika entinen ei koskaan enää palaa.
Jos asia koetaan tärkeäksi, niin noita sopimuksia voidaan muuttaa, ei se ole oikeasti mikään ongelma. Sopimukset kun eivät ole, kuin sanoja paperilla. Olipa EU asiassa miten tunari tahansa, niin jos tuota ei saada aikaan, niin EU on syytä hajoittaa ja aloittaa maakohtaisesti asia uudestaan alusta, sillä tuontasoinen kykenemättömyys osoittaisi EU:n olevan täysin 100%:n rikki ja täysin muiden vietävissä, jolloin siitä ei olisi mitään hyötyä sen jäsenille.

Molemmat tavat asian hoitamiseen ovat siis nykyisinkin täysin 100%:n mahdollisia, kun niin vain päätetään tehdä. Paljon suuremmatkin muutokset ovat ihan mahdollisia.
 

"Kulmuni vakuuttaa HS:lle, että hallituksen linjana on ollut koko ajan se, että testataan niin paljon ja niin nopeasti kuin mahdollista."
"Valtiovarainministerin mukaan testien tekeminen ei jää jatkossa ainakaan rahasta kiinni, vaikka laajojen testien on arveltu maksavan jopa miljardi euroa."

Onkohan multa mennyt jotain ohi ihan täysin, kun en ole huomannut tuota hallituksen linjaa joka on ollut koko ajan että testamaan niin paljon ja nopeasti kuin mahdollista? Jos sairailta / sairailta altistuneilta terveydenhuollontekijöiltäkin evätään testejä, vaikka kapasiteettia testaamiseen olisi. Olen kuitenkin seurannut tilannetta jatkuvasti ja ei kyllä ole tuommoinen paistanut läpi tai edes sanottu tuollaista julkisesti. Hyvä juttu, että mieli muuttuu. Olisi pitänyt vaan se 1½kk sitten tajuta tämä kun WHO tätä toitotti ja käyttää saatavaa tietoa, mutta ilmeisesti asiat pitää itse keksiä kantapään kautta eikä voida toisten neuvoista ottaa oppia.

Vaikka se olisikin ollut hallituksen linja, niin se ei tarkoita sitä, että käytännön työssä ollaan pystytty jatkuvasti noudattamaan. Lyhyellä tähtäimellä rahan lyöminen tiskiin ei auta, koska pullonkaulana on henkilöstöresurssit ja myös testien ja laitteiden saatavuus markkinoilta. Testauskapasiteetin nostaminen vaatii aikansa ja siinä ollaan mielestäni onnistuttu aika hyvin. Nyt testejä tehdään jo ihan hyvää tahtia.
 

Toi että valtio ottaa velkaa kymmeniä miljardeja euroja pelottaa itseäni v*tun paljon enemmän kuin joku koronavirus.Kohta alkaa säästökuuri joka johtaa sitten suomen talouden alamäkeen ja suurtyöttömyyteen.
 

Toi että valtio ottaa velkaa kymmeniä miljardeja euroja pelottaa itseäni v*tun paljon enemmän kuin joku koronavirus.Kohta alkaa säästökuuri joka johtaa sitten suomen talouden alamäkeen ja suurtyöttömyyteen.
Ei suomella ole mitäön mahdollisuuksia lyhentää velkaa. Sitä pystyi tekemään nokian aikakaudella, mutta nyt meillä ei ole nokiaa. Eläkevarat ja valtion yhtiöt on tietysti vaihtoehtoja, mutta niitä tarvitaan paikkaamaan valtion taloutta noin muutenkin.
 
Ei suomella ole mitäön mahdollisuuksia lyhentää velkaa. Sitä pystyi tekemään nokian aikakaudella, mutta nyt meillä ei ole nokiaa. Eläkevarat ja valtion yhtiöt on tietysti vaihtoehtoja, mutta niitä tarvitaan paikkaamaan valtion taloutta noin muutenkin.

Nyt maksettuja eläkkeitä ei tule maksajat ikinä näkemään.
 
Aiheesta keskustellaan nyt hyvin heikoilla eväillä. Ensinnäkin yhtiöt yleensä poikkeustilassa ja jopa sodassa ihan markkinaehtoisesti tarjoavat urakoihin ja muutenkin reagoivat kuten nytkin. Toiseksi VAP ei ole mikään salaperäinen "ehkä oli ennen" vaikka henkilötasolla onkin salassapidettävää. Totta helvetissä nämä on suunniteltu etukäteen jopa sotaa varten. Nythän ei olla missään aidossa poikkeustilassa eikä suunnitella LKP joten näillä ei ole mitään merkitystä. Poikkeustilaa on nyt vain se, että SDP saa vähän kokeilla autoritäärisiä valtuuksia. Kaikki toimii normaalisti poruämmien kerhoja lukuun ottamatta eli mitään valmiussuunnitelmia ei käytetä. Vain viranomaisten huono osaaminen loistaa. Mitään tarvittavaa ei vaan osata tilata, vaikka alkaa olla jo kolmatta kuukautta ohi nussittua aikaa.
Kyllä tässä on vähän muuta liikkeellä kuin sdp:n autoritäärinen kokeilu. Nykyinen tilanne on juuri sellainen mihin poikkeustilanteessa pitäisi olla valmiudet vastata ja esimerkiksi tällainen corona-skenaario vastaa melko hyvin isommassa skaalassa aikaisempia pandemioita ja niistä seuraavia ongelmia, erityisesti terveydenhuollon materiaaliongelmat. Siltä pohjalta tässä ei ole mitään ennennäkemätöntä. Aasian maat joihin aikaisemman pandemiat iskivät kovempaa ovat valmistautuneet erinomaisesti (kuten eteläkorea). Mutta Suomessa taas ei sarseista ja sikaviruksista kuitenkaan opittu oikein mitään. Korkeintaan kansan rokotevastaisuutta saatettiin nostettua. (Mielenkiinnolla odotan niitä keskusteluita jos rokote saadaan valmiiksi). Ehkä siinä valmistautumattomuudessa (ompas vaikea sana!) oli lopulta kyse vain rahasta. Säästettiin silloin kun ei tehty. Nyt maksetaan.
 
Nyt maksettuja eläkkeitä ei tule maksajat ikinä näkemään.

Ei, ne maksetaan niille, joiden takia koko maa nyt lukossa ja pian konkurssissa. Lähinnä suurille ikäluokille, koska ne kituuttavat epidemian yli suurissa lukumäärissä.
Maksajina ovat sen sijaan etenkin alle ~viiskymppiset, kärsijinä lapset ja varsinkin työelämänsä nyt tai lähivuosina aloittavat. Todellisia menetettyjä sukupolvia.

Ja kaikki tämä todennäköisesti täysin turhaan. Parin kolmen kuukauden päästä vihelletään pilliin ja todetaan, että ongelma ratkaistu (vaikkei ole), koska valtionvelka on räjähtänyt, ihmiset työttöminä ja talouselämä tuhottu. Sitten tauti leviää kuten aiemminkin.

Hyvää työtä kommunistikepuhallitus! Jatkakaa vaan samaan malliin siis.



Onneksi soraääniä kuuluu yhä voimakkaammin. Media on jo aloittanut hallituksen teilaamisen (kuten kuuluukin) ja väestö tajuaa ongelman yhä laajemmin. Oppositio sen sijaan vaan mukailee.
 
Toi että valtio ottaa velkaa kymmeniä miljardeja euroja pelottaa itseäni v*tun paljon enemmän kuin joku koronavirus.Kohta alkaa säästökuuri joka johtaa sitten suomen talouden alamäkeen ja suurtyöttömyyteen.
Mua pelottaisi vielä helvetin paljon enemmän jos ei ottaisi velkaa.

Se meinaan tarkoittaisi sitä, että tänä kesänä tai koskaan myöhemminkään ei enää maksettaisi työttömyyskorvauksia, eläkkeitä, sairauspäivärahoja tai julkisen sektorin palkkoja.

Se on paljon paljon pelottavampi skenaario kuin se, että inflaatio kasvaa.
 
Kulmuni luettelee aamun Hesarissa madonluvut:

”Romahdus tulee olemaan joka tapauksessa Suomen historian pahimpia. Valtion [uusi, koronakriisin takia otettava] velka tulee olemaan miljardeissa kaksinumeroinen luku. Jos ensimmäinen numero on kakkonen, ja saamme pidettyä teollisuuden käynnissä, niin silloin selviämme jotenkuten.”

"SUOMI on yksi Euroopan keskiarvoa vähemmän velkaantuneista maista. Julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on ollut noin 60 prosenttia eli EU:n sallimissa rajoissa.

Nouseeko Suomi nyt enemmän eteläisen Euroopan tyyliin maaksi, jonka velka on yli 80 prosenttia bruttokansantuotteesta?

”Näin se on. Toki eteläinen Eurooppa velkaantuu vielä Suomea nopeammin. Tämän kriisin jälkeen Suomen julkinen talous muistuttaa aivan toisenlaista julkista taloutta kuin mitä täällä Pohjolassa on totuttu näkemään. Finanssikriisistä toipumiseen meni kymmenen vuotta, emmekä vuosikymmenessäkään saaneet valtion taloutta tasapainoon, ja nyt jo alkaa uusi prosessi.” "
20 miljardia? Big deal. Pistetään rajat kiinni ja lopetetaan kehitysapu kymmeneksi vuodeksi, niin siinä säästyy jo enemmänkin kuin 20 miljardia. Tänä vuonna suomi maksaa 1030 miljoonaa kehitysapua, eli kymmenessä vuodessa pelkästään siitä jo tulee yli kymmenen miljardia. Nyt kun suomi ja eurooppa olisi avuntarpeessa, niin mitenkäs nää afrikan maat auttavat nyt meitä? Korona ei siellä ole ongelma. Sillähän ne sjw;t perustelee kehitysapua, että jos me joskus tarvittaisiin apua, no nyt ois avuntarvetta, mutta ei apua kuulu ja näy missään.
 
Nyt kun suomi ja eurooppa olisi avuntarpeessa, niin mitenkäs nää afrikan maat auttavat nyt meitä? Korona ei siellä ole ongelma. Sillähän ne sjw;t perustelee kehitysapua, että jos me joskus tarvittaisiin apua, no nyt ois avuntarvetta, mutta ei apua kuulu ja näy missään.

Kyllähän tämä jo ruotsissa saatiin käännettyä siten, että mamut pelastaa ruotsin. Ilman mamuja ei ruotsissa terveydenhuolto toimisi :facepalm:

 
Mä kun luulin, että tämä olis ollut talousketju. Mutta viimeisistä viesteistä päätellen onkin ilmeisesti ilmastodenialistien ja rajatkiinni -jengin poliittinen propagandaketju.

Mutta itse asiaan. Talouskeskustelussa näyttää olevan sama juttu kuin varsinaisessa koronakeskustelussakin. Internetin tietäjät on paljon pessimistisempiä kuin asiantuntijat.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi Ylelle, että Suomen velkasuhde kasvaa tämän vuoden aikana joko hieman yli 68:aan tai yli 71 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Ennen kriisiä velka oli hieman alle 60 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Velkasuhteella mitataan sitä, kuinka paljon julkisella taloudella on velkaa suhteuttuna talouden kokoon.

– Tämä ei maata mullista, jos meillä on suunnitelma velkaantumisen katkaisemiseksi, Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sanoo.”

 
^ Vaikka toi onkin totta, niin mitäs sitten kun esimerkiksi Italia romahtaa? En mä tiedä, mä vaan kysyn...
 
– Tämä ei maata mullista, jos meillä on suunnitelma velkaantumisen katkaisemiseksi, Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sanoo.”
Eihän se oliskaan, jos näin olisi. Mutta lähtötilanne oli se, että Suomen velka kasvoi keskellä nousukautta, ja hallitus päätti vastata tähän lisäämällä pysyviä menoja, tehden jollain ihmeellä esim. sosiaalimenoista "investoinnin" kielenkäytössään.

Toki tämä ei ole mikään uusi ongelma: Laskusuhdanteissa halutaan "elvyttää" ja kasvattaa julkista sektoria, noususuhdanteissa sitten halutaan "investoida" ja kasvattaa julkista sektoria. Eli käytännössä velkaannutaan koko ajan, kun se elvytyksen vastapainoksi nousukautena tapahtuva vyön kiristys ei toteudukaan.
 
Niin, kansankielellä tuo tarkoittaa sitä, että kun tämän jälkeen jatketaan eteenpäin niin niillä, jotka menettivät työnsä ja joilla ei ole säästöjä, on edessään todella kovat ajat. Uusia työpaikkoja syntyy hitaasti konkkaan menneiden tilalle (ei pitäisi päästää konkkaan jos mitenkään voidaan estää!) ja valtion velkaantumisen katkaiseminen tarkoittaa sitä, että valtio jakaa rahaa vähemmän kuin ennen sen jälkeen kun on huomioitu valtion romahtaneet verotulot yrityksiltä ja työnsä säilyttäneiltä.
 
Niin, kansankielellä tuo tarkoittaa sitä, että kun tämän jälkeen jatketaan eteenpäin niin niillä, jotka menettivät työnsä ja joilla ei ole säästöjä, on edessään todella kovat ajat. Uusia työpaikkoja syntyy hitaasti konkkaan menneiden tilalle (ei pitäisi päästää konkkaan jos mitenkään voidaan estää!) ja valtion velkaantumisen katkaiseminen tarkoittaa sitä, että valtio jakaa rahaa vähemmän kuin ennen sen jälkeen kun on huomioitu valtion romahtaneet verotulot yrityksiltä ja työnsä säilyttäneiltä.
Noin se toki on ja riippuu myös pitkälti siitä, kuinka nopeasti / hitaasti kriisi on ohi. Jos tästä päästään eteenpäin jonkinlaisessa järjellisessä aikataulussa, patoutunut kysyntä pitää kyllä huolen todella kovasta nousukaudesta. Silloin uutta taloudellista toimeliaisuutta syntyy nopeasti, mikä luo myös uusia työpaikkoja.
Jos kriisi ja poikkeusolot pitkittyvät, esteet sille toki kasvavat

Poikkeusolot saattavat myös muokata elämäämme, olojamme ja toimintaamme pysyvämmin kriisin jälkeistäkin aikaa koskien. Silloin voisi ajatella taloudelliseen toimeliaisuuteen myös luovan tuhon mekanismeja: vanhaa kysyntää, palvelu- ja tuotannollista liiketoimintaa sekä ammatteja häviää, mutta syntyy myös sellaista uutta, jota ennen kriisiä ei kyetty edes ennustamaan.
 
Poikkeusolot saattavat myös muokata elämäämme, olojamme ja toimintaamme pysyvämmin kriisin jälkeistäkin aikaa koskien. Silloin voisi ajatella taloudelliseen toimeliaisuuteen myös luovan tuhon mekanismeja: vanhaa kysyntää, palvelu- ja tuotannollista liiketoimintaa sekä ammatteja häviää, mutta syntyy myös sellaista uutta, jota ennen kriisiä ei kyetty edes ennustamaan.

Ihan varmasti tulee syötyä enemmän kotona ja ehkä takeawaytä vaikkapa kuin ennen tätä kun on totutellut kokkaamaan itse moneksi päiväksi. Samaten voi olla, ettei mikään lomalento hetkeen houkuttele.
 
Eihän se oliskaan, jos näin olisi. Mutta lähtötilanne oli se, että Suomen velka kasvoi keskellä nousukautta, ja hallitus päätti vastata tähän lisäämällä pysyviä menoja, tehden jollain ihmeellä esim. sosiaalimenoista "investoinnin" kielenkäytössään.

Toki tämä ei ole mikään uusi ongelma: Laskusuhdanteissa halutaan "elvyttää" ja kasvattaa julkista sektoria, noususuhdanteissa sitten halutaan "investoida" ja kasvattaa julkista sektoria. Eli käytännössä velkaannutaan koko ajan, kun se elvytyksen vastapainoksi nousukautena tapahtuva vyön kiristys ei toteudukaan.
Toivottavasti siihen julkiseen rahankäyttöön tulee nyt pakon kautta tolkkua ja aletaan oikeasti miettimään mille kaikille rahaa kannattaa ja on tarpeellista jakaa.
 
Sen ymmärrän ettei säästellä kun kyse on jostain terveydenhuollosta pandemian aikana mutta sitä en että että tota rahaa jaetaan kaikille jotka sitä suunnilleen pyytää kun bisnekset ei pyöri karanteenin aikana.Uudenmaan karanteeniakaan ei olisi todennäköisesti edes tarvittu ja toi ettei raflat saa olla auki tuntuu vähän idiottimaiselta koska se olisi pitänyt tehdä jo kauan aikaa sitten,taisi tulla parit lisätartunnat kun porukka meni sinne juuri sen takia että ne menee kiinni ja siellä on käynyt sellaisiakin jotka ei siellä olisi muuten käynyt nyt.Jotkut tekee nyt todella hyvää tulosta koronan ansiosta.
 
Mulla on Stockmann-brändätty Mastercard-luottokortti Nordea-pankin myöntämänä, ja vähän jänskättää miten sen kanssa käy jos vaikka Stockmann menee konkkaan...
 
Mulla on Stockmann-brändätty Mastercard-luottokortti Nordea-pankin myöntämänä, ja vähän jänskättää miten sen kanssa käy jos vaikka Stockmann menee konkkaan...
Nordea se myöntäjä on. Luultavasti olisivat sinuun yhteydessä ja kysyisivät, että miten jatketaan.
 
Kuuluu ennemminkin tänne, ihan vain kiinnostaa..
Mihinkä hintaan porukka menisi esim maatilalle kuukaudeksi / pariksi töihin? Oletetaan, että perillä olisi jonkinlainen huone ja ruuantekopaikka ja perustarpeet hoidettu (peseytyminen, työvaatteet jne).
Paljonko valtion pitäisi antaa tienata puhtaana käteen, iman veroja / kk, jos tuet menisivät töiden ajaksi katkolle? Nettikin on yleensä, mutta nopeus ei ole välttämättä huima, varsinkin, jos kaikki rynnivät kesällä mökeilleen.
 
Viimeksi muokattu:
Luonnonvaraisten marjojen ja sienten poiminta on hyvin marginaalinen osa siitä ruuantuotannosta, ja vaikka kuinka porukka keräisi marjoja parempien tienestien toivossa, niin ne potut, kaalit, ym. jää mätänemään peltoon.
Joo nyt tarkoitin sen suomalaisen työttömän kannalta. Että luonnonvaraisten kanssa on normaalitilanteessa tienannut paremmin eikä ole kannattanut mennä töihin tiloille.
Lisäksi työttömät usein sijaitsee eri paikoissa kuin tilat.

Mutta sen verran alunperin maalaisena jatkan, että muiden kuin näiden marjatilojen suhteen en oo yhtään huolissani tästä. Vielä 10-15 vuotta sitten nämä vilja-, liha- ja maitotilat pyöri ilman sitä virolaista tms. työntekijää perheyrityksinä ihan hyvin. Tilakokoja on toki kasvatettu, mutta toisaalta, nyt niitä perheenjäseniäkin on lomautettuna. Ja jos ne on koko lapsuutensa ja nuoruutensa tehneet tilalla duunia, ei niitten osaaminen mihinkään oo kadonnut. Sitä tilaa jatkavaa siskoa tai veljeä voi nyt jeesata.
Omakin asenne aikanaan oli, että veetu en kusekaan koskaan enää sikalan suuntaan, mutta jos nyt pakko olis, niin saattaisin ihan talkoilla mennä jeesaamaan kun oma varsinainen duunikin on nyt etätyötä.
Ja toki nuo mukavammat hommat, kylvöt, ruiskutukset, korjuut, kynnöt yms. nyt on asioita joissa jeesaa ihan mielelläänkin.
 
Minä en nyt oikein mitenkään ymmärrä tätä puhetta maatalouden työvoimatarpeesta. Ulkomaisia kausityöntekijöitä palkataan lähinnä poimimaan marjoja ja sieniä. Perusmaatalous toimii ihan suomalaisten maajussien voimin.
 
Se, mikä ei ole kaikkien tiedossa liittyen tuohon maatilojen ulkopuoliseen työvoimaan on muuten se, että monessa paikassa on vakio porukkaa, joka käy siellä jokavuosi ja he ovat oppineet hommat. Nyt jos sinne pyyhältää läjä täysin uusia, niin opastukseen menee helposti erittäin paljon aikaa. Väärin tehtynä homma on joko tehotonta tai voi jopa aiheuttaa pahoja tappioita. Tämä on varmasti yksi syy, miksi monet haluaisivat ne samat sinne tänäkin vuonna. NS ammattitaito. Epäilen vahvasti, että esim samoja Suomalaisia on vaikea saada tuonne esim 5-20 vuotta peräkkäin.. Tn käyvät kerran ja se on sitten siinä.

Edit: Marjojen ja sienien poimijat ovat ihan eri porukkaa. Tietysti sitäkin siellä varmasti voisi tehdä, jos on odotteluvaihe ja on satokausi (Marjat / sienet) menossa.
 
Viimeksi muokattu:
Se, mikä ei ole kaikkien tiedossa liittyen tuohon maatilojen ulkopuoliseen työvoimaan on muuten se, että monessa paikassa on vakio porukkaa, joka käy siellä jokavuosi ja he ovat oppineet hommat. Nyt jos sinne pyyhältää läjä täysin uusia, niin opastukseen menee helposti erittäin paljon aikaa. Väärin tehtynä homma on joko tehotonta tai voi jopa aiheuttaa pahoja tappioita. Tämä on varmasti yksi syy, miksi monet haluaisivat ne samat sinne tänäkin vuonna. NS ammattitaito.
Juu ja marjatilat ei yleensä edes halua palkata suomalaisia, kun eivät paina yhtä pitkää päivää kun nämä porukat, jotka tulee, kun ne suomalaiset keikkatyöläiset eivät asu siellä tilalla sitä sesonkia.
 
Juu ja marjatilat ei yleensä edes halua palkata suomalaisia, kun eivät paina yhtä pitkää päivää kun nämä porukat, jotka tulee, kun ne suomalaiset keikkatyöläiset eivät asu siellä tilalla sitä sesonkia.
Nyt olisi (koska korona) ehkä syytä asua.
 
Minä en nyt oikein mitenkään ymmärrä tätä puhetta maatalouden työvoimatarpeesta. Ulkomaisia kausityöntekijöitä palkataan lähinnä poimimaan marjoja ja sieniä. Perusmaatalous toimii ihan suomalaisten maajussien voimin.

Maatalous on vähän muutakin, kuin kyntämistä ja siementen kylvöä koneellisesti.

Monet kasviksien istutukset ja marjapuskat vaatii paljon käsityötä keväisin. Läheskään kaikkeen ei koneita ole saatavilla.
 
Minulla on kaksi monivuotista viljelyspalstaa 10x10x2 ja tätä on jo harrastettu muutama vuosi, sitä ennen saaristossa olen nuoresta alkaen kyntänyt ja istuttanut monta vuotta sekä keräillyt ja käynyt metsissä samoilemassa erilaisia sieniä, marjoja keräilemässä niin kauan kunnes kaupunkiin muutto pakotti ja sieltä löytyi edes metsäinen asuinpaikka ja mahdollisuudet istuttaa ja kasvattaa jotakin. Edelleenkin käyn niissä useissa tutuissa metsissä keräilemässä sieniä ja muutakin. Mutta en uskalla myydä usein enkä halua, että tekemäni keräämiset menevät hukkaan, jos menetän kaikki tuet.

Tosiaan tähän populistisiin puheisiin, että kaikki sinne pelloille töihin ei kyllä toteudu ilman selkeää ja kannustavaa taloudellista seikkaa:

Peltotöihin voisin lähteä, kun on oma auto eikä joukkoliikennettä tarvitse käyttää koronariskin takia. Jos tehdään siten, että työttömyyspäivärahoista ei oteta mitään pois eikä muita tukia vaan saadaan vielä vähän palkkaa päälle, että se lopuksi kannustaa. Aika tyhmää on mennä sinne töihin, millä palkalla ei tule pärjäämään ja joutuu hakemaan toimeentulotukea mutta sehän perhana on myös ruuhkautunut ja joudutaan odottamaan ties kuinka pitkään ja samalla menettää omia mahdollisuuksiaansa:

Toimeentuloasiakkailla on isompi ongelma: vain 150 euroa kk, talous.

Työttömät voivat tehdä suojaosuuden verran 300 euroa kuukaudessa mutta siten, että siitä ei muodostu esim. marjanpoimimisesta pääasiallista ansaintaa, jolloin kela katkaisee tuet ja sitten saakin taistella tosi pitkään.

Toivottavasti nyt sitten ongelmat saa ne päättäjien silmät avautumaan, että mitä meillä on tässä maassa vikaa, kun työn tekemisestä tai ahkeruudesta on tehty lähes mahdotonta.
 
Sitten toinen asia oli tuolla koronavirus-säikeessä talousasioita keskusteltu ja velasta. Toiset kuvittelivat, että koko maailma romahtaa, jos mikä tahansa jäädytettäisiin tai velkoja annettaisiin anteeksi. Ei se niin mene. Se on yhä riippuvainen niistä muista maista, että mitä mieltä he ovat, että voidaanko antaa velat anteeksi vai ei. En vain mitenkään löydä sellaista japanilaista talousnobelistin kirjoittamaa kirjaa, missä hän havainnollisti, että korkoa velan päälle on loppujen lopuksi haitallista koko maailmalle ja kukaan ei tule selviämään niistä ja ainoa keino on uudistaa koko talousrakenne järkevämmin.

Tässä on mainio artikkeli pitkästä historiasta, jossa velka-asiat oli annettu anteeksi. En näe siinä, että miksi se ei muka nykyisin voida yhdessä päättää, että josko aloitettaisiin kaikki ihan nollasta alkaen mutta rakennetaan talousmekanismit paljon paremmin?


Katsotaan vaikka esim. Saksan sotatoimet maailmansodan aikana ja siitä kertyneet velat ja mitä silloin oli päätetty ennen kuin Saksasta tuli eräänlainen talousihme.

Babyloniassa oli kansalaisille annettu velat anteeksi ja jäljet johtavat jopa Mesopotamiaan saakka vielä muinaisempaan historiaan saakka. Jos näin ei olisi, niin nykyään olisimme ehkä nähneet käsittämättömän tähtitieteelliset velat tietyissä maissa.
 
Kuuluu ennemminkin tänne, ihan vain kiinnostaa..
Mihinkä hintaan porukka menisi esim maatilalle kuukaudeksi / pariksi töihin? Oletetaan, että perillä olisi jonkinlainen huone ja ruuantekopaikka ja perustarpeet hoidettu (peseytyminen, työvaatteet jne).
Paljonko valtion pitäisi antaa tienata puhtaana käteen, iman veroja / kk, jos tuet menisivät töiden ajaksi katkolle? Nettikin on yleensä, mutta nopeus ei ole välttämättä huima, varsinkin, jos kaikki rynnivät kesällä mökeilleen.
Heitän radikaalin idean: Jos sairaanhoitajia ja muita voidaan pakottaa töihin, niin en näe mitään syytä miksei työttömiä voida pakottaa töihin maatiloille. Hommat ovat helposti opittavissa joten työvoimasta ei ole pulaa. Uudet kotimaiset "kausityöläiset" saisivat toki saman palkan kuin aiemmin ulkomaalaiset toverinsa ettei homma menisi orjatyöksi. Sosiaalituet toki katkaistaan tältä ajalta, koska työtön on juuri työllistynyt palkkatyöhön. Kausityön jälkeen voi halutessaan taas nauttia vapaaherran elämästä, jos Kelalla nyt enää rahaa on jäljellä jaettavaksi

Jos tämä oli liian suolaista sille Kallion elämäntapahipille, niin heitän toisen idean: Kaikki turvapaikanhakijat ja muut vastaavat läpsyt töihin pelloille. Mediassa on vuosikausia myyty ajatusta, että nämä nuoret miehet paikkaavat työvoimapulan. Nyt puheista tekoihin. Pakottaa ei toki pidä, mutta koska oletuksena suomalainen sosiaaliturva on vain suomalaisille, voivat työvoimapulapaikkaajamme ansaita diskoilurahansa itse tai sitten ovat ilman ja nauttivat vain perusylläpidosta.

Saa suorittaa, Sanna Marin.
 
Heitän radikaalin idean: Jos sairaanhoitajia ja muita voidaan pakottaa töihin, niin en näe mitään syytä miksei työttömiä voida pakottaa töihin maatiloille. Hommat ovat helposti opittavissa joten työvoimasta ei ole pulaa. Uudet kotimaiset "kausityöläiset" saisivat toki saman palkan kuin aiemmin ulkomaalaiset toverinsa ettei homma menisi orjatyöksi. Sosiaalituet toki katkaistaan tältä ajalta, koska työtön on juuri työllistynyt palkkatyöhön. Kausityön jälkeen voi halutessaan taas nauttia vapaaherran elämästä, jos Kelalla nyt enää rahaa on jäljellä jaettavaksi

Jos tämä oli liian suolaista sille Kallion elämäntapahipille, niin heitän toisen idean: Kaikki turvapaikanhakijat ja muut vastaavat läpsyt töihin pelloille. Mediassa on vuosikausia myyty ajatusta, että nämä nuoret miehet paikkaavat työvoimapulan. Nyt puheista tekoihin. Pakottaa ei toki pidä, mutta koska oletuksena suomalainen sosiaaliturva on vain suomalaisille, voivat työvoimapulapaikkaajamme ansaita diskoilurahansa itse tai sitten ovat ilman ja nauttivat vain perusylläpidosta.

Saa suorittaa, Sanna Marin.
Olipa työ mikä tahansa, niin eipä sinne viitsi mennä, jos työtä tekemällä oma toimeentulo huononee. Tässä vaikuttaisi olevan nyt sekä että ongelma. Lisäksi kaikki hommat eivät ole siellä helposti opittavissa. Ei tietysti mitään rakettitiedettä, mutta oppiminen vaatii vaivaa ja aikaa opettaa ja jos sitä jota yrittää opettaa vain vituttaa koko asia 10:llä jatkuvasti, niin huonosti se oppii. Kertakaikkinen vastenmielisyys on melko huono motivaattori.
 
Heitän radikaalin idean: Jos sairaanhoitajia ja muita voidaan pakottaa töihin, niin en näe mitään syytä miksei työttömiä voida pakottaa töihin maatiloille. Hommat ovat helposti opittavissa joten työvoimasta ei ole pulaa. Uudet kotimaiset "kausityöläiset" saisivat toki saman palkan kuin aiemmin ulkomaalaiset toverinsa ettei homma menisi orjatyöksi. Sosiaalituet toki katkaistaan tältä ajalta, koska työtön on juuri työllistynyt palkkatyöhön. Kausityön jälkeen voi halutessaan taas nauttia vapaaherran elämästä, jos Kelalla nyt enää rahaa on jäljellä jaettavaksi

Jos tämä oli liian suolaista sille Kallion elämäntapahipille, niin heitän toisen idean: Kaikki turvapaikanhakijat ja muut vastaavat läpsyt töihin pelloille. Mediassa on vuosikausia myyty ajatusta, että nämä nuoret miehet paikkaavat työvoimapulan. Nyt puheista tekoihin. Pakottaa ei toki pidä, mutta koska oletuksena suomalainen sosiaaliturva on vain suomalaisille, voivat työvoimapulapaikkaajamme ansaita diskoilurahansa itse tai sitten ovat ilman ja nauttivat vain perusylläpidosta.

Saa suorittaa, Sanna Marin.
Ei voi tehdä. Kaikki ovat yhdenvertaisia lain edessä eikä ketään tai ryhmääkään voida asettaa eriarvoisiksi. Mitä voidaan tehdä yhdelle, sama voidaan tehdä kaikille.

Kaikilla ei ole omaa ajoneuvoa eikä joukkoliikenne nyt koronan takia kannattaisi riskeerata, etenkään riskiryhmäläisille ja mistä ne viranomaiset tietävät ketkä kuuluvat ja ketkä eivät?

Edes omat vanhempani eivät tienneet, että mitkä oli minulla ongelmat, kun ovat vienneet useita kertoja lääkärille sekä silmälääkärille, kaikki turhaan ja ne tiedot saatiin vasta, kun olin 18-vuotias ja armeijalta tuli kutsu. Myöhemmin vanhemmilleni tuli ilmi siinä armeijan uudessa kirjeessä, jossa paljastettiin kaikki totuudet minusta.
 
Olipa työ mikä tahansa, niin eipä sinne viitsi mennä, jos työtä tekemällä oma toimeentulo huononee. Tässä vaikuttaisi olevan nyt sekä että ongelma. Lisäksi kaikki hommat eivät ole siellä helposti opittavissa. Ei tietysti mitään rakettitiedettä, mutta oppiminen vaatii vaivaa ja aikaa opettaa ja jos sitä jota yrittää opettaa vain vituttaa koko asia 10:llä jatkuvasti, niin huonosti se oppii. Kertakaikkinen vastenmielisyys on melko huono motivaattori.
Ei se toimeentulo huonone vaan paranee. Tässä systeemissä vain sen paremman toimeentulon eteen pitäisi tehdä jotain. Kauhistuttava ajatus.

Eivätkä nuo kausityöntekijöiden hommat ole tosiaan rakettitiedettä. Kyllä suomalainenkin sen siinä urakkapalkalla oppii, kunhan sossurotta/läpsy ymmärtää vihdoin että ainoa keino saada rahaa on poimia se mansikka tai istuttaa puu.
 
Ei se toimeentulo huonone vaan paranee. Tässä systeemissä vain sen paremman toimeentulon eteen pitäisi tehdä jotain. Kauhistuttava ajatus.

Eivätkä nuo kausityöntekijöiden hommat ole tosiaan rakettitiedettä. Kyllä suomalainenkin sen siinä urakkapalkalla oppii, kunhan sossurotta/läpsy ymmärtää vihdoin että ainoa keino saada rahaa on poimia se mansikka tai istuttaa puu.
Ei nyt ihan avaudu, miten se toimeentulo paranee, jos jää vähemmän rahaa käteen /kuukausi, siitä kiitokseksi, että tekee työtä, josta ei juuri välitä..?

Kun käsittelet esim niitä taimia väärin / istutat ne väärin, niin suurempi osa niistä kuolee ja sato jää huonommaksi. Ym ym.. Aistin nyt selkeää aliarvostusta maanviljelijöiden ammattitaitoa kohtaan.. Kuvittelet ilmeisesti homman helpommaksi, kun se on..
 
Ei nyt ihan avaudu, miten se toimeentulo paranee, jos jää vähemmän rahaa käteen /kuukausi, siitä kiitokseksi, että tekee työtä, josta ei juuri välitä..?
Koska siitä työstä maksetaan enemmän kuin tuet? Sitten kun kausityö on tehty niin voi taas nauttia valtion sosiaaliturvasta työttömänä.
 
Koska siitä työstä maksetaan enemmän kuin tuet? Sitten kun kausityö on tehty niin voi taas nauttia valtion sosiaaliturvasta työttömänä.
Ongelma kun on se, että verot ym huomioonottaen homma ei ilmeisesti toimi noin vaan lopputuloksena jää vähemmän hilloa kännyyn. Tässä pitäisi nyt valtionkin tehdä jotain asian korjaamiseksi, edes nyt kesän ajaksi. Pitäisi nyt huomioida se, että elintarviketeollisuuden tukeminen tässä tilanteessa tuottaa valtiolle huomattavasti (Tarvitsee ostaa vähemmän ulkomailta) ja parantaa omavaraisuutta (pienempi vyönkiristys, jos sama ilmiö onkin myös naapurimaissa (miksei olisi)). Ja vaikka tässä työnteosta jäisikin tekijälle jonkinverran palkkaa, niin kiitos moninkertaisen verotuksen, siitä napataan kyllä siivu erilaisten verojen kautta. Ja jos tarkastellaan sen rahan kiertoa, niin pienipalkkaiselta suuri osa menee muutaman portaan kautta takaisin valtiolle..
 
Jännä miten tuosta valtion velasta aina nostetaan niin kauhea melu ja miten se ei saa nousta sen ja sen pisteen yli tai kuolema korjaa jne.

Katsotaan sit jenkkejä tai euromaita niin nehän luovat rahaa tyhjästä ja lainaavat sitä itselleen. Eli yksinkertaistettuna kun valtio ottaa lainaa niin se käytännössä maksaa siitä vain korot ja inflaatio syö loput jos sitä ei sen kummemmin lyhennellä.

EKP painaa rahaa jota se antaa pankeille takuuta vastaan ja takuuksi kelpaa valtioiden joukkovelkakirjat joita pankit ostavat markkinoilta ja saavat näin sen x% korkoa lainalle josta tuotoksi pankille jää tuo korko ja loput menee keskuspankille (eli valtioille jotka sitä lainaa halusivat).

Toki kaikki lainaraha valtioille ei tule EKP:ltä mutta varmaankin suurin osa.

Nythän Jenkeissä alkaa FED jo ostamaan suoraan markkinoilta kaikkea mahdollista että saa rahaa laitettua reaalitalouteen riittävän nopeasti.

Aina ihmetellyt että minkä takia valtioiden edes pitää käyttää pankkeja välikätenä,lainaisivat suoraan EKP:ltä. Ei euromaiden tarvii huolehtia euron arvon laskusta kun ei tuo homma näytä meren toisella puolella vaikuttavan dollarin arvoon mitenkään vaikka tekevät juuri tätä.

Tekisi EU päätöksen että EKP antaa kaikille vaikka 1000€/kk helikopterirahaa niin pitkään kun tämä kriisi kestää. Saisivat lisää rahaa kulutukseen ja ehkä jopa pientä inflaatiota aikaiseksi. Korkoja kun ei voi oikein nostaa.
 
Ongelma kun on se, että verot ym huomioonottaen homma ei ilmeisesti toimi noin vaan lopputuloksena jää vähemmän hilloa kännyyn. Tässä pitäisi nyt valtionkin tehdä jotain asian korjaamiseksi, edes nyt kesän ajaksi. Pitäisi nyt huomioida se, että elintarviketeollisuuden tukeminen tässä tilanteessa tuottaa valtiolle huomattavasti (Tarvitsee ostaa vähemmän ulkomailta) ja parantaa omavaraisuutta (pienempi vyönkiristys, jos sama ilmiö onkin myös naapurimaissa (miksei olisi)). Ja vaikka tässä työnteosta jäisikin tekijälle jonkinverran palkkaa, niin kiitos moninkertaisen verotuksen, siitä napataan kyllä siivu erilaisten verojen kautta. Ja jos tarkastellaan sen rahan kiertoa, niin pienipalkkaiselta suuri osa menee muutaman portaan kautta takaisin valtiolle..
Työnvieroksujen propagandaa. Jos vuodessa vetää 10kk työttömyysturvaa ja 2kk vetää 1500e maatilalla töitä niin käteen jää enemmän kuin vain loisimalla. Ainoa ongelma tässä on se, että henkilö joutuisi tekemään jotain elantonsa eteen.

Toki systeemiä pitäisi parantaa, ja ne jotka ovat valmiita tekemään jotain saisivat helpotuksia ja elämäntapapummit keppiä.
 
Tuloksena +- nolla, josta ei hyödy mitään vaikka kuinka raataisi?
Laske uusiksi. Maataloushommien peruspalkka simppeleissä hommissa on luokkaa 8,6e/h. Urakkahommissa voi päästä 16e/h palkoille.

Toki voit tässä vahvistaa sen, että sossurottailu pitäisi lopettaa kertomalla että saat enemmän tukia kuin edellä mainittu tekemättä mitään. Tai sitten selvennät miten tekemättä mitään tienaa enemmän kuin tekemällä palkkatyötä josta maksetaan ihan rahaa. :itku:
 
Työnvieroksujen propagandaa. Jos vuodessa vetää 10kk työttömyysturvaa ja 2kk vetää 1500e maatilalla töitä niin käteen jää enemmän kuin vain loisimalla. Ainoa ongelma tässä on se, että henkilö joutuisi tekemään jotain elantonsa eteen.
Toki systeemiä pitäisi parantaa, ja ne jotka ovat valmiita tekemään jotain saisivat helpotuksia ja elämäntapapummit keppiä.
Käteen siis jää, olettaen, että ko. työtön on peruspäivärahalla eikä ansiosidonnaisella ja saa myös asumistukea ja toimeentulotukea, se 150 euroa enemmän kuussa, kuin tekemättä mitään.

Mutta nyt kun jengi on juuri saanut lomautuksia ja fuduja, niin nehän on ansiosidonnaisella. Se muuttaa hommaa, jos oot ollut noin 2600-2700 kk-palkalla, ansiosidonnainen on kanssa jo tuon liksan verran.

Tuosta kannustinloukusta huolimatta uskon, että noihin duuneihin halukkaita löytyy nykytilanteessa kyllä. Myös esim. niistä opiskelijoista, joiden kesätyöt koronakriisin vuoksi nyt peruuntuu.

Mutta ne tilalliset, jotka on itse taitavia käytännön duunin tekijöitä, ei ne mitään tumpuloita kaupunkilaisia halua palkata - ei vaikka saisi ilmaiseksi. Ja toki niitä hyviäkin seassa olis, mutta eivät uskalla ottaa sitä riskiä tumpulasta.

Ja älkää ny sanoko, että on siellä maaseudullakin työttömiä. On kyllä. Mutta siellä myös kaikki tuntee toisensa ja ne ahkerammat ja edes jollain lailla päästään järkevät kyllä saa ihan valita työpaikkansa.
Eli niillä on joku muu ongelma, mikä estää sen työllistymisen. Dokailevat, tai on jonkun sairauden takia puolikuntoisia tai on hmm... väljä suhtautuminen omaisuuteen ja omistamiseen... tms.
Maaseudun työttömyys on yleensä kausityöttömyyttä tiettyihin aikoihin vuodesta, kun tiloilla ei oo töitä. Tai sillä kunnan ainoalla teollisella yrittäjällä.
Tai sitten pitkäaikaistyöttömyyttä, kun ei tosiaan vaan kellekään kelpaa.

Ukrainalaisten ja virolaisten etu on, et ne osaa, ne tekee eikä kysele hankalia. Ja ovat suurilta osin oppineet jo olemaan varastelematta. Ja tyytyvät minimiliksoihin.
Jaa niin ja heikkous. Ne tekee silloinkin, kun eivät osaa. Ja siitä voi tulla kallista tuhoa.
 
Viimeksi muokattu:
Ei voi tehdä. Kaikki ovat yhdenvertaisia lain edessä eikä ketään tai ryhmääkään voida asettaa eriarvoisiksi. Mitä voidaan tehdä yhdelle, sama voidaan tehdä kaikille.

Ei pidä paikkaansa. Sairaanhoitajien töihin pakottamiseksi esim. säädettiin erillinen pakkolaki ihan normaalitilanteen aikana. Poikeeustilalain varjolla voisi tehdä paljon enemmänkin. Lisäksi sosiaalitukien karsiminen (vaikka sitten tilapäisesti) kunnes työnteko maistuu on ihan lainsäädännöllinen juttu.

Käteen siis jää, olettaen, että ko. työtön on peruspäivärahalla eikä ansiosidonnaisella ja saa myös asumistukea ja toimeentulotukea, se 150 euroa enemmän kuussa, kuin tekemättä mitään.

Mutta nyt kun jengi on juuri saanut lomautuksia ja fuduja, niin nehän on ansiosidonnaisella.

Tuohon se ei tule kaatumaan. Tässä maassa lusii peruspäivärahalla ihan riittävästi väkeä maatalouden yksinkertaisiin sesonkihommiin.

Mutta vastakysymys: Miksi niin hirveä seliseliselittely aina ettei vaan työtöntä velvoitettaisi? Jos maajussi ei palkkaa, laitetaan työvelvoite vastikkeeksi tuista, tilapäisluontoisesti ja huoltovarmuuden nimissä? Tumpelommatkin apuhessut kelpaa kun ei maksa viljelijälle ja useampi saa varmaan aikaan jos yksilö ei ole kovin tehokas.
 
Ei pidä paikkaansa. Sairaanhoitajien töihin pakottamiseksi esim. säädettiin erillinen pakkolaki ihan normaalitilanteen aikana. Poikeeustilalain varjolla voisi tehdä paljon enemmänkin. Lisäksi sosiaalitukien karsiminen (vaikka sitten tilapäisesti) kunnes työnteko maistuu on ihan lainsäädännöllinen juttu.



Tuohon se ei tule kaatumaan. Tässä maassa lusii peruspäivärahalla ihan riittävästi väkeä maatalouden yksinkertaisiin sesonkihommiin.

Mutta vastakysymys: Miksi niin hirveä seliseliselittely aina ettei vaan työtöntä velvoitettaisi? Jos maajussi ei palkkaa, laitetaan työvelvoite vastikkeeksi tuista, tilapäisluontoisesti ja huoltovarmuuden nimissä? Tumpelommatkin apuhessut kelpaa kun ei maksa viljelijälle ja useampi saa varmaan aikaan jos yksilö ei ole kovin tehokas.

Se poikkeustila on eri asia, jossa tarvitaan kriittisiä työn tekijöitä. Valmiuslaissakin lukee, että Suomen on noudatettava kv. sopimuksia siinäkin. Siitä ei voi poiketa.
 
Se poikkeustila on eri asia, jossa tarvitaan kriittisiä työn tekijöitä. Valmiuslaissakin lukee, että Suomen on noudatettava kv. sopimuksia siinäkin. Siitä ei voi poiketa.

Jos huoltovarmuus katsotaan kriittiseksi niin silloin sen lain voimalla voidaan pakottaa tilapäistyöhön. Tosin, kuten sanoin, voidaan myös alentaa sossukorvauksia kunnes työ kiinnostaa. Harmi vaan, että se koskettaa suurempaa joukkoa kuin tämän takia töihin tarvitaan.

Mutta minkäs teet maassa, jossa tuilla elelyä pidetään jonain perusoikeutena?
 
Ei pidä paikkaansa. Sairaanhoitajien töihin pakottamiseksi esim. säädettiin erillinen pakkolaki ihan normaalitilanteen aikana. Poikeeustilalain varjolla voisi tehdä paljon enemmänkin. Lisäksi sosiaalitukien karsiminen (vaikka sitten tilapäisesti) kunnes työnteko maistuu on ihan lainsäädännöllinen juttu.



Tuohon se ei tule kaatumaan. Tässä maassa lusii peruspäivärahalla ihan riittävästi väkeä maatalouden yksinkertaisiin sesonkihommiin.

Mutta vastakysymys: Miksi niin hirveä seliseliselittely aina ettei vaan työtöntä velvoitettaisi? Jos maajussi ei palkkaa, laitetaan työvelvoite vastikkeeksi tuista, tilapäisluontoisesti ja huoltovarmuuden nimissä? Tumpelommatkin apuhessut kelpaa kun ei maksa viljelijälle ja useampi saa varmaan aikaan jos yksilö ei ole kovin tehokas.

Sairaanhoitajien työ vaatii osaamista. Sairaanhoitajiksi ei siis kannata pakottaa ketään, joka ei osaa kyseistä työtä.

Maataloudessa taas työ ei vaadi sinunkaan mielestä niin paljoa osaamista, koska kenet tahansa peruspäivärahalla olevan voi mielestäsi siihen pakottaa. Tässä herää ainostaan se kysymys, että miksi tämä pakottaminen ei koske kaikkia työttömiä, vaan ainoastaan peruspäivärahalla olevia? Vastaan itse: koska haluat kurittaa mielestäsi laiskoja ihmisiä.
 
Paljonko valtion pitäisi antaa tienata puhtaana käteen, iman veroja / kk, jos tuet menisivät töiden ajaksi katkolle?
Miksi valtion pitäisi olla tässä antamassa mitään? Kausityö maatilalla on tietääkseni työtä siinä missä mikä tahansa muukin työ. Siitä maksetaan palkkaa, palkasta maksetaan veroja, ja kun ollaan töissä, ei työttömyyskorvauksia tietenkään makseta.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 146
Viestejä
4 487 996
Jäsenet
74 159
Uusin jäsen
kahvirommi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom