Mihinköhän tää offtopicci kannattais kääntää, digitalisaatioketjuun?
Ainakaan itse kun pankkiprojektissa pyörin niin se cobol -osaajien puute ei ollut se suurin ongelma. Cobol on helppoa lukea, aika lailla kuka vaan joka vähän tajuaa miten tietokoneohjelma pelaa pystyy lukemaan cobol -sorsaa. Kirjoittaminen on sitten ihan hirveää monella tapaa, mutta Isoilla IT-taloilla on kyllä offareissa vino pino tyyppejä jotka sitä osaa, Intiassa koulutetaan uusia käsittääkseni edelleen. Tietenkin offari-inkkarien käyttö vaatii että joku kirjoittaa täällä päässä sellaisen ohjeistuksen että sinne ei juuri jää vapausasteita.
Isompi ongelma on tosiaan tuo, että yritetään saada järjestelmä näyttämään tosiaikaiselta, esm. että rahat lähtee tililtä ja tulee toiselle tilille välittömästi, vaikka niiden tilien (tietokantojen), joissa rahat oikeasti on, päivitys perustuu päivittäisiin eräajoihin, ja pankkien ja pankkiryhmien välillä se raha voi vielä pomppia muutaman välitilin kautta. Et edes voi mennä runttaamaan niitä sinne tietokantaan sivusta sisään, koska se koko arkkitehtuuri on tehty joka tasolla eräajojen varaan, liiketoiminnallisella tasolla siellä on erilaisia täsmäytyksiä yms. jotka luottaa siihen että ne rahat tulee sinne tilille tasan kerran päivässä, ja sovellustasolla eräajot käyttää esm. kursoreita tietokannan muokkaukseen (joka sopii hyvin esm. flat file tyyppisen datan viemiseen tai tuomiseen kannasta) jotka aiheuttaa hallitsemattomia kantalukkoja, jos kantaa koittaa sorkkia eräajoaikataulusta välittämättä.
Sitten olet tilanteessa jossa joko elät niiden eräajojen kanssa tai sitten teet koko paskan uusiksi, kaikki sadat liittyvät järjestelmät yms.
No, tuohan on sitten ratkaistu kätevästi niin, että tehdään toinen sovelluskerros siihen päälle, mikä kans siirtelee "rahaa" tililtä toiselle niin että se näyttää siirtyvän reaaliaikaisesti - vaikka se oikeasti ei siirrykään. Käyttäjälle se ei näy parhaassa tapauksessa mitenkään, vaikka se raha ei oikeasti olis vielä tilillä siinä varsinaisessa tietokannassa joka niitä ylläpitää, niin sitä voi kuitenkin käyttää ihan normaalisti. Sitten siellä taustalla käy hirveä hässäkkä kun se päällä oleva järjestelmä ja se alla möyrivä legacy yrittää päästä yhteisymmärrykseen että mitenkähän paljon kelläkin oikeasti on sitä hilloa tilillä... Pieni ihme ettei tuon kanssa satu enemmän vahinkoja.
Toinen juttu on vielä se järjestelmäpaletin hajanaisuus, pankeilla voi olla yhdessä perus transaktiossa mukana joku 5-15 eri järjestelmää, jotka on tehty eri toimijoiden puolesta viimeisen 30 vuoden aikana (ja kun avaa konepellin, niin selviää että se softan toimintalogiikka on vaan suoraan kopioitu jostain vielä vanhemmasta softasta jonkun 90-luvun uudistusprojektin yhteydessä), ne on eri ohjelmointikielillä, pyörii eri alustoilla, on koodattu ihan eri konventioiden mukaan, dokumentoitu (tai useimmiten tietenkään ei) eri tasolla ja tyylillä, käyttää erilaisia rajapintoja jne. Kaikista ei ollut edes sorsat tallessa, dokumentaatiosta puhumattakaan. Ja arvatkaas onko testiympäristöt ja testimateriaalit ihan parasta A-ryhmää?
Jos joskus on töissä pelottanut niin noiden pankkijärjestelmien kanssa tusaamisessa. Palvelunestoja tai ei niin tuo on sellainen tulitikkutalo että huh.