- Liittynyt
- 02.11.2016
- Viestejä
- 2 307
Suomessa alkutuotantoa kahdesta syystä, huoltovarmuus, aluepolitiikka, jälkimmäiseen jossain määrin nivoutuu turvallisuus, huoltovarmuus. Ihan puhtaasti markkinaehtoisesti Suomessa ei alkutuonto kanata edullisempaa tuoda mailmanääristä, se rahti ei siinä paljon merkkaa kustannuksina/päästöinä. Ne tuonnit missä rahti aiheuttaa päästöje, on kallista on pitkälti sellaisia ettei niitä tuoteta Suomessa, tai sitten kilpailia on jotain kasvihuonetuotantoa.
Jos tämä lähiti lihantuotannosta, ja kasvisruokavalioon siirtymisestä, niin se nimenomaan vähentäisi sitä sademetsien hakkaamista.
Alkutuotanto ei käytännössä toimi missään kehittyneessä maassa markkinaehtoisesti. Kaikki tukevat omaansa - kaikki Euroopan maat, USA, jne jne. Syitä ovat olleet turvallisuuden ja huoltovarmuuden lisäksi se, että halpa ruoka pitää kansalaiset rauhallisina ja se taas sopii poliitikoille paremmin. Suomen alkutuotannon osalta meillä vaikuttaa lisäksi oma spesiaalisääntely, mikä rajoittaa mitä kaikkea alkutuotannossa saa tehdä täällä - niin on tehty ympäristösyistä, sekä eläinsuojelullisista syistä (vaikka aktivistit mielellään huutelevatkin aina että "Mitään ei ole tehty!1!11"), mutta sen kääntöpuoli on suuremmat tuotantokustannukset. Sen puoleen kannattaa olla vähäsen varovainen miten suoraa vertailua tekee esim. muihin EU-maihin - esimerkiksi Hollannissa nousi lähes kapina sellaisista rajoituksista ja muutoksista mitkä meillä ovat olleet arkipäivää jo vuosia.
En myöskään osta ihan sellaisenaan heittoa siitä, että lihantuotannon vähentäminen automaattisesti vähentäisi sademetsien hakkuuta, koska sademetsistä raivatut pellot eivät ainakaan minun tietääkseni ole ihan valtavan pitkäikäisiä käytössä. Suurelta osin karjatalous pyörii myös maailmalla sellaisilla alueilla missä ruokakasvien viljely ei ole käytännössä järkevää tai edes mahdollista.
Ketjuunliittyen sitten kyse siitä miten päästöt hoidetaan ja lasketaan, neutraalimpi tuotanto, päästökauppa. niin kuluttajat sitten voivat arvottaa pihvihalunsa.
Tässä päästään juuri siihen, että se miten lasketaan on jo nyt saastunut ideologisilla painotuksilla niin läpikotaisin, että sen toimii enemmän ihmisten kontrollointiin ja kyöräämiseen kuin päästöjen kontrollointiin. Enkä minä ainakaan halua sellaista. Tosin, toistaiseksi kukaan ei ole kai sentään ehdottanut riistalihan nostoa suureen päästöluokkaan sen takia että tuntuu pahalta kun luontokappaleita ammutaan...