Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Minkälaisia ruuansulatuksellisia ongelmia ihminen kokee mikäli ei saa lihaa syötäväksi? Ihan vain mielenkiinnosta kysyn, sillä tuo tuli täysin uutena asiana. Yleisessä tiedossa on että nimenomaisesti kuidut ovat tärkeitä ruuansulatukselle, ja liha ei sisällä kuituja. Kuiduilla on kyllä vatsan mikrobiston kautta paljon muitakin terveysvaikutuksia. Esimerkiksi punainen liha jo sellaisenaan näyttäisi lisäävän syöpäriskiä: Comprehensive Review of Red Meat Consumption and the Risk of CancerKannattaa nyt muistaa:
1. Ihminen on sekasyöjä. ruuansulatus ei toimi käytännössä ongelmitta pelkällä kasviravinnolla.. Tämä on biologinen fakta.
Nykyinen tehomaatalous ei hyödynnä alueita joista ei tule kunnollista satoa, tai jos näin tehdään tarkoittaa se kirjaimellisesti puhtaan veden ylikäyttöä joka köyhdyttää alueen pohjavettä. Esim. Amerikassa näin on tehty jo pitkään. Lisäksi kasvien kasvua parannetaan säännönmukaisesti myrkytyksillä ja lannoituksilla, ja nämä jo yksinään tuovat maailman vesistöille saasteita ja rehevöitymistä.2. Näytäeläimet jne pystyvät hyödyntämään paljon karumpia ja monillatavoin kelvottomampia peltoja, kuin monet vilja ym lajikkeet, joira ihmiset voivat käyttää suoraan.
Ja silti tälläkin hetkellä metsiä tuhotaan peltopinta-alan kasvattamiseksi, keskimäärin tahti on ollut 10 miljoonaa hehtaaria vuosittain. Viimeisen 10 vuoden aikana maailmasta on kadonnut metsää alalta joka vastaa suunnilleen Ruotsin pinta-alaa. Suurin osa tuosta on sademetsiä ja hakkuita tehdään juuri siksi että saadaan lisää peltopinta-alaa sekä laidunta.3. Peltoja on todella laajasti jo olemassa, niitä ei tarvitse raivata lisää lihantuotantoa varten.
4. lihantuotanto kasvattaa huomattavasti huoltovarmuutta, joka on kriittinen asia ruuantuotannossa.
Ihan mielenkiinnosta on pakko kysyä, että mihin nämä perustuvat? Ihan vaan sillä että ovat täyttä paskapuhetta ja/tai huonoja perusteluja.Kannattaa nyt muistaa:
1. Ihminen on sekasyöjä. ruuansulatus ei toimi käytännössä ongelmitta pelkällä kasviravinnolla.. Tämä on biologinen fakta.
2. Näytäeläimet jne pystyvät hyödyntämään paljon karumpia ja monillatavoin kelvottomampia peltoja, kuin monet vilja ym lajikkeet, joira ihmiset voivat käyttää suoraan.
3. Peltoja on todella laajasti jo olemassa, niitä ei tarvitse raivata lisää lihantuotantoa varten.
4. lihantuotanto kasvattaa huomattavasti huoltovarmuutta, joka on kriittinen asia ruuantuotannossa.
Minkälaisia ruuansulatuksellisia ongelmia ihminen kokee mikäli ei saa lihaa syötäväksi? Ihan vain mielenkiinnosta kysyn, sillä tuo tuli täysin uutena asiana. Yleisessä tiedossa on että nimenomaisesti kuidut ovat tärkeitä ruuansulatukselle, ja liha ei sisällä kuituja. Kuiduilla on kyllä vatsan mikrobiston kautta paljon muitakin terveysvaikutuksia. Esimerkiksi punainen liha jo sellaisenaan näyttäisi lisäävän syöpäriskiä: Comprehensive Review of Red Meat Consumption and the Risk of Cancer
Tähän Kansanparantaja vastasikin jo aika hyvin. Lisätään tähän vielä pari juttua...Minkälaisia ruuansulatuksellisia ongelmia ihminen kokee mikäli ei saa lihaa syötäväksi? Ihan vain mielenkiinnosta kysyn, sillä tuo tuli täysin uutena asiana. Yleisessä tiedossa on että nimenomaisesti kuidut ovat tärkeitä ruuansulatukselle, ja liha ei sisällä kuituja. Kuiduilla on kyllä vatsan mikrobiston kautta paljon muitakin terveysvaikutuksia. Esimerkiksi punainen liha jo sellaisenaan näyttäisi lisäävän syöpäriskiä: Comprehensive Review of Red Meat Consumption and the Risk of Cancer
Ihan mielenkiinnosta, oletko koskaan kokeillut kasvattaa ruokakasveja? Meinaan vaan, että mahdatkohan nyt hahmottaa miten valtava merkitys esim. lannoituksella on satomääriin. Olen tuossa omassa puutarhassa kokeillut kaikenlaista ja noin pääsääntöisesti pyrin siihen, ettei tarvitsisi käyttää esim. myrkkyjä. Mutta siinä vaiheessa kun kasvihuoneeseen päätyy vähän enemmän tuholaisia, niin vaihtoehdot ovat siinä kohtaa joko myrkyttää tai sitten menettää enemmän tai vähemmän koko sato. Silloin kun viljelyä tehdään työksi niin siihen ei oikein ole varaa ja laajemmassa kuvassa kovin laajat satovahingot sitten vaikuttavat koko ruokajärjestelmän kestävyyteen. Omassa viljelyssä käytin alun perin luonnonlannoitteita, kuten kompostia ja kananpaskaa, mutta totesin että kastelujärjestelmän kautta annettava lisäravinne lisää kasvien hyvinvointia (mm. tuholaiskestävyyttä) ja satoa erittäin mittavasti. Tutun luomuviljelijän kanssa keskustelin aiheesta, niin hän totesi luomuviljelystä saatavan sadon olevan n. puolet tavanomaisella viljelyllä saavutettavasta.Nykyinen tehomaatalous ei hyödynnä alueita joista ei tule kunnollista satoa, tai jos näin tehdään tarkoittaa se kirjaimellisesti puhtaan veden ylikäyttöä joka köyhdyttää alueen pohjavettä. Esim. Amerikassa näin on tehty jo pitkään. Lisäksi kasvien kasvua parannetaan säännönmukaisesti myrkytyksillä ja lannoituksilla, ja nämä jo yksinään tuovat maailman vesistöille saasteita ja rehevöitymistä.
Itseasiassa suunnilleen kaikki vuoristoiset alueet ovat sellaisia. Esim. Sveitsissä karjaa laidunnetaan vuorilla, maidosta valmistetaan juustoa jne jne. Sillä menetelmällä hiilijalanjälki on todellisuudessa erittäin pieni. Niistä ns. terveyshaitoista on jo tuolla edellä vähän puhuttukin.Suomi on yksi harvoista maista joissa lihantuotanto kannattaa ihan meidän sijainnin ja valtavien pohjavesivarantojen takia. Lisäksi kuten aiemmin linkatuista charteistakin selvisi, se että nauta tuottaa ensin maitoa ja vasta sen jälkeen teuraaksi, vähentää lihantuotannosta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä huomattavasti. Tämä ei tietenkään poista lihan potentiaalisia terveyshaittoja ihmisen elimistölle.
Tuotetaan sitä kasvisravintao eläimille tai ihmisille niin tehokasta lannoitusta, kasvinsuojelua. Eläinrehuntuotannon pinta-ala tehokuutta saadaan tehokkaalla lannoituksella, joka voi olla pinta-alaa kohti suurempaa kuin ihmisravinnon tuottamisessa. Tästä toki voi tehdä myös toisenlaisia esimerkkipareja, mutta jos puhe on nyt siitä ajatuksesta että ihmisravinnoin painopiste siirettäisiin rajusti kasvispohjaisiin eläin saati lihapohjaisen sijaan.Ihan mielenkiinnosta, oletko koskaan kokeillut kasvattaa ruokakasveja? Meinaan vaan, että mahdatkohan nyt hahmottaa miten valtava merkitys esim. lannoituksella on satomääriin. Olen tuossa omassa puutarhassa kokeillut kaikenlaista ja noin pääsääntöisesti pyrin siihen, ettei tarvitsisi käyttää esim. myrkkyjä. Mutta siinä vaiheessa kun kasvihuoneeseen päätyy vähän enemmän tuholaisia, niin vaihtoehdot ovat siinä kohtaa joko myrkyttää tai sitten menettää enemmän tai vähemmän koko sato. Silloin kun viljelyä tehdään työksi niin siihen ei oikein ole varaa ja laajemmassa kuvassa kovin laajat satovahingot sitten vaikuttavat koko ruokajärjestelmän kestävyyteen. Omassa viljelyssä käytin alun perin luonnonlannoitteita, kuten kompostia ja kananpaskaa, mutta totesin että kastelujärjestelmän kautta annettava lisäravinne lisää kasvien hyvinvointia (mm. tuholaiskestävyyttä) ja satoa erittäin mittavasti. Tutun luomuviljelijän kanssa keskustelin aiheesta, niin hän totesi luomuviljelystä saatavan sadon olevan n. puolet tavanomaisella viljelyllä saavutettavasta.
Sveitsin lihan ja maidontuotanto ei ehkä kuvaa sitä isoa mailmanlaajuista kuvaa. Sitten on porotalous, lammastaloutta tietyillä alueilla, jälkimmäisestä löytyy esimerkkejä missä jonkin alueen lampaan kasvatuskesta luopuminen ei ehkä isosti vapauttaisi nurmipinta-alaa vehnäntuotantoon. Toki joku voi sanoa että jos lampaat laitetaan teuraaksi, niin lampaiden päästöt olisi pois, ja niiden laidunalueet voisi ottaa tehokkaampaa hiilensidontaan, tai tuottaa siellä jotain muuta hyödyllistä. Osassa lampaiden laidunalueita on ne puut aikoja sitten hakattu, vaikka lampaat voivat vaikuttaa kovasti maisemaan, niin ei niiden poistuminen välttämättä tarkoita että ne metsittys.Itseasiassa suunnilleen kaikki vuoristoiset alueet ovat sellaisia. Esim. Sveitsissä karjaa laidunnetaan vuorilla, maidosta valmistetaan juustoa jne jne. Sillä menetelmällä hiilijalanjälki on todellisuudessa erittäin pieni. Niistä ns. terveyshaitoista on jo tuolla edellä vähän puhuttukin.
Siinä pitää periaatteessa valita mitä halutaan - vähemmän pentopinta-alaa, jolloin pienemmästä pitää saada irti isompi sato -> lannoitus, tai sitten vähemmän lannoitusta jolloin pinta-alaa tarvitaan enemmän. Riippuen siitä mitä tuoteaan, niin lannoitus-, kasvinsuojeluaine- (eli myrkyt) ja peltomaavaatimukset ovat erilaiset. Pääsääntöisesti ruohokasvit kuitenkin ovat vähemmän vaateliaita oikeastaan kaikkien näiden suhteen verrattuna suoriin ruokakasveihin.Tuotetaan sitä kasvisravintao eläimille tai ihmisille niin tehokasta lannoitusta, kasvinsuojelua. Eläinrehuntuotannon pinta-ala tehokuutta saadaan tehokkaalla lannoituksella, joka voi olla pinta-alaa kohti suurempaa kuin ihmisravinnon tuottamisessa. Tästä toki voi tehdä myös toisenlaisia esimerkkipareja, mutta jos puhe on nyt siitä ajatuksesta että ihmisravinnoin painopiste siirettäisiin rajusti kasvispohjaisiin eläin saati lihapohjaisen sijaan.
Jos et ole huomannut, niin minua ei kiinnosta sellainen maailmanlaajuinen kuva mikä ei huomioi paikallisolosuhteita. Enkä hyväksy sitä, että päätöksiä tehdään jonkinlaisen maailmanlaajuisen excelin pohjalta. Toinen huomionarvoinen asia tuota esimerkkiäsi sivuten on se, että laidunmaat eivät pysy pidemmän päälle kunnossa jos niillä ei laidunneta. Usein lampaita käytetään siinä tarkoituksessa esim. museoalueilla mitä ei voida ylläpitää konevoimin. Tosin, nyt kun on otettu ylimmäksi ihanteeksi niiden tuleminen susien tappamiksi, niin voi olla että innostus vähenee jo sitäkin kautta.Sveitsin lihan ja maidontuotanto ei ehkä kuvaa sitä isoa mailmanlaajuista kuvaa. Sitten on porotalous, lammastaloutta tietyillä alueilla, jälkimmäisestä löytyy esimerkkejä missä jonkin alueen lampaan kasvatuskesta luopuminen ei ehkä isosti vapauttaisi nurmipinta-alaa vehnäntuotantoon. Toki joku voi sanoa että jos lampaat laitetaan teuraaksi, niin lampaiden päästöt olisi pois, ja niiden laidunalueet voisi ottaa tehokkaampaa hiilensidontaan, tai tuottaa siellä jotain muuta hyödyllistä. Osassa lampaiden laidunalueita on ne puut aikoja sitten hakattu, vaikka lampaat voivat vaikuttaa kovasti maisemaan, niin ei niiden poistuminen välttämättä tarkoita että ne metsittys.
No tuosta päästökaupasta olen jo maininnutkin, etten halua sellaista ideologista rahastusautomaattia.Ja muistettava että liha, eläinperäiset elintarvikkeet ovat monella tärkeitä ja ovat niistä valmiita maksamaan, joten erottaisin keskustelussa lihasta kokonaan luopumisen, siitä että mailmanlaajuinen lihan kysyntä laskisi ja tai siitä saataisiin jollain kohtuu mekanismilla osa päästökauppaa. Jos joku haluaa syödä enemmän punaista lihaa pitää sitä arvokkaampana kuin joku toinen päästöjä aiheuttava kulutus. niin mikäs siinä.
Sitten se onko kaikilla ihmisillä oikeus ja kohtuus jonkinverran syödä lihaa, onko jokin määrä mikä pitäisi turvata ohi muun.
Jos Sveitsiläiset pystyvät tuottaan hiilineutraalia lihaa, niin päästökauppa tyyppisillä komponenteilla se olisi kilpailykykyisempää. toki jos joku muu muualla pystyy tehokkaalla neutraalilla reuhuntuotannolla tuottaan neutraalia ruokaa lihaeläimille ja vielä ne jalostettu tehokkaaksi , nopea kierto, niin siinä sitten kisaisi keskenään.
No tuosta päästökaupasta olen jo maininnutkin, etten halua sellaista ideologista rahastusautomaattia.
Minä kuoppaisin sen koko virityksen. Jos haluat että toimitaan markkinaehtoisesti niin päästökaupan kaltainen täysin keinotekoinen ja ideologisesti ajettu viritys sopii siihen huonosti. Se on ainoastaan vero, mille on keksitty toisenlainen nimi jotta se saadaan myytyä vähän helpommin.Miten ajattelit sitten niitä päästöoikeuksia jakaa eri sektoreiden kesken, eri tuottajien/kuluttajien kesken. jos siis ajatus on että markkina, kuluttaja voi valita mitä kuluttaa.
Jos taasen jaetaan ei markkinaehtoisesti, jos jaetaan lihantuotannolle avokätisesti, niin se on muilta pois ja ei tehosta lihantuotannon päästövähennyksiä.
Mikä olisi sitten markkinaehtoinen ?Minä kuoppaisin sen koko virityksen. Jos haluat että toimitaan markkinaehtoisesti niin päästökaupan kaltainen täysin keinotekoinen ja ideologisesti ajettu viritys sopii siihen huonosti. Se on ainoastaan vero, mille on keksitty toisenlainen nimi jotta se saadaan myytyä vähän helpommin.
linkkasit tutkimuksen joka on auttamatta vanha - eli vuodelta 2000. Neljännesvuosisadassa tietämys aihepiiristä on kasvanut huomattavasti. Onneksi aihepiiri on sellainen jota on jo tutkittu paljon, alla yksi tuoreimmista tutkimuksista joka kattaa 200 000 amerikkalaista usean vuosikymmenen ajalta:Hienosti revitelty tutkimuksen otsikolla. Kun itse tutkimuksen lukee, niin sieltä löytyy seuraavaa:
"Farvid et al. showed that unprocessed red meat intake was associated with a 6% higher risk of breast cancer (RR 1.06, 95% CI=0.99-1.14), and consumption of processed meat was associated with a 9% higher risk (RR 1.09, 95% CI=1.03-1.16)". Relative Risk on siis 1.06, kun esimerkiksi tupakoinnin vastaavissa epidemiologisissa tutkimuksissa se on 15-30, riippuen tutkimukseta.
Tämä on siis käytännössä mitätön vaikutus. Eli jos sinulla on seuraavan 10 vuoden aikana 1%:n todennäköisyys saada rintäsyöpä, niin lihaa syömällä todennäköisyys nousee peräti 1.06 prosettiin. Lisäksi tuokin tutkimus on epidemiologinen tutkimus, niin kuin on suurin osa näistä vastaavista, missä lihaa parjataan, eli en antaisi sille paljoakaan painoarvoa. Epidemiologisella tutkimuksella ei koskaan voi todistaa syy-yhteyttä vaan ainoastaan korrelaation. Korrelaation ollessa todella voimakas (tupakan tapauksessa) voidaan sitä pitää kohtuu luotettavana.
Ihminen saa lihasta kaiken tarpeellisen. Se sisältää kaikki oleelliset aminohapot ja ravintoaineet. 99,9 prosettia lihasta sulla ihmisen ruuansulatuselimistössä. Lihan lisäksi ei tarvi syödä mitään muuta, jos ei halua.
Pelkästään kasvikunnan tuotteita syömällä voi tulla toimeen ihan OK, mutta optimaalinen ruokavalio se ihmiselle ei ole.
Lisätään vielä yksi tutkimus. Tässä osallistujia seurattiin 4 vuotta. Tutkimuksen osallistui 1905 henkilöä. Tässä tutkimuksessa huomattiin, että enemmän lihaa syövät sairastuivat vähemmän söypään.
"Observational epidemiologic studies suggest that the ingestion of red meat and dietary fat increases the risk of colorectal cancer, whereas the ingestion of vegetables, dietary fiber, and certain micronutrients lowers the risk.10–14 These results, however, are inconsistent,15 and the evidence that diet contributes to causing colorectal cancer is hardly conclusive."
Tässä tutkimuksessa punaisen lihan syöti vähensi rintasyöpätapauksia 20%:
![]()
Low-Fat Diet Not a Cure-All - The Nutrition Source
Results from large, long Women's Health Initiative Dietary Modification Trial shows no effect on heart disease, breast cancer, colorectal cancer, or weight.nutritionsource.hsph.harvard.edu
Kauimpana planetaarisesta ? tuo kyllä mieleen jotain sellaista että yllättävän pienet prosentit. Artikkelli vaikuttu enemmän tarkoitushakuiselta, kuin tietoa jakavaltalinkkasit tutkimuksen joka on auttamatta vanha - eli vuodelta 2000. Neljännesvuosisadassa tietämys aihepiiristä on kasvanut huomattavasti. Onneksi aihepiiri on sellainen jota on jo tutkittu paljon, alla yksi tuoreimmista tutkimuksista joka kattaa 200 000 amerikkalaista usean vuosikymmenen ajalta:
![]()
Kasvispainotteinen ruokavalio yhteydessä pienempään kuolemanriskiin
Planetaarinen ruokavalio hyödyttää sekä ympäristöä että terveyttä.www.potilaanlaakarilehti.fi
Planetaarista ruokavaliota parhaiten noudattaneella viidenneksellä oli 23 prosenttia pienempi kokonaiskuolleisuusriski, 14 prosenttia pienempi sydänkuoleman riski, 10 prosenttia pienempi syöpäkuoleman riski, 47 prosenttia pienempi hengityselinsairauteen liittyvä kuoleman riski sekä 28 prosenttia pienempi riski kuolla neurodegeneratiiviseen sairauteen kuin sillä viidenneksellä, jonka ruokavalio oli kauimpana planetaarisesta.
Myös kasvihuonepäästöt sekä muut haitalliset ympäristövaikutukset, muun muassa lannoitteiden ja viljelysmaan käyttö, olivat pienimmät planetaarista ruokavaliota parhaiten noudattavilla.
Planetaarinen ruokavalio säästäisi siis sekä ihmishenkiä että ympäristöä.
Osaatko perustella että miksi vaikkapa sinun elintasosi laskee kun elät terveempänä pidempään?Kaikenlaisten "planetaaristen ruokavalioiden" ja päästöoikeuksien tarkoitus on kuitenkin heikentää elintasoa, ja sitä kautta laskea päästöjä. Että silleen...![]()
Siis onko hän "kauimpana planetaarisesta" ?Osaatko perustella että miksi vaikkapa sinun elintasosi laskee kun elät terveempänä pidempään?
Osaatko perustella että miksi vaikkapa sinun elintasosi laskee kun elät terveempänä pidempään?
Näissä tukimuksissa vaikuttaa eniten käsite 'healthy bias'. Ne ihmiset jotka syövät kasvisruokaa ja luulevat sitä terveelliseksi, yleensä juovat vähemmän alkoholia, polttavat vähemmän tupakkaa ja liikkuvat enemmän. Näitä muuttujia on todella vaikea, käytännössä mahdoton korjailla erilaisilla kertoimilla.linkkasit tutkimuksen joka on auttamatta vanha - eli vuodelta 2000. Neljännesvuosisadassa tietämys aihepiiristä on kasvanut huomattavasti. Onneksi aihepiiri on sellainen jota on jo tutkittu paljon, alla yksi tuoreimmista tutkimuksista joka kattaa 200 000 amerikkalaista usean vuosikymmenen ajalta:
![]()
Kasvispainotteinen ruokavalio yhteydessä pienempään kuolemanriskiin
Planetaarinen ruokavalio hyödyttää sekä ympäristöä että terveyttä.www.potilaanlaakarilehti.fi
Planetaarista ruokavaliota parhaiten noudattaneella viidenneksellä oli 23 prosenttia pienempi kokonaiskuolleisuusriski, 14 prosenttia pienempi sydänkuoleman riski, 10 prosenttia pienempi syöpäkuoleman riski, 47 prosenttia pienempi hengityselinsairauteen liittyvä kuoleman riski sekä 28 prosenttia pienempi riski kuolla neurodegeneratiiviseen sairauteen kuin sillä viidenneksellä, jonka ruokavalio oli kauimpana planetaarisesta.
Myös kasvihuonepäästöt sekä muut haitalliset ympäristövaikutukset, muun muassa lannoitteiden ja viljelysmaan käyttö, olivat pienimmät planetaarista ruokavaliota parhaiten noudattavilla.
Planetaarinen ruokavalio säästäisi siis sekä ihmishenkiä että ympäristöä.
Näkökulmat lihaan:Nyt julkistettava raportti on tulosta viiden vuoden työstä, jossa noin 400 pohjoismaista ja kansainvälistä tutkijaa on arvioinut tuhansia tutkimuksia.
- Terveysnäkökulmasta enintään 350 g punaista lihaa viikossa; ympäristönäkökulmasta punaista lihaa tulisi syödä huomattavasti tätä määrää vähemmän. Lihavalmisteita niin vähän kuin mahdollista. Punaisen lihan vähentämisen ei tulisi johtaa siipikarjan lihan kulutuksen lisääntymiseen.
- NNR 2023 suosittelee pääasiassa kasvikuntapainotteista ruokavaliota, mutta kala, maitovalmisteet ja liha ovat edelleen mukana terveyttä edistävässä ja kestävässä ruokavaliossa.
- Kasvikuntapainotteinen ruokavalio koostuu pääosin kasvikunnan tuotteista, kuten vihanneksista, juureksista, hedelmistä ja marjoista, palkokasveista, perunasta, täysjyväviljasta sekä pähkinöistä ja siemenistä, mutta sisältää myös riittävästi kalaa sekä rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita.
- Punaista lihaa ja siipikarjan lihaa syödään rajoitetusti. Lihavalmisteita sekä alkoholia ja runsasrasvaisia, runsaasti suolaa ja sokeria sisältäviä jalostettuja elintarvikkeita käytetään vähän.
Mitäs tuossa tarkoittaa tuo kokonaiskuolleisuusriski?Näissä tukimuksissa vaikuttaa eniten käsite 'healthy bias'. Ne ihmiset jotka syövät kasvisruokaa ja luulevat sitä terveelliseksi, yleensä juovat vähemmän alkoholia, polttavat vähemmän tupakkaa ja liikkuvat enemmän. Näitä muuttujia on todella vaikea, käytännössä mahdoton korjailla erilaisilla kertoimilla.
Healthy user bias - Wikipedia
en.wikipedia.org
"Specifically, it is a sampling bias or selection bias: the kind of subjects that take up an intervention, including by enrolling in a clinical trial, are not representative of the general population. People who volunteer for a study can be expected, on average, to be healthier than people who don't volunteer, as they are concerned for their health and are predisposed to follow medical advice, both factors that would aid one's health."
Näille virallisille ravintosuosituksille en kyllä antaisi paljoakaan painoarvoa. Tännehän ne tuolta Ameriikan puolelta nämäkin suositukset kopioitiin ja ei tarvi kovikaan paljoa tutkimusta tehdä, että ketkä siellä USDA:n puolella näitä ko. suosituksia väsäävät.Tänne sopii hyvin pohjoismaiset ravitsemussuositukset, jotka ottavat terveyden lisäksi ympäristön huomioon. Suositukset ei nojaudu yksittäisiin tutkimuksiin:
Näkökulmat lihaan:
Niin kuin jo sanoin, minä luopuisin koko himmelistä.Mikä olisi sitten markkinaehtoinen ?
Päästökauppa voi olla neutraali, jolloin se ei ole veronkaltainen. Mutta se olisi aika rajua veto elintarviketuotannossa.
Päästöoikeuksia voi myös jakaa, jolloin ei veron kaltainen, mutta jos siihen ei liitetä päästökaupan mahdollisuutta niin se markkinaehtisuudella haettava tehokkuus puuttuisi. Jakaminen itsessään olisi suoraa tukea, raha jakamista saajille.
Päästöoikeuksia voisi myös jakaa kansalaisille jotka sitten voivat edelleen siirtää niitä. eli päästökauppaa missä ei olisi sitä verokaltaisuutta.
Näille virallisille ravintosuosituksille en kyllä antaisi paljoakaan painoarvoa. Tännehän ne tuolta Ameriikan puolelta nämäkin suositukset kopioitiin ja ei tarvi kovikaan paljoa tutkimusta tehdä, että ketkä siellä USDA:n puolella näitä ko. suosituksia väsäävät.
Uudessa suosituksessa tulee olemaan lähes kuusikymmentä lukua eri ravintotekijöistä. Kunkin luvun kirjoittamisesta vastaa kaksi aiheen pohjoismaista asiantuntijaa ja tieteellisestä vertaisarvioinnista kaksi ulkopuolista arvioijaa. Uudistustyössä on kaiken kaikkiaan mukana noin 350 ravitsemuksen asiantuntijaa eri tutkimuslaitoksista ja yliopistoista.
Heidän riippumattomuutensa varmistetaan ennen tehtävään nimeämistä. Lukuja päivittäessään asiantuntijat kartoittavat kunkin ravintotekijän osalta ravitsemuksen ja terveyden välisiä yhteyksiä koskevat uudet tutkimukset niin sanotulla Scoping review -menetelmällä ja hyödyntävät kriteerien mukaisia korkealaatuisia systemaattisia katsauksia.
Työn viimeisessä vaiheessa suositustyöryhmä käy läpi päivitetyt tekstit, sisällyttää niihin temaattisia painotuksia kokonaisruokavalion, terveyshaasteiden, ylipainon, fyysisen aktiivisuuden ja ympäristövaikutusten näkökulmista sekä asettaa lopulliset suositukset. Kansainvälinen tieteellinen asiantuntijaryhmä arvioi suositukset ennen niiden lopullista julkaisemista.
Ei varmaankaan näitä uusiampia ole suoraan kopioitu, mutta silloin kun ensimmäiset ns. nykyaikaiset ravintosuositukset tehtiin, niin silloin ne kopioitiin lähes sellaisinaan Ameriikan puolelta. Sen jälkeen niitä on hieman muokkailtu ympäri maapalloa sopimaan paremmin tietylle alueelle. Ensimmäisetn suositustenkin lähtökohtana oli tähtitukija Ancel Keysin ja muiden sokeriteollisuuden maksettujen tutkijoiden ns. tutkimukset.Pintapuolisesti tutustumalla aiheeseen näkee jo heti, että kyse ei ole kopioinnista vaan pohjosmaiden omasta hankkeesta:
Tätä ei kyllä mikään tutkittu tieto tue. Toisaalta reilusti kuituja ja kasviksia sisältävän ruokavalion tiedetään vähentävän elintasosairauksia.Paljon lihaa syömällä katoaisi moni elintapasairaus.
Tunnetusti lihaa syömällä saa esim. tyypin 2 diabeteksen remissioon. Toimii hyvin monessa ADHD-tapauksessa. Paino tippuu silmissä. Monet suolisto-ongelmat kuten Chronin tauti saadaan remissioon. Oma hyvä kaveri pystyi jättämään biologiset lääkkeet chronin tautiin pois, kuin söi pelkää lihaa.Tätä ei kyllä mikään tutkittu tieto tue. Toisaalta reilusti kuituja ja kasviksia sisältävän ruokavalion tiedetään vähentävän elintasosairauksia.
Tähän en osaa vastata, mutta ei kai kaikkien tarvikkaan pelkää lihaa syödä. Pelkällä lihansyönnillä on todella helppo resetoida keho ja aineenvaihdunta toimimaan taas oikein. Se mitä kenenkään ei pitäisi syödä, on ne pakkauksissa olevat ruuat, missä on pitkä hyllyikä.Monellekos ihmiselle sitä lihaa riittäisi jos yhtäkkiä kaikki söisivät pelkästään lihaa? Veikkaan että nälkä tulisi aika monelle.
Miten tämä liittyy ketjun aiheeseen? Lopetetaan lääketuotanto niin minimoidaan ilmastovaikutuksia? Se lääketuotannon säätely on vähän sama kuin kaivostuotantokin, molemmat aiheuttavat runsaasti ympäristöhaittoja, kun on lainsäädäntö kunnossa niin nämä haitat vähenevät.Kysytään vastapalloon, että paljonko yhteiskunta säästäisi, jos suurin osa lääkkeistä voitaisiin jättää pois?
Ei suoranaisesti liitykkään, mutta eikö tuo lääkkeissä säästynyt raha voitaisi laittaa vaikka juurikin siihen ympäristösuojeluun?Miten tämä liittyy ketjun aiheeseen? Lopetetaan lääketuotanto niin minimoidaan ilmastovaikutuksia? Se lääketuotannon säätely on vähän sama kuin kaivostuotantokin, molemmat aiheuttavat runsaasti ympäristöhaittoja, kun on lainsäädäntö kunnossa niin nämä haitat vähenevät.
Osataan sitä meilläkin. Fågelholm otti rahaa Coca Cola Companyltä, väitti toki kivenkovaa ettei sillä ollut vaikutusta mihinkään. Sitten kun sokerin haitoista alettiin keskustella vähän enemmän niin oli aika nopeasti vähättelemässä asiaa... kas kummaa. Käytännössähän nuo suositukset on tehty bisnes edellä. Ennen se vain myönnettiin vähän avoimemmin.Pintapuolisesti tutustumalla aiheeseen näkee jo heti, että kyse ei ole kopioinnista vaan pohjosmaiden omasta hankkeesta:
Tätä väitettä voisi avata jossain terveysketjussa lähteineen.Tähän en osaa vastata, mutta ei kai kaikkien tarvikkaan pelkää lihaa syödä. Pelkällä lihansyönnillä on todella helppo resetoida keho ja aineenvaihdunta toimimaan taas oikein.
Laitetaan nyt vaikka samantien tähän lyhyesti. Katsotaan, jos jossain välissä jaksan tehdä pitemmän sepustuksen aiheesta eri ketjuun.Tätä väitettä voisi avata jossain terveysketjussa lähteineen.
Nämä jutut kuuluisivat jo salaliitoille dedikoituun ketjuun, ei tänne. Pelkästään lihaa syömällä tulee vain sairaita ja kuolemakin kolkuttelee ovella.Tunnetusti lihaa syömällä saa esim. tyypin 2 diabeteksen remissioon. Toimii hyvin monessa ADHD-tapauksessa. Paino tippuu silmissä. Monet suolisto-ongelmat kuten Chronin tauti saadaan remissioon. Oma hyvä kaveri pystyi jättämään biologiset lääkkeet chronin tautiin pois, kuin söi pelkää lihaa.
Tutkiahan näitä ei haluta, koska pelkästää lihaa syömällä tulisi terveitä ihmisiä. Ja terveissä ihmisissä ei liiku rahaa.
Tutkijat näitä kyllä tutkisivat, jos saisivat rahaa. Kunnon Randomized Contol Trialit maksaa hirveästi rahaa. Kymmeniä miljoonia. Samaan aikaan Coca-Cola painaa yli sata miljoona tutkimukseen vuodessa. Varmasti saamme hyvää ja luotettavaa tutkimusta näitä yrityksiltä, jotka tutkivat omaa tuotettaan. Sama homma lääkeyritysten kanssa. Käytännössä rajaton budjetti. Yritäppä kaivella jostain esim. statiinien tutkimustulosten aineisto, mistä voisit tehdä omat tulkinnat. Et löydä, koska niitä ei julkaista. Meillä pitää vain luottaa yritysen hyvyyteen.
EDIT: Hirveesti typoja
Iso osa ihmisen aiheuttamista ilmastopäästöistä johtuu suoraan ruuantuotannosta. Lihantuotanto on ilmastoa ajatellen kaikista pahin. Jos kaikki ihmiset jättäisivät lihansyönnin kokonaan pois, vähentäisi se ilmastopäästöjä yli 68% seuraavan 15 vuoden aikana. Lisäksi yhden ihmisen ilmastopäästöt vähenisivät n. 800kg vuodessa.Ei tää ketju kyl oo mistään dieteeistä puhumiseen, menkää muualle.
Joo tietenkin, mutta vastasin yllättäen sen takia tähän kun alettiin keskustelemaan tarkemmin dieeteistä että mitä esim hiilareiden pois jättäminen aiheuttaa. Kiva selittää aina rautalangasta. Ruoantuotanto isossa kuvassa kuuluu ilmastonmuutoskeskusteluun, ihmisten yksittäiset dieetit ei kuulu.Iso osa ihmisen aiheuttamista ilmastopäästöistä johtuu suoraan ruuantuotannosta.
Tuollaisen spekulointi on kyllä sikäli turhaa, että ihmiset eivät yksinkertaisesti suostu siihen. Enkä usko että koko järjestelmäkään taipuisi siihen ilman katastrofia.Iso osa ihmisen aiheuttamista ilmastopäästöistä johtuu suoraan ruuantuotannosta. Lihantuotanto on ilmastoa ajatellen kaikista pahin. Jos kaikki ihmiset jättäisivät lihansyönnin kokonaan pois, vähentäisi se ilmastopäästöjä yli 68% seuraavan 15 vuoden aikana. Lisäksi yhden ihmisen ilmastopäästöt vähenisivät n. 800kg vuodessa.
Joskus oli puhetta metaanista kun perusteltiin soiden ennallistamista vaikka ne lisäävät metaanipäästöjä. Sanottiin että metaani on lyhytaikainen kasvihuonekaasu joten ei tarvitse välittää siitä. Nähtävästi asiat merkitsevät vasta sitten kun sillä saadaan kurjistettua ihmisten elämää ja paskottua toimivat järjestelmät jonkun ideologisen vimman takia....Lihantuotannolla on suuri vaikutus ilmastoon koska karjankasvatus vaatii paljon maata ja resursseja, ja eläimet tuottavat metaania joka on todella voimakas kasvihuonekaasu. Varsinaiset lihankasvatuksesta aiheutuvat päästökuormat esim. vesistöille vielä sitten erikseen.
Lihantuotannon ympäristövaikutukset – Wikipedia
fi.wikipedia.org
Vai että oikein salaliitto.Nämä jutut kuuluisivat jo salaliitoille dedikoituun ketjuun, ei tänne. Pelkästään lihaa syömällä tulee vain sairaita ja kuolemakin kolkuttelee ovella.
Mut onko siihen joku syy että haluat mainostaa tätä juuri tässä ketjussa?Voin kertoa, että en enää koskaa tule syömään pelkkiä kasviskunnan tuotteita.
Jos soita ennallistetaan ilmastosyistä niin tiettävästi joissain tapauksissa se ei ole kovin fiksua, sim jos merkittäviä metaanipäästöjä, vs nielukehitys. Tilanne on ihan toinen soiden ennallistamisessa missäsaavutetaan merkittävä paraneminen vs aiempi tilanne. ei metaanipäästöt, ym hiilipäästöt voi siis myös vähentyä.Joskus oli puhetta metaanista kun perusteltiin soiden ennallistamista vaikka ne lisäävät metaanipäästöjä. Sanottiin että metaani on lyhytaikainen kasvihuonekaasu joten ei tarvitse välittää siitä. Nähtävästi asiat merkitsevät vasta sitten kun sillä saadaan kurjistettua ihmisten elämää ja paskottua toimivat järjestelmät jonkun ideologisen vimman takia....
Ei ole. Voidaan ruokavaliosta keskustelua minun puolesta jatkaa siihen tarkoitetussa ketjussa.Mut onko siihen joku syy että haluat mainostaa tätä juuri tässä ketjussa?
On minullakin kokemusta että yritin siirtyä kasvisruokavalioon, mutta oli liian haasteellista kasvissyöjänyypälle, kun liikun aika aktiivisesti ja väsy iski. Ei silti tarkoita että haluaisin mainostaa tätä syynä että miksi tällä pallolla ei voida siirtyä kasvisruokavaliota kohti.
Jos soita ennallistetaan ilmastosyistä niin tiettävästi joissain tapauksissa se ei ole kovin fiksua, sim jos merkittäviä metaanipäästöjä, vs nielukehitys. Tilanne on ihan toinen soiden ennallistamisessa missäsaavutetaan merkittävä paraneminen vs aiempi tilanne. ei metaanipäästöt, ym hiilipäästöt voi siis myös vähentyä.
Luonnontilaiset suot sitovat ja varastoivat merkittäviä määriä hiiltä. Ojitetut suot puolestaan vapauttavat hiiltä ilmakehään. Ennallistamisessa on siis kyse on tosiaan suon kyvystä toimia massiivisena hiilinieluna. Muitakin hyötyjä luonnontilan parantumiselle on mutta ne oikeastaan kaikki muut hyödyt ovat enemmänkin paikallisia (esim. lähivesistöjen vedenlaadun parantuminen, joidenkin uhanalaisten lajien paremmat selviytymismahdollisuudet yms )Jos soita ennallistetaan ilmastosyistä niin tiettävästi joissain tapauksissa se ei ole kovin fiksua, sim jos merkittäviä metaanipäästöjä, vs nielukehitys. Tilanne on ihan toinen soiden ennallistamisessa missäsaavutetaan merkittävä paraneminen vs aiempi tilanne. ei metaanipäästöt, ym hiilipäästöt voi siis myös vähentyä.
Tämän kirjoittajan mukaan hyvin ojitettu suo aiheuttaa vähemmän hiilidioksidi-, ja metaanipäästöjä.Luonnontilaiset suot sitovat ja varastoivat merkittäviä määriä hiiltä. Ojitetut suot puolestaan vapauttavat hiiltä ilmakehään. Ennallistamisessa on siis kyse on tosiaan suon kyvystä toimia massiivisena hiilinieluna. Muitakin hyötyjä luonnontilan parantumiselle on mutta ne oikeastaan kaikki muut hyödyt ovat enemmänkin paikallisia (esim. lähivesistöjen vedenlaadun parantuminen, joidenkin uhanalaisten lajien paremmat selviytymismahdollisuudet yms )
muoks: on siis totta että suot toimivat myös metaanin lähteinä mutta tässä asiassa hyvät puolet voittavat selkeästi huonot. Ojitetut suot kun eivät sido hiilidioksidia ja sen lisäksi puskevat metaania.
Tuo kirjoitus ehkä vähän yksipuolinen, joka sitten lopussa yleistetty. Jostain syystä turpeenpoltonkin sai positiiviseksi.Tämän kirjoittajan mukaan hyvin ojitettu suo aiheuttaa vähemmän hiilidioksidi-, ja metaanipäästöjä.
Suo siellä ja vetelä täällä. – Osaava yritys – Menestyvä yritys
osaavayritys.samk.fi
Kissat on koiria![]()
An ambitious effort to understand the Earth’s climate over the past 485 million years has revealed a history of wild shifts and far hotter temperatures than scientists previously realized — offering a reminder of how much change the planet has already endured and a warning about the unprecedented rate of warming caused by humans.
“This research illustrates clearly that carbon dioxide is the dominant control on global temperatures across geological time,” said Jessica Tierney, a paleoclimatologist at the University of Arizona and a co-author of the new paper. “When CO2 is low, the temperature is cold; when CO2 is high, the temperature is warm.”
The findings also reveal that the Earth’s current GMST of 59 degrees Fahrenheit (15 degrees Celsius) is cooler than Earth has been over much of the Phanerozoic. But greenhouse gas emissions caused by anthropogenic climate change are currently warming the planet at a much faster rate than even the fastest warming events of the Phanerozoic. The speed of warming puts species and ecosystems around the world at risk and is causing a rapid rise in sea level. Some other episodes of rapid climate change during the Phanerozoic have sparked mass extinctions.