Grillit & grillaus

Muistaakseni joku teki siihen pidemmät väkäset niin eipä kellahtanu enää tai sitte se teki kokonaan diy ritilän joka oli tuosta originaalista parannettu versio.
 
Sitte ku hommaa kunnon grillin niin on se kiva grillaa talvellakin. Vaikka tarvii todeta heti perään että en mä kyllä siellä vieressä talvella hengaile, ellen istu paljussa ja tuoksuttele sitä tuoksua :)
Pidän Weberin pallogrilliä ihan kunnollisena grillinä. Ei tosin suunniteltu lumikuormille. Ja mitä talvella grillaamiseen tulee niin jätän sen väliin, koska kesällä sitä tulee tehtyä ihan tarpeeksi. Talvella sitten muita ruuanlaittotapoja joita kesällä ei niin paljoa.

Kyllä mullakin grilli on vesisateessa taivasalla kesästä syksyyn Lidlin halpishupun alla. Weberin oma on poskettoman hintainen 40e. Ja en käytä mitään Weberin lisälaitteita, ei ole ollut tarvetta. Ritiläkin on vakiomallia niin ei irtoile osat.
 
Ostat hyvän grillin niin voit ihan surutta painella vesiletkusta vettä sihen ja puhdistaa sen siitepölystä. Itellä oli peite aikanaan, sateen jälkeen se on ihan kostea sieltä sisältä ja linnutkin tykkäs nokkia sitä. Laadukas grilli ei ole moksiskaan sateesta, puhdistuupahan ainakin pölystä.
Juuri näin. Suomessa sataa niin paljon, että se hoitaa oman osansa ja vesiletku loput. Isoimmat linnupaskat tarvii välillä harjaa, rättiä tms.
Ei se sadevesi sinne räystään alle pahemmin pääse, siitepöly kylläkin. Mutta joo siis pesuhan olisi paras vaihtoehto mikäli vain vesipiste on helpossa paikkaa. Itse en jaksaisi joka grillauskerralla lähteä vetämään letkua toiselta puolelta taloa. Ja letku taas on pakko kääriä pois käytön jälkeen ettei robottileikkuri sitä silppua, joten helpompi on heittää suojapeite päälle.. Mutta tämä nyt onkin vain oma tilanteeni.
 
Ei se sadevesi sinne räystään alle pahemmin pääse, siitepöly kylläkin. Mutta joo siis pesuhan olisi paras vaihtoehto mikäli vain vesipiste on helpossa paikkaa. Itse en jaksaisi joka grillauskerralla lähteä vetämään letkua toiselta puolelta taloa. Ja letku taas on pakko kääriä pois käytön jälkeen ettei robottileikkuri sitä silppua, joten helpompi on heittää suojapeite päälle.. Mutta tämä nyt onkin vain oma tilanteeni.
Itsestään kelautuva vesiletku on ihan näppärä. Itsellä myös grilli aika kaukana vesipisteestä ja roboleikkuri ajelee pihalla päivittäin. Mutta en mä sitä grilliä kyllä kovinkaan usein sillä letkulla pese. Korkeintaan ehkä 5 kertaa kesässä.
 
Tässä tulevaa kesää varten aloin seuraamaan tätä ketjua ja ajatuksena olisi hankkia halppis pallogrillin tilanne kunnollinen vehje. Ajatuksena olisi hankkia (koska niin moni tuntuu suosittelevan) kamado tai sitten weber master touch mutta itselleni on herännyt muutama kysymys (itse asiassa aika monta :lol: ) johon en ole vielä löytänyt kunnollisia vastauksia

1. Weber master touch grillejä näyttää olevan vaikka kuinka monta eri mallia, mikä niistä olisi se mihin kannattaisi rahat laittaa / mitä hankinnassa kannattaa tarkastella esim. Ritilän materiaali?

2. Onko kokemuksia kamado bonosta ja miten hyvin siihen saa lisäosia tilattua esim. Saksan amazonista? Oletko ollut tyytyväinen hankintaan ja minkä kokoisen bonon hankit?

3. Onko tullut tehtyä ostoksia viron grillimarketista? Miten tilaus sujui?

4. Katsoin että grillimarketissa myydään Kamado bono grande limitediä ja ilmeisesti sitä olisi saatavillakin sieltä mutta tiedoissa on että ritilän koko on 54.5cm, joten onko tämä jokin vanhempi malli koska hallan.fi sivustolla paistopinnan läpimitaksi on ilmoitettu 56cm?

Grillimarket
Hallan

5. Jos tilaan tuon Kamado bonon grillimarketista niin sisältääkö se kaikki samat varusteet kuin esim. Mitä hallanin toimituksessa tulee?

6. Pitäisikö Bonon mukana tilata vielä jotain muutakin? Esim. Hiilikori?

7. Onko tuo isoin kamado bono jo liian iso jos normaalisti grillataan 3-4 henkilölle? Ajatuksena tosin on myös grillata esim. Ribsejä ja tehdä mm. Pulled porkkia ja pizzaa jonka takia ylipäätään on tuo kamadon hankinta lähtenyt itämään päässäni

8. Pitäisikö (alle 1000€) hinnalla katsoa jotain muuta kamadoa kuin tuota bonoa?

9. Saisiko ostamalla huomattavasti kalliimman esim. Kamado joe oikeasti rahalle parempaa vastinetta?

10. Grilli ei tulisi olemaan kuin ensi kesän ja ehkä seuraavan kesän siellä mihin se nyt tulee. Kannattaako tässä tapauksessa edes harkita kamadoa koska on jo tiedossa että sen siirtäminen tulee eteen suhteellisen nopeasti ja se ei varmasti tule olemaan ihan yksinkertainen projekti

11. Miten hiilillä grillaaminen rivitalossa? Voiko naapurit puuttua siihen niin että kamado jää koristeeksi?

Kiitos jo etukäteen kaikille, jotka jaksavat vastata aloittelija kysymyksiin :)
 
Tässä tulevaa kesää varten aloin seuraamaan tätä ketjua ja ajatuksena olisi hankkia halppis pallogrillin tilanne kunnollinen vehje. Ajatuksena olisi hankkia (koska niin moni tuntuu suosittelevan) kamado tai sitten weber master touch mutta itselleni on herännyt muutama kysymys (itse asiassa aika monta :lol: ) johon en ole vielä löytänyt kunnollisia vastauksia

1. Weber master touch grillejä näyttää olevan vaikka kuinka monta eri mallia, mikä niistä olisi se mihin kannattaisi rahat laittaa / mitä hankinnassa kannattaa tarkastella esim. Ritilän materiaali?

2. Onko kokemuksia kamado bonosta ja miten hyvin siihen saa lisäosia tilattua esim. Saksan amazonista? Oletko ollut tyytyväinen hankintaan ja minkä kokoisen bonon hankit?

3. Onko tullut tehtyä ostoksia viron grillimarketista? Miten tilaus sujui?

4. Katsoin että grillimarketissa myydään Kamado bono grande limitediä ja ilmeisesti sitä olisi saatavillakin sieltä mutta tiedoissa on että ritilän koko on 54.5cm, joten onko tämä jokin vanhempi malli koska hallan.fi sivustolla paistopinnan läpimitaksi on ilmoitettu 56cm?

Grillimarket
Hallan

5. Jos tilaan tuon Kamado bonon grillimarketista niin sisältääkö se kaikki samat varusteet kuin esim. Mitä hallanin toimituksessa tulee?

6. Pitäisikö Bonon mukana tilata vielä jotain muutakin? Esim. Hiilikori?

7. Onko tuo isoin kamado bono jo liian iso jos normaalisti grillataan 3-4 henkilölle? Ajatuksena tosin on myös grillata esim. Ribsejä ja tehdä mm. Pulled porkkia ja pizzaa jonka takia ylipäätään on tuo kamadon hankinta lähtenyt itämään päässäni

8. Pitäisikö (alle 1000€) hinnalla katsoa jotain muuta kamadoa kuin tuota bonoa?

9. Saisiko ostamalla huomattavasti kalliimman esim. Kamado joe oikeasti rahalle parempaa vastinetta?

10. Grilli ei tulisi olemaan kuin ensi kesän ja ehkä seuraavan kesän siellä mihin se nyt tulee. Kannattaako tässä tapauksessa edes harkita kamadoa koska on jo tiedossa että sen siirtäminen tulee eteen suhteellisen nopeasti ja se ei varmasti tule olemaan ihan yksinkertainen projekti

11. Miten hiilillä grillaaminen rivitalossa? Voiko naapurit puuttua siihen niin että kamado jää koristeeksi?

Kiitos jo etukäteen kaikille, jotka jaksavat vastata aloittelija kysymyksiin :)
Ainakin sen verran voin sanoa että totta helvetissä rivitalossa saa hiilillä grillata.
 
Noniin Gigantista Weberin Spirit II E-210 tilaukseen, 399€. Ilman peitettä, pestään sitten vedellä, eikä se siitepölykausi koko kesää kuitenkaan kestä. Toimitus tosin vasta 18.5.
 
Viimeksi muokattu:
Weberin Master Touch korkattu. Onhan toi mukava että kaikki räppänät sulkemalla saa hiilloksen sammumaan ja brikettejä voi osittain käyttää uudelleen. Vanhassa grillissä ei toivoakaan. Vaikka kaikki sulki niin vuosi kuin seula ja aina paloi loppuun saakka niin kuumana kuin pystyi. Nyt vaan innolla odottelmaan kunnon säitä että voi kokeilla jotain vaativampaa slow & low menetelmällä. Tästä tulee vielä hyvä grillikesä :)
 
Ei tee. Weberin uudemmissa ne menee syvyys suunnassa jolloin se toisen puolen lämöpötilaerot on mahdollista. Weber spiritin vois löytää tuolla n.500€. kahden ja kolmen polttimon välillä ei välttämättä paljoa ole hintaeroa.
Toinen laatupeli on Napoleon.
Kannattaa ihan suosiolla jättää ne halvat grillit ostamatta, koska parin vuoden päästä oot taas ostamassa grilliä kun se ei enää toimi.
Kiitän asiallisista vastauksista. Pariin kertaan oon käyny grillejä kattelemassa ja kyllähän tuo Napoleon Rogue 365-1 vähän polttelis. Onhan se nyt ihan eri tekoa kuin ns. markettigrillit. Voipi olla, että käyn huomenna kotiuttamassa Napoleonin :giggle:
 
Weberin Master Touch korkattu. Onhan toi mukava että kaikki räppänät sulkemalla saa hiilloksen sammumaan ja brikettejä voi osittain käyttää uudelleen. Vanhassa grillissä ei toivoakaan. Vaikka kaikki sulki niin vuosi kuin seula ja aina paloi loppuun saakka niin kuumana kuin pystyi. Nyt vaan innolla odottelmaan kunnon säitä että voi kokeilla jotain vaativampaa slow & low menetelmällä. Tästä tulee vielä hyvä grillikesä :)

Eilen korkkasin omani talviteloilta, brikettikoreista syksyllä sinne jääneet poltetut briketit vaan piippusytkään ja menoksi, hyvin toimi vaikka oli käytetyt briketit puolen vuoden takaa. Pihalla säilötty grilli talven yli Sinin peitteen alla. Ei mitään jälkeäkään edes valurauta-arinassa, odotin että vähintään se ois ollu ruosteessa. Noh, kyllä mä syksyllä tuhka-astian sentäs tyhjäsin. :)
 
Eilen korkkasin omani talviteloilta, brikettikoreista syksyllä sinne jääneet poltetut briketit vaan piippusytkään ja menoksi, hyvin toimi vaikka oli käytetyt briketit puolen vuoden takaa. Pihalla säilötty grilli talven yli Sinin peitteen alla. Ei mitään jälkeäkään edes valurauta-arinassa, odotin että vähintään se ois ollu ruosteessa. Noh, kyllä mä syksyllä tuhka-astian sentäs tyhjäsin. :)
Toi arina on muuten huonoin asia tässä. Se kiikkuu ja kaakkuu ja heiluu miten sattuu. Pitääpä kattoo jos sen sais jotenkin pysyy fiksusti paikoillaan.
 
Weberin Master Touch korkattu. Onhan toi mukava että kaikki räppänät sulkemalla saa hiilloksen sammumaan ja brikettejä voi osittain käyttää uudelleen. Vanhassa grillissä ei toivoakaan. Vaikka kaikki sulki niin vuosi kuin seula ja aina paloi loppuun saakka niin kuumana kuin pystyi. Nyt vaan innolla odottelmaan kunnon säitä että voi kokeilla jotain vaativampaa slow & low menetelmällä. Tästä tulee vielä hyvä grillikesä :)
Tästä ensimmäinen kimmoke ja muitten rillaus viestien jälkeen päätin minäkin aloittaa rilli kauden. Ei meinannut olla malttia matkassa, kun tuo epäsuoralla rillaaminen (rillaminen Jutin termein, niin kukaan ei ihmettele), mutta voi luoja, kun kanan koivista tuli hyviä. Enpä ole noita ennen laittanutkaan ja todella meheviä ja ai että se savun maku mitä hiiligrillistä tulee. Sitä vain ei voita mikään.

Ja sitten tykkään tuosta weberin barbeque soosista. Jokusta eri merkkistä tullut testattua, mutta tuo on omaan makuun hyvä.
 

Liitteet

  • rilli1.jpg
    rilli1.jpg
    1,1 MB · Luettu: 93
  • rilli2.jpg
    rilli2.jpg
    683,4 KB · Luettu: 91
Toi arina on muuten huonoin asia tässä. Se kiikkuu ja kaakkuu ja heiluu miten sattuu. Pitääpä kattoo jos sen sais jotenkin pysyy fiksusti paikoillaan.

Täh? Mikä kiikkuu ja heiluu? Ootko asentanu jotain väärinpäin tai joku väärä arina / maanantaina tehty? Jos siis paistoarinan keskusosasta kyse... Tai mistä vaan.
 
Täh? Mikä kiikkuu ja heiluu? Ootko asentanu jotain väärinpäin tai joku väärä arina / maanantaina tehty? Jos siis paistoarinan keskusosasta kyse... Tai mistä vaan.
Se teräsarina missä briketit on. Se tuntuu heiluvan ja pyörivän miten sattuu. Ei sitä oikein väärin voi asentaa.. Itse paistoritilä on kyllä tukeva ja toimiva.
 
Millä lailla sulla on hiiliarina kiinni? Pelkästään niiden metalliklippien päällä? Niin mulla ja kyllä se muljuilee ympäriinsä kun hiiliä siirtelee.
En nyt ulkoa muista mutta luultavasti joo. Olisikohan sulla joku niistä klipeistä sitten vähän eri korkeudella? Ei sen pitäisi heilua.
 
En nyt ulkoa muista mutta luultavasti joo. Olisikohan sulla joku niistä klipeistä sitten vähän eri korkeudella? Ei sen pitäisi heilua.
Pitää tutustua. Muistaakseni luin täällä että jollain muullakin ollu samaa vikaa. Ei kyllä hirveesti tekis mieli mitään väännellä ettei emali murru pois..
 
Pitää tutustua. Muistaakseni luin täällä että jollain muullakin ollu samaa vikaa. Ei kyllä hirveesti tekis mieli mitään väännellä ettei emali murru pois..
Ei sulla ole arina väärinpäin? En nyt muista onko sillä mitään merkitystä.
 
Tekeekö noilla kaasugrillien sivukeittimillä mitään? Katsoin, että tehot tuntuvat vaihtelevan ~2.5-3.5kW välillä ja osassa ilmeisesti parempi tuulensuoja, mutta ei ole niin mitään kokemusta kuinka hyviä ovat esim. perunoiden keittelyyn grillauksen ohessa. Käyttöpaikka on kohtalaisen tuuleton ja haaveena olisi, ettei tarvisi sisällä rampata muiden ruoka-aineiden vuoksi, vaan keittohommat onnistuisi tuossa samalla.
 
Pitää tutustua. Muistaakseni luin täällä että jollain muullakin ollu samaa vikaa. Ei kyllä hirveesti tekis mieli mitään väännellä ettei emali murru pois..
Mikäli asennettu oikein ja keikkuu niin laitat vaan weberille viestiä ja kuvia niin takuuna tulee uutta tilalle.
 
Tekeekö noilla kaasugrillien sivukeittimillä mitään? Katsoin, että tehot tuntuvat vaihtelevan ~2.5-3.5kW välillä ja osassa ilmeisesti parempi tuulensuoja, mutta ei ole niin mitään kokemusta kuinka hyviä ovat esim. perunoiden keittelyyn grillauksen ohessa. Käyttöpaikka on kohtalaisen tuuleton ja haaveena olisi, ettei tarvisi sisällä rampata muiden ruoka-aineiden vuoksi, vaan keittohommat onnistuisi tuossa samalla.
Jos se on upotettuna eikä pinnassa "ylhäällä" niin tottakai sillä tekee.
 
  • Tykkää
Reactions: TLA
Hyvä homma jos ovat käyttökelpoista tasoa, muistelin aiemmin lukeneeni porua, että noissa ei oikein tehot riitä, mutta oli ilmeisesti yksittäistapauksia tai keittimet liian ylhäällä. Näkyvät olevan yleensä ainakin hieman upotettuja suojakannen alla.
 
On niitä missä teho ei riitä.
Aikaisemmassa grillissä oli ja tykkäsin keitellä perunat siinä. Pystyi keskittymään oluen juomiseen kun ei tarvinut osaa ruuasta tehdä sisällä.
Oma oli joku aika halppis grilli, valmistajaa en muista. Tässä oli aika tehokas sivupoltin ja lisäksi sivupolttimen kansi nousi tuulisuojaksi. Olenkin ymmärtänyt että ongelma on se että jos ei ole mitään tuulisuojaa niin tehot ei riitä.

Nykyisessä weberissä ei ole sivukeitintä ja kyllä mä sitä vähän kaipailen. Miettinytkin että jonkun muurikan rengaskeittimen tms virittelis kattilalle. Tähän vaan pitäisi rakentaa tuulisuoja.
 
Jos löytyy hyvä grilli niin ei sitä kannata kaasupolttimen puutteen vuoksi hylätä. Joko kaasulla toimiva erillinen poltin tai sitten ihan erillinen induktio- tai valurautalevy jos vaan sähköä järkevästi tarjolla. Kaasuissa on vähän hankala tuo tuulisuojan järjestäminen grillin ulkopuolella joten kannattaisin itse sähkölevyä jos mahdollista. Minulla onkin valurautainen 50-luvun irtolevy - ajaa asiansa perunan keittelyssä ja aamupalan teossa kesäkeittiössä vaikkei kovin nopea olekaan. Joutuu sitä silti sisällä ramppaamaan luvattoman paljon.
 
Viimeksi muokattu:
Joo induktiotaso 1-levyinen alkaen 30-40€ tokmanni/motonet. Toki kaasussa on se hyvä että voi vaikka wokkailla mihin induktio taas on huono.
 
Viime kesän turhautumiset mielessä varmaan viisi vuotta vanhasta BBQ jotain kaasugrillistä tuovat sen verran tunteet vielä pintaan, että on aika hankkia marssia kauppaan uutta ostamaan.


Tällä ei varmasti ainakaan aivan metsään mennä? Ja näyttäisi olevan jopa ihan aseveli hintaan verraten muihin samaa kärvennintä myyviin kauppoihin.
 
Juu ei heilu kyllä mullakaan (mikään). Kaikki on jämptiä. Paitsi kannen sarana vois olla paksumpaa terästä, niin ei vois heilutella kantta yläasennossa.
 
Mulla on Weberin hiiliritilä muotoutunut 9 vuoden aikana niin että istuu enään yhdessä asennossa nätisti ja keikkuu muuten. Ei kyllä ole enää ihan suorakaan mutta kielii siitä että kyllä niissä koukuissa on eroa keskenään. Kokeile käännellä sitä ritilää jos löytyy kohta jossa ei keikkuisi.
 
Otin videoo tosta heilumisesta mutta en osaa lisää sitä tänne sivuille :facepalm:
Missä muodossa ja minkä kokoinen video pitää olla? Handbrake käytössä.
 
Vinkkejä, videoita, hyväksi-havaittuja-niksejä weberin pallossa lohen savustamiseen?

Oletteko vetäneet ihan perus leppäpaloilla, millä lämpötiloilla, kuinka kauan ja mikä on ollut haettu sisälämpö?
 
Vinkkejä, videoita, hyväksi-havaittuja-niksejä weberin pallossa lohen savustamiseen?

Oletteko vetäneet ihan perus leppäpaloilla, millä lämpötiloilla, kuinka kauan ja mikä on ollut haettu sisälämpö?

Weber 47 kokosessa laittanu briketit molemmin puolin niin että keskellä jää tyhjää.
Kaikki röörit täysin auki.
Kala folion päälle niin että se folio on suunnilleen saman kokoinen kuin file.
Leppää ja sokeri paloja brikettien päälle ja about 20-25min savustusta.
 
Weber 47 kokosessa laittanu briketit molemmin puolin niin että keskellä jää tyhjää.
Kaikki röörit täysin auki.
Kala folion päälle niin että se folio on suunnilleen saman kokoinen kuin file.
Leppää ja sokeri paloja brikettien päälle ja about 20-25min savustusta.
Mikä taika niissä sokeripaloissa on?
 
Haetaan "keskiluokkaisen grilliä", eli ts. hyvää ja laadukasta, mutta järkihintaan. Vaikka 400-700e väliin, tarjouksia kuunnellaan. Mitä kannattaa katsoa, mitä ottaa huomioon? Eka grilli koskaan.
 
Haetaan "keskiluokkaisen grilliä", eli ts. hyvää ja laadukasta, mutta järkihintaan. Vaikka 400-700e väliin, tarjouksia kuunnellaan. Mitä kannattaa katsoa, mitä ottaa huomioon? Eka grilli koskaan.
Kamado tai sitte vaikkapa Traeger pro d2 575.
Siinä kyllä hiukan budjetti paukkuu ovh. 949€ mutta jos taloudessa on toinen joka ei oo vielä käyttäny Motonetin kanta-asiakasetua niin tuosta -10% eli 800€. Edellee yli mut kiva grilli ja näppärä appi. Safkasta tulee ihan eri makuinen vs kaasugrilli.
 
Vinkkejä, videoita, hyväksi-havaittuja-niksejä weberin pallossa lohen savustamiseen?

Oletteko vetäneet ihan perus leppäpaloilla, millä lämpötiloilla, kuinka kauan ja mikä on ollut haettu sisälämpö?

Brikettirengas ja siihen päälle se savustuslevy (tulee Premiumissa mukana). Leppälastua veteen uimaan ja sitte märkiä lastuja brikettien väliin tai vastoin ohjeita siihen levyn päälle savuamaan. Ilman saanti savustusasentoon (Premiumissa), kannen ilma tosi pienelle, sillain että ny just ja just palaa ts. lämpömittarista kattelee itselleen mieluisan lämmön aikataulun mukaan haluuko ns. grillattua vaiko oikeesti savustettua. Sit se on hyvä ku tupruttaa ihan vähä savua ulos.
 
Brikettirengas ja siihen päälle se savustuslevy (tulee Premiumissa mukana). Leppälastua veteen uimaan ja sitte märkiä lastuja brikettien väliin tai vastoin ohjeita siihen levyn päälle savuamaan. Ilman saanti savustusasentoon (Premiumissa), kannen ilma tosi pienelle, sillain että ny just ja just palaa ts. lämpömittarista kattelee itselleen mieluisan lämmön aikataulun mukaan haluuko ns. grillattua vaiko oikeesti savustettua. Sit se on hyvä ku tupruttaa ihan vähä savua ulos.
Ihan turhaa sitä puuta on kastella ja sen jälkeen kuivata siellä grillissä. Pieniä puunpalasia niiden brikettien päälle ja hyvä tulee. Itse käytän omenapuuta, kun sitä sattuneesta syystä löytyy, mutta toki moni muukin puu käy Lohen savustamiseen. Jos leppää löytyy valmiina, niin luonnollisesti sitä kannattaa käyttää. Jos puuta pitää erikseen lähteä ostamaan, niin silloin vaihtoehtoja on paljon muitakin ja leppä taitaa olla noista se miedoin.
 
Itsekään ei suosi savutuslastuja koska ne "palaa" heti ja savuntuotto loppuu. Ennemmin pieniä paloja, jos joku miettii minkä kokoisia niin hiiren (tietokoneen :D) jaat kahtia niin siinä kaks sopivaa, tai jos tekee pitkää savustusta niin voi olla ihan sen hiirenkin kokoisia.
 
Leppää löytyisi paljon muun muuassa klapipinossa, onko jotain estettä niiden käyttämiselle? Pitääkö esim. olla juuri kaadetun tuoretta?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
284 251
Viestejä
4 882 859
Jäsenet
78 781
Uusin jäsen
Mämmilaatikko

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom