Grillit & grillaus

Eihän sytytysneisteistä saa aromeja talteen muuta kuin hätäilemällä. Joskus hirveellä kiireellä olen saanut makkarat maustettua lievällä polttoaineen maulla, mutta se on ollut omaa syytä. Normaalisti niistä ei saa mitään sivumakuja. Tosin jos konjakkia kaatais sinne sytykkeeksi...ja makkarat perään...hmmm.
 
Sitä vähän ihmettelen kun kahdeksan vuotta sitten Weberin pallogrilli oli laatuvehje ja nyt täällä manataan sen surkeutta verrattuna Kamadoon. Yhden kirjoittajan kuvaamassa tilanteessa grillata kiireessä ja nälällä en näe Kamadolle paljonkaan järkeä: maksaa paljon, syttyy hitaammin (siis kuumenee) ja grillausala on usein pienempi. Painaakin kuin synti ja kansi ikävä käyttää.

Onhan se hyvä monella tapaa mutta en lähtisi kaasugrilliä katselevalle ehdottamaan Kamadoa suoraan, voi tulla pettymyksiä kun lähtökohta grillaamiselle ei ole monesti sama kuin hifistelijällä.
Syttymisen nopeus tietenkin riippuu sytytystavasta. Vuosi sitten hommasin Looft Lighterin ja sillä saa valmiin hiilloksen ihan muutamassa minuutissa. Harvemmin tosin grillaan kelloa vastaan ja jos ihan hirveä nälkä niin pyöräytän ruoat liedellä. Ei kamado kaikille ole, mutta suosittelisin sitä ensimmäisenä sellaiselle, joka on hankkimassa hiiligrilliä.

 
Tulella pelehtiessä on myös säiden armoilla. Itse en ainakaan terassille palloa tuo ainaisen tulipalovaaran vuoksi ja vastaavasti sateesaa ei viitsi seistä.

Iso pullo kestää mulla kesän. Brikettejä saisi hakea usein jos kahden makkaran takia aina lämmittelisi sen pallon. Eikä sitä töiden jälkeen jaksa hieroa. Sen takia pallo on juuri juhliin, viikonloppuihin ja kekkereihin, kaasu arkeen, helppouteen ja nopeuteen.
Ite ainaki grillannu terasseilla 15 vuotta hiiligrilleillä, ei se mitenkään maagisesti syty palamaan. Oikeastaan ainut skenaario on jos pallo hajoaa ja hiilet tippuu terassille, mutta kaippa se kaasupulloki voi räjähtää
 
Eikös tuo Looftlighter ole käytännössä kuumailmapuhallin. Aikaisemmassa viestissä kerroin että kaveri sytyttelee Kamadoaan ihan tavallisella kuumailmapuhaltimella ja kyllähän se nopeaa on, hintakin halvempi ja monelta jo sellainen kotoa löytyy. Tuo looflighter voi olla parempi käyttää pitkän etukappaleensa ansiosta mutta saa kuumailmapuhaltimeenkin vastaavia tötteröitä. Tämä lähinnä siksi että monesta omakotitalosta kuumailmapuhallin jo löytynee niin kannattaa ainakin sillä ensin kokeilla onko sytytystapa itselle miellyttävä.

Jos joku etsii hiiligrilliä vaikka alta 300€ niin ei siinä paljon Kamadoita voi suositella. Toki se pyörii samassa hintaluokassa kunnollisten kaasugrillien kanssa mutta ei grillaamisen automaattisesti tarvitse 1000€ maksaa. Tietysti jokainen käyttää rahaa halujensa ja mahdollisuuksiensa mukaan, kunhan toin toista näkökantaa esiin.

Siitä tulikin mieleen että onko kukaan rakentanut argentiinalaista hiiligrilliä, eli sen missä puita poltetaan korissa ja putoavia kekäleitä sitten siirretään ritilän alle jossa grillattava ruoka on. Joskus miettinyt tuollaisen tekemistä mutta jäisi varmaan vähälle käytölle hitautensa takia.
 
Viimeksi muokattu:
Eikös tuo Looftlighter ole käytännössä kuumailmapuhallin. Aikaisemmassa viestissä kerroin että kaveri sytyttelee Kamadoaan ihan tavallisella kuumailmapuhaltimella ja kyllähän se nopeaa on, hintakin halvempi ja monelta jo sellainen kotoa löytyy. Tuo looflighter voi olla parempi käyttää pitkän etukappaleensa ansiosta mutta saa kuumailmapuhaltimeenkin vastaavia tötteröitä. Tämä lähinnä siksi että monesta omakotitalosta kuumailmapuhallin jo löytynee niin kannattaa ainakin sillä ensin kokeilla onko sytytystapa itselle miellyttävä.

Jos joku etsii hiiligrilliä vaikka alta 300€ niin ei siinä paljon Kamadoita voi suositella. Toki se pyörii samassa hintaluokassa kunnollisten kaasugrillien kanssa mutta ei grillaamisen automaattisesti tarvitse 1000€ maksaa. Tietysti jokainen käyttää rahaa halujensa ja mahdollisuuksiensa mukaan, kunhan toin toista näkökantaa esiin.

Siitä tulikin mieleen että onko kukaan rakentanut argentiinalaista hiiligrilliä, eli sen missä puita poltetaan korissa ja putoavia kekäleitä sitten siirretään ritilän alle jossa grillattava ruoka on. Joskus miettinyt tuollaisen tekemistä mutta jäisi varmaan vähälle käytölle hitautensa takia.
Juu, noita looftlightereita valmistaa muutkin ja hinnat taitavat pyöriä neljässäkympissä. Viime kesänä Clasulla myytiin kopiota johonkin ihan naurettavaan kympin hintaan.

Budjetti luonollisesti vaikuttaa siihen mitä kannattaa katsella. Itse melkein ohjeistaisin, että Kamadot kannattaa unohtaa tiukalla alle 200 euron budjetilla. Sitten 400-500 eurolla saa Auplexin Kamadoita sieltä täältä tai Kamado Bono Minimo -mallin. Noin 700 euron budjetilla irtoaa jo isompi Kamado Bono. Ei sen Kamado-grillaamisen myöskään tarvitse maksaa tonnia.

Makuasioista on myös ikävä väitellä. Jos joku haluaa helposti siirrettävän kevyen hiiligrillin niin vaikea alkaa tyrkyttämään 60 kiloista saviruukkua. Tai jos kaasugrillaus on se oma juttu, niin turha väitellä hiiligrillauksen paremmuudesta.
 
Näinhän se menee että moneen tarpeeseen ja budjettiin löytyy kyllä laitteita, kunhan itse osaa päättää mitä haluaa. Sekin on joskus vaikeaa :).

P.S. Hyvä huomio että Kamadoitakin on jo tuossa alkaen 400e hintaluokassa. Itselle osunut vain noita kalliimpia aina kun grillikauppoja kahlaillut ylimalkaisesti.

P.P.S. Eikös makuasioista ole juuri paras väitellä, faktoista huomattavasti hankalampaa.
 
Tosin jos konjakkia kaatais sinne sytykkeeksi...ja makkarat perään...hmmm.

Eli VS konjakki ei siis ollutkaan "vain siivoukseen" vaan "Vain sytykkeeksi".

Mitä tulee tähän muna vs. weber vääntöön niin turhaahan näistä on vääntää. Eli tyyppiset tuotteet kyseessä hinnaltaan ja ominaisuuksiltaan. Monelle jo se 300e weber Master Touch 57cm koossa olisi aivan valtava hyppäys hiiligrillaamisen saralla.

Muna on sitten muna, monessa asiassa ilmeisesti askel Weberistä pidemmälle mutta toisaalta muutama haittapuoli.
 
Juu, noita looftlightereita valmistaa muutkin ja hinnat taitavat pyöriä neljässäkympissä. Viime kesänä Clasulla myytiin kopiota johonkin ihan naurettavaan kympin hintaan.

Budjetti luonollisesti vaikuttaa siihen mitä kannattaa katsella. Itse melkein ohjeistaisin, että Kamadot kannattaa unohtaa tiukalla alle 200 euron budjetilla. Sitten 400-500 eurolla saa Auplexin Kamadoita sieltä täältä tai Kamado Bono Minimo -mallin. Noin 700 euron budjetilla irtoaa jo isompi Kamado Bono. Ei sen Kamado-grillaamisen myöskään tarvitse maksaa tonnia.

Makuasioista on myös ikävä väitellä. Jos joku haluaa helposti siirrettävän kevyen hiiligrillin niin vaikea alkaa tyrkyttämään 60 kiloista saviruukkua. Tai jos kaasugrillaus on se oma juttu, niin turha väitellä hiiligrillauksen paremmuudesta.

Itsellä tuo ja toiminut kuten pitää: Puhallin
 
Itsellä tuo ja toiminut kuten pitää: Puhallin

Onkos kukaan kokeillut sellaista sytytykseen tarkoitettua sähkövastusta? Eli sellainen "kiukaan vastus" joka laitetaan hiiliin kiinni.

Ei tarvitsisi huudattaa puhallinta vaan asettaisi vastuksen hetkeksi hiilien sekaan. Voisi kuvitella että puhallin lämmittää tasaisemmin hiilikasaa ja ehkä syttyisi tasaisemmin :hmm:
 
Toi arina on muuten huonoin asia tässä. Se kiikkuu ja kaakkuu ja heiluu miten sattuu. Pitääpä kattoo jos sen sais jotenkin pysyy fiksusti paikoillaan.
Ja itse itselleni vastaten: vahva user error oli nyt. :facepalm:
Jotenkin olin ymmärtäny että arina laitetaan samoin päin kuin paistotaso, eli niin että "langat" on ylhäällä ja hitsisaumat alhaalla, mutta se pitääkin näköjään laittaa juuri päinvastoin ja niin että kaksi teräslankaa on päällä ja ne on ilmeisesti jotain brikettikoriohjureita. Flippasin arinan toisin päin ja se jämähti paikoilleen eikä heilu ja huoju.
No, olis ainakin saatu tuo ohjeissa näyttää vähän selvemmin kuitenkin :btooth:
 
Weber 47 kokosessa laittanu briketit molemmin puolin niin että keskellä jää tyhjää.
Kaikki röörit täysin auki.
Kala folion päälle niin että se folio on suunnilleen saman kokoinen kuin file.
Leppää ja sokeri paloja brikettien päälle ja about 20-25min savustusta.
Miksi muuten tuo folio? Siisteyden tähden?
 
Ei tartu ritilään kiinni. Itse käytän butchers paperia, niin se imee sitä irtoavaa rasvaa myös itseensä.
 
Uusi hiiligrilli hakusessa, muutamaa vaihtoehtoa pyöritellyt.

Weber 57 master premium, tuntuu kovalta hinnalta perus teräspallogrillistä. Kamado houkuttelisi, mutta ei kiinnostaisi oikein auplex kopiot, koska niin tsägää halkeaako, irtooko maalit, meneekö pinnat, vuotaako tiivisteet jne.

Laadukkaammista kamado joe, bge hinnoiltaan kyllä ampuu mielestäni jo niin paljon yli hintaluokaltaan.

Bono menisi, saatavuus tosi huono, ehkä tulee alkukesästä, ehkä ei tule, ehkä kerkeet tilaa erästä, ehkä et kerkeä.

grillimarket.ee olisi vielä tavaraa, ei tosin löydy aivan viimeajalta kokemuksia toimittaako, mihin hintaan ja entä takuuhommat mikäli jotain tapahtuu. Ei huvita odottaa useita viikkoa kun vaurioita tutkitaan ja paketteja lähetellään edestakas.
 
Dodiin...vajaa 6kg kassleria odottaa pääsyä kamadoon...:p:p:pPulledporkpääsiäinen...:cool:
 
  • Tykkää
Reactions: ebu
Uusi hiiligrilli hakusessa, muutamaa vaihtoehtoa pyöritellyt.

Weber 57 master premium, tuntuu kovalta hinnalta perus teräspallogrillistä. Kamado houkuttelisi, mutta ei kiinnostaisi oikein auplex kopiot, koska niin tsägää halkeaako, irtooko maalit, meneekö pinnat, vuotaako tiivisteet jne.

Laadukkaammista kamado joe, bge hinnoiltaan kyllä ampuu mielestäni jo niin paljon yli hintaluokaltaan.

Bono menisi, saatavuus tosi huono, ehkä tulee alkukesästä, ehkä ei tule, ehkä kerkeet tilaa erästä, ehkä et kerkeä.

grillimarket.ee olisi vielä tavaraa, ei tosin löydy aivan viimeajalta kokemuksia toimittaako, mihin hintaan ja entä takuuhommat mikäli jotain tapahtuu. Ei huvita odottaa useita viikkoa kun vaurioita tutkitaan ja paketteja lähetellään edestakas.
Itsekkin tässä aloin haaveilemaan uudesta hiiligrillistä, kun naapurin hankki BGE:n. Totesin että itsellä ei sellaiselle ole tarvetta, mutta mikä olisi hyvä grilli kesäkeittiöön? Tarkoitus olisi upottaa se pöytätasoon. Jonkin verran vakoilin pinterestistä, niin kyllä noita webereitäkin on pöytätasoihin upotettu. Mutta mitä muita hyviä vaihtoehtoja on weberin lisäksi?
 
Ja itse itselleni vastaten: vahva user error oli nyt. :facepalm:
Jotenkin olin ymmärtäny että arina laitetaan samoin päin kuin paistotaso, eli niin että "langat" on ylhäällä ja hitsisaumat alhaalla, mutta se pitääkin näköjään laittaa juuri päinvastoin ja niin että kaksi teräslankaa on päällä ja ne on ilmeisesti jotain brikettikoriohjureita. Flippasin arinan toisin päin ja se jämähti paikoilleen eikä heilu ja huoju.
No, olis ainakin saatu tuo ohjeissa näyttää vähän selvemmin kuitenkin :btooth:
Oon tainnu 8v pitää arinaa väärinpäin...
 
Uusi hiiligrilli hakusessa, muutamaa vaihtoehtoa pyöritellyt.

Weber 57 master premium, tuntuu kovalta hinnalta perus teräspallogrillistä. Kamado houkuttelisi, mutta ei kiinnostaisi oikein auplex kopiot, koska niin tsägää halkeaako, irtooko maalit, meneekö pinnat, vuotaako tiivisteet jne.

Laadukkaammista kamado joe, bge hinnoiltaan kyllä ampuu mielestäni jo niin paljon yli hintaluokaltaan.

Bono menisi, saatavuus tosi huono, ehkä tulee alkukesästä, ehkä ei tule, ehkä kerkeet tilaa erästä, ehkä et kerkeä.

grillimarket.ee olisi vielä tavaraa, ei tosin löydy aivan viimeajalta kokemuksia toimittaako, mihin hintaan ja entä takuuhommat mikäli jotain tapahtuu. Ei huvita odottaa useita viikkoa kun vaurioita tutkitaan ja paketteja lähetellään edestakas.
Toivottavasti ei mene liikaa oman tyrkyttämiseksi mutta Weberin 57 hintaa saa huomattavasti pudotettua kun valitsee sen Masterin/Premiumin tilalta sen Classic/Originalin, jossa siis ihan sama muoto ja se parempi alailmansäätö, mutta tuhkapöntön sijaan tuhkalautanen alla ja grillausritilä perinteinen ilman keskellä olevaa irtoritilää (GBS) johon noita pitsakiviä voi asennella. Taitaa lämpömittarikin puuttua kannesta.

Edit: Premiumissa näköjään saranoitu kansikin - ja hinta sen mukainen 349€. Mutta tuo Master on Motonetissä 270€ kun Original on 149€.
 
Viimeksi muokattu:
Olisko joku kiinnostunut ostamaan Weberin paistolämpömittarin?
Löysin kaapista kun kaivelin että mitäs grillikamoja meillä olikaan. Ostettu Verkkokauppa.com 06/2019. Olen patterit asentanut ja testannut että toimii, mutta lihaan en ole kertaakaan tökännyt. Eli vaikuttaa omaan käyttöön turhalta ja voisin siksi myydä pois. Voin myydä vaikka 55e+pk, eli puolet mitä nykyään vk.comissa maksaa ja jonkun verran vähemmän kuin mitä itse maksanut.
Malli siis tämä: Weber SnapCheck -pikalämpömittari, 3 sek 114,90
 
OT: hyi kun kallis lämpömittari tuommoiseksi pika työnnä sisään -tikuksi. Onks tossa joku avaruustason anturi? Alle 1/4 hintaan saa langattomiakin ihan toimivia jos ei Meaterista haluu maksaa. Tai sit Webee iGrillistä 69,90 €...
 
Kyllä, taitaa merkki hieman maksaa. Onhan toi myös nopea ja tarkka, mutta jokainen saa itse arvioida onko se hinnan arvoinen.
 
Onko täällä ketään joka olisi omistanut sekä Weberin että Napoleonin kaasugrillit? Taikka päässyt molempia testailemaan? Miten laatuvaikultema on näiden välillä, kumpiko tuntui paremmalta? Weberiä pääsisi Motonettiin hypistelemään, mutta yhtäkkiä katsottuna Napoleonia ei ole missään lähistöllä myynnissä.

Tässä olen katsellut näitä kahta, mallit ei nyt ole mitenkään päätetty mutta olisivat specsien puolesta lähellä toisiaan:

Hinta näillä on käytännössä sama, Weberistä tällä hetkellä karvan verran parempi tarjous.
Napoleonin puolesta puhuu:
- 15 v takuu vs. Weberin 10 v
- Alas taittuvat sivutasot
- Tehokkammaat polttimet (ainakin paperilla)
- Polttimissa "suuttimia" kahdessa rivissä molemmilla reunoilla, kun Weberissä on keskellä yksi rivi. Ei mitään käsitystä näkyykö tämä mitenkään lopputuloksessa, mutta mutuilen että tämän takia Napoleonin polttimilla on enemmän kW ja mahdollisesti lämpö jakautuu tasaisemmin?

Lopuilta ominaisuuksilta nämä vaikuttavat olevan omasta mielestäni samaa tasoa. Huikatkaa toki jos teidän mielestä joku asiassa olisi tuossa Weberissä paremmin kuin Napoleonissa, olen jotenkin enemmän viehättynyt tuosta Napoleonista, niin ehkä osaa ihan objektiivisesti asiaa tarkistella. Budjettina ajattelin sellaista 700-800e luokkaa ja mahdollisesti myöhemmin hankin tähän kaveriksi pikku kamadon.

Kommentoidaan, kun olen omistanut (ja edelleen omistan) sekä Weberin että Napoleonin (en tosin just noita malleja.
Kumpikin on ihan perushyvä merkki, vähän kuin grillien Toyota ja Honda. Eli pahasti ei kyllä mene metsään kummallakaan, eikä noissa varmaankaan oleellista laatueroa ole.

Tehon osalta en osaa sanoa kumpiko noista on parempi. Itellä on vanhempi LEX -sarjan Napoleon, ja se on kyllä mielestäni tehokkaampi kuin vastaavantyyppiset Weberit. (Genesis II). Yleisesti molemmilla merkeillä vähän tuntuu olevan, että uudemmat mallit on aina vähän edellisiä heppoisempia (halvemmalla tehtyjä), joten vanhempi malli ei välttämättä ole hullumpi idea jos sellaisia kaupasta löytää.

Sen verran kuitenkin sanon, että kerralla kunnollinen vaikka kirpaiseekin, ja mielellään malli jossa olisi infrapunapoltin ja rosteriset ritilät (Tai johon ne saa jälkiasenteisena. itse en kyllä edes harkitsisi kaasugrilliä ilman näitä). Vaatinee tosin budjetin venytystä aika laillakin tänä päivänä..

edit...ja lisätään sen verran että rasvankeräyssysteemi on Napoleonissa ihan paska. Sinne valuu jostakin aina vettä ja sit on kippo täynnä.
 
Viimeksi muokattu:
Weber 57 master premium, tuntuu kovalta hinnalta perus teräspallogrillistä.

Toisaalta Weberin pallo on perus teräspallogrilli, jossa oikeasti kaikki toimii niinkuin pitääkin. Noiden halvempien kanssa on aina säätämistä, että sopiiko osat keskenään yhteen, miten tuhkat kerätään, mistä saa varaosia jos/kun se ohuesta langasta tehty ritilä palaa puhki.

Ja master touch premiumin lisäetua en itse näe. Tuo saranoitu ritilä jakaa mielipiteet, osalla se on falskannut aika pahasti. Normi Masterin kansipidike on mielestäni yksinkertainen ja toimiva.

Näkisin, että Weberin mallistossa se kärki on nimenomaan Weber Master-Touch® GBS® 57 cm brikettigrilli musta | Motonet Oy normi Master touch. Noissa muissa puuttuu jotain oleellista, kalliimmissa taas lisänä juttuja joita ilman pärjää hyvinkin.
 
IMG_20210402_175933.jpg


Siin se nyt olisi, vajaa 6kg pääsiäispossua kamadosta! Hauskaa pääsiäistä! :p :thumbsup:
 
Mikähän ero hiilien kulutuksessa on luokkaa 40-45cm vrt 50-55 halkaisijan grilleissä.
Yleisesti 2-3 hengen ruokia väsäillään, isomman porukan ruoat ovat ns muutama kerta vuodessa.

Nyt pähkäillyt, että kamadoon siirtyisi kuitenkin hankinta vrt teräspalloon. Syynä hieman monipuolisempi mahdollisuus pitää lämpöä, savustaa pidempia vetoja helpommin. Lämmön pitäminen.

Merkkikin tulee olemaan varmaakin bono, ekstrarahaa vrt halvemmat, mutta elinikäinen takuu keramiikalle ja selvästi halvempi hinta vrt bge ja kj.

Lämminsavua ja kylmäsavua olen pääsääntöisesti tehnyt kaasusavustimella, jossa 50x50 ritilöitä 5kpl
Tässä kuitenkin jotenkin barkki jne vajaavaineen vrt tuttavien hiilisavuihin.

Nyt lähinnä koko mietinnässä, sitten toki metsästys mistä tuotteita saadaan.
 
Koska joku on viisaudessaan päättänyt että parvekkeella ei saa grillata hiilellä niin mahtaako kenelläkään olla kokemusta tämmöisestä:


Parvekkeen koko ei ole ihan kauhean iso eli ei sinne ihan mitään Weberin Genesis kakkosta laiteta, ja noista kauppojen omista 2-3 polttimon peltigrilleistä on vain huonoja kokemuksia.
 
Koska joku on viisaudessaan päättänyt että parvekkeella ei saa grillata hiilellä niin mahtaako kenelläkään olla kokemusta tämmöisestä:


Parvekkeen koko ei ole ihan kauhean iso eli ei sinne ihan mitään Weberin Genesis kakkosta laiteta, ja noista kauppojen omista 2-3 polttimon peltigrilleistä on vain huonoja kokemuksia.

No eikös tuo ole aika sama kuin valurautapannu liedelle? Vähän enemmän kehtaa vain käryttää jos pihalla ;)

Minulla oli Weber Q partsilla, olin ihan tyytyväinen vaikka toki hiilipuristit sitäkin vertaavat sähkölieteen :cigar2:
Edit. Kaasuversio siis
 
Vanha langaton paistomittari sano sopimuksen irti kun oli taas talven ulkona.

Mikä olis hyvä hintalaatusuhteeltaan? Mielellään kahdella lämpötila-anturilla.
 
Oisko heittää vinkkejä totaaliselle aloittelijalle.
Lihakönttien savustus alkanut kiinnostamaan ja välineet pitäisi ostaa. Itsellä on vain kallis tapa laittaa tonneja välineisiin kiinni ja parin kokeilun jälkeen siirtää ne puukuuriin muiden epäonnistuiden harrastusten sekaan :x3:

Mikäs voisi olla sellainen pönttö jolla lähteä kokeilemaan, Budjettina vaikka 100-500€
 
Ekaa kertaa vähän pidemmän kaavan kautta savustin ja tein ribsejä viikonloppuna uudella Weberin Master Touchilla.
Oli kyllä huikea ero edelliseen Anton Oliverin Rancheriin. Lämpotilaa pystyi OIKEASTI säätämään kunnolla ja sain piipullisella brikettejä hoidettua 5h 120c haudutuksen ja sitten vielä perusgrillaus samoilla hiilillä ilma-aukot avaamalla ja luukut kiinnin niin jäi vielä briketteihin virtaa seuraavaankin kertaan. Brikettejäkin varmaan 10kg jo säästyny ku saa käytettyä vanhat vielä uudelleen ja ne saa palamaan aina hitaasti eikä kokoajan täydellä höngällä vaikka luukut on "kiinni".
Tästä tulee vielä hyvä grillikesä.
 
Oisko heittää vinkkejä totaaliselle aloittelijalle.
Lihakönttien savustus alkanut kiinnostamaan ja välineet pitäisi ostaa. Itsellä on vain kallis tapa laittaa tonneja välineisiin kiinni ja parin kokeilun jälkeen siirtää ne puukuuriin muiden epäonnistuiden harrastusten sekaan :x3:

Mikäs voisi olla sellainen pönttö jolla lähteä kokeilemaan, Budjettina vaikka 100-500€

No pointtinsa myös, että ostat "paskaa" jonka käyttäminen niin vaivalloista ja perseestä että innostus lopahtaa heti.

Ensimmäinen mietintä melkein, että minkä verran haluaa nähdä vaivaa. On olemassa kaasu, sähkö, pelletti savustimia mihin toimiessa tökkäät lihan, lämpötilan ja olet tekemättä mitään.

Sitten on toki hiili/briketti pallogrillejä/kamadoita joissa joutuu hieman jo epäsuoran lämmön, lämpötilan säätöjen jne kanssa kikkailemaan ja seurailemaan.

Viimeisenä melkeen offset/kiuas/saaristolais tyyliset puukäyttöiset joita joutuukin sit säätämään ja seurailemaan tarkemmin, jo ihan puiden lisäyksellä.

Itse ostin tuossa talvella Mustang Kymi tyylisen kaasukaapin, oli vain merkkiä bbq king tokmannista. Oli joku poistosysteemi ja halvalla tuli.

Niin onhan tuo ja ilmeisesti kaikki hinnat alkaen tämäntyyliset savustimet hieman sinnepäin, vähän modia ja korjausta ja muuta puuhailua jotta toimivat käytössä.

Täs nyt mitään ostovinkkejä oo antaa tuohon budjettiin. Yleisesti vain muutama huomio.

Itse käyttänyt teräspallo, kaasukaappi, sähköputki ja kiukaasta tehtyä savustinta. Kaikille oma roolinsa ja paikkansa, toinen parempi, helpompi ja tilanteeseen sopiva kun toinen.

Seuraavaksi hankinnassa pitkätakuinen kamado pihalle.
 
Weber Q1400 vs PULSE 1000.
Halvempi Q1400 tehokkaampi? Onko joku muu syy Pulselle jos ei tarvetta bluetooth, yms hienouksille?
Vai jotain muuta kuin Weberin sähkögrilli (max 500€)?
 
Grillikausi avattu ja viime vuonna hankittu Weber oli hienosti talvehtinut pressun ja katoksen alla terassilla läpi talven. Tein hiukan rasvapolttoa ritilöille ennen kauden ensimmäisiä grillauksia.

Joten vahva suositus edelleen alla mainittuun. 2 poltinta on edelleen itselleni riittävä, grillausala on tuossa isohko/syvä ja pitää lämpöä sisällä todella hyvin. Tarjouksista tuota löytää parhaimmillaan 399€.

 
Oisko heittää vinkkejä totaaliselle aloittelijalle.
Lihakönttien savustus alkanut kiinnostamaan ja välineet pitäisi ostaa. Itsellä on vain kallis tapa laittaa tonneja välineisiin kiinni ja parin kokeilun jälkeen siirtää ne puukuuriin muiden epäonnistuiden harrastusten sekaan :x3:

Mikäs voisi olla sellainen pönttö jolla lähteä kokeilemaan, Budjettina vaikka 100-500€
Laitat sen vajaan 300€ Weberin Master Touchin. Eli halvin 57cm kunnollisella tuhka-astialla varustettu Weber. Sillä tekee ensi alkuun mitä vaan.
 
Laitat sen vajaan 300€ Weberin Master Touchin. Eli halvin 57cm kunnollisella tuhka-astialla varustettu Weber. Sillä tekee ensi alkuun mitä vaan.
Tuota tuli katseltuakin ja vaikuttaa asialliselta peliltä .
Mites kun noita näyttää olevan perusversio ja "premium" niin onko tuossa premiumissa jotain joka oikeuttaa +100€ enemmän hintaan?
 
Tuota tuli katseltuakin ja vaikuttaa asialliselta peliltä .
Mites kun noita näyttää olevan perusversio ja "premium" niin onko tuossa premiumissa jotain joka oikeuttaa +100€ enemmän hintaan?
Olikohan se niin että Premiumissa on se saranoitu kansi kun normimallista on irtokansi. Itse ostin irtokannellisen koska 100e halvempi ja ihan hyvin tolla pelaa. Noin niinkuin periaatteessa ihan samat laitteet.
 
Oliko myös jossain mukana epäsuoralle lämmölle joku suoja, nimenomaan savustusta miettien?

Itse juuri pitkien pähkäilyjen jälkeen tilailin bonon limitedin.
Pitkään mietin kokoa, päädyin nyt kuitenkin kerralla isompaan ja paistoalaa on se n 56cm ja painoa möhköllä 120kg.
Keramiikan elinikäinen takuu painoi vaakakupissa, sekä hyvät kokemukset netin puolelta.
Tuli samalla haalittua sähkövarras, hieman parilaa, valurautaritilää, hiilikoria jne. Tää pitäisi tulla toukokuun alkupuolella, seuraillaan todellisuutta.

Pitäisi vielä pizzakivi, joku suojamatto alle hommata jne.

Toivotaan vähän tätä epävakaata keliä, niin ei tunnu odottelu niin pitkälle.
 
  • Tykkää
Reactions: ebu
Epäsuoralle ja oikeestaan kaikelle rillailulle ostin Smokenatorin tilalle Weberin 57 palloon SnS: rosteri härpäkkeen.
 
Tai mitä grilliä suosittelisitte? En näe tarvetta maksaa Weberin kaltaisia hintoja omaan käyttöön nähden.
 
No noi Cello, Silvertree, BBQ king yms. on sitä markkinoiden halvinta joten laatukin on sitä.

Hirveän pitää ikää noilta ei voi odottaa, mutta hyvin pidettynä kyllä tuolla sen jokusen makkaran paistaa muutaman vuoden ajan.

Ja jos enempää ei grilliin halua sijoittaa, tuo on se mitä sillä rahalla saa.
 
Noita kannattaa mennä katsomaan, ihan vaa availemalla luukkuja, rasvapeltejä yms ravistelemaan ja katsomaan.

Yleisesti imo ongelmat kaasugrilleissä on alhaiset lämmöt, vuotoa, polttimien teho jne. on onnetonta. Ruokien paistaminen on sama ku pannu liedellä ja liesi keskitasolla.
Täytyy kuitenkin muistaa että yleisesti grillaus on ihmisillä tätä, siinä ne jauhomakkarat, maissi, kuivaksi paistettu valmismarinaadi kanaleike ja valmispihvi kengänpohjaksi. Ns. se tehoton liesi ja uuni tuodaan ulos.

Tämähän siis on ihan ookoo, kaikki tekeminen ja puuhaaminen on hyvästä.

Kauppaan ja kokeilemaan.
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Noista halvoista grilleistä on paljon kokemusta. Kannattaa valita sellainen sellainen jossa on rosteriset polttimot. Patarautaiset polttimot ruostuvat ja menevät puhki ja samalla myös reiät menevät helposti tukkoon irrallisesta ruosteesta, joten epätasainen lämpöjakauma on taattu.

Seuraava ongelma noissa on tulipesän kesto. Halvoissa tulipesä on aina peltiä. Polttimot ovat kiinni tulipesän takaseinässä, ja kun tulipesä ruostuu puhki, polttimot irtoavat takaseinästä.

Halpoja on saatavilla myös valurauta tai peltisillä ritilöillä . Valitse valurautaiset ritilät. Ne kestävät.

Lämpölevyt noissa on aina peltiä jotka ruostuvat ja hapertuvat.

Elinikä halpisgrillillä on 3-5 vuotta ulkoruokinnassa ja varaosien saatavuus heikkoa.

Eli halvalla voi saada rosteriset polttimot ja valurautaiset ritilät.

Tässä oli lyömätön hinta-laatusuhde aikoinaan ja rahtikin oli melkein ilmaista. Valitettavasti tuo suhde muuttui ajan funktiona :)... varsinkin laatu.

1617793280800.png


1617793234053.png
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: Six
Hyviä pointteja tuossa yllä. Itsellä käytössä Barbec Terrace merkkinen halvempi grilli neljällä polttimolla ja kesäisin käyttöä vahintään se pari kertaa viikossa. Grillataan makkarasta sisäfileeseen ja kasvikset päälle. Lähtisköhän nyt seitsemäs kesä tuon kanssa ja alkaa olla vaihtokunnossa, eli aika pitkälle on päästy. Lämpölevyt meni jo pari-kolme vuotta sitten ja tein rosterista uudet. Pääsiäisenä kaivoin grillin esiin ja huomasin että rasvapeltiin on ruostunut reikä.

Eli uus hankintaan, vaatimuksena juurikin valurautaiset ritilät joista toisen pitäisi ehdottomasti olla umpiparila ja toinen perusritilä. Sivupoltin sais myös olla mitä nykyisessä ei ole. Nyt on erikseen yhden levyn kaasupoltin, mutta ois kiva saada nuo samaan settiin. Hintaluokka joku satanen, alle viissatkua mieluiten. Tonnia en taida grilliin upottaa.

Ideoita?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 811
Viestejä
4 517 578
Jäsenet
74 479
Uusin jäsen
Muumimamma
Back
Ylös Bottom