Grillit & grillaus

Jos löytyy hyvä grilli niin ei sitä kannata kaasupolttimen puutteen vuoksi hylätä. Joko kaasulla toimiva erillinen poltin tai sitten ihan erillinen induktio- tai valurautalevy jos vaan sähköä järkevästi tarjolla. Kaasuissa on vähän hankala tuo tuulisuojan järjestäminen grillin ulkopuolella joten kannattaisin itse sähkölevyä jos mahdollista. Minulla onkin valurautainen 50-luvun irtolevy - ajaa asiansa perunan keittelyssä ja aamupalan teossa kesäkeittiössä vaikkei kovin nopea olekaan. Joutuu sitä silti sisällä ramppaamaan luvattoman paljon.
 
Viimeksi muokattu:
Joo induktiotaso 1-levyinen alkaen 30-40€ tokmanni/motonet. Toki kaasussa on se hyvä että voi vaikka wokkailla mihin induktio taas on huono.
 
Viime kesän turhautumiset mielessä varmaan viisi vuotta vanhasta BBQ jotain kaasugrillistä tuovat sen verran tunteet vielä pintaan, että on aika hankkia marssia kauppaan uutta ostamaan.


Tällä ei varmasti ainakaan aivan metsään mennä? Ja näyttäisi olevan jopa ihan aseveli hintaan verraten muihin samaa kärvennintä myyviin kauppoihin.
 
Juu ei heilu kyllä mullakaan (mikään). Kaikki on jämptiä. Paitsi kannen sarana vois olla paksumpaa terästä, niin ei vois heilutella kantta yläasennossa.
 
Mulla on Weberin hiiliritilä muotoutunut 9 vuoden aikana niin että istuu enään yhdessä asennossa nätisti ja keikkuu muuten. Ei kyllä ole enää ihan suorakaan mutta kielii siitä että kyllä niissä koukuissa on eroa keskenään. Kokeile käännellä sitä ritilää jos löytyy kohta jossa ei keikkuisi.
 
Otin videoo tosta heilumisesta mutta en osaa lisää sitä tänne sivuille :facepalm:
Missä muodossa ja minkä kokoinen video pitää olla? Handbrake käytössä.
 
Vinkkejä, videoita, hyväksi-havaittuja-niksejä weberin pallossa lohen savustamiseen?

Oletteko vetäneet ihan perus leppäpaloilla, millä lämpötiloilla, kuinka kauan ja mikä on ollut haettu sisälämpö?
 
Vinkkejä, videoita, hyväksi-havaittuja-niksejä weberin pallossa lohen savustamiseen?

Oletteko vetäneet ihan perus leppäpaloilla, millä lämpötiloilla, kuinka kauan ja mikä on ollut haettu sisälämpö?

Weber 47 kokosessa laittanu briketit molemmin puolin niin että keskellä jää tyhjää.
Kaikki röörit täysin auki.
Kala folion päälle niin että se folio on suunnilleen saman kokoinen kuin file.
Leppää ja sokeri paloja brikettien päälle ja about 20-25min savustusta.
 
Weber 47 kokosessa laittanu briketit molemmin puolin niin että keskellä jää tyhjää.
Kaikki röörit täysin auki.
Kala folion päälle niin että se folio on suunnilleen saman kokoinen kuin file.
Leppää ja sokeri paloja brikettien päälle ja about 20-25min savustusta.
Mikä taika niissä sokeripaloissa on?
 
Haetaan "keskiluokkaisen grilliä", eli ts. hyvää ja laadukasta, mutta järkihintaan. Vaikka 400-700e väliin, tarjouksia kuunnellaan. Mitä kannattaa katsoa, mitä ottaa huomioon? Eka grilli koskaan.
 
Haetaan "keskiluokkaisen grilliä", eli ts. hyvää ja laadukasta, mutta järkihintaan. Vaikka 400-700e väliin, tarjouksia kuunnellaan. Mitä kannattaa katsoa, mitä ottaa huomioon? Eka grilli koskaan.
Kamado tai sitte vaikkapa Traeger pro d2 575.
Siinä kyllä hiukan budjetti paukkuu ovh. 949€ mutta jos taloudessa on toinen joka ei oo vielä käyttäny Motonetin kanta-asiakasetua niin tuosta -10% eli 800€. Edellee yli mut kiva grilli ja näppärä appi. Safkasta tulee ihan eri makuinen vs kaasugrilli.
 
Vinkkejä, videoita, hyväksi-havaittuja-niksejä weberin pallossa lohen savustamiseen?

Oletteko vetäneet ihan perus leppäpaloilla, millä lämpötiloilla, kuinka kauan ja mikä on ollut haettu sisälämpö?

Brikettirengas ja siihen päälle se savustuslevy (tulee Premiumissa mukana). Leppälastua veteen uimaan ja sitte märkiä lastuja brikettien väliin tai vastoin ohjeita siihen levyn päälle savuamaan. Ilman saanti savustusasentoon (Premiumissa), kannen ilma tosi pienelle, sillain että ny just ja just palaa ts. lämpömittarista kattelee itselleen mieluisan lämmön aikataulun mukaan haluuko ns. grillattua vaiko oikeesti savustettua. Sit se on hyvä ku tupruttaa ihan vähä savua ulos.
 
Brikettirengas ja siihen päälle se savustuslevy (tulee Premiumissa mukana). Leppälastua veteen uimaan ja sitte märkiä lastuja brikettien väliin tai vastoin ohjeita siihen levyn päälle savuamaan. Ilman saanti savustusasentoon (Premiumissa), kannen ilma tosi pienelle, sillain että ny just ja just palaa ts. lämpömittarista kattelee itselleen mieluisan lämmön aikataulun mukaan haluuko ns. grillattua vaiko oikeesti savustettua. Sit se on hyvä ku tupruttaa ihan vähä savua ulos.
Ihan turhaa sitä puuta on kastella ja sen jälkeen kuivata siellä grillissä. Pieniä puunpalasia niiden brikettien päälle ja hyvä tulee. Itse käytän omenapuuta, kun sitä sattuneesta syystä löytyy, mutta toki moni muukin puu käy Lohen savustamiseen. Jos leppää löytyy valmiina, niin luonnollisesti sitä kannattaa käyttää. Jos puuta pitää erikseen lähteä ostamaan, niin silloin vaihtoehtoja on paljon muitakin ja leppä taitaa olla noista se miedoin.
 
Itsekään ei suosi savutuslastuja koska ne "palaa" heti ja savuntuotto loppuu. Ennemmin pieniä paloja, jos joku miettii minkä kokoisia niin hiiren (tietokoneen :D) jaat kahtia niin siinä kaks sopivaa, tai jos tekee pitkää savustusta niin voi olla ihan sen hiirenkin kokoisia.
 
Leppää löytyisi paljon muun muuassa klapipinossa, onko jotain estettä niiden käyttämiselle? Pitääkö esim. olla juuri kaadetun tuoretta?
 
^ käy hyvin, parempi se kuiva on kuin täysin tuore, vaikka taitaa ne molemmat silti hyvin soveltua.
 
Itsekään ei suosi savutuslastuja koska ne "palaa" heti ja savuntuotto loppuu. Ennemmin pieniä paloja, jos joku miettii minkä kokoisia niin hiiren (tietokoneen :D) jaat kahtia niin siinä kaks sopivaa, tai jos tekee pitkää savustusta niin voi olla ihan sen hiirenkin kokoisia.
Ainakin vanhassa grillissä missä ilman säätö oli vähän niin ja näin niin ite käytin ainoastaan lastuja ja lastupurkkia ja folionyyttiä ja likomärkiä lastuja. Palikoita kun laitto niin vaikka mihin ja kuinka märkinä vaan niin ne alko aina palamaan ja savu oli kitkerää. Savurasialla oli huomattavasti helpompi säätää oikea lämpötila kun rasian alla olevien hiilien määrää sääti.
Saa nähä kuinka muuttuu nyt kun on kunnon grilli niin josko noi palat ei syttyis palamaan vaan hiillostuis niin että savu ei ole kitkerää.
 
Ei niitä palikoita tarvii kastella. Weberin pallossa, wsm ja kamadolla ainakaan.
 
Aina on lastut hieman kostutettu meilläpäin. Hiemman huolettomampi ja pidempi savunmuodostus. Tunnetusti kostea puu savuaa enemmän kuin kuiva ja saattaapi tuossa tulla makuerojakin savunmuodustuksesta johtuen.

Kumpikaan tapa ei väärä, mutta kostuttamista kannattaa kokeilla.
 
Mä oon liottanu palikat ja lastun ihan reilusti litimäräks eli parisen tuntia vedessä. Silloin tulee mun mielestä paras savu. Se huomaa kyllä selkeesti milloin lastut alkaa palamaan kun savu muuttuu kitkeräksi. Ja huolettomampaa märillä kun ei tarvii pelkää palamista.
 
Onko täällä ketään joka olisi omistanut sekä Weberin että Napoleonin kaasugrillit? Taikka päässyt molempia testailemaan? Miten laatuvaikultema on näiden välillä, kumpiko tuntui paremmalta? Weberiä pääsisi Motonettiin hypistelemään, mutta yhtäkkiä katsottuna Napoleonia ei ole missään lähistöllä myynnissä.

Tässä olen katsellut näitä kahta, mallit ei nyt ole mitenkään päätetty mutta olisivat specsien puolesta lähellä toisiaan:

Hinta näillä on käytännössä sama, Weberistä tällä hetkellä karvan verran parempi tarjous.
Napoleonin puolesta puhuu:
- 15 v takuu vs. Weberin 10 v
- Alas taittuvat sivutasot
- Tehokkammaat polttimet (ainakin paperilla)
- Polttimissa "suuttimia" kahdessa rivissä molemmilla reunoilla, kun Weberissä on keskellä yksi rivi. Ei mitään käsitystä näkyykö tämä mitenkään lopputuloksessa, mutta mutuilen että tämän takia Napoleonin polttimilla on enemmän kW ja mahdollisesti lämpö jakautuu tasaisemmin?

Lopuilta ominaisuuksilta nämä vaikuttavat olevan omasta mielestäni samaa tasoa. Huikatkaa toki jos teidän mielestä joku asiassa olisi tuossa Weberissä paremmin kuin Napoleonissa, olen jotenkin enemmän viehättynyt tuosta Napoleonista, niin ehkä osaa ihan objektiivisesti asiaa tarkistella. Budjettina ajattelin sellaista 700-800e luokkaa ja mahdollisesti myöhemmin hankin tähän kaveriksi pikku kamadon.
 
Tässä on esimerkiksi Poppamiehen neuvoja savustus-asiaan, joita itsekin seurannut ja hyvää on tullut: Savustus
 
Niiden palikoiden kostuttaminen on aivan turhaa, ainakaan kamadossa siitä ei hyödy yhtää mitään. Ne ei syty palamaan ja tuottaa savua kyllä monta tuntia, lihaan ei savu tartu enää sisälämmön ollessa n.60c
Eikä kannata laittaa niitä palikoita kaikkia heti sinne hiilloksen päälle. Savustuslastuja ei palloissa, wsm ja kamadoissa kannata käyttää ollenkaan.
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Onko täällä ketään joka olisi omistanut sekä Weberin että Napoleonin kaasugrillit? Taikka päässyt molempia testailemaan? Miten laatuvaikultema on näiden välillä, kumpiko tuntui paremmalta? Weberiä pääsisi Motonettiin hypistelemään, mutta yhtäkkiä katsottuna Napoleonia ei ole missään lähistöllä myynnissä.

Tässä olen katsellut näitä kahta, mallit ei nyt ole mitenkään päätetty mutta olisivat specsien puolesta lähellä toisiaan:

Hinta näillä on käytännössä sama, Weberistä tällä hetkellä karvan verran parempi tarjous.
Napoleonin puolesta puhuu:
- 15 v takuu vs. Weberin 10 v
- Alas taittuvat sivutasot
- Tehokkammaat polttimet (ainakin paperilla)
- Polttimissa "suuttimia" kahdessa rivissä molemmilla reunoilla, kun Weberissä on keskellä yksi rivi. Ei mitään käsitystä näkyykö tämä mitenkään lopputuloksessa, mutta mutuilen että tämän takia Napoleonin polttimilla on enemmän kW ja mahdollisesti lämpö jakautuu tasaisemmin?

Lopuilta ominaisuuksilta nämä vaikuttavat olevan omasta mielestäni samaa tasoa. Huikatkaa toki jos teidän mielestä joku asiassa olisi tuossa Weberissä paremmin kuin Napoleonissa, olen jotenkin enemmän viehättynyt tuosta Napoleonista, niin ehkä osaa ihan objektiivisesti asiaa tarkistella. Budjettina ajattelin sellaista 700-800e luokkaa ja mahdollisesti myöhemmin hankin tähän kaveriksi pikku kamadon.
Oletko miettiny pellettigrilliä ? onnistuis low&slow, grillaus jne. eli toisin sanoen bbq-maailma aukeisi sinullekin. Kaasugrillillä sihen ei pääse.
 
Niiden palikoiden kostuttaminen on aivan turhaa, ainakaan kamadossa siitä ei hyödy yhtää mitään. Ne ei syty palamaan ja tuottaa savua kyllä monta tuntia, lihaan ei savu tartu enää sisälämmön ollessa n.60c
Eikä kannata laittaa niitä palikoita kaikkia heti sinne hiilloksen päälle. Savustuslastuja ei palloissa, wsm ja kamadoissa kannata käyttää ollenkaan.
Mitenkäs näin? Lohen kanssa tarvitsee savun tuottoa varmaankin max puolisen tuntia. Luulisi noilla sen verran saavan aikaan.
 
Onko täällä ketään joka olisi omistanut sekä Weberin että Napoleonin kaasugrillit? Taikka päässyt molempia testailemaan? Miten laatuvaikultema on näiden välillä, kumpiko tuntui paremmalta? Weberiä pääsisi Motonettiin hypistelemään, mutta yhtäkkiä katsottuna Napoleonia ei ole missään lähistöllä myynnissä.

Tässä olen katsellut näitä kahta, mallit ei nyt ole mitenkään päätetty mutta olisivat specsien puolesta lähellä toisiaan:

Hinta näillä on käytännössä sama, Weberistä tällä hetkellä karvan verran parempi tarjous.
Napoleonin puolesta puhuu:
- 15 v takuu vs. Weberin 10 v
- Alas taittuvat sivutasot
- Tehokkammaat polttimet (ainakin paperilla)
- Polttimissa "suuttimia" kahdessa rivissä molemmilla reunoilla, kun Weberissä on keskellä yksi rivi. Ei mitään käsitystä näkyykö tämä mitenkään lopputuloksessa, mutta mutuilen että tämän takia Napoleonin polttimilla on enemmän kW ja mahdollisesti lämpö jakautuu tasaisemmin?

Lopuilta ominaisuuksilta nämä vaikuttavat olevan omasta mielestäni samaa tasoa. Huikatkaa toki jos teidän mielestä joku asiassa olisi tuossa Weberissä paremmin kuin Napoleonissa, olen jotenkin enemmän viehättynyt tuosta Napoleonista, niin ehkä osaa ihan objektiivisesti asiaa tarkistella. Budjettina ajattelin sellaista 700-800e luokkaa ja mahdollisesti myöhemmin hankin tähän kaveriksi pikku kamadon.
Kuten yllä niin miettisin kyllä pellettigrilliä. Omaa kokemusta ei ole, mutta onhan se nyt paperilla ihan lyömätön kaasugrilliin verrattuna. Ylläpitoa tiety vaatii enemmän kuin kaasulla leikkiminen. Oman weberin ostin vasta 2-3v sitten ja nyt harmittaa kun pellettigrillejä ja pellettejä saa jo lähes joka marketista. Ennen ei uskaltanut kun pelkäsin että pellettien ostaminen olisi työlästä.

Noista alas taittuvista sivutasoista en laskisi lisäarvoa. Itsellä Weber jossa toinen taso on alastaittuva. Se on riittävän tukeva, mutta selvästi rimpulampi kuin kiinteä. Sekä grilliä siirrellessä se on riesa, siitä kun ei saa työntää tai vetää. En suosittele kiinteästä tasostakaan työntöä/vetoa mutta kiinteä tuntuu riittävästi kestävän grillin siirrot.
 
Mitenkäs näin? Lohen kanssa tarvitsee savun tuottoa varmaankin max puolisen tuntia. Luulisi noilla sen verran saavan aikaan.
Koska se sama savustus hoituu niillä palikoilla. Savustuslastujahan sekä palikoita ei kannata ostaa, koska ne on ihan sairaasti hinnoiteltu, 1,5-2kg omenapuuta 8-9€. Ne kannattaa hommata itse joltain tutulta tai tutuntutulta jolla on omenapuu. Muulla tapaa hankkimisesta en mainitse mitään :D
 
Oletko miettiny pellettigrilliä ? onnistuis low&slow, grillaus jne. eli toisin sanoen bbq-maailma aukeisi sinullekin. Kaasugrillillä sihen ei pääse.
Täytyy myöntää etten pellittivaihtoehtoon ole kyllä tutustunut ollenkaan. Mitenkäs nopeasti tuollainen on käyttövalmis?

Oma grillaustyyli on valitettavan usein sellainen ettei sitä hirveästi ennakkoon suunnitella, vaan tyyli on se että on jo valmiiksi kauhea nälkä, sitten keksitään kaveriporukalla että haetaan grillattavaa ja kauppareissulla on nälkä kohonnut pilviin ja sen jälkeen pitääkin saada äkkiä ruokaa valmiiksi. Tämä on tietysti vain ja ainoastaan omaa syytä ettei osaa ennakoida sen kummin näitä asioita. Tästä syystä omassa mielessä pyörittelin, että hyvä kaasugrilli + pieni munagrilli voisi olla hyvä kombo. Kaasugrillissä hätäisimmät grillailut ja pienessä munagrillissä sitten hitaat ja pitkät kypsytykset.

Meillä on yleensä syömässä 3 raavasta äijää + oma puoliso, joten grillausmäärät on melko suuria kun kaikki ostaa jotain grillattavaa ja siinä onkin sitten grilli täynnä. 2700 cm2 +yläritilä täytyisi olla paistopinta-alaa ettei mennä pienemmäksi kuin vanhassa grillissä. Ja joo, toki on vaihtoehto paistaa parissa erässä safkat, mutta kuten sanottua että silloin kun on kiljuva nälkä niin asiasta haluaa selvitä mahdollisimman nopeasti.

Kuten yllä niin miettisin kyllä pellettigrilliä. Omaa kokemusta ei ole, mutta onhan se nyt paperilla ihan lyömätön kaasugrilliin verrattuna. Ylläpitoa tiety vaatii enemmän kuin kaasulla leikkiminen. Oman weberin ostin vasta 2-3v sitten ja nyt harmittaa kun pellettigrillejä ja pellettejä saa jo lähes joka marketista. Ennen ei uskaltanut kun pelkäsin että pellettien ostaminen olisi työlästä.

Noista alas taittuvista sivutasoista en laskisi lisäarvoa. Itsellä Weber jossa toinen taso on alastaittuva. Se on riittävän tukeva, mutta selvästi rimpulampi kuin kiinteä. Sekä grilliä siirrellessä se on riesa, siitä kun ei saa työntää tai vetää. En suosittele kiinteästä tasostakaan työntöä/vetoa mutta kiinteä tuntuu riittävästi kestävän grillin siirrot.
Joo tuo on kyllä totta, että grilliä siirrellessä taittuvat sivutasot on huonot, mutta itse ajattelin sen plussaksi säilytyksen kannalta. Omassa käytössä grilli saa olla samassa paikassa keväästä loppusyksyyyn, joten eipä sitä tarvitse hirveästi siirrellä. Nykyisessä grillissä on kiinteät sivutasot ja se kyllä vie turhaan tilaa talven ajan kun niitä ei saa laskettua. Ehkä nuo taittuvat tasot on sitten +-
 
Mitenkäs näin? Lohen kanssa tarvitsee savun tuottoa varmaankin max puolisen tuntia. Luulisi noilla sen verran saavan aikaan.
Lastut on tarkoitettu ennemminkin sellaisiin savustuspönttöihin joissa lastut ei ole suorassa kosketuksessa tulen kanssa. Hiilien ja brikettien päällä ne on helpommin vaarassa leimahtaa tuleen. Savun tuotto ja "palamisaika" noissa paloissa tietysti riippuu sen palikan koosta.
Leppäpaloja löytyy melko vähän suomessa myynnissä, mutta esim. savustintukulla näyttäisi olevan, jos niitä nyt väkisin haluaa ostaa. Lepän suosio suomessa nyt taitaa kuitenkin perustua sen saatavuuteen, eikä mitenkään sen ylivertaisuuteen. Yleensä eri alueilla savustetaan sillä mitä on parhaiten saatavilla. Tästä johtuen Leppä ei ole esim. Texasissa se yleisin savustuspuu. Eli jos niitä puupaloja joutuu erikseen ostamaan, niin muitakin vaihtoehtoja on. Jos Leppää taas löytyy halkopinosta, niin itse ainakin käyttäisin silloin sitä.
 
Täytyy myöntää etten pellittivaihtoehtoon ole kyllä tutustunut ollenkaan. Mitenkäs nopeasti tuollainen on käyttövalmis?

Oma grillaustyyli on valitettavan usein sellainen ettei sitä hirveästi ennakkoon suunnitella, vaan tyyli on se että on jo valmiiksi kauhea nälkä, sitten keksitään kaveriporukalla että haetaan grillattavaa ja kauppareissulla on nälkä kohonnut pilviin ja sen jälkeen pitääkin saada äkkiä ruokaa valmiiksi. Tämä on tietysti vain ja ainoastaan omaa syytä ettei osaa ennakoida sen kummin näitä asioita. Tästä syystä omassa mielessä pyörittelin, että hyvä kaasugrilli + pieni munagrilli voisi olla hyvä kombo. Kaasugrillissä hätäisimmät grillailut ja pienessä munagrillissä sitten hitaat ja pitkät kypsytykset.

Meillä on yleensä syömässä 3 raavasta äijää + oma puoliso, joten grillausmäärät on melko suuria kun kaikki ostaa jotain grillattavaa ja siinä onkin sitten grilli täynnä. 2700 cm2 +yläritilä täytyisi olla paistopinta-alaa ettei mennä pienemmäksi kuin vanhassa grillissä. Ja joo, toki on vaihtoehto paistaa parissa erässä safkat, mutta kuten sanottua että silloin kun on kiljuva nälkä niin asiasta haluaa selvitä mahdollisimman nopeasti.
Kyllä tohon ihan hyvin mahtuu tavaraa ja lämpee myös nopeesti. Ennemmin mä ostaisin ton pelletin ja sihen sen pienen kamadon viereen ku kaasugrillin. Pieneen munaan ei pahemmin mahdu tavaraa, se on reverse sear, parit pihvit yms. varten, tai no miksei myös ribsejä mut sitä varten sulla on sitte toi pelletti. Siinä onnistuu sitten esim. joulukinkku, brisketti, pulled pork jne. mitä en missään nimessä laittais kaasugrilliin.
Youtubesta löytyy videoita tosta
 
Täytyy myöntää etten pellittivaihtoehtoon ole kyllä tutustunut ollenkaan. Mitenkäs nopeasti tuollainen on käyttövalmis?

Oma grillaustyyli on valitettavan usein sellainen ettei sitä hirveästi ennakkoon suunnitella, vaan tyyli on se että on jo valmiiksi kauhea nälkä, sitten keksitään kaveriporukalla että haetaan grillattavaa ja kauppareissulla on nälkä kohonnut pilviin ja sen jälkeen pitääkin saada äkkiä ruokaa valmiiksi.
Loppujen lopuksi kaikki grillit lämpenee melko yhtä nopeasti. Hiiligrillin sytytys hiilillä ja piippusytyttimellä tapahtuu melkein yhtä nopeasti, kuin kaasugrillin lämpeneminen. Tokihan kaasugrilli syttyy heti, mutta ei se lämmin ole heti. Pellettigrilli on lämmin suurinpiirtein samoissa ajoissa, riippuu toki mille lämpötilalle sen haluaa. Itseltä löytyy kaikki kolme eri vaihtoehtoa ja en nyt menisi minkään nopeuden puolesta hirveämmin hehkuttamaan. Pallogrillin sytytys toki vie aikaa enemmän, kuin noiden muiden, kun ne ei tarvitse kuin napsauttaa päälle. Käyttövalmiina ne on kaikki lähes yhtä nopeasti.

Kyllähän niiden ruokien valmisteluunkin pieni hetki menee ja sillä välillä voi grilli lämmetä.
 
Kyllähän se kaasu vaan on ylivoimaisesti näppärin ja nopein. Itse en siitä luopuisi. Pallo sitten isompiin tapahtumiin ja istujaisiin.
 
Kyllähän se kaasu vaan on ylivoimaisesti näppärin ja nopein. Itse en siitä luopuisi.
Mutta siitä ei tule mitään makua ruokaan. Ja tuosta näppäryydestä sekä nopeudesta voi olla montaa mieltä. Traeger ja sen app on kyllä aika näppärä laite. Valmiit asetukset, ilmoitukset milloin ruoka on valmis jne. Pellettigrillit ovat tehneet kaasugrillit ikäänkuin turhiksi.
 
Viime kesänä kellotin hiiligrillillä, niin 15 min kaiken kaikkiaan meni aikaa, kun sai grillattavat tulelle. 15 min siis alusta saakka valmisteluineen päivineen eikä pelkästään sytyttämisestä. Ei siis mahdoton aika, jos nopeutta halutaan vertailla kaasugrillin välillä.
 
Viime kesänä kellotin hiiligrillillä, niin 15 min kaiken kaikkiaan meni aikaa, kun sai grillattavat tulelle. 15 min siis alusta saakka valmisteluineen päivineen eikä pelkästään sytyttämisestä. Ei siis mahdoton aika, jos nopeutta halutaan vertailla kaasugrillin välillä.
Monihan ajattelee kaasugrillissä sitä että heti ku siellä on vaikka 200+C niin grilli on valmis, näinhän asia ei kuitenkaan ole. Kyllä sen on hyvä antaa olla halutussa lämmössä hetken aikaa jotta ritilä on varmasti kuuma, varsinkin jos valurautaa on.
 
Monihan ajattelee kaasugrillissä sitä että heti ku siellä on vaikka 200+C niin grilli on valmis, näinhän asia ei kuitenkaan ole. Kyllä sen on hyvä antaa olla halutussa lämmössä hetken aikaa jotta ritilä on varmasti kuuma, varsinkin jos valurautaa on.
Juuri näin. Tuohon omaan kellotukseen sisältyy juurikin, että grilli on kuuma ja ritilät harjattu edellisistä jätteistä puhtaaksi. Tuo piippusytytin on loistava varsinkin, kun laittaa muutamankin sytytyspalan alle, niin johan syttyy.
 
Tulella pelehtiessä on myös säiden armoilla. Itse en ainakaan terassille palloa tuo ainaisen tulipalovaaran vuoksi ja vastaavasti sateesaa ei viitsi seistä.

Iso pullo kestää mulla kesän. Brikettejä saisi hakea usein jos kahden makkaran takia aina lämmittelisi sen pallon. Eikä sitä töiden jälkeen jaksa hieroa. Sen takia pallo on juuri juhliin, viikonloppuihin ja kekkereihin, kaasu arkeen, helppouteen ja nopeuteen.
 
Tulella pelehtiessä on myös säiden armoilla. Itse en ainakaan terassille palloa tuo ainaisen tulipalovaaran vuoksi ja vastaavasti sateesaa ei viitsi seistä.

Iso pullo kestää mulla kesän. Brikettejä saisi hakea usein jos kahden makkaran takia aina lämmittelisi sen pallon. Eikä sitä töiden jälkeen jaksa hieroa. Sen takia pallo on juuri juhliin, viikonloppuihin ja kekkereihin, kaasu arkeen, helppouteen ja nopeuteen.

Tässä ollaan asian ytimessä. Termi grillaus on liian laajasti käytetty. Pitäisi olla eri termit makkaran grillailulle ja sitten vakavalle BBQ:lle.
 
Terassipuu ei ole mitenkään herkkä syttymään että ei se terassi siittä syty vaikka siinä grillaa pallolla. Mutta kukin tekee miten parhaaksi näkee.
 
Itse olen palannut siihen syntiseen sytytysnesteeseen vaikka omistankin piippusytyttimen. On tosi nopea kun kaataa lisää hiiliä ritilälle ja nestettä perään. En ole onnistunut saamaan makua ruokaan kun antaa kunnolla kuumentua punahehkuun. Kriketit on hitaampi saattaa kuumaksi kuin hiilet vaikka sytyttäisi piippusytyttimellä ja tulee ylimääräistä työtä. Kaveri systyttää Kamadon kuumailmapuhaltimella ja se on nopea tapa myös.

Tuohon parin makkaran grillaamiseen heitän sellaisen option että hommaa erikseen pienen grillin, joka ei syö paljoa hiiliä. Minulla on kannettava lukkiutuvalla kannella oleva halpisgrilli joka esittelykappaleena maksoi 10€ (ovh 27€) ja on halkaisijaltaan jotain 35cm. Ei se Weberin Smokey Joelle pärjää mutta tulee silläkin pari makkaraa tai pihviä kätevästi.
 
No hyi helvetti se sytytysnestehän onkin tosi järkevää kamaa. Onneksi laatumerkkien takuu loppuu sihen kertaan ku joku laittaa sytytysnestettä sinne.
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Tuohon parin makkaran grillaamiseen heitän sellaisen option että hommaa erikseen pienen grillin, joka ei syö paljoa hiiliä. Minulla on kannettava lukkiutuvalla kannella oleva halpisgrilli joka esittelykappaleena maksoi 10€ (ovh 27€) ja on halkaisijaltaan jotain 35cm. Ei se Weberin Smokey Joelle pärjää mutta tulee silläkin pari makkaraa tai pihviä kätevästi.

Se piippusytytin toimii myös pienenä grillinä. Ritilä vaan päälle.
 
No hyi helvetti se sytytysnestehän onkin tosi järkevää kamaa. Onneksi laatumerkkien takuu loppuu sihen kertaan ku joku laittaa sytytysnestettä sinne.
Jos on kiire niin silti tuota ei voita mikään nopeudessa joten voihan se olla keinovalikoimassa tarvittaessa. Ja osa sytytysnesteistä ei ole fossiilista kamaa, vaan lähempänä kasviöljyä jolloin perinteinen sytytysnesteviha on vähän erikoista. Piippusytytintä monet kehuu mutta on sekin vähän sellaista värkkäämistä varsinkin hiilien kanssa jos on pientä jaetta seassa. Tai sitten tarvii niin paljon hiiliä ettei ne mahdu yhteen piippusytyttimeen kuten 57cm pallogrillin kanssa suoralla grillauskella.

Ja tosiaan puhe siitä kun halutaan sytyttää nopeasti. Jos on aikaa värkkäillä niin sittenhän noita on vaikka mitä tapoja tuohista ja sytytyspaloista lähtien, tai vaikka tekee koivuklapista tulet ritilälle.
 
Sitä vähän ihmettelen kun kahdeksan vuotta sitten Weberin pallogrilli oli laatuvehje ja nyt täällä manataan sen surkeutta verrattuna Kamadoon. Yhden kirjoittajan kuvaamassa tilanteessa grillata kiireessä ja nälällä en näe Kamadolle paljonkaan järkeä: maksaa paljon, syttyy hitaammin (siis kuumenee) ja grillausala on usein pienempi. Painaakin kuin synti ja kansi ikävä käyttää.

Onhan se hyvä monella tapaa mutta en lähtisi kaasugrilliä katselevalle ehdottamaan Kamadoa suoraan, voi tulla pettymyksiä kun lähtökohta grillaamiselle ei ole monesti sama kuin hifistelijällä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 794
Viestejä
4 517 035
Jäsenet
74 475
Uusin jäsen
odeTK
Back
Ylös Bottom