Grillit & grillaus

Sähkö ei ole vieressä. Toki sisältä saisi roikalla, mutta ehkä ärsyttäisi kun muuhun ei tarvis.
 
Noni, parvekkeella pallogrilli odottamassa mökille vientiä. Tähän asti siellä oli joku työmiehen pikaisesti väsäämä ”tiiliskiviä ja muutama naula ritilöille” joka on ollut jo vuosia murenemassa käsiin…

Anyway, mielellään tekisi elämästä helppoa, niin mitä kannattaisi ostaa vielä ekalle reissulle mukaan? Piippusytytin? Puhdistusvälineet? Muuta?
Piippusytytin, sytytyspaloja, hiiliä/brikettejä, paksut hitsarinhanskat tms ja dedikoidut hiilien möyhennys/siirtelypihdit. Mulla on kaupan halvimmat metalliset saksimalliset pihdit ihan vaan hiiliä varten, minkä olen pallon kanssa kokenut tosi käteväksi.

Hiilet/briketit oman preferenssin mukaan, taitaa moni täällä liputtaa kovapuuhiiilen puolesta. Oma suosikki on marabu
 
Piippusytytin, sytytyspaloja, hiiliä/brikettejä, paksut hitsarinhanskat tms ja dedikoidut hiilien möyhennys/siirtelypihdit.
Noilla mainituilla Puuilon hanskoilla ei kyllä tee mitään. Jo perusuunista kun ottaa jonku 200-asteessa olleen astian käsiin, niin ei montaa sekuntia mene kun polttelee läpi.
 
Noilla mainituilla Puuilon hanskoilla ei kyllä tee mitään. Jo perusuunista kun ottaa jonku 200-asteessa olleen astian käsiin, niin ei montaa sekuntia mene kun polttelee läpi.
Meikämasuuni painaa nyt kolmatta vuotta noilla ilman palaneita näppejä :hmm: mutta kuten mainittua, jotkut oikeat hitsuuhanskat varmaan paras vaihtoehto.
 
Meikämasuuni painaa nyt kolmatta vuotta noilla ilman palaneita näppejä :hmm: mutta kuten mainittua, jotkut oikeat hitsuuhanskat varmaan paras vaihtoehto.
Varmaan sitten laatuvaihteluita, Puuilossa samoja hanskoja näköjään Mefisto- ja Mustang-nimellä, ainakin näyttää samalta. Mefisto 9,99€/pari ja Mustang 11,99€/kpl
 
Ite oon hiilihommissa tykänny nahkasista hitsaushanskoista. Kamado voi vaikuttaa asiaan kun pesässä hiilet on syvemmällä mutta se ylimääränen varsi kyynervarressa ei ainakaan haittaa.

Omilla motonetin 12€ hitsaushanskoilla oon pari vuotta menny ja nostelen lämmönjakolevytkin vaan suoraan käsipelillä kuumasta grillistä ja savustuspalat tökin käsipelillä hiillokseen eli hiton hyvät hanskat. Samat palvelee takkaa kohennellessakin.
 
Oon käyttänyt vanhoja nahkaisia talvisormikkaita. Ajaa hyvin asiansa kun ovat oikeata nahkaa ja vielä eristeetkin suht tallella niin pitävät kuumuuden ulkopuolella
 
Näyttää olevan Citymarketin verkkokaupassa vielä parempaan hintaan Black Ranch Acacia hiiltä 30€/säkki (Ovh 50€). Kun itse ostin -20% kampanjasta, maksoin 35€/säkki.

Lisäksi Big green eggin pure hiiltä 30€/säkki, muualla näyttää olevan tuon 50€.

Ja jos tarvii savustuslastuja tai piippusytytintä, niin kohtuu hintaan.

Linkki: Haku | K-Citymarket.fi
 
Näyttää olevan Citymarketin verkkokaupassa vielä parempaan hintaan Black Ranch Acacia hiiltä 30€/säkki (Ovh 50€). Kun itse ostin -20% kampanjasta, maksoin 35€/säkki.

Lisäksi Big green eggin pure hiiltä 30€/säkki, muualla näyttää olevan tuon 50€.

Ja jos tarvii savustuslastuja tai piippusytytintä, niin kohtuu hintaan.

Linkki: Haku | K-Citymarket.fi

Aikalailla sama kilohinta, kun tilaa ”vastaavia” muilta myyjiltä noutopisteeseen. Pellettiä tai hiiltä.

Pistin kyllä tilauksen, kun ei ole näistä mitään kokeillut.

Onko Traegerin käyttäjillä kokemuksia näistä?


Isompi tilaus oli pompsauttamassa rahtia 49€:ksi. Tämä kotiin raahattuna.

IMG_1326.jpeg

BGE hiilet selkeästi ylihintaisia myös alennuksella.
 
Wöö kamado se olla pitää, kaikki muut on paskaa. 2000€ makso, pakko olla olla hyvä 😂
On niitä halvempiakin kamadoja, esim mustangin kamppeita ovat kehuneet. Itelle nappasin kaasuweberin syrjäyttäjäksi Char-Griller Akorn ”kamadon” kun oli 299€ poistossa. Erittäin tyytyväinen hankintaan.
 
Kasslerhan on helpointi grillattavaa possusta, yleensä sen verta rasvasta ettei voi epäonnistua, vaikka hieman ylikypsäksi grillaisi. Ulko- ja sisäfile menee helposti kuivaksi.

Possusta tuli mieleen ettö lauantaina savustelin kasslerin nyhdöksi ja kinkun ihan vaan leivänpäälliseksi.

1742833467599.png
 
Kasslerhan on helpointi grillattavaa possusta, yleensä sen verta rasvasta ettei voi epäonnistua, vaikka hieman ylikypsäksi grillaisi. Ulko- ja sisäfile menee helposti kuivaksi.

Possusta tuli mieleen ettö lauantaina savustelin kasslerin nyhdöksi ja kinkun ihan vaan leivänpäälliseksi.

1742833467599.png
Itse taas syön nielummin hiukan kuivaa ulkofilettä kuin nijaisen rasvaista kassleria. Makuasioita.
 
Itse taas syön nielummin hiukan kuivaa ulkofilettä kuin nijaisen rasvaista kassleria. Makuasioita.

Rasva pitää pihvin mehukkaana. Jos grillaa vähärasvaista, kannattaa laittaa soosia/marinadia pintaan.

Semmoinen kuiva liha ei ole hyvää, vaikka olisi grillissä. Tämän takia en grillaa kanaa. Ellei ole -30%/-60% ja silloinkin pistän jotain marinadia/soosia.
 
Rasva pitää pihvin mehukkaana. Jos grillaa vähärasvaista, kannattaa laittaa soosia/marinadia pintaan.

Semmoinen kuiva liha ei ole hyvää, vaikka olisi grillissä. Tämän takia en grillaa kanaa. Ellei ole -30%/-60% ja silloinkin pistän jotain marinadia/soosia.
Oon ite grillannu kanan paistileikettä. Niis on enemmän rasvaa nii ei kuiva.
 
Mitä hiiliä porukka käyttää tai suosittelee? Itsellä hakusessa perushyvä ja riittoisa hiili. Aikaisemmin olen polttanut Marienburgia koska tuo on ns. täältä saatavista markettihiilistä paras mutta nyt voisi olla hakusessa hieman edullisempi ja riitoisampi vaihtoehto. Motonetin Roastmaster Premiumit oli ihan hyviä kun viime kesänä grillasin yhden säkillisen, jos ei parempaa löydy niin taidan ostaa uudelleen tuota kun käy paikkakunnalla josta Motonet löytyy.
 
Rasva pitää pihvin mehukkaana. Jos grillaa vähärasvaista, kannattaa laittaa soosia/marinadia pintaan.

Semmoinen kuiva liha ei ole hyvää, vaikka olisi grillissä. Tämän takia en grillaa kanaa. Ellei ole -30%/-60% ja silloinkin pistän jotain marinadia/soosia.
Edelleen makuasioita.
Vaikka rasva toisi kuinka makua ja mehukkuutta niin mä tykkään silti enemmän kuivista ja puhtaista lihoista kuten ulko- ja sisäfileestä. Samoin kanan rintapaloista. Mua ällöttää kasslerit ja entrecoteet juuri sen takia kun ne on "mehukkaita ja rasvaisia". Niissä on ällöttävä suutuntuma ja rasvan nuljuilu suussä ällöttää. Kunnon hyvälaatuinen porsaan ulkofilee oikein grillattuna voittaa kaslerit ja entrecoteet tuhat kertaa.
Ja kyllä sen kanankin saa mehukkaana ihan rintapaloistakin kun grillaa oikein mutta parempi hiukan kuivana kuin rasvaisena ja niljakkaana kuten paistipalat.
 
Mitä hiiliä porukka käyttää tai suosittelee? Itsellä hakusessa perushyvä ja riittoisa hiili. Aikaisemmin olen polttanut Marienburgia koska tuo on ns. täältä saatavista markettihiilistä paras mutta nyt voisi olla hakusessa hieman edullisempi ja riitoisampi vaihtoehto. Motonetin Roastmaster Premiumit oli ihan hyviä kun viime kesänä grillasin yhden säkillisen, jos ei parempaa löydy niin taidan ostaa uudelleen tuota kun käy paikkakunnalla josta Motonet löytyy.
No halvemmalla et ainakaan laadukkaampaa saa, mutta vähän exraa niin maribua ja muita kovapuuhiiliä jotka maksaa mutta vastaavasti kestää pitkään. Mulla ei ole yhtään hyviä kokemuksia noista markettihiilistä Marienburgia lukuunottamatta.
 
Itse rakastan grillata possua, ja nimenomaan sitä ulkofilettä.
Ja teen siitä aivan Helvetin kuivaa.
Tummaa päältä ja aivan kuivaa ja vitivalkoista sisältä.
Koska minä nyt vain satun tykkäämään juuri sellasesta.

Sen kanssa sit syödään lisukkeita mitkä ei ole kuivia, eli vaikka kermaperunoita tai soijapottuja.
 
Mitä hiiliä porukka käyttää tai suosittelee? Itsellä hakusessa perushyvä ja riittoisa hiili. Aikaisemmin olen polttanut Marienburgia koska tuo on ns. täältä saatavista markettihiilistä paras mutta nyt voisi olla hakusessa hieman edullisempi ja riitoisampi vaihtoehto. Motonetin Roastmaster Premiumit oli ihan hyviä kun viime kesänä grillasin yhden säkillisen, jos ei parempaa löydy niin taidan ostaa uudelleen tuota kun käy paikkakunnalla josta Motonet löytyy.

Mikset tee ite omia hiiliä?
 
Edelleen makuasioita.
Vaikka rasva toisi kuinka makua ja mehukkuutta niin mä tykkään silti enemmän kuivista ja puhtaista lihoista kuten ulko- ja sisäfileestä. Samoin kanan rintapaloista. Mua ällöttää kasslerit ja entrecoteet juuri sen takia kun ne on "mehukkaita ja rasvaisia". Niissä on ällöttävä suutuntuma ja rasvan nuljuilu suussä ällöttää. Kunnon hyvälaatuinen porsaan ulkofilee oikein grillattuna voittaa kaslerit ja entrecoteet tuhat kertaa.
Ja kyllä sen kanankin saa mehukkaana ihan rintapaloistakin kun grillaa oikein mutta parempi hiukan kuivana kuin rasvaisena ja niljakkaana kuten paistipalat.
Ja tähän vaan että amen.
En pysty yhtään vetään noita entrecoita tai kasslereita.
Itel menee just reilusti naudan ja possun ulkofilettä tai sit kananrintaa.
 
Ja tähän vaan että amen.
En pysty yhtään vetään noita entrecoita tai kasslereita.
Itel menee just reilusti naudan ja possun ulkofilettä tai sit kananrintaa.
Kassleristakin saa hyvää grillissä kun savustaa ja hauduttaa piiiiitään niin että se hajoaa nostettaessa, vähän kuten pulled pork. Mutta pihveinä en voi sitä sietää. Entrecoteeta en missään muodossa.
 
Itse rakastan grillata possua, ja nimenomaan sitä ulkofilettä.
Ja teen siitä aivan Helvetin kuivaa.
Tummaa päältä ja aivan kuivaa ja vitivalkoista sisältä.
Koska minä nyt vain satun tykkäämään juuri sellasesta.

Sen kanssa sit syödään lisukkeita mitkä ei ole kuivia, eli vaikka kermaperunoita tai soijapottuja.
Hyvä tietää, että jos joskus tarvitsee grillata kengänpohjaa, niin tarvitsen Kamadon.
 
3cwON577qK89iQmf0pZu5-.jpg

Onko joku grillannut tämmöisiä? Onko noi sitkeitä kengänpohjia?
Muutaman kerran kesässä on tullut näitä käristettyä. Ohuita, valmistuu nopeasti. Täysi hönkä päälle, läskit grilliin, pari huikkaa olutta, kääntö, huikka-pari ja valmista.

Tullut tehtyä kuivamaustettuna, marinoituna ja grillauksen päätteeksi grillaussoossilla lotrattuna. Viimeksi mainitulla tavalla Poppamiehen Smoky Apple ainakin on toiminut loistavasti.
 
Täällä tuonne KJ:n sisuksiin on mennyt pääosin possua, nautaa ja kanaa.
Muutama joulukinkku siis savuissa, jokuset kasler pulledpork, iberico, punaisista sit entrecote, ulkofile, sisäfile ja melkein kaikkea sieltä väliltä (pihvimies kun on). Kanaa kokonaisista siipiin ja savua mukaan yleensä.
Kasvikset usein mukana. Kesällä myös pizzaa.
Hiilinä sunsetcharcoal kovapuuhiiliä tai latvalan quebracho.
 
Mitä hiiliä porukka käyttää tai suosittelee? Itsellä hakusessa perushyvä ja riittoisa hiili. Aikaisemmin olen polttanut Marienburgia koska tuo on ns. täältä saatavista markettihiilistä paras mutta nyt voisi olla hakusessa hieman edullisempi ja riitoisampi vaihtoehto. Motonetin Roastmaster Premiumit oli ihan hyviä kun viime kesänä grillasin yhden säkillisen, jos ei parempaa löydy niin taidan ostaa uudelleen tuota kun käy paikkakunnalla josta Motonet löytyy.
Mä olen tykännyt käyttää lyhyemmissä grillauksissa (<4h) Motonetin Roastmaster-kovapuuhiiliä Marienburgien sijaan koska näistä riittää tulta pidempään ja ovathan nämä kilohinnaltaankin edullisempia. Kuten Marienburgeissa niin näissäkin laatu vähän vaihtelee, kunnon paloja löytyy yleensä aina mutta pussin loppupuolella on sitten välillä enemmän ja välillä vähemmän silppua. Pidemmissä vedoissa sitten ollut käytössä Big Red BBQ:n Quebrachot, joita saa haettua lähikaupasta kohtuuhintaan.
 
Roastmastereita voisikin ottaa kokeiluun ns. makkaranpaistohiiliksi :D

Itse olen pitkään tilannut pääosin Sunsetin hiiliä: Sunset grillihiilet - premium kovapuuhiiliä jokaiselle grillaajalle
Coffee, Khaya ja Longan on muistaakseni ollut käytössä ja varsinkin ton pikkukamadon kanssa ollut hyvää kamaa kun esim. kassua tai muuta pidempää grillaa siinä. Pari säkkiä muistaakseni saa yhdellä toimitusmaksulla.

Harmillisesti lähes paikallinen toimija myy kilohiilessä eioota. Noita tuli joskus myös jokunen kilo polteltua ja tykkäsin kyllä noistakin: Grillihiilikauppa.fi
 
Itse just oottelen hiilien toimitusta, olisi 4 säkkiä matkalla Khayaa ja Longaa...! :thumbsup:

Ja noita ohut kasslereita tehty muutaman kerran. Kuivamaustettuna hyviä.
 
Itse rakastan grillata possua, ja nimenomaan sitä ulkofilettä.
Ja teen siitä aivan Helvetin kuivaa.
Tummaa päältä ja aivan kuivaa ja vitivalkoista sisältä.
Koska minä nyt vain satun tykkäämään juuri sellasesta.

Sen kanssa sit syödään lisukkeita mitkä ei ole kuivia, eli vaikka kermaperunoita tai soijapottuja.

Itse en todellakaan tykkää tuollaisesta. Mutta makuja on monia ja sinulla on nyt tämä.. En tuomitse, mutta itse tosiaan pyrin melkein päinvastaiseen lopputulokseen -> pitää olla mehukasta sisältä ja vähän medium on lehmässä hyvä, juuri sen takia entrecote on niin ihanaa.

Itsellä on vielä tämmöinen (amazonista), jos tulee vastaan tuota rintafilettä tai kuivaa possua:

--

Läskin, jota sinä ja Mikkos ette tykkää syödä, pitää olla "rendered", eli vähän sulanut sinne pihvin sekaan antaen sille makua ja mehukkuutta. Ei ole hyvää, jos on venyvää ja raakaa. Ja se on hyvää vaan kuumana, suoraan grillistä. Tämän takia brisketti on haastava grillattava.

--

Kolmas tapa, jolla nuo pysyy mehukkaana on sous vide. Sinne vaan lihaklöntti ja siellä sisältä kypsäksi , säilyttäen mehukkuus - ja pinnat grillissä.

--

..ja ihan pakko kysyä: käytätkö sitten jotain kastikkeita kuivan lihasi kanssa? Ihan mielenkiinnosta kysyn, esim. isäni syö pihvinsä well done , vastustuksestani huolimatta.
 
Itse en todellakaan tykkää tuollaisesta. Mutta makuja on monia ja sinulla on nyt tämä.. En tuomitse, mutta itse tosiaan pyrin melkein päinvastaiseen lopputulokseen -> pitää olla mehukasta sisältä ja vähän medium on lehmässä hyvä, juuri sen takia entrecote on niin ihanaa.

Itsellä on vielä tämmöinen (amazonista), jos tulee vastaan tuota rintafilettä tai kuivaa possua:

--

Läskin, jota sinä ja Mikkos ette tykkää syödä, pitää olla "rendered", eli vähän sulanut sinne pihvin sekaan antaen sille makua ja mehukkuutta. Ei ole hyvää, jos on venyvää ja raakaa. Ja se on hyvää vaan kuumana, suoraan grillistä. Tämän takia brisketti on haastava grillattava.

--

Kolmas tapa, jolla nuo pysyy mehukkaana on sous vide. Sinne vaan lihaklöntti ja siellä sisältä kypsäksi , säilyttäen mehukkuus - ja pinnat grillissä.

--

..ja ihan pakko kysyä: käytätkö sitten jotain kastikkeita kuivan lihasi kanssa? Ihan mielenkiinnosta kysyn, esim. isäni syö pihvinsä well done , vastustuksestani huolimatta.
En ole GoDi mutta vastaan omasta puolesta.

Tiedän kyllä tuon renderedin mutta se ei vaan toimi mulla. Olen aikoinaan yrittänyt syödä enrecoteeta niin halvemmissa kuin kalliimmissa ravintoiloissa mutta ei se ei vaan toimi. En tykkää siitä enkä koostumuksesta.

Lihani syön aina well done ja semmonen ihan hitusen pinkki vielä menee, mutta medium on liian raakaa. En pidä siitä mausta ja suutuntuma ja pureskelu on ällöttävää. Ei tarvitse olla venyvää ja raakaa eikä se ole se ongelma, vaan se että kun se rasva on pehmentynyt ja osittain sulanut niin se on kuin lihan seassa olis jotain hyytelönpaloja, hyi saatana.

Mulla on myöskin tuollainen liharuisku, mutta en koskaan käytä sitä pihvien jne grillaamisessa koska se vaikuttaa grillaustulokseen kun sisältä tihkuaa nestettä. Eron huomaa hyvin esmi possun ulkofileessä jos ostaa "miedosti suolattua" ja naturelia. Miedosti suolattuun et tahdo oikein saada hyvälle grillipinnalle kun pumpattu vesi pilaa grillipinnan. Ja kun pinta on hyvä niin liha on kuiva ja kutistunu korppu. Naturelilla näin ei käy. Ainakaan itselle.
 
En ole GoDi mutta vastaan omasta puolesta.

Tiedän kyllä tuon renderedin mutta se ei vaan toimi mulla. Olen aikoinaan yrittänyt syödä enrecoteeta niin halvemmissa kuin kalliimmissa ravintoiloissa mutta ei se ei vaan toimi. En tykkää siitä enkä koostumuksesta.

Lihani syön aina well done ja semmonen ihan hitusen pinkki vielä menee, mutta medium on liian raakaa. En pidä siitä mausta ja suutuntuma ja pureskelu on ällöttävää. Ei tarvitse olla venyvää ja raakaa eikä se ole se ongelma, vaan se että kun se rasva on pehmentynyt ja osittain sulanut niin se on kuin lihan seassa olis jotain hyytelönpaloja, hyi saatana.

Mulla on myöskin tuollainen liharuisku, mutta en koskaan käytä sitä pihvien jne grillaamisessa koska se vaikuttaa grillaustulokseen kun sisältä tihkuaa nestettä. Eron huomaa hyvin esmi possun ulkofileessä jos ostaa "miedosti suolattua" ja naturelia. Miedosti suolattuun et tahdo oikein saada hyvälle grillipinnalle kun pumpattu vesi pilaa grillipinnan. Ja kun pinta on hyvä niin liha on kuiva ja kutistunu korppu. Naturelilla näin ei käy. Ainakaan itselle.
Yleisesti ottaen entrecote on kyllä lihana hyvin paljon riippuvainen lihan laadusta. Jossain kotimaisessa karjassa se ribcapin alla oleva rasvakerros on lähinä sellasta sidekudosta mitä ei tee mieli syödä, mutta joku laadukas jenkki tai eteläamerikkalainen lihakarja tai aussi tai jopa jotkut wagqyu cross breedit on sitten jo ihan eri maata, kun se rasva on sellasta homogeenista ja sulaa kypsentäessä ilman että sekaan jää jotain kalvoja.

Mitä tulee noihin kypsyyksiin, niin useilla on joku ihmeellinen käsitys, että mediumina liha ei olisi kypsää. Jos ei tykkää mehukkaasta lihasta niin se on makuasia, mutta kannattaa tiedostaa se, että mediumiksikin kypsennettynä ne lihaksen proteiinit kyllä denaturoituvat ja kypsyvät ja sillä sisälämpötilalla hallitaan sitä, kuinka paljon sitä lihaksen kosteutta pusketaan sieltä lihaksen seasta ulos.

Makuja on monia enkä koita mitenkään käännyttää, lähinä muutama asia tuossa vaikutti olevan sellaisia että pikku lisävinkit on paikallaan.
 
Yleisesti ottaen entrecote on kyllä lihana hyvin paljon riippuvainen lihan laadusta. Jossain kotimaisessa karjassa se ribcapin alla oleva rasvakerros on lähinä sellasta sidekudosta mitä ei tee mieli syödä, mutta joku laadukas jenkki tai eteläamerikkalainen lihakarja tai aussi tai jopa jotkut wagqyu cross breedit on sitten jo ihan eri maata, kun se rasva on sellasta homogeenista ja sulaa kypsentäessä ilman että sekaan jää jotain kalvoja.

Mitä tulee noihin kypsyyksiin, niin useilla on joku ihmeellinen käsitys, että mediumina liha ei olisi kypsää. Jos ei tykkää mehukkaasta lihasta niin se on makuasia, mutta kannattaa tiedostaa se, että mediumiksikin kypsennettynä ne lihaksen proteiinit kyllä denaturoituvat ja kypsyvät ja sillä sisälämpötilalla hallitaan sitä, kuinka paljon sitä lihaksen kosteutta pusketaan sieltä lihaksen seasta ulos.

Makuja on monia enkä koita mitenkään käännyttää, lähinä muutama asia tuossa vaikutti olevan sellaisia että pikku lisävinkit on paikallaan.
Omalla kohdalla kyllä tiedostan että liha on "kypsää" mediuminakin, ja tarkotin sanaa well done.
Vähän ajatusletoa kun työn lomassa kirjoittelee :P
 
En ole GoDi mutta vastaan omasta puolesta.

Tiedän kyllä tuon renderedin mutta se ei vaan toimi mulla. Olen aikoinaan yrittänyt syödä enrecoteeta niin halvemmissa kuin kalliimmissa ravintoiloissa mutta ei se ei vaan toimi. En tykkää siitä enkä koostumuksesta.

Lihani syön aina well done ja semmonen ihan hitusen pinkki vielä menee, mutta medium on liian raakaa. En pidä siitä mausta ja suutuntuma ja pureskelu on ällöttävää. Ei tarvitse olla venyvää ja raakaa eikä se ole se ongelma, vaan se että kun se rasva on pehmentynyt ja osittain sulanut niin se on kuin lihan seassa olis jotain hyytelönpaloja, hyi saatana.

Mulla on myöskin tuollainen liharuisku, mutta en koskaan käytä sitä pihvien jne grillaamisessa koska se vaikuttaa grillaustulokseen kun sisältä tihkuaa nestettä. Eron huomaa hyvin esmi possun ulkofileessä jos ostaa "miedosti suolattua" ja naturelia. Miedosti suolattuun et tahdo oikein saada hyvälle grillipinnalle kun pumpattu vesi pilaa grillipinnan. Ja kun pinta on hyvä niin liha on kuiva ja kutistunu korppu. Naturelilla näin ei käy. Ainakaan itselle.

Näin sen pitää ollakin. Kyllä aikuinen mies tietää, mistä tykkää ja osaa laittaa itselleen maukasta ruokaa.

Meillä on tässä eri maku, mutta se on ihan luonnollista. Ketään ei pitäisi pakottaa syömään pahaa ruokaa, koska sen pitäisi maistua hyvältä muiden mielestä. Lisäksi on hienoa, että seisot mielipiteesi takana ja kerrot epävarmoille ihmisille, että tämmöinenkin vaihtoehto on. Jotkut saattavat ajatella, että ainoa oikea vaihtoehto on se sisältä punainen liha.

--

..ja itse edelleenkin isken soossit/marinadit pintaan ulkofileelle ja kanalle grillattaessa, eikä tämä(kään) sovi kaikille :D
 
Itse en todellakaan tykkää tuollaisesta. Mutta makuja on monia ja sinulla on nyt tämä.. En tuomitse, mutta itse tosiaan pyrin melkein päinvastaiseen lopputulokseen -> pitää olla mehukasta sisältä ja vähän medium on lehmässä hyvä, juuri sen takia entrecote on niin ihanaa.

Itsellä on vielä tämmöinen (amazonista), jos tulee vastaan tuota rintafilettä tai kuivaa possua:

--

Läskin, jota sinä ja Mikkos ette tykkää syödä, pitää olla "rendered", eli vähän sulanut sinne pihvin sekaan antaen sille makua ja mehukkuutta. Ei ole hyvää, jos on venyvää ja raakaa. Ja se on hyvää vaan kuumana, suoraan grillistä. Tämän takia brisketti on haastava grillattava.

--

Kolmas tapa, jolla nuo pysyy mehukkaana on sous vide. Sinne vaan lihaklöntti ja siellä sisältä kypsäksi , säilyttäen mehukkuus - ja pinnat grillissä.

--

..ja ihan pakko kysyä: käytätkö sitten jotain kastikkeita kuivan lihasi kanssa? Ihan mielenkiinnosta kysyn, esim. isäni syö pihvinsä well done , vastustuksestani huolimatta.
Niin siis ainoastaan sen possun tykkään syödä kuivana, nauta menee itellä medium plussana ja sit esim peura on hyvää ihan mediuminakin, tosin se on hyvää millä tahansa kypsyydellä kunhan nyt ei raakaa ole 😁
Mutta ne rasvaiset hyytelömäiset osat ei vaan sovi omaan suuhun, ei saa edes nieltyä niitä kun meinaa nousta ylös.

Ja kuten sanoin, possunpihvit syön yleensä kermaperunoiden tai soijapottujen kanssa, nämä molemmat aika kosteita syötäviä.

Kyllä mullakin marinointiruisku löytyy mutta käytän sitä vaan paisteissa.
 
Viimeksi muokattu:
Edelleen makuasioita.
Vaikka rasva toisi kuinka makua ja mehukkuutta niin mä tykkään silti enemmän kuivista ja puhtaista lihoista kuten ulko- ja sisäfileestä. Samoin kanan rintapaloista. Mua ällöttää kasslerit ja entrecoteet juuri sen takia kun ne on "mehukkaita ja rasvaisia". Niissä on ällöttävä suutuntuma ja rasvan nuljuilu suussä ällöttää. Kunnon hyvälaatuinen porsaan ulkofilee oikein grillattuna voittaa kaslerit ja entrecoteet tuhat kertaa.
Ja kyllä sen kanankin saa mehukkaana ihan rintapaloistakin kun grillaa oikein mutta parempi hiukan kuivana kuin rasvaisena ja niljakkaana kuten paistipalat.

Aina olen miettinyt, ketkä niistä kuivista kengänpohjista tykkää. Hyvä tietää.
Tämä taitaa olla niitä harvoja asioita, joista ollaan erimieltä. Mutta edelleen makuasioita, kuten sanoit.
 
Marienburgilta oli tullut uutuutena 20L MINI säkki hiiliä. Innosti tarkistamaan ovatko minihiiliä vai vain minisäkki.

Oli yllättäen minihiiliä, ja vielä yllättävämpää oli että myös 30L hiilet ovat eri luokituksella kuin 50L.
50L: >80mm 60% / <40mm 2%
30L: >80mm 27% / <20mm 5%
20L: >80mm 30% / <20mm 20%

Yhden 30L säkin olen noita ostanut ja ei suuremmin vakuuttanut. Oli joo pari isoa jotka paloi kivasti, mutta paljon pientä joka jäi viimeiseen polttoon. Biolan Lehtipuuhiili oli tasalaatuisempana vaivattomampi käyttää pallogrillissä, tuli kaatamalla joka kerta suunnilleen sama annos ja paloi ok. Siinä mielessä ehkä tuo 20L olisi kokeilun arvoinen.
 
Ei oo kyllä uutuus, Cittarista ostin -23 kymmenen mini säkkiä 4e/kpl. Itelle sattu ainakin ihan hyviä säkkejä, toimi grillissä ja savustimessa.
 
Aina olen miettinyt, ketkä niistä kuivista kengänpohjista tykkää. Hyvä tietää.
Tämä taitaa olla niitä harvoja asioita, joista ollaan erimieltä. Mutta edelleen makuasioita, kuten sanoit.
Juu, makuasioita. Syöhän jotkut kalaakin ja muita meren ällötyksiä. Osa jopa raakana.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
283 935
Viestejä
4 875 323
Jäsenet
78 734
Uusin jäsen
JesusLovesY

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom