Grillit & grillaus

hiilikori sitä hiilikori tätä, onpas helppoja ja käteviä nuo teidän kiviset pullauunit. /sarcasm
 
Hyviä ja kattavia perusteluita kamadon puolesta.

Itse hommasin pienelle takapihalle pikaratkaisuna halvan pallon. Se on soveltunut mun satunnaiseen käyttöön oikein hyvin. Pisimmät vedot varmaan joku filee joka istu siellä kolmisen varttia. Weber tai muu laadukaampi pallo olis tietysti helppo ja todennäköinen askel ylöspäin, eikä toisaalta tämänhetkisellä käytöllä olekaan ehkä perusteltua sijoittaa kamadoon. Jos se innostus grillaamiseen tästä lähtee kasvamaan, niin se kohdistuisi luultavasti juuri sellaiseen tekemiseen mihin kamado näyttäisi soveltuvan erinomaisesti ja silloin se sijoitus oliskin omassa mielessä taas perusteltua.
 
Joko olet valmis vastaamaan noihin sinulle esitettyihin kysymyksiin, kun olet saanut 2,5 viikkoa miettimisaikaa vai onko ainut antisi tähän ketjuun käydä itkemässä kamadon surkeutta ja sitten poistua taka-alalle?
mihin kysymyksiin? kerroin miten asia oikeasti on ja yhtään kysymystä tai järkevää kommenttia siihen ei tullut
 
Harkitsen 21" tai 23" kamadon ostamista myymälänoutona. Pahvilaatikko mahtuisi farmarin kyytiin, mutta joutuisi matkaamaan kyljellään. Laatikon kyljessähän on merkintä kuljetusasennosta pystysuunnassa. Mahtaako olla tuhoon tuomittu idea kuljettaa laatikko kyljellään?
 
Harkitsen 21" tai 23" kamadon ostamista myymälänoutona. Pahvilaatikko mahtuisi farmarin kyytiin, mutta joutuisi matkaamaan kyljellään. Laatikon kyljessähän on merkintä kuljetusasennosta pystysuunnassa. Mahtaako olla tuhoon tuomittu idea kuljettaa laatikko kyljellään?

Omaa kokemusta ei ole, mutta voisin kuvitella, että tuokin laatikko on tullut varsin kaukaa ja on kerinnyt olemaan vaikka millaisessa asennossa matkansa aikana.
 
Motonettiin oli tullut fiksun oloinen 22" pallo. Ilmansäädöt oli saanut vahvoja vaikutteita Weberistä. Satasen hintaluokkaan vaikutti lyömättömältä vaihtoehdolta.

Linkki
 
Motonettiin oli tullut fiksun oloinen 22" pallo. Ilmansäädöt oli saanut vahvoja vaikutteita Weberistä. Satasen hintaluokkaan vaikutti lyömättömältä vaihtoehdolta.

Linkki
Noissahan varmaan se kysymysmerkki on käyttöikä ja kesto, ei niinkään etteikö se toimis uutena. Jollekin satunnaisgrillaajalle kerta pari kesässä käyttöön ja säilytys kuivassa niin varmaan toimii ihan hyvin kyllä vuosikaudet.
 
Noissahan varmaan se kysymysmerkki on käyttöikä ja kesto, ei niinkään etteikö se toimis uutena. Jollekin satunnaisgrillaajalle kerta pari kesässä käyttöön ja säilytys kuivassa niin varmaan toimii ihan hyvin kyllä vuosikaudet.

Weber on takuuvarmasti laadukas, mutta typerää väittää että tuollainen toimii "muutaman kerran kesässä" ja aktiivigrillaukseen tarvii vähintään sen 299€ Weberin pallon. Varmasti se laatugrilli on kestävämpi ja siihen saa enemmän lisävarusteita, on kuitenkin loistavaa että saadaan halvempaankin hintaluokkaan ominaisuuksiltaan vakuuttavia tuotteita. Jos pallolla haluaa low&slow harrastaa, niin ilmansäädön pitää olla kunnossa. En ole aiemmin törmännyt noin potentiaaliseen ilmansäätöön kuin tuossa roastmasterissa oli.

Olen kovasti odottanut että oma halpis-Cello ruostuu alta, kun viettää elämäänsä tuossa säiden armoilla vaan ei se ala ruostumaan eikä näytä hyytymisen merkkejä.
 
Pitää sit myös olla tiivis, ettei ilmankierto
mene harakoille, Weberissäkin ollut jotku kannet vähä kieroja, mut sai hyväks jollai bilteman ohuella uunitiivisteellä.
 
Weber on takuuvarmasti laadukas, mutta typerää väittää että tuollainen toimii "muutaman kerran kesässä" ja aktiivigrillaukseen tarvii vähintään sen 299€ Weberin pallon. Varmasti se laatugrilli on kestävämpi ja siihen saa enemmän lisävarusteita, on kuitenkin loistavaa että saadaan halvempaankin hintaluokkaan ominaisuuksiltaan vakuuttavia tuotteita. Jos pallolla haluaa low&slow harrastaa, niin ilmansäädön pitää olla kunnossa. En ole aiemmin törmännyt noin potentiaaliseen ilmansäätöön kuin tuossa roastmasterissa oli.

Olen kovasti odottanut että oma halpis-Cello ruostuu alta, kun viettää elämäänsä tuossa säiden armoilla vaan ei se ala ruostumaan eikä näytä hyytymisen merkkejä.
Enhän mä mitään tuollaista väittänytkään vaan totesin, että kesto on kysymysmerkki ja että on varmasti pätevä vehje ainakin satunnaisgrillailijalle. Jos grilli kuumenee pari kertaa viikossa läpi kesän kesästä toiseen, niin en kyllä silloin toisaalta missään muutaman satkun hintaluokassa viitsis edes lähteä tinkimään ja etsimään jotain halpisversiota.

Mullakin on emännän porukoiden mökillä joku perus pallogrilli mitä sen yhden kesälomareissun verran aina käytetään ja on loppuajan varastossa ja sekin on muutaman vuoden jälkeen ritiöiltään ruosteessa, muoviosat heikossa hapessa, kuvut ruosteessa jne. Kyllä sillä makkarat on käristellyt mutta selkeesti halvalla ei saa erityisen hyvää.
 
Noni, parvekkeella pallogrilli odottamassa mökille vientiä. Tähän asti siellä oli joku työmiehen pikaisesti väsäämä ”tiiliskiviä ja muutama naula ritilöille” joka on ollut jo vuosia murenemassa käsiin…

Anyway, mielellään tekisi elämästä helppoa, niin mitä kannattaisi ostaa vielä ekalle reissulle mukaan? Piippusytytin? Puhdistusvälineet? Muuta?
 
Jos sähkö on vieressä, niin vaikka Lidlistä 12€ kuumailmapuhallin sytytykseen. Puhdistukseen se halvin Tokmannin harja.
 
Sähkö ei ole vieressä. Toki sisältä saisi roikalla, mutta ehkä ärsyttäisi kun muuhun ei tarvis.
 
Noni, parvekkeella pallogrilli odottamassa mökille vientiä. Tähän asti siellä oli joku työmiehen pikaisesti väsäämä ”tiiliskiviä ja muutama naula ritilöille” joka on ollut jo vuosia murenemassa käsiin…

Anyway, mielellään tekisi elämästä helppoa, niin mitä kannattaisi ostaa vielä ekalle reissulle mukaan? Piippusytytin? Puhdistusvälineet? Muuta?
Piippusytytin, sytytyspaloja, hiiliä/brikettejä, paksut hitsarinhanskat tms ja dedikoidut hiilien möyhennys/siirtelypihdit. Mulla on kaupan halvimmat metalliset saksimalliset pihdit ihan vaan hiiliä varten, minkä olen pallon kanssa kokenut tosi käteväksi.

Hiilet/briketit oman preferenssin mukaan, taitaa moni täällä liputtaa kovapuuhiiilen puolesta. Oma suosikki on marabu
 
Piippusytytin, sytytyspaloja, hiiliä/brikettejä, paksut hitsarinhanskat tms ja dedikoidut hiilien möyhennys/siirtelypihdit.
Noilla mainituilla Puuilon hanskoilla ei kyllä tee mitään. Jo perusuunista kun ottaa jonku 200-asteessa olleen astian käsiin, niin ei montaa sekuntia mene kun polttelee läpi.
 
Noilla mainituilla Puuilon hanskoilla ei kyllä tee mitään. Jo perusuunista kun ottaa jonku 200-asteessa olleen astian käsiin, niin ei montaa sekuntia mene kun polttelee läpi.
Meikämasuuni painaa nyt kolmatta vuotta noilla ilman palaneita näppejä :hmm: mutta kuten mainittua, jotkut oikeat hitsuuhanskat varmaan paras vaihtoehto.
 
Meikämasuuni painaa nyt kolmatta vuotta noilla ilman palaneita näppejä :hmm: mutta kuten mainittua, jotkut oikeat hitsuuhanskat varmaan paras vaihtoehto.
Varmaan sitten laatuvaihteluita, Puuilossa samoja hanskoja näköjään Mefisto- ja Mustang-nimellä, ainakin näyttää samalta. Mefisto 9,99€/pari ja Mustang 11,99€/kpl
 
Ite oon hiilihommissa tykänny nahkasista hitsaushanskoista. Kamado voi vaikuttaa asiaan kun pesässä hiilet on syvemmällä mutta se ylimääränen varsi kyynervarressa ei ainakaan haittaa.

Omilla motonetin 12€ hitsaushanskoilla oon pari vuotta menny ja nostelen lämmönjakolevytkin vaan suoraan käsipelillä kuumasta grillistä ja savustuspalat tökin käsipelillä hiillokseen eli hiton hyvät hanskat. Samat palvelee takkaa kohennellessakin.
 
Oon käyttänyt vanhoja nahkaisia talvisormikkaita. Ajaa hyvin asiansa kun ovat oikeata nahkaa ja vielä eristeetkin suht tallella niin pitävät kuumuuden ulkopuolella
 
Näyttää olevan Citymarketin verkkokaupassa vielä parempaan hintaan Black Ranch Acacia hiiltä 30€/säkki (Ovh 50€). Kun itse ostin -20% kampanjasta, maksoin 35€/säkki.

Lisäksi Big green eggin pure hiiltä 30€/säkki, muualla näyttää olevan tuon 50€.

Ja jos tarvii savustuslastuja tai piippusytytintä, niin kohtuu hintaan.

Linkki: Haku | K-Citymarket.fi
 
Näyttää olevan Citymarketin verkkokaupassa vielä parempaan hintaan Black Ranch Acacia hiiltä 30€/säkki (Ovh 50€). Kun itse ostin -20% kampanjasta, maksoin 35€/säkki.

Lisäksi Big green eggin pure hiiltä 30€/säkki, muualla näyttää olevan tuon 50€.

Ja jos tarvii savustuslastuja tai piippusytytintä, niin kohtuu hintaan.

Linkki: Haku | K-Citymarket.fi

Aikalailla sama kilohinta, kun tilaa ”vastaavia” muilta myyjiltä noutopisteeseen. Pellettiä tai hiiltä.

Pistin kyllä tilauksen, kun ei ole näistä mitään kokeillut.

Onko Traegerin käyttäjillä kokemuksia näistä?


Isompi tilaus oli pompsauttamassa rahtia 49€:ksi. Tämä kotiin raahattuna.

IMG_1326.jpeg

BGE hiilet selkeästi ylihintaisia myös alennuksella.
 
Wöö kamado se olla pitää, kaikki muut on paskaa. 2000€ makso, pakko olla olla hyvä 😂
On niitä halvempiakin kamadoja, esim mustangin kamppeita ovat kehuneet. Itelle nappasin kaasuweberin syrjäyttäjäksi Char-Griller Akorn ”kamadon” kun oli 299€ poistossa. Erittäin tyytyväinen hankintaan.
 
Kasslerhan on helpointi grillattavaa possusta, yleensä sen verta rasvasta ettei voi epäonnistua, vaikka hieman ylikypsäksi grillaisi. Ulko- ja sisäfile menee helposti kuivaksi.

Possusta tuli mieleen ettö lauantaina savustelin kasslerin nyhdöksi ja kinkun ihan vaan leivänpäälliseksi.

1742833467599.png
 
Kasslerhan on helpointi grillattavaa possusta, yleensä sen verta rasvasta ettei voi epäonnistua, vaikka hieman ylikypsäksi grillaisi. Ulko- ja sisäfile menee helposti kuivaksi.

Possusta tuli mieleen ettö lauantaina savustelin kasslerin nyhdöksi ja kinkun ihan vaan leivänpäälliseksi.

1742833467599.png
Itse taas syön nielummin hiukan kuivaa ulkofilettä kuin nijaisen rasvaista kassleria. Makuasioita.
 
Itse taas syön nielummin hiukan kuivaa ulkofilettä kuin nijaisen rasvaista kassleria. Makuasioita.

Rasva pitää pihvin mehukkaana. Jos grillaa vähärasvaista, kannattaa laittaa soosia/marinadia pintaan.

Semmoinen kuiva liha ei ole hyvää, vaikka olisi grillissä. Tämän takia en grillaa kanaa. Ellei ole -30%/-60% ja silloinkin pistän jotain marinadia/soosia.
 
Mitä hiiliä porukka käyttää tai suosittelee? Itsellä hakusessa perushyvä ja riittoisa hiili. Aikaisemmin olen polttanut Marienburgia koska tuo on ns. täältä saatavista markettihiilistä paras mutta nyt voisi olla hakusessa hieman edullisempi ja riitoisampi vaihtoehto. Motonetin Roastmaster Premiumit oli ihan hyviä kun viime kesänä grillasin yhden säkillisen, jos ei parempaa löydy niin taidan ostaa uudelleen tuota kun käy paikkakunnalla josta Motonet löytyy.
 
Rasva pitää pihvin mehukkaana. Jos grillaa vähärasvaista, kannattaa laittaa soosia/marinadia pintaan.

Semmoinen kuiva liha ei ole hyvää, vaikka olisi grillissä. Tämän takia en grillaa kanaa. Ellei ole -30%/-60% ja silloinkin pistän jotain marinadia/soosia.
Edelleen makuasioita.
Vaikka rasva toisi kuinka makua ja mehukkuutta niin mä tykkään silti enemmän kuivista ja puhtaista lihoista kuten ulko- ja sisäfileestä. Samoin kanan rintapaloista. Mua ällöttää kasslerit ja entrecoteet juuri sen takia kun ne on "mehukkaita ja rasvaisia". Niissä on ällöttävä suutuntuma ja rasvan nuljuilu suussä ällöttää. Kunnon hyvälaatuinen porsaan ulkofilee oikein grillattuna voittaa kaslerit ja entrecoteet tuhat kertaa.
Ja kyllä sen kanankin saa mehukkaana ihan rintapaloistakin kun grillaa oikein mutta parempi hiukan kuivana kuin rasvaisena ja niljakkaana kuten paistipalat.
 
Mitä hiiliä porukka käyttää tai suosittelee? Itsellä hakusessa perushyvä ja riittoisa hiili. Aikaisemmin olen polttanut Marienburgia koska tuo on ns. täältä saatavista markettihiilistä paras mutta nyt voisi olla hakusessa hieman edullisempi ja riitoisampi vaihtoehto. Motonetin Roastmaster Premiumit oli ihan hyviä kun viime kesänä grillasin yhden säkillisen, jos ei parempaa löydy niin taidan ostaa uudelleen tuota kun käy paikkakunnalla josta Motonet löytyy.
No halvemmalla et ainakaan laadukkaampaa saa, mutta vähän exraa niin maribua ja muita kovapuuhiiliä jotka maksaa mutta vastaavasti kestää pitkään. Mulla ei ole yhtään hyviä kokemuksia noista markettihiilistä Marienburgia lukuunottamatta.
 
Itse rakastan grillata possua, ja nimenomaan sitä ulkofilettä.
Ja teen siitä aivan Helvetin kuivaa.
Tummaa päältä ja aivan kuivaa ja vitivalkoista sisältä.
Koska minä nyt vain satun tykkäämään juuri sellasesta.

Sen kanssa sit syödään lisukkeita mitkä ei ole kuivia, eli vaikka kermaperunoita tai soijapottuja.
 
Mitä hiiliä porukka käyttää tai suosittelee? Itsellä hakusessa perushyvä ja riittoisa hiili. Aikaisemmin olen polttanut Marienburgia koska tuo on ns. täältä saatavista markettihiilistä paras mutta nyt voisi olla hakusessa hieman edullisempi ja riitoisampi vaihtoehto. Motonetin Roastmaster Premiumit oli ihan hyviä kun viime kesänä grillasin yhden säkillisen, jos ei parempaa löydy niin taidan ostaa uudelleen tuota kun käy paikkakunnalla josta Motonet löytyy.

Mikset tee ite omia hiiliä?
 
Edelleen makuasioita.
Vaikka rasva toisi kuinka makua ja mehukkuutta niin mä tykkään silti enemmän kuivista ja puhtaista lihoista kuten ulko- ja sisäfileestä. Samoin kanan rintapaloista. Mua ällöttää kasslerit ja entrecoteet juuri sen takia kun ne on "mehukkaita ja rasvaisia". Niissä on ällöttävä suutuntuma ja rasvan nuljuilu suussä ällöttää. Kunnon hyvälaatuinen porsaan ulkofilee oikein grillattuna voittaa kaslerit ja entrecoteet tuhat kertaa.
Ja kyllä sen kanankin saa mehukkaana ihan rintapaloistakin kun grillaa oikein mutta parempi hiukan kuivana kuin rasvaisena ja niljakkaana kuten paistipalat.
Ja tähän vaan että amen.
En pysty yhtään vetään noita entrecoita tai kasslereita.
Itel menee just reilusti naudan ja possun ulkofilettä tai sit kananrintaa.
 
Ja tähän vaan että amen.
En pysty yhtään vetään noita entrecoita tai kasslereita.
Itel menee just reilusti naudan ja possun ulkofilettä tai sit kananrintaa.
Kassleristakin saa hyvää grillissä kun savustaa ja hauduttaa piiiiitään niin että se hajoaa nostettaessa, vähän kuten pulled pork. Mutta pihveinä en voi sitä sietää. Entrecoteeta en missään muodossa.
 
Itse rakastan grillata possua, ja nimenomaan sitä ulkofilettä.
Ja teen siitä aivan Helvetin kuivaa.
Tummaa päältä ja aivan kuivaa ja vitivalkoista sisältä.
Koska minä nyt vain satun tykkäämään juuri sellasesta.

Sen kanssa sit syödään lisukkeita mitkä ei ole kuivia, eli vaikka kermaperunoita tai soijapottuja.
Hyvä tietää, että jos joskus tarvitsee grillata kengänpohjaa, niin tarvitsen Kamadon.
 
3cwON577qK89iQmf0pZu5-.jpg

Onko joku grillannut tämmöisiä? Onko noi sitkeitä kengänpohjia?
Muutaman kerran kesässä on tullut näitä käristettyä. Ohuita, valmistuu nopeasti. Täysi hönkä päälle, läskit grilliin, pari huikkaa olutta, kääntö, huikka-pari ja valmista.

Tullut tehtyä kuivamaustettuna, marinoituna ja grillauksen päätteeksi grillaussoossilla lotrattuna. Viimeksi mainitulla tavalla Poppamiehen Smoky Apple ainakin on toiminut loistavasti.
 
Täällä tuonne KJ:n sisuksiin on mennyt pääosin possua, nautaa ja kanaa.
Muutama joulukinkku siis savuissa, jokuset kasler pulledpork, iberico, punaisista sit entrecote, ulkofile, sisäfile ja melkein kaikkea sieltä väliltä (pihvimies kun on). Kanaa kokonaisista siipiin ja savua mukaan yleensä.
Kasvikset usein mukana. Kesällä myös pizzaa.
Hiilinä sunsetcharcoal kovapuuhiiliä tai latvalan quebracho.
 
Mitä hiiliä porukka käyttää tai suosittelee? Itsellä hakusessa perushyvä ja riittoisa hiili. Aikaisemmin olen polttanut Marienburgia koska tuo on ns. täältä saatavista markettihiilistä paras mutta nyt voisi olla hakusessa hieman edullisempi ja riitoisampi vaihtoehto. Motonetin Roastmaster Premiumit oli ihan hyviä kun viime kesänä grillasin yhden säkillisen, jos ei parempaa löydy niin taidan ostaa uudelleen tuota kun käy paikkakunnalla josta Motonet löytyy.
Mä olen tykännyt käyttää lyhyemmissä grillauksissa (<4h) Motonetin Roastmaster-kovapuuhiiliä Marienburgien sijaan koska näistä riittää tulta pidempään ja ovathan nämä kilohinnaltaankin edullisempia. Kuten Marienburgeissa niin näissäkin laatu vähän vaihtelee, kunnon paloja löytyy yleensä aina mutta pussin loppupuolella on sitten välillä enemmän ja välillä vähemmän silppua. Pidemmissä vedoissa sitten ollut käytössä Big Red BBQ:n Quebrachot, joita saa haettua lähikaupasta kohtuuhintaan.
 
Roastmastereita voisikin ottaa kokeiluun ns. makkaranpaistohiiliksi :D

Itse olen pitkään tilannut pääosin Sunsetin hiiliä: Sunset grillihiilet - premium kovapuuhiiliä jokaiselle grillaajalle
Coffee, Khaya ja Longan on muistaakseni ollut käytössä ja varsinkin ton pikkukamadon kanssa ollut hyvää kamaa kun esim. kassua tai muuta pidempää grillaa siinä. Pari säkkiä muistaakseni saa yhdellä toimitusmaksulla.

Harmillisesti lähes paikallinen toimija myy kilohiilessä eioota. Noita tuli joskus myös jokunen kilo polteltua ja tykkäsin kyllä noistakin: Grillihiilikauppa.fi
 
Itse just oottelen hiilien toimitusta, olisi 4 säkkiä matkalla Khayaa ja Longaa...! :thumbsup:

Ja noita ohut kasslereita tehty muutaman kerran. Kuivamaustettuna hyviä.
 
Itse rakastan grillata possua, ja nimenomaan sitä ulkofilettä.
Ja teen siitä aivan Helvetin kuivaa.
Tummaa päältä ja aivan kuivaa ja vitivalkoista sisältä.
Koska minä nyt vain satun tykkäämään juuri sellasesta.

Sen kanssa sit syödään lisukkeita mitkä ei ole kuivia, eli vaikka kermaperunoita tai soijapottuja.

Itse en todellakaan tykkää tuollaisesta. Mutta makuja on monia ja sinulla on nyt tämä.. En tuomitse, mutta itse tosiaan pyrin melkein päinvastaiseen lopputulokseen -> pitää olla mehukasta sisältä ja vähän medium on lehmässä hyvä, juuri sen takia entrecote on niin ihanaa.

Itsellä on vielä tämmöinen (amazonista), jos tulee vastaan tuota rintafilettä tai kuivaa possua:

--

Läskin, jota sinä ja Mikkos ette tykkää syödä, pitää olla "rendered", eli vähän sulanut sinne pihvin sekaan antaen sille makua ja mehukkuutta. Ei ole hyvää, jos on venyvää ja raakaa. Ja se on hyvää vaan kuumana, suoraan grillistä. Tämän takia brisketti on haastava grillattava.

--

Kolmas tapa, jolla nuo pysyy mehukkaana on sous vide. Sinne vaan lihaklöntti ja siellä sisältä kypsäksi , säilyttäen mehukkuus - ja pinnat grillissä.

--

..ja ihan pakko kysyä: käytätkö sitten jotain kastikkeita kuivan lihasi kanssa? Ihan mielenkiinnosta kysyn, esim. isäni syö pihvinsä well done , vastustuksestani huolimatta.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
272 649
Viestejä
4 707 495
Jäsenet
76 922
Uusin jäsen
veke69

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom