Ite teen aina toisinpäin, ensin lämpöö sivussa ja lopuksi kunnon helvetintulella mustaa kylkeenNo näin oli tarkoitus. Suolaa ja pippuria pintaan. Jonkun punaviinikastikkeen teen kans. Pitää googlailla sisälämpö vielä.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Ite teen aina toisinpäin, ensin lämpöö sivussa ja lopuksi kunnon helvetintulella mustaa kylkeenNo näin oli tarkoitus. Suolaa ja pippuria pintaan. Jonkun punaviinikastikkeen teen kans. Pitää googlailla sisälämpö vielä.
Grillin pitää olla tosi hyvin puhdistettu. Likaiseen tarttuu helposti. Halloumit pitää leikata ja jättää "itkemään" vähäks aikaa. Sit ennen grillaamista huolellinen kuivaus ja ennen grilliin laittoa ritilät kunnolla öljyyn.
Riittää, kun leikkaa ja jättää huoneen lämpöön. Nousee nesteet pintaan.Tarkoitatko itkettämisellä hieman sokeria ja öljyä paistopintaan ja 30 minuutiksi imeytymään?
Miten sait kinkun onnistumaan?Täällä alkoi joulupäivä herätyskellolla, kuudelta aamulla pallogrilliin viiden kilon kinkku.
Weberin pallogrilliin, molemmista päistä tulet ja luumupuun pätkät antamaan savua. Koitan pitää tota joku 4h ~120 asteisessa savussa, sitten meater kiinni ja uuniin paistopussiin kypsymään, joskos siitä sais vielä vähän lientä talteen.
Varmasti ottaa enemmän kuin tunnin tuolla lämpötilalla. Kylmäsavu ottaa makua +24hNeljän tunnin savu ei tartu koko aikaa, kun kypsyy pinnasta, hyvä jos tunnin ottaa savua vastaan
Varmasti ottaa enemmän kuin tunnin tuolla lämpötilalla. Kylmäsavu ottaa makua +24h
Noni nyt ollaan jo 2 tunnissa sunkin mukaan.Kylmäsavuun on turha verrata..
Porsaan liha kypsyy pinnasta ekana ja kun on pinnasta kypsä, ei tartu savua enään, vaihtelee toki lihan koon, grillin jne mukaan, mut joku 2h on aika maksimi joulukinkulle.
Mulla on mustangin kamado tokaa talvea pihalla ilman mitään suojahuppuja. Pintaruostetta nyt väkisin johonkin valurautaventtiilin nurkkaan tulee, mutta en oo antanut asian häiritä. Olis mulla huppukin. Ite en muuta ottaisi jos toi on vaihtoehto, weberiin verrattuna tarjoaa paremmat setit oikeastaan kaikin puolin. Hyvin toki weberilläkin pärjää, savustushommissahan pääasialliset edut tulee.Moikka! Olen selaillut ketjua läpi muutaman edellisen vuoden ajalta. Kaipaisin kommentteja tulevan uuden grillin valintaan (hyvä pallogrilli vs. kamado).
Lähtöasetelmia:
- Grilliä tullaan käyttämään useamman kerran viikossa perusgrillaukseen (possunpihvit, kanan paistileikkeet, kanankoivet, herkkusienet, kasvikset, makkarat).
- Savustusmahdollisuus ja sen opettelu kiinnostaa.
- Pulled pork tulee todnäk olemaan pisin veto, jota tulisi tehtyä, mutta varmasti aika harvoin.
- Grilli tulee olemaan rivarin terassilla (lämpökäsiteltyä puuta), muuta pihaa ei ole. Terassi on osittain katettu.
Ykkösvaihtoehtona tällä hetkellä mielessä olisi Master-Touch GBS E-5755, jossa on Tuck-Away -kansipidike ja rosterinen grilliritilä. Käsittääkseni tätä voisi säilyttää vaikka ympäri vuoden ulkona ja kesäkaudella ei ole välttämätöntä viritellä suojahuppua jos ei muista tai ehdi (lapsiperheen arki). Myös liikuteltavuus plussaa, kun voi helposti siirtää grillauksen ajaksi sopivaan paikkaan. Saisiko tällä vedettyä helposti pulled porkin kovapuuhiilillä? Onko kamadolla savustuksen suhteen selkeää etua, vai hoituuko homma hyvin myös Master-Touchilla?
Toisena vaihtoehtona olen pohtinut edullisemman pään L-koon kamadoa, vaikkapa Mustang L. Tässä pohdituttaa arkikäytön kätevyys: pitääkö valurautaisen yläventtiilin ja muiden osien suojaamiseksi (ruostuminen?) virittää suojahuppu käyttökertojen välillä (jos tiedossa sadetta)? Tiedän, että tuhkaa kertyy Kamadossa vähemmän, mutta millainen homma tuhkan poistaminen on verrattuna Weberiin? Onko pallogrillistä kamadoon vaihtaneilla tullut kokemusta, että pallogrilli vaati vähemmän vaivaa tms.?
Weberillä olisi L-koon kamadoon verrattuna pinta-alaetu, joka tietysti auttaa arkigrillauksessa.
Maksan mielelläni hyvästä käyttökokemuksesta, mutta en haluaisi yli-investoida ja ehkä painottaisin arkikäytön sujuvuutta. Yksi näkökulma on myös paloturvallisuus: Mustangin käyttöohjeessa lukee näin: ”Älä käytä keraamista hiiligrilliä terassilla tai muilla syttyvillä alustoilla”. Millaisia palovaaralliset tilanteet kamadon kanssa tyypillisesti voivat olla? Kumimatto varmaankin riittäisi alustan päälle suojaksi? Käsitin, että Weberin kanssa tulisi enemmän olla tarkkana kipinöiden kanssa. Kommentteja paloturvallisuuteenkin kuuntelen mielelläni.
Kamado ihan ehdottomasti jos rahat riittää, se on kuitenkin kaikin tavoin parempi kuin pallogrilli.Moikka! Olen selaillut ketjua läpi muutaman edellisen vuoden ajalta. Kaipaisin kommentteja tulevan uuden grillin valintaan (hyvä pallogrilli vs. kamado).
Lähtöasetelmia:
- Grilliä tullaan käyttämään useamman kerran viikossa perusgrillaukseen (possunpihvit, kanan paistileikkeet, kanankoivet, herkkusienet, kasvikset, makkarat).
- Savustusmahdollisuus ja sen opettelu kiinnostaa.
- Pulled pork tulee todnäk olemaan pisin veto, jota tulisi tehtyä, mutta varmasti aika harvoin.
- Grilli tulee olemaan rivarin terassilla (lämpökäsiteltyä puuta), muuta pihaa ei ole. Terassi on osittain katettu.
Ykkösvaihtoehtona tällä hetkellä mielessä olisi Master-Touch GBS E-5755, jossa on Tuck-Away -kansipidike ja rosterinen grilliritilä. Käsittääkseni tätä voisi säilyttää vaikka ympäri vuoden ulkona ja kesäkaudella ei ole välttämätöntä viritellä suojahuppua jos ei muista tai ehdi (lapsiperheen arki). Myös liikuteltavuus plussaa, kun voi helposti siirtää grillauksen ajaksi sopivaan paikkaan. Saisiko tällä vedettyä helposti pulled porkin kovapuuhiilillä? Onko kamadolla savustuksen suhteen selkeää etua, vai hoituuko homma hyvin myös Master-Touchilla?
Toisena vaihtoehtona olen pohtinut edullisemman pään L-koon kamadoa, vaikkapa Mustang L. Tässä pohdituttaa arkikäytön kätevyys: pitääkö valurautaisen yläventtiilin ja muiden osien suojaamiseksi (ruostuminen?) virittää suojahuppu käyttökertojen välillä (jos tiedossa sadetta)? Tiedän, että tuhkaa kertyy Kamadossa vähemmän, mutta millainen homma tuhkan poistaminen on verrattuna Weberiin? Onko pallogrillistä kamadoon vaihtaneilla tullut kokemusta, että pallogrilli vaati vähemmän vaivaa tms.?
Weberillä olisi L-koon kamadoon verrattuna pinta-alaetu, joka tietysti auttaa arkigrillauksessa.
Maksan mielelläni hyvästä käyttökokemuksesta, mutta en haluaisi yli-investoida ja ehkä painottaisin arkikäytön sujuvuutta. Yksi näkökulma on myös paloturvallisuus: Mustangin käyttöohjeessa lukee näin: ”Älä käytä keraamista hiiligrilliä terassilla tai muilla syttyvillä alustoilla”. Millaisia palovaaralliset tilanteet kamadon kanssa tyypillisesti voivat olla? Kumimatto varmaankin riittäisi alustan päälle suojaksi? Käsitin, että Weberin kanssa tulisi enemmän olla tarkkana kipinöiden kanssa. Kommentteja paloturvallisuuteenkin kuuntelen mielelläni.
Juu siinä tulee se mukana, sekin yli satkun arvoinen erikseen ostettuna, sekä sellanen tuhkanpoistojärjestelmä myös, mutta siitä ei vielä löydy kokemusta ku vasta muutaman kerran käynyt tuo päällä.Hah, hyvin käynyt tuon Bonon kanssa!
Kiitos hyvistä kommenteista ja vinkeistä @GoDi ja @jonesky12345. Tuo paloturvallisuuspuoli on jo itsessään tärkeä tekijä kamadon puolesta. Eiköhän kamado tänne tule sitten hankittua kevään aikana. Bonossa näyttää tulevan tuo kätevän oloinen monitoimiritiläkin mukana
Mä omistan sekä tuon mainitsemasi Weberin että Mustangin M-kokoisen kamadon ja molemmilla tulee grillattua ympärivuotisesti. Nuo asuvat kattamattomalla terassilla kapean räystään alla, eli käytännössä aika lailla säiden armoilla. Weber on ollut mulla kohta 6 vuotta ilman mitään suojia, kamadon päällä olen nyt pitänyt huppua ettei sinne sada sisään ja välillä kuivemmilla keleillä taas pitänyt huppua pois että kuivuu ja tuulettuu. Weber ei ole ollut olosuhteista moksiskaan, kamado on ollut vasta viime kesästä asti joten siitä en pysty sanomaan vielä muuta kuin että yläventtiili ottaa kyllä ruostetta itseensä (pitänee rasvapolttaa) ja puiset sivupöydät kannattaa tuoda aina lämpimään tai ovat vähänkään kosteilla keleillä homepilkuilla hetkessä. Uusissa Mustangeissa sivupöydät tosin taitaa olla komposiittia joka ei varmaankaan homehdu yhtä herkästi.Moikka! Olen selaillut ketjua läpi muutaman edellisen vuoden ajalta. Kaipaisin kommentteja tulevan uuden grillin valintaan (hyvä pallogrilli vs. kamado).
Lähtöasetelmia:
- Grilliä tullaan käyttämään useamman kerran viikossa perusgrillaukseen (possunpihvit, kanan paistileikkeet, kanankoivet, herkkusienet, kasvikset, makkarat).
- Savustusmahdollisuus ja sen opettelu kiinnostaa.
- Pulled pork tulee todnäk olemaan pisin veto, jota tulisi tehtyä, mutta varmasti aika harvoin.
- Grilli tulee olemaan rivarin terassilla (lämpökäsiteltyä puuta), muuta pihaa ei ole. Terassi on osittain katettu.
Ykkösvaihtoehtona tällä hetkellä mielessä olisi Master-Touch GBS E-5755, jossa on Tuck-Away -kansipidike ja rosterinen grilliritilä. Käsittääkseni tätä voisi säilyttää vaikka ympäri vuoden ulkona ja kesäkaudella ei ole välttämätöntä viritellä suojahuppua jos ei muista tai ehdi (lapsiperheen arki). Myös liikuteltavuus plussaa, kun voi helposti siirtää grillauksen ajaksi sopivaan paikkaan. Saisiko tällä vedettyä helposti pulled porkin kovapuuhiilillä? Onko kamadolla savustuksen suhteen selkeää etua, vai hoituuko homma hyvin myös Master-Touchilla?
Toisena vaihtoehtona olen pohtinut edullisemman pään L-koon kamadoa, vaikkapa Mustang L. Tässä pohdituttaa arkikäytön kätevyys: pitääkö valurautaisen yläventtiilin ja muiden osien suojaamiseksi (ruostuminen?) virittää suojahuppu käyttökertojen välillä (jos tiedossa sadetta)? Tiedän, että tuhkaa kertyy Kamadossa vähemmän, mutta millainen homma tuhkan poistaminen on verrattuna Weberiin? Onko pallogrillistä kamadoon vaihtaneilla tullut kokemusta, että pallogrilli vaati vähemmän vaivaa tms.?
Weberillä olisi L-koon kamadoon verrattuna pinta-alaetu, joka tietysti auttaa arkigrillauksessa.
Maksan mielelläni hyvästä käyttökokemuksesta, mutta en haluaisi yli-investoida ja ehkä painottaisin arkikäytön sujuvuutta. Yksi näkökulma on myös paloturvallisuus: Mustangin käyttöohjeessa lukee näin: ”Älä käytä keraamista hiiligrilliä terassilla tai muilla syttyvillä alustoilla”. Millaisia palovaaralliset tilanteet kamadon kanssa tyypillisesti voivat olla? Kumimatto varmaankin riittäisi alustan päälle suojaksi? Käsitin, että Weberin kanssa tulisi enemmän olla tarkkana kipinöiden kanssa. Kommentteja paloturvallisuuteenkin kuuntelen mielelläni.
Kamado. Jos 2 vaihtoehtoja niin ota se isompi. Mustangi ympärivuotisessa käytössä ja hyvin palvellut monta vuotta. Tuoreita kuvia Postaa kokkauskuvia-osiossa grillistä ja pulled porkistaMoikka! Olen selaillut ketjua läpi muutaman edellisen vuoden ajalta. Kaipaisin kommentteja tulevan uuden grillin valintaan (hyvä pallogrilli vs. kamado).
Lähtöasetelmia:
- Grilliä tullaan käyttämään useamman kerran viikossa perusgrillaukseen (possunpihvit, kanan paistileikkeet, kanankoivet, herkkusienet, kasvikset, makkarat).
- Savustusmahdollisuus ja sen opettelu kiinnostaa.
- Pulled pork tulee todnäk olemaan pisin veto, jota tulisi tehtyä, mutta varmasti aika harvoin.
- Grilli tulee olemaan rivarin terassilla (lämpökäsiteltyä puuta), muuta pihaa ei ole. Terassi on osittain katettu.
Ykkösvaihtoehtona tällä hetkellä mielessä olisi Master-Touch GBS E-5755, jossa on Tuck-Away -kansipidike ja rosterinen grilliritilä. Käsittääkseni tätä voisi säilyttää vaikka ympäri vuoden ulkona ja kesäkaudella ei ole välttämätöntä viritellä suojahuppua jos ei muista tai ehdi (lapsiperheen arki). Myös liikuteltavuus plussaa, kun voi helposti siirtää grillauksen ajaksi sopivaan paikkaan. Saisiko tällä vedettyä helposti pulled porkin kovapuuhiilillä? Onko kamadolla savustuksen suhteen selkeää etua, vai hoituuko homma hyvin myös Master-Touchilla?
Toisena vaihtoehtona olen pohtinut edullisemman pään L-koon kamadoa, vaikkapa Mustang L. Tässä pohdituttaa arkikäytön kätevyys: pitääkö valurautaisen yläventtiilin ja muiden osien suojaamiseksi (ruostuminen?) virittää suojahuppu käyttökertojen välillä (jos tiedossa sadetta)? Tiedän, että tuhkaa kertyy Kamadossa vähemmän, mutta millainen homma tuhkan poistaminen on verrattuna Weberiin? Onko pallogrillistä kamadoon vaihtaneilla tullut kokemusta, että pallogrilli vaati vähemmän vaivaa tms.?
Weberillä olisi L-koon kamadoon verrattuna pinta-alaetu, joka tietysti auttaa arkigrillauksessa.
Maksan mielelläni hyvästä käyttökokemuksesta, mutta en haluaisi yli-investoida ja ehkä painottaisin arkikäytön sujuvuutta. Yksi näkökulma on myös paloturvallisuus: Mustangin käyttöohjeessa lukee näin: ”Älä käytä keraamista hiiligrilliä terassilla tai muilla syttyvillä alustoilla”. Millaisia palovaaralliset tilanteet kamadon kanssa tyypillisesti voivat olla? Kumimatto varmaankin riittäisi alustan päälle suojaksi? Käsitin, että Weberin kanssa tulisi enemmän olla tarkkana kipinöiden kanssa. Kommentteja paloturvallisuuteenkin kuuntelen mielelläni.
Weberin pallogrilli on parempi sanoi Godi mitä vaan. Helpompi, kevyempi, nopeampi, monipuolisempi, parempi takuu, kestävämpi.Kamado ihan ehdottomasti jos rahat riittää, se on kuitenkin kaikin tavoin parempi kuin pallogrilli.
Itselläni oli Mustang Kamado L mutta vaihdoin sen just Bono Mediaan koska multa löytyy myös pikkukamado sekä kaasugrilli (lisukkeille ja smash burgereita varten).
Mustangin huonot puolet vs bono:
Isompi, eli syö hiiliä enemmän ja valmiina hitaammin.
Savupiippu jota ei saa kokonaan auki, joka liittyy vahvasti myös ekaan ongelmaan, tuohon voi kyllä ostaa esim smokewaren hatun minkä saa kokonaan auki jolloin ongelma katoaa…
Huppua en käytä ikinä, eikä kannatakkaan käyttää (home) ellei täysin sään armoilla ole, eikä ruostetta tullut, toki rasvasin sen valurautaisen piipun huolella juuri sen takia että suojaa…
Tuhkanpoisto on helvetin helppoa, ensinnäkin sitä tulee niin vähän et itse siivoan ne ehkä paristi vuodessa…
Mukana tulevalla työkalulla vaan vetää alaluukusta tuhkaa ulos ämpäriin tai sit tekee helpoimman kautta ja ostaa biltemasta halvan tuhka-imurin ja sen kanssa imasee tuhkat pois.
Kamado on huomattavasti pallogrilliä turvallisempi koska tulipesä on matalalla sisuksissa ja tuuli ei samallalailla puhalla sinne.
Jos enemmän kiinnostaa pallogrillin ja kamadon erot niin voit haulla etsiä jotain mitä olen aiheesta isommin täällä avautunut, itse en taas jaksa kuunnella parin tyypin noitavainoja mitkä seuraa joka jumalan kerta kun täällä tota peltikasaa kritisoi niin jätetään se tällä kertaa välistä.
Mutta summa summarum, itselläni ollut juuri toi pallogrilli mistä puhuit, sekä mustangin kamado L, ja nyt bono media ja toi on vähän sama kun vertais dvd soitinta kahteen eri ominaisuuksilla oleviin br soittimiin…
Kamadot vaan on parempia.
Itse kattelisin sinuna jos sitä pinta-alaa tarviit ni Bono grandea esim hobbyhallista, siellä se on välillä ihan naurettavan kovalla hinnalla tarjouksessa ja säästyy heti se 80e kun ei tarvii savupiippua päivitellä parempaan…
Ja joo hobbyhall on paska kauppa, mutta kyllä mä sen tuotteen sieltä silti mielummin puoleen hintaan ostaisin…
Esimerkkinä:
Tilasin sieltä tarjouksesta ton bono median, 544e postien kanssa, ja tossa oli sit tyyppivikaa että osa sivupöytien kannattimien ruuveista ei ollut kunnolla runkoon kiinnitettynä, vika on sellainen ettei sitä voi jälkikäteen korjata.
Pistin asiasta viestiä sinne videon kera ja sieltä tuli sit vaan muutaman päivän päästä viesti että kiitos tiedosta, huomioitu laskussa.
Olivat nollanneet laskun kokonaan eli sain ilmaisen grillin.
Että ei se aspa nyt niin kamalan huono ollut…
Kamado varmaan paras kun halutaan ns. All-in-one ratkaisu. Traeger kun halutaan savustusta mahdollisimman helposti ja weber pallo kun halutaan "halpaa" ja hyvää. Weber ei ehkä pääse ihan samaan helppouteen pitkissä savustuksissa kuin kamado, mutta tässä mielipiteitä yhtä useita kuin sitä kuuluisaa alapään reikää. Henkilökohtaisesti väitän että kummallakaan ei voida mennä pieleen. Weberissä omasta mielestä parempi hinta-laatu suhde, mutta jos euroja on niin sitten se 200kg kamado terassille.
Jokerina mainitsen char-broil kamander. En ole testannut, mutta netin perusteella grillillä oma kannattajakuntansa ja asettuu ehkä johonkin Weberin pallon ja perinteisen kamadon väliin niin hinnaltaan kun ominaisuuksiltaan.
Muoks: auto-correct korjauksia
Miten se on mitään mainitsemistasi jos nyt keveyttä ei lasketa?Weberin pallogrilli on parempi sanoi Godi mitä vaan. Helpompi, kevyempi, nopeampi, monipuolisempi, parempi takuu, kestävämpi.
Weberin 57cm pallogrilli. Sillä onnistuu kaikki. Täällä on monta kamadon puolestapuhujaa, itsellä ei siitä ole kokemusta eikä tarvetta kokeilla
Sama 10 vuoden takuu Weberillä ja Mustangin kamadolla. Jos se ei riitä, niin Evolven kamadot ikuisella takuulla, The Bastard 20v jne. Vaihtoehtoja on kyllä.Weberin pallogrilli on parempi sanoi Godi mitä vaan. Helpompi, kevyempi, nopeampi, monipuolisempi, parempi takuu, kestävämpi.
Nopeampi, lämpiää nopeammin kuin tonni keramiikkaaMiten se on mitään mainitsemistasi jos nyt keveyttä ei lasketa?
EDIT: Ei varmaan tarvi edes vastata.