Grillit & grillaus

Grillin pitää olla tosi hyvin puhdistettu. Likaiseen tarttuu helposti. Halloumit pitää leikata ja jättää "itkemään" vähäks aikaa. Sit ennen grillaamista huolellinen kuivaus ja ennen grilliin laittoa ritilät kunnolla öljyyn.

Tarkoitatko itkettämisellä hieman sokeria ja öljyä paistopintaan ja 30 minuutiksi imeytymään?
Tykkään leikata halloumilevyn kolmeen kapeampaan levyyn, jotka lyön suoraan parilalle. Grillin mittari näyttää noin 270 astetta, kun tungen einekset sisään.
 
Itse tykkään välillä hieroa vähän auringonkukanöljyä lihojen ja kanatuotteiden pintaan, varma pistopinta ja ei jää lihaa kiinni ritilään.
 
Onko kokemusta mikä aliexpressin tms anturi toimisi inkbirdin kanssa? Käytössä kahden anturin mittari jos sillä on jotain merkitystä.
 
Kassleria ajattelin savustaa jouluksi. Savustukset ajoissa ja liha kylmään vetäytymään. Oliskos suosituksia sisälämpötilasta? Ajattelin että jos tekis jotain ei niin megaisoja paloja niin että suolaisi suolaliemessä muutamia päiviä/viikon ja savustais vaikka muutamankin päivän ennakkoon ja antais rauhassa savujen tasaantua. Tulisko jollain reilu 60 astetta sopivan kostea lopputulos vielä. (Toki vetäytymiset päälle)
 
Täällä alkoi joulupäivä herätyskellolla, kuudelta aamulla pallogrilliin viiden kilon kinkku.
Weberin pallogrilliin, molemmista päistä tulet ja luumupuun pätkät antamaan savua. Koitan pitää tota joku 4h ~120 asteisessa savussa, sitten meater kiinni ja uuniin paistopussiin kypsymään, joskos siitä sais vielä vähän lientä talteen.
1735101986150.png
 
Täällä alkoi joulupäivä herätyskellolla, kuudelta aamulla pallogrilliin viiden kilon kinkku.
Weberin pallogrilliin, molemmista päistä tulet ja luumupuun pätkät antamaan savua. Koitan pitää tota joku 4h ~120 asteisessa savussa, sitten meater kiinni ja uuniin paistopussiin kypsymään, joskos siitä sais vielä vähän lientä talteen.
1735101986150.png
Miten sait kinkun onnistumaan?
 
Neljän tunnin savu ei tartu koko aikaa, kun kypsyy pinnasta, hyvä jos tunnin ottaa savua vastaan :)
 
Varmasti ottaa enemmän kuin tunnin tuolla lämpötilalla. Kylmäsavu ottaa makua +24h

Kylmäsavuun on turha verrata..
Porsaan liha kypsyy pinnasta ekana ja kun on pinnasta kypsä, ei tartu savua enään, vaihtelee toki lihan koon, grillin jne mukaan, mut joku 2h on aika maksimi joulukinkulle.
 
Kylmäsavuun on turha verrata..
Porsaan liha kypsyy pinnasta ekana ja kun on pinnasta kypsä, ei tartu savua enään, vaihtelee toki lihan koon, grillin jne mukaan, mut joku 2h on aika maksimi joulukinkulle.
Noni nyt ollaan jo 2 tunnissa sunkin mukaan.
 
Weberin edullisempi kaasugrilli on hienosti pärjäillyt pihakatoksen alla myös pikkupakkasessa ja nollakelin kaatosateessa. Lämmitysajat eivät ole olleet poikkeuksellisen pitkiä ja murkinaa on valmistunut tasaiseen tahtiin. Grillitasojen ja ulkopintojen puhdistus on toki hankalempaa kuin kesäkeleillä.
 
Moikka! Olen selaillut ketjua läpi muutaman edellisen vuoden ajalta. Kaipaisin kommentteja tulevan uuden grillin valintaan (hyvä pallogrilli vs. kamado).

Lähtöasetelmia:
- Grilliä tullaan käyttämään useamman kerran viikossa perusgrillaukseen (possunpihvit, kanan paistileikkeet, kanankoivet, herkkusienet, kasvikset, makkarat).
- Savustusmahdollisuus ja sen opettelu kiinnostaa.
- Pulled pork tulee todnäk olemaan pisin veto, jota tulisi tehtyä, mutta varmasti aika harvoin.
- Grilli tulee olemaan rivarin terassilla (lämpökäsiteltyä puuta), muuta pihaa ei ole. Terassi on osittain katettu.

Ykkösvaihtoehtona tällä hetkellä mielessä olisi Master-Touch GBS E-5755, jossa on Tuck-Away -kansipidike ja rosterinen grilliritilä. Käsittääkseni tätä voisi säilyttää vaikka ympäri vuoden ulkona ja kesäkaudella ei ole välttämätöntä viritellä suojahuppua jos ei muista tai ehdi (lapsiperheen arki). Myös liikuteltavuus plussaa, kun voi helposti siirtää grillauksen ajaksi sopivaan paikkaan. Saisiko tällä vedettyä helposti pulled porkin kovapuuhiilillä? Onko kamadolla savustuksen suhteen selkeää etua, vai hoituuko homma hyvin myös Master-Touchilla?

Toisena vaihtoehtona olen pohtinut edullisemman pään L-koon kamadoa, vaikkapa Mustang L. Tässä pohdituttaa arkikäytön kätevyys: pitääkö valurautaisen yläventtiilin ja muiden osien suojaamiseksi (ruostuminen?) virittää suojahuppu käyttökertojen välillä (jos tiedossa sadetta)? Tiedän, että tuhkaa kertyy Kamadossa vähemmän, mutta millainen homma tuhkan poistaminen on verrattuna Weberiin? Onko pallogrillistä kamadoon vaihtaneilla tullut kokemusta, että pallogrilli vaati vähemmän vaivaa tms.?

Weberillä olisi L-koon kamadoon verrattuna pinta-alaetu, joka tietysti auttaa arkigrillauksessa.

Maksan mielelläni hyvästä käyttökokemuksesta, mutta en haluaisi yli-investoida ja ehkä painottaisin arkikäytön sujuvuutta. Yksi näkökulma on myös paloturvallisuus: Mustangin käyttöohjeessa lukee näin: ”Älä käytä keraamista hiiligrilliä terassilla tai muilla syttyvillä alustoilla”. Millaisia palovaaralliset tilanteet kamadon kanssa tyypillisesti voivat olla? Kumimatto varmaankin riittäisi alustan päälle suojaksi? Käsitin, että Weberin kanssa tulisi enemmän olla tarkkana kipinöiden kanssa. Kommentteja paloturvallisuuteenkin kuuntelen mielelläni.
 
Moikka! Olen selaillut ketjua läpi muutaman edellisen vuoden ajalta. Kaipaisin kommentteja tulevan uuden grillin valintaan (hyvä pallogrilli vs. kamado).

Lähtöasetelmia:
- Grilliä tullaan käyttämään useamman kerran viikossa perusgrillaukseen (possunpihvit, kanan paistileikkeet, kanankoivet, herkkusienet, kasvikset, makkarat).
- Savustusmahdollisuus ja sen opettelu kiinnostaa.
- Pulled pork tulee todnäk olemaan pisin veto, jota tulisi tehtyä, mutta varmasti aika harvoin.
- Grilli tulee olemaan rivarin terassilla (lämpökäsiteltyä puuta), muuta pihaa ei ole. Terassi on osittain katettu.

Ykkösvaihtoehtona tällä hetkellä mielessä olisi Master-Touch GBS E-5755, jossa on Tuck-Away -kansipidike ja rosterinen grilliritilä. Käsittääkseni tätä voisi säilyttää vaikka ympäri vuoden ulkona ja kesäkaudella ei ole välttämätöntä viritellä suojahuppua jos ei muista tai ehdi (lapsiperheen arki). Myös liikuteltavuus plussaa, kun voi helposti siirtää grillauksen ajaksi sopivaan paikkaan. Saisiko tällä vedettyä helposti pulled porkin kovapuuhiilillä? Onko kamadolla savustuksen suhteen selkeää etua, vai hoituuko homma hyvin myös Master-Touchilla?

Toisena vaihtoehtona olen pohtinut edullisemman pään L-koon kamadoa, vaikkapa Mustang L. Tässä pohdituttaa arkikäytön kätevyys: pitääkö valurautaisen yläventtiilin ja muiden osien suojaamiseksi (ruostuminen?) virittää suojahuppu käyttökertojen välillä (jos tiedossa sadetta)? Tiedän, että tuhkaa kertyy Kamadossa vähemmän, mutta millainen homma tuhkan poistaminen on verrattuna Weberiin? Onko pallogrillistä kamadoon vaihtaneilla tullut kokemusta, että pallogrilli vaati vähemmän vaivaa tms.?

Weberillä olisi L-koon kamadoon verrattuna pinta-alaetu, joka tietysti auttaa arkigrillauksessa.

Maksan mielelläni hyvästä käyttökokemuksesta, mutta en haluaisi yli-investoida ja ehkä painottaisin arkikäytön sujuvuutta. Yksi näkökulma on myös paloturvallisuus: Mustangin käyttöohjeessa lukee näin: ”Älä käytä keraamista hiiligrilliä terassilla tai muilla syttyvillä alustoilla”. Millaisia palovaaralliset tilanteet kamadon kanssa tyypillisesti voivat olla? Kumimatto varmaankin riittäisi alustan päälle suojaksi? Käsitin, että Weberin kanssa tulisi enemmän olla tarkkana kipinöiden kanssa. Kommentteja paloturvallisuuteenkin kuuntelen mielelläni.
Mulla on mustangin kamado tokaa talvea pihalla ilman mitään suojahuppuja. Pintaruostetta nyt väkisin johonkin valurautaventtiilin nurkkaan tulee, mutta en oo antanut asian häiritä. Olis mulla huppukin. Ite en muuta ottaisi jos toi on vaihtoehto, weberiin verrattuna tarjoaa paremmat setit oikeastaan kaikin puolin. Hyvin toki weberilläkin pärjää, savustushommissahan pääasialliset edut tulee.

Ite tyhjentelen tuhkat alaventtiilistä muutaman grillikerran välein ämpäriin.
 
Moikka! Olen selaillut ketjua läpi muutaman edellisen vuoden ajalta. Kaipaisin kommentteja tulevan uuden grillin valintaan (hyvä pallogrilli vs. kamado).

Lähtöasetelmia:
- Grilliä tullaan käyttämään useamman kerran viikossa perusgrillaukseen (possunpihvit, kanan paistileikkeet, kanankoivet, herkkusienet, kasvikset, makkarat).
- Savustusmahdollisuus ja sen opettelu kiinnostaa.
- Pulled pork tulee todnäk olemaan pisin veto, jota tulisi tehtyä, mutta varmasti aika harvoin.
- Grilli tulee olemaan rivarin terassilla (lämpökäsiteltyä puuta), muuta pihaa ei ole. Terassi on osittain katettu.

Ykkösvaihtoehtona tällä hetkellä mielessä olisi Master-Touch GBS E-5755, jossa on Tuck-Away -kansipidike ja rosterinen grilliritilä. Käsittääkseni tätä voisi säilyttää vaikka ympäri vuoden ulkona ja kesäkaudella ei ole välttämätöntä viritellä suojahuppua jos ei muista tai ehdi (lapsiperheen arki). Myös liikuteltavuus plussaa, kun voi helposti siirtää grillauksen ajaksi sopivaan paikkaan. Saisiko tällä vedettyä helposti pulled porkin kovapuuhiilillä? Onko kamadolla savustuksen suhteen selkeää etua, vai hoituuko homma hyvin myös Master-Touchilla?

Toisena vaihtoehtona olen pohtinut edullisemman pään L-koon kamadoa, vaikkapa Mustang L. Tässä pohdituttaa arkikäytön kätevyys: pitääkö valurautaisen yläventtiilin ja muiden osien suojaamiseksi (ruostuminen?) virittää suojahuppu käyttökertojen välillä (jos tiedossa sadetta)? Tiedän, että tuhkaa kertyy Kamadossa vähemmän, mutta millainen homma tuhkan poistaminen on verrattuna Weberiin? Onko pallogrillistä kamadoon vaihtaneilla tullut kokemusta, että pallogrilli vaati vähemmän vaivaa tms.?

Weberillä olisi L-koon kamadoon verrattuna pinta-alaetu, joka tietysti auttaa arkigrillauksessa.

Maksan mielelläni hyvästä käyttökokemuksesta, mutta en haluaisi yli-investoida ja ehkä painottaisin arkikäytön sujuvuutta. Yksi näkökulma on myös paloturvallisuus: Mustangin käyttöohjeessa lukee näin: ”Älä käytä keraamista hiiligrilliä terassilla tai muilla syttyvillä alustoilla”. Millaisia palovaaralliset tilanteet kamadon kanssa tyypillisesti voivat olla? Kumimatto varmaankin riittäisi alustan päälle suojaksi? Käsitin, että Weberin kanssa tulisi enemmän olla tarkkana kipinöiden kanssa. Kommentteja paloturvallisuuteenkin kuuntelen mielelläni.
Kamado ihan ehdottomasti jos rahat riittää, se on kuitenkin kaikin tavoin parempi kuin pallogrilli.
Itselläni oli Mustang Kamado L mutta vaihdoin sen just Bono Mediaan koska multa löytyy myös pikkukamado sekä kaasugrilli (lisukkeille ja smash burgereita varten).

Mustangin huonot puolet vs bono:
Isompi, eli syö hiiliä enemmän ja valmiina hitaammin.
Savupiippu jota ei saa kokonaan auki, joka liittyy vahvasti myös ekaan ongelmaan, tuohon voi kyllä ostaa esim smokewaren hatun minkä saa kokonaan auki jolloin ongelma katoaa…

Huppua en käytä ikinä, eikä kannatakkaan käyttää (home) ellei täysin sään armoilla ole, eikä ruostetta tullut, toki rasvasin sen valurautaisen piipun huolella juuri sen takia että suojaa…
Tuhkanpoisto on helvetin helppoa, ensinnäkin sitä tulee niin vähän et itse siivoan ne ehkä paristi vuodessa…
Mukana tulevalla työkalulla vaan vetää alaluukusta tuhkaa ulos ämpäriin tai sit tekee helpoimman kautta ja ostaa biltemasta halvan tuhka-imurin ja sen kanssa imasee tuhkat pois.

Kamado on huomattavasti pallogrilliä turvallisempi koska tulipesä on matalalla sisuksissa ja tuuli ei samallalailla puhalla sinne.

Jos enemmän kiinnostaa pallogrillin ja kamadon erot niin voit haulla etsiä jotain mitä olen aiheesta isommin täällä avautunut, itse en taas jaksa kuunnella parin tyypin noitavainoja mitkä seuraa joka jumalan kerta kun täällä tota peltikasaa kritisoi niin jätetään se tällä kertaa välistä.

Mutta summa summarum, itselläni ollut juuri toi pallogrilli mistä puhuit, sekä mustangin kamado L, ja nyt bono media ja toi on vähän sama kun vertais dvd soitinta kahteen eri ominaisuuksilla oleviin br soittimiin…
Kamadot vaan on parempia.

Itse kattelisin sinuna jos sitä pinta-alaa tarviit ni Bono grandea esim hobbyhallista, siellä se on välillä ihan naurettavan kovalla hinnalla tarjouksessa ja säästyy heti se 80e kun ei tarvii savupiippua päivitellä parempaan…

Ja joo hobbyhall on paska kauppa, mutta kyllä mä sen tuotteen sieltä silti mielummin puoleen hintaan ostaisin…

Esimerkkinä:
Tilasin sieltä tarjouksesta ton bono median, 544e postien kanssa, ja tossa oli sit tyyppivikaa että osa sivupöytien kannattimien ruuveista ei ollut kunnolla runkoon kiinnitettynä, vika on sellainen ettei sitä voi jälkikäteen korjata.
Pistin asiasta viestiä sinne videon kera ja sieltä tuli sit vaan muutaman päivän päästä viesti että kiitos tiedosta, huomioitu laskussa.
Olivat nollanneet laskun kokonaan eli sain ilmaisen grillin. :D

Että ei se aspa nyt niin kamalan huono ollut…
 

Statistiikka

Viestiketjuista
265 345
Viestejä
4 592 503
Jäsenet
75 623
Uusin jäsen
zennuli

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom