Grillit & grillaus

Juu mä en kanssa oikein näe että mikä tilanne on sellanen että niistä hupuista olisi hyötyä…

No esimerkiksi sellainen, jossa ympärillä on paljon puita, jotka varistavat lehtiä, tiputtavat siitepölyä ja valuvat ties mitä mahlaa. Ja meren lähellä on aina kostea ilma, joka edistää kaikenlaisen pölyn tarttumista joka puolelle. Ja muitakin syitä lienee, kun hieman ajattelee oman pihan ulkopuolelta.
 
No esimerkiksi sellainen, jossa ympärillä on paljon puita, jotka varistavat lehtiä, tiputtavat siitepölyä ja valuvat ties mitä mahlaa. Ja meren lähellä on aina kostea ilma, joka edistää kaikenlaisen pölyn tarttumista joka puolelle. Ja muitakin syitä lienee, kun hieman ajattelee oman pihan ulkopuolelta.
Laitteissa on kansi kiinni eikä se paska ulkopuolella vaikuta itse grillaukseen mitään. Sisäpuolikin puhdistuu lämmitysvaiheessa. vaikka olisi homeessa. Itse en ole ns. pessyt grillejä sisältä vuosiin, webrun pallosta joskus/jouluna raapinut sisältä savustusrasva&hiilitöhnä kasat irti, samoin kaasugrillista sen kartion mallisen valumarasvapellin raapinut jos kertynyt siihen kauhea kasa ettei leimahda tuleen. Keväällä vetänyt painepesurilla kerran päältä samalla kun terassin pessyt pahimman siitepölyn jälkeen.
 
Laitteissa on kansi kiinni eikä se paska ulkopuolella vaikuta itse grillaukseen mitään.

Tässä on varmaan sitten eri koulukuntia. Itse tykkään että grilli on puhdas myös ulkoa. Samoin kuin pesen auton ja huollan kengät, pesen ja huollan grillinkin. Kyllähän sillä autolla ajaisi ja kengillä kävelisi pesemättä ja huoltamattakin.
 
Se huppuhan sen tekee että koko grilli muhii kosteudessa, niin se ulkopuolelta ehkä voi hitusen paremmin mutta sisäpuolelta huonommin…
 
Se huppuhan sen tekee että koko grilli muhii kosteudessa, niin se ulkopuolelta ehkä voi hitusen paremmin mutta sisäpuolelta huonommin…

Jaa, en ole kyllä tuollaista huomannut tai ainakaan että sisäpuoleen hupulla olisi negatiivista vaikutusta.
 
Jaa, en ole kyllä tuollaista huomannut tai ainakaan että sisäpuoleen hupulla olisi negatiivista vaikutusta.
No hometta tulee jos on huppu.
Itselläni esim oli weberin mastertouch ulkovarastossa talven säilössä huppu päällä ja homeessahan tuo oli keväällä, vaikka oli kyllä kuivana kun pistettiin säilöön.
Sen lisäksi edistää noiden sisäritilöiden ruostumista, koska kosteus.
 
No hometta tulee jos on huppu.
Itselläni esim oli weberin mastertouch ulkovarastossa talven säilössä huppu päällä ja homeessahan tuo oli keväällä, vaikka oli kyllä kuivana kun pistettiin säilöön.
Sen lisäksi edistää noiden sisäritilöiden ruostumista, koska kosteus.

Mulla on ollut hometta Weberissä yhden kerran, kun grilliä edellisen kerran käyttänyt ei ollut sitä puhdistanut kunnolla (eli polttanut paskoja ja harjannut ritilää) ennen huputtamista. Ei se huppu yksinään tietenkään riitä ja varmaan joo joidenkin tapauksessa voi pahentaakin tilannetta.
 
Joo ei sitä huppua tule missään nimessä säilytyksessä pitää päällä, homehtuu ja syöpyy polttimot.
 
Tässä on varmaan sitten eri koulukuntia. Itse tykkään että grilli on puhdas myös ulkoa. Samoin kuin pesen auton ja huollan kengät, pesen ja huollan grillinkin. Kyllähän sillä autolla ajaisi ja kengillä kävelisi pesemättä ja huoltamattakin.
On minullakin grillit puhtaita niin päältä kuin sisältäkin vaikken niitä huppuja käytä. Samalla kun esim. pyyhin pöydät jne ennen ruokailua, niin samalla helppo pyyhkäistä pölyt myös grillin päältä. Lähinnähän niihin kertyy keväällä/kesällä hieman siitepölyä pinnalle.
 
Grillaajissa on paljon sellaista väkeä, jota se pieni paskaisuus ja hiekka ei haittaa. Pääasia että "saa grillata makkaraa" ja siihen kelpaa hiekkainen grilli ja edellisvuodesta asti nurmikolla lojuneet grillipihdit. Vakavammin ruokaa laittaville puhtaus, pöytätasot ja ruokaan kosketuksissa olevat asiat ovat puhtaita ja pestään käytön jälkeen. Koskee niin paistinpannuja kuin grillipihtejä ja lautasia.

Sivutasojen puhtaanapitoon huppu on ihan kätevä varsinkin jos arkigrillaailee pimeällä, pakkasella ja muutoinkin haluaa vaivatta. Tai jos paikka on sellainen että linnut paskovat, pysyy hygienia parempana.

Kesällä toisaalta ei se grillin ympäristön luuttuaminen ole iso vaiva katupölykauden ulkopuolella. Ulkopöydät, työtasot ja lavuaarit ym. pitää kuitenkin luututa kertaalleen.
 
Itsellä on suojahuput vain kesäisin käytössä, lähinnä siitepölyn vuoksi ja jostain syystä linnut tykkää tykittää oikein huolella paskaa tuohon terassille, niin ei oo grillit sitten ihan kuran peitossa. Talveksi nostan grillit lasitetulle terassille ilman peitteitä ja kannen väliin laitan puukalikat että ilma pääsee kiertämään. Ei tuokaan täysin homeen kasvamista estä, kun väkisinkin sinne rasvaa jää, mutta pääsee ainakin vähemmällä hinkkauksella sitten kun grilliä herätellään uuteen kauteen. Kamado on talven aikana pari kertaa käytössä.
 
Joo itsekin laitan hupun kunhan varpuset alkaa grillin yläpuolelle pesiään taas rakentaa. Nyt kevät menty ilman. Näen molempien koulukuntien edut.

Talvella huppu on lähes pakollinen, kun lunta jäätä taivaalta tuppaa tulemaan. Helppo vaan nostaa huppu lumineen pois ja aloittaa grillaus. Ja kun muuta roipettakin grilliin kuuluu (roskista, öljypulloa, suolaa, puhdistusharjaa, kankaita) niin ei voi muutenkaan lumen alle jättää.
 
Millaseen hintaa tota Traeger d2 575 on saanu suomesta ? Muistelisin nähneeni halvemmalla ainakin kun tuo motonetin 949e. Ei sinällään ole mikään kiire jos edes satasen halvemmalla irtois joskus..

Ostin 599,9€ hintaan, mutta siitä toki muutama vuosi aikaa.
 
Osaisiko joku tehdä tuon MEATER ohjelman tietokoneelle? Sama ohjelma tai custom, ei väliä kunhan toimisi tietokoneella.

Ilman mitään Bluestackkia, tai Android emulaattoria siis.

Tietokoneessani on Bluetooth sekä Wifi.

Yritin pyytää MEATERilta ja sieltä tuli vaan joku lakimiehen narsistinen hömppä vastaus "Meillä on Android sovellus"
 
Kaikesta pitäis aina olla työpöytäversiot. Ärsyttää räpeltää aina luuria.
Ruuvi tag, Meater, HUE, Tyua näin esimerkkinä.
 
Mikä "grilli" parvekkeelle? Itse tykkään puun polttamisesta, mutta parvekkeella ei voi mitään liekkejä tehdä. Ei siis puuta, hiiltä tai kaasua.

Mutta jokin sähkö"grilli" ei oikein innosta. lihat/makkarat sisään, luukku kiinni ja sitten nököttää siinä parvekkeella. Ei kiitos.

Ajattelin, että ostaisin jonkun semmoisen induktiolevyn sinne ja sitten ison pannun. Ehkä siinä olisi sitten kiva käristellä jotain. Mutta sitten kuulin, että induktiolevyt pitää semmoista ääntä. Ei kiitos.

No millä minä sitten parvekkeella laitan herkkuja? Taidan vaan nököttää sisällä koko kesän... Kun ei ole terveyttä eikä rahaa.
 
Mikä "grilli" parvekkeelle? Itse tykkään puun polttamisesta, mutta parvekkeella ei voi mitään liekkejä tehdä. Ei siis puuta, hiiltä tai kaasua.

Mutta jokin sähkö"grilli" ei oikein innosta. lihat/makkarat sisään, luukku kiinni ja sitten nököttää siinä parvekkeella. Ei kiitos.

Ajattelin, että ostaisin jonkun semmoisen induktiolevyn sinne ja sitten ison pannun. Ehkä siinä olisi sitten kiva käristellä jotain. Mutta sitten kuulin, että induktiolevyt pitää semmoista ääntä. Ei kiitos.

No millä minä sitten parvekkeella laitan herkkuja? Taidan vaan nököttää sisällä koko kesän... Kun ei ole terveyttä eikä rahaa.

Kaasugrilliä voi käyttää parvekkeella, siitä löytynee juttua tästä ketjusta :)
Itsellä oli kaasugrilli vuoden päivät parvekkeella kun kerrostalossa asuin ja kukaan ei kitissyt..
 
Kamado on ihan hyvä ja turvallinen käyttää kerrostalon parvekkeella.

topimage-minimax-blog-800x533.png
 
Taitaa olla avotulenteko ainoa mitä voidaan kieltää kerrostaloissa, eli "periaatteessa" hiiligrilli...
Siinä kun on avotulta, vähän tosin tulkinnanvarainen.

Ostat pienen kaasugrillin ja 5kg pullon niin pärjäät varmasti ja nautit kesästä.

Tai rupeet röyhiin, Weberillä on se sähkögrilli Pulse.
Aivan mahtava peli kun pääsin kokeilemaan Weber tapahtumassa.
Hintaa vaan on ihan saakelin paljo
 
Taitaa olla avotulenteko ainoa mitä voidaan kieltää kerrostaloissa, eli "periaatteessa" hiiligrilli...
Siinä kun on avotulta, vähän tosin tulkinnanvarainen.

Ostat pienen kaasugrillin ja 5kg pullon niin pärjäät varmasti ja nautit kesästä.

Tai rupeet röyhiin, Weberillä on se sähkögrilli Pulse.
Aivan mahtava peli kun pääsin kokeilemaan Weber tapahtumassa.
Hintaa vaan on ihan saakelin paljo
Hiiligrilli ei ole avotulta.
 
Millä se hiili sytytetään ja miten se palaa ennen kuin siellä on hiillos jossa grillata?
Siksi sanoin että tulkinnanvarainen.
 
Millä se hiili sytytetään ja miten se palaa ennen kuin siellä on hiillos jossa grillata?
Siksi sanoin että tulkinnanvarainen.
No lain mukaan se ei ole avotulta joten sillä voi parvekkeella grillata. Kertakayttögrilli on ainoa mikä on kielletty parvekkeella grillaamisessa.
 
Juu en väitäkkään vastaan ja lain mukaan sallittu.
Kerrostalokyttääjät vaan tuli vaan mieleen ja tulkinnat avotulesta
 
Kamadossa itselle se juttu on pitkät savustukset. Tuo voi ainakin olla vähän haasteellista parvekkeella. Omilla savuilla tulisi varmaan palokunta heti paikalle.
 
Ei se ole mitenkään tulkinnanvaraista. Aiheesta on paljon uutisointia ja keskustelua tässä samassa ketjussa, että hiiligrillaaminen ei ole kielettyä taloyhtiössä parvekkeella tai pihalla. Se on sitten kokonaan toinen asia onko siinä mitään järkeä grillata parvekkeella ja parveketyypistä sekä asuntojen asettelusta riippuen aiheuttaa hajuhaittoja usealle naapurille.

Itsellä käy ja kukkuu 2018 ostettu halpiskamado (aiheesta varmaan ketjun ensimmäiset kamadoviestit) ja ei tulisi mieleenkään grillata kummallakaan rivitalon parvekkeella vaan tuossa takapihalla talon nurkalla. Aivan varmasti parvekkeilta kulkeutuisi käryä tuulettavan seinänaapurin asuntoon.
 
Onko nämä olleet kelpo tavaraa?
Toiminut moitteetta Traegerissa.

Jos pusseja kaltoinkohtelee, niin pussin pohjalle ilmaantuu purua hajoinneista pelleteistä, muttei yhtään sen enempää kuin Traegerin omistakaan. Toki 15kg:n säkki on hiukan "kömpelö" käsiteltävä.
 
Kaasugrilliä voi käyttää parvekkeella, siitä löytynee juttua tästä ketjusta :)
Itsellä oli kaasugrilli vuoden päivät parvekkeella kun kerrostalossa asuin ja kukaan ei kitissyt..

Kaasun säilyttäminen parvekkeella, asunnossa ja varastossa on kielletty. Vuokra-asuto. Kaasugrillaus ei muutenkaan innosta, kai sillä tosin saisi ison paistolevyn kuumaksi.
 
Tervehdys!

Mielessä on hetken aikaa jo pyörinyt jos hommaisi hiilivaunun tilalle kunnollisen ja pitkäikäisen kamado grillin.

Onko tiedossa mitkä näistä hieman edullisemmista kamadoista on niitä parhaita valintoja? Koossa joko M tai L on hakusessa ja jalusta saisi olla grillissä mukana. Budjetista, lähempänä 500e on parempi kuin 1000e ja yli tonnin on jo ehdoton nou nou.

Mitä itse selaillessa olen katsellut niin Mustang vaikuttaa ihan pätevältä ja mainostavatkin 1000c lämmönkestollaan tuota mullite saveaan. En sitten tiedä onko tämä vain markkina hapatusta ja onko siitä mitään hyötyä. Toinen minkä näin jo paikan päällä kaupassa oli BBQ kingin L koon grilli, vaikutti suht laadukkaan oloiselta ainakin kylmiltään. Kolmas on K-Raudan Cellot, joka on näistä se kallein. Onko tässä hinta/laatua vai mikä olisi se paras valinta keskihintaisista?

Ja riittääkö tuo M koko kuinka pitkälle vai kannattaako suoraan katsoa L grilliä?
 
Tervehdys!

Mielessä on hetken aikaa jo pyörinyt jos hommaisi hiilivaunun tilalle kunnollisen ja pitkäikäisen kamado grillin.

Onko tiedossa mitkä näistä hieman edullisemmista kamadoista on niitä parhaita valintoja? Koossa joko M tai L on hakusessa ja jalusta saisi olla grillissä mukana. Budjetista, lähempänä 500e on parempi kuin 1000e ja yli tonnin on jo ehdoton nou nou.

Mitä itse selaillessa olen katsellut niin Mustang vaikuttaa ihan pätevältä ja mainostavatkin 1000c lämmönkestollaan tuota mullite saveaan. En sitten tiedä onko tämä vain markkina hapatusta ja onko siitä mitään hyötyä. Toinen minkä näin jo paikan päällä kaupassa oli BBQ kingin L koon grilli, vaikutti suht laadukkaan oloiselta ainakin kylmiltään. Kolmas on K-Raudan Cellot, joka on näistä se kallein. Onko tässä hinta/laatua vai mikä olisi se paras valinta keskihintaisista?

Ja riittääkö tuo M koko kuinka pitkälle vai kannattaako suoraan katsoa L grilliä?
Taitaa tuossa olla paras takuu hintaansa nähden?
 
Itseltä löytyy juuri Bono Grande, mutta jos nyt ostaisin niin valitsisin ehkä Evolven:
Ei puuosia, hiilikori, parempi yläsäätöventtiili ja lukittava kansi. Ja takuu vastaava kuin Bonossa.

EDIT: Koosta vielä sen verran, että Bono Granden 50 cm levyinen paistopinta ei ainakaan liian suuri ole jos aikomuksena on jotain makkaraakin suurempaa grillailla.
 
Viimeksi muokattu:
Tekis mieli ostaa weberin smokey mountain 47, mutta vielä ei oo raaskinut. Onko hyvä vehje? Kamadot ei kiinnosta.
 
Tekis mieli ostaa weberin smokey mountain 47, mutta vielä ei oo raaskinut. Onko hyvä vehje? Kamadot ei kiinnosta.

Itse pohdin smokey mountainin ostoa viime kesänä, mutta päädyin sitten ostamaan Mustangin version tuosta vehkeestä, kun oli sen verran edullisempi hinta kuin Weberillä.

Kestävyydestä en oikein vielä voi kommentoida, kun vasta vajaan vuoden ollut käytössä, mutta olen kyllä ollut tyytyväinen savustimeen :thumbsup: Tulihan tuolla joulukinkutkin savustettua ja ei ollut mitään ongelmaa pakkasen kanssa.
 
Kestävyydestä en oikein vielä voi kommentoida, kun vasta vajaan vuoden ollut käytössä, mutta olen kyllä ollut tyytyväinen savustimeen :thumbsup: Tulihan tuolla joulukinkutkin savustettua ja ei ollut mitään ongelmaa pakkasen kanssa.

Itselläkin on tuo Pispala. Hyvin on toiminut, mutta se saa väistyä tulevan kamadon tieltä. Ehkä mökille tai toriin, saa nähdä.

Weberiin sitä tuli verrattua verkkiksessä. Weberin metalli on paksumpaa, osa kohdista, jotka on Pispalassa kiinnitetty pulteilla, on Weberissä hitsattu. Todennäköiseti lämpömittarikin on tarkempi, mutta toimivuus on sama. Raha on mennyt laadukkaampaan rakenteeseen.
 
Mistä olette tilanneet varaosia Weberille, onko netistä tilattavissa? Tarttis ilmaventtiilin alaosaan Smokey Joeen (premium). Onko muut väsänneet jotka omistaneet?
 
Onkos maailma alkanut kääntyä siihen suuntaan että teräs- ja komposiittipullojen vaihdot alkavat olla samanhintaisia?
Itselläni ollut pitkään kaksi 5kg teräspulloa, olivat aikoinaan monta kymppiä halvempia ostaa kuin komposiitit ja teräksisen vaihto ollut ~15€ luokassa ja komposiitti ~20€. Nyt mitä lähipaikoista vilkaisin niin molemmat sitä 20€. Tuolla 15€ vaihtohinnalla kaasun kilohinta samaa luokkaa kuin 10kg komposiitissa niin hyvin ovat palvelleet, 5kg teräs on kuitenkin ihan hyvin liikuteltavissa.

Mutta kun katsoo esim. Puuilon tarjoamia ihan pullokoon/-tyypin vaihtohintoja niin eipä 10 kiloiseen vaihto paljoa olisi. Kahden teräs-5kg:n täyttöön kun heittää kympin lisää niin sulla olisi sama 10kg kaasua, mutta 10kg komposiittipullo...

1683720342988.png
 
Jos ei ole kokorajoituksia säilytyksessä, niin ehdottomasti 5kg pullo vaihtoon isompaan. Kaasun hinnassa säästää erotuksen nopeasti. Juuri itsekin vaihdoin 5kg teräksisen 10kg komposiittipullooon. 2x5kg täyttö olisi yhteensä 40e eli erotus on 10e. Sen säästää sitten jo seuraavassa 10kg pullon täytössä.
 
Jos ei ole kokorajoituksia säilytyksessä, niin ehdottomasti 5kg pullo vaihtoon isompaan. Kaasun hinnassa säästää erotuksen nopeasti. Juuri itsekin vaihdoin 5kg teräksisen 10kg komposiittipullooon. 2x5kg täyttö olisi yhteensä 40e eli erotus on 10e. Sen säästää sitten jo seuraavassa 10kg pullon täytössä.
Rajoitteita tiluksilla ei muuten ole, mutta 5kg menee Genesiksen sisään. Näppärä työnnellä grilli terassilla katoksen alle ja pois kun ei ole irtopulloja pyörimässä.
Pitäisi käydä mittailemassa mahtuuko 10kg, mutta muistelisin ettei siellä ollut valtavasti tilaa korkeuden puolesta.
 
Onkos maailma alkanut kääntyä siihen suuntaan että teräs- ja komposiittipullojen vaihdot alkavat olla samanhintaisia?
Itselläni ollut pitkään kaksi 5kg teräspulloa, olivat aikoinaan monta kymppiä halvempia ostaa kuin komposiitit ja teräksisen vaihto ollut ~15€ luokassa ja komposiitti ~20€. Nyt mitä lähipaikoista vilkaisin niin molemmat sitä 20€. Tuolla 15€ vaihtohinnalla kaasun kilohinta samaa luokkaa kuin 10kg komposiitissa niin hyvin ovat palvelleet, 5kg teräs on kuitenkin ihan hyvin liikuteltavissa.

Mutta kun katsoo esim. Puuilon tarjoamia ihan pullokoon/-tyypin vaihtohintoja niin eipä 10 kiloiseen vaihto paljoa olisi. Kahden teräs-5kg:n täyttöön kun heittää kympin lisää niin sulla olisi sama 10kg kaasua, mutta 10kg komposiittipullo...

Siis saako nyt yhden 10kg komposiitin täynnä kympin hinnalla kun vien kaksi 5kg tyhjää terästä?
 
Siis saako nyt yhden 10kg komposiitin täynnä kympin hinnalla kun vien kaksi 5kg tyhjää terästä?

Ei kun tyhjän 5kg teräksen vaihto täyteen samanlaiseen maksaa 20€ ja 5kg teräksen vaihto täyteen 10kg komposiittiin maksaa 50€.

Jos täytän 2x5kg teräs se maksaa 40€, mutta jos vaihdan tyhjän 5kg -> täyteen 1x10kg 50€ niin minulla on sama kaasumäärä: täysi komposiittipullo ja tyhjä 5kg teräs. Eli 10€ hintaerolla alkup. teräksien täyttöön.
 
Todella monta vuotta ollut käytössä Weber briketit tällaisia. Mieli tekisi kokeilla jotain muuta brikettejä, tuntuu että vaikka luvataan "180 min" niin nopeasti briketit viilenevät. Ihan perusgrillaukseen, ei mitään ökykalliita. Onko suosituksia?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 587
Viestejä
4 509 815
Jäsenet
74 439
Uusin jäsen
RauskiH

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom