DIY subwoofer -ketju

Viestiketju alueella 'Elektroniikka, rakentelu ja muut DIY-projektit' , aloittaja Tersi, 22.10.2016.

 1. HarriK

  HarriK

  Viestejä:
  471
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos liikut länsipuolella pk-seutua niin ainakin maalaamattomat torx ruuvit ja lyöntimutterit saa Espoon Pultti Oy:sta (joka on Kirkkonummen puolella Masalassa). Tiivisteitä tuskin on, mutta kannattanee tiedustella että olisiko mustiakin ruuveja saatavilla.

  Muutenkin mielenkiintoinen tuulahdus menneisyydestä ko. lafka kun äijät ketjupolttaa menemään varastohallissa, kuin astuisi Kaurismäen elokuvaan. :)

  Ja suosittelen kyllä lyöntimuttereita kiinnitykseen, eipä tarvi huolehtia ja miettiä että kierteet mdf:ssä hajoaa jos pitää elementtiä syystä tai toisesta irrotella ylimääräisiä kertoja.
   
 2. Antipro

  Antipro

  Viestejä:
  41
  Rekisteröitynyt:
  22.01.2019
  Kiitoksia ehdotuksesta, mulla ei ihan Masalaan asti taida olla asoita joten taitaa mennä postitilauksen puolelle. Mä uskon ettei sitä elementtiä tarvi avata muutamaa kertaa enempää joten varovaisuudella pitäisi pärjätä. Lisäksi meinasin liimata levyn sisäpinnalle pätkän vaneria joka puree ruuveihin aika hyvin (sikäli jos löydän riittävän pitkiä ruuvejä). Olen lukenut myös muutaman kauhutarinan noista iskumuttereista, joissa mutteri on päässyt pyörähtämään ympäri. Sen jälkeen se menee poraushommiksi, riittävällä määrällä voimaa väärässä paikassa pystyy monia asioita saamaan rikki!
   
 3. HarriK

  HarriK

  Viestejä:
  471
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Liimasin omassa iskumutterit epoksilla paikalleen naulailun jälkeen, tuskin pääsee pyörimään ympäri. Saa vaan varoa ettei sotke kierteisiin liimaa.
   
 4. Antipro

  Antipro

  Viestejä:
  41
  Rekisteröitynyt:
  22.01.2019
  No näin mäkin ajattelin tehdä jos käyttäisin niitä iskumuttereita, on parempi varmistaa se pitävyys jo kasaamisvaiheessa.
   
 5. Jugi78

  Jugi78

  Viestejä:
  228
  Rekisteröitynyt:
  31.01.2017
  Täytyy enskerralla vielä erikseen varmistaa että kierteet puhtaat (yks korkkas)... :lol:
   
 6. Bahamies

  Bahamies Tukijäsen

  Viestejä:
  381
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2017
  Ei pysty enää vastustelemaan, pakko se on ne refleksikotelot rakentaa noille Ultimaxeille, kun tekee niin mieli rakentaa. Välineetkin on paremmat kuin viime rakennuskerroilla, niin josko sitä tällä kertaa tekisi oikeasti siistit. Nettotilavuudeksi tulee karvan yli 200L, viritys 17-19hz välille, 16mm MDF:stä ajattelin tehdä.

  Refleksiputkeksi nappaan varmaankin Biltemasta 150mm valuputkea. Liikerajojen maksimien lähellä tuo saattaa aivan aavistuksen puhista ja kompressoida (karkeasti arvioin 1-2dB kompressiota, ilmannopeus enintään 21m/s), mutta en oikein keksi mitään järkevää vaihtoehtoa, joka olisi kohtalaisen hintainen. Viemäri- tai ilmastointiputkea ajattelin, mutta kulma-adaptereineen sellainenkin maksaisi suoraan kaupasta yli 50€, joka on minusta aika koominen hinta refleksiportista. Tokihan puustakin voisi slotin rakentaa, mutta ei sekään halpaa ole. Taidan ottaa riskin ja kokeilla tuon valiputken, kun kokeilun hinta on niin olematon. Teen jyrsimellä pyöristyksen portin läpivientiin kotelosta, niin se varmaan helpottaa puhinan kanssa.

  Vinkiksi muuten tuohon kompression laskentaan törmäsin sellaiseen simppeliin kaavaan, että jokaista 10 m/s portin ilmannopeutta kohtaan, tulee kompressiota 1 dB viritystaajuudelle.

  Tulee simuloidessa ja laskiessa ihan vauhtisokeaksi tässä touhussa. Ikään kuin minä oikeasti ikinä tarvitsisin 110dB @ 20hz äänenpainevaroja kotikäytössä (half-space simulaatiossa), turhaan tässä murehdin mistään yli 20m/s ilmanopeuksista, kun ikipäivänä en tule noin kovaa kuuntelemaan pitkäjaksoisesti :lol:. Ehkä tässä jokseenkin alkaa ymmärtämään sen "hellasärön" "Rakenna vaan, mutta miksi..."-kommentin :rolleyes:
   
 7. Stn88

  Stn88

  Viestejä:
  445
  Rekisteröitynyt:
  06.01.2017
  Miten oot puusta slotin Yleensä tehnyt, jos ei halpaa ole? Tai no jokaiselle halpa on eri määrä euroja.
  Vaneriliikkeestä sahattuna portin tarvikkeet 2x450mmx500mm 21mm koivuvaneri n. 14e per kotelo?
  Toki hiomista, liimaamista ja sahaamista päälle.
   
 8. Bahamies

  Bahamies Tukijäsen

  Viestejä:
  381
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2017
  En ole slottia ennen rakentanut, mutta periaate on kyllä tuttu. Eihän se kallista ole, mutta ongelma on kaksiosainen:
  1. Olen laiska ja slotin rakentaminen on työläämpää, kuin valmiin putken kiinnitys.
  2. Tekisin isomman slotin, jotta saisin ilmanopeuksia laskettua aavistuksen, jolloin portti veisi enemmän tilaa, jolloin koteloa pitäisi kasvattaa pari senttiä johonkin suuntaan, mutta kun tila alkaa oikeasti olla senteistä kiinni.

  Olen päätynyt siihen, että tuo valuputki on minulle ihan tarpeeksi hyvä. Jos tietäisin kuuntelevani kovempaa, niin rakentaisin isomman portin. Tuskin vaan tulee omalla käytöllä ongelmia.
   
  Stn88 tykkää tästä.
 9. Stn88

  Stn88

  Viestejä:
  445
  Rekisteröitynyt:
  06.01.2017
  Juu ymmärrän. Takerruin vaan tuohon portin kustannuksiin :)
   
 10. Lars_A

  Lars_A

  Viestejä:
  134
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2018
  16mm MDF kuulostaa vähän ohuelta jos aiot sub 20hz taajuuksia +100db ponnistella. Voi äkkiä kyljet heilua noin isossa kotelossa. Ja myös itse kotelo.
   
 11. Stn88

  Stn88

  Viestejä:
  445
  Rekisteröitynyt:
  06.01.2017
  Täälläkin liikuskelee kotelot pikkasen, vaikka olin tekevinäni "järeät". Painoa siis 15" ultimaxin kanssa 92kg. Voi tietty olla et tassut sais olla vähän tarttuvammat. Kotelo tehty 21mm ja 30mm koivuvanerista.
   
  Lars_A tykkää tästä.
 12. latexii

  latexii

  Viestejä:
  2 025
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Onko sulla nyt Ultimaxit suljetussa ? Onko sulla mahdollisuus koittaa miltä ne kuulostaa Linkwitz -korjauksella ?
   
 13. Bahamies

  Bahamies Tukijäsen

  Viestejä:
  381
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2017
  Hyvin kestää kun vaan tukee riittävästi. Nimenomaan täällä ei tykitellä +100dB 20hz, vaan valtaosa kuuntelusta on ihan normaalia sarjojen katsomista ei-elokuvateatteri-voimakkuuksilla. Jos kotelo meinaa liikkua, niin tassut siihen auttavat parhaiten.

  Nokun nämä menee jo nykyisessä tilassa suorana 10hz saakka. Lähinnä tuossa ensimmäisenä rakentamassani sonotubessa alkaa näkyä ne sähellykset. Elementin kiinnitys on murtunut parista kohtaa ja ei tuota meinaa saada enää järkevästi kunnostettua. Lähitulevaisuudessa on edessä todennäköisesti muutto ja olen jo pidempään suunnitellut rakentavani uudet kotelot. Nykyisellä taloyhtiöllä on hyvät tilat rakenteluun, niin nyt on se paras hetki tilojen puolesta. Eihän tässä järkeä sinänsä ole lainkaan, mutta rakentelu on kivaa ja nyt siihen on vielä mahdollisuudet.
   
  Oxamin, Stn88 ja Lars_A tykkäävät tästä.
 14. Bahamies

  Bahamies Tukijäsen

  Viestejä:
  381
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2017
  Löysinkin kellarin varastokopista sopivan mallista puuta refleksiporttia varten, varmaan jäämiä viime subbariprojektista. Kai se järki voittaa laiskuuden ja teen tuosta 15cm x 15cm x 95cm neliskanttisen slotin kotelon nurkkaan. Viritys menee sinne 17-19hz välimaastoon, ilmannopeudet jäävät maksimitehoilla 15 m/s tasolle ja portin alin resonanssi 180hz nurkille. Eiköhän tuo fiksumpi ole. Virtausnopeudet taitavat olla jo sen verran alhaiset, että mikään pakko ei varmaan olisi edes pyöristyksiä tehdä, mutta siinähän se samalla menee kun jyrsimellä työstää. Saapahan mielenrauhan ainakin itselle, kun tietää suunnitelleensa hyvin.
   
  Antipro ja Stn88 tykkäävät tästä.
 15. eukaryootti

  eukaryootti

  Viestejä:
  6
  Rekisteröitynyt:
  10.10.2019
  Kerrotaan alkuun, että tarkoitus päästä mahdollisimman helpolla.
  Tarvitsisin linkin hyvään ja "edulliseen" 18" subwooferiin, ohjeet torvikotelon tai vastaavan rakennuttamiseen. Tähän vielä sopiva vahvistin. En aio mittailla mitään tai simuloida millään softilla vaan toivoisin selviäväni ostamalla elementin ja teettämällä kotelon. Vähän kuin hakisin kaupasta valmiin paketin.
   
 16. Bahamies

  Bahamies Tukijäsen

  Viestejä:
  381
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2017
  Mikä on budjettisi? Teetkö yhden vai kaksi? Mitkä ovat kokorajoitteet? Millaiseen käyttöön subbari tulee?

  Edullinen ja teettäminen menevät halvoin käsi kädessä. Puu on halpaa, mutta puusepän aika kallista. @latexii taisi joskus kysellä johonkin torvikoteloon hintaa puusepältä ja kasattuna hinta olisi ollut jotakin 500€. Tuohon päälle vielä elementti eli 18" tapauksessa tyypillisesti 250€ minimissään ja vahvistin (riippuen subien määrästä) 200€ ylöspäin. Jos et itse maalaa, niin sekin maksaa, mutta maali on halpaa.
   
 17. latexii

  latexii

  Viestejä:
  2 025
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuosta läheiseltä puusepältä kysyin hintaa Gjallarhorn -nimiseen torvikoteloon ja se olisi tosiaan kustantanut 500€. Tuo on aivan järkyttävän tehokas. Databassin 20hz SPL -tilastoissa toisena.. Sen pieksee ainoastaan M.A.U.L niminen torvitoteutus missä käytetään 19" -tuumaisia elementtejä 4 kpl. Eli tuo gjallarhorn voisi olla yksi vaihtoehto. Siihen kyllä löytyy piirustukset ja sen tehokkuutta on liki mahdoton piestä. Elementin hommaaminen tuohon on vaikeaa, koska mikä tahansa siihen ei käy. Siihen käy esim. Mach 5 Audio UXL tai jo vuosia sitten poistuneet TC Sound LMS Ultra 18" (jota on useaan otteeseen kehuttu parhaaksi 18" -tuumaiseksi mitä on koskaan tehty). Kaverilla on 2 kpl noita TC Soundseja ja hän ehkä voisi yhdestä luopua about ~800e hintaan. Eli jos tuo oikeasti kiinnostaa niin paa privaviestiä. Eli edullista tämä ei todellakaan tule olemaan, eikä helppoa. Mutta tuo on sitten sellainen tekele jota ei tarvitse IKINÄ päivittää ainakaan sen vuoksi että hönkä loppuu kesken. SE ei varmaan lopu.


  Othorn (1min ja siitä eteenpäin vähän mittausta) on vähän vastaava toteutus, siihen saa elementtejä (B&C 21SW152) tuokin elukka maksanee joku 800e. Eli edelleen tulee himppasen maksamaan. Itsellä on ollut 4 kpl lilwreckereitä ja sen tekeminen ja mahdollisesti teetättäminen on edullista ja siihen menee edullinen Alpine Type -R 15" -tuumainen elementti. Nämä ovat siis kaikki sarjassamme tekeleitä jolla saa erittäin pahaa jälkee aikaiseksi. (Mutta ne ovat kivoja)

  Edullinen 18" ja torvikotelo -komboa ei ole olemassakaan. Daytonin 18" ja sille refleksikotelo ei ole paha rasti mutta tuokin elementti vaatii isohkon refleksikotelon (muistaakseni 400lit)
   
  Viimeksi muokattu: 10.10.2019 klo 09:20
 18. eukaryootti

  eukaryootti

  Viestejä:
  6
  Rekisteröitynyt:
  10.10.2019
  Budjetti avoin, riippuu mitä maksaa kelvollinen elementti ja vahvistin. Olkoot maksimi tonnin. Yksi kappale riittää. Kokorajoitteita on katon korkeus n. 1,8m.
  Elokuvat/edm musiikki 50/50 käyttö. Puuseppä löytyy lähipiiristä ja vaneria saan edullisesti. Ulkonäöllä ei niin väliä edes :)
   
 19. eukaryootti

  eukaryootti

  Viestejä:
  6
  Rekisteröitynyt:
  10.10.2019
  Jos unohdetaan kopan hinta niin mistä saan vahvistimen ja elementin alle tonnilla tai mieluummin paljon edullisemmin? Ei tarvitse olla maailman parasta elementtiä tai vahvistinta.
   
 20. latexii

  latexii

  Viestejä:
  2 025
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Uraltonelta näemmä tuo B&C 21SW152 650€ ja sille Behringer NX3000D niin hintaa tulisi ~900e. Ja toteutus olisi Othorn. Sama vahvistin ja elementiksi Alpine Type-R niin hintaa tulisi ~600e. Othorn > Lilwrecker
   
 21. Bahamies

  Bahamies Tukijäsen

  Viestejä:
  381
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2017
  Minä varmaan venyttäisin budjettia ja tekisin kaksi Lilwreckeriä tuohon rahaan. Sen hinnaksi tulisi aikalailla 300€/elementti (Alpine Typer-R 15"), jolloin loppu budjetilla saisi Behringerin NX6000DSP:n. Ja tässä hieman perusteluja sille, miksi mieluummin kaksi: https://www.svsound.com/blogs/svs/75040195-why-go-dual

  2x Lilwrecker > Othron :p
   
 22. bexi

  bexi

  Viestejä:
  42
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Elokuvakäyttöön ehkä parempi Devastator. Suht helppo rakentaakkin.
  Pystyy käyttämään halpaa LaVocen 21" elementtiä. Saa alle 300 euron tilattua.

  Tästä on olemassa valmis rakennussarjakin.
   
  Viimeksi muokattu: 10.10.2019 klo 11:15
 23. Antipro

  Antipro

  Viestejä:
  41
  Rekisteröitynyt:
  22.01.2019
  Kysymys, aloitin kotelon rakentamisen ja yhden sisätuen sain leikattua tietenkin himppasen pieneksi. Eli rakensin kaksi vaaka-ja kaksi pystytukea kotelon sisälle jotka lovesin ristikkäin (levyt seinästä seinään, sahasin aukkoja levyihin aka luurankomalli). Yksi pystytuki jäi kuivakasauksessa noin millin vajaaksi kattolevystä, ei koko matkalta mutta ehkä puolen kotelon syvyyden verran. Millä se liimataan kiinni että rako menee umpeen? Levyt liimataan Eri Keeperillä, riittäkö se siihen runsaalla käytöllä? Vai pitääkö ostaa epoksia tai jotain turpoavaa liimaa vielä lisäksi?
   
 24. Rensu

  Rensu

  Viestejä:
  385
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse laittaisin pystytuen PUR-liimalla kiinni, täyttää ja pitää. Samalla liimalla kasaisin koko kotelon.

  Wurth PUR- Liima 500g
   
 25. Bahamies

  Bahamies Tukijäsen

  Viestejä:
  381
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2017
  Projekti ollut hyvässä vauhdissa. Törmäsin uuteen ongelmaan, ainoastaan yksi liimapuristin on tarpeeksi iso näiden koteloiden työstämiseen. Onneksi ruuvit ja liima korvaavat puristimet ihan hyvin vaikka pintakäsittelystä tuleekin työläämpi. Helpompaa tämä rakentaminen tuntuu olevan, kun pyysi saman tien sisätuetkin sahattuna mittoihin, niin piti enää pikkaisen leikata niitä muotoon, sitten vaan liimat väliin ja tuet sisään. Sovitus on sen verran tiukka, että useimmat pysyvät pelkällä liimalla todella tukevasti paikallaan. Portti on tuollainen melkein Makitan porakoneen mentävä.

  IMG_20191013_163841.jpg
  IMG-20191013-WA0000.jpeg
   
  Antipro ja Stn88 tykkäävät tästä.
 26. Antipro

  Antipro

  Viestejä:
  41
  Rekisteröitynyt:
  22.01.2019
  Laitetaan nyt omasta laatikostakin kuva, ruma kun rullatuoli mutta nyt on sen verran deadlinea tiedossa että kunhan tän saisi valmiiksi jollain tasolla niin olisi ihan jees...
  Tuollainen tukirunko olisi tulossa tuohon laatikkoon, onko toi riittävä tuenta? Tää on mun ensimmäinen subbarirakennelma joten vähän ohuilla jäillä tässä loikitaan.[​IMG][​IMG]
   
  Stn88 ja khaimera tykkäävät tästä.
 27. juu-zo

  juu-zo

  Viestejä:
  974
  Rekisteröitynyt:
  13.02.2017
  Ei liity kotisubbareihin, mutta subeihin kuitenkin ja tällä kertaa ajattelin että löytyisikö autoon kohtalaisia 2x2ohm keloilla varustettuja 8" elementtejä? Hintaa mielusti satasen alle kipaleelta tai ei kovin paljoa yli.
   
 28. latexii

  latexii

  Viestejä:
  2 025
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hyvännäkösiä boxeja porukka pakertelee... Itsellä ollut ihan kiva apuväline tuo kulmapuristin (perus liimapuristimen lisäksi).

  [​IMG]
   
 29. Antipro

  Antipro

  Viestejä:
  41
  Rekisteröitynyt:
  22.01.2019
  Mä olen kanssa katsellut Biltemasta tuollaista kulmapuristinta, tai sitten mä teen itse sellaisen punaniskaversion. Mutta varmaan tollainen tulee hommattua, helpottaa kasaamista varmasti. Ajattelin vetää liimalla ja naulaimella varmistukset, viimeistellään sitten vähän enemmän. Saapahan ainakin nopeammin jatkettua kotelon kasaamista.