- Liittynyt
- 22.10.2016
- Viestejä
- 561
Oletko kiinnostunut rakentamaan subwooferin? Haluatko apua kokeneemmilta rakentajilta? Mietityttääkö tuleva projektisi? Mitä ikinä mieleesi tulee koskien diy-subwoofereita, tämä ketju on sinua varten
Ei tule.. Ei muutama milli haittaa (kittiä ja liimaa vaan runsaasti), itse tyhmänä paukuttanu sen verta lujaan sisätuet kerran että pullistui about sentin pihalle.. joutu sitten diy kertopuulistalla vähän kompensoimaanJatkan nyt tässä oikeemmassa ketjussa. Kuvassa tämän hetken tilanne.
![]()
Tässä vaiheessa näyttää siltä että nuo jäykisteet työnsi yläreunoja muutaman millin ulos. Tuleekohan ongelmia kanne tiiveyden kanssa?
Okei hyvä tietää. Speakonia meinasin.Ei tule.. Ei muutama milli haittaa, itse tyhmänä paukuttanu sen verta lujaan sisätuet kerran että pullistui about sentin pihalle.. joutu sitten nurkkalistalla vähän kompensoimaanTuossa tosiaan pitäis muistaa laittaa yks iso puristin mikä kinnaa ja pitää kotelon mitoissaan juuri tuon varalta.
Laitakko muuten tuohon Speakonin runkoliittimen vai tavan naparuuvit ?
Vanusta en tiedä kun vähän sekalaisia vinkkejä tuntuu olevan. Oletko sä käyttänyt näissä hengittävissä koteloissa?Laitatko vanut missä vaiheessa ?
Olen aina käyttänyt ja tulen käyttämään. Viimeisimpään ammuin sinkilänaulaimella 2 vanhaa vanumattoa seiniin kiinniVanusta en tiedä kun vähän sekalaisia vinkkejä tuntuu olevan. Oletko sä käyttänyt näissä hengittävissä koteloissa?
Pinnat ajattelin tuolla bilteman matolla vuorata, poislukien reflexiputket ja niiden välitön läheisyys. Se homma on nyt käynnissä.
Riippuu täysin siitä mitä haluat. Pitäisi ensiksi tietää minkälaiseen käyttöön elokuva vai musiikki. Kuinka paljon haluaa nähdä vaivaa säätöön. Tilarajoitteet yms.. Sen jälkeen vasta valitaan elementti joka pystyy tarpeeseen. Sitten kotelon suunnittelu. Lisäksi pitäisi miettiä millainen päätevahvistin??Subwooferin rakentaminen on mielessä. Mitään en niistä ymmärrä, mutta selviän kyllä rakentamisesta kunhan tiedän mitä tehdä.
Googlettamalla löytyy hirveästi tietoa, mutta mitään kaikenkattavaa tietopakettia ei tunnu olevan. Esim. http://www.diysubwoofers.org vaikuttaa hyvältä, muttei ole täydellinen.
Ensimmäinen vaihe lienee mitoitus ja elementin valinta. Tähänkin tuntuu löytyvän vain yleisluontoisia ohjeita. Mistä löytyisi tarkat ohjeet, joilla täysi audio-toope pääsee alkuun?
Tuo elokuva/musiikki on mielestäni vaan noihin valmissubeihin... Ja vastaus on yleensä suljettu + kallis subi, jos on musiikista kysymys. Elokuviin käy edelleen mikä vaan, josta lähtee ryminää.Riippuu täysin siitä mitä haluat. Pitäisi ensiksi tietää minkälaiseen käyttöön elokuva vai musiikki. Kuinka paljon haluaa nähdä vaivaa säätöön. Tilarajoitteet yms.. Sen jälkeen vasta valitaan elementti joka pystyy tarpeeseen. Sitten kotelon suunnittelu. Lisäksi pitäisi miettiä millainen päätevahvistin??
Mielestäni esim. tuossa on suhteellisen simppeli suljettu subwoofer -rakennelma, jolla pääsee ei-niin-kokenut -rakentajaranekin hommaan käsiksi. Valitettavasti tuota kys. elementtiä ei enään ole saatavilla, mutta tuohon samaiseen litratilavuuteen istuu myös esim. Alpine Type-R 15" -tuumainen. (toimii myös moni muu elementti, mutta tuollainen ollut itselläni)Subwooferin rakentaminen on mielessä. Mitään en niistä ymmärrä, mutta selviän kyllä rakentamisesta kunhan tiedän mitä tehdä.
Googlettamalla löytyy hirveästi tietoa, mutta mitään kaikenkattavaa tietopakettia ei tunnu olevan. Esim. http://www.diysubwoofers.org vaikuttaa hyvältä, muttei ole täydellinen.
Ensimmäinen vaihe lienee mitoitus ja elementin valinta. Tähänkin tuntuu löytyvän vain yleisluontoisia ohjeita. Mistä löytyisi tarkat ohjeet, joilla täysi audio-toope pääsee alkuun?
Käytät laskuria väärin, laita ne rahat kaljaan ja pidä hauskaa ei sitä elokuvia subbarilla muutenkaan katsella!!Elokuvia varten subwoofer tulisi ja kohtalaisen halvalla haluaisin päästä.
Ohjeita kaipaan lähinnä suunniteluun. Puutyöt kyllä sujuvat.
Nyt parin päivän nettiselailun jälkeen on seuraavat kysymykset:
Vaikuttaako huone suunnitteluun? Täytyykö isompaan tilaan laittaa tehokkaampi laite?
Joissain subeissa on vahvistin ja toisissa ei. Mikä on tämän takana.
Laskureilla saa välillä huomattavasti valmistajan suosituksista eroavia koteloita. Käytänkö laskuria väärin?
- Huone ei vaikuta suunnitteluun, tai sanotaanko ettei sen (mielestäni) kannata antaa vaikuttaa. Esim. subwooferin sijoittaminen huoneen nurkkaan boostaa matalia taajuuksia, betonikämpässä enemmän kuin puutilassa. Itse suosittelen kuitenkin rakentamaan subbarin niin että unohtaa noi huoneen tuomat boostit, tällöin subwoofer toimii aivan varmasti tilassa kun tilassa, erityyppisillä sijoituksilla. Jos tämä siis on mahdollista.Elokuvia varten subwoofer tulisi ja kohtalaisen halvalla haluaisin päästä.
Ohjeita kaipaan lähinnä suunniteluun. Puutyöt kyllä sujuvat.
Nyt parin päivän nettiselailun jälkeen on seuraavat kysymykset:
Vaikuttaako huone suunnitteluun? Täytyykö isompaan tilaan laittaa tehokkaampi laite?
Joissain subeissa on vahvistin ja toisissa ei. Mikä on tämän takana.
Laskureilla saa välillä huomattavasti valmistajan suosituksista eroavia koteloita. Käytänkö laskuria väärin?
Inuken dsp:llä on tarkoitus säätää mutta tällä hetkellä vain ylipäästösuodin alhaalla elementin liikkeen rajottimena jos kovia tehoja tulisi käytettyä. Mikäli oikein ymmärsin pitäisi tuon audyssey mikin toimia subbari taajuuksilla melko hyvin ilman calibrointeja. Sen REWistä löytyvän perus SPL kalibroinnin tein, pitäisikö jotain muuta vielä tehdä? Äänikortin tietty vois tuolla loopbackillä tarkastaa. Auttaako mittarin herkkyyden nosto? Jos nostan herkkyyttä pitänee taas tehdä uudelleen SPL kalibrointi ja tulos pysyy samassa?Joo juuri näin itse kannattaa opiskella mitä ja miten. Näitä netti ohjeita riittää ja samoin virtuaalirakentajia. Säädöstä noin yleisesti ottaen huonekorostukset tekee yleensä 50Hz melkoisen piikin ja tosiaan tuossa 40 Hz on yleensä kuoppa. Millä säädät järjestelmää? Lisäksi olethan huomioinut calibrointi datan eri mikrofoneille? Näissä ei yleensä järkyttävää heittoa ole mutta niillä saa trendin kulkemaan suoraan mitä vasten sitten säädät.
Ilmeisesti olet refleksin tehnyt jos 15-40Hz on suora. Suljetuilla yleensä laskee kohtuu jyrkästi 20Hz jälkeen ja 50Hz kuoppa ei ole niin syvä, kuin refleksillä.
Sitten nosta sen mittamikin herkkyyttä niin et tarvitse niin paljon äänenvoimakkuutta.
Akustointi on huono tai jotain muuta on pahasti pielessä, jos pystyt kuulemaan 100Hz äänilähteen sijainnin muutokset.Inuken DSP itsellä ei kokemusta. Mutta pääsääntöisesti älä nosta sitä 50Hz vaan laske muita taajuuksia alaspäin.Siitä se lähtee tasoittumaan. Lisäksi voit kokeilla vaihtaa paikkaa subbarille. SPL tasolla loppujen lopuksi ole mitään väliä (siis säädön kannalta) Kun se säätäminen pitää tehdä siten että sovitat sen pääkaiuttimien kanssa. Onko sinulla jakotaajuus subin ja pääkaiuttimen kanssa missä? Itse olen käyttänyt 80Hz. 100Hz alkaa tulemaan suuntaavuus esille.
????Akustointi on huono tai jotain muuta on pahasti pielessä, jos pystyt kuulemaan 100Hz äänilähteen sijainnin muutokset.
Jakotaajuus on nyt 100 Hz, pitää kokeilla mitä sen laskeminen tekee. Ja nyt kun asiaa mietin niin taitaa olla nyt asetukset niin että etukaiuttimille ei ole mitään ylipäästöä mutta subille on tuo 100 Hz alipäästö.Inuken DSP itsellä ei kokemusta. Mutta pääsääntöisesti älä nosta sitä 50Hz vaan laske muita taajuuksia alaspäin.Siitä se lähtee tasoittumaan. Lisäksi voit kokeilla vaihtaa paikkaa subbarille. SPL tasolla loppujen lopuksi ole mitään väliä (siis säädön kannalta) Kun se säätäminen pitää tehdä siten että sovitat sen pääkaiuttimien kanssa. Onko sinulla jakotaajuus subin ja pääkaiuttimen kanssa missä? Itse olen käyttänyt 80Hz. 100Hz alkaa tulemaan suuntaavuus esille.
Jos hyvää haluaa niin se äänikortti pitää tarkistaa ja etsiä sille audyssey mikille korjaustaulukko. Onko tämä jonkun vahvistimen mukana tullut? Itsellä on ollut tuo radio shack spl mikki.
Lukase tämä artikkeli niin tulee huomattavasti lisää tietoa säädöstä:
http://www.hifimaailma.fi/artikkelit/tietoa-ja-taitoa-kaiutinmittaukset-kotona/
Ja DVDplazalta löytyy hyvin tietoa lisää. Siellä on myös minun omat rakennelmat.
Minä huutelen ihan teoriapohjalta. Yksi kavereistani tutkii fysiikkaa yliopistossa, toinen opettaa sitä koulussa ja kolmas luki itsensä tohtoriksi ja totesi, että IT-alalla maksetaan kuitenkin paremmin.????
En oikein tiedä mitä tähän kannattaisi vastata kun kovasti on provokatiivinen viesti. Kysytään nyt kuitenkin että millaisella laitteistoa käytät kun olet kokeillut vaihtaa jakotaajuutta 80Hz=>100Hz väitän että omassa elokuvateatterissa eron kuulee selvästi.
Toinen juttu. Tietääkseni et ole käynyt minun elokuva teatterissa koskaan, niin ihmettelen suuresti että miten pystyt arvioimaan akustointiani??
Ainut asia missä voin ymmärtää yli 100Hz jakotaajuuden on stereosubit jotka on sijoitettu pääkaiuttimiin tai pääkaiuttimien välittömään läheisyyteen.
Niin ja kannattaa muistaa että jakotaajuus ei tarkoita sitä että yli tai alle 100Hz taajuuksia ei olisi ollenkaan. Äänentaajuus lähtee vaimenemaan jaon jyrkkyydestä riippuen. Eli jos sinulla on pääkaiuttimet jotka toistavat vaikka 60Hz niin niiden todellinen vaimentuma voi olla vaikka -12db tuolla 60Hz.Jakotaajuus on nyt 100 Hz, pitää kokeilla mitä sen laskeminen tekee.
Sijottelusta semmonen että joskus tein pienemmässä betonikuutiossa sijoittelun tuon ryöminnän perusteella. Parhaaksi paikaksi sillon tuli hyllyn ja sohvan väli vasemmalla reunalla. En tiedä oliko päässä vika mutta en millään päässyt siitä tunteesta eroon että nyt matalien taajuuksien äänenpaine tulee vasemmalta. Oli pakko laittaa subi taas pääkaiuttimien väliin eteen. Tarkasta jakotaajuudesta ei tietoa.
Mm. sijoituksesta riippuen 24dB/oct tai loivemmilla suotimilla tuo voi olla aivan liian korkea.Akustointi on huono tai jotain muuta on pahasti pielessä, jos pystyt kuulemaan 100Hz äänilähteen sijainnin muutokset.
Nuo nykyiset käytössä olevat olen ihan ohjeen mukaan rakentanut:Onko kys. klementtiinit kokoalueen versioita, vai kuuluuko niiden lisäksi myös suodin ja disu?
Jos disullinen pönttö niin kasvata koppakokoa. Jos kokoelualueen, niin tosiaan joku suppa, pääte ja jakosuodin olisi asiaa.
Pikku-D-päätteitä saa ebaysta, kuten myös moiselle powerin. Osaisin vinkata koko setin, mutta powereista en tiedä. Tuossa vahvain: http://www.ebay.com/itm/IRFI4019-IR...ier-AMP-Board-330UF-100V-2-20mA-/272349275957
Vaihda siitä ainakin omassa yksilössäni olleet pikkuelkot, toinen näytti piralta ja toinen oli kai jokseenkin laatuvalmistajan, mutta paskasarjaa.
Isot lyytit näyttivät aidoilta Nichiconeilta, moisilla mitoilla ei kyllä heti omista valikoimistani olisi löytänyt.
Toki löytyy myös hivenen rajumpia versioita: http://www.ebay.com/itm/Class-D-MON...hm-700W-4ohm-IRS2092-IRFB23N20D-/262621707078
Omassa yksilössä isot lyytit ovat kaiketi oikeita, mutta yksi niistä on eri valmistajan. NCC:tä ja Nichiconia, jommassakummassa suhteessa, eli 1+3 tai 3+1. Pikkuelkoista vaihdoin jonkun, mutta jätin vaihtamatta aidoilta vaikuttavat aitojen Elna:n muistaakseni 3300uF 6,3V olevat +/- 5V -linjojen otukset. Sietänevät mennä aika valmiiksi, ennenkuin vaikuttaa toimintaan. Toki lisäsin jotain muovikonkkia pääkäyttöjännitelinjoihin, niissä kun ei tainnut olla kun nuo elkot... Linkkaamassani myynti-ilmossa kortilla näyttäisi olevan jotkut kiinanpommit, joten menevät suoriltaan vaihtoon.
Powerin ja suotimen joutunet katsella itse, en ole oikein kehtaavalla mielellä...
Siis tuo on oikea homma että luet kirjallisuutta ja otat oppeja niistä. Yhtä tärkeää on se että rakennat ja hankit kokemusta. Tulet huomaamaan että kaikki ei aina toimi niin kuin se on suunniteltu. Varsinkin kaiuttimien/tilojen maailmassa. Lisäksi vaikka vaste kaiuttimelle näyttäisi ihan suoraa viivaa, niin sen kaiuttimien,tilojen ja niiden yhdistelmä on jokainen erillainen ja vieläpä subjektiivinen kokemus kuuntelijasta riippuen. Yksi sellaisista vaikeasti hahmotettavista asioista on tuo tilan huomioiminen. Vaikka joku aikaisemmin väitti että tilalla ei ole vaikutusta kaiuttimen suunnitteluun niin olen samaa mieltä asiasta, pienellä poikkeuksella. Se koko kauiuttimen suunnittelun lähtökohtana pitää olla se tila. Voitte kuvitella jos valitsette pienen esim tuon 4" seas ja viette sen isoon ja korkeaan olohuoneeseen jossa on sanotaan vaikkapa 50m2. Arvatkaa paljonko siinä on voiman tunnetta kun basisti näppäilee bassokitaraa.En ole hifiguru, vaan aloittelija, joka tykkää lukea kirjoja. Kiitos korjauksista ja lisähuomioista.
Jos on ihan pakko tietää, niin kotiteatterijärjestelmässäni on pienet, söpöt 4" Seasilla varustetut pöntöt. Ajattelin siirtää ne tietokonekäyttöön ja rakentaa niille oman pienen subbarin. Tätä varten olen miettinyt kovasti tuota korkeampaa jakoa. Nähtävästi yksin kotona kirjan kanssa ei ole se optimi tapa..
Lisäksi olen tekemässä sitten olohuoneeseen taas uudet kaiuttimet. Tällä kertaa ihan itse alusta asti ja se mittaaminen ja säätäminen on niin tuskallista, että on taas tauolla. Minulla on UMIK-1 ja halpa kiinalainen SPL-mittari. Näitä käytän mittauksissani.
Tuo on aivan totta. Itsellä on kanssa laitteet vaihtunu niiiiiin monta kertaa ettei ole edes mitään järkeä. Nyt viimeisimpänä siirryin perus nappidiskanttimallin omaavista hifipöntöistä suuntaavampiin torvikaiuttimiin ja tein ne(kin) itse. Hintaa tuli 150e / kpl. Nuo sopivat mielestäni (+ muiden täälläkäyneiden kuuntelulijoiden mielestä) Paljon paremmin nimenomaan pienen porukan (~3 hlö) leffatteluun mitä tavan hifipöntöt. Dynaamisuus on aivan omasta maailmasta, samoin suuntaavuus antaa hieman anteeksi akustoinnin suhteen. Eli systeemin mainitseman lainatun ehdotuksen suhteen peukutan ,suosittelen myös vahvasti kokeilemaan jotain uutta.. ei aina siitä perus pöntöstä siirtymistä toiseen.. aivan erilailla avaa maailmaa kun käy kuuntelemassa erivalmistajien pönttöjen sijaan erilaisia toteutuksia -> suljettu -> refleksi -> passiiviviritteinen -> torvi -> bandbass -> servo-ohjaus -> etc etc. (sen sijaan että käympä huuntelee Dali Zensor 3 vs Monitor Audio jotain). Omaan leffasettiini ei enään tule noita "perushifipönttöjä" koskaan.Muutenkin kaikille rakentajille ja harrastelijoille tehkää, rakentakaa ja kokeilkaa. Käykään kuuntelemassa jos on mahdollista.
Tarkoitatko tarkkuudella tuota smoothingia? Sitä en ole käyttänyt ollenkaan.Laitan kumi alle siihen keskikaiuttimeen. Oletko käyttänyt mittauksiin millaista tarkkuutta 1/4oktaavin? 1/2 vai mitä? Yleensä jos ottaa kovin tarkkaa niin vaihtelut on huomattavasti isompia. Omat säädöt olen muistaakseni tehnyt 1/2 oktaavin korjauksella. 5db alkaa olemaan jo riittävän hyvä, mutta saa sen tuonne +-3db. Sitä tarkemmaksi en ole itseltäni saanut.
Hinta / laatu -suhteeltaan esim. Inuket ovat vallan ok kamppeita, joten turha siellä on nillittää. Eipä tuo "taso" oikein aina riitä kun ei-balansoidusta viedään signaalia balansoituun laitteeseen (unbalanced vs balanced). Itsellä ei aikoinaan lab gruppenin -pääte sanonut mitään kun ei saanut tarpeeksi jänöä halvahkon av-virvelin preoutista.T.ampiot toki kannattaa jättää leluja kaipaaville, kuten pehrut, sun múut kurat.
En tietä, että mitä ihmeen muunninta tampion paskeelle on sitten tarvinnut, SER-kontin lisäksi. Eikö taso riittänyt, vain kuvittelitko, että digiä ulos pukkaavalle elulle kelpaa päätteeksi anaalisella sissuksiinmenolla oleva pääte?
Toki jos kys. amppi ei tue siltakytkentää itsessään ja suoriltaan, niin silloin tarvitsee ulkoisen palikan. T.roskan sisäänkin toki moinen mahtuu helposti, jos sieltä löytyy reguloidut +/- 12-15V linjat.