- Liittynyt
- 08.12.2017
- Viestejä
- 1 656
En kyllä nyt heti käsitä, että miksi sanot, että ”myöhästyttiin muutamalla kuukaudella” digitelkun suhteen. DVB-T lähetykset aloitettiin Suomessa 2001, analogiset lähetykset lopetettiin 2007 ja DVB-T2 speksi valmistui 2011.
Tarkoitan sitä, että digi-tv:n alkusekoilu olisi voitu välttää. Suomen ei olisi ollut pakko siirtyä digilähetyksiin niin nopeasti. On maita, joissa siirryttiin paljon hitaammin ja suoraan DVB-T2:n päälle. Suomessa aluksi oli ongelmia tekstitysten kanssa, MHP-digibokseista ei lopulta tullut mitään ja DVB-H:stakin oli vääntöä. Lisäksi moni hankki aluksi SCART-liitäntäisiä tai vielä alkeellisempia bokseja, joilla ei nykyisten digitelkkarien kanssa tee mitään, kun niissä ei ole enää analogiliittimiäkään. Esim. vanhemmillani oli ensin digiboksi tuplana ja SCARTin yli VHS:lle tallennus boksilta. Digin edut menivät paljolti hukkaan kun kaikki kuva murjottiin analogin läpi lopulta. Kiintolevyllisissä oli myös omia ongelmia lähtien siitä ettei laitteen mukana tullutta levyä voinut korvata isommalla tai uudella vanhan hajotessa väärin mitoitetun laitteen tuuletuksen takia.
Digisiirtymä ei tarjonnut ensin juurikaan parempaa kuvaa ja osalla oli jo ääni digitaalista muutenkin (NICAM). Jos olisi venytetty analogisten lopettamista pidempään (osa maistahan on vasta nyt lopettamassa) ja lukittu tekniikaksi DVB-T2 ja resoluutioksi jopa 1080i, niin Suomi olisi voinut siirtyä suoraan teräväpiirtoon alkaen vuodesta 2008 tai viimeistään 2009. Tämän kanssa toimivia televisioita olisi ollut suoraan markkinoilla. Ja nyt ensi vuonna kun puhutaan DVB-T:n lähetysten lopettamisesta, tätä turhaa jumppaa ei tarvitsisi käydä läpi. Seuraava teknologiasiirtymä olisi voitu ajoittaa siihen, että saa digiin 4k-lähetykset. 4k:n kanssakin nyt on oikeastaan se ongelma, että meillä on h.264, h.265, h.266 ja pari muuta formaattia mistä valita. Pitäisi asettaa panokset oikean hevosen varaan kisassa.
DVB-T2:n vuosi sinulla on väärin. Esimerkiksi minulla on tuolla Panasonicin TV vuodelta 2009 ja siinä on DVB-T2 / Fullhd-lähetysten tuki ollut alusta asti. Se ei edes ollut ensimmäinen DVB-T2-televisio. Wikipedian mukaan DVB-T2 valmistui jo 2008 ja sen jälkeen on lähinnä pieniä tarkennuksia tullut speksin tekstiin. Ihan samalla tavalla esim. 802.11ac oli jo pitkään saatavilla myytävissä wifi-bokseissa ennen kuin draft siitä finalisoitui.
Tässäkin olisi voitu jatkaa kokeilua pidempään ja vaihtaa teknologia. DAB+ on nyt ollut olemassa jo yli 15 vuotta. Saattaa hyvin olla, että se tulee vielä yleistymään ja Suomeenkin se sitten otetaan käyttöön, kun laitekanta tukee riittävän hyvin. Mitään edelläkävijöitä sen osalta ei enää oltaisi. En tässä alkuperäistä DABia puolustele. Se on ollut hölmö kokeilu. Ilmateitse välitettävä digiradio sen sijaan on ihan fiksu idea. Sillä on huomattavia teknisiä etuja eikä se estä tukemasta FM-lähetyksiä samalla.Lisäksi Suomessa aloitettiin DAB:n koelähetykset vuonna 1997 ja ne lopetettiin 2005. DAB+ alkoi valmistumaan joskus 2007 paikkeilla, joten ei se olisi ollut vaihtoehto silloin kun DAB lähetykset aloitettiin. Lisäksi ekat DAB lähetykset maailmalla aloitettiin vuonna 1995, joten ei Suomi tuossa nyt mitenkään myöhässä ollut kun Yle aloitti omansa 1997.
Sekä DVB:n että DAB:n osalta teknologian vanhuus on vaivannut. Kun viimeiset mummot ovat 2007 siirtyneet digitelkkuun, 480i-resoluution MPEG2 on ollut jo ihan antiikkista. H.264 oli jo. Samoin jo ennen DAB-kokeiluja edistyneimmät olivat vaihtamasssa MP3:sta parempiin hifi-formaatteihin. Todella matalan bittitason MP2 oli siinä kohtaa todella myöhässä. 5G ei myöskään pysty takaamaan sitä perusominaisuutta, joka kaapeli-TV:llä on - kaistan riittävyys.Tässä ollaankin lähellä sitä, mikä digitalisaatiossa ehkä eniten sylettää. Ihmiset on käyttäneet aikaa ja rahaa hankkiakseen pelit ja vehkeet olemassaolevan teknologian hyödyntämiseksi, niin sitten joku propellihattu tulee ja esittää, että kaikki uusiksi.
Uusi teknologia ei välttämättä edes ole vanhaa parempaa. Esim. kaapeli-TV:n korvaaminen 5G-TV:llä ei ole herättänyt pelkkää ihastelua.
Viimeksi muokattu: