Onhan digitalisaation myötä moni asia helpottunut muttei kaikki digitalisaatio toki hyvästäkään ole. Muutama sekalainen ajatus aiheesta alla...
En ole mikään kanta-asiakasohjelmien ylin ystävä varsinkaan, kun jokaiselle tarjotaan omaa sovellusta joista jätän suurimman osan asentamatta ihan jo periaatteesta. Sama kaikki ties montako parkkisovellusta ja lukematon määrä muita. Ja vaikkei foliohattu kiristä päätä, osa sovelluksista haluaisi luvattoman paljon oikeuksia. Eli ei ole pelkkää plussaa ajaa alas webbipohjaisia ja tilalle appia apin perään. Ei varsinkaan jos siihen appiin ei jakseta panostaa.
Toisaalta suurimmassa osassa voi aivan vapaasti valita itse, asentaako jotain vaiko ei.
Vastaavasti vaikkapa auto ei ole vieläkään hypännyt ojaan vaikka sähköinen ohjaustehostin onkin. En toisaalta tiedä, miksi
@Sompi pitää sitä niin pahana vaikka samaan aikaan en ainakaan muista lukeneeni jarrujen olevan hengenvaaralliset. Pystyyhän käytännössä mikä mikä tahansa nykyauto lukitsemaan yksittäisen pyörän.
Kannattaako siis uhrata ajatusta johonkin tällaiselle? No ei.
Onko pesukoneen tai jääkaapin pakko olla netissä? Mikään ei pakota niitä sinne liittämään mutta erilaisten, pitkäikäisten laitteiden liittämistä nettiin voi kyllä ihan perustellusti epäillä. Päivityksistä ei voi liian varma olla ja haitta on varsin huomattava jos vaikka aikaisemmin netistä pörssisähkön hinnat hakenut maalämpöpumppu ei saa enää päivityksiä ja on reikäisenä pakko irrottaa verkosta.
Toisaalta energian säästö ja vihreä ajattelu on pinnalla. Lämmityksenkin etäohjausmahdollisuus tuo mukanaan myös monia etuja. Tasapainoilua siis etujen ja haittojen välillä mutta vaatisi eu:n toimesta valmistajille velvoitteen hoitaa päivitykset riittävän kauan.
Onko pelkkää etua jos kaikki on pilvessä kuten nykyään on tapana? Ei välttämättä mutta paljonko asiaa kannattaa miettiä? Omat voi säilyttää miten haluaa mutta miksi uhraisi ajatustakaan vaikkapa sille, onko Teamsissa data miten turvassa? Tai onko muutoinkaan turvallinen? Jos joku toimija on sen käyttöön valinnut niin sillä mennään.
En muutenkaan näe mieltä miettiä tuollaisia suurten toimijoiden laajalle levinneitä sovelluksia. Turhaa ajan käyttöä.
Varmasti jokainen tietää myös Googlen, fb:n jne melkoisen tietojen keruun. Osin voi rajoittaa mutta ainoa varma tapa on pysyä poissa netistä. Moniko tekee näin? Ei käytännössä kukaan eli pitkälti on vaan hyväksyttävä tilanne. Korjausta suomalaistenkin osalta voi saada aikaan lähinnä eu.
Vähän samaa on vaikkapa tuo ketjussa moneen kertaan esillä ollut koulun verkko. On asioita, joista päättävät muut joten miksi vaivata päätään?
Varmaan ketjussa jo mainittu mutta varsin huonona voi pitää sitä suuntausta, ettet tavallaan omista ostamiasi laitteita. Kevyemmästä päästä on vaikkapa Android-televisio google tunkee mainoksia käyttöliittymään. Toinen ääripää onkin sitten aivan jotain muuta.
Moniko normaali ihminen lopulta miettii kovin paljon mitään tuollaisia? Sanoisin varsin harva jos ei mukaan lasketa kohtuullista osaa tekkiläisistä ja muista vastaavista.