Chilin kasvatus-topic

Kiitos vinkeistä. Hitto ku vissiin ovat kypsiä mutta en ole varautunu vielä mitään niistä tekemään :D
Ja kohta lähen viikoks reissuun.. no kaippa se pitää toivoo että ovat vielä kunnossa kun tuun takas ja jos vaikka kävis ostaa tehosekoittimen ja kokeilis tehdä Louisiana Hot Saucea. Chiliöljyä on vielä jälellä viime syksystäkin..

Jos on tarkoitus ne joka tapauksessa tehdä kastikkeeksi/käyttää ruuan laitossa, niin ne voi vaikka pakastaa kokonaisina. Jäisinä niitä voi raastaa suoraan ruuan sekaan tai myöhemmin pilkkoa ja tehdä kastikkeeksi. Sellaisenaan syötäväksi niistä ei enää pakastamisen jälkeen ole, menevät pehmeäksi kun sulavat.
 
Kiitos vinkeistä. Hitto ku vissiin ovat kypsiä mutta en ole varautunu vielä mitään niistä tekemään :D
Ja kohta lähen viikoks reissuun.. no kaippa se pitää toivoo että ovat vielä kunnossa kun tuun takas ja jos vaikka kävis ostaa tehosekoittimen ja kokeilis tehdä Louisiana Hot Saucea. Chiliöljyä on vielä jälellä viime syksystäkin..
Viikko ei pitäisi olla vielä mitään, eli rauhassa vaan reissuun.
 
Jos on tarkoitus ne joka tapauksessa tehdä kastikkeeksi/käyttää ruuan laitossa, niin ne voi vaikka pakastaa kokonaisina. Jäisinä niitä voi raastaa suoraan ruuan sekaan tai myöhemmin pilkkoa ja tehdä kastikkeeksi. Sellaisenaan syötäväksi niistä ei enää pakastamisen jälkeen ole, menevät pehmeäksi kun sulavat.
Nojuu, sellaisena syötäväks en niitä missään tapauksessa aikonut. Öljyä, kastiketta tai jotain soosia niistä tulee varmaan tehtyä. Pitää tota pakastusta harkita, tänks.
 
Nojuu, sellaisena syötäväks en niitä missään tapauksessa aikonut. Öljyä, kastiketta tai jotain soosia niistä tulee varmaan tehtyä. Pitää tota pakastusta harkita, tänks.
Kuivaaminen on minusta helpoin ratkaisu. Silloin säilyy vaikka monta vuotta jos on ilmatiiviissä kannellisessa astiassa, esim. tyhjässä suolapurkkupurkissa tai vastaavassa.
 
Kuivaaminen on minusta helpoin ratkaisu. Silloin säilyy vaikka monta vuotta jos on ilmatiiviissä kannellisessa astiassa, esim. tyhjässä suolapurkkupurkissa tai vastaavassa.
Jees. Viime vuonna kuivasin sen sadon ja kun tuli sopiva hetki niin keittelin chiliöljyä. Tänä vuonna ajattelin tosiaan tehdä jotain tuoreista, kuten juuri soosia mutta näyttää niin ajoissa kypsyneet että hiki tulee jos meinaa tuoreena ehtii käyttä :D Pitänee pakastaa tai kuivata jollain ilveellä.
 
Jees. Viime vuonna kuivasin sen sadon ja kun tuli sopiva hetki niin keittelin chiliöljyä. Tänä vuonna ajattelin tosiaan tehdä jotain tuoreista, kuten juuri soosia mutta näyttää niin ajoissa kypsyneet että hiki tulee jos meinaa tuoreena ehtii käyttä :D Pitänee pakastaa tai kuivata jollain ilveellä.
Soosin suhteen ei mielestäni ole mitään väliä, tekeekö kuivista, tuoreista vai pakastetuista
 
Pakastamalla saa tosiaan lisäaikaa käyttääkö soosiin, vai esim. kuivaako. Pakastetut superhelppoja pilkottavia pieneksi kuivattavaksi, ja tehosekoittimeenkin aika sama heitteleekö tuoretta vai pakastettua. Soosin teko on tietysti yksi rypistys, mutta riippuen kattilasta, purkeista ja sadosta, iisikin veto. Toki aina voi jännätä "homehtuukohan nää", mikä kuivatuilla jäisi pois. Mutta kuivatut hankalampia käytettäviä, soosi on helppoa tehdä sen voimakkuiseksi kuin haluaa, lisäämällä paprikaa omenaa tms. Kuivatut on herkästi pistemäis-ärtsyä kamaa. Mutta kaikki hyviä vaihtoehtoja.
 
Sugar-rushia paljon roikkumassa mutta sietämättömän hidas vaihtamaan vihertävänkeltaisesta beigehtävään. Padrone vaihtaa väriä vilakasti vihreästä punaiseen, mutta 1) aika nössö chili b) vaihtaa väriä yksitellen.

Meillä on vielä kolmattakin laatua, muta eipä ole varmuutta mikä hän on, kun tekee saatanallisen jaakkopavunvarren kattoon, ja hitonmoiset lehdet, muttei kuki eikä tee hedelmää ;-D

Tuossa noita padroneita:
_1210171.JPG _1210172.JPG
 
Lemon Droppeja ja Aji Fantasya alkoi olla sen verran kypsinä ettei enää yksin kerkeä kaikkea syömään, niin piti koittaa keittää mutama kourallinen kastikkeeksi. Pakkko sanoa että oli täysin oikea ratkaisu pysyä puhtaassa chilit+omenaviinietikkaa+suola-linjassa, tuoksu ja maku on ilmankin kuin olisi kipannut sekaan koko sangollisen tropiikin hedelmiä.
 

Liitteet

  • PXL_20230725_113907081 (Medium).jpg
    PXL_20230725_113907081 (Medium).jpg
    243,5 KB · Luettu: 84
  • PXL_20230725_122852719 (Medium).jpg
    PXL_20230725_122852719 (Medium).jpg
    168,3 KB · Luettu: 83
Pakkko sanoa että oli täysin oikea ratkaisu pysyä puhtaassa chilit+omenaviinietikkaa+suola-linjassa, tuoksu ja maku on ilmankin kuin olisi kipannut sekaan koko sangollisen tropiikin hedelmiä.

No ilman muuta, mitä kummallisuuksia sinne muka olisi pitänyt lisätä? Päinvastoin, itse joudun laittamaan omenaa ja/tai paprikaa, ettei sitä makua olisi niin paljon ettei käyttämään pysty!
 
Noo, esim hedelmiä tai paprikaa tai mausteita. Mutta viime hetkellä onneksi tosiaan tajusin että nää kyseiset chililajit päätyi kasvatukseen juurikin tuon maun vuoksi ja vaikka noiden kanssa kyllä sopisi oikein hyvin vaikka mikä, kaikki muu on ylimääräistä :D

Sitten kun noita enemmän paprikan makuisia lajeja kerkeää kypsyä voi aina tehdä sen monimutkaisemman kastikkeen niistä. Osa ainakin savustuyspöntön kautta, ja paahdettu valkosipuli on omaan makuun aika herkkua chilikastikkeessa...

En oikein chilihilloista perusta, mutta näitä kun kypsyy lisää vois melkein harkita pientä pulloa makeaa kastiketta, sattais olla aika kova sana vaikka jäätelön päällä.
 
Täällä 3 eri chiliä kasvamassa. 1. Pimiente de Padron. Kukkii tällä hetkellä. Kasvatettu kaupasta ostetuista siemenistä. 2. Apache. Podeja kasvaa ja ilmeisen paljon tänä vuonna tulossa. Pari kesää sitten kaupasta ostettu amppeli. Otin ekana kesänä siemeniä talteen, seuraavana kesänä kasvatin siemenistä ja nyt taas viime vuoden siemenistä kasvatettu. 3. Chocolate Scotch Bonnet. Kasvaa melko isoja lehtiä eikä kuki vielä laisinkaan. Saas nähdä tuleeko tästä satoa ollenkaan. Kaupasta ostettu 7 siementä josta yhden sain itämään ja kasvamaan.
 
Noo, esim hedelmiä tai paprikaa tai mausteita. Mutta viime hetkellä onneksi tosiaan tajusin että nää kyseiset chililajit päätyi kasvatukseen juurikin tuon maun vuoksi ja vaikka noiden kanssa kyllä sopisi oikein hyvin vaikka mikä, kaikki muu on ylimääräistä :D

Jaajaa, mutta jos laittaa vettä kunnes on käyttövahvaa, tulee aika ohutta ;-)
Tietysti voi laittaa vaikka pardon "chiliä" niin voi väittää että on chiliä, mut sopivan vahvaa ;-)
 
Jaajaa, mutta jos laittaa vettä kunnes on käyttövahvaa, tulee aika ohutta ;-)
Tietysti voi laittaa vaikka pardon "chiliä" niin voi väittää että on chiliä, mut sopivan vahvaa ;-)
Totta sekin, eipä tullut lisättyä sitä vettäkään vaikka pakko myöntää että maun puolesta olis varaa laimentaakkin. Nyt on aika intensiivinen kastike :D

Jos olis käyttänyt pelkkiä lemon droppeja olis varmaan ollut ihan aiheellistakin lisätä jotain muutakin sekaan, mutta noi Aji Fantasyt on sen verran mietoja että omaan makuun ne seassa laimentavat nyt kastikkeen "käyttövahvaksi".
 
Lemon Droppeja ja Aji Fantasya alkoi olla sen verran kypsinä ettei enää yksin kerkeä kaikkea syömään, niin piti koittaa keittää mutama kourallinen kastikkeeksi. Pakkko sanoa että oli täysin oikea ratkaisu pysyä puhtaassa chilit+omenaviinietikkaa+suola-linjassa, tuoksu ja maku on ilmankin kuin olisi kipannut sekaan koko sangollisen tropiikin hedelmiä.
Onko jakaa reseptiä? On ainakin hyvän väristä! Lemon Droppeja, Aji Mangoa ja Aji Delightiä olisi kasvamassa. En ole aiemmin tehnyt kastiketta, mutta tänä vuonna voisi koittaa. Nyt kun on noita miedompiakin mitä miksata sekaan.
 
Me on tehty -vasemmalla kädellä nyrkkisäännöllä 1/10 chiliä 9/10 paprikaa (ja noiden suhteella säädetään voimakkuus) hiukan siirappia, hiukan suolaa, sipuli, hiukan valkosipulia, hiukan mustapippuria, hiukan valkoviinietikkaa. kaiki vedetään tehosekoittimessa, ja siirretään kattilaan, keitetään vähintään vartti -maistellaan ja lisätään sitä paprikaa, tai omenaa jos tuntuu että liian tujua. Voimahan kiinni ihan hirveästi siitä chililajista. Jos kovin mietoa niin aloitetaan esim 1 osa chiliä ja kolme osaa paprikaa...
 
Onko jakaa reseptiä? On ainakin hyvän väristä! Lemon Droppeja, Aji Mangoa ja Aji Delightiä olisi kasvamassa. En ole aiemmin tehnyt kastiketta, mutta tänä vuonna voisi koittaa. Nyt kun on noita miedompiakin mitä miksata sekaan.
resepti oli aika tarkkaan 150g chilejä, ~1dl omenaviinietikkaa, ja ehkä sellainen vajaa 1/4tl suolaa. Kaikki kattilaan, kevyesti keittäen 10min ja sen jälkeen sauvasekoittimella soseeksi ja siivilän läpi pulloon. Eli ihan tosissaan siis yksinkertaisimman mukaan mentiin. Mielessä kävi jos olis lisännyt teelusikan tai 2 sokeria, mutta omat Aji Fantasyt oli sen verran makeita että en viitsinyt vaivautua.

Jos sietokyky etikalle on matalampi niin vettä kannataa varmaan lisätä kanssa, paksuuden puolesta olisi varaa kyllä, mutta ok-laatuisella omenaviinietikalla maku ei ollut kuitenkaan yhtään paha että ihan vaan sen mukaan kuinka kirpakkaa kastiketta kestää syödä. Itse jätin ilman vettä, säilyypähän ainakin varmasti :D

...ja siivilään jääneet rippet tietysti talteen ja kuivumaan, niistä tulee vielä vähän chilijauhetta kaupan päälle.

edit: En punninut chilejä erikseen mutta aika 50/50 suhteessa noita fantasyja ja lemon droppeja taisi mennä kuten kuvasta näkyy, ja tulisuus on oikein miellyttävä, ei tullut hiki vaikka kokatessa tulikin maisteltua useampikin ruokalusikallinen
 
Tuossa järjestyksessä pitää sitten tsekata sekoittimensa kuumankestävys, ja se miten se on desinfioitu, jos aikoo nysvätä jotain sen luontaisen desin jälkeen, eli keiton.
 
3. Chocolate Scotch Bonnet. Kasvaa melko isoja lehtiä eikä kuki vielä laisinkaan. Saas nähdä tuleeko tästä satoa ollenkaan. Kaupasta ostettu 7 siementä josta yhden sain itämään ja kasvamaan.
Kestää aika kauan kasvaa kyseinen kasvi. Pitää katsoa että kasvutilaa on riittävästi. Muuten kasvaa vain korkeutta ja lehdet isonee. Täällä samaa kasvia kolme kappaletta ja kahdessa jotka on samalla ruudussa on melkoisen paljon jo podeja. Yksin oleva on ehkä liian pienessä ruudussa ja on jo liian korkea, mutta jotain kukkia yrittää vielä latvaan tehdä. En tiedä tuleeko noista mitään.
 
resepti oli aika tarkkaan 150g chilejä, ~1dl omenaviinietikkaa, ja ehkä sellainen vajaa 1/4tl suolaa. Kaikki kattilaan, kevyesti keittäen 10min ja sen jälkeen sauvasekoittimella soseeksi ja siivilän läpi pulloon. Eli ihan tosissaan siis yksinkertaisimman mukaan mentiin. Mielessä kävi jos olis lisännyt teelusikan tai 2 sokeria, mutta omat Aji Fantasyt oli sen verran makeita että en viitsinyt vaivautua.

Jos sietokyky etikalle on matalampi niin vettä kannataa varmaan lisätä kanssa, paksuuden puolesta olisi varaa kyllä, mutta ok-laatuisella omenaviinietikalla maku ei ollut kuitenkaan yhtään paha että ihan vaan sen mukaan kuinka kirpakkaa kastiketta kestää syödä. Itse jätin ilman vettä, säilyypähän ainakin varmasti :D

...ja siivilään jääneet rippet tietysti talteen ja kuivumaan, niistä tulee vielä vähän chilijauhetta kaupan päälle.

edit: En punninut chilejä erikseen mutta aika 50/50 suhteessa noita fantasyja ja lemon droppeja taisi mennä kuten kuvasta näkyy, ja tulisuus on oikein miellyttävä, ei tullut hiki vaikka kokatessa tulikin maisteltua useampikin ruokalusikallinen
Kiitos, jotain tällästä simppeliä hainkin. Täytyy kokeilla, kun saa tarpeeksi kypsiä podeja. Säilymisen kannalta käsittääkseni riittää aika pienikin määrä etikkaa. Etikan ja mahdollisen sokerin määräähän on sitten helppo säätää siinä tehdessä.

Ajattelin, jos kokeilisi ensin vähän miedompaa. Vaikka 2/4 noita kokonaan tulettomia Delighteja ja 1/4+1/4 Mangoa ja Lemon droppia. Jos saisi aikaseksi sellaisen pöytämausteeksi sopivan kastikkeen. Ruokaan käytän pakastettuja ja kuivattuja.
 
Joo sama määrä etikkaa kuin chiliä olisi aika etikkainen moso.
Mutta jokainen on tavallaan siunattu.
 
Joo, vähemmälläkin etikalla varmasti säilyy. (ja jos jostain väkiviinaetikkaa tms myrkkyä harkitsee käyttävänsä niin varmasti paras myös mennä huomattavasti pienemmällä määrällä) Mutta ei itseäni haitannutkaan, hapokkuus sopi hyvin noiden makuun (tosin ehdottomasti makuasia, itse kun syön vaika sitruunoita sellaisenaan muutenkin :D)

Ja ihan pöytämausteeksi tämäkin meni, oma sietokyky (ja mielenkiinto) millekkään supertulisille chileille on aika olematon mutta tätä kyllä ravistelee pullosta ruoan päälle ihan huoletta. Mutta ihan totta joo että etikan/veden/sokerin määrää on helppo säätää omaan makuun. Varovaisempi säilöjä kai kaivaisi jostain esiin indikaattoripaperia ja varmistaisi sillä että pH jää sinne 4,6 alapuolelle.

(plus ei ollut käsillä kuin yksi tyhjä kastikepullo että siihenhän ne kypsät chilit piti saada mahtumaan :D)
 
Kestää aika kauan kasvaa kyseinen kasvi. Pitää katsoa että kasvutilaa on riittävästi. Muuten kasvaa vain korkeutta ja lehdet isonee. Täällä samaa kasvia kolme kappaletta ja kahdessa jotka on samalla ruudussa on melkoisen paljon jo podeja. Yksin oleva on ehkä liian pienessä ruudussa ja on jo liian korkea, mutta jotain kukkia yrittää vielä latvaan tehdä. En tiedä tuleeko noista mitään.

Mulla tuo yksi on isossa ruukussa, isot lehdet, korkeutta saisi ehkä olla enemmänkin, ajoissa idätetty ja nyt löysin latvasta yhden nupun. Saa tosiaan nähdä tuleeko tuosta mitään.
 
Olisipa hauska tietää mikä oma mysteerini on, hiotonmoinen jaakonpavunvarsi, hirmulehdet eikä muuta!
_1210377.jpg
Eikä edes suurin lehti:
_1210379.jpg

tuossa pardon vaihtaa väriä:
_1210380.jpg
 
Olisipa hauska tietää mikä oma mysteerini on, hiotonmoinen jaakonpavunvarsi, hirmulehdet eikä muuta!
_1210377.jpg
Eikä edes suurin lehti:
_1210379.jpg

tuossa pardon vaihtaa väriä:
_1210380.jpg
Onpa kasveilla kokoa. Mulla ei ole mikään lähelläkään moisi mittoja. Kaikki on ulkona parvekkeelle, viihtyy siellä paremmin kuin meillä sisällä.
 
Onpa kasveilla kokoa. Mulla ei ole mikään lähelläkään moisi mittoja. Kaikki on ulkona parvekkeelle, viihtyy siellä paremmin kuin meillä sisällä.

Viime vusina meilläkin ollut parvekeella, mutta nyt jostain syystä kaikki vain sisällä.
Olikohan se että keväällä oli niin kylmä ja sitten heti helteitä?
Olohuonessa ihan samanlaisia hujoppeja:
_1210381.JPG
 
Olisipa hauska tietää mikä oma mysteerini on, hiotonmoinen jaakonpavunvarsi, hirmulehdet eikä muuta!
_1210377.jpg
Eikä edes suurin lehti:
_1210379.jpg

tuossa pardon vaihtaa väriä:
_1210380.jpg
Vähennä typen määrää lannoituksessa, niin loppùu viherkasvu ja alkaa tekemään marjoja. Aika komeat puskat kyllä. :tup:
 
Pakastimessa oli vielä viime vuotisia Lemon Droppeja, joten niillä oli hyvä kokeilla chilikastikkeen tekoa. Sekaan heitin sen verran uuden sadon Aji Delighteja ja Aji Mangoja kun oli.

Tälläsellä reseptillä tein:
Chiliä ~150g (Lemon Drop 52%, Delight 42%, Mangoa 6%.)
Vettä 1 dl
Valkoviinietikkaa 1 dl
Sokeria 3 rkl
Suolaa 1,5 %

Chileistä poistin sisukset ja paloittelin kattilaan. Aiempien pikkelöintikokeilujen perusteella arvioin, että 50/50 suhde vedellä ja viinietikalla voisi olla aika sopiva. Nestettä laitoin sen verran että chilit peittyivät kattilassa. Keittelin noin 10 minuuttia ja soseutin sauvasekoittimella. Sokeria laitoin maistelun perusteella, mutta tuo 3 rkl oli ehkä jo vähän liikaakin. Tuolla määrällä tuli jo aika makea kastike. Omenaviini- tai siiderietikka olisi varmaan tuonut enemmän hedelmäistä makua, mutta en viitsinyt ostaa kun sattui olemaan kaapissa täysi pullo valkoviinietikkaa.

En mikää chilipää ole ja tuokin oli mielestäni jo aika tymäkkää ihan pöytämausteeksi. Toisaalta toimii varmaan hyvin jatkojalostuksessa esim. siipikastikkeeksi. Seuraavaan soosin laitan varmaan 1/3 kaikkia kolmea chiliä sekä vähän vähemmän sokeria ja enemmän suolaa.

Edit. Kuva unohtui.
20230806_184611.jpg

Edit 2. Ennen purkitusta tietysti perus toimenpiteet eli purkkien uunitus ja kansien keitto. Soseutuksen jälkeen kiehautin vielä soosin varmuuden vuoksi. Toinen purkki tuli täyteen ja napsahti umpioksi. Tosin purkkiin jäi kyllä vähän ilmaa, kun soseuttaessa vaahtosi jonkun verran. Toinen jäi vajaaksi niin täytyy syödä se nopeammin pois. Vaikka kai nämä etikkaiset säilykkeet säilyykin ihan hyvin ilman umpiotakin.
 
Viimeksi muokattu:
En mikää chilipää ole ja tuokin oli mielestäni jo aika tymäkkää ihan pöytämausteeksi. Toisaalta toimii varmaan hyvin jatkojalostuksessa esim. siipikastikkeeksi. Seuraavaan soosin laitan varmaan 1/3 kaikkia kolmea chiliä sekä vähän vähemmän sokeria ja enemmän suolaa.

Juu, juuri tuon takia laitan itse sen "90%" paprikaa, ja joskus myös omenaa, ihan jotta a) olisi helpompaa käyttää b) saisi sen verran että voisi noita kavereille antaakin.
Joskus itsekin purkkeja uunitin mutta helpompaa on keittää kaikki suuressa kattilassa. Kunnolliset grillipihdit niin nousee kivasti ja kääntelee tyhjäksi. Tuo pitää tietenkin testata ennenkuin alkaa tiputtelemaan lasia ja kiehuvaa vettä. Lisäksi vastoin valtaosaa yotubevideoita en keitä ensin, vaan soseutan ensin ja keitän sitten, yksioikoisempaa.
Ja jos on varautunut omenalla tai paprikalla tai millä vaan lisukkeella, vaikka lantulla, niin ihan turhaa nysvätä mitään chuilien kanssa, siitä vaan kaikki suurrur. Huomasin etäö helpoimin blendautuu tietenkin pakastimesta otetut, mutta kaikki riippuu sekoittimen tehosta. Lanttu olisi toki kova pala mille tahansa kodinkoneelle, että sen kyllä itsekin paloittelisin veitsellä ja keittäisin.

Sanoisin että jos väsää työkaavastaan semmoisen että sen jaksaa joskus toistaakin, eikä koko keittiö ole sen jälkeen aluetta joka pitäisi tehopestä 6 kertaa polttavan chilimaun vuoksi ,-)

Eli vaihe jossa käsitellään chiliä mahd haipakaksi. Jos ne katoaa pakastimesta kokonaisina vaikka sinne omenan sekaan tehoseikoittimeen, tai jos välttämättä haluaa ensin keittää niin sama omenapaprikakattilaan, eli ei ole käsissä, ei veitsissä, ei leikkuulaudoissa mitään mikä tarvitsisi "säteilypukua" ;-D
 
Niille chilipää-kavereille annan kuivattua. Olen tosin lahjoittanut normaaleillekin, mutta eihän tuota pysty käyttämään ;-D

_1210415.JPG
 
Niille chilipää-kavereille annan kuivattua. Olen tosin lahjoittanut normaaleillekin, mutta eihän tuota pysty käyttämään ;-D

_1210415.JPG
Hyvin pystyy. Meillä on pippuri- ja suolamyllyn lisäksi myös chilimylly, josta nopeasti ja siististi pyöräyttää chilijauheet omalle lautaselle tai vaikka voileivän päälle. Nyt loppukesästä on tosin niin kostea ilma, että myllyssä oleva uunikuivattu chili imaisee itseensä kosteutta, eikä mylly toimi yhtä hyvin kuin ilmankosteuden ollessa pienempi.
 
Me ollaan joskus parin litran kastikkeen päällä kopsautettu tuota, muttei sitä voi pyörittää, jos siis aikoo syödäkin sitä kastiketta. ;-D
-siis me normaalit, chilipää-kaverimme tilasi uuden pyörittimellisen!
 
Mites toi sadon kuivaaminen olisi paras suorittaa? Etusormen mittaista cayennea olisi tulossa sadonkorjuu vaiheeseen.
Viipaleina pellin ja leivinpaperin päällä ja sähköuunissa 50 astetta luukku raollaan? Kauanko vie aikaa?
 
Pistät vaikka 70-80 ja kun on ollut tunnin, pistät pois päältä ja kurkkaat aamulla tarvitaanko vielä lämpöä?
 
Oolrait. Eli sellaista rapsakkaa pitäisi olla että saa morttelissa murskattua.
 
Mites toi sadon kuivaaminen olisi paras suorittaa? Etusormen mittaista cayennea olisi tulossa sadonkorjuu vaiheeseen.
Viipaleina pellin ja leivinpaperin päällä ja sähköuunissa 50 astetta luukku raollaan? Kauanko vie aikaa?
Lemon Dropit kuivui viime vuonna ensin pari päivää pöydällä ja sitten lopuksi kiertoilmauuniin luukku hitusen raollaan ja pelkkä lamppu päällä. Ohutlihaiset kuivuu viipaleina aika hyvin ihan huoneilmassaki, vähän ilmankosteudesta riippuen tietysti. Riittää viimeistely uunissa ja heti uunin jälkeen rouhii, ennen kuin imaisee kosteutta.
 
Mites toi sadon kuivaaminen olisi paras suorittaa? Etusormen mittaista cayennea olisi tulossa sadonkorjuu vaiheeseen.
Viipaleina pellin ja leivinpaperin päällä ja sähköuunissa 50 astetta luukku raollaan? Kauanko vie aikaa?
Joo, mieluummin 40 astetta jos onnistuu. Kuivumisaika riippuu määrästä ja siitä, miten paksulihainen lajike on kyseessä. Sitten kun rasahtaa ja murenee sormien välissä niin on ainakin kuivaa. Sanoisin, että parempi jos on mieto lämpö ja pitkä aika kuin päinvastoin. Kiertoilmatoiminto nopeuttaa prosessia. Tarkoitus on kuivata, ei kypsentää, eli 70-80 astetta on liikaa ja aromit saattavat kadota. Tulisuus kyllä pysyy. Jos on lämmin ja aurinkoinen paikka niin onnistuu se kuivaus myösilman uunia vaikkapa sanomalehden päällä.
 
Ite oon kuivatellut hedelmä/kasviskuivurilla. Kuivausaika riippuu niin monesta tekijästä, että siihen on vaikea antaa mitään yksiselitteistä ohjetta. Jos on sekaisin paksu- ja ohutlihaisia chilejä, niin yleensä osa on jo aivan kuivia ja toiset edelleen pehmoisia. Paksulihaiset kannattaa yrittää laittaa pienempiin paloihin, muuten kuivuminen vie todella kauan aikaa.
 
Jos kuivaa uunissa kannattaa tsekata lämpö digitaalisella paistomittarilla. Saattaa minimi asetuksellakin olla jo liikaa. Omassa uunissa riittää pelkkä valo kuivaukseen, sekin lämmittää jo yllättävän paljon.
 
4 heinäkuuta meni nämä Cayennet pakkaseen odottamaan ja myohemmin niistä sitten kastiketta tulee varmaan tehtyä.

IMG_20230704_111319925.jpg


Tänään kerättyjä Cayenne chilejä.

Ja näistä sitten tuli tehtyä chilikastike. Pulloa ei ollut, mutta menee tuollainen salsa purkkikin.

IMG_20230812_113252512.jpg

IMG_20230812_133105690.jpg

IMG_20230812_134537253.jpg
 
Ite oon kuivatellut hedelmä/kasviskuivurilla. Kuivausaika riippuu niin monesta tekijästä, että siihen on vaikea antaa mitään yksiselitteistä ohjetta. Jos on sekaisin paksu- ja ohutlihaisia chilejä, niin yleensä osa on jo aivan kuivia ja toiset edelleen pehmoisia. Paksulihaiset kannattaa yrittää laittaa pienempiin paloihin, muuten kuivuminen vie todella kauan aikaa.
Kuivuri on OK, jos ei satu olemaan kiertoilmauunia. Jos on, niin ei sillä ihmeempäälisäarvoa saa, ellei siinä ole parempaa lämpötilan säätöä esim 30, 35, 40, 45 astetta .
 
Täällä ensimmäiset Apache chilit kypsyneet. Eihän noiden maku ole kummoinen, mutta potkua niissä on tarpeeksi omaan makuun. Salsaan nuo ensimmäiset meni.
 
Kuivuri on OK, jos ei satu olemaan kiertoilmauunia. Jos on, niin ei sillä ihmeempäälisäarvoa saa, ellei siinä ole parempaa lämpötilan säätöä esim 30, 35, 40, 45 astetta .
Joo käytännössähän ne on sama asia, ainut vain että kiertoilmauunia ei välttämättä saa tarpeeksi pienelle lämmölle. Näin ollen chilit eivät pelkästään kuivu vaan myös kypsyvät. Tuossa omassa kuivurissa on muistaakseni 35-70 astetta säädöt. Itse olen samaa kuivuria käyttänyt myös kuivalihan valmistukseen, mutta kyllä kiertoilmauunin kanssa hoituu samat hommat. Itse laitan kuivurin eteiseen, niin ei tarvitse kuunnella tuulettimen ääntä eikä lämmitä muuta asuntoa samalla.
 
Kesällä tuli ostettua Amppelipaprika "Joyride". Mistä mä tiiä koska noi on valmiita ja minkä värisiä noista pitäis ees tulla :D
2023-08-14 17.16.14.jpg
 
Ei sitä tiedäkään vielä jos kauppiaan tiedoissa ei väriä ilmoitettu. Väriä, muotoja ja makuja on moneen lähtöön. Se nimi "Joyride' voi olla vaikka Mr. Tokmannin tai "koo-Mikon" keksimä. Mutta 99,5% varmuudella väri kypsänä ei ole vihreä. Se voi olla punainen, oranssi, keltainen, ruskea, violetti, valkoinen, pinkki tai vihreä suurin piirtein todennäköisemmästä epätodennäköisempään.



Eli nyt vaan odotat, mihin väriin päädytään chilien kypsyessä. Ja voi niitä ennenkin maistella. Esim jalapenot pruukataan syödä vihreinä vaikka ne kypsyessään kuuttuvat punaisiksi. Yksi omista suosikeistani on Aji Cristal, joka kypsyy punaiseksi, mutta on joidenkin mielestä parhaimmillaan ennen sitä, kellan-oranssina.
 
Viimeksi muokattu:
Joo, jios vetää maisteluun yhden "ennen aikojaan" voi siitä pätellä jo aika tavalla, onko kysessä tuju, mieto tai tosiaan vain paprika. Näistä voi sitten mahdollisesti päättää kasvatysryppyjen syvyyden otsalla kasvia paapoessa. Itsellä padronet aika huolettomalla hoidolla kun eihän ne ole kuin koristeita ;-)
 
Joo, jios vetää maisteluun yhden "ennen aikojaan" voi siitä pätellä jo aika tavalla, onko kysessä tuju, mieto tai tosiaan vain paprika. Näistä voi sitten mahdollisesti päättää kasvatysryppyjen syvyyden otsalla kasvia paapoessa. Itsellä padronet aika huolettomalla hoidolla kun eihän ne ole kuin koristeita ;-)
Ei millää malttais kun noita ei tossa kovin montaa ole :D
 
Vajaampi kastikepurkki tyhjeni ja purkki vapautui niin päätin koittaa vielä viipaleita etikkaliemessä. Laitoin Aji Mangoa ja Aji Delightia sekaisin. Viime vuonna kokeilin Lemon Droppeja, mutta oli niin tulisia että syömättä jäi

Liemen tein Chilifoorumilta löytämäni ohjeen mukaan.

1 l vettä
2 dl etikkaa
4 tl sokeria
2 tl suolaa

Pikkupurkkiin tosin riitti helposti 1/4 tuosta.

20230816_180948.jpg
 
Vajaampi kastikepurkki tyhjeni ja purkki vapautui niin päätin koittaa vielä viipaleita etikkaliemessä. Laitoin Aji Mangoa ja Aji Delightia sekaisin. Viime vuonna kokeilin Lemon Droppeja, mutta oli niin tulisia että syömättä jäi

Liemen tein Chilifoorumilta löytämäni ohjeen mukaan.

1 l vettä
2 dl etikkaa
4 tl sokeria
2 tl suolaa

Pikkupurkkiin tosin riitti helposti 1/4 tuosta.

20230816_180948.jpg
Harrastuksen alkuvuosina tuli tehtyä tuota etikkasäilöntää, mutta en oikein löytänyt enkä keksinyt hyvää reseptiä. Etikka maistuu yleensä aina liikaa etikan laadusta riippumatta, ja makeutta on liian vähän. Niinpä siirryinkin pääosin kastikkeisiiin, salsoihin ja hilloihin. Mutta pitäisi varmaan taas kokeilla etikkasäilöntääkin. Ensin kuitenkin tehdään maustekurkkuja.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 579
Viestejä
4 512 141
Jäsenet
74 417
Uusin jäsen
KrisTNT

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom