Vähän huono ketju kirjoittaa, mutta ei haulla löydy parempaakaan.
Meillä on tulossa taloyhtiön kokous tulossa ja muutama asia vielä mietityttäisi.
Millaisia kokouspalkkioita taloyhtiöissä maksetaan hallitukselle ja puheenjohtajalle? Ja kuinka usein hallitus kokoontuu, eli kuinka paljon hallituksesta tulee kuluja vuoden aikana? Tietenkin nuo kokousten määrät riippuvat monesta asiasta, mutta voisiko nyrkkisääntönä olla vaikkapa 2 kertaa?
Meillä myös tehdään ruohonleikkaus talkootöinä asukkaiden kesken, mutta sitä talkoorinkiä pyörittää vain muutama asukas. Onko mahdollista mitenkään helposti, että nämä ruohonleikkaukseen osallistuvat asukkaat saisivat siitä pienen korvauksen? Esim. 10e per kerta.
Mä en ole ainakaan koskaan kuullut, että taloyhtiön hallitukselle maksettaisiin kokouspalkkioita... Ehkä jossain oikeasti isossa yhtiössä se vois olla perusteltua jos taloyhtiön asioiden hoitaminen vie ihan tosissaan aikaa, mutta nyrkkisääntö varmaan on, ettei kokouspalkkioita ole. Omia asioitahan siellä ollaan kuitenkin hoitamassa eikä "töissä".
Hallitus kokoontuu niin usein kuin sen tarvitsee, eli yleensä ainakin ennen yhtiökokouksia ja sitten jos on jotain mistä tarvitaan päätös / valmistella / keskustella porukalla niin voidaan järjestää kokous muutenkin. Sinä aikana kun itse taloyhtiön hallituksessa istuin, niin kokouksia oli yleensä 3-5 vuodessa, joista osa kylläkin johtui maalämpörempan valmistelusta. Hihavakioksi veikkaisin 3 ehkä 4 kokousta normaalina vuotena.
Jos lähdette maksamaan asukkaille pihatöistä, niin niistä tulee silloin työntekijöitä ja taloyhtiölle lankeaa kaikki työnantajan velvoitteet ko. tekijöitä kohtaan. Talkoilla hoidettavat piha- ja lumityöt on varmaan yleensä lähinnä pienempien rivariyhtiöiden juttu, eikä niitä koskaan kaikki siellä tee, kuka mistäkin syystä. Omassa taloyhtiössä oli tapana, että jos kukaan ei kerkeä hommia tekemään niin sitten soitetaan urakoitsija paikalle, vaikkapa jos tuli helvetisti lunta jonain viikkona niin ei niitä kukaan sieltä pihoilta yksin työntele pois montaa päivää aamuin illoin, joten paikalle soitettiin paikallisen huoltofirman kaveri tuuppaamaan lumet auton kanssa.
Talkoomuotoiset pihatyöt on keino säästää rahaa vastikkeissa, mutta valitettavasti järjestelmä ei sinänsä ole velvoittava, eli se perustuu vapaahtoisuuteen, mikä antaa lusmuilijoille mahdollisuuden luistaa hommista. Toki aina voi yhtiökokouksessa sanoa, että jos ei näitä useammat ala tekemään niin otetaan huoltoyhtiö ja se näkyy sitten kaikkien vastikkeissa. Meilläkään ei pihahommia tehnyt 15 asunnon yhtiössä yhteen vaiheeseen kuin 4 tai 5 asunnon porukka, mutta myöhemmin muutti vähän aktiivisempaa porukkaa taloon ja saatiin lisäkäsiä hommiin kun 7-8 asunnosta osallistuttiin. Kivahan se olis jos kaikki osallistuis, mutta sitä tilannetta ei varmaan yhdessäkään yhtiössä ole....