Asunnon ostaminen ja asuntolaina

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Kuka_kusi_muroihini, 19.10.2016.

 1. muronsyöjä

  muronsyöjä

  Viestejä:
  795
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2018
  12kk euribor on nyt 0.1% yksikköä kalliimpi kuin 1kk euribor. Yleensä ero on isompi luokkaa 0.2%-yksikköä. Jos suinkin saa lyhyempään niin se kannattaa ottaa. Ero on siis lähes sama kuin jos saisi neuvoteltua marginaalin 0.4%:iin vs. 0.6%:iin.
   
 2. muronsyöjä

  muronsyöjä

  Viestejä:
  795
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2018
  Lainamarginaalit voi nousta yhdessä yössä, jos pankit ei saa myytyä niitä lainoja eteenpäin. Siis toki jo otetut lainat ei nouse (kotitalouksilla) koska ne on jo sovittu, mutta siis uusille lainoille ei saa välttämättä enää näin hyviä marginaaleja. Viimeksi covered bond markkina meni jumiin joskus 2012 ja mistään pankista ei saanut lainaa alle prosentin marginaalilla normi pulliainen. Varmaan jos kelaatte tätäkin ketjua alkuun, huomaatte että näitä matalia marginaaleja ei ole saanut montaakaan vuotta. Toki parhaat marginaalit sai 10 vuotta sitten, jolloin negatiivinen euribor vetää sen pienen marginaalin nollille. Mutta siis jos ei ole kilpailuttanut lainaansa, niin se kannattaa nyt kilpailuttaa. Jos tosiaan pohjoismaissa tulee lainojen kanssa ongelmia niin, tarjotut marginaalit nousee ihan heti joka pankissa.
   
 3. OD.

  OD.

  Viestejä:
  873
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Sori, se oli läppä. Kukaan ei tuota pysty ennustamaan ja tällä hetkellä on outo tilanne, jossa korot ovat 0 (ekp ohjauskorko) tai miinuksella (euribor) ja silti niissä on laskupaineita koska talous uhkaa sakata.

  Ekpn pääjohtaja taisi jossain haastattelussa sanoa, että korot ei nouse 2019 eikä 2020. Lisäksi osa euromaista ei kestä kovin suuria koronnostoja (Italia, Kreikka) ja taantumakin on kuulemma (taas) jo osittain päällä, niin en usko EKPn kovin kärkkäästi olevan niitä nostamassa.
   
 4. Oravamedian käpy

  Oravamedian käpy

  Viestejä:
  1 122
  Rekisteröitynyt:
  11.11.2016
  Helsingin Puistola, onko alueena mistään kotoisin? Julkinen liikenteen puolesta näyttäisi olevan vielä ihan siedettävissä, kun oma auto ei ole vaihtoehto.
   
 5. OD.

  OD.

  Viestejä:
  873
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Mitä haluat alueelta? Ihan kohtuullinen paikka tietääkseni. Nukkumalähiö, paljon pientaloja. Kaveri asuu siellä miehensä kanssa ja mies on paikallisessa koulussa opettajana. Kehui koulua ja sanoi, että siellä on paljon paikallisia lapsia. Tämä on kuulemma indikaattori hyvästä koulusta.
   
 6. 599gtb

  599gtb

  Viestejä:
  337
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Kerrostalo alue levotonta
  Pientaloalue rauhallisempaa
  Pientaloalueella asuu vanhuksii ja asunnon tämän takia yleensä yli hintaisia
   
 7. shule

  shule

  Viestejä:
  48
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2017
  Junaradan itäpuoli hyvää aluetta, länsipuoli huonoa.
   
 8. OD.

  OD.

  Viestejä:
  873
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Eikös länsipuoli ole Tapulikaupunkia ja itäpuoli Puistolaa?
   
  mopnex tykkää tästä.
 9. Rantakemisti

  Rantakemisti Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 741
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Keväällä taisivat epävirallisesti ilmoittaa korkojen nousun olevan ajankohtaista ehkä kesällä 2021. Mahdoton näitä on ennustaa ja vasta puoli vuotta sitten uskottiin korkojen lähtevän nousuun vuoden 2019 lopulla.
   
 10. tomih

  tomih

  Viestejä:
  589
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Veikkaan, että @599gtb oppii käyttämää pilkkuja, pisteitä ja väliviivaa ennen, kun euriborit ovat plussalla.
   
  demas, Tonnin Seteli, demo69 ja 6 muuta tykkäävät tästä.
 11. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 509
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Loppuenlopuksi euriborit ovat markkinakorkoja, eivät keskuspankin määräämiä korkoja. Euroalueen markkinakorot ovat alhaalla, koska alueen talouskasvun odotetaan olevan todella tahmeaa.

  Tahmeus taas johtuu useista seikoista, mm. väestön vanhenemisesta ja työmarkkinaregulaatiosta, joka ehkäisee tehokkaasti työvoiman ja työpaikkojen kohtaamisen.

  En pidättelisi hengitystä sen suhteen, että tilanne muuttuisi Euroopassa nopeasti.
   
  Mazzu1 tykkää tästä.
 12. jarmojs

  jarmojs

  Viestejä:
  143
  Rekisteröitynyt:
  08.04.2018
  Jotenkin tuntuu että eivät ole lähiaikoina nousussa. Ai miksikö? No vaikka siksi, että tällä viikolla juuri pankista soitettiin ja tarjottiin korkokattoa asuntolainaan, joka on otettu 2006.
   
  Tonnin Seteli tykkää tästä.
 13. inexcess

  inexcess

  Viestejä:
  80
  Rekisteröitynyt:
  20.07.2019
  Haha, kyllä ne kehtaa.

  Meille aikoinaan yritettiin väkisin myydä korkokatto asuntolainaan. Lueskelin niitä ehtoja ja totesin, että kuka normaalijärkinen henkilö laittaa korkokattosopimukseen nimensä alle. Kallis tapa ostaa itselleen mielenrauhaa.

  Korkokaton saa järkevään hintaan ainoastaan muutaman vuoden pituiselle ajalle. On toki mahdollista ottaa katto esim 14 vuodeksi, mutta hinta on sellainen ettei mitään järkeä. Sen takia tyypillisesti kattoja otetaan vain muutamaksi vuodeksi, esim 5 vuodeksi.

  Korkokatossa pitäisi huomioida se, että mikäli katoksi on asetettu esim 4%, pitäisi koron nousta korkokattosopimuksen aikana paljon yli tuosta, jotta pankille maksettu korkokattoraha tulee kuitattua. Koron pitäisi nousta vieläkin enemmän, jotta sopimuksesta olisi lainanottajalle taloudellista hyötyä.
   
  mopnex tykkää tästä.
 14. muronsyöjä

  muronsyöjä

  Viestejä:
  795
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2018
  Korkokatto perustunee johonkin johdannaiseen, jonka liikkeellelaskija on ehkä DB tai vastaava? Eli jos paska iskee tuulettimeen, sillä katolla voi pyyhkiä takamustaan saman tien. Ei niillä mitään valtion takausta ole ja DB:n haltuunottoa on spekuloitu jo pitkään vaikka nyt ei edes ole mikään kriisi päällä.
   
 15. Opa12

  Opa12

  Viestejä:
  1
  Rekisteröitynyt:
  22.07.2019
  Tietääkö joku miten kerrostaloasunnon tontin todellisen/nykyarvon saisi laskettua, Helsingistä Pasilasta kämppä kiikarissa? Parasta tietty jos olisi oma tontti. Eteen on tullut kohteita jossa oma tontti, vuokratontti tai valinnainen vuokratontti. Mietin paljonko oman tontin arvo/neliö on esim. suunnilleen kyseisellä alueella.
   
 16. tomih

  tomih

  Viestejä:
  589
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016

  Hae vaikka etuovesta katsomalla lähistöltä uudiskohteita, jossa on vuokratontti lunastusoikeudella.
  Perstuntumalta heittäsin, että n. 1000e/asuinneliö nuo lunastushinnat.
   
 17. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 509
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Arvo määräytyy lopulta varmaan parhaiten tonttivuokran suuruuden + vuokrasopikuksen pituuden perusteella. Jos tonttivuokra on vaikka 5€/kk koko tontille ja vuokrasopimuksessa 50v kestoa jäljellä, niin ei siitä tontin lunastuksesta hirveästi kannattaisi maksaa.

  Jos taas tonttivuokra on 2€/kk/m² asuntoa, niin vuokratontti on selkeä rasite asunnon arvolle. Tuntematta vuokrasopimusta on minusta täysin mahdoton tehdä mitään päätelmiä oikeista lukemista.

  Tontin omistushan on vähän niin ja näin suomessa, koska maanomistaja ei saa päättää mitä maallaan tekee, vaan sen sanelee kaava. Ainoa todellinen hyöty on vuokran välttäminen (mutta joutuu silti maksamaan kiinteistöveroa).
   
 18. muronsyöjä

  muronsyöjä

  Viestejä:
  795
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2018
  Tässä oli lehdessä vuosi pari sitten jostakusta pariskunnasta jolle oli tarjottu tonttia omaksi 90-luvulla hintaan luokkaa pari tuhatta euroa. Eivät ostaneet ja nyt valittivat, että maksavat vuokraa enemmän kuin tuon joka vuosi uusimpien korotusten jälkeen. Nyt kuitenkin Pasilassa on todennäköisesti sellainen tilanne, että se vuokratontin lunastus siihen asuntoon maksaisi aika paljon. Veikkaan, että pääomalle saisi korkoa alle 5%. Itse en vaivautuisi lunastamaan tonttia, koska asunnun myyminen vaikeutuu ja tuotto on alhainen. Jotta myyjä saisi omansa pois myös tontista, joutuu ostaja ottamaan isomman lainan kun siihen tulee heti tontin hintakin päälle. Tämä rajaa potentiaalisten ostajien joukkoa, koska kaikki eivät saa lainaa rajattomasti.
   
 19. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 509
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Valittaahan voi mistä vaan. Se on sitten aivan eri asia, että kuinka fiksua se on. Itsehän tekivät omat valintansa.

  Jos tonttivuokra on nyt 2500€/v, niin paljonko olisi omistustontilla kiinteistövero? 500€/v?

  Vaihtoehtokustannusta voi haarukoida vaikka näin: Jos olisi sijoittanut S&P500 indeksiin 2000usd tammikuussa 1990 ja uudelleeninvestoinut samaansa osingot, niin nyt olisi n. 30000usd potti osakkeissa. En tiedä riittäisikö se tontin lunastukseen, mutta ainakin lohduttaisi vähän.
   
 20. 808s

  808s

  Viestejä:
  15
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2017
  Onko jollain tietoa mistä näkisi oman paikkakunnan toteutuneiden asuntokauppojen määrät, mieluitenkin vuosi/kk-tasolla?
   
 21. jee

  jee

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Riittääkö https://asuntojen.hintatiedot.fi ?
   
 22. mustajoki

  mustajoki

  Viestejä:
  389
  Rekisteröitynyt:
  10.11.2016
  Mistä lähtien 5% veroton tuotto on huono? Tai toisin muotoiltuna, jos asuu muutamiakin vuosia samassa kämpässä, miksi maksaa 5% vuokravastiketta, kun voisi sen sijaan lunastaa tonttiosuuden ja maksaa ~0.5% asuntolainakorkoa (olettaen että ymmärtäväinen pankki vakuuksien suhteen)? Voi olla että elän jossain eri maailmassa, mutta käsittääkseni se, että myytävä osakehuoneisto on vuokratontilla karsii edelleen paljon suuremman osan potentiaalisista ostajista kuin toisin päin.

  Myös nuo tonttivuokran korotuspykälät ovat kiinnostavia, törmäsin viime vuonna asuntoja katsellessani useammin kuin kerran "elinkustannusindeksi tai x% vuodessa, kumpi sitten onkaan korkeampi"-sapluunaan. Parhaimmillaan korotuksia oli leivottu vuokrasopimukseen jopa kaksi kertaa vuodessa - kyseessä uudiskohde jossa oli ihan perinteinen vuokratontti ilman lunastusoikeutta. En edes tiedä tuliko pahimmat edes vastaan... vuokrankorotuksien aikataulua piti aina kaivaa välittäjiltä, varsinkin kirjallisena sitä oli vaikea saada. Mutta jos yksityiskohtia ei kerrottu edes kysyessä, oletin tietty pahinta ja skippasin.
   
  Viimeksi muokattu: 22.07.2019
  miloytyn tykkää tästä.
 23. mustajoki

  mustajoki

  Viestejä:
  389
  Rekisteröitynyt:
  10.11.2016
  Ei huono arvaus, mutta Pasilassa ehkä alakanttiin - esimerkkinä
  Helsinki, Pasila: 2h+kt, 44,5 m², 272 820 € - Etuovi.com
  Tuossa 44,5 neliötä ja 77600€ - lunastushinta yli 1700€/m2

  Tontinvuokra aluksi 344€/kk (7,44€/m2), vuositasolla siis tosiaan suunnilleen 5% lunastushinnasta.

  Melkoinen uudistaloyhtiö tuokin, kun myyntihinta on 98 tuhatta, ja velaton hinta omalla tontilla 350 tuhatta.
   
 24. pelittäjä

  pelittäjä

  Viestejä:
  368
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Miten muuten noissa yhtiöissä joissa osa lunastaa tontin ja osa ei, määräytyy maksuvelvollisuus niissä tapauksissa joissa joku ei maksakaan tontinvuokraa. Kaatuuko maksamattomat samalla tavalla kaikkien niskaan oli sitten lunastanut tai ei?
   
 25. mustajoki

  mustajoki

  Viestejä:
  389
  Rekisteröitynyt:
  10.11.2016
  Yhtiö vastaa, eli viime kädessä osakkaat - olivat sitten lunastaneet tai ei. Miten se sitten jyvitettäisiin käytännössä, en tiedä.

  Tällainen maallikko voisi ajatella, että yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti ne osakkaat, jotka eivät ole lunastaneet tonttia mutta huolehtivat maksuistaan, ja ne osakkaat, jotka ovat lunastaneet tonttiosuuden, pääsevät kaikki maksamaan mahdollisia maksamattomia tontinvuokravastikkeita.

  Mielenkiintoinen huomio muuten, että kun as oy tekee kaupan kiinteistön määräosasta, kiinteistöverovelvollisuus siirtyy käsittääkseni määräosan osalta yhtiölle. Ilmeisesti kiinteistövero pitäisi jyvittää tonttiosuuksia lunastaneiden kesken hoitovastikkeeseen (vai?), mutta en tiedä tehdäänkö tätä yleisesti taloyhtiöissä, vai pääsevätkö tonttivuokraa maksavat myös maksamaan kiinteistöveroa.
   
  Viimeksi muokattu: 23.07.2019
 26. muronsyöjä

  muronsyöjä

  Viestejä:
  795
  Rekisteröitynyt:
  16.08.2018
  Se on ihan ok tuotto jos tietää omistavansa sen kämpän 20 vuotta. Myydessä et välttämättä saa eurokaan enempää kuin naapuri joka ei lunastanut tonttiaan. Hinta menee kuitenkin sen mukaan mihin ostajilla on rahoitusmahdollisuus.
   
 27. mustajoki

  mustajoki

  Viestejä:
  389
  Rekisteröitynyt:
  10.11.2016
  Luulisi nyt jonkin verran vaikuttavan, jos oma hoitovastike on 4 €/m2 ja naapurin 12 €/m2 (vrt. ylläoleva esimerkki Pasilasta) - harvoin tietenkään "täysimääräisesti" koska joustavuudella on oma arvonsa.

  Muutaman vuoden asumisen jälkeen, kun vuokrankorotukset alkavat realisoitua, joku aktiivinen voi myös alkaa lobbaamaan naapureita - jos rahoitus järjestyy, yhtiökokoushan voi yleensä tehdä enemmistöpäätöksen, että lopputontti lunastetaan ja vuokravastike vaihtuu rahoitusvastikkeeseen niillä jotka eivät olleet tonttiosuuttaan vielä lunastaneet. Naapurisopu kannattaa tietysti pyrkiä säilyttämään ;)
   
  Viimeksi muokattu: 23.07.2019
 28. 808s

  808s

  Viestejä:
  15
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2017
  Kiitos, tämä oli jo tiedossa ja täällä ei tosiaan näy riittävän laajasti tietoja.
   
 29. Lerva

  Lerva

  Viestejä:
  52
  Rekisteröitynyt:
  02.02.2018
  Miten tuo taloyhtiölainan kauppa oikein menee?Velaton hinta asunnolla xxx,xxx€ joka sisältää asunnon hinnan ja taloyhtiölainan xx,xxx€. Oletetaan,että kaupan hinnaksi sovittu 95% velattomasta hinnasta.
  Kauppakirjaan merkitään "Velattomaan kauppahintaan sisältyy huoneistoon kohdistuva lainaosuus".Eli se oletettu 95% velattomasta alkuperäisestä pyynnistä.Seuraavassa lauseessa "Ostaja ottaa lainaosuuden vastattavakseen".
  Jos nyt asunnosta maksetaan 95% velattomasta hinnasta mutta päälle tulee vielä tuo taloyhtiölainan vastattavuus,nostaa se kauppahintaa kymmenillä tuhansilla.Ja tää hinta on taas 20% korkeampi kuin alkuperäinen velaton hinta?!

  Nyt ei aukene...
   
 30. edup

  edup

  Viestejä:
  2 528
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mikä ihmeen 95% velattomasta hinnasta? Kauppasumman pitäisi olla se velaton hinta vähennettynä taloyhtiölainan osuudella.
   
 31. Lerva

  Lerva

  Viestejä:
  52
  Rekisteröitynyt:
  02.02.2018
  En varmaan osannut selittää asiaa.Mutta kauppasopimuksen kirjoitusmuotoa ihmettelin.Siellä lukee seuraavaa "Velaton kauppahinta on xxx,xxx euroa . Velattomaan kauppahintaan sisältyy huoneistoon kohdistuva lainaosuus".
  Eli tuon määritelmän mukaan koko kaupan velaton hinta on asunto+taloyhtiölaina.Tällöinhän minun ei tarvitse huolehtia/ajatella lainaa enempää.Laina jää myyjän vastuulle.
  Seuraavassa lauseessa kuitenkin sanotaan: "Ostaja ottaa lainaosuuden vastattavakseen. Lainaosuuden määrä pyritään tarkistamaan kaupantekohetkellä". Mitä tämä tarkoittaa?
   
  Viimeksi muokattu: 23.07.2019
 32. kjns

  kjns

  Viestejä:
  2 538
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Kuten tuossa jo sanottiin, niin kauppahinta on se osuus joka ei sisällä velkaosuutta. Velaton hinta on kauppahinta+velkaosuus.

  Esimerkki:
  Asunnon velaton hintapyynti on 100000€ ja se sisältää velkaosuuden 10000€.

  Teet tarjouksen 95% summalla velattomasta hinnasta, eli tarjoat 95000€ velatonta summaa.

  Jos myyjä hyväksyy tarjouksen, merkataan kauppakirjaan kauppahinnaksi 95000-10000€, eli 85000€, osakkeeseen kohdistuvaksi velkaosuudeksi 10000€ ja velasta vastaajaksi ostaja.
   
  millap tykkää tästä.
 33. edup

  edup

  Viestejä:
  2 528
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllä se taloyhtiölaina kohdistuu siihen osakkeeseen ja jää aina ostajan harteille. Ts. velattomalla kauppahinnalla saisit samalla kertaa maksettua sekä sen myyjälle menevän osuuden että sen taloyhtiölainan pois. (Siksi nimikin, velaton kauppahinta.)
   
 34. Lerva

  Lerva

  Viestejä:
  52
  Rekisteröitynyt:
  02.02.2018
  No näinhän se menee.Tuo osakkeeseen kohdistuminenhan sen selittää.Kiitoksia selvityksestä.
   
 35. PetriV

  PetriV

  Viestejä:
  326
  Rekisteröitynyt:
  24.06.2017
  En tiedä olisiko tämä pitänyt kirjoittaa tuonne osake-ketjuun vai tänne, niin koitetaan tätä.

  Mitä tapahtuu asuntolainalle, jos pankki menee konkurssiin? En usko, että Nordea olisi menossa konkurssiin, mutta jotkut nettigurut heittelevät tätä jo faktana. Tapahtuiko näitä konkursseja 90-luvun alussa?
   
 36. Persojet

  Persojet

  Viestejä:
  2 164
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ootteko paljonkin saanut tingattuu pyyntihinnoista viime aikoina? Varsinkin okt kiinnostaa
   
 37. OD.

  OD.

  Viestejä:
  873
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Missä? Muualla kuin parissa kasvukeskuksessa asunnothan ovat melkein arvottomia.
   
 38. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣

  Viestejä:
  3 010
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kysymys on mielenkiintoinen. Kysy niiltä nettiguruiltasi mitä heidän mielestään tapahtuu jos esim. SP menee konkurssiin. Eli jos Suomen Pankki kaatuu, tarkoittaako se suoraan myös sitä että koska Suomen keskuspankki kaatui kaikki muutkin pankit ovat kaatuneet ja myös suomen valtio (ainakin rahaliikenne) on lakkautunut? :think:

  Miten käy silloin esim. opintolainojen tai valtion takaamien oikeastaan minkä tahansa lainan tms?
   
 39. GuntherPrien

  GuntherPrien

  Viestejä:
  823
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Asiaa oli pohdittu jossakin blogissa.
  Pankki meni, velka jäi
   
  PetriV tykkää tästä.
 40. Mustang243

  Mustang243

  Viestejä:
  468
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Me saatiin tingattua 215 000 => 187 500
   
  Persojet tykkää tästä.
 41. PetriV

  PetriV

  Viestejä:
  326
  Rekisteröitynyt:
  24.06.2017
  Spekulaatio tosiaan on koskenut lähinnä vain Nordeaa, koska kurssit tuntuvat vain putoavan ja muutosta ei ole näköpiirissä.

  Ja yleensähän nettigurut eivät sen enempää kerro, maalaavat vain piruja seinille ja kertovat romahduksen tulevan nyt.
   
 42. Oravamedian käpy

  Oravamedian käpy

  Viestejä:
  1 122
  Rekisteröitynyt:
  11.11.2016
  Mikä paikkakunta ja kuin vanha talo suunnilleen?
   
 43. pokkus

  pokkus

  Viestejä:
  1 420
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Tinkausprosentti tai -määrä ei kerro oikeastaan yhtään mitään yhtään mistään asuntokaupassa. Tinkausprosentti voi olla kovinkin korkea jos pyynti on alunperin jo liian korkea tai kohteessa on joku syy miksi hinnan pitää olla alhaisempi. Syitä voi olla kymmeniä mitkä vaikuttaa tinkaamisen määrään. Joskus asuntoa ei saa edes pyynnillä vaan joutuu maksamaan enemmän ja silti se saattaa olla hyvä diili.
   
  mopnex, Rantakemisti, akir0 ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 44. tomih

  tomih

  Viestejä:
  589
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Tinkaamisessa kanattaa olla välillä myös röyhkeä, esim. nykyisestä kämpästä lähti hinnasta 80ke tinkaamalla alkuperäisestä pyynnistä.
  Kyseessä oli rivari uudiskohde pk-seudulla meren ranalla, joka oli valmistumisen jälkeen ollut vuoden myynnissä ja tyhjillään.
  Tarjous meni suoraan läpi ilman sen kumempia tinkaamisia. En tiedä olisiko lähtenyt enemmänkin, kun niin eleettömästi tuli heti hyväksyntä tarjoukselle.
   
  Persojet tykkää tästä.
 45. Persojet

  Persojet

  Viestejä:
  2 164
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En itse hae mitään absoluuttista totuutta tällä vaan ihan yleisesti kyselen kokemuksia.
   
 46. Mechanical Man

  Mechanical Man

  Viestejä:
  1 364
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hintakin taisi olla korkeahko. Näissä tosiaan olisi hyvä, että pyyntihintakin ilmoitettaisiin, että hahmottaa paremmin.

  Mekin tarjottiin 250k€ pyynnin kämpästä 210k€ ja kaupat tehtiin 220k€. Asunto oli kuolinpesän ja siten tarpeeton myyjille.
   
 47. Mauska

  Mauska

  Viestejä:
  421
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Onhan se tinkaamisessa aina otettava huomioon juurikin nuo, että kuinka kauan asunto on jo ollut myynnissä, onko muuttotappio vai -voitto paikkakunnalla, hinta suhteessa muihin alueella myytäviin asuntoihin etc.

  Kun puolison kanssa käytiin katselemassa asuntoja niin muutama oli juuri kuolinpesistä. Näissä kun otti puheeksi tarvittavia remontteja niin välittäjä totesi muutamassa kohteessa suoraan, että voidaan katsoa saisiko hinnasta jotain remonttiosuutta vaikka pois. Eli riippuu millä kiireellä halutaan asunnosta eroon.
   
 48. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣

  Viestejä:
  3 010
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Muuttovoittoinen paikkakunta, samankokoiset rivitaloasunnot samasta osakeyhtiöstä rakennettu joskus 1980 alkupuolella:

  Ensin esimerkin vuoksi ns. normaali hinta:
  Vuodelta 2014 152 000€, 7vrk myynnissä. (Samanlaisia esimerkkejä voisi laittaa vuosilta 2013, 2011 jne)

  Sitten yksi henkilö sattui kuolemaan, perikunta laittoi myyntiin ja samaan aikaan toinenkin talon asukas laittoi omansa myyntiin:
  Vuosi 2018 109 000€ 78vrk (Poistunut kesäkuussa)
  Vuosi 2018 97 000€ 104vrk (Poistunut kesäkuussa)

  4kk tuosta eteenpäin:
  Vuosi 2018 147 000€ 11vrk (laitettu & poistunut lokakuussa)

  Eli pienet asiat voivat vaikuttaa. Tuossa 109k pyyntihintaisessa oli äskettäin (olikohan 2015 eli silloin 3v sitten) laitettu sauna, pesuhuone, kodinhoitohuone uusiksi ja se oli myös paikka missä asukas oli kuollut ja perikunta myi paikan, otaksun että tuossa 97k ei ollut uusittu pintoja. Toki alussa pyyntihinta oli korkeampi, mutta sitä laskettiin useampaan otteeseen taisi alkaa noin 130k mikä siltikin oli noin 20k alempi kuin "normaali" hinta.

  Eli se että samaan aikaan joku muukin myy asuntoa samasta paikasta + fakta että omistaja on kuollut ja perikunta myy asuntoa missä vaaditaan pientä remonttia (käytännössä olisi voinut toki hetikin asua mutta seinät olisi kannattanut vetää puhtaiksi ja maalata / tapetoida uusiksi, harkita lattioiden laminointia tms (muovimatto jostain 80-luvulta muualla asunnossa, ei siis noissa remontoiduissa paikoissa)

  Joskus siis tinkiminen kannattaa, joskus jos et maksa heti pyyntihintaa (mieluiten heti esittelyn aikana tee tarjousta) myöhästyt. Vaikka kyse olisi saman asuntoyhtiön kämpästä hyvinkin lyhyen ajan välillä.

  Edit: lisäksi myös tuo tieto että montako euroa on onnistunut tinkaamaan ei suoraan kerro kovin paljoa. Esim. hinnan aleneminen käytännössä noin 55 000€ tapauksessa kun "normaali" hinta on noin 150k on aivan eri kuin 50k hinnan alentuminen kun puhutaan 650k asunnosta. Lisätään myös että itse en noista asunnoista ostanut kumpaakaan vaikka houkuttelikin hankkia vuokraamista varten tai vaikka eteenpäin myymistä.
   
  Viimeksi muokattu: 25.07.2019
 49. pokkus

  pokkus

  Viestejä:
  1 420
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Vaikka alennus oli todella suuri, niin villisti veikkaan että tässä olisi hinnasta lähtenyt enemmänkin pois, jos ensimmäisellä kerralla hyväksyttiin tarjous.
   
 50. tomih

  tomih

  Viestejä:
  589
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  450ke pyynti. sis tontti, katospaikka ja tolppapaikka. Venepaikka jäi saamatta yhtiön rannasta.
   
  Mechanical Man tykkää tästä.