Asunnon ostaminen ja asuntolaina

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Kuka_kusi_muroihini, 19.10.2016.

 1. MIndye

  MIndye

  Viestejä:
  69
  Rekisteröitynyt:
  30.11.2018
  Oma lainaa (240k, espoo rivitalo) neuvotellessa otettiin garantia, jolloin ASP säästetyt rahat otettiin vaan ulos omalle tilille. Ei tarvinnut omaa rahaa laittaa yhtään itse asunnon ostoon. Menihän siinä rahaa "roskiin" mutta mukavasti jäi rahaa uuden kämpän kalusteisiin, pikku remppaamiseen yms.
   
 2. tonizzio

  tonizzio

  Viestejä:
  41
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Meillä vajaa 200k laina ilman omarahoitusta ja henkilötakauksia, takuuna pankin tarjoama maksullinen takaus. Op, marginaali 0,6%
   
 3. Tach

  Tach

  Viestejä:
  17
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Hö, itselle juuri OP sanoi, että lakien mukaan ei ole mahdollista myöntää lainaa ilman omarahoitusta :D

  Minkä verran te muut olette muuten maksaneet tuosta vakuudesta? Pankki ei osannut tarkkaa summaa sanoa kun kohdekkaan ei ollut hakuhetkellä tiedossa, mutta puhui sen olevan 3.5k luokkaa 150k lainasummalla.
   
 4. MIndye

  MIndye

  Viestejä:
  69
  Rekisteröitynyt:
  30.11.2018
  Muistaakseni vähän reilu 3k edellämainitusta 240k lainasta. Danskebank, marginaali 0.49
   
 5. yberkurko

  yberkurko

  Viestejä:
  1 261
  Rekisteröitynyt:
  01.02.2017
  Ei siitä lakia taida olla, mutta finassivalvonnan vahva suositus ainakin, ettei lainaa myönnettäisi alle 10% (5% ensiasunnon ostajille) omarahoitusosuuden. Tuosta taitavat poiketa kai lähinna pienemmät paikallispankit. Vanhat lainat erikseen myös; yhdessä vaiheessa jopa 0 omarahoitusosuudet olivat melko yleisiä.
   
 6. Svaiski

  Svaiski

  Viestejä:
  454
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Vaihtelee sen mukaan, minkä verran halutaan sillä maksullisella takauksella taata. Garantialla taisi yksi tarjous olla vuodenvaihteessa 40keur takaukselle 2,2k.

  edit: siis laina kokonaisuudessaan 200k luokkaa, josta 40k siivulle piti löytää takaus.
   
 7. Rantakemisti

  Rantakemisti Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 739
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Lainakatosta on ihan laki. Kuulostaa vähän siltä, että täällä menee puurot ja vellit sekaisin kun vain puhutaan omarahoituksesta. Lain mukaan asuntoa ei voi ostaa kokonaan lainalla, mikäli vakuutena on ainoastaan ostettava asunto. 15 prosenttia asunnon hinnasta on katettava säästöillä tai muilla vakuuksilla. Ensiasuntoa ostaville vaatimus on 5 prosenttia. Jos omia säästöjä ei ole, ostettavan asunnon lisäksi vakuutena käytetään yleensä vanhempien asuntoa, muuta varallisuutta, valtion takausta tai maksullisia vakuuksia.

  Nordean sivuilla tämä on selitetty hyvin selkeästi:

  Asuntolainan lainakattoa koskeva laki astui voimaan 1.7.2016. Lainakatto edistää rahoitusjärjestelmän vakautta sekä hillitsee kotitalouksien liiallista velkaantumista ja asuntomarkkinoiden ylikuumentumista. Lainakatto koskee uusia myönnettäviä lainoja.

  Lainakattoon tulee muutos 1.7.2018 alkaen. Sen jälkeen myönnettävä asuntolaina voi olla enintään 85 prosenttia annettavien vakuuksien käyvästä arvosta. Lainakatto on ollut 1.7.2016 - 30.6.2018 välisenä aikana 90 prosenttia. Jos kysymys on ensiasunnosta, lainakattoon ei tule muutosta. Ensiasuntojen osalta lainakatto on jatkossakin 95 prosenttia annettavien vakuuksien käyvästä arvosta. Asunnon ostotilanteessa vakuuden käyvällä arvolla tarkoitetaan asunnon hankintahintaa.

  Säästäminen ja omarahoitusosuus
  Asiakkaan oman säästämisen osuus eli asuntolainan käsiraha on vastaisuudessa entistä tärkeämpi. Asunnon ostajalla on oltava vähintään 15 prosenttia (tai ensiasunnossa 5 prosenttia) omia säästöjä tai vastaava määrä muita vakuuksia. ASP-lainaa varten omarahoitusosuus pitää jatkossakin olla vähintään 10 prosenttia. Asuntoa ei voi ostaa kokonaan velaksi käyttämällä vakuutena vain ostettavaa asuntoa. Lainakattoa laskettaessa vakuudeksi ei myöskään hyväksytä henkilötakausta.

  Lainakatto koskee vain asunto-osakkeen tai asuinkiinteistön hankintaan tai peruskorjaukseen otettavia lainoja. Lainakattoa sovelletaan vakituiseen käyttöön tarkoitetun asunnon lisäksi myös vapaa-ajan asunnon tai sijoitusasunnon hankintaan myönnettävään lainaan.

  Lainanhakijalla tulee olla riittävä lainanhoitokyky hoitaa kokonaislainamäärä, jossa otetaan huomioon hänen kaikki nykyiset ja suunnitellut lainat. Puuttuvan 15 prosenttia voi kattaa omarahoitusosuuden lisäksi vakuudella, jos lisävakuutta on saatavilla ja lainahoitokyky on riittävä.

  Lainakatto korostaa säästämisen merkitystä ja ennakkoon säästämisestä tulee entistä tärkeämpää. Säännöllinen säästäminen tarjoaa taloudellisen puskurin myös korkomenojen kasvun ja yllättävien menojen varalle.

  Lainakatto lyhyesti:
  • Asuntolainaa saat enintään 85 prosenttia sitä varten annettavien vakuuksien käyvästä arvosta.
  • Ensiasunnon ostajien lainakatto on enintään 95 prosenttia, ASP-lainassa edelleen 90 prosenttia.
  Tässä esimerkki lainakatosta ja sen vakuuksista:
  • Asunnon kauppahinta on 100.000 euroa.
  • Asuntolainaa voit saada enintään 85.000 euroa (lainakatto).
  • Asunnon vakuusarvo pankille enintään 75.000 euroa.
  • Asunnon vakuusarvon ylittävälle osalle 10.000 euroa tarvitaan omia säästöjä tai muu lisävakuus. Lisävakuutena voi olla OmaTakaus.
  • Jos lainaa otetaan yli 85.000 euroa, niin silloin lainakaton ylittävälle osuudelle tarvitaan vakuudeksi lisäksi omia säästöjä tai muita vakuuksia.
   
  eba ja Marius tykkäävät tästä.
 8. Anagonda

  Anagonda

  Viestejä:
  185
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse jouduin ottamaan vastaavan kuin tuo garantia. On siitä jo aikaa kun ero tuli, mutta siinä yllättävässä tilanteessa ei ollut käteistä.
  Järkyttävän kallistahan se on. En itse harkitsis jos ei aivan pakko. Jäikö mulla vakuudet vajaaksi noin 10keur ja maksoin siitä 3keur! Jos tälläistä harkitset niin laskeppa siitä korkoprosentti! Muista että myös marginaalit ja euriborit menee summasta.

  Eli itse ostaisin mieluummin vaikka luotolla tai pikavipillä jotain huonekaluja kuin tälläisellä takaus systeemillä
   
 9. Svaiski

  Svaiski

  Viestejä:
  454
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Taitaa tapauskohtaisesti vaihdella tuon takauksen hinta, meille tarjottiin 40k eurolle takausta garantiasta 2,2k hintaan. Tuohon hintaan sitä jo voi harkita niin ei tarvitse suvun mökkiä laittaa vakuudeksi ja niitä vakuuksia voi käyttää sitten muuhun tarkoitukseen.
   
 10. Technocrat

  Technocrat

  Viestejä:
  213
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tapauskohtaista taitaa tosiaan olla, mulle tarjottiin Nordeasta takausta 15k€:lle hintaan 800€. En nyt muista oliko tuo Nordean käyttämä pulju Garantia tai joku heidän oma.
   
 11. jakkek

  jakkek

  Viestejä:
  8
  Rekisteröitynyt:
  04.07.2019
  Nordea tiputti marginaalin 0,38, mutta nostokulut säilyivät. Täytynee vielä odotella OP:n vastaus.
   
 12. tonizzio

  tonizzio

  Viestejä:
  41
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Meillekin yksi OP sanoin näin ja toinen OP antoi lainan ilman omarahoitusta :)
   
 13. vatanen

  vatanen Perinnöllisesti impotentti Premium-jäsen

  Viestejä:
  205
  Rekisteröitynyt:
  26.10.2016
  Meillä S-pankin kautta sama systeemi 220kE lainaan ja takaus maksoi loppupeleissä rapiat 2000€
   
 14. omena

  omena

  Viestejä:
  147
  Rekisteröitynyt:
  19.11.2016
  Jos asuntotarjouksen ehtona on kuntotarkastus, onko niin että tarkastusfirma määrittää, että onko mahdollisesti havaittu vika/ongelma tms riittävä syy tarjouksen poisvetämiselle? onko raja-arvojen ylitys esim. kosteus- tai sisäilmamittauksissa riittävä syy?
   
 15. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣

  Viestejä:
  3 009
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllähän siinä ehdossa varmaan tarkemminkin lukee, koska muuten (jos lukee kuten ns. piru raamattua) riittää että teettää sen kuntotarkastuksen ja vaikka tuloksena olisi "läpimätä talo, ei saa asua, ongelmajätettä" kauppa tehtäisiin koska tarjouksen ehto "kuntotarkistus" täyttyy...

  Yleensä tuossa on se että mitään isompaa ei löydy / jos jotain pientä löytyy se korjataan / korvataan ennen kaupan syntymistä (eli esim. hinta laskee hieman kun arvioidaan paljon esim. uusitut ikkunan pokat maksaa tms. mistä nyt löytyy sanottavaa)
   
 16. valexi

  valexi

  Viestejä:
  937
  Rekisteröitynyt:
  10.07.2017
  Tuolla tarjouksella voi muutenkin pyyhkiä vaikka perseensä, jos ei huvita ostaa, mikäli ei ole osakehuoneistosta kyse.

  Omakotitalon ostaminen
   
 17. kjns

  kjns

  Viestejä:
  2 538
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Eikös se ehto yleensä muotoilla jotenkin malliin mikäli kuntotarkastuksessa ilmenee kohteen kunnosta jotain mitä ostajalla ei ollut aiemmin tiedossa, voi ostaja perua tarjouksensa jne...? Eli jos sieltä löytyy jotain mikä ei tarjousta tehdessä ollut tiedossa niin tarjouksen voi neuvotella uusiksi tai perua.
   
 18. juu-zo

  juu-zo

  Viestejä:
  1 030
  Rekisteröitynyt:
  13.02.2017
  Siihen ehtoon voi kirjata selkeyden vuoksi vaikka että jos kuntotarkastuksessa ilmenee yli 5k€ korjattavia kohteita niin ostajalla on oikeus purkaa tarjous. Suosittelen siis selkeyden vuoksi kirjaamaan sen ehdon juuri sillä tavalla kuin itse on valmis tekemään kaupat. On vähän turhauttavaa alkaa kiistelemään jostain tulkinnanvaraisesta lauseesta.
   
 19. valexi

  valexi

  Viestejä:
  937
  Rekisteröitynyt:
  10.07.2017
  Ei tarvii kiistellä, kun se kiinteistön ostotarjous ei sido mihinkään. Lähinnä vaan herrasmiessopimus.

  Osakehuoneistoissa sitten asia erikseen ja pitää olla tarkempana. Tosin noissa nuo kuntokartoitukset ovat muutenkin harvinaisempia, kun huoneiston omistaa As Oy.
   
 20. senefisti

  senefisti Super Genius Team R&T

  Viestejä:
  121
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Jos olet kiinteistöstä tarjoamassa, niin tarjoukseen noin:


  Kaupan ehtona kuntotarkastus: ostajalla on oikeus vetäytyä kaupasta
  seuraamuksitta mikäli tarkastuksessa paljastuu vähäistä suurempia
  virheitä tai vaurioita. Tarkastuksen kustannukset jaetaan puoliksi.
  Mikäli ostaja vetäytyy kaupasta sen perusteella että rakennuksesta on
  löytynyt vähäistä suurempi virhe tai vaurio myyjä vastaa kuitenkin
  tarkastuskustannuksista ja saa vastaavasti oikeudet tutkimukseen
  kokonaisuudessaan
   
  Taneli- tykkää tästä.
 21. valexi

  valexi

  Viestejä:
  937
  Rekisteröitynyt:
  10.07.2017
  @senefisti Ihan turhaa lätinää.

  Kaupan ehtona kuntotarkastus: Mikäli kuntotarkastuksesta ei ilmene vähäistä suurempia virheitä tai vaurioita ja kauppa toteutuu, myyjä vastaa kuntotarkastuksen kustannuksista. Mikäli ostaja vetäytyy kaupanteosta, jaetaan kuntotarkastuksen kulut puoliksi.

  Muutenkin nuo koko kaupan ehdot ovat yleensä aivan maallikkojen käsialaa, koska kukaan lakioppinut niitä ei koskaan laadi (kun ei ole kysymys sitovasta esisopimuksesta).
   
 22. senefisti

  senefisti Super Genius Team R&T

  Viestejä:
  121
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  No sitähän tämä suurimmaks osaks on :)

  Mutta juu. Noin oli ostaja (välittäjä) muotoillut tarjouksensa, kun viime vuonna olin myymässä.
   
 23. nivelkulli

  nivelkulli

  Viestejä:
  10
  Rekisteröitynyt:
  28.06.2019
  Varmaan kysytty jo monta kertaa mutta allekirjoittaneella olisi ensiasunnon osto edessä Helsingistä. Mikä olisi järkevin tapa saada takaus noin 330k€ asunnolle? Tällä hetkellä mulla on kylmää käteistä noin 40k€ ja nordnetissä ETF/Superia noin 10k€ edestä sekä noin 20k€ velaton auto. Nettotulot on reilu 3800€/kk, vakituinen työ. Ulkopuolista takausta en saa enkä halua, joten onko mulla näillä lähtötiedoilla mahdollista saada järkevää lainaa asunnon ostoon Helsingistä? Pitääkö kasvattaa vielä lisää varallisuutta? Juu, meen pankkiin juttelemaan mutta avasin keskustelua tässä lisää.
   
 24. valexi

  valexi

  Viestejä:
  937
  Rekisteröitynyt:
  10.07.2017
  @nivelkulli 40ke 330ke:stä on noin 12%. Ensiasunnon ostamiseen se riittää, mutta vakuuksia tarvitset vielä noin 43ke edestä, ellei pankki arvosta PK-seudun asuntoa yli tuon 75% myyntihinnasta.

  Lisäksi Nordnetissä oleva AO-tili ei yleensä kelpaa pankille vakuudeksi, vaan se täytyisi siirtää pankkiin, josta haet lainaa. Tämä siksi, koska pankki ei voi seurata, että teetkö myyntejä AO tililtä pankin tietämättä ja lisäksi AO-tili on vakuutena jo Nordnetissä, koska voit ottaa sijoituksiasi vastaan lainaa Nordnetistä.

  Auto myöskään ei käy vakuudeksi, koska siihen voi tulla jokin vika jonka korjaaminen voi olla yhtä kallista kuin auto. Paras tapa on myydä auto, vielä kun saat siitä jotain ja ostaa tonnipommi tilalle.

  Vaihtoehtoja:
  - Jos sinulla on ASP tili ja olet säästänyt 10% asunnon hinnasta (olet), voit saada valtiontakauksen.
  - Voit ottaa pankista maksullisen vakuuden tuolle puuttuvalle 43ke summalle (maksaa joitain tuhansia).
  - Joku voi taata puuttuvan summan, mutta hänellä täytyy olla jotain omaisuutta (tai rahaa) laittaa vakuudeksi lainallesi.
   
  nivelkulli tykkää tästä.
 25. nivelkulli

  nivelkulli

  Viestejä:
  10
  Rekisteröitynyt:
  28.06.2019
  Kiitos paljon valexi!

  Jos käsitin oikein niin Helsingissä takauksen ASP-lainalle saa vain 180k€ saakka. Näin esimerkiksi OP:n sivuilla:

  Pitänee säästää vielä jonkin aikaa ja kenties myydä auto.
   
 26. cular

  cular

  Viestejä:
  425
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Kannattaa myös katella kehyskuntia kun kelvollinen auto on jo, noista menee joka vaihdossa aika paljon arvoa kuitenkin ja helsingin ulkopuolella pääsee merkittävästi vähemmällä vastaavaan asuntoon kiinni.
   
  muronsyöjä tykkää tästä.
 27. pähk1nä

  pähk1nä

  Viestejä:
  555
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Tai sitten kävelet pankkiin ja otat lainan, vaikka sillä maksullisella takauksella. ASP-tilin avaaminen vasta nyt sysää hankinnan kahden vuoden päähän. 40k€ on ihan riittävä käsiraha, eikä sitäkään ole pakko kokonaan käyttää. Eikä sitä 20k€ autoa kannata mihinkään kusiseen tonnin pommiin vaihtaa, ellet todella tiedä mihin olet ryhtymässä.
   
 28. OD.

  OD.

  Viestejä:
  872
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Jos haluaa asua Helsingissä, niin ei varmaan kannata katsoa asuntoa kehyskunnista? Kannattaa tutustua myös valtiontakaukseen, jonka saa myös normaaliin asuntolainaan, jos on 15% omaa rahaa: Asuntolainan valtiontakaus - Valtiokonttori

  Otin nykyiseen asuntolainaamme tuon, kun oli halvin "ostettava" vakuus.
   
 29. vihta

  vihta

  Viestejä:
  42
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Valtiontakauksen saa kyllä isomalle lainalle, mutta ASP-korkotukilainalle se on ilmainen

  ASP-säästäminen ja ASP-laina - Valtiokonttori

   
 30. Zelll

  Zelll

  Viestejä:
  479
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Maksullisella valtiontakauksella saa 85% vakuuden eli 15% pitäisi olla säästöjä, eli melkein se on jo kasassa.
   
 31. Persojet

  Persojet

  Viestejä:
  2 163
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse kun juuri kilpailuttanut, niin tuo valtiontakaus oli kallein kaikista ostettavista. Ostettaviin sai danskessa ja op:ssa 100% takausta eli omaa rahaa piti olla sen verta, että tuon takauksen sai ostettua.
   
 32. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 505
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Miten asunto voi olla vastaava jos se sijaitsee aivan eri paikassa? Tuolla perusteella voi muuttaa romanian maaseudulle, sieltä saa 50 000€:llä marmoripalatsin.
   
  hmb ja eliminate_squad_1285 tykkäävät tästä.
 33. cular

  cular

  Viestejä:
  425
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Vastaavat neliöt ja talotekniikka, ikä ja kunto sekä paikalliset palvelut
   
 34. jakkek

  jakkek

  Viestejä:
  8
  Rekisteröitynyt:
  04.07.2019
  Kilpailutuksen voitti OP, joka tarjosi lopulta 0,35 %:n marginaalia. Sellainen vaikutelma jäi, että Danske Bank olisi saattanut väännön jälkeen vielä tuosta muutaman sadasosaprosentin tiputtaa mutta ei merkittävästi. Huomioiden OP-bonukset, tämä oli hyvä tulos.
   
  cular tykkää tästä.
 35. WhoMe

  WhoMe

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Onkos näissä nykyisissä asuntokaupoissa kaikissa tuo pykälä mitä kuulin kaverille kerrotun pankista, että negatiivinen euribor ei vähennä lainan kokonaiskorkoa. Eli siis esim jos viitekorko on vaikka nyt 0.9% ja euribor pakkasella 0.3% niin kokonaiskorko on edelleen 0.9%, eikä 0.6% Vanhoissa ennen 2012 tai jotain otetuissa tuo miinusmerkkinen euribor ainakin vähensi osuutensa verran.
   
 36. Cube

  Cube

  Viestejä:
  160
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2017
  on.
   
 37. OD.

  OD.

  Viestejä:
  872
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Onpas taas halpoja marginaaleja ja oma kilpailutus jäi viime kerralla kesken. Tulikin juuri ihan mielenkiintoinen asunto tarjolle, joten pitää kysyä saisko sille lainaa vaikka jättäisi nykyisen vuokralle. Luulin olevani ihan ok asiakas pankille, mutta ei meille ihan noin alhaisia marginaaleja muutama kk sitten tarjottu.
   
 38. KpaL

  KpaL

  Viestejä:
  93
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Luulin kans olleeni nordealle hyvä asiakas, mutta asuntolainahakemukseen ei kukaan edes vaivautunut vastaamaan pl. automaattinen vastaus missä luvattiin otettavan yhteyttä muutaman päivän kuluessa. Olisivat nyt voineet edes vastata ettei onnistu. Aitosp:stä lopulta paras tarjous joten palkatkin menee nykyään sinne.

  Harmittaa vaan lopettaa asiakkuus nordeaan, kun se on ainut pankki suomessa mikä tukee apple payta. :p
   
 39. KpaL

  KpaL

  Viestejä:
  93
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Luulin kans olleeni nordealle hyvä asiakas, mutta asuntolainahakemukseen ei kukaan edes vaivautunut vastaamaan pl. automaattinen vastaus missä luvattiin otettavan yhteyttä muutaman päivän kuluessa. Olisivat nyt voineet edes vastata ettei onnistu. Aitosp:stä lopulta paras tarjous joten palkatkin menee nykyään sinne.

  Harmittaa vaan lopettaa asiakkuus nordeaan, kun se on ainut pankki suomessa mikä tukee apple payta. :p

  Edit: ei ihme että tulos siinä puljussa tulee alas nopeemmin ku Palanderi.
   
 40. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  3 785
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Itse olen ollut havaitsevinani, että Nordeassa on työvoima ylityöllistettyä. Palvelu on hyvää silloin kun sitä saa, mutta välillä pitää odotella turhan pitkään. Itse en ole sentään tullut jätetyksi huomiotta.
   
  eba tykkää tästä.
 41. Saravon Pekka

  Saravon Pekka

  Viestejä:
  9
  Rekisteröitynyt:
  29.05.2019
  Dansken asiakkaat saavat loppuvuodesta mahdollisuuden Apple Payn käyttöön: Älymaksaminen
   
 42. KpaL

  KpaL

  Viestejä:
  93
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Oho! Pitääpäs alkaa pommittamaan säästöpankkiakin :D
   
 43. Mustang243

  Mustang243

  Viestejä:
  468
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Perjantaina olisi lopulliset lainaneuvottelut edessä, Nordeaan päädyttiin tuon LyhennysJouston ja sen helppouden takia. Ja toki myös siksi, että Nordea oli ainut johon ei tarvittu lisävakuuksia, muissa pankeissa olisi pitänyt laittaa laina kahteen osaan (Valtion takaus) ja toisissa pankeissa olisi pitänyt vielä tämänkin päälle olla vakuuksia.

  Mutta itse asiaan. Olettekos sitä mieltä edelleen, että tuo korkoputki yhtä tyhjän kanssa vaikka Nordeassa sitä mainostettiin mulle edullisempana kuin koskaan? Taisi olla 0,25/1,65. Eli esim. 0,8 marginaalin sijaan makselet sen 1,05 ja kattona on sen 1,65? Eli käytännössä ~6 e/kk ja 10v korkoputkella ~750e? Laskinko nyt sinne päinkään oikein?

  Toki Euribor on ollut miinuksella sen ~5 vuotta, että ehkäpä tässä ei ihan äkkiä ole nousuja tulossa. Olisiko tässä nyt kuitenki järkevämpi laittaa vaikkapa 10e/kk korkopuskuriksi jollekin tilille? Laina-ajaksi oli ajatuksena laittaa 30v, että saadaan kuukausierä pieneksi ja sitten tuota LyhennysJoustoa hyväksi käyttäen aluksi maksellaan hieman enemmän lainaa pois, mutta pahanpäivän varalle siellä on alhainen kk/erä.
   
 44. Mikkos

  Mikkos

  Viestejä:
  3 418
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kuten aikaisemminkin: ota vuosi lyhennysvapaata ja jätä korkoputki pois. Vuoden lyhennykset erilliselle tilille josta sitten käytät JOS korot jostain syystä alkaa nousemaan.
   
 45. Mustang243

  Mustang243

  Viestejä:
  468
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Ei huono idea. Toki tuo Nordean LyhennysJousto tarkoittaa sitä, että esim 200k lainasta on 10% käytettävissä lyhennystä varten. Eli jos lyhennys olisi 1000 e/kk (ilman korkoja), niin tuolla saa silloin pitää lyhennysvapaata 1v 8kk. Ja sitten kun makselet ylimääräistä, niin Joustoa kertyy takaisin päin. Mutta tuota lyhennysvapaata voisi kyllä pitää ja laittaa ylimääräiset korkoa varten turvaan.
   
 46. Mikkos

  Mikkos

  Viestejä:
  3 418
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En puhu lyhennysjoustosta, vaan lyhennysvapaasta. Pankit antaa mielellään lyhennysvapaata lainan alkuun. Ja tämän jälkeen on VIELÄ lyhennysjousto käytettävissä.
   
 47. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  3 785
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Korkoputki on halpa, koska pankki ei usko korkojen nousuun. Jos katsoo euriborien kehitystä viime ajoilta, niin 12kk euriborkin on painunut viime aikoina entistä syvemmälle miinukselle, kun talouden näkymät ovat synkentyneet.
  euriborkorot päivittäin
  Jos talous kyykkää, niin vaikea silloin olisi nostaa korkoja.

  Menikö tuo korkokatto muuten oikein? Jos viitekoron katto on 1,65% ja marginaali on 0,8%, niin siitähän tulee 2,45% kokonaiskorko.
   
  Mechanical Man tykkää tästä.
 48. Keke90

  Keke90

  Viestejä:
  1
  Rekisteröitynyt:
  17.07.2019
  Minulla 200k asuntolainaa jäljellä pk-seudulla sijaitsevassa rivitalossa. Olisin ostamassa sijoitustarkoitukseen 60k hintaista yksiötä, omarahoitus olisi 15k joten 45k jäisi lainan osuudeksi. 5000e/kk nettotulot. Oma pankkini Danskebank tarjoaa 1.5% marginaalia ja op 0.6%. Ongelmaksi muodostuu ottamani korkokatto mikä päättyy ensi huhtikuussa. Osaako joku sanoa mikä on "sakko" tuosta korkokaton purkamisesta pankin vaihdon yhteydessä
   
 49. Persojet

  Persojet

  Viestejä:
  2 163
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ainoa paikka mistä tuon voi varmaksi katsoa on se lainasopimus
   
 50. Zigh

  Zigh

  Viestejä:
  1 272
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Korkokatto on eri asia kuin kiinteäkorkoinen laina, joten ei sellaisen lainan pois maksamisesta käsittääkseni mitään ylimääräistä voi periä.