Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
No kokeilitko tuota appia tai komentorivisäätöjä jotka sivulla myös mainittiin?No johtui mistä hyvänsä niin kiva tuosta pehmeästä tekstistä olisi päästä eroon.
No kokeilitko tuota appia tai komentorivisäätöjä jotka sivulla myös mainittiin?
Hienoa että onnistui. Ei ollut omakohtaista kokemusta kuin läppäristä niin ei uskaltanut varmaksi vannoa miten käy.Täällä asennettu uusi M4 Mac Mini käyttöön ilman johtoja/dongleja tai muuta säätöä langattomasti MX Keys + MX Master 3S kombolla. Helppo ja mutkaton asennus, kuten omenoilla aina. ping @finWeazel
Pikkuhiljaa tässä totuttelen ensimmäiseen mäkkiini, ja joitain ihmetyksiä on tullut eteen. Onko jotain aloittelijalle (siis mac-aloittelijalle) suunnattua sivustoa? iPhonea käyttänyt jo useamman vuoden ja jotenkin siihen tottunut, että Applella on aina omat tavat tehdä asiansa. Mutta tässä mäkissä on kyllä selvästi enemmän opettelemista.
Esim. fontit. Ilmeisesti jokin hyvin yleisesti nettisisujen käyttämä windows fontti puuttuu ja nyt sitten monien sivujen lukeminen vituttaa lievästi (mm. io-techin) kun sivuston mäkeissä käyttämä fontti on suttuinen (vähän sellainen efekti kuin joskus 15v sitten oli hetken aikaa muotia olla jokin ihme reunanpehmennys päällä fonteissa, että näyttivät enemmän "aidoilta" ts. painetuilta.
MacOS on optimoitu paljon korkeammille pikselitiheyksille kuin mihin PC-puolella on totuttu. Ainoa oikea tapa korjata asia on hankkia korkean pikselitiheyden näyttö. Appleltahan näitä löytyy... muilta valmistajilta heikommin.No johtui mistä hyvänsä niin kiva tuosta pehmeästä tekstistä olisi päästä eroon.
Io-techin osalta kyse on ainakin osittain nimenomaan siitä, että oletusfontiksi on poimittu joukko sellaisia fontteja, jotka löytyvät vakiona vain yhdeltä alustalta:Teksti on toki edelleen hiukan huonompi io-techissä mäkillä kuin windows koneella, mutta se taitaa oikeasti johtua eri fontista kuin mitä Windows koneella kun io-techia selaa. En kylläkään ole niin noheva, että osaisin katsoa mitä fonttia CSS:n fonttiperhrmäärityksistä sillä hetkellä oikeasti käytetään sivulla.
font-family: 'Segoe UI','Helvetica Neue',Helvetica,Roboto,Oxygen,Ubuntu,Cantarell,'Fira Sans','Droid Sans',sans-serif
Öö, Roboto on Androidin fontti, Oxygen open sourcea, Ubuntu Canonicalin OpenType, Droid Sans Ascenderin Open Handset Alliancelle suunnittelema, Fira Sans Mozillalle ja Telefonicalle suunniteltu jne, ei noista ole vissiin kuin Segoe UI Microsoftin fontteja. Se on sitten toinen juttu jos MS on ainut joka näkee vaivaa niiden implementointiin (ei ole)Io-techin osalta kyse on ainakin osittain nimenomaan siitä, että oletusfontiksi on poimittu joukko sellaisia fontteja, jotka löytyvät vakiona vain yhdeltä alustalta:
CSS:font-family: 'Segoe UI','Helvetica Neue',Helvetica,Roboto,Oxygen,Ubuntu,Cantarell,'Fira Sans','Droid Sans',sans-serif
Kone ilmeisesti jollain ulkoisella matalan resoluution (dpi:n) näytöllä? Windowsin fonteissa ollut hyvä ”hinting” eli erikseen optimoitu pikselipresentatio. Maceissä aika pitkälti heitetty se tarpeettomana mäkeen kun pikselitiheys ollut tiuha.
Okei, eli mitä ilmeisimmin pöytämacit pariutuuu automaattisesti ensimmäisen näkemänsä BT hiiren/näppiksen kanssa kun on tehdasasetuksissa.Täällä asennettu uusi M4 Mac Mini käyttöön ilman johtoja/dongleja tai muuta säätöä langattomasti MX Keys + MX Master 3S kombolla. Helppo ja mutkaton asennus, kuten omenoilla aina. ping @finWeazel
Tuo font-family -listahan toimii niin, että sitä käydään alusta alkaen läpi, kunnes löytyy ensimmäinen fontti, joka on asennettuna koneella. Joo, osa noista on open sourcea ja/tai saatavilla myös webfontteina, mutta io-tech ei näytä käyttävän webfontteja. Eli, Windowsissa on Segoe UI vakiona. Maciin sen saanee ainakin MS Officen mukana, muussa tapauksessa käytetään Helvetica Neuea, joka sieltä löytyy oletuksena. Nykyiset Android-laitteet käyttänevät Robotoa jne.Öö, Roboto on Androidin fontti, Oxygen open sourcea, Ubuntu Canonicalin OpenType, Droid Sans Ascenderin Open Handset Alliancelle suunnittelema, Fira Sans Mozillalle ja Telefonicalle suunniteltu jne, ei noista ole vissiin kuin Segoe UI Microsoftin fontteja. Se on sitten toinen juttu jos MS on ainut joka näkee vaivaa niiden implementointiin (ei ole)
Niin, mutta väite oli että io-tech käyttää fontteja jotka löytyy oletuksena vain yhdeltä alustalta mikä ei selvästikään pidä paikkansaTuo font-family -listahan toimii niin, että sitä käydään alusta alkaen läpi, kunnes löytyy ensimmäinen fontti, joka on asennettuna koneella. Joo, osa noista on open sourcea ja/tai saatavilla myös webfontteina, mutta io-tech ei näytä käyttävän webfontteja. Eli, Windowsissa on Segoe UI vakiona. Maciin sen saanee ainakin MS Officen mukana, muussa tapauksessa käytetään Helvetica Neuea, joka sieltä löytyy oletuksena. Nykyiset Android-laitteet käyttänevät Robotoa jne.
Ostaa Applen valikoimista laitteet niin helpolla pääsee? Voihan noita valikoida tuhansista näytöistäkin jos aikaa ja kiinnostusta? 4k qd-oledin kanssakaan mitään ongelmia huomannut. Minkä näytön kanssa sulla ollut ongelmia macin kanssa?Maceissähän paras puoli on juuri se, että niitä kuuluu käyttää vain yhdellä tavalla. Se on sitä helppokäyttöisyyttä kun ei tarvitse tehdä valintoja. Eli käytä "retina"-näyttöä tai kärsi vääristä valinnoista
Näyttönä on 35tuumanen WQHD näyttö. Voiko tosiaan olla tuosta kiinni, ettei fontit ole yhtä hyvät kuin Windowsissa?
Eihän se Segoe UI nimenomaan löydy muualta kuin Windowsista oletuksena. Noita muita taas ei löydy Windowsista oletuksena. Sen takia foorumin fontti näyttää hyvinkin erilaisilta eri alustoilla. Windowsissa näkyisi Segoe UI, Applen laitteilla Helvetica ja Androideilla Roboto (tai droid sans).Niin, mutta väite oli että io-tech käyttää fontteja jotka löytyy oletuksena vain yhdeltä alustalta mikä ei selvästikään pidä paikkansa
Eihän se Segoe UI nimenomaan löydy muualta kuin Windowsista oletuksena. Noita muita taas ei löydy Windowsista oletuksena. Sen takia foorumin fontti näyttää hyvinkin erilaisilta eri alustoilla. Windowsissa näkyisi Segoe UI, Applen laitteilla Helvetica ja Androideilla Roboto (tai droid sans).
Tuohan just on se kultasilmien konfiguraation.Ehkä mulla ei ole kultasilmät mutta m2 mac mini ja macbook pro 4k näytöllä "1080p" moodissa näyttää hyvältä. Renderöi elementit isompana. Vaikka asetuksen nimessä 1080p niin renderöinti 4k resossa, teksti ja elementit vain isompaa. Natiivi 4k moodi niin saa olla haukannäkö jos monitorin koko on tyyliin 27".
1440p näytöt taitaa olla huono idea applen laitteiden kanssa.
Hommaa 43" 4k näytön ja laittaa sen kaksi kertaa kauemmas niin vastaa Applen 21,5" 4K Retina-näyttöäValitettavasti markkinoilta ei vaan saa tarpeeksi pieniä 4K näyttöjä joilla ”like 1080p” olisi sopiva jos ei ole ikänäköä…
Vanhuksille 27” 4k lienee ihan ok.
Fontin renderöinneissä on eroja eri alustojen välillä, mutta myös itse fontti vaikuttaa asiaan (teknisessä mielessä).Eihän tuossa valitettu siitä että Macissä käyttöön tuleva fontti olisi ruman näköinen tai eri näköinen kuin se fontti mikä tulee Windowsissa käyttöön, vaan siitä että Macissä käyttöön tuleva fontti "on suttuinen". Eli ongelma on selvästikin joko se, että Macci on ajateltu käytettäväksi Retinalla tai sitten että Macissa mukana tulevat fontit on huonoja/suttuisia.
Edit: Tosin pakko myöntää että ei-Retina-näytöllä Helveticalla tämä on huonommin luettavaa kuin Segoe UI:lla. Eli MS näköjään osaa tehdä parempia fontteja "huonon tarkkuuden näytöille". Mutta vaikka Segoe UI:n asentaisi Macciin niin (ainakaan oletusasetuksilla) se ei ei-Retina-näytöllä näyttäisi yhtä hyvältä kuin Windowissa.
Matkanäyttöjen valikoimassa on, esim. Uperfectillä on 18.4" 4K -näyttö, jossa on VESA-kiinnitys kiinteään käyttöön. Pikselitiheys on samaa luokkaa kuin 5K:n Studio Displayssä.Valitettavasti markkinoilta ei vaan saa tarpeeksi pieniä 4K näyttöjä joilla ”like 1080p” olisi sopiva jos ei ole ikänäköä…
Pitääkin katsella tuota suuntaa jos oma 24" 4K joskus päästää toimintasavut ulos.Matkanäyttöjen valikoimassa on, esim. Uperfectillä on 18" 4K -näyttö, jossa on VESA-kiinnitys kiinteään käyttöön. Pikselitiheys on samaa luokkaa kuin 5K:n Studio Display.
Tähän mä en ollu henkisesti varautunut. Siis yhtään, tässä pitää oikeasti hiukan keräillä itseään
Tiesin ja ymmärsin, että mäkissä monet asiat on erilailla, ja ajattelin että se on vain uusien asioiden oppimista. Mutta jos saadakseen muutaman satasen koneen toimimaan kunnolla pitää ostaa tonnin näyttö niin eihän tässä ole mitään hölkäsen pölähtävää järkeä. Tämähän ei ole muutosvastarintaa johon voisi vaan tottua, vaan tämä on totaalista järjettömyyttä.
Se on sitten oma ja eri ongelmansa ja asiansa jos ja kun nettisivut käyttää nimenomaan käyttiskohtaisia ja siis erilaisia fontteja (kuiten alunperin veikkasinkin, jolle jokin vääräleuka naureskeli), jolloin läppäriltä pöytäkoneelle ja takaisin siirtyessä sivuston näkymä aina hieman muuttuu joka osaltaan lisää sellaista takaraivon vitutusta kun tajuaa lukiessa tekstiä, että jokin on pielessä mutta ei osaa heti sanoa mikä. Ja se tapahtuisi vaikka ostaisi ylihinnoitellun näytön. Sen ongelman voinee toki nimenomaan kiertää sitten sillä, että ostaa Microsoftin laadukkaammat fontit koneellensa.
Ja jossain määrin kaikkeen epämukavuuteen ihminen tottuu, mutta suttuiseen fonttiin en vaan pysty todennäköisesti tottumaan.
Linuxissa on tilanne parantunut 10 vuoden aikana, kun alipikseliantialiasoinnin patentti on vanhentunut. Useissa distroissa taitaa nykyään olla vakiona päällä, mutta jos ei ole sen saa laitettua päälle. Mäkissä taas on samassa ajassa menty toiseen suuntaan eli Apple poisti sen tuen kun Retina näytöt esiteltiin.Samasta syystä jäänyt itsellä mm. Linuxin käyttö kokeilun asteelle. Windowsin fonttirenderöinti vaan näyttää "oikealta" ja kaikki muu paskalta. Toki edellisestä kokeilusta on yli 10v aikaa, olisikohan tilanne jo parantunut.
defaults write -g CGFontRenderingFontSmoothingDisabled -bool NO
Minun mielestäni totaalista järjettömyyttä on se että PC/Windows laitteet on edelleen tukevasti kiinni matalissa pikselitiheyksissä, kun kirjaimellisesti kaikki muut on jo siirtynyt korkeampiin pikselitiheyksiin. Pelisetupeissa tämä on sinänsä ymmärrettävää, mutta isolla osalla PC-koneista ei pelata välttämättä ollenkaan.Tiesin ja ymmärsin, että mäkissä monet asiat on erilailla, ja ajattelin että se on vain uusien asioiden oppimista. Mutta jos saadakseen muutaman satasen koneen toimimaan kunnolla pitää ostaa tonnin näyttö niin eihän tässä ole mitään hölkäsen pölähtävää järkeä. Tämähän ei ole muutosvastarintaa johon voisi vaan tottua, vaan tämä on totaalista järjettömyyttä.
Minusta ei välttämättä ole järkeä työpöytäkäytössä maksaa esim. 4K tai 8K näytöstä moninkertainen hinta vain sen takia että se on pienempi, kun sen voisi yhtä hyvin vaan sijoittaa vähän kauemmas katsojasta. Minusta silmillekin on kivempi että näyttö on vaikka metrin päässä kuin puolen metrin päässä.Minun mielestäni totaalista järjettömyyttä on se että PC/Windows laitteet on edelleen tukevasti kiinni matalissa pikselitiheyksissä, kun kirjaimellisesti kaikki muut on jo siirtynyt korkeampiin pikselitiheyksiin. Pelisetupeissa tämä on sinänsä ymmärrettävää, mutta isolla osalla PC-koneista ei pelata välttämättä ollenkaan.
Huonot suunnittelijat suunnittelee huonosti. En paljon panisi painoarvoa sellaisen suunnitelijan näkemykselle, joka ei ota huomioon että iso osa käyttäjistä ei käytä samaa konetta kuin suunnitelija.iso osa nettisivuista on nimenomaan suunniteltu mäkeillä, ja se miltä sivut näyttävät muilla laitteilla, ei välttämättä vastaa suunnittelijan näkemystä / mieltymystä. Itsellä ainakin useasti käynyt näin.
Minun mielestäni totaalista järjettömyyttä on se että PC/Windows laitteet on edelleen tukevasti kiinni matalissa pikselitiheyksissä, kun kirjaimellisesti kaikki muut on jo siirtynyt korkeampiin pikselitiheyksiin. Pelisetupeissa tämä on sinänsä ymmärrettävää, mutta isolla osalla PC-koneista ei pelata välttämättä ollenkaan.
Applella noin 10 vuotta sitten 1080p:stä tuli 4K ja 1440p:stä 5K, eikä näyttöjen fyysistä koko kasvatettu, kuten PC-näytöissä. Nämä ovat myös niitä juttuja, joita esim. graafisella alalla arvostetaan, kuten myös mäkkien fontti renderöintiä. Uskaltaisin myös väittää, että iso osa nettisivuista on nimenomaan suunniteltu mäkeillä, ja se miltä sivut näyttävät muilla laitteilla, ei välttämättä vastaa suunnittelijan näkemystä / mieltymystä. Itsellä ainakin useasti käynyt näin.
Olen myös itse pitkänlinjan Mac-käyttäjänä vähän ihmetellyt tätä hehkutusta Mac mini ympärillä, kun hyviä, edullisia ja optimaalisia näyttöjä ei ole laitteelle tarjolla. Jotkut resot ja koot voi toimia kohtalaisesti, mutta itse harkitsisin vain Apple Studio Displaytä Mac minin kaveriksi. iMac on todellisuudessa se edullisin vaihtoehto, kun näyttöasiat huomioidaan, ei Mac mini.
@samiv kokeilitko näitä asetuksia? En vielä osta sitä, että macin kanssa ei pärjäisi normaaleilla näytöillä.Macilla voi palauttaa sub-pixel antialiasioinnin komentorivikomennolla.
Koodi:defaults write -g CGFontRenderingFontSmoothingDisabled -bool NO
Lähteenä How to Fix Blurry Fonts on macOS Mojave (With Subpixel Antialiasing)
Itselle tämä on kiinnostavin Apple-julkaisu PC-puolella varmaan kymmeneen vuoteen. Halpismalli ja ulkoinen kovalevy kiinni niin siinä on vuosikausiksi riittävä masiina itselle reilusti alle tonnilla kun pelihommat hoituu muutenkin Pleikkarilla.
Olisikohan sama kuin Intel maceillä (esim. Mini late 2014). 7 vuotta käyttöjärjestelmäpäivityksiä ja 10 vuotta tietoturvapäivityksiä. Tuossa 7 vuoden kohdalla joudut ajamaan samalla käyttöjärjestelmällä 3 vuotta ja sitten loppuu tuki.Kuinka pitkälle Apple lupaa päivitykset tuolle laitteelle?
Niiden loppumiseenhan se aina käyttö töksähtää, yllättävänkin aikaisin.
@samiv kokeilitko näitä asetuksia? En vielä osta sitä, että macin kanssa ei pärjäisi normaaleilla näytöillä.
Komento, jonka annoit, ottaa käyttöön fonttien siloituksen koko järjestelmässä. Tässä selitys suomeksi:
• defaults write: Komento, jolla muokataan macOS:n järjestelmäasetuksia.
• -g: Globaalit asetukset, eli muutos vaikuttaa kaikkiin sovelluksiin.
• CGFontRenderingFontSmoothingDisabled: Asetus, joka määrittää, onko fonttien siloittaminen pois käytöstä.
• -bool NO: Asettaa arvoksi “EI”, mikä ottaa fonttien siloittamisen käyttöön.
Palauttaminen oletusasetuksiin
Voit palauttaa tämän asetuksen oletukseksi seuraavasti:
1. Avaa Terminal ja suorita seuraava komento:
defaults delete -g CGFontRenderingFontSmoothingDisabled
2. Käynnistä Mac uudelleen tai kirjaudu ulos ja takaisin sisään, jotta muutos tulee voimaan.
Tämä poistaa mukautetun asetuksen ja palauttaa fonttien renderöinnin oletustilan.
Mulla vanha 2012 Mac mini ja osuu noi vuodet aika hyvin siihen.Olisikan sama kuin Intel maceillä (esim. Mini late 2014). 7 vuotta käyttöjärjestelmäpäivityksiä ja 10 vuotta tietoturvapäivityksiä. Tuossa 7 vuoden kohdalla joudut ajamaan samalla käyttöjärjestelmällä 3 vuotta ja sitten loppuu tuki.
Otin tuon Opencore Legacy Patcherin linkin pois kun se on vain Intel maceille.Mulla vanha 2012 Mac mini ja osuu noi vuodet aika hyvin siihen.
Viimeisin käyttis jonka siihen virallisesti saa julkaistiin 2019 ja sen päivitystuki loppui marraskuussa 2022.
Opencore kikkailulla saisi uusimmankin käyttiksen vielä tosiaan asennettua.
Eipä nää korkean pikselitiheyden 4k näytöt kovin kalliita ole nykyään.No se Mac Mini hehkutus on juuri se, että se on normaalille ihmiselle hinnoiteltu kone. Tai ainakin luulin niin, se että foorumilla kirjoitteluun tarvitaan 1750e hintainen näyttö 250e hintaisen näytön sijaan osoittaa kuinka kaukana normaalinen ihmisten maailmasta Apple edelleen tietokone maailmassa on.