Apple julkaisi kutistuneen Mac mini -tietokoneen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kaotik
  • Aloitettu Aloitettu

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
22 577
apple-mac-mini-20241029.jpg

Tyypillisen massajulkaisun sijasta Apple päätti julkaista eilen vain uuden 24” iMacin ja nyt julkaisee muut uudet Mac-tietokoneet tiputellen pitkin viikkoa. Tänään vuorossa on kutistuskuurille joutunut uusi Mac mini. Apple Intelligence oli luonnollisesti jälleen merkittävä osa markkinointia, mutta Euroopassa sitä päästään tällä viikolla varmistuneiden tietojen mukaan hyödyntämään vasta huhtikuusta alkaen.

Uusi Apple Mac mini on kooltaan vaivaiset 127 x 127 x 50 mm, mutta sen sisään on saatu silti ahdettua esimerkiksi iMacia selvästi tehokkaampaa rautaa M4 Pro -järjestelmäpiirin muodossa. iMacin tapaan Apple on jakanut julkaisunsa jälleen neljään esikonfiguroituun malliin, mutta AIO-mallisesta sisaruksestaan poiketen mineissä on kaikilla sama runko.



Tehokkaimmassa konfiguraatiossa on käytössä M4 Pro -järjestelmäpiiri kahdeksalla suorituskykyisellä ja neljällä energiatehokkaalla eli yhteensä 12 prosessoriytimellä ja 16-ytiminen GPU, mutta sen tilalle voi vaihtaa myös 14-ytimisen mallin, jossa on kaksi suorituskykyistä ydintä enemmän, sekä tehokkaampi 20-ytiminen GPU. M4-malleissa prosessorin konfiguraatio on aina neljä suorituskykyistä ja kuusi energiatehokasta ydintä ynnä 10-ytiminen GPU. Neural Engine on tuttuun tapaan 16-ytiminen mallista riippumatta.

Muisti- ja tallennustilakonfiguraatiot ovat edullisemmissa malleissa oletuksena 16 tai 24 Gt, mutta valittavissa on aina myös 24 ja 32 Gt:n optiot. M4 Pro -mallissa on oletuksena 24 Gt ja optiona 48 tai 64 Gt muistia. Tallennustila on M4-malleissa 256-512 Gt ja päivitettävissä maksimissaan kahteen teratavuun asti, kun M4 Pro -mallissa on vakiona 512 Gt ja maksimissaan päivitettävissä jopa 8 teratavuun asti.

M4-mallit tukevat maksimissaan kolmea samanaikaista näyttöä, joista kaksi voi olla 6K-resoluutiolla ja 60 hertsin virkistystaajuudella, kun kolmas voi olla joko 4K- tai 5K-resoluutiolla ja 60 hertsin virkistystaajuudella valitusta liitännästä riippuen. M4 Pro -mallissa on tuettuna niin ikään maksimissaan kolmen näytön tuki, mutta sen tapauksessa kaikki kolme saavat olla 6K-resoluutiolla ja 60 hertsin virkistystaajuudella. M4-mallien Thunderbolt 4 tukee DisplayPort 1.4 -versiota, kun M4 Prossa tuettuna on DisplayPort 2.1.


Mac minin rungon etuosassa on kaksi USB-C 3.2 Gen 1×2 (10 Gbps) -liitäntää sekä 3,5 mm:n kuulokeliitäntä. Takapuolelta löytyy virtaliittimen lisäksi gigabitin verkkoliitin, HDMI-liitäntä sekä kolme Thunderbolt 4 -liitäntää (USB4-C). M4 Pro -mallissa takapuolen USB4-C-liittimet tukevat uudempaa Thunderbolt 5 -standardia. Molempiin voi halutessaan ottaa valinnaisena optiona gigabitin tilalle 10 gigabitin verkkoliittimen. Langattomat yhteydet onnistuvat Wi-Fi 6E- ja Bluetooth 5.3 -standardien mukaisesti.

Applen uusi Mac mini tuli ennakkotilattavaksi välittömästi ja niiden toimitukset aloitetaan 8.11. Edullisin 10/10-ytimen M4-malli 16 Gt:n muistilla ja 256 Gt:n tallennustilalla on hinnoiteltu 749 euroon, 512 Gt:n tallennustilalla 979 euroon ja 24 Gt:n muistilla sekä 512 Gt:n tallennustilalla 1209 euroon. 12/16-ytiminen M4 Pro -malli on hinnoiteltu puolestaan oletuksena 1699 euroon ja maksimikonfiguraatiossa 14/20-ytimisellä M4 Prolla, 64 Gt:n muistilla ja 8 Tt:n tallennustilalla hintaa tulee jopa 5494 euroa.

Lähde: Apple
 
Isona erona M4 Pro ja M4 on myös:
M4 Pro sirulla 273 Gt/s ja M4 120 Gt/s muistiväylän nopeus.
 
Viimeksi muokattu:
Todella pitkästä aikaa Applelta ihan pirun hyvä julkaisu. Järkevään hintaan saa kelpo muisteilla ja raudalla olevaa.
 
Yllättävästi älämölö eri someissa alkoi tuosta virtanapin sijoittamisesta laitteen pohjaan.

Tässä alkaa olla aika napakka paketti perus tietokoneen käyttöön tai halutessaan vaikka olohuoneeseen telkkarin kaveriksi. Yllättävää, että inflaatio ei ole vaikuttanut Applen tuotteisiin mitenkään.
 
Tuossahan on tehoa videoeditointiin ja kuvienkäsittelyyn ihan älyttömästi ja jos perus malliakin päivittää 24gb, niin on kyllä huikea kone ja alta 1000€. Saatika tuo perus 16gb 749€ on ihan älyttömän halpa. Pakko nostaa hattua applen suuntaan.
 
En edes muista milloin olisin viimeeksi painanut oman pelikoneen virtanappia. Ehkä joskus sähkökatkoksen jälkeen, mutta niitäkään ei oikein tule edes vuosittain.
 
En edes muista milloin olisin viimeeksi painanut oman pelikoneen virtanappia. Ehkä joskus sähkökatkoksen jälkeen, mutta niitäkään ei oikein tule edes vuosittain.
Joo ja muutenkin nuo mac minit ei vie virtaa mitään vs normi pc.
 
Fantastisia minitietokoneita. Koko on pienentynyt ja muistimäärä tuplattu halvimmassa mallissa. M4-piirillä varustettu perusmallikin antaa ulos 8K 60 Hz tai 4K 240 Hz HDMI:stä. Edeltävä M2 Mac mini kykeni vain 4K 60 Hz:iin HDMI:n kautta.
 
Thunderbolt5 tuki kiva yllätys. Vielä kun sais tb5 nvme ssd koteloita tai tb5 telakkaa missä nvme ssd paikka.
 
Mutta onko tuleva eWaste kun kovo pettää eli voiko tallennustilaa vaihtaa vai onko emossa ?
Ei taida olla kovin relevantti huoli sisäisen kiintolevyn hajoaminen. Tai ei ole ainakaan silmiin osunut postauksia missä tästä ongelmasta olisi applen kohdalla valitettu. Kuten yllä mainittu niin jatkaa levytilaa telakkaan integroidulla nvme ssd:lla niin saa huokealla ison määrän tilaa datalle. Telakka+2TB+ nvme ssd paljon halvempi kuin ostaa 2TB+ lisää sisäistä levyä.

Toivottavasti satechi tekee telakan m4 mac mini:lle. Vanhemmilla on vanhassa mac minissä satechin telakka ja siinä 2TB nvme ssd. Erittäin hyvin toiminut. Kone istuu kivasti telakan päällä. Telakalla sai myös puuttuvat muistikortinlukijapaikat näppärästi lisättyä.
1730284602104.jpeg
 
Viimeksi muokattu:
Upee rauta. Kiinnostaisi... mutta en vaan ole Applen juttuihin ikinä päässyt sisälle ja se mitä pitää vaimoa auttaa Macbookin kanssa, niin en ole vakuuttunut että se on minun järjestelmä.

Koko ikäni ollut Microsoft käyttäjä, mutta kieltämättä Windowsit menee monella tavalla väärään suuntaan, ku mikään tavallisen hintainen rauta ei saa sitä sulavaa kokemusta enää.
 
Toivottavasti satechi tekee telakan m4 mac mini:lle. Vanhemmilla on vanhassa mac minissä satechin telakka ja siinä 2TB nvme ssd. Erittäin hyvin toiminut. Kone istuu kivasti telakan päällä. Telakalla sai myös puuttuvat muistikortinlukijapaikat näppärästi lisättyä.
1730284602104.jpeg
Eiköhän tuolle tule vastaavanlainen telakka. Ehkä ainoa kysymysmerkki/haaste on juurikin uuden mallin virtanapin sijoitus
 
Fantastisia minitietokoneita. Koko on pienentynyt ja muistimäärä tuplattu halvimmassa mallissa. M4-piirillä varustettu perusmallikin antaa ulos 8K 60 Hz tai 4K 240 Hz HDMI:stä. Edeltävä M2 Mac mini kykeni vain 4K 60 Hz:iin HDMI:n kautta.
Olen ajanut jo pitkään M1 Mac Minillä 4k@120hz RGB4:4:4 10b HDR. Vaatii USB-C to HDMI palikan ja siihen custom firmwaren.
 
Tämä on kova ja pätevä laite omassa kotegoriassaan. Plussana tehoa on huiman paljon, miinuksena mitään osia ei voi vaihtaa ongelmien korjaamiseksi tai laitteen laajentamiseksi. Muutama usb-töpseli on varaa menettää, mutta muuten laite menee takuuajan päätyttyä roskiin jos jotain hajoaa.

Niin kauan kuin laite kestää ja Applen käyttistukea on, tehot tulee riittämään paljon peruskäyttöä vaativampaakin käyttöön, kunhan se ei ole uusien pelien pelaamista. Voi hyvin myös olla, että vuosien päästä kun MacOS tuki näille loppuu, niin Linux on jo toimiva ja hyvä vaihtoehto M-Appleillekin.

Tuon kaveriksi kun ostaa usb4-telakan nvme-paikalla ja usb-a liittimillä, niin sillä pääsee jo aika pitkälle. Saa nähdä millaisia koneen alle sopivia telakoita näille tulee, jos vaikka tulisi pro-malleja jotka tulee kiinni useammalla usb4-liittimellä ja tarjoaisi enemmän nvme-paikkoja ja muita liitäntöjä, esim sata-paikkoja tallennustilan laajentamiseksi.

Yhtä tehokkaita ja laadukkaita kilpailijoita samaan kategoriaan ei pc-puolelta oikein löydy, mutta siellä puolella koneissa on sitten eri plussia Mac Miniin verrattuna. Esim pienissä, laadukkaissa toimistokoneissa on M4:sta vähemmän tehoa, mutta cpu, muistit, ssd ja wlan on vaihdettavissa. Kiinalaisten minipc-koneiden puolelta taas löytyy tehoa melkein yhtä paljon, mutta niissä taas laatu ja luotettavuus ei yllä Applen tasolle. Jos haluaa grafiikkatehoa, voi katsella joko pelikannettavia tai pöytäkoneita, tuohon noin 750 euron hintaluokkaan löytyy RTX 4050 tai RTX 4060 näyttiksiä, joilla pelaa uusiakin pelejä, vaihtelevasti detaileista tinkien. Pelikannettava varsinkin on paljon meluisampi kun tehoa tarvitaan, mutta plussana tulee mukana myös akku, näyttö ja näppis sekä tuplasti grafiikkatehoa.

Muutama saman hintaluokan vaihtoehto eri tarpeisiin, että mitä vastaan tämä voi eri käyttäjien valinnoissa kilpailla.

Pieni ja laadukas toimistokone: ThinkCentre M70q Gen 4, i7-13700T 16GB/512GB

Tehokas minipc: Minisforum UM790 Pro, Ryzen 9 7940HS 64GB 1TB

Pelikannettava: HP Omen 16, i7-13620H 16GB 512GB RTX 4050

Pöytäkone: DUTZO Esport Fire, i5-12400F 16GB 1TB RTX 4060
 
juu tuota sisäistä kovoa ja sen lahoamista ajattelin "vain" kun sehän tulee vastaan koska kirjoitusmäärät ei ole ikuisia. Kyseessä on pieni laite "linja" jota on pienennetty lisää "siroksi" niin ei ensiksi tulisi mieleen ostaa telakkaa joka lisää kustannusta ja kokoa. En siis ole Mac vastainen vaan ajattelen käytönnöllistä ja huoltovarmuutta. Miksi sen tallennustilan pitää edes olla kiinteä osa kun on vaihtoehtoja. En hae vastakkain asettelua puolesta tai vastaan vaan yleenskin sitä että jos osia edes voisi harkita pystyvänsä vaihtamaan jos tulee tarve. Right to Repair hengessä siis :)
 
juu tuota sisäistä kovoa ja sen lahoamista josku ajattelin vain kun sehä tulee vastaan koska kirjoitusmäärät ei ole ikuisia, kyseessä on pieni laite jota on pienennetty niin ei ensiksi tulisi mieleen ostaa telakkaa joka lisää kustannusta ja kokoa. En siis ole Mac vastainen vaan ajattelen käytönnöllistä ja huoltovarmuutta.
Ei noista ole ollut juttua että olis porukalla mennyt rikki sisäisiä levyjä. ts. erittäin teoreettinen ongelma. Sama toteutus on ollut applen läppäreissäkin jo vuosikaudet eikä ole hajoamiset realisoituneet. Jos on akuutti iso tarve kirjoitusmäärille niin ulkoinen levy/nvme levy telakkan tai isompi sisäinen ssd niin kestää enemmän kirjoituksia. Muutenkin telakkaan levy on hyvä idea kun sisäinen tila maksaa mansikoita ja telakkaan saa 2TB+ levyn pikkurahalla. Verrattuna edelliseen imac:iin pitäisi myös tulla kirjoituksia vähemmän kun isompi keskusmuisti == vähemmän tarvetta swappaamiselle.
 
Viimeksi muokattu:
Ja jos sattuu omistamaan jonkun korkeakoulun tunnukset niin perusmallin hinta tippuu 629 euroon. Vielä vaikka parin teran ulkoinen ssd koneen taakse kiinni niin avot!
 
juu tuota sisäistä kovoa ja sen lahoamista ajattelin "vain" kun sehän tulee vastaan koska kirjoitusmäärät ei ole ikuisia. Kyseessä on pieni laite "linja" jota on pienennetty lisää "siroksi" niin ei ensiksi tulisi mieleen ostaa telakkaa joka lisää kustannusta ja kokoa. En siis ole Mac vastainen vaan ajattelen käytönnöllistä ja huoltovarmuutta. Miksi sen tallennustilan pitää edes olla kiinteä osa kun on vaihtoehtoja. En hae vastakkain asettelua puolesta tai vastaan vaan yleenskin sitä että jos osia edes voisi harkita pystyvänsä vaihtamaan jos tulee tarve. Right to Repair hengessä siis :)

Mites sun puhelin? Saatko siitä vaihdettua tallennuslevyn miten helposti? Kaikki voi mennä ja meneekin ennen pitkää rikki. Kyllä ne puhelimet, älykellot ja tietokoneet sekä muut laitteet on kuitenkin suunniteltu toimimaan reilusti yli niiden luonnollisen käyttöiän huomioiden teknologian vanhentuminen. Ihan riippumatta valmistajasta.
 
Itselle tämä on kiinnostavin Apple-julkaisu PC-puolella varmaan kymmeneen vuoteen. Halpismalli ja ulkoinen kovalevy kiinni niin siinä on vuosikausiksi riittävä masiina itselle reilusti alle tonnilla kun pelihommat hoituu muutenkin Pleikkarilla.
 
juu tuota sisäistä kovoa ja sen lahoamista ajattelin "vain" kun sehän tulee vastaan koska kirjoitusmäärät ei ole ikuisia. Kyseessä on pieni laite "linja" jota on pienennetty lisää "siroksi" niin ei ensiksi tulisi mieleen ostaa telakkaa joka lisää kustannusta ja kokoa. En siis ole Mac vastainen vaan ajattelen käytönnöllistä ja huoltovarmuutta. Miksi sen tallennustilan pitää edes olla kiinteä osa kun on vaihtoehtoja. En hae vastakkain asettelua puolesta tai vastaan vaan yleenskin sitä että jos osia edes voisi harkita pystyvänsä vaihtamaan jos tulee tarve. Right to Repair hengessä siis :)
Siksi, että Apple ottaa mojovan katteen suuremmasta tallennustilasta, kun ihmiset ottavat isomman SSD:n kuin mitä heti aluksi oikeastaan tarvitsisivat. Ja jos asiakas ostaa liian pienellä SSD:llä varustetun mallin, todennäköisesti hän päivittää aikaisemmin uuteen malliin, jolloin tulee taas lisää liikevaihtoa.
 
En nyt näe näitä niin hyvänä diilinä.

Nuo pohja SSD:t vaihtelee käyttökelvottoman ja lähes käyttökelvottoman välillä. Käytännössä telakka + NVMe on pakko laskea mukaan hintaan ellei meinaa ostaa tuota Applen kapasiteettia kohtuullisella 8-10 kertaisella hintalapulla suhteessa markkinahintaan. Jännä myös että shippaavat koneet legacy Wi-Fin (6E) kanssa.

M4 toki kiinnostaa ja pisteet siitä että antavat mahdollisuuden päivittää 10 Gbps verkkokorttiin.
 
Tämä on kyllä todella kiinnostava tapaus. Tässä vuoden päivät pienet casual pelailut on hoitunut geforceNow palvelulla macbook air M1:llä ja tästä saisi hyvän työpöytä koneen itselle kun PC:stä tuli muutama vuosi sitten luovuttua.

Luulis että NASin kanssa toi perusmalli olis melkein riittävä omaan käyttöön :hmm:
 
Tämä on kyllä todella kiinnostava tapaus. Tässä vuoden päivät pienet casual pelailut on hoitunut geforceNow palvelulla macbook air M1:llä ja tästä saisi hyvän työpöytä koneen itselle kun PC:stä tuli muutama vuosi sitten luovuttua.

Luulis että NASin kanssa toi perusmalli olis melkein riittävä omaan käyttöön :hmm:
Ei tarvi edes NAS:ia kun laittaa telakan missä nvme-levylle paikka. Näkyy normaalina usb-massamuistina. Satechilta varmaan tulee telakka minkä päälle saa mac minin istumaan niin ei vie enempää pöydältä tilaa ja johtosotku minimaalinen.
 
Onnistuuko sovellusten asennus ulkoiselle levylle?
Pitäisi onnistua. En ole tosin kokeillut omakohtaisesti. Vanhemmille tein niin, että kaikki applikaatiot sisäiselle ja kaikki iso(valokuvat, videot) data ulkoiselle asemalle. Tein näin, koska ajattelin että jos tulee joku ongelma usb-levyn/telakan kanssa niin vähemmän mikrotukitarvetta.
Just like Windows, macOS lets you run applications from a compatible external drive. Moving some software to an external drive saves you a lot of space on your Mac, and it's a recommended strategy to prevent your storage from getting full.
 
Ekana tuli mieleen tästä, että miten oiva kapistus ainakin teoriassa tämä olisi johonkin minimaaliseen HTPC setuppiin, jolla voisi myös jotain pientä pelaillakkin. Harmi vain karvalakkimallin todella pieni sisäinen tallennustila, pakostakin vaatii vähintään ulkoisen m.2 ssd kotelon.
Onkos kellään omakohtaista kokemusta tälläisen mac tietokoneen käytöstä niin sanottuna mediakeskuksena?
 
Edullisin 10/10-ytimen M4-malli 16 Gt:n muistilla ja 256 Gt:n tallennustilalla on hinnoiteltu 749 euroon, 512 Gt:n tallennustilalla 979 euroon ja 24 Gt:n muistilla sekä 512 Gt:n tallennustilalla 1209 euroon.

Lähde: Apple

Rikkooko Apple tässä muistihinnoittelun ME:n, vaikka ennenkin toki tunnettu noiden ryöstöhinnoittelusta? 256Gt tallennustilaa lisää +230€, 0,9€/Gt tai olihan hinnat tuolla tasolla reilu 10v sitten...
 
Vielä on julkistamatta seuraava Mac Studio, joka on tulossa keväällä. Nythän Studion hinnat alkaen mallissa on M2 Max + 32 Gb + 512 Gb ja hinta vähän alle 2500 e. Tulossa olevassa uudessa itsestäänselvästi lähdetään tasolta M4 Max ja vähintään 32 Gb RAM. Mutta ihan mahdollisuuksien rajoissa että RAM lähteekin 48 Gb:stä (M2 Studiossa oli tuplat perusmuistia vs. Mini M2 Pro). Eli jos vähän tehokkaampaa konetta tarvii ja Mini Pro:n vakio 24 Gb RAM ei riitä, saattaa kannattaa odotella uuden Studion julkistusta. Hintaero saattaa jäädä nimittäin tosi pieneksi ja tehoeroa on taas ihan jonkun verran.
 
Onnistuuko sovellusten asennus ulkoiselle levylle?
Ikinä en ole asentanut mutta kyllä kai se on aina onnistunut ellei sovellus itse vaadi olemista sisäisellä levyllä (joka kai on erittäin harvinaista mutta mahdollista). Sellainen juttu tosin on että App Storesta ostettujen sovellusten piti olla sisäisen levyn applications-kansiossa, jotta päivitykset ym. toimisi. Muistelen kuulleeni että tuohon olisi nyt käyttispäivityksesä muutos tulossa tai tullut, eli voisi storesta ostetutkin olla missä vaan. En itse tiedä toimiiko kun oma koneeni on niin vanha että siihen ei uusin käyttis enää asennu.

edit jaa tohonkin oli jo vastattu
 
Vielä on julkistamatta seuraava Mac Studio, joka on tulossa keväällä. Nythän Studion hinnat alkaen mallissa on M2 Max + 32 Gb + 512 Gb ja hinta vähän alle 2500 e. Tulossa olevassa uudessa itsestäänselvästi lähdetään tasolta M4 Max ja vähintään 32 Gb RAM. Mutta ihan mahdollisuuksien rajoissa että RAM lähteekin 48 Gb:stä (M2 Studiossa oli tuplat perusmuistia vs. Mini M2 Pro). Eli jos vähän tehokkaampaa konetta tarvii ja Mini Pro:n vakio 24 Gb RAM ei riitä, saattaa kannattaa odotella uuden Studion julkistusta. Hintaero saattaa jäädä nimittäin tosi pieneksi ja tehoeroa on taas ihan jonkun verran.
Eiköhän toi studion suurin uudistus tule olemaan m4 ultra. 2xm4 max niitattu yhteen samalla tavalla kuin m2 ultra oli 2xm2 max niitattuna yhteen.
 
Aika selkeästi ajatus on että liitetään TB näyttöön joka toimii samalla telakkana.
 
Eiköhän toi studion suurin uudistus tule olemaan m4 ultra. 2xm4 max niitattu yhteen samalla tavalla kuin m2 ultra oli 2xm2 max niitattuna yhteen.
Onhan se niille joilla on tarve ja rahaa. Itse mietin vaan siltä kantilta, että Mini Pro saattaa alkaa isommalla RAMmilla buustattuna olla taas jo vähän siinä ja tässä, että kannattaako kun ehkä niin pienellä kuin n. 300 e lisäpanoksella saa Studiossa kaikenlaista, kuten tietysti enempi prossutehoa ja muistikin 546GB/s.

Jos olisin lähtenyt päivittämään konetta M2-aikana niin Studio olisi ollut tuon pienen hintaeron vs. Mini Pro takia ihan selkeä valinta. Nyt alkaa nuo perus-Minit vaan olla jo sen verran hyviä, että varmaan kevätpuolella siirrän 7v täyttävän iMac 5K:n eläkkeelle ja hommaan tilalle vaan Minin maksimimuistilla.
 
Yllättävästi älämölö eri someissa alkoi tuosta virtanapin sijoittamisesta laitteen pohjaan.

Tässä alkaa olla aika napakka paketti perus tietokoneen käyttöön tai halutessaan vaikka olohuoneeseen telkkarin kaveriksi. Yllättävää, että inflaatio ei ole vaikuttanut Applen tuotteisiin mitenkään.
Hassu paikka virtanapille mutta ei nyt porukka taida älytä miten pieni tuo kone on. Sen muutaman kerran vuodessa mitä virtanappia tarvii painella niin voi sen koneen aika helposti vaikka nostaa ilmaan että saa virtanappia painettua. Ei kuitenkaan ole mikään entisajan 10kg pc-torni. Helpompi Minin virtanappi on varmaan löytää ja käyttää kuin vaikka tällaisen vanhan iMacin, jossa virtanappia pitää sormituntumalla hakea koneen takaosasta silloin harvoin kuin sitä tarvitsee painaa.
 
Onnistuuko sovellusten asennus ulkoiselle levylle?

Tämähän on macOS:ssa toteutettu tavallisesti niin, että se .app tiedosto voi käytännössä sijaita missä vaan, mutta softat tapaa tehdä omia kansioita/tiedostoja joihin sitten sitä dataa keräytyy (softasta riippuen), ja ne menee kyllä oletuksena sinne käyttäjän kotihakemistoon - ja se on siellä käyttislevyllä.

On tietty softakohtaista mahdollistaako se jonkun kirjaston tms sijoituksen suoraan ulkoiselle levylle, mutta se on tosiaankin kiinni siitä softasta.
 
Mites sun puhelin? Saatko siitä vaihdettua tallennuslevyn miten helposti? Kaikki voi mennä ja meneekin ennen pitkää rikki. Kyllä ne puhelimet, älykellot ja tietokoneet sekä muut laitteet on kuitenkin suunniteltu toimimaan reilusti yli niiden luonnollisen käyttöiän huomioiden teknologian vanhentuminen. Ihan riippumatta valmistajasta.
Et tainnut lukea mun viestiä ajatuksella, joten lue se uudelleen. Tyypillinen vastauksesi jos X tekee joitan Y ei voi olla huononpi ja kun Z ei voi tapahtua koska N laitteessakin ne kestää. Offtopic vastaus että luurini kestää koska se toimii puhelimena ja viestimenä jota en käytä murto-osaa mitä "tietokone" mallista käytän. Luonnollinen elinkaari on myös suhteellinen käsite, mitens ne huonot olosuhteet ja vahingot ja käyttäkohde. Voisiko laite kokea sellaista ja siten vaatia tallennustilan vaihtoa. Jos olisit lukenut viestini olisit jättänyt vastaamatta trolli tavalla. Jännää aina tuotemerkki porukoissa esiintyvä "koska ei sen tarvitse olla kun XYZ on sen suunnitellut niin ja ennenkin ne on kestäneet" . Jos uskaltaa kyseenalaistaa jotain niin sitten tulee aina joku joka ei lue ajatuksella viestiä ja on pakko päästä pätemään ja antamaan esimerkki joka pyrkii eskaloimaan keskustelun ihan uusille tasoille. Tässä monesti se syy että jätän omat mietteeni monesti omiksi ja selailen foorumia vain lukemistarkoituksessa.
 
Viimeksi muokattu:
Et tainnut lukea mun viestiä ajatuksella, joten lue se uudelleen. Tyypillinen vastauksesi jos X tekee joitan Y ei voi olla huononpi ja kun Z ei voi tapahtua koska N laitteessakin ne kestää. Offtopic vastaus että luurini kestää koska se toimii puhelimena ja viestimenä jota en käytä murto-osaa mitä "tietokone" mallista käytän. Luonnollinen elinkaari on myös suhteellinen käsite, mitens ne huonot olosuhteet ja vahingot ja käyttäkohde. Voisiko laite kokea sellaista ja siten vaatia tallennustilan vaihtoa. Jos olisit lukenut viestini olisit jättänyt vastaamatta trolli tavalla. Jännää aina tuotemerkki porukoissa esiintyvä "koska ei sen tarvitse olla kun XYZ on sen suunnitellut niin ja ennenkin ne on kestäneet" . Jos uskaltaa kyseenalaistaa jotain niin sitten tulee aina joku joka ei lue ajatuksella viestiä ja on pakko päästä pätemään ja antamaan esimerkki joka pyrkii eskaloimaan keskustelun ihan uusille tasoille. Tässä monesti se syy että jätän omat mietteeni monesti omiksi ja selailen foorumia vain lukemistarkoituksessa.
Itse käytännössä aloitit tämän eskaloinnin viestillä, jonka itse ainakin luin jonkunlaisena trollina:
Mutta onko tuleva eWaste kun kovo pettää eli voiko tallennustilaa vaihtaa vai onko emossa ?
Tämä äärimmäisen marginaalinen ongelma nyt vain kyseenalaistettiin. Vastaavia ratkaisuja sisäisen tallennustilan suhteen on jo vuosia ollut Applen muissa laitteissa, kuten myös muillakin valmistajilla. Mitään merkittävää ongelmaa ei tästä tosiaan ole syntynyt. Puhelimissakin tallennustila voi olla melko kovassa käytössä esim. somettajilla, jotka paljon kuvaavat videota yms. Markkinoilla on myös edelleen runsaasti vaihtoehtoja, jossa tallennustila on vaihdettavissa, ei ole pakko ostaa Applea tai tulla pätemään "tuotemerkki porukoiden keskusteluun" 😁 Jos tarvitset tietokonetta äärimmäiseen tai hyvin poikkeukselliseen käyttöön, niin silloin ei varmaan kannata edes miettiä hinnat alkaen mallia Applelta.

Mun on todella vaikea uskoa, että joku vilpittömästi kuvittelee että näin pienessä laitteessa, ja vielä Applelta, voisi olla vaihdettava tallennustila.
 
Onhan SSD:n hajoaminen tietenkin olemassa oleva riski. Mutta itse pidän sen suurimpana riskinä sitä että jotain tärkeää tuhoutuu levyn mukana, ja se on käyttäjän moka jos ei ole varmuuskopiot ajan tasalla. Ei noiden hajoaminen ole ollut mitenkään yleistä eikä ainakaan niin että hajoaisi kovin pian. Ekat SSD:tuli Applen koneisiin yli 10 v sitten. Jos kuitenkin vaikka esim. 7-10 vuotta vanha Mac Mini SSD:n hajoamisen takia muuttuu käyttökelvottomaksi niin ei siinä suurta rahallista tappiota kyllä enää tule ja koneen käyttöarvokin alkaa olla jo aika rajusti vähenemään päin. Tietenkin parempi olisi jos voisi vaihtaa niin saisi sisäsen levynkin kapasiteettia kasvatettua, mutta Apple nyt on lähtenyt siihen että peruskokoonpanossa koneiden hinnat on jopa yllättäen maltillisia mutta extraa haluavilta otetaan katetta sitten enemmän.

Nykymaailmassa kovemmassa käytössä olevissa koneissa varmaan on sitten ulkoinenkin SSD tai useampi lisäksi käytössä niin että käyttö jakautuu. Memory swappaus voisi ehkä olla jonkinlainen riskin lähde mutta kuinka iso? Tässä yksi näkemys:
 
Itselle tämä on kiinnostavin Apple-julkaisu PC-puolella varmaan kymmeneen vuoteen. Halpismalli ja ulkoinen kovalevy kiinni niin siinä on vuosikausiksi riittävä masiina itselle reilusti alle tonnilla kun pelihommat hoituu muutenkin Pleikkarilla.
Tämähän se järkevä valinta olisi, jos tyhjästä nyt aloittaisi. Rauta Windows-puolella tuntuu näihin verrattuna hyvin vanhanaikaiselta, eikä high-end PC-pelaamisessa ole näytönohjainten nykyhinnoilla mitään järkeä. Siirtymä vain on hyvin hankala, kun on iso kasa pelejä ja muita ohjelmia Windowsille hankittuna.
 
Oma M1 karvalakki-mini menee nyt varmaankin päivitykseen.
Pohdin tuossa ottaisiko M4 pron vai tavallisen?
Käyttö on perus netin lisäksi Logic prolla harrastelua, oman bändin nauhoitteiden miksausta, final cutilla satunnaisesti videomuokkausta yms.
M4 pron perusmalli 24/512 vaikuttaisi aika kovalta paketilta, vai maksankohan turhasta kun käyttö ei niin kovaa ole?
 
Onko porukalla kokemusta onko Applella ollut tapan julkistaa jotain BF tarjouksia, vai tilaanko tämän Mac minin nyt samantien?

Tämä tulee korvaamaan nykyisen Windows pöytäkoneeni ja mikään kiire ei ole.
 
Onko porukalla kokemusta onko Applella ollut tapan julkistaa jotain BF tarjouksia, vai tilaanko tämän Mac minin nyt samantien?

Tämä tulee korvaamaan nykyisen Windows pöytäkoneeni ja mikään kiire ei ole.
Ei kannata odottaa Applelta käytännössä mitään tarjouksia koskaan, niin ei pety.
 
Onko porukalla kokemusta onko Applella ollut tapan julkistaa jotain BF tarjouksia, vai tilaanko tämän Mac minin nyt samantien?

Tämä tulee korvaamaan nykyisen Windows pöytäkoneeni ja mikään kiire ei ole.
Viime vuonna sai Black Friday:ssa 100€ lahjakortin, kun osti Mac minin.
 
Kuinka hyvin Pixel puhelimet toimii MacOs vai onko vaihdettava puhelin samalla Iphoneen? Tämä MacMini kiinnostaa kun Win10 tuki päättyy kohta.
 
Itsellä menee harkintaan perus M4 32/512 malli tai M4 Pro 24/512. Näiden lisäksi ulkoinen SSD. Kallistumassa tuohon 32gt malliin.
Tällä sitten harrasteohjelmoinnit + muuta kevyttä, amiga/nes emulaattorit jne.
7700x/32gt/3070 sitten hoitaa pelikoneen virkaa vielä, vaan mielenkiintoa ei oikein ole tuota päivittää.

Tässä muhinut vuoden ajan ajatus siirtyminen macos maailmaan(entuudestaan löytyy iphone, ipadia jne). Vaimolla macbook air m1 ja kovin tyytyväinen sen kanssa ollut.
Siinä vaan käy sitten niin, että on loukussa applen ekosysteemissä.
 
Itsellä menee harkintaan perus M4 32/512 malli tai M4 Pro 24/512. Näiden lisäksi ulkoinen SSD. Kallistumassa tuohon 32gt malliin.
Tällä sitten harrasteohjelmoinnit + muuta kevyttä, amiga/nes emulaattorit jne.
7700x/32gt/3070 sitten hoitaa pelikoneen virkaa vielä, vaan mielenkiintoa ei oikein ole tuota päivittää.

Tässä muhinut vuoden ajan ajatus siirtyminen macos maailmaan(entuudestaan löytyy iphone, ipadia jne). Vaimolla macbook air m1 ja kovin tyytyväinen sen kanssa ollut.
Siinä vaan käy sitten niin, että on loukussa applen ekosysteemissä.
Mut siellä on ihan kiva olla :joy:
 
Sinänsä ihan kiinnostava tuote mutta ihan periaatteessa sylettää että 16 Gt lisää muistia maksaa 460 euroa kun normaali markkinanhinta on alle satasen ja vajaa 2T SSD:tä maksaa 920 euroa kun markkinahinta on alle pari sataa.

Toki ei se tyhmä ole joka pyytää, varsinkaan jos kaupaksi saa kovasta hinnasta huolimatta.

Positiivisena pidän että ilman lisähintaakin tuote on moneen käyttöön toimiva, varsinkin jos pitää isommat datamassat "pilvessä". Eivät sentään laittaneet perusmallia 8Gt muistilla.
 
Sinänsä ihan kiinnostava tuote mutta ihan periaatteessa sylettää että 16 Gt lisää muistia maksaa 460 euroa kun normaali markkinanhinta on alle satasen ja vajaa 2T SSD:tä maksaa 920 euroa kun markkinahinta on alle pari sataa.

Toki ei se tyhmä ole joka pyytää, varsinkaan jos kaupaksi saa kovasta hinnasta huolimatta.
Onhan se vähän tyyristä, mut kerran se vain kirpasee.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
260 498
Viestejä
4 524 943
Jäsenet
74 611
Uusin jäsen
Santsja_

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom