Et nyt multa kysynyt mutta yritän silti. Pitkä ja monisyinen tarina kaikkine muutoksineen, joka herättää vahvoja tunteita. Tulkinnat riippuvat myös paljon siitä kuinka piru raamattua moodissa Bambun ulostuloja lukee. Itse omistan P1S:n enkä ole käyttänyt juurikaan 3. osapuolen softia (esim. OrcaSlicer) tai 3. osapuolen rautalaajennoksia (esim. Panda Touch). Suhtaudun mielestäni tähän suhteellisen neutraalisti odottaen mihin tämä päätyy kun pöly laskeutuu.
16.1.
Bambu ilmoitti tekevänsä "tietoturvaparannuksen" firmware päivityksellä, joka muuttaa tapaa jolla tulostimen kriittisiä ohjaustoimintoja voi käyttää. Tietoturvaesimerkkeinä käytettiin mm.
Anycubicin reikää, jossa valkohattuhakkeri oli päässyt tulostimiiin internetistä käsiksi ja tehnyt demototeutuksen niiden hakkeroinnista joka käytännössä vain tulosti ilmotuksen tulostimen näytölle. Toisena argumenttina oli jatkuvat Bambun pilvi-infraa vasten tehdyt epänormaalit pyynnöt ja hyökkäykset. Käytännössä uusi tietoturvatoteutus rajoittaa kolmansien osapuolien pääsyä tulostimen "kriittisiin toimintoihin" kuten tulostuksen käynnistys, kamerakuva, lämpötilan ja tuulettimien säätö yms. Muutos on tulossa ensimmäiseksi beta firmwarena X1C-malliin mutta samalla ilmoitettiin että tämä on jatkossa Bambun tapa toimia ja tulee myöhemmin muillekin Bambun malleille (mm. P1 ja A1).
Bambu toteutti 3. osapuolille erillisen Bambu Connect sovelluksen, jota 3. osapuolten pitäisi käyttää integraatiosovelluksena. Bambu Connectilla on oikeus antaa tulostimille noita kriittisiä ohjauskomentoja kun ennen 3. osapuolet ovat voineet käskeä tulostimia suoraan avoimen rajapinnan kautta. Sovellus sopii parhaiten OrcaSlicerin kaltaisiin 3. osapuolen Slicer-käyttötapauksiin. Käytännössä se tarkoittaa että OrcaSlicerin pitää lähettää tulostettava tiedosto Bambu Connect sovellukselle tulostettavaksi eikä voisi suoraan integroitua tulostimeen. Käyttäjä voi sitten Bambu Connectissa säätää noita tulostimen asetuksia ja aloittaa varsinaisen tulostuksen (demovideo alempana). Jos taas käytät vain Bambun omia softia (Bambu Studio/Bambu Handy) niin mikään ei käytännössä muutu. Toisaalta tuommoiset 3. osapuolen epäviralliset rautatuotteet kuten PandaTouch-kosketusnäyttö ei todennäköisesti enää jatkossa toimisi. Bambu kertoi että voit halutessasi jättää firmware päivityksen asentamatta ja toimia nykyisellä mallilla mutta silloin et saa myöskään uusia ominaisuuksia tai tietoturvakorjauksia. Toisaalta Bambun yleisissä käyttöehdoissa oli samaan aikaan klausuuli, että Bambu voi estää tulostuksen tietoturvatilanteen takia jos firmwarea ei ole päivittänyt.
Noh tosta nousi suuri kohu. Käyttäjät ja Youtuberit tulkitsivat että muutoksen todellisena tavoitteena oli vain hankaloittaa ja estää 3. osapuolten sovellusten ja rautalaajennosten toimintaa tarjoten Bambulle enemmän keinoja omien tuotteiden ja liiketoiminnan voiton maksimoimiseksi. Samalla nähtiin kauhuskenaarioita, jossa Bambun lopullinen tavoite voisi olla pikku hiljaa siirtää edistyneempiä toiminnallisuuksia Bambun sovelluksissa maksujen taakse tai jopa estää 3. osapuolten filamenttien käyttö. Pelot perustuivat lähinnä siihen miten jotkut muut yritykset kuten HP tulostusmaailmassa on vastaavaa tehneet. Tietoturvaparannuksen toteutustapaa erillisellä sovelluksella käyttöhallittujen rajapintojen sijaan pidettiin myös epäuskottavana ja typeränä. Bambu Connectin "turvallisuuden" takaavat salaiset avaimet myös "hakkeroitiin" sovelluksen beta versiosta vuorokaudessa, joka asetti tietoturvaparannuksen entisestään kyseenalaisemmaksi.
Tästä nousi sen verran suuri kohu, että Bambu alkoi 20.1.
puolustelemaan väittäen ääritulkintoja vääriksi syytöksiksi mutta pakitteli myös toteutuksen osalta ilmoittaen toteuttavansa erillisen "Developer mode" valinnan, jolla vanhat rajapintapääsyt ja avoimet portit säilyisivät ennallaan. Samalla kuitenkin totesivat etteivät enää vastaa tämän toimintamoodin asiakaspalvelusta (jättäen tulkinnanvaraiseksi missä laajuudessa tätä tulkitaan). Samalla jäi myös vähän auki menettääkö Developer Modea käyttäessä Bambun sovellusten kaikki pilvitoiminnallisuudet. Samalla Bambu julkaisi
demovideon, jolla lyhyesti näytettiin miltä Bambu Connectin käyttö OrcaSlicerissa käytännössä näyttäisi. Demo osoittaa ettei toi loppukäyttäjän näkökulmasta yksinkertaisessa käyttötapauksessa ole ihan niin iso muutos. Käytännössä osa valikoista aukeaa eri sovelluksessa.
Myöhemmin 22.1. Bambu
vastaili myös The Vergen esittämiin kysymyksiin sitoutuen vastauksillaan tiettyihin asioihin kuten ettei maksullisia toiminnallisuuksia nykymalleihin ole tulossa eikä 3. osapuolten filamenttien käyttöä nykymalleista estetä mutta kyllä noihin edelleen jäi tulkinnanvaraisuuksia jos kusetuskeinoja etsii. Totesivat myös että salausavaimien vuotamisesta huolimatta jatkavat etenemistä päivitetyn suunnitelman mukaan eikä sen jälkeen ole tullut uusia päivityksiä.
Käytännössä tässä siis odotellaan miten tilanne kehittyy. Sitten kun toteutus koko laajuudessaan saadaan julki ja 3. osapuoli pääsee tutkimaan rajoitteita niin nämä tulkinnanvaraisuudetkin pääosin paljastuu. Toisaalta jos olet käyttänyt pelkästään Bambun sovelluksia tähän asti eikä 3. osapuolen sovellukset ja lisäosat juurikaan kiinnosta niin käytännössä workflowssa ei muutu yhtään mikään ellei noi kauhuskenaariot sitten joskus tulevaisuudessa ala toteutumaan. Toisaalta osa käyttäjistä pelkää että tämä on lopun alkua, jota muutkin laitevalmistajat voivat sitten Bambun asettaman esimerkin jälkeen seurata.