Mikäköhän ihme motiivi sulla on tyrkyttää tuota oledia joka kommenttiin? Itsellä sonyn xj94 75" ja aiempi oli lg cx 65" ja toi sony pätkii ton oledin käytännöllisesti kaikessa paitsi ei youtuben hdr pätkissä missä ne vedetty överiksi ja varauksella peleissä ( siinä ei ole suuri ero loppupelussä).
Sonyssa parempi kuva normi hd (kaapelikanavat), sdr kuva ( paljon mulla uhd rippejä) järjetön ero lg olediin, peleissä ei black crushia esiinny ollenkaan.... Ei vertical bandingiä mutä oli häiritsevästi kolmessa oledissa mitä mulla kävi kääntymässä.... Summasummarum... Jos katselet kontakstia laidasta laitaan niin itselle käyttökokemuksen mukaan Sony vei selvästi voiton...jos katsot pelkkää hdr kuvaa pimeässä levyltä niin sitten kannattaa hommata oled. Eikä pelkoa että poltat kuvan kiinni jos sattuu jäämään telkkari päälle pauselle, eli ei tarvi vahtia sitä koko aika. Katsotaan sitten tulevaisuudessa jos tulee jotain microled/microoled tekniikoita kuluttaja hinnoilla eikä pelkoa että saa pelätä palaako kuva telkkariin kiinni niin voi hommata uuden.
Loppukommenttina vielä että sonyn kuva luonnollinen suoraan laatikosta mutta noi oledit käytännöllisesti katsoen pitää kalibroida että saat niistä kaiken hyödyn irti. Ainakin lg t.
Sonyn X90K on ihan eri laite, kuin vaikka nykyiset X90L tai etenkään X95L. Siinä missä X95L vs OLED on tasaisempi vääntö, niin tuo X90K jää jokaisella osa-alueella niin kauas OLEDista, että se on yksinkertaisesti ja objektiivisesti selvästi heikompi kuin OLED. Ei se tarkoita, etteikö siihen silti voisi olla ihan tyytyväinen, mutta ei se kuvanlaadullisesti paini samassa sarjassa edes miniledien kanssa, saatika OLEDien kanssa.
Tässä vähän speksejä:
X90K dimming zones = 54
X90L dimming zones = 88
X95L dimming zones = 864
X90K HDR real scene brightness (Rtings) = 168nit / 268nit / 357nit
X90K HDR 10% window brightness (Rtings) = 784nit
X90L HDR real scene brightness (Rtings) = 216nit / 474nit / 581nit
X90L HDR 10% window brightness (Rtings) = 1254nit
X95L HDR real scene brightness (Rtings) = 359nit / 553nit / 889nit
X95L HDR 10% window brightness (Rtings) = 1717nit
Tuossa jo näkee hyvin selvästi, miten kauas X90K jää HDR spekseissä noista uudemmista Sonyista, joten ei voi oikein yleistää, että X90K on OLEDin vertainen, jos esim X95L on kaupassa ollut aika lähellä OLEDin tasoa.
Jos tässä nyt vedetään keskustelua sellaiseksi, että Rtings on joku pilipalisivusto, joka tylsästi vaan mittailee TV:itä ja ketä kiinnostaa joku referenssin mukainen kuva, niin aika vaikeaksi menee sitten vertailla TV:itä enää yhtään millään objektiivisella tavalla. Toki voihan joku tulla sanomaan, että se oma 32" putki TV näyttää paljon paremmalta kuin mikään tylsä lättänä nykytelkkari, mutta aika kaukana se on mistään objektiivisesta vertailusta. Kyllähän jonkun mielestä kymppitonnin genelecitkin voivat kuulostaa aika tylsältä verrattuna siihen auton 18" takaluukun subbariin josta saa kunnolla bassoa.
Olet valittanut kyllä paljon tuosta OLEDin black crushista, joka on mielestäni aika myytti. Toki jos kuva-asetukset ovat ihan pielessä tai paneelilla ei ole yhtään käyttötunteja takana, niin mustan erottelu voi olla tukossa. OLEDit voivat vaatia maksimissaan jopa 100h käyttöä alle, ennen kuin mustan tasot alkavat näkyä täysin oikein. Useimmiten kuitenkin muutaman tunnin käyttö riittää. Usein näissä black crush jutuissa on kyse enemmän siitä, että on totuttu ylivalotettuun kuvaan, jossa harmaasävyt näkyvät korostetun vaaleina. Sellaiseen verrattuna OLED näyttää tummalta, mutta OLED on lähempänä sitä, millaiseksi se kuva on alunperin masteroitu. Varsinkin LG OLEDeissa on säätövaraa niin rutkasti, että kuvasta saa vaikka kuinka haalean ja kaikki mustat harmaiksi, jos niin haluaa.
Suosittelen OLEDia paljon, koska se on vaan tällä hetkellä omassa hintaluokassaan useimmiten paras valinta. Jos haluaa led-telkkarin, joka pärjää OLEDille kuvanlaadussa, joutuu maksamaan OLEDin hinnan, eikä silti saa ihan yhtä hyvää. Vastaavasti nuo heikommat mallit eivät ole yleensä niin selvästi halvempia, että se hintaerotuksen säästö olisi sen arvoista, miten paljon kuvanlaadussa menetetään, ellei budjetti ole todella tiukka. Toki aina riippuu käyttötarkoituksesta myös, ja esim 100% pelikäyttöön tai vain hyvin kirkkaaseen tilaan en varmaan suosittelisi OLEDia samanhintaisen miniledin ylitse. Sonyn X95L on varmasti tämän hetken paras (mini)leditelkkari mikä on tarjolla, ja pääsee kyllä varsin lähelle OLEDien kuvaa, mutta silti saman hintainen OLED on useimmissa tapauksissa parempi valinta.
Ja vielä tuhon väitteeseen, että OLEDit täytyisi kalibroida että kuvasta saa mitään irti, lainataan vähän RTINGSiä:
Samsung S90C "The TV has superb pre-calibration SDR accuracy. It's a bit bright for a moderately-lit room, but the white balance and color accuracy are fantastic, with no noticeable issues. The color temperature is also nearly perfect, so this TV barely requires any calibration to look great overall."
LG C3 "The LG C3 has truly excellent pre-calibration accuracy in SDR. Its gamma is slightly above the 2.2 target for a moderately lit room, so it's on the darker side overall, except in very bright scenes where it's a tad too bright. Its color temperature is fantastic, albeit a bit warm. Its color accuracy is also fantastic, and its white balance is amazing, with both having very minor accuracy errors throughout."
Sony X90K "The Sony X90K has decent accuracy before calibration. Most colors are accurate enough that you won't see any issues, but the color temperature is a bit cold, giving the screen a bit of a blue tint. Also, the white balance is off, particularly with shades closer to pure white. Luckily, gamma follows the 2.2 target well, so scenes appear at their correct brightness."
Sony X90L "With just a few settings changes out of the box, the Sony X90L has impressive SDR accuracy. There are a few slight issues with the white balance, but it's decent overall, and the colors are excellent, with no noticeable issues. The color temperature is nearly perfect, and gamma is very close to the 2.2 target used for a moderately-lit room."