Pian tämän jälkeen
Ylen työntekijöitä on tullut julkisuuteen, ja kertoneet heille järjestetyistä pakollisista monimuotoisuuskoulutuksista, ja moniäänisyydestä maksettavista
kannustinpalkkioista, mitkä Jokinen alunperin kiisti.
Iltalehti kysyi Ylen johdolta, miksi Jokinen oli
kiistänyt asian. Toinen Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen oli myöhemmin vahvistanut, että monimuotoisuus on yksi kannustinpalkkioiden perusteista.
Ylen ulostulot asiaan liittyen ovat olleet muiltakin osin ristiriitaisia. Jokisen ja Ylen henkilöstö- ja turvallisuusjohtaja
Eija Hakakarin mukaan koulutukset eivät liity journalistiseen työhön, mutta Ilta-Sanomien jutun ja kahden Ylen entisen
työntekijän mukaan koulutuksilla on haluttu vaikuttaa journalistisiin päätöksiin esimerkiksi haastateltavista.
Lisäksi Jokinen sanoi
hiljattain, että jatkossa eri toimituksissa hiotaan eri käsittelytapaa myös ”koulutuksellinen enemmistö” huomioiden. Hänen mukaansa ”erilaiset koulutustaustat eriytyvät myös maantieteellisesti”. Iltalehti kysyi Ylen johdolta, miksi Yle on lähtenyt tavoittelemaan kyseistä ryhmää, jos Ylen sisällöissä ei ole vinoumaa.
Iltalehti kysyi myös, millä tavalla Yle on varmistanut, etteivät monimuotoisuuskannustimet ohjaa journalistisia päätöksiä niille kuulumattomalla tavalla.
Ylen viestintä- ja brändijohtajan Iltalehdelle lähettämä sähköpostiviesti ei sisältänyt suoria vastauksia yllä esiteltyihin kysymyksiin.