- Liittynyt
- 22.12.2016
- Viestejä
- 19 481
On kaksipuoluejärjestelmästä ja polarisoitumisesta ainakin se hyvä puoli, että on aidosti vaihtoehto. Tätä voi sitten peilata Suomen "monipuoluejärjestelmään" etenkin ennen persujen nousua mutta yhä edelleenkin ainakin niin kauan kuin Halliksen persut ei ole hallitukseen pääsemässä.Näinhän se on. Mutta kun Amerikkalainen ajattelumalli on niin polarisoitunutta, mustavalkoista. Yksinkertaista retoriikkaa jonka kiireinenkin tajuaa yhdellä silmäyksellä.
"If you are not with me you are against me"
"My way or highway"
"Dead or alive"
"All or nothing"
"Black or White"
"If you are not the winner you are a loser"
"You are either good or you are bad"
"If you are not a capitalist you are a communist"
"You are a man with family or gay"
...
Kaksipuoluejärjestelmä ei ole mielestäni syy vaan seuraus. Polarisoituminen on ehkä seuraus massanhallinnasta eli jos on suuri väkijoukko (eli 328milj. amerikkalaista) jolle pitää viestiä omaa agendaa niin sille on vaikea alkaa puhumaan pienistä eroista tai minkälaisia harmaasävyjä on mustan ja valkoisen välillä. Ehkä osavaltiovaaleissa tai paikallisvaaleissa voi olla retoriikaltaan monivivahteisempaa ja monesti riippumattomia tai esim. liberaaleja meneekin läpi, mutta liittovaltiotasolla retoriikka on yksikertaista ja nopeasti/helposti ymmärrettävä.
Monipuoluejärjestelmä on aitoa demokratiaa mutta Yhdysvaltain historian taakkana se voi olla hyvin vaikea tie. Eikö sitä joka kerta yritetä vaaleissa (eli on niitä eri sävyjä edustavia puolueita tai tahoja tai riippumattomia kuten esim. Bernie Sanders, mutta niiden on vaikea nousta polarisoitunutta äänestäjäjoukkoa vastaan.) Ja jos joku onnistuisikin nousemaan yli kaksipuoluejärjestelmän niin kyse on henkilöstä eikä varsinaisesti hänen edustamastaan ideologiasta ja muista sen takana. Ja silloin puoluetaustana tai muutoksen ajurina se ei ole kestävä muutos.
Melkoista konsensus- ja kompromissipolitiikkaahan tämä on Suomessa ollut eli puolueiden erot eivät juuri käytännössä pääse näkymään. Nyt kyllä näyttää siltä että politiikka saattaa pikku hiljaa blokkiutua Suomessa eli meillä olisi selvästi sekä oikeisto että vasemmisto... Saa nähdä.
Mutta jos mietitään esim. vasemmistopuolueita vasemmistoliitto, vihreät ja SDP, niin onko näillä juuri mitään käytännön eroa? Eipä juuri. Oikeistopuolueilla on sentään vielä hieman eroa.