Maailman suurin Puuroketju - makeista suolaisiin ja marjaisiin

finWeazel

Tukijäsen
Liittynyt
15.12.2019
Viestejä
12 406
Puuron ystäville ketju. Mikä on paras puuro ja puuroresepti, syötkö vain makeaa puuroa vai löytyykö myös suolaisempaa reseptikirjastosta? Teetkö puuron kattilassa, uunivuoassa, raakapuurona jääkaapissa vai ehkä riisinkeittimellä tai pikahiutaleista mikrossa? Ketjuun on suotavaa myös postailla kuvia omista puuromäsäytyksistä oli se sitten itse tehty puuro tai hotelliaamiaiselta löytynyt viiden tähden luxus-puuro. Parhaat lisukkeet puuron kylkeen tai sekaan tottakai myös kuuluvat ketjuun.

Voiko puuroa syödä muut kuin köyhät tai aamupalaksi? Kyllä voi.

Laitan ketjun alulle ehkä mielipiteitä jakavalla suolaisella kaurapuurolla. Puolet nesteestä lihalientä. Paistinpannulla nyhtöpossua, sipulinvartta, sieniä. Osa lihasta sekoitetaan lopuksi puuron sekaan ja osa päälle. Upea kombinaatio, kaurapuurosta on moneksi
1764418821019.png
 
Mä laitan aina voita, puuroon siis. En mä laita kananmunaa, muutenkuin aamupalana karjalan piirakoiden kanssa. Sikarin vedän aina aamusta.:cigar::eat:
 
Kaurapuuroa voilla ja mustikkakeitolla. Riisipuuroa kaneli/sokerilla ja jouluna luumukiisselillä. Puolukkapuuroa eli vispipuuroa kerman kanssa.
 
Arkipuurona menee veteenkeitetty steel cut oats kaurapuuro kera suolan ja kananmunan keltuaisten. Mun suuhun tulee parempi puuro kun sekoittaa suolan vasta juuri ennen syömistä sekaan. Keltuaiset upea juttu puuron seassa kunhan on hyvälaatuisista munista. Valkuaiset menee munakkaaseen.

1764431331984.png
 
Koska olen 90-luvun laman lapsi niin en enää koskaan tule koskemaan kaurapuuroon, mutta ohra ja ruispuuro menee, samoin kuin neljän viljan mutta niitäkään en ole varmaan 15v syöny.
 
Koska olen 90-luvun laman lapsi niin en enää koskaan tule koskemaan kaurapuuroon, mutta ohra ja ruispuuro menee, samoin kuin neljän viljan mutta niitäkään en ole varmaan 15v syöny.
0-18v syöty itsekasvatettua perunaa päivälliseksi ja kaurapuuroa jäätävät määrät aamupalana. Meni varmaan 15v toipua, että alkoi peruna ja myöhemmin kaurapuurokin maistumaan uudestaan. Hiutalekaurapuuro silti surkeaa, tarvii olla steel cut oats että maistuu.

1200px-Bowl_of_dry_steel-cut_oats_with_full_spoon.jpeg
 
Lapsena tainnut myös saada yliannostuksen puurosta, että ei oikein putoa.
Tätä olen kuitenkin saanut kurkusta alas ja pirun nopea valmistaa aamu/iltapalaksi:
1764434412562.png
 
Arkiaamuisin tulee yleensä kaurapuuroa tehtyä mikrossa. Ihan perus kaurahiutaleita siihen käyttänyt, enkä mikrohiutaleita. Päälle sit suolaa ja pakasteesta mustikoita & vadelmia. Toisinaan sit herkkupuuroon hilloa tai vaniljakastiketta.

Mannapuuroa tulee toisinaan tehtyä. Esilämmitän maitoa mikrossa, niin ei tartte niin pitkään olla hellan ääressä. Siihen päälle yleensä voinokare, marjoja ja hilloa. Joskus kokeilin riisinkeittimellä tehdä, mutta tuntui vaivalloisemmalta. Riisipuuro puolestaan oli vaivaton tehdä riisinkeittimellä. Yleensä päälle vaan voinokare ja kaneli & sokeri.

Vispipuuroa pari kertaa vuoteen tulee tehtyä. Yleensä ihan vaan puolukasta tai toisinaan vähän mansikkaa sekaan. Nyt syksyllä tuli kokeiltua omenoista, kun oli satoa reilusti, niin tuli kyllä hyvää kanelin kanssa. Toiseen satsiin laitoin ripauksen neilikkaa myös ja siitähän tuli varsin jouluinen makumaailma.

Uunipuuro olis kyllä herkkua, mutta ei jaksa sähköuunia käryttää sen takia. Jos ois leivinuuni tai varaava takka, niin sinne tulis laitettua hautumaan. Varmaan tulis ohra- ja kaurasuurimoita hankittua ja tehtyä niistä.

Joku aika sit tuli katsottua Berylin puuro video YouTubesta ja olihan tuossa ihan mielenkiintoisia yhdistelmiä puuroon.
 
Kaurapuuroa tullut syötyä toistakymmentä vuotta lähes joka aamu. Puoli vuotta sitten tuli tylsistyminen, mutta nyt taas alkoi kuuri.

Päälle mitä kaapista löytyy. Raejuusto ollut vakkari protskun lähde ainakin 15 vuotta. Lisäksi lemppareina nokare vaniljamakurahkaa tai Skyrriä, puolukkaa ja/tai mustikkaa, ripaus sokeroimaronta mysliä tuomaan rapeutta sekä kyytipojaksi tilkka mehukeittoa, jos löytyy kaapista.

Tärkeintä itselle on hyvät hiutaleet, jotka ovat muuta kuin pikapuuron silppua. Steel cuts ehkä parhaita pitkällä haudutuksella. Arkena tulee syötyä mikropuuroa, jonka kautta Myllyn Paras iso kairahiutaletta on mennyt ja paljon. Testattu myös monia pienmyllyjen hiutaleita, mutta aina palattu tuohon. Saa sopivan rouheen koostumuksen. Hiutaleiden lisäksi mikropuurossa on tärkeää muutamien minuuttinen vetäytyminen esim. mikrokuvun alla, jolloin puurosta ei tule vetistä. Lisäksi tärkeää löytää sopiva mikrotusaika siihen, että kerkiää lopettaa juuri ennen kuin kiehuu yli (800W 2.50 min omassa mikrossa).

Täytyisikin testata tehdä suolaisia kotona. Brunssilla tullut muutaman kerran testattua ja toimii todella hyvin. Jostakin syystä tyystin unohtunut näidenkin olemassa olon.
 
Vähän offtopiccia, mutta kauanko teidän aamutoimet kestää puuroineen? Itse en pysty syömään palaakaan mitään ainakaan tuntiin heräämisestä..
Pystyttekö te syömään heti herättyänne?
 
Vartti heräämisen ja aamusuihkun jälkeen aamupalaa naamariin ja sen pupeltelu kestää yleensä 45 minsaa.
Puuroa, hedelmiä, marjoja, leipää, lasi mehua ja kolpakollinen kahvia.
Ja töräys itsekeitettyä inkiväärijuomaa joka aamu.
Myös pari palaa leipää leikkeileineen kahvin kera.
Suolatun puuron sekaan menee joka aamu kylmäpuristettua rypsiöljyä, mustikoita, puolukoita, banaania ja raejuustoa.
 
Vähän offtopiccia, mutta kauanko teidän aamutoimet kestää puuroineen? Itse en pysty syömään palaakaan mitään ainakaan tuntiin heräämisestä..
Pystyttekö te syömään heti herättyänne?
Joku 30 min menee keskimäärin. Aamupalaksi kaurapuuro ja kahvi.

Pystyn syömään heti herättyäni. Se lienee suurelta osin tottumiskysymys.
 
Desi Elovena hiuraleita ja kaks desii vettä lautaselle ja mikroon 3min. Tulee sopivan tiukka könttäpuuro kuten vanha työkaveri joskus sanoi. Päälle rasvatonta maitoa ja pakastemustikoita. Syöminen kestää n. 2-3min. Toi on käytännössä aamupala 6-7 päivää viikosta. Iltapalaksi samanmoinen setti sen 3-5 kertaa viikossa.
Käytännössä testattu kaikki kaurahiutaleet mitä kaupasya löytyy ja noi Elovenat toimii ja maistuu parhaiten. Joskus kiireetön kaurahiutaleista uunipuuro hauduttamalla ja viikonloppuisin 0-2 kertaa kuussa mannapuuroa ja itse tehtyä kiisseliä siihen päälle.
 
Riisinkeitin on puuron ystävän paras ystävä, sellaisella tulee tehtyä aamupuuroa joka aamu, ellei ole tiedossa aamupalaa jossain muualla. Puuroon tulee aina sama setti: keittimeen syöjää kohden 3dl vettä + 1dl täysjyväkaurahiutaleita, puuron sekaan kaakaonibsejä, maapähkinävoita, raejuustoa (Valion rasvattomat todettu parhaiksi) ja kuutioitu omena.

Teen puuron veteen, en oikein välitä kaura- tai lehmänmaidon mausta puurossa, enkä myöskään käytä suolaa. Maapähkinävoi antaa aivan mahtavan lisän makuun, se pitää sekoittaa siihen puuroon huolella. Joitain marjojakin tulee käytettyä, nyt on vielä hieman tyrniä pakkasessa, ne menee tosi hyvin tuohon sekaan.

Tuli ostettua Elovena puurojoulukalenteri, pitänee ruveta käyttämään nyt niitä pikapuuroja normisettipuuron sijasta sitä mukaa kun ne luukuista aukeaa. Pitänee noita @finWeazel vinkkaamia keltuaisia kokeilla, oon joskus kokeillut sekoitella kokonaisen raa'an munan puuroon mutta se koostumus ei oikein napannut.
 
Tuli ostettua Elovena puurojoulukalenteri, pitänee ruveta käyttämään nyt niitä pikapuuroja normisettipuuron sijasta sitä mukaa kun ne luukuista aukeaa. Pitänee noita @finWeazel vinkkaamia keltuaisia kokeilla, oon joskus kokeillut sekoitella kokonaisen raa'an munan puuroon mutta se koostumus ei oikein napannut.
Kannattaa keltuainen sotkea ihan juuri ennen syömistä puuron sekaan. Jos keltuainen lähtee kypsymään niin ainakin mun suuhun maku on karmaiseva
--

Tänään paahdoin steelcut oatsit valurautapannulla ennen puuronkeittoa. Oiva tapa muuttaa kaurapuuron makua, tulee enempi maltainen/leipämäinen/pähkinämäinen. En ole hiutaleita kokeillut paahtaa, mun kokemuksen pohjalta mitä järeämpi steelcut oats niin sitä paremmin paahtaminen toimii. ts. niitä steelcut oatseja paahtoon mitkä vaativat 30min keittämisen puuroa tehdessä. Tällä kertaa käytössä hieman murretut kaurat jotka muuttuvat puuroksi kymmenessä minuutissa.

1764603340797.png
 
Kannattaa keltuainen sotkea ihan juuri ennen syömistä puuron sekaan. Jos keltuainen lähtee kypsymään niin ainakin mun suuhun maku on karmaiseva
--

Tänään paahdoin steelcut oatsit valurautapannulla ennen puuronkeittoa. Oiva tapa muuttaa kaurapuuron makua, tulee enempi maltainen/leipämäinen/pähkinämäinen. En ole hiutaleita kokeillut paahtaa, mun kokemuksen pohjalta mitä järeämpi steelcut oats niin sitä paremmin paahtaminen toimii. ts. niitä steelcut oatseja paahtoon mitkä vaativat 30min keittämisen puuroa tehdessä. Tällä kertaa käytössä hieman murretut kaurat jotka muuttuvat puuroksi kymmenessä minuutissa.

1764603340797.png
Oletko munan valkuaista kokeillut? Toimii ja siitä saa proteiinia.
 
Oletko munan valkuaista kokeillut? Toimii ja siitä saa proteiinia.
En tykkää munanvalkuaisesta puuronseassa. Teen valkuaisista munakkaan. Munakas salaatinpäälle minkä syön aluksi ja puuro perään. Toisinaan keltuaiset puuronsekaan, toisinaan salaatinsekaan. Salaatinsekaan jos töräyttää raa-at keltuaiset niin kaveriksi sopii hyvin kypsytetty balsamietikka
1764604147815.png
 
Mulla aika hifi-iltapuuro silloin kun jaksan tehdä eli proteiinivanukas + Elovena annospikapuuro valkosuklaa & mansikka pelkät hiutaleet. Eli ns. raakapuurona annan jääkaapissa tekeytyä about vartin, lisään vähän maitoa ja vedän naamariin.
 
Kokeilin tehdä OBH versatile riisinkeittimellä puuroa. 1 desilitra Fazer Alku Maistuvampi -hiutaleita, 2,5 desilitraa vettä ja 20min porridge-ohjelmalla.
Vähän vetistä oli mutta jokseenkin syötävää. Mites tuota voisi parantaa?
 
Mulla aika hifi-iltapuuro silloin kun jaksan tehdä eli proteiinivanukas + Elovena annospikapuuro valkosuklaa & mansikka pelkät hiutaleet. Eli ns. raakapuurona annan jääkaapissa tekeytyä about vartin, lisään vähän maitoa ja vedän naamariin.
Raakapuurot tosi kiva juttu. Jos tiedän että on kiire aamusta niin raakapuuro chian siementen kera tekeytyyn illalla. Vika raakapuuroissa mun kannalta, että tulee helposti paljon kaloreita jos haluaa makua enempi. Pelkät veteen liotetut hiutaleet eivät oikein maistu versus jos keittäisi puuron veteen(omnomnom). Maito, rahka, hiutaleet(steelcut huonompi tässä), chian siemenet, pähkinävoi ja jotain marjoja pohja mistä lähden raakapuuroa rakentamaan.
 
Tuorepuuroista saa tosiaan helposti myös terveellisiä, täyttäviä ja todella hyvän makuisia. Parasta vielä un tekee suoraan kippoon niin voi ottaa vaikka töihin mukaan.

Perusmassa suunnilleen 1 dl hiutaleita, 1 dl maustettua rahkaa tai skyrriä (vanilja sopii hyvin) ja 1 dl rasvanta maitoa. Oman maun mukaan muuta marjoja, pähkinöitä, hedelmää, chian siemeniä ynm. Puolukka + mustikka sopii todella hyvin makean rahkan kaveriksi tässäkin tai sitten hapan omena + kaneli. Kardemummalla tai muilla mausteilla vaihtelua.

Isot hiutaleet sopii hyvin tähänkin (esim. Myllyn paras), joilloin puuroon saa hieman tekstuuriakin eikä ole sellainen pikapuuromainen tasainen massa. Isot hiutaleet kannattaa laittaa yöksi tekeytymään.
 
Onkos raakapuuro nyt siis sama kuin tuorepuuro? Joskus noita yritin tehdä, mutta tuli jokaisella yrittämälläni reseptillä tosi mauttomia. Ravintoloissa olen sen sijaan saanut oikein hyviä tuorepuuroja.

Riisipuuroa tulee silloin tällöin keiteltyä (täysmaitoon aina), mutta se on aika pitkä prosessi niin aika ei oikein riitä, jotta voisi usein tehdä.

Mannapuuroa tulee tehtyä speltistä. On nopea keitellä ja ihan hyvää. Marjoja tulee sekoitettua puuron sekaa; joskus voita, jossei ole marjoja pakkasessa. Käytän SunSpeltin mannaa, myös Birkkala-merkkistä on olemassa, mutta se on syystä tai toisesta vielä kokeilematta.
 
Onkos raakapuuro nyt siis sama kuin tuorepuuro? Joskus noita yritin tehdä, mutta tuli jokaisella yrittämälläni reseptillä tosi mauttomia. Ravintoloissa olen sen sijaan saanut oikein hyviä tuorepuuroja.
Sama asia. Tulee mauton ellei lisää kaloripitoisia asioita(maku) ja chian siemeniä(koostumus+tekstuuri). Kannattaa olla omaan suuhun sopivat hiutaleet kun yksi tykkää mössöstä mikä tulee pikahiutaleista, toinen ottaa kovempia hiutaleita mihin jää tekstuuria. Steelcut oats myös vaihtoehto, mutta en tykkää niiden ryynimäisyydestä raakapuurossa.
 
Sama asia. Tulee mauton ellei lisää kaloripitoisia asioita(maku) ja chian siemeniä(koostumus+tekstuuri). Kannattaa olla omaan suuhun sopivat hiutaleet kun yksi tykkää mössöstä mikä tulee pikahiutaleista, toinen ottaa kovempia hiutaleita mihin jää tekstuuria. Steelcut oats myös vaihtoehto, mutta en tykkää niiden ryynimäisyydestä raakapuurossa.
En pysty yhdistämään tuorepuuron mauttomuutta vähäkalorisiin aineksiin. Mauttomia/halpoja hiutaleita käytössä? Ainakin jos höyryttämättömiä käyttää niin kaurankin maku tulee hyvin esiin. Höysteiden kanssa maku syvenee ja tasaantuu, kun antaa olla yön yli olla jääkaapissa. Mauttomuuden voin allekirjoittaa jos yrittää tehdä kiireellä pikahiutaleista.

Tuorepuuroonkin saa helposti makua, kun muistaa käyttää muutakin kuin mauttomia tai makeita lisäkkeitä. Jos käyttää makeaa rahkaa tai jogurttia niin mukaan täytyy lisätä jotakin hapanta syventämään makua. Viikonloppuaamun herkkua saa jos ennen syömistä pyöräyttää pieniä happamia omenakuutioita pannulla pienessä nokareessa voita, hunajaa ja kanelia. Toki tulee hieman lisäkaloria, mutta ei mistään kaloripommia tarvitse miettiä.

Steel cut/leikatuista/rikotuista kauroista en ole kokeillut tehdä tuorepuuroa ja todennäköisesti en itsekkään tykkäisi näin isoista ryyneistä. Isot hiutaleista tulee kyllä yön yli aivan pehmeitä, mutta jää hieman rouheampaa tekstuuria niin kuin keitettynäkin.
 
En pysty yhdistämään tuorepuuron mauttomuutta vähäkalorisiin aineksiin. Mauttomia/halpoja hiutaleita käytössä? Ainakin jos höyryttämättömiä käyttää niin kaurankin maku tulee hyvin esiin. Höysteiden kanssa maku syvenee ja tasaantuu, kun antaa olla yön yli olla jääkaapissa. Mauttomuuden voin allekirjoittaa jos yrittää tehdä kiireellä pikahiutaleista.
Se mikä on yhdelle mauton voi olla toiselle maukas. Pelkkä maito tai maukas rasvainen maito lisää kaloreita raakapuuroon versus keitit saman puuron veteen. Mun suuhun veteenkeitetty kaurapuuro steel cut oatseista maistuu paremmalle kuin maito+rahka+chian siemenet raakapuuro. Olen testannut raakapuuron steel cut oats, pikahiutaleet ja vanhanajan tyyliset isot hiutaleet. Isot hiutaleet oli noista paras. Manteli/kaura yms. maidot toki myös testattuna, eivät minulle maistuneet. Jos haluaa mantelimaista makua niin mantelivoita sekaan(ne kalorit,...)

En käytä keitetyn puuron kanssa mitään makeutusaineita/sokeria/... Kananmunankeltuainen puuron sekaan + suola ja omnomnom. Jos on kaloribudjetissa tilaa niin trail mix missä erinäköistä pähkinää ja kuivattua hdelmää(mango, karpalo) puuron päälle. Syön joka tapauksessa puuron kaverina salaatin+munakkaan, puuro on vain osa aamupalaa.
 
Viimeksi muokattu:
Ehkä me puhutaan eri asioista. Mun makuun tuorepuuro ei ole mauton, mutta olen siitä samaa mieltä, että se ei ole parhaan makuinen puuro. Se parhaan makuinen on 3h uunissa haudutettu leikatusta kaurasta tehty.

Mutta lisäys vielä, ettei tuorepuuroissa mistään kaloripommeista puhuta. 1 dl rasvatonta maitoa on 33 kcal ja 1 dl maustamatonta joguttia tai maustettuja rahkoja 58-80 kcal. Vaikka käyttäisi punaista maitoa niin näiden kalorimäärä pysyy jopa alle kahden keltuaisen. Puhutaan kuitenkin niin pienistä kalorimääristä vs ravintosisältö, että minkäänlainen kaloribudjetti ei puuroon kaadu jos siitä haluaa tehdä terveellisen. Ainakin jos harrastaa päivittäin liikuntaa ja muutenkin aktiivinen.
 
Ehkä me puhutaan eri asioista. Mun makuun tuorepuuro ei ole mauton, mutta olen siitä samaa mieltä, että se ei ole parhaan makuinen puuro. Se parhaan makuinen on 3h uunissa haudutettu leikatusta kaurasta tehty.

Mutta lisäys vielä, ettei tuorepuuroissa mistään kaloripommeista puhuta. 1 dl rasvatonta maitoa on 33 kcal ja 1 dl maustamatonta joguttia tai maustettuja rahkoja 58-80 kcal. Vaikka käyttäisi punaista maitoa niin näiden kalorimäärä pysyy jopa alle kahden keltuaisen. Puhutaan kuitenkin niin pienistä kalorimääristä vs ravintosisältö, että minkäänlainen kaloribudjetti ei puuroon kaadu jos siitä haluaa tehdä terveellisen. Ainakin jos harrastaa päivittäin liikuntaa ja muutenkin aktiivinen.
Riippuu paljonko sitä puuroa syö. Mulla on yleensä 120g steelcut oats aamiaisessa mistä tulee veteen keitettynä 480kcal. 2munaa+valkuaisneste+rasva munakkaaseen mistä 250kcal ja salaatti mistä vajaa 100kcal. Jos tietää että on raskas päivä missä energiaa kuluu niin trail mix:sta 50-100kcal lisää, useimmiten ei ole kaloribudjetissa tilaa trail mix:lle. Ennemmin syön kalorini näin kuin raakapuurona missä enempi kaloreita ja tän vuoksi joutuisin vähentämään munakkaasta ja salaatista. Raakapuuroa teen kun tiedän että on kiire, prioriteetti nopeus.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
293 903
Viestejä
5 023 816
Jäsenet
80 613
Uusin jäsen
Jmik

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom