Windows 11 keskustelu

1. Ei ole realistista olettaa että esim. vuosia vanhoihin peleihin, joiden pelistudiot ovat lopettaneet jo toimintansa, saisivat päivityksiä aina kun Windowsin päivitys rikkoo ne, varsinkin jos näitä applikaatioita on satoja tai tuhansia.
Ei olekaan realistista. Kuten ei myöskään ole realistista olettaa, että jokaikinen Windowsille koskaan kehitetty softa jatkaa toimimistaan ikuisesti - vaikka se softa olisi junnuvuosien suosikkipeli, minkä maksoi vähistä viikkorahoistaan. En ole koodari, mutta tässä on varmaan enimmäkseen kyse siitä, onko softa koodattu "standardisti ja oikein" Windowsin tuettuja rajapintoja hyödyntäen vai onko lähdetty kikkailemaan ja samalla tehty softasta paljon herkemmin hajoava, jos käyttiksessä muuttuu jotain (asiaa liipaten lisää myöhemmin).

Toisaalta tilanne on aika hyvä, viime aikojen vähän pelailuni ovat menneet melkein 25v ikäisen pelin parissa. Ei tarvinnut kuin asentaa ja alkaa pelaamaan, kaikki toimii. Duunissa tuli tässä vähän aikaa sitten vastaan softa, minkä manuaalissa puhutaan Win 3.11 / Intel 386 / 8MB RAM ym. Asensin sen piruuttani W11 sandboxiin ja käyntiinhän se lähti.

3. Tärkein: Microsoft käytännössä pakottaa nämä yhteensopivuuden rikkovat päivitykset asiakkailleen, ja vastaavasti jos joku haluaisi pysytellä Windows 10:ssä välttääkseen nämä yhteensopivuusongelmat, MS yrittää jatkuvasti jekuttaa sinua päivittämään se Windows 11:lsi (minulla on myös edelleen Windows 10 parilla koneella, toinen jatkuvasti valittaa että etsä viitsisistsätsä jo vihdoinkin päivittää 11, ainakin anna mun ladata sen päivitys jo taustalla pliis? (ehkä onkin jo ladannut ilman hyväksyntääni, en tiedä).
Mikä on se yhteensopivuusongelma, mikä estää päivityksen? Mitä aiot tehdä W10:n kanssa ensi lokakuun jälkeen, kun tuli loppuu? Suosittelisitko omaa toimintatapaasi kaikille Windowsin käyttäjille, vaikkapa 65v Pertti-enolle?

Eli ei ole kuten esim. Linuxissa jos havaitsen että joku uusi kernel tai muu päivitys rikkoo jonkin yhteensopivuuden, voin aivan hyvin päättää että okei, tälle koneelle ei tuota kilkettä päivitetä tai jatkan tämän vanhemman kernelin käyttöä hamaan tappiin asti, tietenkin tiedostaen mitä tämä voi tarkoittaa tietoturvalle jne. Minun päätökseni; Windowsin puolella se taas on enemmän Microsoftin päätös.
Toisaalta kun miettii sitä keskivertoa tietokoneen kotikäyttäjää, niin melkein pakkohan suurinta osaa niistä on jotenkin paapoa. Jos käyttis ei ilmoittaisi, että tuki on päättymässä / päättynyt, niin tietäisivätkö edes? Kerran kaksi vuodessa päähän putkahtaa hähmäinen, samantien unohtuva ajatus, että jännä kun ei ole tarvinnut vähään aikaan päivityksiä asentaa. Jos käyttis ei automaattrisesti asentaisi päivityksiä, niin tekisivätkö sen manuaalisesti ja milloin? Tai lukevat jostain iltiksen keskustelupalstalta, että koneen ajurit pitäisi silloin tällöin päivittää, googlaavavt asiaa ja asentavat ensimmäisestä linkistä koneelle jonkun Winzip Driver Updaterin tjsp. Sitten taas kirotaan Microsoftia kun kone on tuhannen juntturissa.

Tässä nimenomaisessta tapauksessa olisi ainakin kiva tietää, mikä tai mitkä ovat ne 24H2 päivityksen osat jotka rikkoivat samantien monia pelejä, myös aivan uusia kuten Path of Exile 2. Jostain sain käsityksen että ainakin osa tapauksista liittyi jotenkin Auto-HDR tukeen, mutta ainakaan tuon mainitsemani pelin kohdalla tämä ei tunnu olevan ongelma, ei auta vaikka laitan koko HDR pois eikä ko. koneen monitorissa edes ole HDR tukea.
Piti ihan käydä lueskelemassa, ilmeisesti suurimmassa osassa kyse on peliin mukaan tungetusta kerneltason anticheatista. Oma mielipide: hyi helvetti. Microsoft saisi olla tiukempi ja estää tuommoiset perseilyt :D Ehkä MS vielä tekeekin sen, jotain pohdintaa niillä kai oli ollut blokata muiden pääsy kerneliin sen muutaman sata miljoonaa dollaria polttaneen Crowdstrike-fiaskon jälkeen.

Lisää avoimuutta ja tietoa tarvittaisiin, mitkä asiat siellä päivityksessä näitä äkkinäisiä ongelmia aiheuttavat, sitten voitaisiin miettiä kuinka tärkeitä nuo ongelmalliset muutokset oikeasti ovat, voisiko käyttäjä edes disabloida ne jos aiheuttaa ongelmia.
Tämä olisi hyvä. Ihan kohtuullisen hyvin MS:ltä tulee tietoa erinäisistä asioista, mutta tieto taitaa jäädä aika suurelta osin järjestelmiä ylläpitävälle porukalle muhimaan.

Se voi olla ehkä sinulle "faktaa" mutta todellisuus on toista. Itse olen sen verran pitkään näiden kanssa puljannut ja työksenikin toiminut mikrotukena että on vähän laajempaa näkemystä tilanteeseen ja faktaa on että parempaan suuntaan on menty kokoajan verrattuna joku XP aika.
Joo, aika vähän kyllä ollut päivitysongelmia W10 ja W11 kanssa. Jos asiat olisivat koko ajan solmussa, niin töissä en varmaan muuta ehtisikään kuin korjaamaan Windows Updatea. W11 kanssa ainoa omalle kohdalle osunut taitaa olla se, kun päivitin kaikki käyttämäni koneet 24H2:een "heti" kun se tuli saataville, sen jälkeen ensimmäinen kuukausipäivitys aiheutti kikkailua. Mutta toisaalta itsepä kerjäsin verta nenästäni kun "pakkoasensin" uuden version heti - tosin tuo vähän niinkuin kuuluu myös toimenkuvaan.

Jos Windows 10-koneeseen on asennettu vain Firefox, Thunderbird ja Office, niin melko kehnoa on, että ilman räpellyksiä päivityksissä on sellaista heikkoutta, että voidaan päätyä uudelleen ja uudelleen päivittämisen kierteeseen yhden päivityksen osalta.
On siellä muutakin asennettuna. Iso pinkka laiteajureita, eikä koneen UEFI-firmiskään ole mikään täysin erillään oleva palikka. Esim. W11 24H2 on ollut "compatibility holdissa" tietyillä Asuksen koneilla, mutta nyt Asus on julkaissut korjaavan BIOS-päivityksen - mikä ylläripylläri jaellaan myös Windows Updaten kautta, koska muuten korjaavan päivityksen asennusprosentti saattaisi jäädä kovin ohkaiseksi.

MS:n pitää itse huomioida se, että osa osioista voi olla liian pieniä tämän uuden päivityksen asentamiseksi ja tehdä päivityksestä sellainen, että se asentuu ilman uudelleen ja uudelleen yrittämisien rallia kaikkiin Windows 10-koneisiin, olipa asennus vuodelta 2015 tai myöhemmin. Yksi tapa olisi siis tehdä päivityksestä sellainen, että se muuttaa halutun osion kokoa isommaksi, jos kerran se isompi palautusosio on nyt niin elintärkeä, että päivitys on pakollista asentaa koneelle.
Oletko ihan varma, että kyse oli palautusosiosta eikä UEFI-asennukseen kuuluvasta EFI-osiosta (EFI system partition)?

Jo Windows 8 osasi tehdä uuden, isomman palautusosion, jos vanha oli liian pieni. Se oli vähän pöhkö systeemi, koska sitten palautusosioita oli 2kpl tai tiettyjen ehtojen täyttyessä jopa 3. Myöhemmin tuo muuttui (en tosin muista missä W10:n versiossa), palautusosio luodaan oletuksena levyn viimeiseksi. Jos se jää liian pieneksi, palautusosio poistetaan, sitä edeltävästä osiosta (yleensä käyttisosio) lohkaistaan muutama sata megaa pois ja luodaan uusi palautusosio, mikä on tuon muutaman sata megaa isompi.

EFI-osio on mielestäni jo W8:sta lähtien ollut oletuksena 100MB ja se riittää Windowsille edelleen. Ongelmana sen kanssa on ollut se, että OEM-valmistajat ovat alkaneet hyödyntää sitä (speksin vastaisesti) firmwarepäivitysten backupeille ym. OEM-valmistajien tehdasasennuksissa tuo on huomioitu, mutta teet puhtaan asennuksen Microsoftin defaulteilla, niin jossain kohtaa tulee ongelmia. Näissä syyttävä sormeni kääntyy kohti OEM-valmistajien kikkailuja.
 
Mielestäni oikeassa alakulmassa ei enne viimisintä päivitystä ole ollut näppäimistön kielivaihtoehtoa FIN ja ENG.. millä sen saa siitä pois? kieliasetuksissa ei ole kuin suomi valittuna
 
Aion päivittää pian windows 11 omalla koneella, onko mitään isoja miinukisa verratuna windows 10. Ja onko jotain isoja etuja (paitsi tulevat päivitykset) verrattuna windows kymppiin?
 
Ainakin jossain vaiheessa rummutettiin isosti Direct Storagesta. Tosin ehkä se kertoo jotain etten edes tiedä onko se vielä saapunut windows 11 vai ei?
"
DirectStorage: requires an NVMe SSD to store and run games that use the Standard NVM Express Controller driver and a DirectX12 GPU with Shader Model 6.0 support. DirectX 12 Ultimate: available with supported games and graphics chips.
"
Mutta jos on niin M$ mukaan se tuo jopa 40% latausnopeutta mikä on tietysti "ihan kiva" juttu:
"
DirectStorage is a feature that Microsoft developed for Xbox consoles that can improve load times and graphics performance when gaming on Windows 11 by speeding up the storage and retrieval of data. It takes advantage of the incredibly fast read and write times provided by NVMe drives, which is why the feature isn’t available if you don’t have an NVMe drive.


In addition to taking advantage of speedy NVME drives, DirectStorage also uses your graphics card to handle compressed data directly, instead of first having your CPU decompress everything (which is the way things normally work). This removes a potential bottleneck, as the graphics card can start rendering things right away instead of waiting on the CPU, and it’s why DirectStorage won’t work if your video card doesn’t support DirectX 12.


When your PC has both an NVMe and a DirectX 12 video card, and a game developer has opted to take advantage of DirectStorage, the result is significantly faster load times. Microsoft states that this could reduce the load time on the CPU by as much as 40 percent, and in many instances that results in nearly instantaneous loading.

"


Ilmeisesti ensimmäinen versio tuli myös Windows 10 ja siitä on kait jo 2.0 julkaistu...
 
Viimeksi muokattu:
Ainakin jossain vaiheessa rummutettiin isosti Direct Storagesta. Tosin ehkä se kertoo jotain etten edes tiedä onko se vielä saapunut windows 11 vai ei?
"
DirectStorage: requires an NVMe SSD to store and run games that use the Standard NVM Express Controller driver and a DirectX12 GPU with Shader Model 6.0 support. DirectX 12 Ultimate: available with supported games and graphics chips.
"
Mutta jos on niin M$ mukaan se tuo jopa 40% latausnopeutta mikä on tietysti "ihan kiva" juttu:
"
DirectStorage is a feature that Microsoft developed for Xbox consoles that can improve load times and graphics performance when gaming on Windows 11 by speeding up the storage and retrieval of data. It takes advantage of the incredibly fast read and write times provided by NVMe drives, which is why the feature isn’t available if you don’t have an NVMe drive.


In addition to taking advantage of speedy NVME drives, DirectStorage also uses your graphics card to handle compressed data directly, instead of first having your CPU decompress everything (which is the way things normally work). This removes a potential bottleneck, as the graphics card can start rendering things right away instead of waiting on the CPU, and it’s why DirectStorage won’t work if your video card doesn’t support DirectX 12.


When your PC has both an NVMe and a DirectX 12 video card, and a game developer has opted to take advantage of DirectStorage, the result is significantly faster load times. Microsoft states that this could reduce the load time on the CPU by as much as 40 percent, and in many instances that results in nearly instantaneous loading.

"


Ilmeisesti ensimmäinen versio tuli myös Windows 10 ja siitä on kait jo 2.0 julkaistu...
Kyllähän tuo käytössä jo on, mutta ei siitä erityisesti meteliä tunnuta pitävän, jos pelissä tuki sattuu olemaan (paitsi ensimmäinen iso käyttäjä Forspoken).

Esim. Final Fantasy 7 Rebirth vaatimuslistalla on SSD ja korjailivat jäätymisiä päivityksessä päivittämällä DirectStorage DLL:n uudempaan.
Peli käyttää tuota assettien streamaamiseen ja jos sen asentaa HDD:lle, niin luvassa ilmeisesti stutterointia ja hitaasti latautuvia tekstuureita (hitaiden latausaikojen lisäksi).
 
Aion päivittää pian windows 11 omalla koneella, onko mitään isoja miinukisa verratuna windows 10. Ja onko jotain isoja etuja (paitsi tulevat päivitykset) verrattuna windows kymppiin?
Viimeaikoina on win 11 päivitykset epäonnistuneet itsellä pahoin am5 koneella. Am4 koneet (2kpl), sekä am4 läppäri toimat ongelmitta, kuten myös tuo 10v vanha Intel. Itse odottaisin vielä kympillä syksyyn, ennen sen päivittämistä
 
Ja taas näin muutaman päivän koneen päällä oltua "vika" uusiutui, PC Manageristakin koitin boostia painaa mutta eipä se vapauttanut muistia kuin noin gigan. Kuvat ennen/jälkeen rebootin, pelkät taustaohjelmat ja nettiselain auki, myöskään selaimen sulkeminen ei juurikaan vaikuta.

Tosiaan kun eihän tuo muuten haittaisi mutta tuo muisti kun alkaa itsekseen täyttymään niin tuohon ei tarvitse tosiaan kuin joku peli vielä päälle niin käyttö lähestulkoon 100% ja kaikki alkaa tökkimään, reboot ja kas kummaa kaikki taas toimii vähän aikaa.
Screenshot 2025-02-19 225723.png

Screenshot 2025-02-19 230402.png
 
Ehkä MS vielä tekeekin sen, jotain pohdintaa niillä kai oli ollut blokata muiden pääsy kerneliin sen muutaman sata miljoonaa dollaria polttaneen Crowdstrike-fiaskon jälkeen

Huvittavintahan tässä on se, että ilmeisesti jokin EU kilpailuviranomainen oli aikanaan määrännyt, että 3rd party antivirussoftille on myös annettava kerneliin pääsy.
Microsoft ei saa antaa itselleen (Defender) "epäreilua etua" epäämällä muilta pääsyn samaan tietoon, oli nerokas perustelu.

Että kyllä, kerneltason kolmannen osapuolen ajurit syytä pohtia tarviiko niitä sallia. Crowdstrikessäkin oli kyse kuitenkin vain persiilleen menneestä päivityksestä ja hommat seis.

Toki nuo kernel ajurit vaatii MS hyväksynnän, mutta eipä se tae ole mistään niinkun nähtiin.

Sitten Win 11 24H2 liittyen omia havaintoja:
- Radeon Software ei välillä vain käynnisty. Voi olla AMD bugi, mutta ei ollut ikinä 23H2 eikä aiemmin tällaista (muita AMD bugeja kyllä, mutta eri asia)
Mitään logiikkaa en löydä sille milloin toimii ja milloin ei
- Edgessä kursorin vienti linkin yli aiheuttaa usein pienen "nykäyksen", luulin ensin, että hiiressä oli vikaa... varmaan jokin Copilot nerokkuus taustalla tms.
- äsken äänikorttia ei löytynytkään, device manager koodi 10, tuskin äänikortti nyt yhtäkkiä hajosi (rebootilla löytyi taas)

On koko ajan semmonen olo, että leviää käsiin koko pjaska. Suht tuore asennuskin.
 
Viimeksi muokattu:
Itse en ole törmännyt yhteenkään ongelmaan win11. Ihmettelen siis suuresti aina näitä juttuja.
 
Huomautus - olkiukkoilu, älä laita sanoja suuhun
Ja taas näin muutaman päivän koneen päällä oltua "vika" uusiutui, PC Manageristakin koitin boostia painaa mutta eipä se vapauttanut muistia kuin noin gigan. Kuvat ennen/jälkeen rebootin, pelkät taustaohjelmat ja nettiselain auki, myöskään selaimen sulkeminen ei juurikaan vaikuta.

Tosiaan kun eihän tuo muuten haittaisi mutta tuo muisti kun alkaa itsekseen täyttymään niin tuohon ei tarvitse tosiaan kuin joku peli vielä päälle niin käyttö lähestulkoon 100% ja kaikki alkaa tökkimään, reboot ja kas kummaa kaikki taas toimii vähän aikaa.
Screenshot 2025-02-19 225723.png

Screenshot 2025-02-19 230402.png

Ensinnäkin heitä Avast mäkeen: Avast myi käyttäjiensä tietoja täysin tietoisesti - sai 15 miljoonan sakot Kun kerää sinusta vaan tietoja myytäväksi ja on osa Nortonia :sick:
Toki jos tuolla asialla ei ole väliä kuten ei varmaan ole kun kerran Windowsia käytät :rolleyes:
Mutta tuon poistamisella lähtisin liikkeelle ongelmat selvittämiseksi. Kun Avastilla ja muillakin AV on tapana aiheuttaa erilaisia ongelmia.

Sitten poistaisin kaikki ylimääräiset softat taustalta kuten mitä noissa kuvakaappauksissa näkyy eli Microsoft PC Manager, SteelSeries GG core ja rainmeter desktop tooli.
Ja semmoinen vinkki myös että Google Chrome roskakoriin ja tilalle vaikka: LibreWolf Browser (perustuu Firefoxiin)
Paljon turvallisempi ja näin et tarvi edes mitää anti-virusta taustalle pyörimään jollet lataile epäilyttäviä .exe ja .msi tiedostoja pitkin nettiä. Ja silloinkaan AV:t harvemmin sinua oikeasti suojaa.
 
Selaimet tykkäävät syödä paljon muistia noin muutenkin, avaat vaikka Youtuben niin heti pomppaa useamman sata megaa muistin käyttö.
 
Itse en ole törmännyt yhteenkään ongelmaan win11. Ihmettelen siis suuresti aina näitä juttuja.

Se, että jokin ei tapahdu sinulle ei tarkoita, että se ei tapahdu kenellekään.

Sigistä näkyy speksit, on W11 kelpaavaa rautaa. Lisenssi suoraan MS:ltä niin kuin olen todennut jo useamman kerran.
Mitään omia kikkailuja en Windowsiin ole tehnyt.

Eikä minullakaan ollut 23H2 kanssa näitä ongelmia.
 
Ensinnäkin heitä Avast mäkeen: Avast myi käyttäjiensä tietoja täysin tietoisesti - sai 15 miljoonan sakot Kun kerää sinusta vaan tietoja myytäväksi ja on osa Nortonia :sick:
Toki jos tuolla asialla ei ole väliä kuten ei varmaan ole kun kerran Windowsia käytät :rolleyes:
Mutta tuon poistamisella lähtisin liikkeelle ongelmat selvittämiseksi. Kun Avastilla ja muillakin AV on tapana aiheuttaa erilaisia ongelmia.

Sitten poistaisin kaikki ylimääräiset softat taustalta kuten mitä noissa kuvakaappauksissa näkyy eli Microsoft PC Manager, SteelSeries GG core ja rainmeter desktop tooli.
Ja semmoinen vinkki myös että Google Chrome roskakoriin ja tilalle vaikka: LibreWolf Browser (perustuu Firefoxiin)
Paljon turvallisempi ja näin et tarvi edes mitää anti-virusta taustalle pyörimään jollet lataile epäilyttäviä .exe ja .msi tiedostoja pitkin nettiä. Ja silloinkaan AV:t harvemmin sinua oikeasti suojaa.
Joo. Taitaa palautus 23H2:seen olla parempi vaihtoehto kuin alkaa paljaalla tai mäsän omalla paskalla ajelemaan, sillä tätä ongelmaa ei esiintynyt. PC Manager toki joutaa pois kun ei sekään ongelmaa ratkaissut. Screenshoteissa näkyi juu chrome mutta senkään sulkeminen ei muuttanut muistinkäyttöä mitenkään merkittävästi, kuten jo kirjoitin. Steelseriesin softa on kuulokkeiden säätöä varten eikä sen tai rainmeterin muistinkäyttö ole ainakaan task managerin mukaan missään tilanteessa mitenkään isoa.
 
Joo. Taitaa palautus 23H2:seen olla parempi vaihtoehto kuin alkaa paljaalla tai mäsän omalla paskalla ajelemaan, sillä tätä ongelmaa ei esiintynyt. PC Manager toki joutaa pois kun ei sekään ongelmaa ratkaissut. Screenshoteissa näkyi juu chrome mutta senkään sulkeminen ei muuttanut muistinkäyttöä mitenkään merkittävästi, kuten jo kirjoitin. Steelseriesin softa on kuulokkeiden säätöä varten eikä sen tai rainmeterin muistinkäyttö ole ainakaan task managerin mukaan missään tilanteessa mitenkään isoa.
Pitäisi kyllä selvitellä että mikä sitä muistia sitten yhtäkkiä varaa, kun mitä aikaisemmat viestisi menin läpi, ei ole vielä tehty. Kyllä se pitäisi selvitä esim. tuolla Process explorerilla, jota aikaisemmin on suositeltu jo. Ja siitä lähteä sitten purkamaan mahdollista syytä ongelmalle...
 
Pitäisi kyllä selvitellä että mikä sitä muistia sitten yhtäkkiä varaa, kun mitä aikaisemmat viestisi menin läpi, ei ole vielä tehty. Kyllä se pitäisi selvitä esim. tuolla Process explorerilla, jota aikaisemmin on suositeltu jo. Ja siitä lähteä sitten purkamaan mahdollista syytä ongelmalle...
Voin toki tuosta Process Explorerista napata kuvan kunhan tuo taas seuraavan kerran tapahtuu.
 
Joo. Taitaa palautus 23H2:seen olla parempi vaihtoehto kuin alkaa paljaalla tai mäsän omalla paskalla ajelemaan, sillä tätä ongelmaa ei esiintynyt. PC Manager toki joutaa pois kun ei sekään ongelmaa ratkaissut. Screenshoteissa näkyi juu chrome mutta senkään sulkeminen ei muuttanut muistinkäyttöä mitenkään merkittävästi, kuten jo kirjoitin. Steelseriesin softa on kuulokkeiden säätöä varten eikä sen tai rainmeterin muistinkäyttö ole ainakaan task managerin mukaan missään tilanteessa mitenkään isoa.

Virustorjunnasta vielä että on parempi että pelkästään MS saa tietosi ja myy ne kuin että myös Avasti tekee samat.
Ja noissa kaikissa on sama juttu mikä tekee niistä aikasta turhia. Kun ne eivät tunnista kuin semmoisia pöpöjä jotka jo tunnetaan. Eli jos tulee joku uusi niin se tulee virustorjunnasta lävitse ilman mitään ongelmia.

Paras ratkaisu on käyttää turvallista nettiselainta ja siinä adblockkeria. Kun mainosten kautta niitä enimmäkseen nykyään saa.
Toki kun on kyseessä Windows niin saahan niitä lataamalla ohjelmia/pelejä epämääräisiltä sivustoilta jos ei ole tarkkana mille sivulle hakukone sinut vie.
Kun nämä haitalliset sivut ovat Googlen haussa ikävän usein ensimmäisten joukossa kun he maksavat siitä googlelle ja googlea ei asia tunnu kiinnostavan.

Siksi tuo LibreWolf on hyvä selain kun se on Firefox semmoisilla asetus muutoksilla mikä tekee siitä paljon normaalia firefoxia turvallisemman. Sekä se sisältää jo uBlock Origin mainosteneston sekä oletus hakukone on duckduckgo eikä tuo google.
DuckDuckGo toisin kuin google A. ei kerää sinusta dataa myytäväksi B. ei työnnä mainoksia sinulle ja hakutuloksissa korkeemmalle ei pääse rahalla C. Näiden ansiosta tuon kautta ei voi oikein päätyä epämääräiselle sivulle kun haluat jotain määrättyä ohjelmaa.

Ja nämä oli tämmöisiä perusjuttuja liittyen viruksentorjuntaan ja tietoturvaan yleisesti.
Jos oikein haitakkeet pelottaa niin sitten Windows on sinulle aivan väärä käyttöjärjestelmä. Silloin vaan katselemaan BSD, Haikua, Linuxia tai MacOS:ää.
Yksi on myös laittaa pfSense tai OpnSense kone pystyyn ja siihen adquardia (eli mainostenesto tehdään suoraan reitittimellä/palomuurilla). Sitten niihin voi asentaa ClamAV virustorjunnan joka tarkastaa suoraan verkkoliikenteestä Windows viruksia.
Tällöin ei tarvitse Windowsista luopua eikä tarvitse asennelle siihen viruksentorjuntaa tai edes nettiselaimeen mainostenestoa.
 
Jos ei luota Defenderiin niin aina voi kokeilla ilmaista Bitdefenderiä vaihtoehtona, itse tosin käytellyt pelkkää Defenderiä siitä lähtien kun se tuli Win10 mukana, mutta taidan olla matalan riskin käyttäjä...

24H2 jotain kovetuksia tuli, oma Lenovon läppäri ei pystynyt boottamaan jos BIOSista oli päällä AMD-V ja Windowsissa Memory Integrity ym päällä. Lenovo teki parin kk sisällä bios päivityksen mikä korjasi ongelman.
 
Joskus kannattaa ottaa lusikka kauniiseen käteen ja yrittää löytää vian juurisyyt ihan itse. Bsod:t jatkui itsellä ja helppoja vastauksia taas netti täynnä :)

Debuggeri kehiin ja kimppuun. Eka bsod näytti yllättäen olevan virtualisoinnin aiheuttama, vaikka olin poistanut ne ominaisuudet jo aiemmin. Joku prosessi siellä vielä pyöri kuitenkin. Ei pyöri enää, ajattelin ja kävin varmistamassa että kaikki group policy kytkökset olisi myös kunnossa.

Seuraava bsod. Taas kyse virtualisoinnista, mutta ei kuitenkaan sama prosessi mikä aiemmin. Enpä käytännössä edes tarvitse mokomaa. Biosista ominaisuus pois ja bsod:t katosivat kivasti samalla. Vanha kone jne. joten ei jaksa sen enempää edes selvitellä.

e. windowsin sandbox on kyllä hyvä ja varmasti riittää suurimmalle osalle "peruskäyttäjiä"... saa adobekin rauhan kun ei löydy jäänteitä jostain kauan sitten poistetusta :devilish:
 
Viimeksi muokattu:

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
268 699
Viestejä
4 647 958
Jäsenet
76 277
Uusin jäsen
xRaveni

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom