Bidenin hallinto otti erittäin onnistuneesti kovan linjan Venäjän hyökkäyksen alla ja alkoi julkistaa omaa tiedustelutietoaan vastoin tiedusteluelinten omia periaatteita. Tämä oli todella poikkeavaa verrattuna amerikkalaisten toimintaan aiemmissa kriiseissä. Biden sanoi toistuvasti parin-kolmen kuukauden ajan, että Venäjä valmistautuu hyökkäykseen, vaikka Putin muuta väitti. Amerikkalaisten viestiä ei suostunut uskomaan osa Ukrainankaan valtionhallinnosta. Onneksi kumminkin riittävä osa sotilasjohdosta uskoi, minkä ansiosta ensimmäiset päivät eivät olleet semmoinen katastrofi kuin olisivat voineet olla.
Hyökkäyksen alettua Biden oli etunenässä kokoamassa liittoumaa Ukrainan tueksi. Yhdysvalloissa budjettivalta on kongressilla, ja kongressi on tunnetusti ollut varsin pahasti kaaoksessa tänä vuonna. Presidentillä on valtaa ohjata Pentagonin budjetin käyttöä osin, ja sitä valtaa on ilmeisesti käytetty, kun tilanteesta huolimatta on koko ajan näkynyt uutisia, että Yhdysvallat laittaa 150 miljoonaa taalaa tms. uutta sotilasapua. Se on pientä, mutta selvästi halutaan lähettää viesti, että tukea on, kunhan saadaan budjettipäätökset kongressista läpi.
Eri asia sitten, että saadaanko. Republikaanien ryhmä edustajainhuoneessa on kaaoksessa edelleen. Viimeksi edellinen puhemies McCarthy ilmoitti jättävänsä paikkansa jo vuoden lopussa, eli kesken kauden. Emävalehtelija Santos sai historialliset potkut vähän aiemmin. Joku muukin oli lähdössä ennenaikaiselle eläkkeelle. Santosin paikka saattaa mennä täytevaaleissa demokraateille, ja republikaanien niukka enemmistö muuttua edelleen niukemmaksi myös poissaolojen takia. Nämä eivät riitä demokraattien enemmistöön, mutta tekevät republikaanien ryhmän johtamisesta vielä mahdottomampaa.
Trumpin uudelleenvalinnasta sen verran, että on syytä pitää mielessä, että hän hyvin suurella todennäköisyydellä saa rikostuomion ennen vaalipäivää, ja syytteet ovat sitä luokkaa, että rangaistus olisi ainakin kenen tahansa muun kohdalla vankeutta. Jos Trump on siinä saumassa republikaanien presidenttiehdokas, niin puolue joutuu päättämään omasta puolestaan, miten toimivat. Jos Trump tulee valituksi presidentiksi, niin tilanne saattaa olla heti alkuunsa perustuslaillinen kriisi. Valtakunnanoikeudessa tuomittu ei voi perustuslain mukaan toimia presidenttinä, mutta tavallisen tuomioistuimen tuomiosta laki ei ilmeisesti sano selvästi, vaikka tuomio olisi tullut vallankaappauksen yrityksestä. Trump oli virkasyytteessä valtakunnanoikeudessa kahdesti kautensa aikana, mutta republikaanijohtoinen senaatti vapautti hänet molemmilla kerroilla.
Ei olisi kannattanut. Jos olisivat tuominneet, niin Trumpista olisi päästy eikä tätä nykyistä soppaa olisi syntynyt. Senaatin republikaanijohtaja McConnell on puolueen mies joka vääntää lain ja senaatin mille tahansa mutkalle republikaanien vaalivoiton ja vallan paaluttamiseksi. Hän halusi ajaa molemmilla rattailla, miellyttää MAGA-jengiä ja toisaalta esittää tuomitsevansa Trumpin toiminnan. Ajatteli, että Trump saa tuomion myöhemmin oikeusistuimissa kumminkin. No, niin saakin, mutta se tulee liian myöhään eikä näytä pelastavan puoluetta tai vaaleja, kun Trumpille ei edelleenkään ole vaihtoehtoa.