Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

"Carlsberg said in March this year that it expected to announce a sale of the Russian business by June and has also said it was seeking an option to buy back the Russian business in the future."

Haluatko selittää minulle miksi Kalle haluaisi ostaa bisneksensä takaisin tulevaisuudessa kun sinun mukaasi kukaan ei enää ikinä halua venäjälle?
Mitä älyllistä epärehellisyyttä tai tahallista harhaanjohtamista tämä nyt on?

Siis sä vetoat johonkin kesäkuun uutiseen, jolloin Carlsberg todellakin oli vielä myymässä toimintojaan ja aikoi saada niistä rahaa.

Ja sitten kesken kaiken Putin pölli kaiken, end of story.

Mitä kohtaa sinä et tästä ymmärrä? Piirränkö kuvan, väännänkö rautalangasta vai kilautatko kaverille?

Ja se, että joillain länsifirmoilla on teoreettinen optio ostaa toiminnot takaisin joskus tulevaisuudessa ei todellakaan tarkoita sitä, että optiota oltaisiin käyttämässä ainakaan Putinin aikana tai että se edes onnistuisi.

" This is a response to the presidential decree issued on 16 July 2023 temporarily transferring management of Baltika to the Russian authorities.

We have now concluded that we currently see no path to a negotiated solution for exiting Russia. We refuse to be forced into a deal on unacceptable terms, justifying the illegitimate takeover of our business in Russia."

 
Markkinataloudesta pitää ymmärtää se että yritysten tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen ja niitä voittoja lähdetään helposti hakemaan vahvallakin riskillä, jos ne tuottavat lyhyen aikajänteen voittoja.

Tällä hetkellä lähinnä parannetaan konfliktin ulkopuolisten tiimijoiden kilpailukykyä globaaleilla markkinoila, kun ne voivat hyötyä joka suuntaan toimiessaan. Halpaa energiaa Venäjältä, kilpailukykyisiä tuotteita länteen ja pakotteiden alaisia Venäjälle.

Kyllä ne länsifirmat sinne palaavat heti kun voivat, elleivät siellä ole toimintaa jatkaneet,kuten vaikka Unilever ja Nestle.

Venäjän reaalitalouteen itse sota on vaikuttanut äärettömän vähän, jos ei huomioida että jotain länsimaisia merkkituotteita ole saatavilla ja airmmin hankittujen huolto on hankalaa.

Venäjän talous myös nopeasti sopeutuu tähän uuteen tilanteeseen vaikka pidempiaikaisestikin joutuisivat sotimaan.

Rahapolitiikkaa taas tukevat ihan eri mittaluokkaa olevat tulot alkutuotannosta.

Jostain syystä paikallisetkin näyttävät sotaa tukevan - tai eivät ainakaan ole vahvasti sitä vastaan. Ehkä jossain vaiheessa sotilaiden omaiset alkavat kysellä että onko tässä mitään järkeä mutta sitäkin helpottaa sotilaiden rekrytointi periferiasta.

Joskus aikaisemmin sanoinkin että Venäjä ei tätä sotaa voita mutta nyt näyttää siltä että Ukraina näyttäisi häviävän enemmän.
 
Markkinataloudesta pitää ymmärtää se että yritysten tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen ja niitä voittoja lähdetään helposti hakemaan vahvallakin riskillä, jos ne tuottavat lyhyen aikajänteen voittoja.
Kyllä riskit on niin suuret, ettei monikaan ihan hevillä ala Putinin kanssa mitään bisneksiä tekemään, vaikka moraalikysymykset unohdettaisiin kokonaan.

Yhtä hyvin niitä bisneksiä voi mennä tekemään vaikka Nigeriaan tai vinku-Intiaan, tai mieluummin sinne. Siellä on sentään kasvua ja tulevaisuuden toivoa odotettavissa.

Jos sulla olisi kymppitonni rahaa sijoitettavaksi, niin millaisiin Venäjään liittyviin bisneksiin haluaisit sijoittaa? Anything?
 
Helikopterit on tehokkaita tankkeja vastaan. Mutta jos Ukraina ei pysty hyökkäämään niillä niin aika turhia kopteritkin on. Tuolla ei pääse samaan tapaan pörräämään 1km päässä vihulaisista ja ampua konetykillä kuin gazassa tai irakissa.

Helikoptereiden konetykillä ei tuhota taistelupanssarivaunuja, vaan vain kevyempiä ajoneuvoja.

Helikopterit tuhoavat tankkeja panssarintorjuntaohjuksilla, yleensä paljon suuremmilta etäisyyksiltä kuin kilometrin päästä.

155 tuotannosta on ollut paljon puhetta, mutta mikähän mahtaa olla länsimaiden it ohjusten tuotannon laita? Jos it hiipuu, myös venäläiset hävittäjät ja pommikoneet pääsisivät toimimaan paremmin.

Lännessä riittää ilmatorjuntaohjuksia (ja ilmatorjuntaohjuksina toimivia ilmataisteluohjuksia) kyllä paljon enemmän kuin Venäjällä lentokoneita, helikoptereita, risteilyohjuksia ja ballistisia ohjuksia. Ne IT-ohjukset loppuvat lähinnä kesken vain jos/kun niillä ammutaan halpoja pieniä mäntämoottoridroneja.

Ja juuri tämän takia tulisi antaa runsaasti myös sitä kevyttä ja halpaa IT-kalustoa, että noita isoja, kalliita ja kyvykkäitä ohjuksia ei tarvi käyttää helposti ja halvalla alasammuttaviin kohteisiin.

Esim. saksalainen kahdella 35-millisellä tykillä varustettu Gepard-ilmatorjuntapanssarivaunu on erinomaisia noita droneja vastaan, sen ammukset tulevat todella paljon halvemmiksi kuin mitkään ohjukset.


Toinen halvahko ase on 70-millisistä raketeista modattu laserhakuinen versio, jolla ei osu mihinkään nopeasti lentävään, mutta osuu noihin mäntämoottoridroneihin. Alunperin nämä kehitettiin kevyesti panssaroituja ja panssaroimattomia maakohteita vastaan, mutta otettiin käyttöön myös ilmatorjunnassa kun nuo hitaasti lentävät halvat dronet yleistyivät.


Ja lännen ohjusten määristä:

Kun esim. katsoo USAn viimeisten apupakettien sisältöä, niin siellä on ollut AIM9-sidewinder-ohjuksesta jotain 1990-luvun P- tai M-malleja, uudempia AIM-9X:iä ei ole annettu yhtään, mutta niitä on toimitettu USAFille yli 10000 kappaletta. Eli niitä uusia X-malleja on käytännössä USAFiin varastossa se kymmenisentuhatta kappaletta, koska vain hyvin pieni osa on ammuttu jossain harjoituksissa.

Tässä on hieno ero lännen/ukrainan vs venäjän kalustotilanteesta: Länsi on antanut ukrainalle ensin vanhaa kalustoaan ja vanhoja ammuksiaan, ja pikku hiljaa annettavan kaluston laatu paranee. Venäjä taas on ensin käyttänyt uudemman kehittyneemmän kalustonsa ja sen tuhouduttua kaivaa varastoista esille yhä vanhempaa ja huonokuntoisempaa.
 
Viimeksi muokattu:
Kerchissä olevalla telakalla on paukkuntut, ilmeisesti Ukraina osunut ohjuksella rakenteilla olevaan Venäjän sotalaivaan, ehkä useampaankin.







Osumaa ottanut ilmeisesti Karakurt-luokan korvetti, näitä oli ilmeisesti kaksi tuolla telakalla (Askold ja Amur).


Tässä ilmeisesti tuore lähikuva kyseisen ohjusiskun tuloksista, sekä jo aiemmin julkaistu satelittiikuva.

 
Kuva Askold-laivasta, johon Ukraina kohdisti ohjusiskun. Pari kerrosta maalia pintaan ja takaisin vesille.

1699293130646.png
 
En tiedä mikä Venäjän realistinen tavoite tällä hetkellä on. Maksimaalinen varmaan edelleen Ukrainan itsenäisyyden lopettaminen. Se voi siinäkin vielä onnistua jos lännen tuki loppuu. Aika kieroutuneesti pitää viestejäni lukea jos kuvittelet että täällä tippaakaan iloitaan Venäjän tekemisistä.

Näyttää hyvin, hyvin epäuskottavalta.

Eivät hallitse Hersonia, Zaporizzjaa tai Donetskia kokonaan. Yrittävät saada Donetskia vallattua brute forcella ja tappiot ovat aikamoiset.

Niin että pystyisivät hyökkäämään Kiovaan uudestaan, varsinkin kun Ukrainaa ei tällä kertaa päästä yllättämään...

Naureskelit tänne kopioimallesi viestille copiumina, vaikka ihan oikeassa siinä oltiin, jos miettii mitä ne venäläiset ovat yrittäneet ja mitä realistisesti pystyvät tulevaisuudessa tekemään.
 
Ja se, että joillain länsifirmoilla on teoreettinen optio ostaa toiminnot takaisin joskus tulevaisuudessa ei todellakaan tarkoita sitä, että optiota oltaisiin käyttämässä ainakaan Putinin aikana tai että se edes onnistuisi.

Se että tälläistä optiota haetaan kertoo motiivista, se että optiota ostaa firmat takaisin on pyydetty kertoo että yrityksillä on tahtotila palata venäjälle kunhan tilanne rauhoittuu. Sinä väität kovasti ettei näin ole eikä näin tule tapahtumaan.

Kyllä riskit on niin suuret, ettei monikaan ihan hevillä ala Putinin kanssa mitään bisneksiä tekemään, vaikka moraalikysymykset unohdettaisiin kokonaan.
Yksinkertaistatko kaiken bisneksen vain tuotantoon venäjällä? Muuten en oikein kommenttiasi ymmärrä.

Jos sulla olisi kymppitonni rahaa sijoitettavaksi, niin millaisiin Venäjään liittyviin bisneksiin haluaisit sijoittaa? Anything?
No venäjän pörssin tilanne ei näytä sijoittajan kannalta ihan kauhealta jos riskiä haluaa, varsinkin jos sijoitushorisontti on 10+ vuotta. Vähän on kyllä myöhässä, sodan alkamisesta aiheutuneesta dipistä jos olisi ostanut niin olisi saanut halvalla vaikka energiayhtiöitä. Acron (lannoitteet) näyttää nousseen vuodessa yli 200%, Sberbank yli 100%, joten kyllä siellä tilaisuuksia on tehdä rahaa jos on rohkea. Nyt kun venäjän pörssiä katsoo niin aika hurjaa on nousu, joku fiksumpi osaa varmaan selittää miksi sota ei vaikuta enempää.
 
Se että tälläistä optiota haetaan kertoo motiivista, se että optiota ostaa firmat takaisin on pyydetty kertoo että yrityksillä on tahtotila palata venäjälle kunhan tilanne rauhoittuu. Sinä väität kovasti ettei näin ole eikä näin tule tapahtumaan.
No optiot on olemassa kaiken varalta jos vaikka Venäjä muuttuu sivistysmaaksi tässä välissä (ei muutu). Ja toi optiohomma nyt voi olla lähinnä muodollisuus, joka nyt on kirjattu joihinkin papereihin koska siinä ei ole mitään menetetty. Muutenkin on jo kaikki menetetty, joten ihan sama. Tuskin firmat luulee, että Putinin aikana tuon option lunastus ensinnäkään onnistuisi ja toisekseen eivät varmasti ole takaisin palaamassa muutenkaan (ainakaan Putinin aikana).

Kyllä pitää Venäjän systeemit muuttua ihan totaalisesti ennen kuin sinne länsimaiset firmat on kilvan palaamassa. Eihän siellä ole firmoilla minkäänlaista oikeusturvaakaan, mitä ihmettä sä oikein luulet kun kuvittelet sen olevan joku mieletön mahdollisuus länsifirmoille? Se on realisoitunut riski, ja toista kertaa ei näitä riskejä samat firmat ihan hevillä käy ottamaan. Huh huh.

Moni firma hyydytti Venäjän toimintojaan jo ENNEN tätä sotaa, koska Venäjän meininki alkoi olla selvästi perseestä jo 2014 lähtien viimeistään. Esimerkiksi IKEA hyydytti laajentumissuunnitelmat jo kauan sitten ja sodan alettua pisti nopeasti pillit pussiin ja poistui maasta. Sanoma luopui Moscow Times -lehdestä, Stockmann myi Pietarin toiminnot jne... Jo kauan ennen sotaa.

No venäjän pörssin tilanne ei näytä sijoittajan kannalta ihan kauhealta jos riskiä haluaa, varsinkin jos sijoitushorisontti on 10+ vuotta. Vähän on kyllä myöhässä, sodan alkamisesta aiheutuneesta dipistä jos olisi ostanut niin olisi saanut halvalla vaikka energiayhtiöitä. Acron (lannoitteet) näyttää nousseen vuodessa yli 200%, Sberbank yli 100%, joten kyllä siellä tilaisuuksia on tehdä rahaa jos on rohkea. Nyt kun venäjän pörssiä katsoo niin aika hurjaa on nousu, joku fiksumpi osaa varmaan selittää miksi sota ei vaikuta enempää.
Joo kylläpä kuulostaa houkuttelevalta, kyllä on lännen kapitalistit varmasti ihan kilpaa pumppaamassa rahaa tuonne jonnekin Putinin spermapankille ihan heti kun tilaisuus tulee! :facepalm:

Ja toi on vielä eri asia kuin länsimaisen firman toiminta Venäjällä.
 
Nyt kun venäjän pörssiä katsoo niin aika hurjaa on nousu, joku fiksumpi osaa varmaan selittää miksi sota ei vaikuta enempää.
En vetoa fiksuuteen tai suureen taloustieteiden ymmärrykseen. Perustelisin tilannetta lyhyenä maallikkoarviona sillä että kyseessä on monopolirahalla pelattava systeemi sotaa käyvässä totalitaarisessa kehitysmaassa. Se ei ole verrattavissa oikeisiin saati luotettavampiin ja vakaampiin pörsseihin.
 
Markkinataloudesta pitää ymmärtää se että yritysten tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen ja niitä voittoja lähdetään helposti hakemaan vahvallakin riskillä, jos ne tuottavat lyhyen aikajänteen voittoja.
...
Kyllä ne länsifirmat sinne palaavat heti kun voivat, elleivät siellä ole toimintaa jatkaneet,kuten vaikka Unilever ja Nestle.
Vertailun vuoksi, kun muutama vuosi sitten Iranin pakotteet vähän pehmenivät, niin isoilla firmoilla oli heti mato koukussa
"At one point, IranAir had 118 Airbus aircraft on order, worth around $25 billion at list prices. This order included aircraft from nearly every Airbus commercial aircraft range, including the A380. What happened to this order?"

Puihin tuo toki meni, kun pakotteet palasivat.
 
En vetoa fiksuuteen tai suureen taloustieteiden ymmärrykseen. Perustelisin tilannetta lyhyenä maallikkoarviona sillä että kyseessä on monopolirahalla pelattava systeemi sotaa käyvässä totalitaarisessa kehitysmaassa. Se ei ole verrattavissa oikeisiin saati luotettavampiin ja vakaampiin pörsseihin.
Venäjällä ei ole ruplista (eli leikkirahasta) pulaa ja johonkinhan se pitää laittaa, kuten pörssiin ja pörssin parhaimpiin firmoihin.

Jos ajatellaan (etenkin ulkomaisen) sijoittajan näkökulmasta, niin mitä se edes hyödyttää vaikka saisi ruplatuottoa sijoitukselleen, jossei voittojaan kuitenkaan voi helposti vaihtaa mihinkään järkevään valuuttaan ja kotiuttaa. Lisäksi valuutan virallinenkin kurssi voi olla huomenna mitä tahansa, eikä hyvältä näytä.
 
Mitä ihmettä täällä nyt keskustellaan? mahdollisesta sijoittamisesta maahan, joka lakkasi noudattamasta kaikkia kansainvälisiä kaupankäyntiin liittyviä sääntöjä. Olisi korkea aika, että modetkin heräisi ruususen unesta ja laittaisi keskustelun ruotuun! Venäjä, jossa "yksityisien" yrityksien johdon on noudatettava Putinin määräyksiä tarkalleen, jos haluavat ettei ikkunoiden vetovoima nouse liian suureksi. Moskovan "pörssi" on vain irvikuva oikeasta, joka ei noudata mitään kaupankännin sääntöjä. Täytyy olla melko häiriintynyt mieli tai Putinin trolli, että näkee Venäjän palaavan kansainvälisille markkinoille vuosiin.
 
No venäjän pörssin tilanne ei näytä sijoittajan kannalta ihan kauhealta jos riskiä haluaa, varsinkin jos sijoitushorisontti on 10+ vuotta. Vähän on kyllä myöhässä, sodan alkamisesta aiheutuneesta dipistä jos olisi ostanut niin olisi saanut halvalla vaikka energiayhtiöitä. Acron (lannoitteet) näyttää nousseen vuodessa yli 200%, Sberbank yli 100%, joten kyllä siellä tilaisuuksia on tehdä rahaa jos on rohkea. Nyt kun venäjän pörssiä katsoo niin aika hurjaa on nousu, joku fiksumpi osaa varmaan selittää miksi sota ei vaikuta enempää.
Se on totta, että joillain firmoilla menee Venäjälläkin erittäin lujaa. Venäjä-sijoitusten ongelma on kuitenkin siinä, että Moskovan pörssi on a) ruplapohjainen ja b) omaisuuden suoja erityisesti ulkomaalaisille on heikko. Lisäksi tietysti eettiset ja moraaliset syyt, mutta nehän eivät sijoittajia niin paljon kiinnosta, ellei ole pakko, eli toisin sanoen länsisijoituksia rajoittaa myös länsimaiden omat lait/pakotteet ym.
 
Putinin talous ei ole ottanut merkittävää osumaa, tavan kansan taloudella ei ole merkitystä.

Tuohon väittämään olisi kiva saada jotain viitettä, itse kun katselen asioita vaikkapa nojautuen venäläisten ilmoittamiin tietoihin ei asiat näytä ihan tuolta. Kun vielä alkuvuodesta RF ilmoitti budjettitiedoistaan tekaisin yhteenvedon tilanteesta eikä silloinkaan näyttänyt kovin rapoiselta. Ruplan kurssi heikentynyt tuosta noin 20 ruplaa /$ ja pitää muistaa että noissakin tiedoissa oli voita leivänpalan molemmin puolin. Nyt kun katselee venäläismedioiden tiedonmuruja niin valuuttaongelmat kuin pörssiongelmat vaivaavat. Öljyn vienti laskee ja ohjauskorot taitavat pian nousta 16%:iin. Ja kaikkihan tietävät sen näivettävän normaalin talouselämän ( muistettakoon Suomessa 90-luvulla valuuttalainakriisin aiheuttamat samansuuruiset korot joiden seurausta jotkut vieläkin maksavat ) ja jota keskuspankki käyttää valuutan arvon korjaukseen työkalujen puutteessa. Nabulina näkyy vaivihkaan varoittelevan tulevasta hyperinflaatiosta ja olisi syytä ottaa vakavasti. Askelmerkit antavat ymmärtää että NWF:n varat on käytetty ja valuuttaa yritetään epätoivoisesti haalia jopa lakiteitse. Öljytuloja on saatu varjolaivaston avulla mutta tuokin tisleiden sisäinen vientikielto on jo kuukauden ajan vienyt n. 200milj.$ / pv eivätkä nuo ongelmat ole vieläkään selvitetty. Ensi kesänä taitaa kaasunvientikin EU alueelle lopahtaa, Orbanille selittämistä.

Suurin ongelma venäjän talouden kanssa lienee se että kaikesta valehdellaan kaikille ja nyt siinä leipäpalassa on sitä voita joka puolella niin ettei se pysy kenenkään hyppysissä. IMF tekee ennusteitaan nojaten "viralliseen" tietoon ja perustuu BKT:seen joka kasvaa vain sotateollisuuden takia. Sekava viestintä saa jo omatkin taloustieteilijät sekaisin, välillä haetaan Turkin 65% inflaatiota ja toiset ovat jo julistamassa valtion konkurssia. Samaan aikaan kasataan jo ensi vuoden budjettia perustuen sisäiseen velkaan ( pakko kun perse on auki ), johon pankit ilmoittivat heti vaativansa vähintään 12% koron, muuttunee kasvaneen ohjauskoron myötä. Tänä vuonna puolustus/ sisäinen turvallisuus menot jo 50% budjetista ja kasvaa ensi vuodeksi 60% lisää, sille tavan kansalle taitaa olla jotain merkitystä kun jaettavaa yhä vähemmän. Ei taida postillekaan herua lisärahaa. Onneksi tavan kansa voi nauttia edelleen ostoskeskuksista, kotimaisista autoista sekä "talouskasvusta". Työllisyys hyvä, 100000 poliisia heti töihin ja yrityksiin haetaan 200000:tta IT osaajaa ja taviksillekin työuria saman verran tarjolla, kaikki menee suunnitelmien mukaan...

Edellinen on hyvä pitää niiden mielessä jotka hokevat että "kyllä siellä ukkoja piisaa", puhuen miljoonista WW2:een vedoten ja unohdetaan yhteiskunnan rakenteen venäjälläkin muuttuneen neuvostoliiton ajoista jolloin stalinin oli helppo komentaa maajusseja kolhooseista vaihtamaan lapio kivääriin. Nykyaikainen yhteiskunnan toiminnot halvaantuvat aika paljon helpommin, jopa venäjällä nykymenetykset näkyvät, "noin 55 % irtisanomisista, jotka johtuivat esimerkiksi "varusmiespalveluksesta, oikeudenkäynnistä, kuolemasta" ja noin 52 % henkilöstön poistumisesta saavutusten vuoksi". Paljonko lisää "irtisanomisia" toiminnot kestävät ?

Mitä ihmettä täällä nyt keskustellaan? mahdollisesta sijoittamisesta maahan, joka lakkasi noudattamasta kaikkia kansainvälisiä kaupankäyntiin liittyviä sääntöjä. Olisi korkea aika, että modetkin heräisi ruususen unesta ja laittaisi keskustelun ruotuun! Venäjä, jossa "yksityisien" yrityksien johdon on noudatettava Putinin määräyksiä tarkalleen, jos haluavat ettei ikkunoiden vetovoima nouse liian suureksi. Moskovan "pörssi" on vain irvikuva oikeasta, joka ei noudata mitään kaupankännin sääntöjä. Täytyy olla melko häiriintynyt mieli tai Putinin trolli, että näkee Venäjän palaavan kansainvälisille markkinoille vuosiin.

Ehkäpä tuostakin keskustellessa on syytä pitää muutama seikka mielessä. Miksi yritykset eivät sijoittaneet venäjälle neuvostoliiton aikaan? Koska kansallistamisen riskiä pidettiin liian suurena. Nyt se riski on realisoitunut myös putlerin hallinnon kanssa ja on varmasti mielessä pitkään. Sama juttu Kiinan kanssa, sijoittajat vetäytyvät koko ajan toisesta totalisaarisesta valtiosta samasta syystä. Suuret yritykset joilla on oikeasti merkitystä taloudessa käyttävät yritysriskien hallintaan paljon henkilöstöä ja varoja ja aina on ensimmäinen aihe se poliittinen vakaus. Ei sinne mennä millään isolla riskillä kokeilemaan lyhyiden voittojen perässä. Toki ainahan on ahneita jotka katsovat panostusta suhteessa voittoihin ja valmiita kokeilemaan. Aikanaan kun sota on pulkassa veikkaan, ettei sanktioita poisteta ennen kuin rajat on kansainvälisen lain puitteissa ja sotakorvauksista sovittu. Mikä on venäjällä sopimuspuolen "status" vaikuttanee yritysten päätöksiin, takaisinostovelvoitteet joita entinen hallinto luvannut tuskin koskee uusia kiinalaisia omistajia. Voi olla todella pitkä ja kivinen tie venäjän saada sijoittajat uskomaan maahan jonka talous kuralla ja valuutta hunningolla. Toinen veikkaus on että venäjän sijaan yritysten katseet kääntyvät maahan joka on pian sekä EU:n että Naton jäsen ja jossa vallitsee poliittinen vakaus ja jälleenrakennusrahaa virtaa ovista ja ikkunoista...
 
Paasausta Venäjän taloudesta

Mikä tämän wall of textin sanoma oikein on? Että Venäjän talous on kärsinyt sodasta? Edelleen, Putin ja eliitti siitä ei kärsi vaan tavan kansa. Perusvenäläinen puree kiltisti kaalia ja menee Ukrainaan kuolemaan kun tsaari käskee. Ei niille ole väliä onko inflaatio 2% vai 20%, kun elämä rajoittuu joka tapauksessa siihen omaan kaalimaahan ja votkapulloon. Ai että oikein hyperinflaatiota joku povaa Venäjälle? Jälleen kerran, MITÄ SITTEN? Oli Saksassakin hyperinflaatiota maailmansotien välissä, se ei sotavarustelua estänyt silloin, eikä pysäytä nytkään.
 
Ukrainan droonit bongasivat ryssien vaunujen siirtymisen sumun suojassa ja tykistö jauhoi vaunut paistinpannuaihioiksi.
Siinäpä ukrainalaisille businessidea: Venäläisestä panssarivaunuista tehty paistinpannu.
Myyntiin eri verkkokauppoihin niin voisin vaikka itsekin ostaa.
:rofl:
 
Mikä tämän wall of textin sanoma oikein on? Että Venäjän talous on kärsinyt sodasta? Edelleen, Putin ja eliitti siitä ei kärsi vaan tavan kansa. Perusvenäläinen puree kiltisti kaalia ja menee Ukrainaan kuolemaan kun tsaari käskee. Ei niille ole väliä onko inflaatio 2% vai 20%, kun elämä rajoittuu joka tapauksessa siihen omaan kaalimaahan ja votkapulloon. Ai että oikein hyperinflaatiota joku povaa Venäjälle? Jälleen kerran, MITÄ SITTEN? Oli Saksassakin hyperinflaatiota maailmansotien välissä, se ei sotavarustelua estänyt silloin, eikä pysäytä nytkään.
Heitä jo pois typerä trollaaminen. Olet jo tarpeeksi paskonut tätä ketjua tuolla idiotismillä. 20% inflaatiolla sitä vodkaa ei kohta nauti kuin ehdoton eliitti. Pohjois-Korean kohtalo on Venäjällä, jos jatkaa touhujansa ts. entistä harvempi voi nauttia yltäkylläisyydestä.
 
Heitä jo pois typerä trollaaminen. Olet jo tarpeeksi paskonut tätä ketjua tuolla idiotismillä. 20% inflaatiolla sitä vodkaa ei kohta nauti kuin ehdoton eliitti. Pohjois-Korean kohtalo on Venäjällä, jos jatkaa touhujansa ts. entistä harvempi voi nauttia yltäkylläisyydestä.
Tosin se ei ole 20% vaan 5.2. Jenkeissä vaikkapa 3.7. Turkissa 50-80% mutta sekään maa ei ole vielä sortunut. Kyllähän inflaatio köyhdyttää tavallista kansaa, mutta ei tuollaisesta ole romahduttamaan maata. Eri asia jos Kiina, Intia ja kumppanit eivät ostaisi Venäjältä. Nyt vain on käynyt niin, että kohta suurin osa Venäjän viennistä on vaihtunut Euroopasta muihin maanosiin. Ja me ostamme kalliimmalla muualta.
 
Tosin se ei ole 20% vaan 5.2. Jenkeissä vaikkapa 3.7. Turkissa 50-80% mutta sekään maa ei ole vielä sortunut. Kyllähän inflaatio köyhdyttää tavallista kansaa, mutta ei tuollaisesta ole romahduttamaan maata. Eri asia jos Kiina, Intia ja kumppanit eivät ostaisi Venäjältä. Nyt vain on käynyt niin, että kohta suurin osa Venäjän viennistä on vaihtunut Euroopasta muihin maanosiin. Ja me ostamme kalliimmalla muualta.
Venäjän virallisiin lukuihin luottaminen on sen luokan idiotismia, että vähintäänkin hyödylliseksi hölmöksi itsensä leimaa jos niihin vetoaa faktoina.
 
Venäjän virallisiin lukuihin luottaminen on sen luokan idiotismia, että vähintäänkin hyödylliseksi hölmöksi itsensä leimaa jos niihin vetoaa faktoina.

Ei nyt pahalla, mutta sinunkaan argumenttisi eivät perustu kuin "minusta tuntuu" ja geneeriseen narratiiviin sopivaan rinkirunkkaukseen. Se että joku pistää jotain faktaa pöytään yritysten moraalista vaikka tuo Iranin Airbus kauppa niin sivuutat ne heittämällä ja palaat takaisin tunnepohjaiseen keskusteluun.
Sinä olet selkeästi optimisti, minä olen nihilistinen inhorealisti joka on lukenut tarpeeksi siitä kuinka yritykset mielummin maksavat oikeuskuluja kuin korjaavat tuotteensa jotka vahingoittavat ihmisiä, koska se on taloudellisesti kannattavampaa.

Se että olet liikaa tunteella mukana paljastuu tästä viestistä ja kannattaisi ehkä ottaa vähän lomaa netistä sen sijaan että haukkuu muita koko ajan hölmöiksi tai ryssän trolleiksi jos mielipiteet eivät täsmää omien narratiivien kanssa.

Mun on kyllä vaikea kuvitella eläväni maailmassa, jossa Putin selviytyy tästä kaikesta voittajana.
Mitä väliä on sen jälkeen enää millään?

Maailma jatkaa eteenpäin riippumatta siitä voittaako vai häviääkö Putin, se ei vaikuta mitenkään siihen että onko jollain enää jotain väliä sen jälkeen. Pörssit tulevat nousemaan ja laskemaan, venäjä tulee tekemään kauppaa toisten valtioden kanssa, ihmisiä syntyy ja kuolee, sateen jälkeen tulee pouta, aurinko nousee huomennakin kunnes se laajenee punaiseksi jättiläiseksi ja tuhoaa maapallon.

Ps. Ja kyllä, venäjän virallisia lukuja kannattaa nauttia suolan kera. Tätä ei minusta pitäisi tarvita mainita kenellekkään koska se on itsestäänselvää.
 
Viimeksi muokattu:
Ps. Ja kyllä, venäjän virallisia lukuja kannattaa nauttia suolan kera. Tätä ei minusta pitäisi tarvita mainita kenellekkään koska se on itsestäänselvää.
Ai sitä ei tarvitse mainita, mutta sen sijaan kannattaa antaa pitkä meta-vuodatus aiheen vierestä. Asia selvä.

Mitä tulee lentokonekauppoihin, niin eiköhän Venäjän lentoyhtiöt yrittäisi ostaa lähinnä käytettyjen koneiden markkinoilta, mutta varaosien ja päivitysten kanssa voi olla vähän nihkeää jossei pakotteet poistu ja valmistajien kanssa päästä sopuun. Ei se kone itsessään vielä "pitkälle kanna", heh heh.

Ja leasing-firmat ei Venäjälle ole enää palaamassa se on aika selviö. Niiltä pöllittiin kymmenittäin koneita eikä Venäjä varmasti sitä koskaan hyvitä.
 
Viimeksi muokattu:
Ai sitä ei tarvitse mainita, mutta sen sijaan kannattaa antaa pitkä meta-vuodatus aiheen vierestä. Asia selvä.

Mitä tulee lentokonekauppoihin, niin eiköhän Venäjän lentoyhtiöt yrittäisi ostaa lähinnä käytettyjen koneiden markkinoilta, mutta varaosien ja päivitysten kanssa voi olla vähän nihkeää jossei pakotteet poistu ja valmistajien kanssa päästä sopuun. Ei se kone itsessään vielä "pitkälle kanna", heh heh.

Ja leasing-firmat ei Venäjälle ole enää palaamassa se on aika selviö. Niiltä pöllittiin kymmenittäin koneita eikä Venäjä varmasti sitä koskaan hyvitä.

Pointti meni näköjään vauhdikkaasti ohitse, ne lentokoneet ei ole se oleellineen osuus siinä kommentissa vaan se periaate millä yritykset toimivat. Ohitat periaatteen arvostelun ja alat puhumaan lentokoneista....
@kiben pointti oli ihan validi vaikka venäjällä olisi kauhea inflaatio niin historia kertoo ettei se helposti ole maata kaatanut varsinkin kun historia myös kertoo että venäjällä on tarkoituksella pidetty vodkan hinta kurissa inflaatiosta huolimatta, aika helppo arvata miksi. Nähtäväksi jää myös miten kauppa kiinan, intian, jne kanssa tulee vaikuttaman pidemmän päälle.
 
Pointti meni näköjään vauhdikkaasti ohitse, ne lentokoneet ei ole se oleellineen osuus siinä kommentissa vaan se periaate millä yritykset toimivat. Ohitat periaatteen arvostelun ja alat puhumaan lentokoneista....
@kiben pointti oli ihan validi vaikka venäjällä olisi kauhea inflaatio niin historia kertoo ettei se helposti ole maata kaatanut varsinkin kun historia myös kertoo että venäjällä on tarkoituksella pidetty vodkan hinta kurissa inflaatiosta huolimatta, aika helppo arvata miksi. Nähtäväksi jää myös miten kauppa kiinan, intian, jne kanssa tulee vaikuttaman pidemmän päälle.
Tämä tässä. Mitä tulee inflaatioon, se ei ole mitään salatiedettä vaan ihan kenen tahansa laskettavissa jolla on pääsy kuluttajahintoihin. Jos jotain suoria viivoja pitäisi vetää, Venäjä ei kaadu taloudelliseen painostukseen näillä näkymin ja kuluttajilla ei ole niin kurjaa, että ne alkaisivat tapella kaduilla. Toki tilanne voi muuttua jos sota pitkittyy tai sodan jälkeen maa jatkaa köyhtymistä. Siihen vain menee pitkä aika.
 
Viimeksi muokattu:
@kiben pointti oli ihan validi vaikka venäjällä olisi kauhea inflaatio niin historia kertoo ettei se helposti ole maata kaatanut varsinkin kun historia myös kertoo että venäjällä on tarkoituksella pidetty vodkan hinta kurissa inflaatiosta huolimatta, aika helppo arvata miksi. Nähtäväksi jää myös miten kauppa kiinan, intian, jne kanssa tulee vaikuttaman pidemmän päälle.
Inflaatio voi kyllä herättää Pietarin ja Moskovan bettre folkin ruususen unestaan. Ja sellaista herätystä ainakin Putin itse selvästi pelkää.
 
Inflaatio voi kyllä herättää Pietarin ja Moskovan bettre folkin ruususen unestaan. Ja sellaista herätystä ainakin Putin itse selvästi pelkää.

Ei ne vielä pitkään aikaan kapinoi.

Sattumoisin korkojen noston jälkeen puolustusministeriö on hankkinut lainoja auttamaan varjomobilisointia. Kun veloista ei selviydy, niin on ikävässä neuvotteluasemassa, kun värvääjä tarjoaa, että velat annetaan anteeksi, jos käyt komennuksella lihamyllyssä.
 
Ryssälän innovaatiohautomolta ei ideat lopu. Kuolema kuittaa velat.

Muutama lainaus tuosta^ artikkelista:
"Kaikkien lainanottajien tiedot on Heratshenkon siirretty maan puolustusministeriölle.
– Nyt velallisella on kaksi vaihtoehtoa: maksa tai mene sotimaan.
Heratshenkon mukaan keskimääräinen venäläisvelallinen on luottokorttia käyttävä, suhteellisen korkeasti koulutettu noin 40-vuotias, jolla on perhe elätettävänään."

Näköjään näitä potentiaalisia laillisin keinoin lihamyllyyn työnnettäviä näyttää ilmaantuvan venäjällä nopeasti lisää. Keskuspankin mukaan lähes puolet 47 miljoonasta lainaa omaavasta venäläisestä on lakannut maksamasta. Osa tietysti yrittää ja pystyykin maksamaan velkansa kerralla pois vaikkapa realisoimalla omaisuuttaan. Mikä ilahduttavinta suurimpien velkaongelma-alueiden listalle on nyt ilmesteynyt myös Moskova. Seuraavaa ohjauskoron nostoa odotellessa, :coffee: .

" Many Russians are now refusing to repay their loans. According to the Federal Bailiffs Service (FSPP), between January and September 2023, the number of citizens defaulting on bank loans increased by 22% to 21.1 million. This means that almost half of the 47 million Russians with loans, according to the Russian Central Bank, have stopped paying their debts. The total amount of debt that needs to be recovered rose to 2.9 trillion rubles ($31 billion) by the end of September, which is 200 billion rubles ($2 billion) more than a year earlier. For comparison, for the same period of the first nine months of 2022, the increase in debt amounted to only 100 billion rubles ($1 billion). The leading positions in the number of debtors were taken by regions such as Bashkortostan, Krasnodar Krai, Krasnoyarsk Krai, as well as Moscow and Sverdlovsk region."

 
Sattumoisin korkojen noston jälkeen puolustusministeriö on hankkinut lainoja auttamaan varjomobilisointia. Kun veloista ei selviydy, niin on ikävässä neuvotteluasemassa, kun värvääjä tarjoaa, että velat annetaan anteeksi, jos käyt komennuksella lihamyllyssä.
Ratkaisu on viranomaisten pakoilu. Ei viranomaisilla ole intressejä eikä resursseja metsästellä yksittäisiä örkkikokelaita kissojen ja koirien kanssa.

Sitä paitsi vaikka saisit velat maksettua, voi lihamylly olla silti edessä myöhemmin joka tapauksessa...
 
Viimeksi muokattu:
Moni firma hyydytti Venäjän toimintojaan jo ENNEN tätä sotaa, koska Venäjän meininki alkoi olla selvästi perseestä jo 2014 lähtien viimeistään. Esimerkiksi IKEA hyydytti laajentumissuunnitelmat jo kauan sitten ja sodan alettua pisti nopeasti pillit pussiin ja poistui maasta. Sanoma luopui Moscow Times -lehdestä, Stockmann myi Pietarin toiminnot jne... Jo kauan ennen sotaa.

Tälle asialle löytyy näköjään ihan oma sivustokin #LeaveRussia

Sen mukaan yritysten määrä jotka jatkaa kuten aina ennenkin on melkein kolminkertainen verrattuna lähteneisiin tai lähteviin firmoihin. Moni on "suspend tai paused" moodissa eli odottelee sodan loppumista että voivat jatkaa bisneksiään.

Siellä on näköjään uutisia myös aiheesta ->
"India's SAIL wants to increase coking coal purchases from Russia"
"Japanese trading company Mitsui & Co (Mitsui) has announced that it will invest in the operating company of Russia’s Arctic LNG 2 project.
On November 2nd 2023, the Office of Foreign Assets Control of the US Department of the Treasury announced that Arctic 2 has been additionally designated as Specially Designated Nationals."
 
Tälle asialle löytyy näköjään ihan oma sivustokin #LeaveRussia

Sen mukaan yritysten määrä jotka jatkaa kuten aina ennenkin on melkein kolminkertainen verrattuna lähteneisiin tai lähteviin firmoihin. Moni on "suspend tai paused" moodissa eli odottelee sodan loppumista että voivat jatkaa bisneksiään.

Siellä on näköjään uutisia myös aiheesta ->
"India's SAIL wants to increase coking coal purchases from Russia"
"Japanese trading company Mitsui & Co (Mitsui) has announced that it will invest in the operating company of Russia’s Arctic LNG 2 project.
On November 2nd 2023, the Office of Foreign Assets Control of the US Department of the Treasury announced that Arctic 2 has been additionally designated as Specially Designated Nationals."
Tästähän on ollut ennenkin puhetta, että tilastoitu Venäjällä operoivien ulkomaisten yritysten määrä on aika vääristynyt eikä koko totuus ole ihan noin masentava.

Joka tapauksessa noista kuvauksista on luettavissa, että monilla firmoilla on erilaisia ongelmia Venäjällä, sanktioiden vuoksi tai muuten.
 
Tavallaan valmiiksi kadun iltalehden lööpin lainaamista enkä ala tarkistamaan kestääkö kuinka hyvin ”faktatarkistusta”, mutta ehkä saadaan tällä käännettyä keskustelua taas raiteilleen?


Aivan mahtavaa jos saavat omaa tuotantoa pystyyn jolla vaikuttaa syvemmälle Venäjän rajojen sisälle ja tätähän toivottaisiin monipuolisesti lisää.

Toisaalta nyt ”jumitilanteessa”, johon Venäjä ihan Putinin sanomana todennut (en kaiva lähteitä, muistaakseni kesällä) rauhanneuvottelujen olevan mahdollisia ”nykyisten realiteettien valossa”, voisi länsimaat laittaa sen lentokieltoalueen Ukrainan hallitsemalle alueelle ja turvata etenkin Valko-Venäjän vastaista rajaa puolustustuksen kautta jotta sieltä Ukrainan joukot saataisiin sinne missä rähinä oikeasti päällä.

(Joo, tuskin tapahtuu, mutta vänkääminen yritysten hingusta Venäjälle nippa-nappa kuuluu tähän ketjuun).
 
Mikä tämän wall of textin sanoma oikein on? Että Venäjän talous on kärsinyt sodasta? Edelleen, Putin ja eliitti siitä ei kärsi vaan tavan kansa. Perusvenäläinen puree kiltisti kaalia ja menee Ukrainaan kuolemaan kun tsaari käskee. Ei niille ole väliä onko inflaatio 2% vai 20%, kun elämä rajoittuu joka tapauksessa siihen omaan kaalimaahan ja votkapulloon. Ai että oikein hyperinflaatiota joku povaa Venäjälle? Jälleen kerran, MITÄ SITTEN? Oli Saksassakin hyperinflaatiota maailmansotien välissä, se ei sotavarustelua estänyt silloin, eikä pysäytä nytkään.

Eihän se tuolloin estänytkään sotavarustelua, mutta johti siihen että valta vaihtui Saksassa ja natsit nousi johtoon :sgiggle:
 
Inflaatio voi kyllä herättää Pietarin ja Moskovan bettre folkin ruususen unestaan. Ja sellaista herätystä ainakin Putin itse selvästi pelkää.

Kyllä, tuo jos jokin johtaa siihen että kaupoissa loppuu joko tavara tai hinnat karkaavat sellaiseksi ettei tavallinen kansa voi syödä.

Asia menee niin hassusti, että mobilisaatiota ja viranomaista voit pakoilla kuinka kauan vaan, mutta nälkää et.
 
Kyllä, tuo jos jokin johtaa siihen että kaupoissa loppuu joko tavara tai hinnat karkaavat sellaiseksi ettei tavallinen kansa voi syödä.

Asia menee niin hassusti, että mobilisaatiota ja viranomaista voit pakoilla kuinka kauan vaan, mutta nälkää et.
No ei venäläiset nälkään kuole. Jos kaupasta ostaminen tekee tiukkaa, niin viime kädessä ruokakasvit kasvaa datshoilla, mummonmökeillä ja maaseutujen pihoilla muutenkin.

Pietarin ja Moskovan bettre folkin näkökulmasta joutuvat varmasti tinkimään ruuan ja muiden hyödykkeiden laadusta ja kaikki luksus jää yhä vähemmälle.

Missä se kulminaatiopiste sitten menee jonka jälkeen alkaisivat marisemaan, vai alkavatko, mene ja tiedä. Ehkä paras mahdollisuus siihen on nyt kuitenkin se, jos velallisia oikeasti aletaan työntää lihamyllyyn...
 
Tassä kun on ollut keskustelua siitä kuinka nopeasti ahneet pörssiyritykset palaavat ryssänmaahan heti kun se on mahdollista, niin itse hartaasti toivon, että lännessä on sen verran selkärankaa, että aikanaan kun sota loppuu ja kauppaa aletaan väistämättä käymään, asetetaan joku 10% Ukrainan jälleenrakennustulli molempiin suuntiin kulkevaan tavaraan.

Sehän on lähes 100% varma, että vapaaehtoisesti ryssä ei tule sotakorvauksia Ukrainalle maksamaan, joten tälläinen tullimaksu on ainoa keino jolla ryssä saadaan rahoittamaan edes osa jälleenrakennuksesta,
 
Olen myös vähän skeptinen sen suhteen etteikö kauppa alkaisi taas kulkemaan kun sota joskus loppuu. Kuitenkaan ei nyt mieleen tule ihan heti yhtä törkeää kansallistamisrosvoustatapausta mitä ryssä on juuri tehnyt. Kyllä silläkin aika pitkä muistijälki on. Tuo tulli-idea oli mielestäni hyvä vaikkakin sitä sitten varmaan aika nopsaan kierrettäisiin muiden maiden kautta.
 
Ei vanhaan ole paluuta. Esimerkiksi Nord Stream on katkipoikki ja pysyy, ihan melkein mistään riippumatta. Vaikka Venäjästä tulisi demokratia, niin ei uutta kaasuputkea ihan hevillä käydä enää rakentamaan, ja kaasu alkaa muutenkin olla pois muodista.

Jos öljyä tms. kuitenkin käytäisiin ostamaan, niin sopiva tullimaksu Ukrainan eduksi kuuluu asiaan tietenkin...

Voisihan vastaava vientitullikin olla. Jos joku länsifirma haluaa viedä (sallittua) tavaraa Venäjälle, niin siitäkin lähtee vientitulli Ukrainan hyväksi.

Sinänsä kyllä kammoksun ajatusta, että Putinin Venäjän kanssa käydään yhtään mitään kauppaa. Jos siitä joskus aika jättää, niin kattoo sitten. Jos. Voihan se olla, että elääkin ikuisesti.
 
Ei Venäjällä ole mitään ostettavaa koskaan ollutkaan. Raaka-aineita ja ruosteisia avtomat Kalashnikovia. Siperiakin vallattiin sen takia, koska Ranskan fiinit leidit tarvitsivat turkiksia.
Noin valtavan isoa maata ei voi millään hellällä otteella hallita. Sieltähän itsenäistyy maapaloja heti. Tarvitaan kunnon diktaattori.
 
Ryssien epätoivoinen hyökkäys usealla vaunulla Avdeevkan suunnalla. Osa ajaa miinaan ja lopulta hyökkäysyritys päättyy valtaviin räjähdyksiin. Komeaa katseltavaa varsinkin loppuhuipennus.


Tämäkin siis jo useita päiviä ellei jopa jokusen viikon vanha video vaikka komea onkin.
 
Tassä kun on ollut keskustelua siitä kuinka nopeasti ahneet pörssiyritykset palaavat ryssänmaahan heti kun se on mahdollista, niin itse hartaasti toivon, että lännessä on sen verran selkärankaa, että aikanaan kun sota loppuu ja kauppaa aletaan väistämättä käymään, asetetaan joku 10% Ukrainan jälleenrakennustulli molempiin suuntiin kulkevaan tavaraan.

Sehän on lähes 100% varma, että vapaaehtoisesti ryssä ei tule sotakorvauksia Ukrainalle maksamaan, joten tälläinen tullimaksu on ainoa keino jolla ryssä saadaan rahoittamaan edes osa jälleenrakennuksesta,

Jotain saman suuntaista toivon, mutta kyllä Ukrainan sota on osoittanut, että sitä selkärankaa tai vahvaa johtajuutta lännessä on lopulta aika vähän tällä hetkellä. Väitetään Leninin sanoneen, että kapitalisti myy heille sen köyden, jolla he sitten hirttävät kapitalistit. Kiivaampi sotavaihe ollut päällä kohta kaksi vuotta, eikä asevarustelusta Euroopassa edelleenkään ole mainittavampaa merkkiä. Pientä piipertelyä muutamien satojentuhansien kranaattien valmistamiseksi ei edes lasketa. Jo ensimmäisessä maailmansodassa pelkästään yksi osapuoli ampui luokkaa 500 000 - 1 000 000 kranaattia viikossa. Jos haluttaisiin oikeasti auttaa Ukrainaa ja välttää pitkittynyt tai laajeneva sota venäjän kanssa, pitäisi varustautumisen olla sen mukaista. Jos haluttaisiin välttää sota venäjän kanssa jatkossa, voima ei riitä, pitää olla ylivoimaa ja liioitellusti. Nyt riskit koko ajan kasvavat siitä, että länsi vielä saa sen mitä saamattomuudestaan ja heikkoudestaan ansaitsee.
 
Jotain saman suuntaista toivon, mutta kyllä Ukrainan sota on osoittanut, että sitä selkärankaa tai vahvaa johtajuutta lännessä on lopulta aika vähän tällä hetkellä. Väitetään Leninin sanoneen, että kapitalisti myy heille sen köyden, jolla he sitten hirttävät kapitalistit. Kiivaampi sotavaihe ollut päällä kohta kaksi vuotta, eikä asevarustelusta Euroopassa edelleenkään ole mainittavampaa merkkiä. Pientä piipertelyä muutamien satojentuhansien kranaattien valmistamiseksi ei edes lasketa. Jo ensimmäisessä maailmansodassa pelkästään yksi osapuoli ampui luokkaa 500 000 - 1 000 000 kranaattia viikossa. Jos haluttaisiin oikeasti auttaa Ukrainaa ja välttää pitkittynyt tai laajeneva sota venäjän kanssa, pitäisi varustautumisen olla sen mukaista. Jos haluttaisiin välttää sota venäjän kanssa jatkossa, voima ei riitä, pitää olla ylivoimaa ja liioitellusti. Nyt riskit koko ajan kasvavat siitä, että länsi vielä saa sen mitä saamattomuudestaan ja heikkoudestaan ansaitsee.
Oikeastaan ehkä suurin syyllinen tuohon on usko siihen että sodankäynti on muuttunut. Euroopan maat on kilpaa käytännössä lopettaneet maavoimat tai pienentäneet ne minimiin. Joitain tankkeja jätetty nurkkiin jos niitä sattuisi rauhanturvaamisessa tarvitsemaan. Usko siihen, että kaikki sotiminen käydään tulevaisuudessa ilmassa on ollut aika vahvaa. Suomi ei onneksi ole lähtenyt tuohon vaan tykistöä ja maavoimia on pidetty pystyssä. Nyt tosin näyttää enemmän ja enemmän siltä, että Ukrainalle jätetään mahdollisuus ainoastaan luovuttaa vallatut alueet. Nyt on enää myöhäistä antaa lisää aseita. Se olisi pitänyt tehdä viimeistään vuosi, pari sitten
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 792
Viestejä
4 499 097
Jäsenet
74 283
Uusin jäsen
Maunula

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom