Kaikkihan ne kai on nykyään fire-and-forget. AIM-7 Sparrow lienee ainut passiivisella hakupäällä varustettu ohjus, jota vielä teoriassa jossain päin maailmaa käytetään.
Ei ole, R-27R / ER on varmaan se yleisin ohjus ja on nimenomaan SARH. Sen sijaan AIM-7 on kovinkin syrjäytetty, koska -91 Persianlahdelle nähtiin kuinka turhia ovat vs aktiiviohjukset. Ilmeisesti edelleen käytetään juuri hintansa tai sen olemattomuuden takia vanhoja varastoja pois kohteisiin, jotka ei laita hanttiin. Esim. kopterit.
Vaan venäjällä on toisin, R-27:n kanssa tosiaan lentävät ihan Itämeren esittelylennoillaankin. Rahat on viety. Ulkomaille ovat kyllä toimittaneet R-77:aa, mutta erittäin pieniä määriä itselle ja vasta viime vuosina. 90- luvulla siellä oli muutakin ajateltavaa kuin ohjusten päivitys. R-27 on myös täysin paska vaikka sitä käyttäisi miten, 1999 Eritreassa ja Etiopiassa venäläiset ja ukrainalaiset käytännössä Suhoin ja MiGin leivissä yksityisinä noiden valtioiden palkkaamina kohtasi jo. Kaikki R-27:t molemmilta puolilta meni ohi.
Täällä oli viimeks joku siltä puolelta selittämässä jotain, että kuinka montaa varianttia R-27 on, joten otetaan siihenkin kantaa.
Juu on paperilla, ja käytännössä kaikki on R-27R ja ER, eli tutkahakuisia, puoliaktiivisia. Eli siis eivät ole fire-and-forget.
Olemattoman kantaman turha paska ja vähän pidemmän kantaman turhempi paska. Sitten on T, ja ET, eli lämpöhakuinen sekä pidennetyn matkan lämpöhakuinen.
Siinä vielä onkin ideaa, sillä 27:ssa ja 29:ssä on iso IR sensori, eli käytännössä voi hyökätä varoittamatta. Idea oli ihan kiva 80- lukuun ja siihen olettamaan, että vastapuolella ei ole muita tapoja huomata konetta, vaan kun kumpikaan ei pidä paikkansa. Ja noitakin variantteja pieni vähemmistö jos edes on. Radiosäteilyyn ohjautuvia yms variantteja, aktiivisella hakupäällä olevia ei sitten olekaan nähnyt kukaan muutakuin Wikipediassa, ei edes heidän papereissaan missään.
Ei tarvitse koneen omalla tutkalla osoittaa maalia, senku vain roiskasee sinne päin ja ohjus hoitaa loput
Se "tuhlataan" tasan siihen mikä milloinkin on aiheuttamassa suurinta vahinkoa. Aivan samalla tavalla kuin voi olla ok turauttaa ruohonleikkuri palasiksi patriotilla.
Lol, just joo. Luitko edes viestiäni? Sitten se ohjus ei ainakaan osu! Uusimmissa varianteissa on toki lock-on after launch toiminta, eli voidaan laukaista kohti tiettyä vektoria ja jossain siellä sitten ohjuksen tutka ottaa ohjat, mutta se on tarkoitettu stealth käyttöön, jotta kone ei paljasta itseään ja toista konetta vastaan, koska ohjuksen tutkalla on taustalla taivasta, eikä maata ja runsaasti aikaa katsella ympärilleen. Tuossa tapauksessa se ohjus ei todellakaan hoida mitään loppuja vaan lentää suoraan maahan. Tai todennäköisemmin ei lennä, kun ei kone anna laukaisulupaa.
Ace Combat on ihan kiva, mutta laitapas se DCS kuitenkin tulille ja kerro kuinka monta vehjettä saat pudotettua noin.
Ja muista, että reaalimaailmassa ne ohjukset maksaa sitten satoja tuhansia, eikä niitä tosiaan ole valtavasti tuhlattavaksi.
Se on toki totta, että hätätilanteessa tuskin kukaan rupeaa tekemään suuria talouslaskelmia vaan kun kyse on ihan kirjaimellisesta tuhlaamisesta, eli siitä, ettei se ohjus osu. Jos taasen lennät sellaisella profiililla, että koko kopteri näkyy niin riskeeraat koko koneet ja olet ylipäätään väärässä koneessa mitä tulee liikkuvuuteen ja sensoreihin ja niillä etäisyyksillä ei ole AMRAAMista juurikaan iloa vrt. AIM-7 tai R-27.
Sen sijaan pidemmän matkan pommituksia ja ilmaherruutta ei käytännössä mm. tuon voi ottaa muutakuin F-16.
Eli en todellakaan näe, että sitä olisi kukaan menossa riskeeraamaan koptereihin, mikäli on yksikin muu kone jäljellä.
Saabin edustaja kommentoi jossain haastattelussa, että GlobalEye valvontakoneella pystyy seuraamaan jopa maassa kulkevia ajoneuvoja. Taisi kehua että pystyisi paikantamaan kaikki Etelä-Ruotsissa ylinopeutta ajavat autoilijat yhdellä napinpainalluksella. Ja pystyy tutkalla mittaamaan helikoptereiden roottorien kierroaluvun. F-16:n tutka ei tietenkään ole yhtä hyvä, mutta vähän kummalta kuulostaa etteikö helikopteri sieltä löytyisi. Nuita oikeita tutkakoneita Ukrainaan kuitenkin pitäisi saada, niin voisi ohjuksetkin laukoa turvallisesti katveesta.
Katsopas tutkan kokoa, onhan noi aivan täysin eri mittakaavassa ja lisäkseen aivan täysin eri taajuuksilla. Toinen on sitten se, että ihan tarkoituksella maassa olevat kohteet ei näy hävittäjien tutkassa. Ilmeisesti lienee suojaamaan vahinkolaukauksilta ja olettaisin vielä, että juurikin ohjusten tuhlaamiselta.
Eikö tuolla USAn signaalitiedustelukoneet ole pyörinyt jo kauan. Eri asia on nähdä ja reaaliajassa käyttää tuota dataa maalinosoitukseen.