OT:ta tuotannosta, skippaa jos odotat twitterfeediä.
Suunnitelmataloudella ei koskaan saatu aikaiseksi mitään high-techiä - eikä saada vieläkään. Kiinassakin siirryttiin for-profit rahaohjattuun tuotantoon jolta julkinen raha sitten ostaa asioita.
Minusta ei ole pienintäkään viitettä siitä, että Venäjällä pystyttäisiin tuottamaan pidempään yhtään mitään. Ei edes niitä raaka-aineita.
Toki toistaiseksi asiat toimivat vielä jotenkin, mutta sitä mukaa kun CNC-koneiden alkuperäiset terät ja ohjausboksit hajoilevat, tuotannon laatu ja nopeus kärsivät. Esim. Kaikki venäläisten risteilyohjusten ja lentokoneiden suihkumoottorit ovat sellaisia, että tuotanto on murto-osa kulutuksesta, eikä mitään edellytyksiä nopeisiin tuotannon lisäyksiin ole. Etenkin kun miljoonia osaavimpia ihmisiä on kadonnut maasta, joten pulaa niistä vaihtoehtoisten ja uusien korvaavien tuotantomenetelmien suunnittelijoista on oikeasti.
Jopa ladojen valmistus romahti -68% vuoden takaisesta… ja ei luulisi olevan vaikeaa, kun kilpailijoiden tuotannot ja saatavuus romahtivat vielä enemmän.
Edit:
Ja en ennusta tässä, että sota loppuu, ukraina voittaa tai venäjä romahtaa. Vaan ainoastaan, että kalibereita, sukhoita ja jne. Ei saada valmistettua edes lähelle sitä vauhtia mitä Putin haluaisi, eikä lähellekään sitä vauhtia kuin niitä on kulunut.
Ei ainakaan kulutustuotteita, mutta kyllä sitä tavaraa tuli silti linjalta ulos.
Suurin ongelma suunnitelmataloudessa oli tosin juurikin kulutustuotteissa ja siinä, että se oli puolueen ohjauksessa ja puolue päätti usein vastoin sitä, mitä insinöörit ja teollisuusalan ihmiset sanoi. Esim. tietokoneiden alkuvaihe ja lähtö kopioinnin tielle, sama autoissa, pakottaminen kopiointiin, viivästykset tuotannon aloittamisessa, koska tavallinen rahvas ei tarvitse sitä sun tätä yms.
Suunnitelmatalous toisaalta mahdollisti rahan kaatamisen kaivoon ideologisista syistä, NL:llä se oli tiede ja siellä tehtiinkin paljon teoreettista tiedettä, vailla mitään suunnitelmaa soveltaa sitä. Josta osaltaan otti koppia myös länsimaat ja yritykset, jotka kykeni hyödyntämään tuota. (vaikkapa nyt laser-maser jne)
Nykyisellä Venäjällä tosin tiede on lähinnä kirosana, vaikka sitä ei vielä suoraan sanotakkaan. Duginin sekoilussahan jo fysiikka ja kemia on syntiä.
Tietysti talousjärjestelmänä missään perhettä suuremmassa yksikössä toi on täysin tehoton, erityisesti kuluttajalle, mutta pointtihan ei ollukkaan siinä, vaan siinä, että totalitaarisessa järjestelmässä työvoimahan saadaan töihin ja firmat on jo valtion.
Tällä hetkellä tosiaan Venäjällä puuttuu tuotantoa ihan yksinkertaisissa ja naurettavissa asioissa, liekkö sitten markkinatalouden sanelemaa vai mitä, esim. sodan alkuvaiheessa oli tosiaan pulaa, noh, hinnannousua toimistopaperissa ja tölkeissä. Siis kaikista asioista juuri noissa... Suutari ilman kenkiä. Joten toki kaikki on mahdollista.
En tiedä suihkumoottoreiden tuotantolinjoista, siviilipuolella nyt on selvästi Venäjä täysin riippuvainen länsityökaluista ja linjoista ja suorasta tuonnista yms, kuten nyt on nähtykin ja mitään omaa ei ole, mutta suihkumoottorituotanto oli kuitenkin NL:nkin aikana. Iso osa erityisesti pienistä suihkumoottoreista tosin Ukrainassa, mutta toisaalta taasen Motor-Sich on myyty käytännössä kiinalaisille. Jotka tosin tuskin hirveän innokkaasti Venäjää auttaa. Sitä tosin on Venäjänkin puolella, millä työkaluilla noita tehdään niin ei hajuakaan, se tosin, että vaikka kansalla ei ollu vessapapereita niin risteilyohjuksia oli ennenkin.
Ei varmastikaan tuollaisella systeemillä pysty tekemään sillä nopeudella ja sen tasoista tavaraa kuin Putin tai sotapäälliköt haluaisivat, mutta tekninen mahdottomuus se ei ole. Ja toisaalta jos laitteen oletettu elinikä taistelutoimien takia on lyhyempi niin laadusta voi aina joustaa, itseasiassa kannattaa.
Isompi kysymys on siinä, että saako idealistiset fasistit puhdistettua korruptiota sille tasolle, että mikään tuotanto on hirveän realistista. Eikä siltä näytä.
Ja vaikka saa niin kuinka osaavia sitten ne henkilöt olis.
Ladoissa tosin se, että nehän on ranskalaista tekniikkaa täynnä ja kuluttajatuote, johon pätee markkinatalouden säännöt.
Ja varsinkin kun firma on (noh, oli) ranskalaisomistuksessa. Tietenkään tommosissa vehkeissä Venäjän ei ole kannattanut tehdä mitään omaa globaalissa maailmassa, ihan samasta syystä kuin ei kenenkään muunkaan. Oliko airbagin ja turvavöiden valmistajia jopa kaksi? Merkittävää siis. Eihän kyse ole siitä, etteikö noita voisi tehdä muualla, se ei kannata. Kuten ei esimerkiksi suomalainen massatuotantoauto, vaikka se olis aivan varmasti mahdollinen. Tulisi liian kalliiksi. Venäjällä se tulisi huonoksi (ja todennäköisesti kalliiksi, koska tuotantomäärät). Markkinataloudessa kuluttajamarkkinoilla toi olis firman itsemurha tehdä omaa, koska voi, sotilaspuolella kuvittelis ainakin asian olevan toisin.
Tähän mennessä ei ole siltä vaikuttanut, koska näköjään pääpaino on ollu kuitenkin markkinataloudessa ainakin työntekijöillä jokaisessa portaassa, nimittäin kuinka halpaa tavaraa saa ängettyä laitteeseen, jotta voi kääntää budjetin. Tai joissain tapauksissa kuinka helposti kun ilmeisesti tekijöitä ei ole ollu tai sitten jotain sisäisiä ristiriitoja.
Ja eihän niitä osia laitteista toisiksi vaihdeta yön yli, joten hetkellisesti tuotanto kippaa. Tosin tuosta tuonnin korvaamisesta oli juhlapuheet jo 2014 ja ihan yhtä kerskailevat kuin nyt. Todellisuus nyt sitten nähtiin, eli mitään ei ole käytännössä tehty vaan yhä enemmän riippuvuutta muista ja enemmän korruptiota.
Ja nyt vähänkin osaavat ihmiset lähti, sen varjolla en siis odota ihmeitä.
Toisaalta tuollahan on paljon sodittu tykistöllä ja ajeltu raskaalla tekniikka, sitä Venäjä pystynee tuottamaan paljon. Eri asia sitten logistiikka, huolto, kauanko kestää ennenkuin ne tuhotaan yms. Vaikka hienomekaaniset tuotantokoneet ei toimisikaan niin en yllättyisi, vaikka jostain syrjemmästä löytyisi huomattavasti vanhempi, perinteisempi linja. Olihan niitä 30- luvun tehtaita vielä 90- luvulle tultaessa käytössä, toisaalta jos ei ollut varaa uudistua niin tuskin tuotantokaan oli kaksista ja jos tuotanto lakkasi niin tehdas varmasti lähti sulatukseen ja palaset mikä mihinkäkin. Hankalaa sanoa saako sitten edes niitä tykkejä ulos kun näen itsekin argumentteja molempien skenaarioiden puolelta.