Semmoset välihuomiot tuosta, että 18-20k on "tavallinen palkka Pietarissa", tarjoilijan mielestä, jolla ei ole slaavilaista ulkonäköä. Tosiasia on kuitenkin se, että Venäjä on rasistinen paikka.
Sitten tietysti se vaikuttaa heti, että oletko kantapietarilainen ja vähintään nyt kirjoilla Pietarissa (tai edes Leningradin alueella). Ilman sitä onnea vaan töihin pääsyyn ja palkkatason voi arvata jos sellaisen paikan jostain raksalta apulaiseksi löytää Ottaen huomioon jo minimituet, lapsilisät sun muut, niin kukaan ei kyllä mene töihin Pietarissa täysillä tunneilla 20k palkalla. Joku osa-aikainen kaupan kassa juuri kaupunkiin saapuneena.
Niinkun videolla kyl näkyykin kun on koostettu eri paikkoja ja palkkoja, kadunlakaisija saa enemmän.
Noista eläkkeistä, niissä on kyllä huutava vääryys. Tosiaan jotkut pitkän uran matalapalkka-aloilla tehneet, ei-Pietarissa ja Moskovassa asuvat saa juurikin noita 12-18k eläkkeitä.
Sen sijaan Pietarissa ns. perusosa oli 12k ja nyt nousi 10%:lla, eli sen eläkkeen saa pietarilainen nainen 55 vuotiaana vaikka ei olisi ensimmäistä päivääkään ollut töissä.
Eräs puolituttava on työskennelly, ainakin "viime ajat" (~15v?) kaupungin lämpölaitoksen puhelinpäivystäjänä, 24h vuoro ja 2 vai oliko peräti 3 päivää kotona ja sitten taas jalat pöydälle ja vastaamaan jos joku valittaa pattereista. Noh, tarkkaa työnkuvaa en tiedä, mutta jotakuinkin tuollaista. Nukkuakin kerkee töissä kuulemma hyvin.
Eläke 28 000 (ennen tuota 10% korotusta, mikä juuri tuli). Iältään paria vuotta yli 60 muistaakseni ja oli nyt keväällä todettu, että lähtisitkö kun nuorempiakin on ja näin. Kädenpuristuksena oli joku erosumma, oliko puolen vuoden palkka.
Sen lisäkseen sitten voi työskennellä edelleen, eikä se eläkettä mihinkään vähennä, suosittuja sivuduuneja (kuten eräs toinen tälläinen puolituttava teki) esim. istuskella aulavahtina vähän paremmassa talossa, paria päivää viikossa (oliko 1/3 työvuorot) sekin teki, palkka tais olla 30-35k.
Tämä aiempi teki siis tuota työtä, jossa oli itse palkka jo 10v sitten jotain 35-38 ja päälle eläke.
Ihmeellistä on myös se, että Pietarissa yhtiövastikkeet on kohtalaisen pieniä jos vertaa pienempiin kaupunkeihin. 4000-8000 lienee yksiöstä kolmioon.
Vuokralla asuu vain ~10% väestöstä, vuokrat onkin kovia. Se tuossa näytetäänkin, muttakun kukaan paitsi junan tuomat ei asu vuokralla. Noh, kaverihan on itsekin Omskista.
Sitten asuntolainoista, korot on huimia, mutta pitää muistaa se, että asunnon (tai useamman) ehti napata moni NL:n hajottua. Sen lisäkseen periaatteessa valtio on velvollinen järjestelmään jokaiselle asunnon - omistusasunnon - ilmaiseksi. Käytännössä asia on eri, jonot voi olla kirjaimellisesti vuosikymmeniä. Lastenkodissa olleet tosin saa Pietarissa sen heti (kattelin yhtä dokkaria) ja oliko 21 vai 25 ikävuoteen asti vielä 65k kuussa. Jokainen voi arvata, mitä siitä seuraa.
Mutta niin, niitä kauan sitten velattomia taskurahoilla hankittuja asuntoja kuitenkin jää ihmisille perinnöksi. Paljon. Koskee luonnollisesti "oikeita paikallisia" siinä mielessä, että melkein kaikki paikat paitsi Moskova, Pietari, Surgut ja pari muuta on muuttotappiokuntia Venäjällä. Ja huonoimmissa paikoissa kukaan ei ota edes ilmaiseksi asuntoasi, koska velvollisuus ns. yhtiövastikkeeseen ja kaikki muuttaa pois mikäli pystyy (tyyliin Vorkuta)
Julkisesta liikenteestä, metrokortti oli joskus jotain 1000-1500/kk, täysin vanhentunutta tietoa siis, ja eläkeläisille ilmainen, samoin kaupungin maanpäällinen liikenne (mutta läheskään kaikki ei ole kunnallista)
6,5 miljoonan yksiö onkin sitten jo laatuyksiö ja uudesta talosta. Ei näistä Kudrovo/Murino tyyppisistä. Olemassaolevat tavalliset luokassa 3-4, uudet muurhaiskeoissa olevat, johonkin junan tuomat duunarit muuttaa jotain 2-3 (juurikin nämä Kudrovot ja Murinot ja muut, virallisesti eivät ole edes Pietaria). Tosin niiden hinta heiluu aina melkoisesti.
Oma lukunsa on pohjoinen ja pohjoisen lisät, aina 2x asti, joka koskettaa myös eläkevuosien kertymistä.
Katselin yhtä pätkää, missä melko hipiomainen tyyppi oli mennyt poliisiksi Anadyriin - 31 vuotiaana eläkkeelle, oliko se 35k kuussa (20 palvelusvuotta, oli siis 10, mutta noissa paikoissa tuplataan ja lisät päälle) ja elämä elämä edessä, päätti jonkun hipsterikahvilan perustaa näin.
Toki Anadyrissä yms paikoissa kaikki maksaakin.. Mutta joo, kikkailut mahdollisia.
Kauppojen hintatasoon en voi kommentoida mitään kun en ole 8 vuoteen maassa käyny muutakun sen, että sillä on merkitystä, ja itseasiassa erittäin paljon, niin hinnan kuin valikoiman osalta, että missä kaupassa käyt, vaikka olis samaa ketjua.
Jos jotakin tuo kertoo niin ainakin järjestelmän epäoikeudenmukaisuuden monellakin eri tavalla. Ns. huonommilla alueilla asuvat on kahta kauheammassa tilanteessa jokaisella tavalla.
Samoin kuin palkoissa sen, että opettajaksi tai tutkijaksi ei kannata mennä muutakun aatteen palosta.