Elintarvikkeet alkaa muuten olla Venäjällä ilmeisesti aika hinnoissaan, ihan suomalaisittainkin tarkasteltuna...
Huvittavasti esimerkiksi maitotölkeissä/pulloissa on käyty kikkailemaan pakkauskoon kanssa, eikä litra ole enää mikään standardikoko, vaan siitä on käyty pihistämään alaspäin esimerkiksi 800 millilitraan, ja yhdessä merkissä oli taas sisältöä 1000 gramman verran, mikä ei ole sama asia kuin yksi litra vaan vähemmän.
Hinnat on yli euron per pakkaus.
Voipakkauksia myydään varkaussuojattuina. Voikin näyttäisi olevan kalliimpaa kuin Suomessa, ja laatu on melko epäilemättä paskempaa. 200 gramman pakkaus jotain random-merkkiä oli 4 USD ja 400 gramman pakkaus 7,3 USD.
Venäläinen juusto maksaa pari taalaa per 100 grammaa!
Venäläiset toki maksaa ruplissa eikä dollareissa, mutta anyway, hinnat ovat nousseet ruplissakin ja kallista on...
Lähteenä tubettaja Niki Porshinin ja INSIDE RUSSIA:n videot.
Tuskin venäläiset nälkään kuolee, mutta varmasti huomaavat, että asiat ovat muuttuneet ja nimenomaan kurjempaan suuntaan...
Olen nähny myös sen Nikin videon kun oli YT:n feedissä itsellänikin, pakkauskokojen pientäminen ei tosin ole mikään uusi asia tai ekslusiivinen Venäjällä. Sillon tällön ollu huomaavinaan itsekin, mutta ajatellu sit, että kuvittelen kuitenkin, mutta. Ensimmäinen juttu v.2009, toinen 15 ja viimeisessä (maksumuurin takana) jutussa ihan nyt touko-kesäkuulta suomalaisista margariinipaketeista.
Katsojat ovat lähettäneet Kuningaskuluttajaan useita viestejä siitä, että erityisesti ruokatavaroiden pakkaukset ovat pienentyneet.
yle.fi
Oletko pannut merkille, että monien tuotteiden pakkauskokoja on pienennetty, mutta hinta on entinen tai korkeampi?.
www.iisalmensanomat.fi
Flora-margariinipakkauksen koko kutistui toukokuussa, mutta hinta pysyi ennallaan. Monet muutkin yritykset yrittävät ujuttaa hinnankorotuksia pienentämällä tuotteitaan. Strategiassa on riskinsä, mutta tutkimusten mukaan tuotteiden kutistaminen kannattaa.
www.hs.fi
En ymmärrä voipakettien varkaussuojia sillä kai sitä nyt kaupassa on muutakin pientä ja vielä arvokkaampaa.
Sen voin omasta muistista sanoa, että hälärit (ne vaatteista tutut) on ollu esim. kalliimmissa kalapaketeissa pitkään.
"Random-merkki" on vähän huvittava käsite, koska sehän ei kerro muuta kuin, että se ei ole valtaväelle tai ulkomaalaiselle tuttu. Se voi olla laadultaan silti hyvä. Ihan vastaavasti joku suomalainen pientuottajamerkki on usein paljon jotain Valioita ja Oltermanneja parempi. Ja tuskin nyt eri maiden voimerkit nyt on keskimääräisesti kenellekkään tuttuja.
Voin laadusta en voi sanoa mitään kun en syö, venäläinen halvemman pään juusto on yleensä ollu huonoa laadultaan ja -14 jälkeen kuulemma huonontunut.
Osa ruoasta on oikeinkin laadukasta, siis juurekset, kasvikset yms tämmöset. Muttei niitä mistään "lähi-Salesta" kannata mennä ostamaan (ei aina edes Suomessa), niissä tosin laatu heittelee melkoisesti ja on tuottajasta ja alueesta paljon kiinni. Samoin ainakin ennen lisäaineita ei niin hirveästi käytetty ja ruoka oli luonnollisempaa, tosin tässä se alue vasta korostuukin, kuka tietää mitä on maaperässä, pohjavedessä, ilmassa jne. Jossain on puhdasta, jossain ei. Samoin -14 jälkeen kana (halvin) tais olla laadultaan sellasta, että ihan Rospotrebnadzorin (paikallinen Valvira suurinpiirtein) mukaan ylitti paikoittain 10x suositukset antibiootti, bakteeri yms määrissä.
Perekröstok ei myöskään ole kauppa halvimmasta päästä, varsinkaan keskustassa, Petörochka on sitten budjettipaikka ja Magnitissa taitaa käydä köyhälistö.
Jokainen nyt ymmärtää Helsingin kantakaupungin Salen hinnat ja Cittarin eron, Konstantinin (Inside Russia) videoissa taitaa olla välillä ihan isojakin kauppoja (Okei). Jooh, nyt oli aikalailla nyansseihin takertumisia, mutta kuitenkin. Ja ellei nyt oo ketjut ostelleet toisiaan yms. Joka tapauksessa, on ne hinnat noussu joo, eikä Venäjä kaikessa ruoasta mikään halpamaa aina olekaan ollu, esim. juurikin kalan osalta, eikä juusto ikinä ole ollu mitään halpaa. Eikä kahvi.
Ja muistan sen pienen hetken vuodelta oliko -98 kun oli devalvaatiota ja silloista kriisiä ja kurssi olikin hetken 1 FIM = 1 RUB (sehän vakiintui sitten pitkäksi aikaa 1/~4,4 ja euron tullessa eurolla ei saanukkaan 24 ruplaa vaan ~30-34, kunnes vakiintui 40-44 ) niin silloin ei oikein naurattanu.
Mut toi nyt kertoo vaan noista kurssikikkailuista, eihän se ruoka sen halvempaa ollu käytännössä ollu kun kurssi oli 120-200, nythän se on Suomen hinnoissa vaan kun muuttelee keskuspankin kurssilla. Ja kurssin oikeellisuus, noh, jos saavut Venäjälle ja kiltisti menet vaihtamaan tuolla kurssilla rahaa, mutta todennäköisesti saat myytyä eurosi minimissään virallisella kurssilla ~90 (vai mikä se nyt on, kun ruplilla ostaa euroja)suoraan halukkaalle ja mahdollisesti myös paljon kovemmalla jos valuutan ostorajoitukset vielä pätee Venäjällä.
Samalla tavallahan voi nyt heittää, että hei, palkat ja eläkkeet kaksinkertaistuneet (jos kurssin pohjalta laskee)
Eläkkeet nousi nyt 10%, en tiedä nousiko lapsilisät ja se "äidin pääoma" on sidottu inflaatioon (524500 ensimmäisestä lapsesta, ~60 kurssilla noin 8700€, toisesta lisää 168600 jne jne. Oikeasti monilapsiset perheet alkaa samaan sitten jo kuusinumeroisia lukuja ja autoa yms), Ukrainaan teuraslihaksi lähtevien palkat ainakin Venäjän palkkatason huomioiden kovia.
Ettei vaan olis päinvastainen vaikutus sitten näillä, lapsia tehtaillaan rahan takia ja lapset lähtee sotimaan rahan takia. Taitaa olla suorastaan tavoite. Tsetsenia oikein malliesimerkki, oikein luonnonvara ja pääelinkeino.
Realistisesti mä näen ton niin, että elämänlaatu ja ruokavalio huononee kyllä, mutta ei kukaan ole edelleenkään nälkään kuolemassa, perunat, makaronit ja mitä näitä nyt on.
Kana (laadustaan huolimatta) myös halpaa. Ne, jotka ennen ennen veti lohta ja laaturuokaa lähtee menemään koko maasta ja ne, keillä ei ennenkään ollu varaa, noh, ei ne huomaa elämänlaadussaan muutosta käytännössä. Vaikutus tulee pikemminkin siinä, että työpaikkoja alkaa katoamaan, Venäjällähän edelleen palkataan isoja henkilöstömääriä pieniinkin paikkoihin tai mahdollisesti palkat laskee kun ei ole varaa pitää työntekijöitä vähemmän tuottavissa firmoissa kun yleisesti kulutus laskee.
Puhettahan on ollu, että valtio alkaisi säätelemään hintoja, mutta sillon kyllä seuraisi jossain vaiheessa hyllyjen tyhjeneminen neuvostomalliin, koska suunnitelmatalous.
Sitäpaitsi infokentällä tuo kääntyy siten, että pitää vähän kärsiä, mutta lännessä ne kärsii enemmän, aivopestyimmät tietysti näkee tilanteen niin, että tilannehan on muuttunut kurjemmaksi lännen aloittaman taloussodan vuoksi, tavoitteena tuhota Venäjä ja ties mitä. Ainakin aluksi se oli sellaista.
Ja kyllähän edelleenkin -80 luvun loppu on "tyhmän maalaisen Gorbatsevin" vika, ei suinkaan suunnitelmatalouden. Brezhnevin aikoja muistellaan niin lämmöllä ja kukas jättikään talouden kehittämättä, aloitti vasten kaikkia suosituksia (myös KGB:n) Afganistanin sodan ja sai mojovat pakotteet.
-------
Mun mielestä se iso vaikutus mahdollisesti tapahtuu sitten kun Ukrainasta palaa porukkaa kotiinsa, ihan rotaationa, vangittuna olleita ja kertoo asioista, etenkin niiden läheisissä voi olla muutosta, jotka ei palaa, mutta kuulee näiltä, mitä tapahtui. Sotilaiden äidit, Memorial sun muut on toki jo ulkomaisia agentteja yms, mutta sitten kun sotaa oikeasti kannattavien määrä ja into tipahtaa saatika jos nämä sotilaat alkaa kääntyä järjestelmää vastaan, eikä heitä muut vertaisensa suoralta kädeltä leimaa onkin tilanne toinen.
Niinhän NL:n murruttuakin NL:n sotilaat ei (paria poikkeusta lukuunottamatta) hajottanu liikehdintää eikä asettunu kansaa vastaan vaan sen puolelle. Afganistan oli myös taustalla.
Tottakai elämänlaatu vaikuttaa liikehdinnän syntymiseen, mutta mummot sokerinsa ja voipakettien perässä ei muuta mitään. Sitäpaitsi näitä voi aina pelotella 90- luvulla tai sitten kaivaa näiden kestävyyden tuntoa sieltä. Sama juttu 30v+ sitten, samanlainen vanhempi väestö sitten hoki sodasta ja Stalinin ajoista ja sitä rataa.