Varoitus "carnivore" dieetistä

Ei carnivore-dieetti ainakaan helppoa ole


En vaivautunut katsomaan miten paljon löytyy Why I quit vegan -videoita, mutta veikkaan että vähintään saman verran.
Kannattaa ehkäpä tutustua paremminkin kuin pelkästää lukemalla nuo otsikot. Että mitä sieltä taustalta lötyy. Todellisuus on tarua ihmeellisempää.

Esimerkiksi tämä video. Otin randomilla tuosta listauksesta.

Henkilö siis ollut karnivorella 6kk ja huomannut, että vatsa toimii paremnin kuin aikaisemmin. Samaan aikaan syönyt lääkkeitä, mitkä hillitsevät ruokahalua. Paino tippunut 3kg ja lääkäri ei pitänyt sitä hyvänä asiana.

Kun taas katsotaan niitä hyötyjä:

Kaveri kärsinyt 30v psoriaasista ja 90% ihosta ollut sen peittämä. Lääkäritkin kokeilleet kaikki mahdolliset hoitokeinot ja eivät osanneet tehdä enää mitään. Loppupeleissä kivut niin kovat, ettei kaveri pystynyt enää nukkumaan. Kaikki vaivat katosivat... ruokavaliolla ts. syömällä pelkkää lihaa ja eläinperäisiä rasvoja.

Sitten toisaalta:

Tästä olisikohan 4. video. Katsokaa vaikka ensimmäinen minuutti. Siinä asia pähkinänkuoressa.


  • 84% of vegetarians/vegans abandon their diet.
  • About a third (34%) of lapsed vegetarians/vegans maintained the diet for three months or less. Slightly more than half (53%) adhered to the diet for less than one year.

Yleensä veganismista luopumisessa on taustalla terveyshaitat. Carnivoren lopettamisessa ihan joku muu, tässäkin toki on tapauksia, ettei välttämättä sovi kaikille.

Lizzonkin lopettu veganismin. Tosin tämän neidin lihavuuden taustalla on muut syyt kuin tuo veganismi. Tätä se liiallinen hiilihydraattien syöminen saa aikaan. Mikä tahansa ruokavalio normaalin SAD:n (Standart American Diet) sijasta on parempi vaihtoehto. Kasvisruokakin voi olla täysin terveellistä. Sitäkin voi syödä ns. vähähiilihydraattisesti.

Ihmisellä on se rasva-aineenvaihdunta ihan syystä (evoluutio). Sen pitäisi käynnistyä mahdollisimman usein ja olla se pääasiallinen energian lähde. Nykyihminen mussuttaa hiilareita joka aterialla, yli kulutuksen. Tälläista ajanjaksoa ei ole koskaan ennen ihmisen evoluutiossa ollut. Lopputuloksen näemme jo katukuvassa sekä esim. tyypin 2 diabetestaulukoissa.
 
Viimeksi muokattu:
Suositukset muuttuvat taas. Kohta märehditään heinää lehmien seurana pelloilla

Näin siinä ikävä kyllä käy, kun ideologia, eikä tiede edellä mennään. Kun lihan ja "pahan rasvan" määrä lukitaan kiinni, niin se loppu energia tulee hiilihydraateista. Tämän seuraamukset nyt on varmaan kaikille ketjua lukeneille tullut selväksi.

Hoikallakin ihmisella on 100 000kcal energiaa koko ajan rasvana mukana. Hiilihydraatteja voi maksimissaan olla vain noin 1 700kcal. Kumpi noista nyt on ihan järkeilemällä takoitettu pitemmälle ajanjaksolle energiaksi? Ilman rasva-aineenvaihduntaa ihminen olisi todennäköisesti kuollut sukupuuttoon. Nyt näitä hiilareita halutaan syöttää meille suhteella yli 80% syödystä ruuasta ja joka ikisellä aterialla. Tästä ei hyvä seuruaa.

EDIT: Angus Barbieri's fast - Wikipedia

Maailman pisin paasto. 382 päivää. Olisiko Agnus voinut tehdä tuon hiilareilla?

EDIT2: Total Meat Intake is Associated with Life Expectancy: A Cross-Sectional Data Analysis of 175 Contemporary Populations

Kun katsotaan tilastoja, näyttää lihan syönti ja korreloivan pidemmän elinajandotteen mukaan.

"Worldwide, bivariate correlation analyses revealed that meat intake is positively correlated with life expectancies. This relationship remained significant when influences of caloric intake, urbanization, obesity, education and carbohydrate crops were statistically controlled."
"Stepwise linear regression selected meat intake, not carbohydrate crops, as one of the significant predictors of life expectancy. In contrast, carbohydrate crops showed weak and negative correlation with life expectancy."


Tässäkin kritisoidaan epidemiologisia tutkimuksia, mitä olen tässäkin ketjussa moneen kertaan tuonut esille.

"Meat intake has been associated with adverse health issues, but the evidence in support of this hypothesis is limited and reliant on epidemiologic associations as opposed to clinical trials, which are supposed to reveal a cause-and-effect relation. For instance, epidemiological studies in humans could not reveal a direct relationship between nitrite and/or nitrate, which has been assumed as the major carcinogenic factor derived from meat consumption, and cancer development."

"The authors declare that they have no competing interests."


Huomaatteko eron? Tässä tutkijat ymmärtävät puhua korrelaatiosta, eivätkä kausalitettistä. Toiset taas esittävät epidemiologian perusteella syy-yhteys väitteitä, vaikka näin ei pystytä tekemään.
 
Viimeksi muokattu:
Näin siinä ikävä kyllä käy, kun ideologia, eikä tiede edellä mennään. Kun lihan ja "pahan rasvan" määrä lukitaan kiinni, niin se loppu energia tulee hiilihydraateista. Tämän seuraamukset nyt on varmaan kaikille ketjua lukeneille tullut selväksi.

Hoikallakin ihmisella on 100 000kcal energiaa koko ajan rasvana mukana. Hiilihydraatteja voi maksimissaan olla vain 1 700kcal. Kumpi noista nyt on ihan järkeilemällä takoitettu pitemmälle ajanjaksolle energiaksi? Ilman rasva-aineenvaihduntaa ihminen olisi todennäköisesti kuollut sukupuuttoon. Nyt näitä hiilareita halutaan syöttää meille suhteella yli 80% syödystä ruuasta ja joka ikisellä aterialla. Tästä ei hyvä seuruaa.

EDIT: Angus Barbieri's fast - Wikipedia

Maailman pisin paasto. 382 päivää. Olisiko Agnus voinut tehdä tuon hiilareilla?

EDIT2: Total Meat Intake is Associated with Life Expectancy: A Cross-Sectional Data Analysis of 175 Contemporary Populations

Kun katsotaan tilastoja, näyttää lihan syönti ja korreloivan pidemmän elinajandotteen mukaan.

"Worldwide, bivariate correlation analyses revealed that meat intake is positively correlated with life expectancies. This relationship remained significant when influences of caloric intake, urbanization, obesity, education and carbohydrate crops were statistically controlled."
"Stepwise linear regression selected meat intake, not carbohydrate crops, as one of the significant predictors of life expectancy. In contrast, carbohydrate crops showed weak and negative correlation with life expectancy."


Tässäkin kritisoidaan epidemiologisia tutkimuksia, mitä olen tässäkin ketjussa moneen kertaan tuonut esille.

"Meat intake has been associated with adverse health issues, but the evidence in support of this hypothesis is limited and reliant on epidemiologic associations as opposed to clinical trials, which are supposed to reveal a cause-and-effect relation. For instance, epidemiological studies in humans could not reveal a direct relationship between nitrite and/or nitrate, which has been assumed as the major carcinogenic factor derived from meat consumption, and cancer development."

"The authors declare that they have no competing interests."


Huomaatteko eron? Tässä tutkijat ymmärtävät puhua korrelaatiosta, eivätkä kausalitettistä. Toiset taas esittävät epidemiologian perusteella syy-yhteys väitteitä, vaikka näin ei pystytä tekemään.
Mä muistutan taas omasta näkökannastani: rasva on proteiinin ohella keskeinen rakennusmateriaali mm. rakenteiden, hormonien ja immuniteetin osalta. Energialähteenä hiilarit on ykkönen.
 
Millä perusteella?
Olen mä syitä täällä maininnut. Elimistö on evoluution kannalta vielä siellä päiväntasaajalla jossa hedelmistä ei ollut pulaa. Hiilareiden syömisestä palkitaan mielihyvällä ja puutoksesta stressillä, joka vinkkaa etsimään niitä. Rasva on varastoenergiaa ja sillä on (ollut) tärkeä tehtävä eloonjäämisen kannalta, mutta se ei ole ykkösvaihtoehto. Ketoosin avulla ihminen on sopeutunut alueille joilla hiilareita ei ole ollut saatavilla.
 
Olen mä syitä täällä maininnut. Elimistö on evoluution kannalta vielä siellä päiväntasaajalla jossa hedelmistä ei ollut pulaa. Hiilareiden syömisestä palkitaan mielihyvällä ja puutoksesta stressillä, joka vinkkaa etsimään niitä. Rasva on varastoenergiaa ja sillä on (ollut) tärkeä tehtävä eloonjäämisen kannalta, mutta se ei ole ykkösvaihtoehto. Ketoosin avulla ihminen on sopeutunut alueille joilla hiilareita ei ole ollut saatavilla.
Miksi ihminen sitten tulee täysin ilman hiilareita toimeen? Meillä on glukoneogeneesi, mikä pitää huolen, että esim. aivot saavat tarpeellisen määrän glukoosia. Mitään pakottavaa syytä hiilihydraatteja ei ole syödä, paitsi jos näin haluaa tehdä. Hiilarit ovat se ns. toinen vaihtoehto. Pelkkiä hiilihydraattejakin syömällä toki voi tulla toimeen, mutta erinäköiset puutostilat ovat erittäin todennöisiä. Ei luolamiehet ja heidän varhaiset esi-isät vetäneet purkista monivitamiinejä.

Eikä ole tietääkseni hedelmiäkän ja marjoja missään ollut ns. rajattomasti. Ne ovat olleet kausiluonteisia ennenkin ja huomattavasti erilaisia, kuin nämä nykyiset jalostuksen tuotteet. Muutenkin tämä pallo ollut hieman erilainen paikka asua vaikka 500 000 vuotta sitten.
Ihmiset on syöneet varmasti kaikkiea ruuaksi kelpaava. Marjoja, hedelmiä ja mukuloita on söyty niin paljon kuin niitä on ollut tarjolla. Yksittäinen paikkoja on löytynyt, missä viljalkin on yhdistetty ihmiseen yli 100 000 vuoden takaa, mutta kaikkia paikkoja mistä tutkimuksia on tehty, yhdistää yksi asia mitä ihmiset ovat aina syöneet, liha.



"Eating meat is thought by some scientists to have been crucial to the evolution of our ancestors’ larger brains about two million years ago. By starting to eat calorie-dense meat and marrow instead of the low-quality plant diet of apes, our direct ancestor, Homo erectus, took in enough extra energy at each meal to help fuel a bigger brain. Digesting a higher quality diet and less bulky plant fiber would have allowed these humans to have much smaller guts. The energy freed up as a result of smaller guts could be used by the greedy brain, according to Leslie Aiello, who first proposed the idea with paleoanthropologist Peter Wheeler. The brain requires 20 percent of a human’s energy when resting; by comparison, an ape’s brain requires only 8 percent. This means that from the time of H. erectus, the human body has depended on a diet of energy-dense food—especially meat."

"Studies suggest that indigenous groups get into trouble when they abandon their traditional diets and active lifestyles for Western living. Diabetes was virtually unknown, for instance, among the Maya of Central America until the 1950s. As they’ve switched to a Western diet high in sugars, the rate of diabetes has skyrocketed. Siberian nomads such as the Evenk reindeer herders and the Yakut ate diets heavy in meat, yet they had almost no heart disease until after the fall of the Soviet Union, when many settled in towns and began eating market foods. Today about half the Yakut living in villages are overweight, and almost a third have hypertension, says Leonard."
 
Viimeksi muokattu:
Rasva on hyvä energianlähde matalatehoiselle liikunnalle, mutta tehoja kun otetaan irti niin hiilareita tarvitaan. Tätä energia-aineenvaihduntaa voi kehittää ihan vaan reenaamalla pidempiä aikoja matalatehoisesti jolloin keho käyttää rasvaa eikä hiilareita energianlähteenä, rasvaa kyllä löytyy jokaisen kehosta käytettäväksi. En ainakaan itse tiedä esimerkiksi yhtäkään ammattiurheilijaa joka ilman hiilareita tai minimihiilareilla eläisi.

E:Ehkä joltain ultramatkalta löytyisi, missä ei tehot nouse koko suorituksen aikana?
 
Primal Endurance huippukirja, jos haluaa pidempää fillari/juoksumatkaa treenailla keto/lowcarb tyylillä. Spoilaan lähtöönsä sen verran, että kisasuorituksiin kuitenkin tankataan hiilarit kun sillä keinoin suoritus optimoituu. Treenejä tehdään pääasiassa pienemmillä sykkeillä enemmän rasvan varassa. Kirja paljon parempi kuin tuhat huru-ukkojen puhuvapää youtube-videota


content
 
Primal Endurance huippukirja, jos haluaa pidempää fillari/juoksumatkaa treenailla keto/lowcarb tyylillä. Spoilaan lähtöönsä sen verran, että kisasuorituksiin kuitenkin tankataan hiilarit kun sillä keinoin suoritus optimoituu. Treenejä tehdään pääasiassa pienemmillä sykkeillä enemmän rasvan varassa. Kirja paljon parempi kuin tuhat huru-ukkojen puhuvapää youtube-videota
PItkäkestoisen treenin/suorituksen aikana mennään väkisinkin jossain vaiheessa pelkillä rasvoilla. Hiilihyrdaatteja pystyy maksimissaan vetämään sen 1700kcal edestä. Erilaisilla geeleilla muilla pystyy glukoosia vetämään elimistöön lisää, mutta niitä harva pystyy vetämään samassa suhteessa kuin niitä kulutetaan.

Varmasti hyvä kirja. Pitää laittaa lukulistalle. Kiitokset vinkistä.

Jos aihe kiinnistaa, enemmän niin kannattaa tuttustua Tim Noakesin luentoihin/tutkimuksiin. Noakes on tullut omissa tutkimuksissaa siihen tulokseen, että 2h maratonin pystyy juoksemaan pelkillä rasvoilla.
 
E:Ehkä joltain ultramatkalta löytyisi, missä ei tehot nouse koko suorituksen aikana?
Paula Newby-Fraser nyt esimerkiksi. Kaikkien aikojen nais-triathonisti. Muitakin löytyy ja yllättävän paljon.

Ultrajuoksijoista vaikka Michael McKnight


En nyt sanoisi, että nämäkään millään matalilla tehoilla ovat noita suorituksiaan tehneet. Se rasvan "poltto" on melkein yhtä tehokasta kuin hiilihyrdaattien, kun keho on siihen sopeutunut.

EDIT: Poistettu Mark Allen. Ei ollutkaan ns. keto-urheilija sanan varsinaisessa merkityksessä. Muistin väärin.
 
Viimeksi muokattu:
Paula Newwby-Fraser nyt esimerkiksi. Kaikkien aikojen nais-triathonisti. Muitakin löytyy ja yllättävän paljon.

Ultrajuoksijoista vaikka Michael McKnight


En nyt sanoisi, että nämäkään millään matalilla tehoilla ovat noita suorituksiaan tehneet. Se rasvan "poltto" on melkein yhtä tehokasta kuin hiilihyrdaattien, kun keho on siihen sopeutunut.

EDIT: Poistettu Mark Allen. Ei ollutkaan ns. keto-urheilija sanan varsinaisessa mielessä. Muistin väärin.
8 tunnin suoritus niin pakkohan sen on olla matalatehoinen.
Jonkin verran tulee triathlonisteja seurattua niin nykyään tuntuu trendi olevan, että vedetää hirveitä määriä hiilareita (jopa lähes 100g/h) ihan päivittäisissä reeneissäkin, minkä lisäksi tosi korkeahiilihydraattinen ruokavalio. Ja lajin suosio kun on lisääntynyt niin noista 80-luvun maailmanennätyksistäkin on tultu melkein tunti alas miehissä ja 2 tuntia naisissa, mikä on ihan järkyttävän suurin pudotus. Myös pyöräilyssä, mistä yleensä valuu käytännöt muuhuun kestävyysurheiluun, nykyään vedetään paljon enemmän hiilareita suorituksen aikana (jopa yli 120g/h) kun esimerkiksi 2000-luvun alussa.

Joskus muistan Peter Attian puhuneen, että pystyi reenatessa vetämään aika suuria määriä hiilareita niin, että keho silti pysyi ketoosissa. En enää noita tarkkoja määriä muista mutta varmaan löytyy googlettamalla. Veikkaisin, että ainakin suuri osa keto-kisaajistakin hiilareita suorituksen aikana vetävät, tai muuten antavat liikaa tasoitusta muille.
 
8 tunnin suoritus niin pakkohan sen on olla matalatehoinen.
Jonkin verran tulee triathlonisteja seurattua niin nykyään tuntuu trendi olevan, että vedetää hirveitä määriä hiilareita (jopa lähes 100g/h) ihan päivittäisissä reeneissäkin, minkä lisäksi tosi korkeahiilihydraattinen ruokavalio. Ja lajin suosio kun on lisääntynyt niin noista 80-luvun maailmanennätyksistäkin on tultu melkein tunti alas miehissä ja 2 tuntia naisissa, mikä on ihan järkyttävän suurin pudotus. Myös pyöräilyssä, mistä yleensä valuu käytännöt muuhuun kestävyysurheiluun, nykyään vedetään paljon enemmän hiilareita suorituksen aikana (jopa yli 120g/h) kun esimerkiksi 2000-luvun alussa.

Joskus muistan Peter Attian puhuneen, että pystyi reenatessa vetämään aika suuria määriä hiilareita niin, että keho silti pysyi ketoosissa. En enää noita tarkkoja määriä muista mutta varmaan löytyy googlettamalla. Veikkaisin, että ainakin suuri osa keto-kisaajistakin hiilareita suorituksen aikana vetävät, tai muuten antavat liikaa tasoitusta muille.
Huippu triatlonistit vetää maratonin alle 2:30. Tuo on 3:35/km eli ei tuo nyt ihan mikään matalatehoinen veto ole. Sitä en kiellä, että moni niitä hiilareita käyttää ja vetää niitä suorituksen aikana. Tuollahan on suuri psykologinen vaikutuskin. Tim Nokes on kokeissaan huomannut, kun Ihmisille annetaan makeutettua vettä ja sanotaan, että tässä on uutta vasta kehitettyä urheilujuomaan, niin kas, suoritus paranee.


Ei kaikki niitä hiilareita tarvi. Toki ei ultrilla juosta yli anerobisen kynnyksen, omaan tästä ihan kokemustakin.
"Last May, Michael McKnight turned heads in the ultrarunning world by running 100 miles while consuming zero calories. That’s right: zero, zilch, none."
"In addition to the zero calorie 100-miler, Michael is also a two time 200-mile triple crown winner. The Triple Crown is made up of the three original non-repetitive 200-mile trail running courses in the USA, the Bigfoot 200, Tahoe 200 and Moab 240. Over 600 miles in an eight-week span. Most recently, he became the FKT holder on the Colorado Trail."
 
Viimeksi muokattu:
Nyt tuli youtuben ehdotuksissa niin hyvä pätkä vastaan, että pakko laittaa tännekin. Tässä kejussakin mainittu Layne Norton lytätään mielestäni aika täydellisesti. Tässä on käyty aika tarkkaan läpi tämänkin ketjun sisältö. LDL-kolesteroli, kuitu ja jopa nämä Mendelian Randomization tutkimukset. Kuin tämä ketju pähkinänkuoressa. En toki odota, että kukaan teistä katsoo noita puhuvia päivä, mutta tuli hymy suupielille. Jokainen Laynentieteenvastainen väittämä debunkataan.

Ei ole Layne suostunut Bartin kanssa live-väittelyyn ja en kyllä yhtään ihmettele, että miksi.

Alkuperäinen video:


Tässä se vastine siihen:
 
Viimeksi muokattu:
Miksi ihminen sitten tulee täysin ilman hiilareita toimeen? Meillä on glukoneogeneesi, mikä pitää huolen, että esim. aivot saavat tarpeellisen määrän glukoosia. Mitään pakottavaa syytä hiilihydraatteja ei ole syödä, paitsi jos näin haluaa tehdä. Hiilarit ovat se ns. toinen vaihtoehto. Pelkkiä hiilihydraattejakin syömällä toki voi tulla toimeen, mutta erinäköiset puutostilat ovat erittäin todennöisiä. Ei luolamiehet ja heidän varhaiset esi-isät vetäneet purkista monivitamiinejä.

Eikä ole tietääkseni hedelmiäkän ja marjoja missään ollut ns. rajattomasti. Ne ovat olleet kausiluonteisia ennenkin ja huomattavasti erilaisia, kuin nämä nykyiset jalostuksen tuotteet. Muutenkin tämä pallo ollut hieman erilainen paikka asua vaikka 500 000 vuotta sitten.
Ihmiset on syöneet varmasti kaikkiea ruuaksi kelpaava. Marjoja, hedelmiä ja mukuloita on söyty niin paljon kuin niitä on ollut tarjolla. Yksittäinen paikkoja on löytynyt, missä viljalkin on yhdistetty ihmiseen yli 100 000 vuoden takaa, mutta kaikkia paikkoja mistä tutkimuksia on tehty, yhdistää yksi asia mitä ihmiset ovat aina syöneet, liha.



"Eating meat is thought by some scientists to have been crucial to the evolution of our ancestors’ larger brains about two million years ago. By starting to eat calorie-dense meat and marrow instead of the low-quality plant diet of apes, our direct ancestor, Homo erectus, took in enough extra energy at each meal to help fuel a bigger brain. Digesting a higher quality diet and less bulky plant fiber would have allowed these humans to have much smaller guts. The energy freed up as a result of smaller guts could be used by the greedy brain, according to Leslie Aiello, who first proposed the idea with paleoanthropologist Peter Wheeler. The brain requires 20 percent of a human’s energy when resting; by comparison, an ape’s brain requires only 8 percent. This means that from the time of H. erectus, the human body has depended on a diet of energy-dense food—especially meat."

"Studies suggest that indigenous groups get into trouble when they abandon their traditional diets and active lifestyles for Western living. Diabetes was virtually unknown, for instance, among the Maya of Central America until the 1950s. As they’ve switched to a Western diet high in sugars, the rate of diabetes has skyrocketed. Siberian nomads such as the Evenk reindeer herders and the Yakut ate diets heavy in meat, yet they had almost no heart disease until after the fall of the Soviet Union, when many settled in towns and began eating market foods. Today about half the Yakut living in villages are overweight, and almost a third have hypertension, says Leonard."
Tuossahan juuri sanoin: Ketoosin avulla ihminen on sopeutunut alueille joilla hiilareita ei ole ollut saatavilla. Nyt tarvii tietty sanoa disclaimerit eli nämä ei ole mitään yleisiä teorioita vaan ihan omaa ajatuksen juoksua.
 
Tuossahan juuri sanoin: Ketoosin avulla ihminen on sopeutunut alueille joilla hiilareita ei ole ollut saatavilla. Nyt tarvii tietty sanoa disclaimerit eli nämä ei ole mitään yleisiä teorioita vaan ihan omaa ajatuksen juoksua.
Evoluutio on saanut meille aikaan mekanismin tulla toimeen pelkillä ravoilla. Ei glukoneogeneesi voi kehittyä ns. tyhjästä. Eli toisinpäin. Ihminen on ennen levittäytymistään noille pohjoisille alueille pystynyt tulemaan toimeen ilman hiilareita. Evoluutiota on taustalla kuitenkin satoja miljoonia vuosia.
 
Viimeksi muokattu:
Evoluutio on saanut meille aikaan mekanismin tulla toimeen pelkillä ravoilla. Ei glukoneogeneesi voi kehittyä ns. tyhjästä. Eli toisinpäin. Ihminen on ennen levittäytymistään noille pohjoisille alueille pystynyt tulemaan toimeen ilman hiilareita. Evoluutiota on taustalla kuitenkin satoja miljoonia vuosia.
Eikös me olla apinoista tultu? Niille maistuu banaanit.
 
En aina nauti rasvoja mutta kun nautin niin se on prosessoimatonta voipuun hedelmälihaa. Prosessoitu(kylmäpuristettu) oliiviöljy on haram.
 
Itse en huomannut mitää muutosta alkuun. Hyppäsin suoraan syvään päätyyn, eli heti lihaa ja rasvaa naamaan ja kaikki kasvikunnan tuotteet kerralla pois. 8kk karnia takana. Ei ripulia, ei mitään. 10 vuotta vedin pelkkää kasvisruokaa, sillä eroituksella että kanamunia tuli syötyä ehkä 1-2 viikossa ja juustoja tuli käytettyä harvakseltaan. Soin todella monipuoleisesti ja täysin puhtaasti. En käyttänyt näitä härkiksiä yms. ultraprosessoitua paskaa kuin harvakseltaan. Kaupungissa sattuu olemaan helkkarin hyvä vegaaniravintola, minkä palveluita tuli käytettyä päivittäin, kun työnantaja tarjosi lounasedun.
Sanotaanko, että oma oloni on parantunut kohisten. Energia riittää aamusta iltaan. Ei ole enää jatkuvasti nälkä, kuten aikaisemmin. Iho ongelmat katosivat, hilsely loppui. Korvat ei enää vaikkuunnu. Ulosteen seassa ei ole enää verta. Reipas 40v ikää ja voin ns. käsi raamatulla sanoa, että olen fyysiseti ja henkisesti parhaassa kunnossa ikinä.
En ole toki mikään kommentoimaan kenenkään syömistä, mutta tuntuu jotenkin oudolta tollanen äärilaidasta toiseen meneminen ja asiaan melko perinpohjainen paneutuminen. Menikö toiseen suuntaan sillon vegaaniaikana?
 
Eikös me olla apinoista tultu? Niille maistuu banaanit.
Kyllä. Yhteinen esi-isä taitaa löytyä tuolta ~7 miljoonan vuoden takaa. Ikävää murskata lapsuuden mielikuvasi apinoista ja banaaneista. Se ei ikävä kyllä pidä paikkaansa.

Paskan marjat. Apinathan on tunnettuja siitä että päivän aikana vedetään grass-fed beefiä ja kananrintaa.
Kannataisi ehkä tutustua mitä apina syövät luonnossa vapaana ollessaan, eikä tulla tänne vain huutelemaan. Se ei mielestäni anna kovin sivistynyttä kuvaa keskustelijasta. Tietysti tiettyyn porukkaan se uppoaa, kuten noista peukuistakin näkee.
Apinat eivät syö vapaana banaaneja. Niillä on tarkka lajikohtainen ruoka mitä syövät. Vangitut apinat syövät banaaneja, jos niitä tarjotaan. Banaanit ovat kuitenkin liian sokerisia apinoiden ruuansulatukselle. Tämän johdosta moni eläintarha on kieltänyt banaanien tarjoamisen apinoille.
Mikäli apinat syövät muuta kuin lajinomaista ruokaa (liikaa sokeria), niin niille kehittyy mm. .... diabetes. Mitenkäs sille ihmiselle kävikään, jos hiilihydraatteja nautittaan mielinmäärin?


"They simply are much more sugary than the sort of fruits that monkeys would have access to in the wild," said Amy Plowman, the zoo's head of conservation and advocacy."
"The monkey's high sugar diet led to problems similar to those seen in humans, namely tooth decay, diabetes, and issues related to obesity, such as heart problems."


Kuulostaako tutulta?


"Animal models are important for determining the pathogenesis of and potential treatments for obesity and diabetes. Nonhuman primates (NHPs) are particularly useful for studying these disorders. As in humans, type 2 diabetes mellitus is the most common form of diabetes in NHPs and occurs more often in older obese animals, with a metabolic progression from insulin resistance (IR) and impaired glucose tolerance to overt diabetes."

Kärjistetään: Kaikille muille lajeille sokerit näyttävät olevan ongelma, muttei ihmiselle. Me olemme se evoluution oikku, joka voi vetää ihan ja aivan kaikkea mielin määrin kurkusta alas ja se ei näy missään?
 
Viimeksi muokattu:
En ole toki mikään kommentoimaan kenenkään syömistä, mutta tuntuu jotenkin oudolta tollanen äärilaidasta toiseen meneminen ja asiaan melko perinpohjainen paneutuminen. Menikö toiseen suuntaan sillon vegaaniaikana?
Tätä kysyttiin aikaisemminkin ja vastasin siihen viestissä #369.

EDIT:
Aikaisemmin perustelin omaa näkökantaa juurikin näillä samoilla epidemiologisilla tutkimuksilla, mitä tähänkin ketjuun on paljon laitettu. Nyt kun asiaa on tullut tutkittua tarkemmin myös tältä toiselta kantilta, niin oma mielipiteeni on, että ihminen on hyper carnivore. Lisäksi kaikki konkreettinen todistusaineisto tukee tätä. Muutan taas mielipiteeni, jos joku onnistuu näyttämään minulle todistusaineiston, että näin ei ole.


A hypercarnivore is an animal which has a diet that is more than 70% meat, either via active predation or by scavenging.
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä. Yhteinen esi-isä taitaa löytyä tuolta ~7 miljoonan vuoden takaa. Ikävää murskata lapsuuden mielikuvasi apinoista ja banaaneista. Se ei ikävä kyllä pidä paikkaansa.


Kannataisi ehkä tutustua mitä apina syövät luonnossa vapaana ollessaan, eikä tulla tänne vain huutelemaan. Se ei mielestäni anna kovin sivistynyttä kuvaa keskustelijasta. Tietysti tiettyyn porukkaan se uppoaa, kuten noista peukuistakin näkee.
Apinat eivät syö vapaana banaaneja. Niillä on tarkka lajikohtainen ruoka mitä syövät. Vangitut apinat syövät banaaneja, jos niitä tarjotaan. Banaanit ovat kuitenkin liian sokerisia apinoiden ruuansulatukselle. Tämän johdosta moni eläintarha on kieltänyt banaanien tarjoamisen apinoille.
Mikäli apinat syövät muuta kuin lajinomaista ruokaa (liikaa sokeria), niin niille kehittyy mm. .... diabetes. Mitenkäs sille ihmiselle kävikään, jos hiilihydraatteja nautittaan mielinmäärin?


"They simply are much more sugary than the sort of fruits that monkeys would have access to in the wild," said Amy Plowman, the zoo's head of conservation and advocacy."
"The monkey's high sugar diet led to problems similar to those seen in humans, namely tooth decay, diabetes, and issues related to obesity, such as heart problems."


Kuulostaako tutulta?


"Animal models are important for determining the pathogenesis of and potential treatments for obesity and diabetes. Nonhuman primates (NHPs) are particularly useful for studying these disorders. As in humans, type 2 diabetes mellitus is the most common form of diabetes in NHPs and occurs more often in older obese animals, with a metabolic progression from insulin resistance (IR) and impaired glucose tolerance to overt diabetes."

Kärjistetään: Kaikille muille lajeille sokerit näyttävät olevan ongelma, muttei ihmiselle. Me olemme se evoluution oikku, joka voi vetää ihan ja aivan kaikkea mielin määrin kurkusta alas ja se ei näy missään?

Säkin osaat sortua näköjään viisasteluun. Banaaneilla tarkoitin tietysti sitä että hedelmät kelpaavat ja lihan syönti on vähäisempää. Ja syövät kyllä villibanaanejakin.
 
Säkin osaat sortua näköjään viisasteluun. Banaaneilla tarkoitin tietysti sitä että hedelmät kelpaavat ja lihan syönti on vähäisempää. Ja syövät kyllä villibanaanejakin.
Sori. Luulin oikeasti, että tarkoitat tuota että apinat syö banaaneja. Ei ollut tarkoitus.

Kyllä, osa apinoista syö pääasiassa kasviksia ja osa taas vetää lihaa ja kasviksia. Monet niistä on sekasyöjiä.

Otetaan nyt esimerkiksi gorilla. Gorilla, joka on noin 85% kasvissyöjä. Kasvissyöjillä on iso ja pitkä umpisuoli, missä bakteerit pystyy pilkkomaan selloloosaa. Näiden tuotoksen on.... rasva ja proteiini.
Ihmisellä on lihansyöjän umpisuoli, eli sitä ei käytännössä ole.


"Most mammalian herbivores have a relatively large cecum. In many species, it is considerably wider than the colon. For some herbivores such as lagomorphs (rabbits, hares, pikas), easily digestible food is processed in the gastrointestinal tract and expelled as regular feces. But in order to get nutrients out of hard to digest fiber, lagomorphs ferment fiber in the cecum and then expel the contents as cecotropes, which are reingested (cecotrophy). The cecotropes are then absorbed in the small intestine to utilize the nutrients."

"Gorillas don’t need to eat protein, because they grow their own protein in the bacteria that thrive inside of them. The gorilla consumes the vegetation to feed the bacterial colonies of their microbiome, and then absorbs the protein formed by the bacteria as they feast on the cellulose fibers of the vegetation."
 
Sori. Luulin oikeasti, että tarkoitat tuota että apinat syö banaaneja. Ei ollut tarkoitus.

Kyllä, osa apinoista syö pääasiassa kasviksia ja osa taas vetää lihaa ja kasviksia. Monet niistä on sekasyöjiä.

Otetaan nyt esimerkiksi gorilla. Gorilla, joka on noin 85% kasvissyöjä. Kasvissyöjillä on iso ja pitkä umpisuoli, missä bakteerit pystyy pilkkomaan selloloosaa. Näiden tuotoksen on.... rasva ja proteiini.
Ihmisellä on lihansyöjän umpisuoli, eli sitä ei käytännössä ole.


"Most mammalian herbivores have a relatively large cecum. In many species, it is considerably wider than the colon. For some herbivores such as lagomorphs (rabbits, hares, pikas), easily digestible food is processed in the gastrointestinal tract and expelled as regular feces. But in order to get nutrients out of hard to digest fiber, lagomorphs ferment fiber in the cecum and then expel the contents as cecotropes, which are reingested (cecotrophy). The cecotropes are then absorbed in the small intestine to utilize the nutrients."

"Gorillas don’t need to eat protein, because they grow their own protein in the bacteria that thrive inside of them. The gorilla consumes the vegetation to feed the bacterial colonies of their microbiome, and then absorbs the protein formed by the bacteria as they feast on the cellulose fibers of the vegetation."
Ja miksi mainitsin apinat? Vastineeksi tähän "Eli toisinpäin. Ihminen on ennen levittäytymistään noille pohjoisille alueille pystynyt tulemaan toimeen ilman hiilareita. Evoluutiota on taustalla kuitenkin satoja miljoonia vuosia."
 
Ja miksi mainitsin apinat? Vastineeksi tähän "Eli toisinpäin. Ihminen on ennen levittäytymistään noille pohjoisille alueille pystynyt tulemaan toimeen ilman hiilareita. Evoluutiota on taustalla kuitenkin satoja miljoonia vuosia."
En minä apinoita tuonut keskusteluun, vaan se taisit olla sinä.


Gluconeogenesis (GNG) is a metabolic pathway that results in the biosynthesis of glucose from certain non-carbohydrate carbon substrates. It is a ubiquitous process, present in plants, animals, fungi, bacteria, and other microorganisms. In vertebrates, gluconeogenesis occurs mainly in the liver and, to a lesser extent, in the cortex of the kidneys. It is one of two primary mechanisms – the other being degradation of glycogen (glycogenolysis) – used by humans and many other animals to maintain blood sugar levels, avoiding low levels (hypoglycemia).
 
Evoluutio on saanut meille aikaan mekanismin tulla toimeen pelkillä ravoilla. Ei glukoneogeneesi voi kehittyä ns. tyhjästä. Eli toisinpäin. Ihminen on ennen levittäytymistään noille pohjoisille alueille pystynyt tulemaan toimeen ilman hiilareita. Evoluutiota on taustalla kuitenkin satoja miljoonia vuosia.
tässä
 
Miten sinä tuon ymmärrät, että sanon tuossa että ihminen on syönyt lihaa satoja miljoonia vuosia? Evoluutio on jatkunut ja luonut sen mekanismin, eli tässä tapauksessa glukoneogeneesin. Mikä on monella muullakin ihmisen kaltaisella eläimellä. Ei se tyhjästä hyppää.
Ihminen on syönyt lihaa ainakin arviolta noin 2,6 miljoonaa vuotta.

 
Miten sinä tuon ymmärrät, että sanon tuossa että ihminen on syönyt lihaa satoja miljoonia vuosia? Evoluutio on jatkunut ja luonut sen mekanismin, eli tässä tapauksessa glukoneogeneesin. Mikä on monella muullakin ihmisen kaltaisella eläimellä. Ei se tyhjästä hyppää.
Ihminen on syönyt lihaa ainakin arviolta noin 2,6 miljoonaa vuotta.

Menipäs tämä tylsäksi jaaritteluksi, molemmin puolin.
 
Ei ole kliinisten tutkimusten mukaan.

EDIT: Tai siis riskitekijä kyllä, en sitä kiellä, mutta yksinään ei aiheuta valtimonahtaumatautia. (Oikeaoppiseen riskitekijä sanan käyttöön, olisi pitänyt osoittaa se syy-seuraussuhde. Sitä ei ole osoitettu)

Kerran vielä, jos se korkea LDL-kolesterooli olisi ainut syy veltimonahtaumatautiin, jokaisella FH:sta kärsivä saisi jossain vaiheessa elämäänsä valtimonahtaumataudin. Miksi kaikki ei sitten saa? Kertokaa nyt te, kenen mielestä se pelkkä LDL-kolesterooli yksinään riittää aikaansaamaan valtimonahtaumataudin.


"FH:n tärkein merkkiominaisuus on kokonais- ja LDL-kolesterolin suuri pitoisuus veressä. Heterotsygoottien kokonaiskolesteroliarvot ovat tyypillisesti 8–15 mmol/l, homotsygoottien 12–30 mmol/l."

Ei varmaan millään tavalla, sillä se ei pidä paikkansa. LDL on ateroskleroosin itsenäinen riskitekijä. Piste.
Näinhän se menee. Melko käsittämätöntä että näinkin reilusti tutkitusta ja todistetusta asiasta edelleen jotkut jaksavat kehitellä salaliittoteorioita ja sen päälle uskovat vieläpä pseudotieteitä. Pitäisi ymmärtää että netissä lojuvasta "tiedosta" on n. 90-95% täysin väärää, usein jopa tarkoituksellisesti sinne laitettua.
Tämä voi johtaa siihen, että ihmiset uskovat virheellisiin tietoihin, koska heillä ei ole saatavilla oikeaa tietoa tai he eivät osaa erottaa luotettavaa tietoa epäluotettavasta.

Olisi myös tärkeää tunnistaa luotettava tiedonlähde, se että vaikkapa youtubessa joku jantteri jahtaa klikkejä väittämällä että psoriasis paranee pelkkää lihaa vetämällä, tulisi hälytyskellojen soida ja todella kovaa. Psoriasis on autoimmuunisairaus -tämän jo yksistään tulisi kertoa paljon- ja mainittu myös aloituspostauksissa yhtenä esimerkkinä siitä silkasta paskasta mitä tässä carnivore- hörhöjen youtubekanavilla liikkuu. Olisi todella tärkeää olla kriittinen ja tarkistaa tiedon lähteet ennenkuin uskoo tai jakaa tietoa eteenpäin.

Jopa surkuhupaisaksi tilanteen voisi tehdä se, että henkilö lyttää luotettavat, laajat tukimukset aiheesta vedoten hämäriin syihin miksi niihin muka ei voisi luottaa, ja sitten postailee youtube videota perään että "niin, kattokaa nyt itte, parantaa kaiken"..

Siis tämähän on ihan täysin käsittämätöntä parodiaa.

Laitetaaas tähän ihan vain varuilta, ettei jää kenellekään epäselväksi: tutkimukset ovat osoittaneet, että kohonnut LDL- kolesteroli (ns. huono kolesteroli) on merkittävä tekijä valtimotaudin eli ateroskleroosin kehittymisessä.
Tämä plakki voi ajan myötä kovettua ja ahtauttaa verisuonia, mikä lisää riskiä sydän- ja verisuonitaudeille, kuten sydäninfarktille ja myös aivohalvaukselle.
 
Viimeksi muokattu:
Näinhän se menee. Melko käsittämätöntä että näinkin reilusti tutkitusta ja todistetusta asiasta edelleen jotkut jaksavat kehitellä salaliittoteorioita ja sen päälle uskovat vieläpä pseudotieteitä.

Salaliittoteorioista puheenollen tai niitä hieman ohkaisesti sivuten. Tämä on ihan mielenkiintoista luettavaa aiheen tiimoilta -> https://www.skepsis.fi/lehti/2012/skeptikko-2012-4_myytti_kolestrolimyytista.pdf

Tuolla mainitaan mm. järjestö nimeltä THINCS “The International Network of Cholesterol Skeptics” (THINCS). Thincs - The International network of cholesterol skeptics , jonka nokkamiehenä häärää kukas muukaan kun Uffe Ranskov (joka tunnetaan kovana kirjakauppiaana). Ei varmaan tarvitse ääneen mainita minkä ruokavalioiden kannattaja(t) (tähänkin ketjuun) näitä Uffen "tutkimuksia" tänne postailee, ikäänkuin luotettava lähteenä.


Lainaan tähän muutaman silmään osuneen kohdan:

Ehkäpä tämän hetken nimekkäin kriitikko on alun perin Tanskassa syntynyt, mutta myöhemmin Ruotsiin muuttanut lääke tieteen tohtori Uffe Ravnskov. Hänen nimellään löytyy yli sata viitettä tieteellisestä kirjallisuudesta, joista valtaosa on vertaisarvioimattomia kommentaareja muiden tutkimuksiin.

Järjestö ilmoittaa verkkosivullaan (Thincs - The International network of cholesterol skeptics) avoimesti kritisoivansa vallitsevaa käsitystä niin kolesterolista ja sydäntaudeista kuin eläinrasvojen haitallisuudestakin. Sivuilta löytyy kattava lista kaikista jäsenistä, joita on noin sata. Jokaisen kohdalla ilmoitetaan titteli, sähköpostiosoite ja työpaikka. Mukana on lääkäreiden ja perustutkijoiden lisäksi insinöörejä, taloustieteilijöitä, ravitsemusterapeutteja sekä kiropraktikoita. Osa on eläkkeellä ja onpa mukana muutama kuollutkin jäsen. Listalla ei ilmeisesti ole yhtään aktiivista kolesteroli-,lipidi-, tai ateroskleroositutkijaa

Kolesteroliskeptikoilla (tai THINCS-järjestöllä) ei ole yhtenäistä testattavaa teoriapohjaa sille, mikä valtimotaudin ”oikea” mekanismi lopulta on. Tärkeintä näyttäisi olevan se, että syyllinen on mikä tahansa muu kuin lipoproteiinitasapainon häiriö. Tarjolla on mm. stressiä,bakteereita, viruksia, tulehdusta ja raudan yliannostusta.Verenpaine, tupakointi ja diabetes ovat useimpien kriitikoiden mielestä hyväksyttäviä riskitekijöitä sydäntaudeille. Näyttäisi että lähestulkoon kaikki voi heidän mielestään olla ylimääräisinä haitallista paitsi (LDL-)kolesteroli. Paitsi että kriitikot esittävät vaihtelevia näkemyksiään sydäntautien todellisesta aiheuttajasta, heidän tulkintansa vaihtelee myös jonkin verran siinä, mitä kor-
kea (tai matala) kolesteroli loppujen lopuksi tarkoittaa.

Kolesteroliskeptikoiden perimmäisiä motiiveja ei voi niputtaa yhteen. Suurelta osin kyse lienee ideologisesta kannasta, jonka mukaan esimerkiksi luonnolliset rasvat (myös eläinperäiset) ja kolesteroli ovat jo määritelmänsä mukaan terveellisiä. Toisaalta voidaan nähdä raivokasta länsimaisen lääketieteen ja/tai lääketeollisuuden vastustamista. Kaikille
on kuitenkin yhteistä se, että sydäntauteja pyritään ehkäisemään jollakin ja tämä mahdollistaa myös taloudelliset motiivit. Toisilla se voi olla ravitsemusoppaiden myynti ja toisilla erilaiset lisäravinteet, kuten kalaöljykapselit. Kirjassa ”Suuri kolesterolihuijaus” käytetään useita sivuja kolesterolilääkityksen kritisoimiseen mutta muutama sivu myöhemmin todetaan, että ”magnesium toimii luonnon statiinina” (s. 37). Anthony Colpo suosittelee otettavaksi päivittäin 28 vitamiinin ja mineraalin yhdistelmävalmisteen lisäksi viittä eri lisäravinnetta aina karnosiinista valkosipuliuutteeseen (yht. 12 pilleriä). Hän kuitenkin korostaa, ettei hänellä ole kytköksiä lisäravinneteollisuuteen.




^ Kuulostaako tutulta vouhkaamiselta tähän lankaan liittyen :D
 
Viimeksi muokattu:
Hauska seurata joitakin kirjoittelijoita täällä. Jos esittää jotain valtavirrasta poikkeavaa on salaliittoteoreetikko ja mitä vielä. Sitten vedotaan että tutkimukset sitä ja tätä. Mitä tutkimuksia on luettu jos sokeasti uskoo suosituksiin? Ja tänne linkatut poikkeavaa kantaa todistavat tutkimukset ohitetaan hiljaisuudella.
Mulla ei ole mitään tarvetta todistella näille uskoville mitään, vaan tulin hakemaan täältä älyllistä keskustelua. En samaa mieltä olevan kanssa, vaan sellaisen, joka osaa esittää oman kantansa asiallisesti ja perustellusti, ei uskontoon vedoten. Onhan täältä joitakin löytynytkin.

(oliko usko riittävän monta kertaa?)
 
Viimeksi muokattu:
Hauska seurata joitakin kirjoittelijoita täällä. Jos esittää jotain valtavirrasta poikkeavaa on salaliittoteoreetikko ja mitä vielä. Sitten vedotaan että tutkimukset sitä ja tätä. Mitä tutkimuksia on luettu jos sokeasti uskoo suosituksiin? Ja tänne linkatut poikkeavaa kantaa todistavat tutkimukset ohitetaan hiljaisuudella.
Mulla ei ole mitään tarvetta todistella näille uskoville mitään, vaan tulin hakemaan täältä älyllistä keskustelua. En samaa mieltä olevan kanssa, vaan sellaisen, joka osaa esittää oman kantansa asiallisesti ja perustellusti, ei uskontoon vedoten. Onhan täältä joitakin löytynytkin.

(oliko usko riittävän monta kertaa?)
Maallikoilla tämänkaltaisissa asioissa erittäin nopeasti ongelmaksi muodostuu tiedon ja ymmärryksen puutteen lisäksi kapea katsontakanta. Esimerkkinä tästä, kaivelee sen yhden tutkimuksen joka on joko neutraali tai jopa hieman puoltaisi misinformaation levitystä - samalla siis sivuuttaen kaikki ne sadat tai jopa tuhannet muut tutkimukset jotka puhuvat aivan muuta. Eli käytännössä poimimalla yksi tutkimus sieltä, toinen täältä, ei ole näin laajassa asiakokonaisuudessa oikea lähestymistapa kokonaiskuvan hahmottamisessa.

Toinen ongelma on misinformaation levittäminen, ketjussa esimerkiksi useampaan kertaan tuotu esille että "lihasta ihminen saa kaiken tarpeellisen". Asiahan ei ole näin, itseasiassa juuri päinvastoin, pelkkää lihaa ja rasvaa syömällä on erittäin suuressa riskissä sille että kärsii ei vain yhdestä tai kahdesta, vaan useammastakin vakavasta puutostaudista. Eli kyse on oikeastaan tuolloin jo väärän tiedon levittämisestä, joko tahallaan tai sitten tietämättään.

Esimerkiksi E- vitamiinin riittävän saannin varmistaminen on oikeastaan mahdotonta jos seuraa tiukkaa karnivore- dieettiä, samoin C- vitamiinin ( ellei sitten syö lihaa kypsentämättömänä). Ja vaikka booria ei pidetä "välttämättömänä" ravintoaineena, on sen alhainen saanti yhdistetty immuunijärjestelmän ongelmiin, luuston ja aivojen terveyteen sekä hormonituotantoon. Booria on mahdotonta saada karnivore-dieetillä. Kalsium on myös ihmiselle välttämätön aine, jota ei voi saada lihasta, toisaalta jos syö kalat ruotoineen niin sitten kyllä. Bon appetit. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota vaikkapa kasvien polyfenolien saantiin, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja. Nämä torjuvat esim. syöpiä, sydänsairauksia ja muita tauteja. Liha ei sisällä polyfenoleja.

Nämä olivat allaolevasta, ja täällä listattuna suuri osa niistä puutostaudeista joita tiukkaa carnivore- dieetin suosijan kannattaa olla tietoinen. Ja näitä on paljon:

 

Statistiikka

Viestiketjuista
256 020
Viestejä
4 446 736
Jäsenet
73 648
Uusin jäsen
mjkappa

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom