Varoitus "carnivore" dieetistä

Ei carnivore-dieetti ainakaan helppoa ole


En vaivautunut katsomaan miten paljon löytyy Why I quit vegan -videoita, mutta veikkaan että vähintään saman verran.
Kannattaa ehkäpä tutustua paremminkin kuin pelkästää lukemalla nuo otsikot. Että mitä sieltä taustalta lötyy. Todellisuus on tarua ihmeellisempää.

Esimerkiksi tämä video. Otin randomilla tuosta listauksesta.

Henkilö siis ollut karnivorella 6kk ja huomannut, että vatsa toimii paremnin kuin aikaisemmin. Samaan aikaan syönyt lääkkeitä, mitkä hillitsevät ruokahalua. Paino tippunut 3kg ja lääkäri ei pitänyt sitä hyvänä asiana.

Kun taas katsotaan niitä hyötyjä:

Kaveri kärsinyt 30v psoriaasista ja 90% ihosta ollut sen peittämä. Lääkäritkin kokeilleet kaikki mahdolliset hoitokeinot ja eivät osanneet tehdä enää mitään. Loppupeleissä kivut niin kovat, ettei kaveri pystynyt enää nukkumaan. Kaikki vaivat katosivat... ruokavaliolla ts. syömällä pelkkää lihaa ja eläinperäisiä rasvoja.

Sitten toisaalta:

Tästä olisikohan 4. video. Katsokaa vaikka ensimmäinen minuutti. Siinä asia pähkinänkuoressa.


  • 84% of vegetarians/vegans abandon their diet.
  • About a third (34%) of lapsed vegetarians/vegans maintained the diet for three months or less. Slightly more than half (53%) adhered to the diet for less than one year.

Yleensä veganismista luopumisessa on taustalla terveyshaitat. Carnivoren lopettamisessa ihan joku muu, tässäkin toki on tapauksia, ettei välttämättä sovi kaikille.

Lizzonkin lopettu veganismin. Tosin tämän neidin lihavuuden taustalla on muut syyt kuin tuo veganismi. Tätä se liiallinen hiilihydraattien syöminen saa aikaan. Mikä tahansa ruokavalio normaalin SAD:n (Standart American Diet) sijasta on parempi vaihtoehto. Kasvisruokakin voi olla täysin terveellistä. Sitäkin voi syödä ns. vähähiilihydraattisesti.

Ihmisellä on se rasva-aineenvaihdunta ihan syystä (evoluutio). Sen pitäisi käynnistyä mahdollisimman usein ja olla se pääasiallinen energian lähde. Nykyihminen mussuttaa hiilareita joka aterialla, yli kulutuksen. Tälläista ajanjaksoa ei ole koskaan ennen ihmisen evoluutiossa ollut. Lopputuloksen näemme jo katukuvassa sekä esim. tyypin 2 diabetestaulukoissa.
 
Viimeksi muokattu:
Suositukset muuttuvat taas. Kohta märehditään heinää lehmien seurana pelloilla

Näin siinä ikävä kyllä käy, kun ideologia, eikä tiede edellä mennään. Kun lihan ja "pahan rasvan" määrä lukitaan kiinni, niin se loppu energia tulee hiilihydraateista. Tämän seuraamukset nyt on varmaan kaikille ketjua lukeneille tullut selväksi.

Hoikallakin ihmisella on 100 000kcal energiaa koko ajan rasvana mukana. Hiilihydraatteja voi maksimissaan olla vain noin 1 700kcal. Kumpi noista nyt on ihan järkeilemällä takoitettu pitemmälle ajanjaksolle energiaksi? Ilman rasva-aineenvaihduntaa ihminen olisi todennäköisesti kuollut sukupuuttoon. Nyt näitä hiilareita halutaan syöttää meille suhteella yli 80% syödystä ruuasta ja joka ikisellä aterialla. Tästä ei hyvä seuruaa.

EDIT: Angus Barbieri's fast - Wikipedia

Maailman pisin paasto. 382 päivää. Olisiko Agnus voinut tehdä tuon hiilareilla?

EDIT2: Total Meat Intake is Associated with Life Expectancy: A Cross-Sectional Data Analysis of 175 Contemporary Populations

Kun katsotaan tilastoja, näyttää lihan syönti ja korreloivan pidemmän elinajandotteen mukaan.

"Worldwide, bivariate correlation analyses revealed that meat intake is positively correlated with life expectancies. This relationship remained significant when influences of caloric intake, urbanization, obesity, education and carbohydrate crops were statistically controlled."
"Stepwise linear regression selected meat intake, not carbohydrate crops, as one of the significant predictors of life expectancy. In contrast, carbohydrate crops showed weak and negative correlation with life expectancy."


Tässäkin kritisoidaan epidemiologisia tutkimuksia, mitä olen tässäkin ketjussa moneen kertaan tuonut esille.

"Meat intake has been associated with adverse health issues, but the evidence in support of this hypothesis is limited and reliant on epidemiologic associations as opposed to clinical trials, which are supposed to reveal a cause-and-effect relation. For instance, epidemiological studies in humans could not reveal a direct relationship between nitrite and/or nitrate, which has been assumed as the major carcinogenic factor derived from meat consumption, and cancer development."

"The authors declare that they have no competing interests."


Huomaatteko eron? Tässä tutkijat ymmärtävät puhua korrelaatiosta, eivätkä kausalitettistä. Toiset taas esittävät epidemiologian perusteella syy-yhteys väitteitä, vaikka näin ei pystytä tekemään.
 
Viimeksi muokattu:
Näin siinä ikävä kyllä käy, kun ideologia, eikä tiede edellä mennään. Kun lihan ja "pahan rasvan" määrä lukitaan kiinni, niin se loppu energia tulee hiilihydraateista. Tämän seuraamukset nyt on varmaan kaikille ketjua lukeneille tullut selväksi.

Hoikallakin ihmisella on 100 000kcal energiaa koko ajan rasvana mukana. Hiilihydraatteja voi maksimissaan olla vain 1 700kcal. Kumpi noista nyt on ihan järkeilemällä takoitettu pitemmälle ajanjaksolle energiaksi? Ilman rasva-aineenvaihduntaa ihminen olisi todennäköisesti kuollut sukupuuttoon. Nyt näitä hiilareita halutaan syöttää meille suhteella yli 80% syödystä ruuasta ja joka ikisellä aterialla. Tästä ei hyvä seuruaa.

EDIT: Angus Barbieri's fast - Wikipedia

Maailman pisin paasto. 382 päivää. Olisiko Agnus voinut tehdä tuon hiilareilla?

EDIT2: Total Meat Intake is Associated with Life Expectancy: A Cross-Sectional Data Analysis of 175 Contemporary Populations

Kun katsotaan tilastoja, näyttää lihan syönti ja korreloivan pidemmän elinajandotteen mukaan.

"Worldwide, bivariate correlation analyses revealed that meat intake is positively correlated with life expectancies. This relationship remained significant when influences of caloric intake, urbanization, obesity, education and carbohydrate crops were statistically controlled."
"Stepwise linear regression selected meat intake, not carbohydrate crops, as one of the significant predictors of life expectancy. In contrast, carbohydrate crops showed weak and negative correlation with life expectancy."


Tässäkin kritisoidaan epidemiologisia tutkimuksia, mitä olen tässäkin ketjussa moneen kertaan tuonut esille.

"Meat intake has been associated with adverse health issues, but the evidence in support of this hypothesis is limited and reliant on epidemiologic associations as opposed to clinical trials, which are supposed to reveal a cause-and-effect relation. For instance, epidemiological studies in humans could not reveal a direct relationship between nitrite and/or nitrate, which has been assumed as the major carcinogenic factor derived from meat consumption, and cancer development."

"The authors declare that they have no competing interests."


Huomaatteko eron? Tässä tutkijat ymmärtävät puhua korrelaatiosta, eivätkä kausalitettistä. Toiset taas esittävät epidemiologian perusteella syy-yhteys väitteitä, vaikka näin ei pystytä tekemään.
Mä muistutan taas omasta näkökannastani: rasva on proteiinin ohella keskeinen rakennusmateriaali mm. rakenteiden, hormonien ja immuniteetin osalta. Energialähteenä hiilarit on ykkönen.
 
Millä perusteella?
Olen mä syitä täällä maininnut. Elimistö on evoluution kannalta vielä siellä päiväntasaajalla jossa hedelmistä ei ollut pulaa. Hiilareiden syömisestä palkitaan mielihyvällä ja puutoksesta stressillä, joka vinkkaa etsimään niitä. Rasva on varastoenergiaa ja sillä on (ollut) tärkeä tehtävä eloonjäämisen kannalta, mutta se ei ole ykkösvaihtoehto. Ketoosin avulla ihminen on sopeutunut alueille joilla hiilareita ei ole ollut saatavilla.
 
Olen mä syitä täällä maininnut. Elimistö on evoluution kannalta vielä siellä päiväntasaajalla jossa hedelmistä ei ollut pulaa. Hiilareiden syömisestä palkitaan mielihyvällä ja puutoksesta stressillä, joka vinkkaa etsimään niitä. Rasva on varastoenergiaa ja sillä on (ollut) tärkeä tehtävä eloonjäämisen kannalta, mutta se ei ole ykkösvaihtoehto. Ketoosin avulla ihminen on sopeutunut alueille joilla hiilareita ei ole ollut saatavilla.
Miksi ihminen sitten tulee täysin ilman hiilareita toimeen? Meillä on glukoneogeneesi, mikä pitää huolen, että esim. aivot saavat tarpeellisen määrän glukoosia. Mitään pakottavaa syytä hiilihydraatteja ei ole syödä, paitsi jos näin haluaa tehdä. Hiilarit ovat se ns. toinen vaihtoehto. Pelkkiä hiilihydraattejakin syömällä toki voi tulla toimeen, mutta erinäköiset puutostilat ovat erittäin todennöisiä. Ei luolamiehet ja heidän varhaiset esi-isät vetäneet purkista monivitamiinejä.

Eikä ole tietääkseni hedelmiäkän ja marjoja missään ollut ns. rajattomasti. Ne ovat olleet kausiluonteisia ennenkin ja huomattavasti erilaisia, kuin nämä nykyiset jalostuksen tuotteet. Muutenkin tämä pallo ollut hieman erilainen paikka asua vaikka 500 000 vuotta sitten.
Ihmiset on syöneet varmasti kaikkiea ruuaksi kelpaava. Marjoja, hedelmiä ja mukuloita on söyty niin paljon kuin niitä on ollut tarjolla. Yksittäinen paikkoja on löytynyt, missä viljalkin on yhdistetty ihmiseen yli 100 000 vuoden takaa, mutta kaikkia paikkoja mistä tutkimuksia on tehty, yhdistää yksi asia mitä ihmiset ovat aina syöneet, liha.



"Eating meat is thought by some scientists to have been crucial to the evolution of our ancestors’ larger brains about two million years ago. By starting to eat calorie-dense meat and marrow instead of the low-quality plant diet of apes, our direct ancestor, Homo erectus, took in enough extra energy at each meal to help fuel a bigger brain. Digesting a higher quality diet and less bulky plant fiber would have allowed these humans to have much smaller guts. The energy freed up as a result of smaller guts could be used by the greedy brain, according to Leslie Aiello, who first proposed the idea with paleoanthropologist Peter Wheeler. The brain requires 20 percent of a human’s energy when resting; by comparison, an ape’s brain requires only 8 percent. This means that from the time of H. erectus, the human body has depended on a diet of energy-dense food—especially meat."

"Studies suggest that indigenous groups get into trouble when they abandon their traditional diets and active lifestyles for Western living. Diabetes was virtually unknown, for instance, among the Maya of Central America until the 1950s. As they’ve switched to a Western diet high in sugars, the rate of diabetes has skyrocketed. Siberian nomads such as the Evenk reindeer herders and the Yakut ate diets heavy in meat, yet they had almost no heart disease until after the fall of the Soviet Union, when many settled in towns and began eating market foods. Today about half the Yakut living in villages are overweight, and almost a third have hypertension, says Leonard."
 
Viimeksi muokattu:
Rasva on hyvä energianlähde matalatehoiselle liikunnalle, mutta tehoja kun otetaan irti niin hiilareita tarvitaan. Tätä energia-aineenvaihduntaa voi kehittää ihan vaan reenaamalla pidempiä aikoja matalatehoisesti jolloin keho käyttää rasvaa eikä hiilareita energianlähteenä, rasvaa kyllä löytyy jokaisen kehosta käytettäväksi. En ainakaan itse tiedä esimerkiksi yhtäkään ammattiurheilijaa joka ilman hiilareita tai minimihiilareilla eläisi.

E:Ehkä joltain ultramatkalta löytyisi, missä ei tehot nouse koko suorituksen aikana?
 
Primal Endurance huippukirja, jos haluaa pidempää fillari/juoksumatkaa treenailla keto/lowcarb tyylillä. Spoilaan lähtöönsä sen verran, että kisasuorituksiin kuitenkin tankataan hiilarit kun sillä keinoin suoritus optimoituu. Treenejä tehdään pääasiassa pienemmillä sykkeillä enemmän rasvan varassa. Kirja paljon parempi kuin tuhat huru-ukkojen puhuvapää youtube-videota


content
 
Primal Endurance huippukirja, jos haluaa pidempää fillari/juoksumatkaa treenailla keto/lowcarb tyylillä. Spoilaan lähtöönsä sen verran, että kisasuorituksiin kuitenkin tankataan hiilarit kun sillä keinoin suoritus optimoituu. Treenejä tehdään pääasiassa pienemmillä sykkeillä enemmän rasvan varassa. Kirja paljon parempi kuin tuhat huru-ukkojen puhuvapää youtube-videota
PItkäkestoisen treenin/suorituksen aikana mennään väkisinkin jossain vaiheessa pelkillä rasvoilla. Hiilihyrdaatteja pystyy maksimissaan vetämään sen 1700kcal edestä. Erilaisilla geeleilla muilla pystyy glukoosia vetämään elimistöön lisää, mutta niitä harva pystyy vetämään samassa suhteessa kuin niitä kulutetaan.

Varmasti hyvä kirja. Pitää laittaa lukulistalle. Kiitokset vinkistä.

Jos aihe kiinnistaa, enemmän niin kannattaa tuttustua Tim Noakesin luentoihin/tutkimuksiin. Noakes on tullut omissa tutkimuksissaa siihen tulokseen, että 2h maratonin pystyy juoksemaan pelkillä rasvoilla.
 
E:Ehkä joltain ultramatkalta löytyisi, missä ei tehot nouse koko suorituksen aikana?
Paula Newby-Fraser nyt esimerkiksi. Kaikkien aikojen nais-triathonisti. Muitakin löytyy ja yllättävän paljon.

Ultrajuoksijoista vaikka Michael McKnight


En nyt sanoisi, että nämäkään millään matalilla tehoilla ovat noita suorituksiaan tehneet. Se rasvan "poltto" on melkein yhtä tehokasta kuin hiilihyrdaattien, kun keho on siihen sopeutunut.

EDIT: Poistettu Mark Allen. Ei ollutkaan ns. keto-urheilija sanan varsinaisessa merkityksessä. Muistin väärin.
 
Viimeksi muokattu:
Paula Newwby-Fraser nyt esimerkiksi. Kaikkien aikojen nais-triathonisti. Muitakin löytyy ja yllättävän paljon.

Ultrajuoksijoista vaikka Michael McKnight


En nyt sanoisi, että nämäkään millään matalilla tehoilla ovat noita suorituksiaan tehneet. Se rasvan "poltto" on melkein yhtä tehokasta kuin hiilihyrdaattien, kun keho on siihen sopeutunut.

EDIT: Poistettu Mark Allen. Ei ollutkaan ns. keto-urheilija sanan varsinaisessa mielessä. Muistin väärin.
8 tunnin suoritus niin pakkohan sen on olla matalatehoinen.
Jonkin verran tulee triathlonisteja seurattua niin nykyään tuntuu trendi olevan, että vedetää hirveitä määriä hiilareita (jopa lähes 100g/h) ihan päivittäisissä reeneissäkin, minkä lisäksi tosi korkeahiilihydraattinen ruokavalio. Ja lajin suosio kun on lisääntynyt niin noista 80-luvun maailmanennätyksistäkin on tultu melkein tunti alas miehissä ja 2 tuntia naisissa, mikä on ihan järkyttävän suurin pudotus. Myös pyöräilyssä, mistä yleensä valuu käytännöt muuhuun kestävyysurheiluun, nykyään vedetään paljon enemmän hiilareita suorituksen aikana (jopa yli 120g/h) kun esimerkiksi 2000-luvun alussa.

Joskus muistan Peter Attian puhuneen, että pystyi reenatessa vetämään aika suuria määriä hiilareita niin, että keho silti pysyi ketoosissa. En enää noita tarkkoja määriä muista mutta varmaan löytyy googlettamalla. Veikkaisin, että ainakin suuri osa keto-kisaajistakin hiilareita suorituksen aikana vetävät, tai muuten antavat liikaa tasoitusta muille.
 
8 tunnin suoritus niin pakkohan sen on olla matalatehoinen.
Jonkin verran tulee triathlonisteja seurattua niin nykyään tuntuu trendi olevan, että vedetää hirveitä määriä hiilareita (jopa lähes 100g/h) ihan päivittäisissä reeneissäkin, minkä lisäksi tosi korkeahiilihydraattinen ruokavalio. Ja lajin suosio kun on lisääntynyt niin noista 80-luvun maailmanennätyksistäkin on tultu melkein tunti alas miehissä ja 2 tuntia naisissa, mikä on ihan järkyttävän suurin pudotus. Myös pyöräilyssä, mistä yleensä valuu käytännöt muuhuun kestävyysurheiluun, nykyään vedetään paljon enemmän hiilareita suorituksen aikana (jopa yli 120g/h) kun esimerkiksi 2000-luvun alussa.

Joskus muistan Peter Attian puhuneen, että pystyi reenatessa vetämään aika suuria määriä hiilareita niin, että keho silti pysyi ketoosissa. En enää noita tarkkoja määriä muista mutta varmaan löytyy googlettamalla. Veikkaisin, että ainakin suuri osa keto-kisaajistakin hiilareita suorituksen aikana vetävät, tai muuten antavat liikaa tasoitusta muille.
Huippu triatlonistit vetää maratonin alle 2:30. Tuo on 3:35/km eli ei tuo nyt ihan mikään matalatehoinen veto ole. Sitä en kiellä, että moni niitä hiilareita käyttää ja vetää niitä suorituksen aikana. Tuollahan on suuri psykologinen vaikutuskin. Tim Nokes on kokeissaan huomannut, kun Ihmisille annetaan makeutettua vettä ja sanotaan, että tässä on uutta vasta kehitettyä urheilujuomaan, niin kas, suoritus paranee.


Ei kaikki niitä hiilareita tarvi. Toki ei ultrilla juosta yli anerobisen kynnyksen, omaan tästä ihan kokemustakin.
"Last May, Michael McKnight turned heads in the ultrarunning world by running 100 miles while consuming zero calories. That’s right: zero, zilch, none."
"In addition to the zero calorie 100-miler, Michael is also a two time 200-mile triple crown winner. The Triple Crown is made up of the three original non-repetitive 200-mile trail running courses in the USA, the Bigfoot 200, Tahoe 200 and Moab 240. Over 600 miles in an eight-week span. Most recently, he became the FKT holder on the Colorado Trail."
 
Viimeksi muokattu:
Nyt tuli youtuben ehdotuksissa niin hyvä pätkä vastaan, että pakko laittaa tännekin. Tässä kejussakin mainittu Layne Norton lytätään mielestäni aika täydellisesti. Tässä on käyty aika tarkkaan läpi tämänkin ketjun sisältö. LDL-kolesteroli, kuitu ja jopa nämä Mendelian Randomization tutkimukset. Kuin tämä ketju pähkinänkuoressa. En toki odota, että kukaan teistä katsoo noita puhuvia päivä, mutta tuli hymy suupielille. Jokainen Laynentieteenvastainen väittämä debunkataan.

Ei ole Layne suostunut Bartin kanssa live-väittelyyn ja en kyllä yhtään ihmettele, että miksi.

Alkuperäinen video:


Tässä se vastine siihen:
 
Viimeksi muokattu:
Miksi ihminen sitten tulee täysin ilman hiilareita toimeen? Meillä on glukoneogeneesi, mikä pitää huolen, että esim. aivot saavat tarpeellisen määrän glukoosia. Mitään pakottavaa syytä hiilihydraatteja ei ole syödä, paitsi jos näin haluaa tehdä. Hiilarit ovat se ns. toinen vaihtoehto. Pelkkiä hiilihydraattejakin syömällä toki voi tulla toimeen, mutta erinäköiset puutostilat ovat erittäin todennöisiä. Ei luolamiehet ja heidän varhaiset esi-isät vetäneet purkista monivitamiinejä.

Eikä ole tietääkseni hedelmiäkän ja marjoja missään ollut ns. rajattomasti. Ne ovat olleet kausiluonteisia ennenkin ja huomattavasti erilaisia, kuin nämä nykyiset jalostuksen tuotteet. Muutenkin tämä pallo ollut hieman erilainen paikka asua vaikka 500 000 vuotta sitten.
Ihmiset on syöneet varmasti kaikkiea ruuaksi kelpaava. Marjoja, hedelmiä ja mukuloita on söyty niin paljon kuin niitä on ollut tarjolla. Yksittäinen paikkoja on löytynyt, missä viljalkin on yhdistetty ihmiseen yli 100 000 vuoden takaa, mutta kaikkia paikkoja mistä tutkimuksia on tehty, yhdistää yksi asia mitä ihmiset ovat aina syöneet, liha.



"Eating meat is thought by some scientists to have been crucial to the evolution of our ancestors’ larger brains about two million years ago. By starting to eat calorie-dense meat and marrow instead of the low-quality plant diet of apes, our direct ancestor, Homo erectus, took in enough extra energy at each meal to help fuel a bigger brain. Digesting a higher quality diet and less bulky plant fiber would have allowed these humans to have much smaller guts. The energy freed up as a result of smaller guts could be used by the greedy brain, according to Leslie Aiello, who first proposed the idea with paleoanthropologist Peter Wheeler. The brain requires 20 percent of a human’s energy when resting; by comparison, an ape’s brain requires only 8 percent. This means that from the time of H. erectus, the human body has depended on a diet of energy-dense food—especially meat."

"Studies suggest that indigenous groups get into trouble when they abandon their traditional diets and active lifestyles for Western living. Diabetes was virtually unknown, for instance, among the Maya of Central America until the 1950s. As they’ve switched to a Western diet high in sugars, the rate of diabetes has skyrocketed. Siberian nomads such as the Evenk reindeer herders and the Yakut ate diets heavy in meat, yet they had almost no heart disease until after the fall of the Soviet Union, when many settled in towns and began eating market foods. Today about half the Yakut living in villages are overweight, and almost a third have hypertension, says Leonard."
Tuossahan juuri sanoin: Ketoosin avulla ihminen on sopeutunut alueille joilla hiilareita ei ole ollut saatavilla. Nyt tarvii tietty sanoa disclaimerit eli nämä ei ole mitään yleisiä teorioita vaan ihan omaa ajatuksen juoksua.
 
Tuossahan juuri sanoin: Ketoosin avulla ihminen on sopeutunut alueille joilla hiilareita ei ole ollut saatavilla. Nyt tarvii tietty sanoa disclaimerit eli nämä ei ole mitään yleisiä teorioita vaan ihan omaa ajatuksen juoksua.
Evoluutio on saanut meille aikaan mekanismin tulla toimeen pelkillä ravoilla. Ei glukoneogeneesi voi kehittyä ns. tyhjästä. Eli toisinpäin. Ihminen on ennen levittäytymistään noille pohjoisille alueille pystynyt tulemaan toimeen ilman hiilareita. Evoluutiota on taustalla kuitenkin satoja miljoonia vuosia.
 
Viimeksi muokattu:
Evoluutio on saanut meille aikaan mekanismin tulla toimeen pelkillä ravoilla. Ei glukoneogeneesi voi kehittyä ns. tyhjästä. Eli toisinpäin. Ihminen on ennen levittäytymistään noille pohjoisille alueille pystynyt tulemaan toimeen ilman hiilareita. Evoluutiota on taustalla kuitenkin satoja miljoonia vuosia.
Eikös me olla apinoista tultu? Niille maistuu banaanit.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
255 779
Viestejä
4 444 514
Jäsenet
73 617
Uusin jäsen
wina

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom