Punainen liha myös nostaa matala-asteista tulehdusta. Tämähän on ihan yleistietoa.
Matala-asteisen tulehduksen pääasiallisena hoitona toimii ruokavalio. Minkälaisella ruokavaliolla kehon immuunitasapainoa voidaan parantaa? Lue lisää!
wellea.fi
Hieno linkki väitteesi tueksi. Kiitokset siitä.
Jos sitten katsotaan mitä siitä mitä tutkimus sanoo:
Red meat is currently implicated to promote inflammation and compromise immune function. However, the consistency of the effects of red meat on these indices requires systematic assessment. Therefore, we conducted a systematic review and meta-analysis ...
www.ncbi.nlm.nih.gov
"Four researchers independently screened 2957 articles published through May 2021 using PubMed, Scopus, CINAHL, and Cochrane databases. Randomized controlled trials (RCTs) with human participants were eligible for data extraction."
"There is a paucity of RCT-based research on red meat intake and a complete profile of inflammatory and especially anti-inflammatory markers. Results from our meta-analyses of RCTs suggest that total and mixed, but not unprocessed, red meat intakes affected blood CRP concentrations."
Lihaa ei ole se pihvi hampurilaisen välissä, kinkku pizzassa, HK:n sinen tai se kemiallisen prosessin läpi vedetty kinkkusiivu siinä leivän päällä. Epidemiologisissa tutkimuksissa se valitettavasti on. Voisiko olla, että se muu moska, mitä sen lihan lisäksi esim. hampurilaisaterian yhteydessä sotkee "hieman" näitä tutkimustuloksia?
Eikä ole kovinkaan yllättävää että nimenomaisesti kasvispohjaiset sapuskat laskee sitä. Äläkä sano ettei yli 11 kokonaiskolesteroli ja lähes 10 LDL kolesteroli ole "erityisen korkea". On se. Sanon tämän ihan siksi että joku vielä vahingossa saattaa ottaa kertomasi kaltaiset asiat tosissaan.
Ei ole yllättävää, että kasvispohjainen ruoka sitä laskee. Näin se perusterveellä ihmisellä elimistön pitäisikin toimia. Mikäli hiilihydraatteja on veressä, ei maksan tarvi valmistaa lipoproteiinejä, mikä kuljettaa rasvan kudoksiin. Mikäli hiilihydraatteja ei ole saatavilla, alkaa maksa valmistamaan lipoproteiineja esim. ketolla/karniksella tai paastolla. Voisit tähän selittää mikä mekanismi mielestäsi paastolla LDL-kolesteroolin nostaa, jos se ei kerran ole kehon normaalia toimintaa? Niin yksinkertaista se ihmisen kehon toiminta on, jos se toimii oikein. Tämän normaalin toiminnan sekoittaa tämä nykyainen liiallisella ruualla mässäily, liikkumattomuus ja muut elintapasairaudet. LDL-kolesterooli on edelleen riskiteijä. Riskitekijän suuruus riippuu siitä tilasta, missä se kohteen keho on.
6 men, 4 women, 21–38 y old) fasted (no energy) for 7 d. Fasting increased total serum cholesterol from 4.90 ± 0.23 to 6.73 ± 0.41 mmol/L (37.3 ± 5.0%; P < 0.0001) and LDL cholesterol from 2.95 ± 0.21 to 4.90 ± 0.36 mmol/L (66.1 ± 6.6%; P < 0.0001). Serum apolipoprotein B (apo B) increased from 0.84 ± 0.06 to 1.37 ± 0.11 g/L (65.0 ± 9.2%; P < 0.0001). "
Ylempänä oli linkkejä siitä kuinka 12% amerikkalaista on enää perusterveitä. Suomalaisista aikuisista alkaa puolet olemaan ylipainoisia. Näille ihmisille se korkea LDL-kolesteroli on todellinen riskitekijä, mutta ei perusterveillä. Näille on varmasti statiinit se oikea ratkaisu hetkellisesti, että se kehon normaali toiminta saataisiin palautettua ruokavaliolla, liikunalla ja terveellisillä elämäntavoilla yleensä, mutta valittavan usein näitä lääkkeitä vedetään loppuelämä. Kasvisruokakin voi olla tevellistä, jos sitä syö tarpeeksi monipuoleistesti ja puhtaasti. Valitettavan usea näistäkin on ns. roskaruokavegaaneja jotka vetää härkistä yms. ultraprosessoitua kasvisruokaa ja pitävät sitä terveellisenä.
Tervellinen ja optimaalinen eivät kuitenkaan ole sama asia. Optimaaliseen ruokavalioon kuuluu liha- ja eläinperäiset rasvat. Tervellinen ruokavalio voi olla myös kavisperäsitä, kuten aikaisemmin mainitsin. Kasvisperäinen ruoka on monelle liian hiilihydaattipitoista nykyään. Liiallinen hiilihydraattien saanti, eli syödään niitä yli kulutuksen, aiheuttaa mata-asteisen tulehduksen kehoon. Matala-asteinen tulehdus vaurioittaa kovan paineen alla olevia verisuonia.
Atherosclerosis is a chronic inflammatory disease, in which the immune system has a prominent role in its development and progression. Inflammation-induced endothelial dysfunction results in an increased permeability to lipoproteins and their subendothelial ...
www.ncbi.nlm.nih.gov
"The role of inflammation in the atherosclerosis is confirmed by the effects of statins in reducing the CV risk. Several studies have shown that most beneficial effects of statins are due to the reduction in vascular inflammation, to some extent, independent of their lipid-lowering action"
Avataan nyt hieman tuota ensimmäiselläkin sivulla olevaa tutkimusta 'lean mass hyper resopnder' fenotyypistä:
Kyseinen fenotyypille on ominaista korkea LDL- ja HDL-kolesterooli mutta matalat triglyseridit. Samaan aikaan BMI:n pitää olla normaali. Tämä oli siis tutkijaryhmän (Dave Feldman hypoteesi) ja sitä on alettu tutkimaan. No näyttää siltä, että tuo hypoteesi on osunut aika hyvin oikeaan.
Tutkimuksessa on siis ollut mukana 80 ketolla olevaa kohenkilöä joille on löytynyt täydellinen vastaavuus vertailuryhmästä, joilla on ns. normaali kolesterooli iän, sukupuolen, ihonvärin, verenpaineen ja tupakoinnin kanssa. Keski-ikä tutkimuksessa on tällä hetkellä 55,5 vuotta. keskiarvo LDL-kolesterooli 272mg/dl (7,0) ja huiput 591 mg/dl (15,3). Kokeen tulos tähän mennessä 4,7 vuoden keskiarvoltaan olevan ketovuoden jälkeen: LDL-kolesteroolin ja kokonaisplakin välillä ei ole yhteyttä. Verisuonet on siis TT-kuvattu useaan kertaan kokeen edetessä. Koejärjestely jatkuu edelleen.
Kun keho on saavuttanut tuon ko. fenotyypin voi sillä tehdä kaikenlaista N1-kokeita. Kuten testailla, miten ne hiilihydraatit vaikuttavat kolesterooliin.
Recent research has identified a unique population of 'Lean Mass Hyper-Responders' (LMHR) who exhibit increases in LDL cholesterol (LDL-C) in response to carbohydrate-restricted diets to levels ≥ 200 mg/dL, in association with HDL cholesterol ≥ 80 mg/dL and triglycerides ≤ 70 mg/dL. This triad...
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Kuten monta kertaa aikaisemminkin olen sanonut, että perusterveellä ihmisellä, jolla ei ole insuliiniresistenssiä, ylipainoa, ei käytä alkoholia, eikä tupakoi, niin hyvin suurella todennäköisyydellä LDL-kolesterooli lähtee nousuun, ei välttämättä heti, jos hiilihydraattien saantia rajoitetaan. Kun keho on saatu ns. toimimaan oikein, nousee LDL-lähes varmasti. Tämä on kehon normaali tapa toimia.
Suositus kaikille: Avartakaa sitä omaakin näkemystä tai teillä jää aika paljon hienoa tutkimusta näkemättä. Mikäli olisin vuosi sitten törmännyt vastaavaan ketjuun olisin vastapuolella nauramassa ja ivaamassa näille samoille jutuille. Mikäli terveysuutisten lähteenä on iltasanomat ja iltalehti menee todella paljon hienoa tutkimusta ohitse.
Suostittelen kaikki katsomaan kyseisen pätkän. Siinä käydään läpi aika paljon asioita. Mukana tutkijaryhmästä Dave Feldman ja Nick Horwitz. Näistä Nick paransi oman suolistosairautensa ketolla. Käy sitä tuossa videollakin läpi.